Inhoud blog
  • 28 Augustus 1942 .Een betere opleiding in het hotelwezen
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 21Augustus 1942. De bedeling van honing
  • 19Augustus 1942. Verbetering in de bedeling van eieren.
  • Vervolg van de voeding van het Afrika korps
  • 18 augustus 1942.De voedselposite van het Afrikakorps van Maarschalk Rommel
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 8Augustus 1942:Levert uw jampotten in
  • 4 augustus 1942..De distributie van vis.
  • 2 Augustus 1942.De vooruit zichten van het seizoen 1942/1943.
  • 2 Augustus 1942.De overvloedige fruitoogst en de confituurfabricatie.
  • 31 Juli 1942.Vroege aardappelen verdeeld en 56.000kg Boter in de koelhuizen ondergebracht.
  • 23Juli 1942. Zegel nr.9 geeft recht op 30 gram vleesworst
  • 20 Juli 1942. Maximumprijzen der paarden.
  • 18Juli 1942 De mobilisatie van de halflate aardappelen.
  • 16 Juli 1942 Bij de Bakkers
  • 17Juli 1942 De derde algemene vergadering van Winterhulp te Brussel
  • 14Juli 1942. Vlees,Lever-en bloedworst voor zegel nr.9
  • De Voedslpositie van het Afrikakorps van Maarschalk Rommel uitermate gunstig
  • smokkelschandaal in aardappelen rond Heist-op-de-Berg.
  • De activiteit van de mobiele brigade op het gebied van de baancontrole
  • Maximum prijzen voor brood en meel.
  • Bescherm uw leven
  • Breidt het talkschandaal zich nog verder?
  • De regeling van het verkeer.
  • Smokkel in aardappelen wordt ongenadig beteugeld
  • De Beteugeling van de sluikslachting en de onwettige handel in vlees
  • Maximum prijzen van Brood en Meel.
  • Naar een opvoeding der weggebruikers
  • verdeling van bereide vleeswaren.
  • De Aaardappel vzerdelingen van Juli 1942 af
  • 21 Juni 1942.De kwestie der aardnoten.
  • 15Juni 1942.Bij denieuwe rantsoenering van het vlees
  • 18Juni 1942.Het schandaal op de groenten - en fruitmarkt
  • 12juni 1942.Het land van Waas eet kersen tegen de officiële prijs
  • 10Juni 1942.Het Zeevissersbedrijf in de Noordzee.
  • 6 Juni 1942. 14Ton suiker in beslaggenomen door de controle diensten van Groot-Antwerpen.
  • 4 Juni 1942: De verkoop van bevroren eetbare mengsel.
  • 2Juni 1942:Stijging der melkproductie,en de gezond groeistand der vroeg aardappelen.
  • 1Juni tot 31 Juli 1942. 150kg.kolen voor deze periode.
  • 22 Mei 1942.De niet overhandigde Mei rantsoenen boter,margarine, peulvruchten en haver derivaten worden in Juni geleverd.
  • 18 Mei 1942.De Antwerpse jeugdherberg bestaat tien jaar.
  • 17mei 1942.Valse zinken stukken in omloop
  • 27 Mei 1942.De vis was verdwenen,of de praktische tussenkmst van een station chef.
  • 16 Mei 1942.Bij het drankhuis en hotelpersoneel.
  • 15 Mei 1942.Een Diëtist schreef over de Caloriewaarde van ons voedsel
  • 14 Mei 1942.De vetverzorging van Europa
  • 13Mei 1942 .Kenmerken der valse rantsoenzegels.
  • Geldig voor maandag Mei tot zondag 10 Mei1942.
  • 8Mei.Voor de Fabricage van Margarine
  • 6 Mei 1942.Zorg voor uw wintervoorraad Aardappelen.
  • 14 Mei 1942.De vetverzorging van Europa
  • 5 Mei 1942.Krijgen we een nieuwe Kommissies van Openbaren Ondersrtand?
  • Oorlogs frangipane
  • 4Mei 1942.Een overzicht der landbouwmarkten
  • 1 Mei 1942 De vooropgezette verzameling en de verdeling van dierlijke vetten.
  • 25 April 1942.Om een regelmatige visbedeling te verzekeren.
  • 24 April 1942. Bevoorrading van boter,peulvruchten,havergort en margarine
  • 22 April 1942.De visbedeling in het Brusselse.
