Praktisch ligt de wijnhandel sedert 10Mei j.l.stil.Er wordt met Frankrijk onderhandeld opdat zekere kontigenten zouden worden vrijgegeven.Doch Frankrijk wenst in de eerste plaats de eigen behoeften te dekken. Hiervan zal het afhangen of wij Franse wijnen zullen krijgen;maar dat zou het slechts in het begin zijn van volgend jaar.De Franse regering heeft echter de wijnen met 20 t.h.ad valorem meer belast.Men begrijpt aldus waarom de wijnprijzen zijn verhoogd. Slechts uit Italië komen af en toe zendingen aan. Intussen beklaagt men zich in de Kringen van de wijnhandelaars dat fruitsap ondezr de benaming van wijn in den handel wort gebracht
Thans worden de uitslagen bekend gemaakt van de telling der kleinhandelaars;Deze cijfers zijn zeer belangwekkend. op 8.292.090 inwoners telt ons land:186.262 kleinhandelaars. Deze worden verdeeld als volgt:
Veevoeders;2.581 bakkers en banketbakkers:11.617 Vleesschouwers en varkensslagers 13.547. zuivelproducten:4646 cafehouders 71.170 drankgelegenheden en kruideniers :71.170.Suikerbakkers 2.535 Fruit en groenten:6066 ijbereiders;316.Vis:1.421.tuinbouwprodukten:2349; eethuizen::2.689;gaarkoks;97 specialiteiten 583.;tabak en sigaren 7.056. wijn en likeuren =2.760. wild en pluimvee;602. mandemakers 559. allerlei :794. .
Wat verdiende een schrijnwerker op 20 jarige leeftijd?
1 September 1941.
Wat verdiende een schrijnwerker op 20 jarige leeftijd? Bij de gemeente Peutie lijkt ons niet in de tweede doch wel in de derd categorie te zijn ingedeeld. Het loon van een schrijnwerker,20 jaaroud is,in die voorwaarde 5.60fr.per uur ,geschoold geschoold arbeider is een werkman die sedert geschoold voor zover hij als geschoold arbeider kan beschouwd worden.Een geschoold arbeider is een werkman die sedert ten minste 3 jaren het vak uitoefent en zelfstandig in staat is alle werken uit voeren. Op 21-jarige leeftijd is het loon in die voorwaarden 6.30fr dit is het loon van een geschoolde arbeider.
De marktprijzen van de groenten in de zomer van 1941.
De markt prijzen van de groenten in de zomer van 1941. Asperges (per pak van 1kg................18fr. Kervel,(laag ong.200gr.)................1tot 0.75fr. Bloemkolen,serres perstuk....................10fr. Peterselie (laag ong.200gr)............2 tot 1.50fr) Porei (6stuks)..........................6 tot 3 fr.) Rabarber (per bussel)......................3 tot 2fr) Radijzen (per bussel) .......................1.50 tot 2fr.) Kropsla.(per stuk)..............................1.75 tot 1 fr. Spinazie (per kilo)..............................4.30 tot 3.50 fr.) Selder (witte)per bussel van 6 kleine )5 fr tot 3fr. Soepselder (per bussel van 10) .........10fr tot 7 fr.) Witloof (per kilo)................................8fr tot 7 fr. Zuring per kilo ...................................3.50fr tot 3 fra.
Politieverordening in 1941.,betreffende het afleveren en verkopen van verse eieren.
31 Augustus 1941.
Een politie verordening in 1941.betreffende het afleveren en verkopen van verse eieren.
De kommissaris-burgermeester van Gent, op bevel der Duitse Overheid,brengt volgende verordening ter kennis van de bevolking: Artikel 1. Leveringsplicht: Iedere bezitter van kiekens is verplicht wekelijks 2 eieren per kieken aan de bevoegden eierverzamelaar en tegen den vastgestelde prijs (art.4)af te leveren. Voor het berekenen van het getal aanwezige (leverplichtigen) kiekens,wordt voor elken persoon behorend tot het gezin van één kiekenbezitter,een kieken van het werkelijk getal afgetrokken.
