Zoals U weet de chicorei wortel zijn de wortels van het Witloof. Men had fabrieken die gespecialiseerd waren in het maken van Chocorei. Bv.In het Antwerpse,namelijk de gekende Chicorei fabrieken ""De Beuckelaer" Die reeds jaren verdwenen zijn .Maar de bouw staat er nog, op de Ijzerenlaan.in Antwerpen (Dam)
Hier hebben we overhet branden van Chicorei onder de mensen Het ging als volgt er aan toe, 1.De chicorei wortels goed wassen verschillende malen om de aanklevende aarde er van te ontdoen. 2.Goed laten verlekken en drogen,zo mogelijk in een weinig verwarmden oven. 3.Wanneer ze droog zijn,de wortels nogal fijn raspen. 4.De gerapste chicorei in een ijzeren pot of beter nog in een koffiebrander brengen en in heel warmen oven branden. 5.Laten verkoelen en tot grof poeder herleiden. ___________________ Oorlogs Chicorei
(met wortels van paardenbloemen) 1.Wortels van paardenbloemen vergaren. 2.Deze wortels wassen en in een lauwen oven laten drogen. 3.De gedroogde wortels in kleine stukjes snijden. 4.Ze in een brander brengen en voorzichtig handelen om ze niet te verbranden. 5.De gebrande schijfjes in kleine stukjes pletten met de vingers.
N.B. Dit vervangings product is van goede kwaliteit,Paardenbloemen treft men veelvuldig aan in weiden en grasveldenOm de lichtgele wortel uit te nemen,zal men romdom de aarde wegnemen met een hak. Bij gebrek aan een brander ,zal men een pan,op heet vuur gebruiken, maar goed roeren om de wortels niet te verbranden. _____________________ OorlogsChicorei
van Peer schillen. 1.De peerschillen in een lauwen oven drogen. 2.En daarna ze in een brander brengen en lichtjes branden(slechts enkele minuten) 3.De gebrande schillen tot poeder herleiden met de ha _____________________________ Uit 320 onuitgeven recepten. Nieuw Kookboek 1941.
Hoe werd in de oorlogsjaren aardappelmeel gemaakt.?
24 September 1941.
Hoe werd in de oorlogsjaren aardappelmeel gemaakt? 1. Zoveel mogelijk bloemige aardappelen nemen en ze zorgvuldig wassen. 2.De aardappelen lichtjes krabben om de bruine pel weg te nemen. 3.Ze fijn raspen en dan in een zo fijn mogelijke zeef leggen. 4.De zeef boven een kookpot of een diepe schotel plaatsen. 5.De pulp stilaan met fris water begieten,zo mogelijk met een kleine gieter. 6.Terwijl men het water bijgiet ,de pulp steeds roeren met een houten lepel. 7.Het aardappelmeel zal zich oplossen in het waterdat door de zeef dringt/ 8.Al het aardappelmeel zal uit de pulp getrokken zijn,wanneer het water dat door de zeef komt schoon klaar is geworden.van dan af geen water meer in de pulp gieten. 9.Het in de kookpot opgevangen water enige uren laten rusten,het meel zal zich op den bodem zetten. 10.Met zorg het klare water afgieten,vermijden het meel dat zich op den bodem bevind te roeren. 11.Het meel in de zon,of in de oven drogen,op een lage temperatuur,of op zeer stil vuur,om het meel niet te verbranden. 12.Wanneer het meel goed droog is,het stampen om het tot poeder te herleiden. 13.Bewaren in gesloten potten in een niet vochtige plaats. N.B.Het is juist onder de fijne bruine pel van de aardappelen dat zich het meeste meel bevind.Daarom dient men bij het krabben zo weinig mogelijk af te nemen.Aardappelen die lichtelijk beschadigd of bevroren zijn kunnen zonder vrees gebruikt worden,daar het aardappelmeel niet aan getast is. Met de pulp ontdaan van zijn meel,kan men nog een aardappelpureé van maken; ze enkel laten koken in gezout water;