  • 20 April 1942.Chicorei mag niet meer gemengd verkocht worden.
  • 20 April 1942. Bewaar de groentenconserven niet te lang;
  • 16 April 1942 De Productie van koemelmk.
  • 16 April 1942 De Productie van koemelmk.
  • 15 April;Bevoorrading der werken en daarmee gelijkgestelde inrichtingen
  • 14 April 1942 Bevoorrading der verbruikers ingeschreven bij een jkeinhandelaar wiens voorraad ten onrechte is geslonken.
  • 13 April, De Bevoorrading in groenten en xonserven.
  • Schoolsoepen- Vleesbevoorrading
  • 10. April 1942Steunverlening door den openbaren Onderstand Uitgesloten.April 1942
  • Hoeveel koste de boter en de melk op 4 April 1942?
  • 3April 1942 . Het Paasfeest in de folklore
  • Donderdag,2 April 1942. Het schandaal van de hoge klompenprijzen.
  • 1 April 1942. De Bevoorrading van sommige inrichtingen in groentenconserven.
  • 28 Maart 1942. Bijzonder gebak "Paasnest"
  • 27 Maart1942.De aardappelbevoorrading
  • Na Maanden starten we opnieuw met onze verhalen uit het verleden
  • Na Maanden starten we opnieuw met onze verhalen uit het verleden
  • Mag men voor de schoolqoep zegels eisen?
  • Verkoop van 26.000 kg krenten.
  • De verdeling van 12 ton bloemkolen
  • Tegen de verkwisting van voedsel en voedselafval.
  • De toestand van onze chichoreinijverheid.
  • Visaanvoer in Groot-Brussel.
  • Sardinen voor onze Ktijgsgevangenen
  • De wijzeging van de levensmiddelen-rantsoenen in Duitsland.
  • Op wandel in het Gentse Kuipken.
  • Valse rantsoeneringszegels worden te koop aangeboden.
  • Een alomverbreid volksgeloof >>De Sint-Pietersgreep>>
  • Om te vermijden dat het gebak in den oven zouverbranden.
  • Aardnoten voor de bevoorrading in Margarine
  • Spaar de vogelnesten
  • Geen broodkaarten in Belgîë
  • Grote en kleine besparingen,en de manier om van alles gebruik te maken.
  • Kleine en grote besparingen in oorlogsomstandigheden.
  • Bijkomende lichte maaltijden,voor scholieren,jonge lieden,zwangere vrouwen,en de zogende moeders.
  • De Maxiima prijzen der water vrije groenten.
  • Mariabeelden in Antwerpen
  • De rantsoenering in het zuid-oosten van Europa.
  • Wat Italië ons zal leveren.
  • Ingelegde groenten voor personen,zonder aardappelvoorraad
  • In sommige grote agglomeraties zal binnenkort een fruit en groentenkaart in voege worden gebracht;
  • De Kaas en visbedeling in Genk.(Limburg)
  • Veldkeuken gerecht in de Duitse Restaurants.
  • Leverpastei in de grote agglomeraties waar vlees te kort is.
  • De voedingswaarde van cacaofantasie repen.
  • Uit het leven van onze ijslandvaarders.
  • De wijninvoer uit Hongaeije
  • De invoer van sinaasappelen voor de kinderen.
  • De Weervoorspellingen in de volksmond.
  • Bewogen inbeslagneming van vee te Paliseul.
  • Een Veelvuldig gebruik van bier in de keuken.
  • De maximum prijzen voor rapen en koolrapen.
  • De rantsoennering der melkproducten.
  • De Haringvisserij te Nieuwpoort omstreeks 1830.
  • Winterhulp en de jeugd
  • Geen crisis in de Slachthuizen.
  • Onze Haringvisserij, Een oude traditie hersteld.
  • De eierbedeling zal voortaan in de zuivelwinkels geschieden.
  • De Verkoop van Vlees.
  • In twee maanden tijds werd in de streek van charleroi voor 25 miljoen frank<
  • De prijs van ingemaakte groenten.
  • Hoe het nieuwjaarsfeest in de vroegere eeuwen werd gevierd.
  • Groot Antwerpen zet met weidse plannen het nieuwe jaar in.
  • 2007
  • wensen