Art.2. De Eierverzamelaar. Het ophalen en aankopen van de eieren geschiedt door een eierverzamelaar,die door de burgermeester wordt aangeduid.Plaats en tijdstipt voor het afleveren worden door den burgermeester bekend gemaakt. Art.3.Wanneer een kiekenbeziiter een zekere hoeveelheid eieren,boven hey getal dat hij moet afleveren ingevolge van Art.1.niet door verbruik in eigen huishouden maar door verkoop aan een derde wil ten gelde maken;moet ook deze verkoop uitsluitend aan de eierverzamelaar voorbehouden worden. Het is aan de kiekbezitters verbofrn rechtstreeks aan verbruikers eieren te verkopen.Overtredingen van dit verbod wordt gestraft.
Art.4 Prijs aan de producent te betalen. De kiekenbezitters ontvangen 1.60fr.voor een onbeschadigd vers ei van minstens 60 gram,franco bij de eierverzamelaar.
Art.5. Strafbepaling. Overetredingen van deze politieverordening zullen gestrafworden met een gevangenis straf van 3 weken en een geldboete tot 30.000 reichsmark of met één dezer straffen. De"ze treedt onmiddelijk in voege na verschijnen van deze verordening.
Politieverordening in 1941.,betreffende het afleveren en verkopen van verse eieren.
31 Augustus 1941 .
Een politie verordening in 1941.betreffende het afleveren en verkopen van verse eieren.
De kommissaris-burgermeester van Gent, op bevel der Duitse Overheid,brengt volgende verordening ter kennis van de bevolking: Artikel 1. Leveringsplicht: Iedere bezitter van kiekens is verplicht wekelijks 2 eieren per kieken aan de bevoegden eierverzamelaar en tegen den vastgestelde prijs (art.4)af te leveren. Voor het berekenen van het getal aanwezige (leverplichtigen) kiekens,wordt voor elken persoon behorend tot het gezin van één kiekenbezitter,een kieken van het werkelijk getal afgetrokken.
Art.2. De Eierverzamelaar. Het ophalen en aankopen van de eieren geschiedt door een eierverzamelaar,die door de burgermeester wordt aangeduid.Plaats en tijdstipt voor het afleveren worden door den burgermeester bekend gemaakt. Art.3.Wanneer een kiekenbeziiter een zekere hoeveelheid eieren,boven het getal dat hij moet afleveren ingevolge van Art.1.niet door verbruik in eigen huishouden maar door verkoop aan een derde wil ten gelde maken;moet ook deze verkoop uitsluitend aan de eierverzamelaar voorbehouden worden. Het is aan de kiekenbezitters verboden rechtstreeks aan verbruikers eieren te verkopen.Overtredingen van dit verbod wordt gestraft.
Art.4 Prijs aan de producent te betalen. De kiekenbezitters ontvangen 1.60fr.voor een onbeschadigd vers ei van minstens 60 gram,franco bij de eierverzamelaar.
Art.5. Strafbepaling. Overetredingen van deze politieverordening zullen gestrafworden met een gevangenis straf van 3 weken en een geldboete tot 30.000 reichsmark of met één dezer straffen. Deze treedt onmiddelijk in voege na verschijnen van deze verordening g
28 Augustus 1941. Dit gebeurde in Oost-Vlaanderen.
Mooregem.
Een kostbare buit. Rond 10.30 uur des avonds,hoorden de landbouwers kinderen Martin, ,wonende op de kasteelhoek,alhier,enig gerucht en een hunner stond op wacht om te gaan zien wat er gaande was.Hij kwam juist bijtijds om drie gestalten te zien verdwijnen,met elk een zak op den rug,en toen hij een nader onderzoek instelde,stelde hij vast dat al het brood dat vers gebakken was, zijnde een 14 tal grote broden,gestolen was in het bakhuis.
Appelterre. Drei smokkelaars in t gedrang. In onze gemeente werden tal van koeien geslacht die aan woeker prijzen werden verkocht. Het waakzame oog der rijkswachters van Zandbergen hadden reeds verscheidene malen de hand gelgd op personen die er zich schuldig van gemaakt,maar toch hun woekerstieltje niet stop zette.De wetsdienaars gingen over tot een huiszoeking bij een zekereA.D. ,waar ze er in slaagde een vers geslachte koe aan te treffen.En zijn medeplichtigen kompanen waren spoedig in het gedrang gekomen.Ze werden naar Oudenaarde gevoerd waar ze voor de rechter moeten verschijnen.
