Door de Heer Bredan,voorzitter van den algemene vakgroepering << Brouwerij,mouterij << der N.L.V.C. werd aan de pers een uiteenzetting gegeven over de voedingswaarde van het bier en de mogelijkheid tot veelvuldige aanwending van deze nationale drank tot bereiding der spijzen. De Heer Bredan toonde het belachelijke aan van sommige beweringen,waardoor wij afgeschilderd worden als buitensporige drinkers.Ieder land heeft zijn nationale drank.Drinkt de Fransman wijn ,in Vlaanderen wordt sedert eeuwen bier gedronken<<Het is een drank die de eetlust aanwakkert en gezeligheid bijbrengt?We stellen echter vast dat het gebruik van bier in de keuken te weinig gekend is, vooral in deze tijd is dit spijtig,nu het bier andere producten op gelukkige wijze zou kunnen vervangen. Er bestaat een groot densiteit verschil tussen het bier van verleden jaar (1941) dat op 0,8% gebrouwd werd en het huidige,dat op 1.60% bereikt.
De waarde van het Bier Een liter van het huidige bier van eerste categorie vertegenwoordigt evenveel onderhoudings caloriën als op 240 gram aardappelen,400 gr.appelen,300gram volle melk,25gram boter,180 gtam mager vlees of 260 gram vis.De prijs van een liter tafelbier,eerste gewone categorie is 3.50fr. Aan de hand van de wettige prijzen moet men voor een gelijke voedingskracht het volgende betalen 1Kilo rode kolen .....................3.50fr? 1.250kg witte kolen..................3.50fr. 800 gram spinazie.....................6fr. 250gram druiven.......................10fr. De voedingswaarde van het bier thans met alle zorg gebrouwd,mag niet uit het oog verloren worden, en is vooral heden van belang,zowel wat de prijs betreft als de inhoud aan calorieën welke thans zo nodig zijn voor de bevolking. Men mag niet uit het oog verliezen dat de grondstoffen welke in het brouwsel gebruikt worden, steeds van prima kwaliteit zijn,mout,gerst,hop,suiker, of bieten, blijven of zijn de basis elementen.Van deze grondstoffen is er nog een voldoende hoeveelheid aanwezig tot een voorziening in de normale behoefte tot en met Oktober 1943.Alleen als de verzoetingsmiddeel wordt thans sacharine gebruikt. Het bier is ten andere volkomen hygienisch en gezonde drank,zijn vitamine-extract,werkelijke bezit een perfecte evenwicht,is een werkelijke bron van voordelen voor het menselijk lichaam. Een liter bier is gelijk aan ,10 liter soep,zonder vetstoffen.de gist in het bier bevat;is onder tal van andere oogpunten intressant.Deze is inderdaad,een verbinding tussen dieren en plantenrijk,omdat zij kwaliteiten van deze rijken bezit en van de gemiddelede samenstelling van beide geniet. Het is dus volkomen logisch het gebruik van het bier voor het bereiden van maaltijden enz.aan de huisvrouw aan te bevelen en het is verwonderlijk,dat zij tot op heden het belang er van zo dikwijls heeft verwaarloosd. Het is ten ander het oordeel van de heer profesdor Ide,lid van de kon.acedemie voor geneeskunde.Deze laatste aarzelde niet te bevestigen,dat het hoog tijd is, dat het medicaal korps er van afziet,het gebruik van bier te verbannen ,zoals het voor vijftig jaar,deed met rauwe vruchten en gevogelte zo nodig voor het menselijk gebruik.