Het kookwater van alle groenten kan gebruikt worden voor het bereiden van uitstekende soepen.De wortel-groenten zoals schorseneren,wortelen,rapen,asperges enz.moeten in tegenstelling der bladgroenten,vooraf gekookt worden in water,dit water zal op voordelige wijze als volgt gebruikt worden. 1.Het water,waarin men de groenten kookt,niet te erg zouten. 2.Wanneer de groenten gaar zijn,ze uit het water nemen. 3.Het kookwater opnieuw op het vuur zetten en drie tot vier gekookte aardappelen bijvoegen. 4.Gedurende 10 to 15 minuten laten koken,dan de soep door een fijne zeef doen. 5.Op het vuur zetten en kruiden met peper,selder zout en muskaat naar smaak. 6. Bij het opdienen,zo mogelijk een stukje boter,wat vleesextract of een bouillon blokje bijvoegen. N.B. Inplaats van aardappelen kan menook 1 a 2 lepels aardappelmeel of meel(voorafin koud water oplossenàtoevoegen,of ooknof havermout,macaroni,noedels,griesrijst zoowel als andere deegwaren. Bij gebrek aan deegwaren en aardappelen zal men de soep aandikken met wortelen,rapen,of raapkolen,fijn gehakt. Het kookwater der aardappelen kan op dezelfde manier gebruikt worden voor de soep
Raapkoolsoep.
Samenstelling: 1/2 kg.raapkolen,2 of 3 wortelen,,1kleine selder,,1kleine prei, enkele benen of wat vleesextract, 3 laurier bladeren,,1 takje thijm, 1 dopje look, zout en peper. Bereiding: 1.drie liters bouillon maken, met beenderen of vlees extract. 2 Thijm,zout en peper bijvoegen.Goed laten doorkoen, 3.De raapkolen ,wortelen.,selder zn prei schoon maken,wassen en in stukjes snijden en bij de bouillon doen. 4.Op stil vuur gedurende 2 uur laten doorkoken, 5.Alles door een zeef doen, 6.Opnieuw op het vuur zetten en het aardappelmeel toevoegen, dat men vooraf in wat kpud water heeft opgelost. 7.Opnieuw gedurende een tiental minuten op stil vuur zetten. __________________________
Grote raapkolen soep.
Samenstelling:2 1/2 liter water, 1kgr. grote raapkolen,1selder ,1prei, 2 ajuinen,1laurierblad, 1takje thijm, 1lepel suiker, zout,peper. Bereiding. 1. Water koken met een greepje zout, 2.de grote raapkolen wassen, schoon maken en in kleine schijven snijden. 3.De selder en prei wassen,schoon maken,en in kleine blokjes snijden.De ajuinen pellen. 4.Al deze groenten in het kokend water brengen en tijm,laurier,suiker en een snuifje peper bijvoegen; 5.Gedurende 1 tot 2 uren laten doorkoken, 6.Wanneer al de groenten goed gaar zijn,de soep door een zeef doen; 7.Gedurende een tiental munuten op een stil vuur vuur verwarmen en het kruiden nagaan. Zo nodig zout en peper bijvoegen.
Beetensoep.
Samenstelling; 2of 3 beeten,1/2kg.aardappelen, 1 of 2 ajuinen, zout, en peper en 3 liter water. Bereiding. 1.De beeten wassen, krabben en in schijven snijden, 2.De aardappelen wassen, daarna krabben en in kleine blokjes snijden. 3.De ajuinen pellen en grof hakken. 4.De beeten ,aardappelen en ajuinen in een kookpot brengen met 3 liter water. 5.Een weinig zout en peper bijvoegen. 6.Gedurende 2 tot 3 uren op stil vuur koken. 7.Dit alles door een fijne zeef doen. 8.Een tiental minuten terug op het vuur zetten en warm opdienen,met geroosterderde broodkorstjes. N.B. Deze soep is zeer voedzaam en aangenaam van smaak.
