2 September 1941.
Geen maaltijden in de spijshuizen zonder zegels.
Dinsdag en Vrijdag zijn vleesloze dagen
Het een -gerechtstelsel ingevoerd.
De secretaris-generaal van het Ministerie voor landbouw en voedselvoorziening deelt mede:
Art.1.De hotel- en restauratiehouders,herbergiers en in het algemeen,al de houders van inrichtingen waar aan rantsoennering onderworpen eetwaren worden verbruik,mogen slechts tegen overhandeging van rantsoenzegels door de verbruiker,gerantsoeneerde producten te verkopen.
Art.2.De natioale Federatie van de Belgische Hotelhouders is er toe gemachtigd ,onder controle van het Departement van Landbouw en voedsel voorziening ,deelzegels uit te geven,waarvan de omruiling het opdienen van delen van de rantsoenenzou vergemakkelijken. De deel zegels geven geen recht op wederbevoorrading. Art.3.Het is verboden in de hotels,spijshuizen, koffiehuizen, en gelijkaardige inrichtingen bedoeld in art.1.eetmalen op te dienen of te verbruiken die bestaan uit meer dan; a) één soep of zonderéén enkel voorgerecht zonder vlees. b)één gerecht met aardappelen en groenten of een gerecht met deegwaren of eenkeuze van voorgerechten zonder vlees. c) één nagerecht Art.4.De spijskaart mag aan den verbruiker enkel de keus laten tussen twee soepen,voorgerechten zonder vlees met of zonder aardappelen;twee vleesgerechten,één vogelgerecht,twee visgerechten,één wildgerecht gerechten met eieren, één gerecht met deegwaren, twee groenten banket gebak,vruchten en kaas. Naast of onder ieder gerecht moeten op de pijskaart,duidelijk leesbaar,de prijs van de comsumtie,het aantal zegels van den verbruiker geeist enhun waarde in gewicht aangeduid zijn. Het is aan de houders van de inrichtngen bedoeld bij onderhavig besluit,of aan hun aangestelden verboden de gerechten aan de verbruikers voor te zetten,alvorens deze hun de overeenstemmende zegels hebben afgegeven. Art.5.Een eetmaal mag geen hoeveelheid vlees bevatten die groter is dan drie dagelijkse rant en geen hoeveelheid vetstoffen groter dan 20 gram. Het is daarenboven verboden ,aan Dinsdag en den Vrijdag van elke week,in debij onderhavig besluit bedoelde inrichting,gerandsoeneerd vlees,evenals gerechten die dat product bevatten aan te bieden,op te dienen of te verbruiken. Dat verbod slaat opde volgende dag,wanneer de Dinsdag en Vrijdag een wettelijke feestdag is. Art.6. De houders van de in onderhavig besluit bedoelde inrichtingen zijn verplicht op een zichtbare plaats van de verbruikers,een kleine aanplakbiljet aan te brengen,waarmee in goed leesbare letters staat gedrukt. " De heren verbruikers zijn er toe gehouden aan de aangestelden,op het ogenblik der bestelling,die op de kaart vermelde rantsoenzegels af te geven." <<Geen enkele gerantsoeneerde eetwaar zal zonder zegels worden verkocht>>
|