13 April, De Bevoorrading in groenten en xonserven.
13 April 1942 6 De bij de kleinhandelaars overblijvende groenten conserven in zwarte blikjes en in dozen bestaande uit blikken cylinders en zwart geverniste vlakken, waarvan de verdeling gedurende het tijdperk Maart- April werd geregeld in de gemeente vermeld op de lijst verschenen in het Belgisch Staatsblad van 6Maart l.l. mogen worden afgestaan tegen betaling van de kleinhandelsprijs en volgens de onderrichtingen uitgaande van de gemeente diensten voor ravitaillering en rantsoenering aan het plaatselijk comité van Winterhulp aan de schoolsoep ,aan een liefdadige inrichting of wanneer deze niet verlangen aan particulieren te verkopen.
Om de vleesleveringen door de marktafgevaardigden niet te vertragen,werd de bevoorrading der schoolsoepen regelmatig met een maand verschuiving verzekerd,aldus stemt het voor het tijdperk van 2April tot 1 mei 1942 geleverde vlees in werkelijkheid overeen met de hoeveelheden aangevraagd met lijsten model 2 voor het tijdperk Maart.Het vlees leveren voor het tijdperk van 2 tot 31 Mei met de lijsten model 2 voorzien voor April. Tot regeling van die wijze van handelen,dienen de gemeente diensten voor ravitaillering en rantsoennering op de volgende lijsten model 2 voor het vlees het tijdperk<<1 Juni tot 30 Juni<< te vermelden. Bij inrichting van een nieuwe schoolkeuken,mogen de aanvankelijke lijsten voor gelijktijdig worden ingediend. _______________________________________
De volksweerkunde uit het begin van de negentiende eeuw was een curieus mengsel van gezond verstand en bijgeloof. Het bestond uit een samen raapsel van duizenden weerregels,spreuken en gezegden.Een deel van deze spreuken hoort men ook nu nog wel.
In vele weerspreuken wordt een verband gelegd tussen de maan en de bewolking. Dit zijn redelijk betrouwbare spreuken. Een koude heldere nacht leidt dikwijls tot vorst of mist in de ochtend en het is vooral tijdens zulke nachten dat de maan goed te zien is. Vandaar komt het gezegde dat na een heldere nacht vorst komt.
In de volksweerkunde komen vele gezegden voor die zouden moeten wijzen op het voor- spellende gedrag van dieren en planten.Zo werd wel eens beweerd dat koeien gaan liggen als er regen komt en dat bijen voor een storm terugkeren naar hun korf. De meeste van deze gezegden weerspiegelen echter slechts de gevoeligheid van dieren en planten voor ver- anderingen in atmosferische omstandigheden,met name de vochtigheid.