Lokeren.
Biggen gestolen. Bij landbouwer A.Melis ,Oudenbosch alhier,hebben onbekende dieven zich meester gemaakt van een biggen van ongeveer 60 kilo gramD.De fieven waren goed bvertrouwd moeten zijn met de gebruiken van de bewoners,hebben de staldeur open gebroken en verder alle sporen doen verdwijnen,klacht werd neergelgd bij de politie.
De bestendige deputatie van de provincie Namen,heeft te Namen een spijshuis ingericht in die aard van de welbekende<< Feranse Recos>>.Dit initiatief is van zeer groot sociaal belang,en stelt zich tot doel de moeilijke toestand der arbeiders en bedienden,die in de omtrek van stad woonachtig zijn en voor hun middagmaal niet naar huis keren, te verbeteren.Ofwel zijn deze arbeiders immers verplicht hun middagmaal zeer grote sommen uit te geven,wat hun budjet niet toelaat,ofwel zijn zij verplicht van de -rantsoenen
hunner familie brood af te nemen, zodat zij in zeer grote moeilijkheden komen te staan.Twee afgevaardigen uit de provincie Namen werden naar Paijs gezonden ten einde aldaar de organisatie <<Recos>> te gaan bestuderen. De spijskaart ziet erals volgt uit;
Dikke soep eveneens naar beliefde Aardappelen en groenten eveneens naar beliefde Een goed stuk vlees, Zodat het geheel een dergelijk middagmaal uitmaakt Er worden drie categorieën verbruikers voorzien,de personen die minder dan 20.000 franken verdienen zouden 8 franken per middagmaal moeten betalen. Zij die van 20.000 tot 30.000 fr.per maand verdienen ;moeten 10 fr.betalen. En zij die meer dan 30.000 fr.permaand verdienen 15 fr. Aangezien de inkomst prijs van het middagmaal 25 fr; bedraagt,neemt de bestendige depetatieve te kort voor haar rekening. Van zelfssprekend was het succes van de onderneming onmiddelijk verzekerd;van de eerste maand af werden 1600 middagmalen opgediend,terwijl er de twede maand reeds 2.800maaltijden werden geteld. Het merendeel van de restauratie houders der provincie zijn daar en boven geneigd mede te werken,wat er op wijst dat de onderneming zowel sociaal als praktisch is Het probleem, dat het moeilijktst is om op te lossen, is de verdeling. Op dit gebied zal heel wat soepelheid en begrip aan de dag moeten gelegd worden. De organisatie zou bv. over meer vleeszegels moeten beschikken ,wat nl.ook het geval is voor de sociale dienst der spoorwegen,van Winterhulp,enz... Terwijl de groothandelaars zou moeten optrden b.v bij de aankoop der groeten.Tevens zou aan deze volkspijshuizen de mogelijk moeten gegeven worden,vleesafval aan te kopen,wat zou toelaten,schotel van eerste rang voor te zetten. Wat er ook van zij,het is voortaan bewezen,dat een onderneming van dien aard, beantwoordt aan een werkelijke behoefte Het hangt nu maar van de gorde wil der openbare besturen af om dergerlijke spijshuizen over heel het land in te lichten.
De volksweerkunde uit het begin van de negentiende eeuw was een curieus mengsel van gezond verstand en bijgeloof. Het bestond uit een samen raapsel van duizenden weerregels,spreuken en gezegden.Een deel van deze spreuken hoort men ook nu nog wel.
In vele weerspreuken wordt een verband gelegd tussen de maan en de bewolking. Dit zijn redelijk betrouwbare spreuken. Een koude heldere nacht leidt dikwijls tot vorst of mist in de ochtend en het is vooral tijdens zulke nachten dat de maan goed te zien is. Vandaar komt het gezegde dat na een heldere nacht vorst komt.
In de volksweerkunde komen vele gezegden voor die zouden moeten wijzen op het voor- spellende gedrag van dieren en planten.Zo werd wel eens beweerd dat koeien gaan liggen als er regen komt en dat bijen voor een storm terugkeren naar hun korf. De meeste van deze gezegden weerspiegelen echter slechts de gevoeligheid van dieren en planten voor ver- anderingen in atmosferische omstandigheden,met name de vochtigheid.