Inhoud blog
  • 28 Augustus 1942 .Een betere opleiding in het hotelwezen
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 21Augustus 1942. De bedeling van honing
  • 19Augustus 1942. Verbetering in de bedeling van eieren.
  • Vervolg van de voeding van het Afrika korps
  • 18 augustus 1942.De voedselposite van het Afrikakorps van Maarschalk Rommel
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 8Augustus 1942:Levert uw jampotten in
  • 4 augustus 1942..De distributie van vis.
  • 2 Augustus 1942.De vooruit zichten van het seizoen 1942/1943.
  • 2 Augustus 1942.De overvloedige fruitoogst en de confituurfabricatie.
  • 31 Juli 1942.Vroege aardappelen verdeeld en 56.000kg Boter in de koelhuizen ondergebracht.
  • 23Juli 1942. Zegel nr.9 geeft recht op 30 gram vleesworst
  • 20 Juli 1942. Maximumprijzen der paarden.
  • 18Juli 1942 De mobilisatie van de halflate aardappelen.
  • 16 Juli 1942 Bij de Bakkers
  • 17Juli 1942 De derde algemene vergadering van Winterhulp te Brussel
  • 14Juli 1942. Vlees,Lever-en bloedworst voor zegel nr.9
  • De Voedslpositie van het Afrikakorps van Maarschalk Rommel uitermate gunstig
  • smokkelschandaal in aardappelen rond Heist-op-de-Berg.
  • De activiteit van de mobiele brigade op het gebied van de baancontrole
  • Maximum prijzen voor brood en meel.
  • Bescherm uw leven
  • Breidt het talkschandaal zich nog verder?
  • De regeling van het verkeer.
  • Smokkel in aardappelen wordt ongenadig beteugeld
  • De Beteugeling van de sluikslachting en de onwettige handel in vlees
  • Maximum prijzen van Brood en Meel.
  • Naar een opvoeding der weggebruikers
  • verdeling van bereide vleeswaren.
  • De Aaardappel vzerdelingen van Juli 1942 af
  • 21 Juni 1942.De kwestie der aardnoten.
  • 15Juni 1942.Bij denieuwe rantsoenering van het vlees
  • 18Juni 1942.Het schandaal op de groenten - en fruitmarkt
  • 12juni 1942.Het land van Waas eet kersen tegen de officiële prijs
  • 10Juni 1942.Het Zeevissersbedrijf in de Noordzee.
  • 6 Juni 1942. 14Ton suiker in beslaggenomen door de controle diensten van Groot-Antwerpen.
  • 4 Juni 1942: De verkoop van bevroren eetbare mengsel.
  • 2Juni 1942:Stijging der melkproductie,en de gezond groeistand der vroeg aardappelen.
  • 1Juni tot 31 Juli 1942. 150kg.kolen voor deze periode.
  • 22 Mei 1942.De niet overhandigde Mei rantsoenen boter,margarine, peulvruchten en haver derivaten worden in Juni geleverd.
  • 18 Mei 1942.De Antwerpse jeugdherberg bestaat tien jaar.
  • 17mei 1942.Valse zinken stukken in omloop
  • 27 Mei 1942.De vis was verdwenen,of de praktische tussenkmst van een station chef.
  • 16 Mei 1942.Bij het drankhuis en hotelpersoneel.
  • 15 Mei 1942.Een Diëtist schreef over de Caloriewaarde van ons voedsel
  • 14 Mei 1942.De vetverzorging van Europa
  • 13Mei 1942 .Kenmerken der valse rantsoenzegels.
  • Geldig voor maandag Mei tot zondag 10 Mei1942.
  • 8Mei.Voor de Fabricage van Margarine
  • 6 Mei 1942.Zorg voor uw wintervoorraad Aardappelen.
  • 14 Mei 1942.De vetverzorging van Europa
  • 5 Mei 1942.Krijgen we een nieuwe Kommissies van Openbaren Ondersrtand?
  • Oorlogs frangipane
  • 4Mei 1942.Een overzicht der landbouwmarkten
  • 1 Mei 1942 De vooropgezette verzameling en de verdeling van dierlijke vetten.
  • 25 April 1942.Om een regelmatige visbedeling te verzekeren.
  • 24 April 1942. Bevoorrading van boter,peulvruchten,havergort en margarine
  • 22 April 1942.De visbedeling in het Brusselse.