Om de bereiding nog te verbeteren kan men den ajuin vooraf in wat boter laten bruinen.Daarna het water, de beeten en aardappelen toevoegen __________________________
Speciale betensoep. Samenstelling: 3liter water,500gram beten,2 appelen,1lepel poedersuiker,1lepel azijn,zout,peper, 3 kruidnagels, 50 gram havermout(of 2 aardapelen.) Bereiding; Zelfde bereiding als de kolensoep,behalve dat men de rode kool vervangt door schoon gemaakte beten,gewassen en in fijne reepjes gesneden beten. _______________________
Rode koolsoep
Rode koolsoep. Samenstelling: 3 liters water,1kleine rode kool,,2 appelen, 1lepel poedersuiker, 1 lepel azijn, zout, peper, 3 kruidnagels, 50 gram havermout Bereiding: 1.De rode kool wassen, schoon makeen fijn snijden in reepjes. 2.De appelen wassen en schillen en in vieren delen. 3.De kool en de appelen,alsook de kruidnagels in een kookpot met drie liters water mengen 4.Gedurende ongeveer 2 uren op stil vuur zetten en koken. 5.Op dit ogenblik de havermout bijvoegen en dan nog 20 minuten koken. 6.Het alles door een zeef doen en oureé maken, 7. opnieuw op het vuur zetten, suiker en azijn bijvoegen en kruiden naar smaak,met peper en zout. 8.Nog 15 minuten op stil vuur zetten. N.B. Bij gebrek aan havermout,zal men, in het begin van de kook,2 aardappelen bijvoegen.
________________________________ Schorsenerensoep. Samenstelling: 3 liter water,een bussel schorseneren,,1lepel azijn,een grote lepel vlees extract.2lepels aardappelmeel. Bereiding: 1.De schorseneren krabben,instukjes snijden en goed wassen. 2.De schorseneren enige ogenblikken in kokend azijnwater dompelen 3.Drie liters water koken met wat zout en de ,in azijn water wit geworden,schorseneren bijvoegen. 4.Koken tot de schorseneren goed mals is 5.Het alles door een zeef doen en pureé maken; 6.terug op het vuur zetten,het aardappelmeel toevoegen en zo nodig,zout en peper. 7.Een tiental minuten daarna,van het vuur nemen en het vleesextract toevoegen alvorens op tedienen. N.B; Bij gebrek aan aardappelmeel,zal menbij het begin van de kook,2aardappelen bijvoegen. ___________________________ Kastanjemeelsoep.
Samenstelling: 3 liters water,1 lepel vleesextract,tijm,laurier,zout en peper, 100gtam kastanje meel. Bereiding: 1Het water koken met de tijm en laurier,zout en peper 2.Na een kwart uur,ophouden met koken en de tijm,laurier een uur laten trekken. 3.Alsdan de tijm en laurier uitnemen en de bouillo, door een zeef doen. 4.De bouillon weer op het vuur zetten. 5.Wanneer de bouillon kooky,zachtjes aan het kastanjemeel ingieten. 6.Gedurende 1/4 uur op stil vuur koken. 7.Alvorens op te dien,het vleesextract bijvoegen en de kruiden nazien.
De volksweerkunde uit het begin van de negentiende eeuw was een curieus mengsel van gezond verstand en bijgeloof. Het bestond uit een samen raapsel van duizenden weerregels,spreuken en gezegden.Een deel van deze spreuken hoort men ook nu nog wel.
In vele weerspreuken wordt een verband gelegd tussen de maan en de bewolking. Dit zijn redelijk betrouwbare spreuken. Een koude heldere nacht leidt dikwijls tot vorst of mist in de ochtend en het is vooral tijdens zulke nachten dat de maan goed te zien is. Vandaar komt het gezegde dat na een heldere nacht vorst komt.
In de volksweerkunde komen vele gezegden voor die zouden moeten wijzen op het voor- spellende gedrag van dieren en planten.Zo werd wel eens beweerd dat koeien gaan liggen als er regen komt en dat bijen voor een storm terugkeren naar hun korf. De meeste van deze gezegden weerspiegelen echter slechts de gevoeligheid van dieren en planten voor ver- anderingen in atmosferische omstandigheden,met name de vochtigheid.