  • Groot Antwerpen verwezenlijkt.
  • Wat thans in de driemaanden wordt gerookt in 1941
  • Wat was de waarde als de Titanic in de golven verdween in 1912.
  • Het schandaal fer varkensslachting
  • Negendertig visservaartuigen vertrekken op 27 December uit Nieuwpoort.
  • De haringvangsten aan onze kust.
  • De aanvoer van vis.
  • De viskaart.... grrn vis meer voor Brussel.
  • Het rantsoen van de maand December 1941.
  • Het recht op leven van onze zeevissers.
  • Het recht op leven van onze zeevissers.
  • Met Kerstmis iets lekkers op tafel.
  • De kontroledienst aan het werk in het Antwerpse op 12 december 1941.
  • De Kaasdistributie.
  • De honden en katte roof.
  • Onze bevoorrading van appelsienen,citroenen en vijgen uit Italië.
  • Beenderen met of zonder rantsoenzegels.
  • De groentenmarkt?
  • De maximumprijzen van havervlokken,havercréme en havergort.
  • Deelzegels voor boter vanaf Januari
  • Een sluikslachters bende ingerekend te Westmalle.
  • Haring en Sprot.
  • Kerst en Nieuwjaarskoeken.
  • Wat lekkers voor de schoolkinderen.
  • Een blokje per maand vanaf december 1941
  • Een greep uit het verleden van ons vissersvolk.
  • Eet gezond in Oorlogstijd.
  • Een ongehoord schandaal.
  • Zend geen aardappelen naar onze krijgsgevangen.
  • Waar blijft het vet?
  • Slechts 150 kg.kolen in de eerste helft van December.
  • De Zeevisserij.
  • Hoe kan een crisis voorkomen worden.
  • De Keuken in Oologstijd.
  • Het distrikt Roeselaere mobiliseert de aardappelen .
  • Bevoorradingsdienst van groot Gent.
  • 500.000 Varkens spoorloos verdwenen
  • De Handel in Witloof.
  • Geen wortelen voor Dieren voeding.
  • De levering van Broodgranen.
  • Sinaasappelen,Verdeling langs de scholen
  • Vlees en Bijproducten.
  • De prijzen van zoetwatervis.
  • De nieuwe verdeling der bijrantsoenen.
  • Het bewaren van groenten
  • Vlaamse vissers naar Grevelingen.
  • Rond de voedselvoorziening.
  • Waar zitten onze aardappelen?
  • Nieuwe bedeling van afgeroomde melk en karnemelk aan jonge lieden van 14 tot 18jaar.
  • De visbedeling in ons land
  • De Prijsberekening van suikergoed en pralines.
  • De oorsprong der Aarschotse markt.
  • Sluikslachterij in het Fratinellen lokaal te Brugge.
  • Mededeling der Nationale Landbouw en voedings coöperatie.
  • Onze bevoorrading in vis en bijproducten.
  • De schaarste van ajuin.
  • Vlees en room aangeslagen te Hooglede.
  • Thuis slachten,zelfs voor eigen gebruik is Strafbaar.
  • Extra brood voor ondergrondse arbeiders;
  • DE adeltitel << Geuze Lambiek >> wordt beschermd.
  • Overzicht der voedingsmarkten
  • De visvangst te Aarschot in vroeger eeuwen.
  • Een volkskeuken: Eénschotel - eetmalen.
  • 1.000 broodzegels gestolen
  • De Boeren leverden voorbeeldig hun graanoogst.
  • Een gekende chefkok schrijft over de oorlogsrecepten.
  • De twaalf gebeden van de huisvrouwen.
  • Inleggen van tomaten geschiedt eerst in September.
  • Kastanjebladeren werden als tabak verkocht te Ardooie.
  • De Taarteneters.
  • Weinig vraag naar bereide vleeswaren.
  • De chicorei in de maand September1941.
  • Hoe werd in de oorlogsjaren aardappelmeel gemaakt.?
  • Hedendaagse soepen van de jaren 1941-1942..
  • Geen maaltijden in de spijshuizen zonder zegels
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    wapenschild van
       Antwerpen
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    botermarkt in 1912