  • 20 April 1942.Chicorei mag niet meer gemengd verkocht worden.
  • 20 April 1942. Bewaar de groentenconserven niet te lang;
  • 16 April 1942 De Productie van koemelmk.
  • 16 April 1942 De Productie van koemelmk.
  • 15 April;Bevoorrading der werken en daarmee gelijkgestelde inrichtingen
  • 14 April 1942 Bevoorrading der verbruikers ingeschreven bij een jkeinhandelaar wiens voorraad ten onrechte is geslonken.
  • 13 April, De Bevoorrading in groenten en xonserven.
  • Schoolsoepen- Vleesbevoorrading
  • 10. April 1942Steunverlening door den openbaren Onderstand Uitgesloten.April 1942
  • Hoeveel koste de boter en de melk op 4 April 1942?
  • 3April 1942 . Het Paasfeest in de folklore
  • Donderdag,2 April 1942. Het schandaal van de hoge klompenprijzen.
  • 1 April 1942. De Bevoorrading van sommige inrichtingen in groentenconserven.
  • 28 Maart 1942. Bijzonder gebak "Paasnest"
  • 27 Maart1942.De aardappelbevoorrading
  • Na Maanden starten we opnieuw met onze verhalen uit het verleden
  • Na Maanden starten we opnieuw met onze verhalen uit het verleden
  • Mag men voor de schoolqoep zegels eisen?
  • Verkoop van 26.000 kg krenten.
  • De verdeling van 12 ton bloemkolen
  • Tegen de verkwisting van voedsel en voedselafval.
  • De toestand van onze chichoreinijverheid.
  • Visaanvoer in Groot-Brussel.
  • Sardinen voor onze Ktijgsgevangenen
  • De wijzeging van de levensmiddelen-rantsoenen in Duitsland.
  • Op wandel in het Gentse Kuipken.
  • Valse rantsoeneringszegels worden te koop aangeboden.
  • Een alomverbreid volksgeloof >>De Sint-Pietersgreep>>
  • Om te vermijden dat het gebak in den oven zouverbranden.
  • Aardnoten voor de bevoorrading in Margarine
  • Spaar de vogelnesten
  • Geen broodkaarten in Belgîë
  • Grote en kleine besparingen,en de manier om van alles gebruik te maken.
  • Kleine en grote besparingen in oorlogsomstandigheden.
  • Bijkomende lichte maaltijden,voor scholieren,jonge lieden,zwangere vrouwen,en de zogende moeders.
  • De Maxiima prijzen der water vrije groenten.
  • Mariabeelden in Antwerpen
  • De rantsoenering in het zuid-oosten van Europa.
  • Wat Italië ons zal leveren.
  • Ingelegde groenten voor personen,zonder aardappelvoorraad
  • In sommige grote agglomeraties zal binnenkort een fruit en groentenkaart in voege worden gebracht;
  • De Kaas en visbedeling in Genk.(Limburg)
  • Veldkeuken gerecht in de Duitse Restaurants.
  • Leverpastei in de grote agglomeraties waar vlees te kort is.
  • De voedingswaarde van cacaofantasie repen.
  • Uit het leven van onze ijslandvaarders.
  • De wijninvoer uit Hongaeije
  • De invoer van sinaasappelen voor de kinderen.
  • De Weervoorspellingen in de volksmond.
  • Bewogen inbeslagneming van vee te Paliseul.
  • Een Veelvuldig gebruik van bier in de keuken.
  • De maximum prijzen voor rapen en koolrapen.
  • De rantsoennering der melkproducten.
  • De Haringvisserij te Nieuwpoort omstreeks 1830.
  • Winterhulp en de jeugd
  • Geen crisis in de Slachthuizen.
  • Onze Haringvisserij, Een oude traditie hersteld.
  • De eierbedeling zal voortaan in de zuivelwinkels geschieden.
  • De Verkoop van Vlees.
  • In twee maanden tijds werd in de streek van charleroi voor 25 miljoen frank<
  • De prijs van ingemaakte groenten.
  • Hoe het nieuwjaarsfeest in de vroegere eeuwen werd gevierd.
  • Groot Antwerpen zet met weidse plannen het nieuwe jaar in.
  • 2007
  • wensen