Het bier is van groot belang van uit fysiologisch standpunt beschouwd. Overal waar men aan de goede hoedanigheid van het water twijfeld,is het bier een verzekeringspremie tegen Tyfus. Het droge regiem welke voor een halve eeuw bevordert werd,heeft bij een groot aantal patiënten nierpijnen,reumatriek, en lumago veroorzaakt integendeel;hebben de dronkaards geen last van stenen in de nieren. Het is goed te drinken,zelfs tamelijk veel bier te drinken, bijzonder s'avonds en het huidige bier is daarvoor zeer goed geschikt ervoor,gezien het de slaap bevordert. Het bier is inderdaad een volkomen verteert voedsel.Melk b.v. verteert moeilijker;en de beste magen hebben 24 uren nodig om een liter melk te verteren.dit is omdat de caseine de spijsvertering vertraagt.iets dergerlijks bestaat niet met het bier,en een liter verteert gemakkelijk in een uur tijd. De kleine hoeveelheid gezonde alcohol die zij bevat;heeft ten andere een concentratie voor gevolg door de darm toegelaten. Doctor Idé zegt verder; De alcohol van het bier verwarmt en stimuleert den bloedsomloop,een aperitief voor zekeren zieken, en heeft een weldoende invloed op de neurastheniekers.Ik en deze en in alle klasse van de samenleving b.v. Werklieden,landbouwers,rechters, kleinhandelaars,maar nooit bij een brouwer ontmoet. Het bier is een bouillon van gist en giste kiemen en sta verre boven een vleesbouillon en een bouillon vitamienen B.Het is waarschijnlijkt het rijkste product van deze tijd. Heden moet men in het bier meer dan ooit het voedsel zien.Het zou zelfs in tal van keukenrecepten moeten gebruikt worden. o/a/ biersaus, bierpap, bierpunch,Luikse en Berlijnse bollen,biersoep, karbonaden met bier,,met bier bereide pannenkoeken. Het is een gelukkig verschijnsel in ons land,naar waarde geschat te worden. Een controle op het schenken van bier in de herbergen zou echter gewenst zijn.
In het staatsblad van hedzn een besluit verschenen, houdende de vaststeeling der maximum verkoopprijzen voor rapen en koolrapen.
Het luidt als volgt: Het is een ieder verboden navolgende producten aan te bieden, te verkopen of te kopen tegen hogere prijzen dan deze vastgesteld bij onderhavig besluit. De maximum verkoop prijzen van rapen en koolrapen worden vastgesteld als volgt: a)Keukenrapen per 100kg.90 franken b)Veldrapen per 100 kg 100kg tot 1Januari 1942 80Fr Van 16 Januari tot 31 januari 1942 70fr. Van 1Februari 1942 af 60fr. Koolrapen per 100 kg tot 15 januari 1942 ,80fr. Van 16Januari 1942 tot 31Januari 1942. 80fr. Van 1 Februari 1942 af 65 fr.
Zoals men weet kunnen de melkproducten voortaan slechts bekomen worden tregen afgifte van melkzegels nr.11.Dit zal gebeuren in volgende verhoudingen Lac en Lacsoons producten. 4 zegels per doos van 450 gram,Nestamine,1 zegel per doos van 395gram.
Vooprtaan wordt de verkoop van melkproducten op grond van ontroomde melk of van karnemelk ingelijks onderworpen aan afgifte van melzegels nt.11 naar volgende verhoudingen. Babeurre,Lacsoons,in dozen van 450 gram; 4 zegels nr.11 Magere Lacsoons,in dozen van 300 gram,2 zegels nr.11 Baby Lac (standaard) ijzerhoudend. Babzurre speciale en Lacomalt,per doos van 450gram,4 zegels Babutyroose Nuticia,per fles of per doos van 450 gram,1 zegel/ De verdeling van Margarine. Ten gevolge van vervoersmoeilijkheden,kan zich voordoen dat de kleinhandelaars belast met de margarine in sommige gewesten,het land niet tijdig in het bezit zijn gesteld van de rantsoenen bestemd voor hun ingeschreven klanten,hoewel die waar in voldoende hoeveelheid voorhanden is bij de fabrikanten. Bij uitzondering,en ten einde bij levering van de zegelborderellen bij de gemeenten besturen niet te vertragen.wordt aan de kleinhandelaar voorgezschreven vooraf nr.3 van hun ingeschreven klanten in te zamelen.Zij dienen daarna, zonder andere formaliteit,aan deze laatste de margarine te bezorgen waarop zij recht hebben naar gelang de aankomst er van de margarine.