  • Groot Antwerpen verwezenlijkt.
  • Wat thans in de driemaanden wordt gerookt in 1941
  • Wat was de waarde als de Titanic in de golven verdween in 1912.
  • Het schandaal fer varkensslachting
  • Negendertig visservaartuigen vertrekken op 27 December uit Nieuwpoort.
  • De haringvangsten aan onze kust.
  • De aanvoer van vis.
  • De viskaart.... grrn vis meer voor Brussel.
  • Het rantsoen van de maand December 1941.
  • Het recht op leven van onze zeevissers.
  • Het recht op leven van onze zeevissers.
  • Met Kerstmis iets lekkers op tafel.
  • De kontroledienst aan het werk in het Antwerpse op 12 december 1941.
  • De Kaasdistributie.
  • De honden en katte roof.
  • Onze bevoorrading van appelsienen,citroenen en vijgen uit Italië.
  • Beenderen met of zonder rantsoenzegels.
  • De groentenmarkt?
  • De maximumprijzen van havervlokken,havercréme en havergort.
  • Deelzegels voor boter vanaf Januari
  • Een sluikslachters bende ingerekend te Westmalle.
  • Haring en Sprot.
  • Kerst en Nieuwjaarskoeken.
  • Wat lekkers voor de schoolkinderen.
  • Een blokje per maand vanaf december 1941
  • Een greep uit het verleden van ons vissersvolk.
  • Eet gezond in Oorlogstijd.
  • Een ongehoord schandaal.
  • Zend geen aardappelen naar onze krijgsgevangen.
  • Waar blijft het vet?
  • Slechts 150 kg.kolen in de eerste helft van December.
  • De Zeevisserij.
  • Hoe kan een crisis voorkomen worden.
  • De Keuken in Oologstijd.
  • Het distrikt Roeselaere mobiliseert de aardappelen .
  • Bevoorradingsdienst van groot Gent.
  • 500.000 Varkens spoorloos verdwenen
  • De Handel in Witloof.
  • Geen wortelen voor Dieren voeding.
  • De levering van Broodgranen.
  • Sinaasappelen,Verdeling langs de scholen
  • Vlees en Bijproducten.
  • De prijzen van zoetwatervis.
  • De nieuwe verdeling der bijrantsoenen.
  • Het bewaren van groenten
  • Vlaamse vissers naar Grevelingen.
  • Rond de voedselvoorziening.
  • Waar zitten onze aardappelen?
  • Nieuwe bedeling van afgeroomde melk en karnemelk aan jonge lieden van 14 tot 18jaar.
  • De visbedeling in ons land
  • De Prijsberekening van suikergoed en pralines.
  • De oorsprong der Aarschotse markt.
  • Sluikslachterij in het Fratinellen lokaal te Brugge.
  • Mededeling der Nationale Landbouw en voedings coöperatie.
  • Onze bevoorrading in vis en bijproducten.
  • De schaarste van ajuin.
  • Vlees en room aangeslagen te Hooglede.
  • Thuis slachten,zelfs voor eigen gebruik is Strafbaar.
  • Extra brood voor ondergrondse arbeiders;
  • DE adeltitel << Geuze Lambiek >> wordt beschermd.
  • Overzicht der voedingsmarkten
  • De visvangst te Aarschot in vroeger eeuwen.
  • Een volkskeuken: Eénschotel - eetmalen.
  • 1.000 broodzegels gestolen
  • De Boeren leverden voorbeeldig hun graanoogst.
  • Een gekende chefkok schrijft over de oorlogsrecepten.
  • De twaalf gebeden van de huisvrouwen.
  • Inleggen van tomaten geschiedt eerst in September.
  • Kastanjebladeren werden als tabak verkocht te Ardooie.
  • De Taarteneters.
  • Weinig vraag naar bereide vleeswaren.
  • De chicorei in de maand September1941.
  • Hoe werd in de oorlogsjaren aardappelmeel gemaakt.?
  • Hedendaagse soepen van de jaren 1941-1942..
  • Geen maaltijden in de spijshuizen zonder zegels
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    wapenschild van
       Antwerpen
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    botermarkt in 1912

    Foto
    Foto
    Foto
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    winterhulp
    Foto
    Foto
    Foto
    3 novemberGo to fullsize image
    vrijetijdshoekje
    binnen en buiten en andere hobbies
    19-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Een Veelvuldig gebruik van bier in de keuken.
    20 Januari 1942.Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

     Een veelvuldig gebruik van bier in de keuken.

    De voedingswaarde van onze nationale drank.

    Door de Heer Bredan,voorzitter van den algemene vakgroepering << Brouwerij,mouterij << der N.L.V.C. werd aan de pers een uiteenzetting gegeven over de voedingswaarde van het bier en de mogelijkheid tot veelvuldige aanwending van deze nationale drank tot bereiding der spijzen.
    De Heer Bredan toonde het belachelijke aan van sommige beweringen,waardoor wij afgeschilderd worden als buitensporige drinkers.Ieder land heeft zijn nationale drank.Drinkt de Fransman wijn ,in Vlaanderen wordt sedert eeuwen bier gedronken<<Het is een drank die de eetlust aanwakkert en gezeligheid bijbrengt?We stellen  echter vast dat het gebruik van bier in de keuken te weinig gekend is, vooral in deze tijd is dit spijtig,nu het bier andere producten op gelukkige wijze zou kunnen vervangen.
    Er bestaat een groot densiteit verschil tussen het bier van verleden jaar (1941) dat op 0,8% gebrouwd werd en het huidige,dat op 1.60% bereikt.

    Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    De waarde van het Bier
    Een liter van het huidige bier van eerste categorie vertegenwoordigt evenveel onderhoudings caloriën als op 240 gram aardappelen,400 gr.appelen,300gram volle melk,25gram boter,180 gtam mager vlees of 260 gram vis.De prijs van een liter tafelbier,eerste gewone categorie is 3.50fr.
    Aan de hand van de wettige prijzen moet men voor een gelijke voedingskracht het volgende betalen
    1Kilo rode kolen .....................3.50fr?
    1.250kg witte kolen..................3.50fr.
    800 gram spinazie.....................6fr.
    250gram druiven.......................10fr.
    De voedingswaarde van het bier thans met alle zorg gebrouwd,mag niet uit het oog verloren worden, en is vooral heden van belang,zowel wat de prijs betreft als de inhoud aan calorieën welke thans zo nodig zijn voor de bevolking.
    Men mag niet uit het oog verliezen dat de grondstoffen welke in het brouwsel gebruikt worden, steeds van prima kwaliteit zijn,mout,gerst,hop,suiker, of bieten, blijven of zijn de basis elementen.Van deze grondstoffen is er nog een voldoende hoeveelheid aanwezig tot een voorziening in de normale behoefte  tot en met Oktober 1943.Alleen als de verzoetingsmiddeel wordt thans sacharine gebruikt.
    Het bier is ten andere volkomen hygienisch en gezonde drank,zijn vitamine-extract,werkelijke bezit een perfecte evenwicht,is een werkelijke bron van voordelen voor het menselijk lichaam.
    Een liter bier is gelijk aan ,10 liter soep,zonder vetstoffen.de gist in het bier bevat;is onder tal van andere oogpunten intressant.Deze is inderdaad,een verbinding tussen dieren en plantenrijk,omdat zij kwaliteiten van deze rijken bezit en van de gemiddelede samenstelling van beide geniet.
    Het is dus volkomen logisch het gebruik van het bier voor het bereiden van maaltijden enz.aan de huisvrouw aan te bevelen en het is verwonderlijk,dat zij tot op heden het belang er van zo dikwijls heeft verwaarloosd.
    Het is ten ander het oordeel van de heer profesdor Ide,lid van de kon.acedemie voor geneeskunde.Deze laatste aarzelde niet te bevestigen,dat het hoog tijd is, dat het medicaal korps er van afziet,het gebruik van bier te verbannen ,zoals het voor vijftig jaar,deed met rauwe vruchten en gevogelte zo nodig voor het menselijk gebruik.