De haringviiserij is een euwen oud Nieuwpoorts bedrijf dat opvolgend bloei en vervaltijd kende ,bij het verschijnen van de eerste haring lijkt het wel niet ongepast een hoekje te lichten omtrent de haringvisserij te Nieuwpoort omstreeks 1870.Bij het toen waarachtig niet voor de wind. Onder de Franse overheersing ging het al flauwtjes genoeg, zonder dat we onder het Hollands regiem nog geen duwtje zouden moeten krijgen. De regering wilde kost wat kost de economische toestand van de Noorderlijke Nederlanden op de benen zetten Oompje voor oompjes kinderen,dachten de Hollanders,Ja,wij moesten zelfs een handje toesteken om de boel ginder eerst recht te helpen.Alle pogingen om onze eigen visserij op te beuren moesten verijdeld worden zolang de Noorder buren niet eerst veilig onder zeil vaarden. De dag van 14 Maart 1819 zorgde daarvoor.iemand mocht nog een schip uitrusten zonder voorafgaande toelating.Zulke toelating was geen eenvoudige kwestie van vragen en krijgen.Het ministerie weigerde alle toelating zolang het niet ten stelligste de verzekering had,dat het Hollandse Noorden noch schade,noch verlies berokkend worden.
De oude redersfamilies van Nieuwpoort waren nog niet uitgestorven.Men wachte slechts op een geschikte gelegenheid om van wal te steken.Maar jaren verliepen en steeds somberden tijden stapelenden onweers wolken zich aan de gezichseinder op. Slechts op het einde van de Hollandse overheersing begonnen de wolken op te klaren.Toestemming om nieuwe schepen te bouwen en uit te rusten werden redelijker toegestaan.De hoop begon te herleven.Het was in 1827 de rederij Vroome sliep er niet op,Hij zou op de grote Haringvisserij varen op de kusten van Engeland De nodige zzebrieven werden aangevraagd.Men zou den haring naar Nieuwpoort brengen ennergens anders.Niemand zou er schade toe lijden.Het schip was 62 ton,het voerde een bemanning mee van 11 koppen.Het was voorzien van een volllle vleete van 40 netten,zout, tonnen enz.;Cornil Nassel zoon, voerde het bevel Zou de grote haringvisserij nog kunnen herop bloeien? Was het niet te laat?Ongelukkiglijk<< reder Vrome zou aan de lijve ondervinden,dat de pols van dit eeuwen oud Nieuwpoorstse Bedrijf niet regelmatig en kloek genoeg sloeg.Het betekende een laatste stuiptrekking het merg was uit de benen ,de levensaders waren versleten.Het geneesmiddel kon niet meer baten. We voelen het terstond als wij den weerslag nagaan op het keurschap van den haring.De <<Wezerding><van de haring,zoals men het toen heette was een recht van de stad toekent aan de hoogste bieder.Het werd op 1 Januari 1829 toegewezen voor een termijn van drie jaar aan een zekeren Jan Gommers.De pacht bedroeg 45 gulden per jaar. Gommers speelde de hoogste troef;Hij speculeerde op de toekomst.Hij was ervan overtuigd dat de 45 gulden niet te veel was.Met al die haring die haring die zou binnen komen,,zou hij er nog een schone stuiver aan verdienen.Doch de rekening viel mis uit. De verwachtingen gebouwd op de nieuwe onderneming van de rederij Vroome werden teleur gesteld en in 1829 bracht ze zo weinig haring aan wal ,dat het keurschap van Gommers maar 20 guldens opbracht. In 1830 was de toestand totaal hopeloos.Gommers trok toen slechts 3 gulden voor zijn keurschap.Het bedrijf had uitgeleefd.Het was ook een spijtig samen treffen,het jaar van de onafhankelijkheid van ons land in luidde,en sloot terzelfder tijd het graf over onze grote haringvisserij.
De volksweerkunde uit het begin van de negentiende eeuw was een curieus mengsel van gezond verstand en bijgeloof. Het bestond uit een samen raapsel van duizenden weerregels,spreuken en gezegden.Een deel van deze spreuken hoort men ook nu nog wel.
In vele weerspreuken wordt een verband gelegd tussen de maan en de bewolking. Dit zijn redelijk betrouwbare spreuken. Een koude heldere nacht leidt dikwijls tot vorst of mist in de ochtend en het is vooral tijdens zulke nachten dat de maan goed te zien is. Vandaar komt het gezegde dat na een heldere nacht vorst komt.
In de volksweerkunde komen vele gezegden voor die zouden moeten wijzen op het voor- spellende gedrag van dieren en planten.Zo werd wel eens beweerd dat koeien gaan liggen als er regen komt en dat bijen voor een storm terugkeren naar hun korf. De meeste van deze gezegden weerspiegelen echter slechts de gevoeligheid van dieren en planten voor ver- anderingen in atmosferische omstandigheden,met name de vochtigheid.