    Het bier is van groot belang van uit fysiologisch standpunt beschouwd.
    Overal waar men aan de goede hoedanigheid van het water twijfeld,is het bier een verzekeringspremie tegen Tyfus.
    Het droge regiem welke voor een halve eeuw bevordert werd,heeft bij een groot aantal patiënten  nierpijnen,reumatriek, en lumago veroorzaakt integendeel;hebben de dronkaards geen last van stenen in de nieren.
    Het is goed te drinken,zelfs tamelijk veel bier te drinken, bijzonder s'avonds en het huidige bier is daarvoor zeer goed geschikt ervoor,gezien het de slaap bevordert.
    Het bier is inderdaad een volkomen verteert voedsel.Melk b.v. verteert moeilijker;en de beste magen hebben 24 uren nodig om een liter melk te verteren.dit is omdat de caseine de spijsvertering vertraagt.iets dergerlijks bestaat niet met het bier,en een liter verteert gemakkelijk in een uur tijd.
    De kleine hoeveelheid gezonde alcohol die zij bevat;heeft ten andere een concentratie voor gevolg door de darm toegelaten.
    Doctor Idé zegt verder;
    De alcohol van het bier verwarmt en stimuleert den bloedsomloop,een aperitief voor zekeren zieken, en heeft een weldoende invloed op de neurastheniekers.Ik en deze en in alle  klasse van de samenleving b.v. Werklieden,landbouwers,rechters, kleinhandelaars,maar nooit bij een brouwer ontmoet.
    Het bier is een bouillon van gist en giste kiemen en sta verre boven een vleesbouillon en een bouillon vitamienen B.Het is waarschijnlijkt het rijkste product van deze tijd.
    Heden moet men in het bier meer dan ooit het voedsel zien.Het zou zelfs in tal van keukenrecepten moeten gebruikt worden. o/a/ biersaus, bierpap, bierpunch,Luikse en Berlijnse bollen,biersoep, karbonaden met bier,,met bier bereide pannenkoeken.
    Het is een gelukkig verschijnsel in ons land,naar waarde geschat te worden.
    Een controle op het schenken van bier in de herbergen zou echter gewenst zijn.

           Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image


    19-01-2007 om 17:18 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De maximum prijzen voor rapen en koolrapen.

     17 Januari 1942.


                           De Maximum prijzen voor rapen en koolrapen.


    In het staatsblad van hedzn een besluit verschenen, houdende de vaststeeling der maximum verkoopprijzen voor rapen en koolrapen.

    Het luidt als volgt:
    Het is een ieder verboden navolgende producten aan te bieden, te verkopen of te kopen tegen hogere prijzen dan deze vastgesteld bij onderhavig besluit.
    De maximum verkoop prijzen van rapen en koolrapen worden vastgesteld als volgt:
    a)Keukenrapen per 100kg.90 franken
    b)Veldrapen per 100 kg 100kg tot 1Januari 1942  80Fr
    Van 16 Januari tot 31 januari 1942  70fr.
    Van 1Februari 1942 af 60fr.
    Koolrapen per 100 kg tot 15 januari 1942 ,80fr.
    Van 16Januari 1942 tot 31Januari 1942. 80fr.
    Van 1 Februari 1942 af 65 fr.

    18-01-2007 om 11:17 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De rantsoennering der melkproducten.
    15 Januari 1942.


                                 De rantsoennering der melkproducten.


    Zoals men weet kunnen de melkproducten voortaan slechts bekomen worden  tregen afgifte van melkzegels nr.11.Dit zal gebeuren in volgende verhoudingen Lac en Lacsoons producten.
    4 zegels per doos van 450 gram,Nestamine,1 zegel per doos van 395gram.

    Vooprtaan wordt de verkoop van melkproducten op grond van ontroomde melk of van karnemelk ingelijks onderworpen aan afgifte van melzegels nt.11 naar volgende verhoudingen.
    Babeurre,Lacsoons,in dozen van 450 gram; 4 zegels nr.11
    Magere Lacsoons,in dozen van 300 gram,2 zegels nr.11
    Baby Lac (standaard) ijzerhoudend.
    Babzurre speciale en Lacomalt,per doos van 450gram,4 zegels
    Babutyroose Nuticia,per fles of per doos van 450 gram,1 zegel/
    De verdeling van Margarine.
    Ten gevolge van vervoersmoeilijkheden,kan zich voordoen dat de kleinhandelaars belast met de margarine in sommige gewesten,het land niet tijdig in het bezit zijn gesteld van de rantsoenen bestemd voor hun ingeschreven klanten,hoewel die waar in voldoende hoeveelheid voorhanden is bij de fabrikanten.
    Bij uitzondering,en ten einde bij levering van de zegelborderellen bij de gemeenten besturen niet te vertragen.wordt aan de kleinhandelaar voorgezschreven vooraf nr.3 van hun ingeschreven klanten in te zamelen.Zij dienen daarna, zonder andere formaliteit,aan deze laatste de margarine te bezorgen waarop zij recht hebben naar gelang de aankomst er van de margarine.

    15-01-2007 om 10:51 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De Haringvisserij te Nieuwpoort omstreeks 1830.
    16 Januari 1942.


                     De Haringvisserij te Nieuwpoort omstreeks 1830.


    De haringviiserij is een euwen oud Nieuwpoorts bedrijf dat opvolgend bloei en vervaltijd kende ,bij het verschijnen van de eerste haring lijkt het wel niet ongepast een hoekje te lichten omtrent de haringvisserij te Nieuwpoort omstreeks 1870.Bij het toen waarachtig niet voor de wind.
    Onder de Franse overheersing ging het al flauwtjes genoeg, zonder dat we onder het Hollands regiem nog geen duwtje zouden moeten krijgen.
    De regering wilde kost wat kost de economische toestand van de Noorderlijke Nederlanden op de benen zetten Oompje voor oompjes kinderen,dachten de Hollanders,Ja,wij moesten zelfs een handje toesteken om de boel ginder eerst recht te helpen.Alle pogingen om onze eigen visserij op te beuren moesten verijdeld worden zolang de Noorder buren niet eerst veilig onder zeil vaarden.
    De dag van 14 Maart 1819 zorgde daarvoor.iemand mocht nog een schip uitrusten zonder voorafgaande toelating.Zulke toelating was geen eenvoudige kwestie van vragen en krijgen.Het ministerie weigerde alle toelating zolang het niet ten stelligste de verzekering had,dat het Hollandse Noorden noch schade,noch verlies berokkend worden.
                  Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    De oude redersfamilies van Nieuwpoort waren nog niet uitgestorven.Men wachte slechts op een geschikte gelegenheid om van wal te steken.Maar jaren verliepen en steeds somberden tijden stapelenden onweers wolken zich aan de gezichseinder op.
    Slechts op het einde van de Hollandse overheersing begonnen de wolken op te klaren.Toestemming om nieuwe schepen te bouwen en uit te rusten werden redelijker toegestaan.De hoop begon te herleven.Het was in 1827 de rederij Vroome sliep er niet op,Hij zou op de  grote  Haringvisserij  varen op de kusten van Engeland
    De nodige zzebrieven werden aangevraagd.Men zou den haring naar Nieuwpoort brengen ennergens anders.Niemand zou er schade toe lijden.Het schip was 62 ton,het voerde een bemanning mee van 11 koppen.Het was voorzien van een volllle vleete van 40 netten,zout, tonnen enz.;Cornil Nassel zoon, voerde het bevel
    Zou de grote haringvisserij nog kunnen herop bloeien?
    Was het niet te laat?Ongelukkiglijk<< reder Vrome zou aan de lijve ondervinden,dat de pols van dit eeuwen oud Nieuwpoorstse Bedrijf niet regelmatig en kloek genoeg sloeg.Het betekende een laatste stuiptrekking het merg was uit de benen ,de levensaders waren versleten.Het geneesmiddel kon niet meer baten. 
    We voelen het terstond als wij den weerslag nagaan op het keurschap van den haring.De <<Wezerding><van de haring,zoals men het toen heette was een recht van de stad toekent aan de hoogste bieder.Het werd op 1 Januari 1829 toegewezen voor een termijn van drie jaar aan een zekeren Jan Gommers.De pacht bedroeg 45 gulden per jaar.
    Gommers speelde de hoogste troef;Hij speculeerde op de toekomst.Hij was ervan overtuigd dat de 45 gulden niet te veel was.Met al die haring die haring die zou binnen komen,,zou hij er nog een schone stuiver aan verdienen.Doch de rekening viel mis uit.
    De verwachtingen gebouwd op de nieuwe onderneming van de rederij Vroome werden teleur gesteld en in 1829 bracht ze zo weinig haring aan wal ,dat het keurschap van Gommers maar 20 guldens opbracht.
    In 1830  was de toestand totaal hopeloos.Gommers trok toen slechts 3 gulden voor zijn keurschap.Het bedrijf had uitgeleefd.Het was ook een spijtig samen treffen,het jaar van de onafhankelijkheid van ons land in luidde,en sloot terzelfder tijd het graf over onze grote haringvisserij.

    15-01-2007 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 08/06-14/06 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 26/11-02/12 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 30/01-05/02 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • ff kennis maken
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • fijne middag
  • groetjes
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 06-2009
  • 03-2009
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006


    Gastenboek
  • ff kennis maken
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • fijne middag
  • groetjes
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Inhoud blog
  • 28 Augustus 1942 .Een betere opleiding in het hotelwezen
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 21Augustus 1942. De bedeling van honing
  • 19Augustus 1942. Verbetering in de bedeling van eieren.

    Blog als favoriet !

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    crika
    blog.seniorennet.be/crika
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Foto

    Foto

    Foto

         groenlandse
            walvis

    Foto

    VOLKSWEERKUNDE

    De volksweerkunde uit
    het begin van de negentiende
    eeuw was een curieus mengsel
    van gezond verstand en bijgeloof.
    Het bestond uit een samen
    raapsel van duizenden
    weerregels,spreuken en
    gezegden.Een deel van deze
    spreuken hoort men ook nu
    nog wel.

    In vele weerspreuken wordt
    een verband gelegd tussen
    de maan en de bewolking.
    Dit zijn redelijk betrouwbare
    spreuken.
    Een koude heldere nacht
    leidt dikwijls tot vorst of
    mist in de ochtend en het
    is vooral tijdens zulke nachten
    dat de maan goed te zien is.
    Vandaar komt het gezegde
    dat na een heldere nacht
    vorst komt.

    In de volksweerkunde komen
    vele gezegden voor die zouden
    moeten wijzen op het voor-
    spellende gedrag van dieren en
    planten.Zo werd wel eens beweerd
    dat koeien gaan liggen als er
    regen komt en dat bijen voor
    een storm terugkeren naar
    hun korf. De meeste van deze
    gezegden weerspiegelen echter
    slechts de gevoeligheid van
    dieren en planten voor ver-
    anderingen in atmosferische
    omstandigheden,met name
    de vochtigheid.


    Go to fullsize image
    Foto

    Image Preview
    Go to fullsize image

    Go to fullsize image


    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Image Preview
    Go to fullsize image

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!