    Foto
    Foto
    Foto
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    winterhulp
    Foto
    Foto
    Foto
    3 novemberGo to fullsize image
    vrijetijdshoekje
    binnen en buiten en andere hobbies
    21-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Razzia in de Brusselse hotels,leverde verbazende resultaten op!!!
    20 Februari 1941           .Go to fullsize imageGo to fullsize image


     Razzia in de Brussels hotels ,leverde verbazende resultaten op.!!!


    De razzia, die gedaan werden door de agenten van den dienst voot kontrole en onderzoek van de dienst voor prijzen en lonen werd uitgevoerd,heeft men verbazende resultaten opgeleverd.
    Men heeft vastegesteld,dat de het grootste gedeelte van de belangrijke restaurants der hoofdstad allles, wat zij maar enigzins konden bemachtigen op de zwarte markt,tege, onwettige prijzen kochten.
    Zekere hotels,die zich niet vergenoegden met hetgeen zij van de kooplieden tegen om het even welke prijzen konden krijgen,organiseerden zelfs het vervoer van de waren en stuurden werklozen er op uit de kostbare levensmiddelen op te sporen.
    De vindingrijkheid inzake het wegsteken van goederen is buitengewoon;op plaatsen waar men het zeker niet zou verwachten ,ondekt men ganze hespen, wild,gevogelte, boter,en eieren.
    Het onderzoek wordt thans voortgezet en de dossiers zullen aan het parket worden overhandigd.
    Niet minder dan 150.000 eieren werden inbeslag genoem,waarvan 100.000 eieren in een der grootste restauranes van de stad en 12.000 in een naburige bescheiden inrichting.Elders waren het er normen hoeveelheden vlees, die uit de ijskasten te voorschijn kwamen, de ontdekking van geweldige groten voorraden van gebrande en ongebrande koffie,die op sluikse wijze over de Hollandse grens en Luxemburgse grenzen gebracht was niet één de geringste verrassingen.
    Opgelrgde eieren betaalde men 4.10fr.perstuk,rijst 43fr. Ceylon thee 400fr. Cacao 110frank,meel 21 fr.De Kg.
    Het onmiddelik gevolg hiervan is,dat meer dan een half dozijn der grootste restaurants van de stad, gelegen op de meest belangrijke punten,voorlopig geslotren werden en enige eigenaars of gerants ter ondervraging naar het politie bureel gebracht werden,en nadien vrijgelaten.
    Men verwacht nog meer onderzoeken in de restaurant wereld.
    Het meeste dat de restauranthouders werden aangewreven,zijn misbruik temaken met vezrvalste facturen,en het ontbreken van facturen een andere soort,verzweeg de hoeveelheid of maakte de betaalde sommen niet bekend?
    Het onderzoek bewijst reeds elders,dat het hier een kettinghandel betreft, en ook het ontbreken van facturen in de boeken enz.voort           .Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image


    Uit volk en Staat 20Januari 1941.

    21-04-2006 om 16:29 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De schande der Vleesprijzen.
    20 Januari 1941.        Go to fullsize imageGo to fullsize image

                                Schande der Vleesprijzen.

    De ondervinding,welke gedurende deze laatste weken werd opgedaan,heeft op afdoende wijze de ontoerekendheid van heden uitgesproken straffen, soe voor de schuldigen een aanspring vormen om in de boosheid te volharen.
    Wat kan men inderdaad verwachten van een boete van 700fr opgelegd aan een veekoopman die fantastische winsten verwezenlijkf?
    Dagelijks brengt hij naar de markt een 20tal beesten,met een gemiddelde gewicht van 600 kg,enkel maar een ongeoorloofde commissie van,laat ons zeggen,verwezelijkt hij een dagezlijkse winst van 50.000 fr.
    Daar komt nog bij,de eerlikke beenhouwer,die weigert vlees te kopen buiten de wettelijk voor geschreven prijzen,zich gedwongen ziet zijn winkel te sluiten, terwijl zijn mededinger aan de overzijde, door de rechtbanken vervolgt wegens zware overtreding de vrijheid blijft genieten en voortgzzt dchadelijke winsten op te stapelen.
    Ingevolge de menselijke onrechtvaardigheid wordt de eerste door zijn klanten dan nog van onbekwaamheid beschuldigd,terwijl de tweede doorgaat als redder en de patriot.


    Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    21-04-2006 om 15:30 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over boter, vlees en adminstratieve rechtbanken.

    19 Januari 1941Go to fullsize image

                    Over boter,vlees en admistratieve rechtbanken.

    Gisteren werd te <<Brussel een vergadering belegd voor de Burgermeesters van de grote centra's van het land>>.
    Waarop hun uitvoerige inlichtingen werden verstrekt,betrefende de oprichting der <<Administratieve rechtbanken>< die op 1Maart in werking treden.
    Eveneens te Brussel wordt door de Nationale Landbouw en voedingscoöperatie,afdeling Vee,vlees,en bijproducten,een plan uitgewerkt dat de vleesbedeling voor gans het land regelen zou.
    Ondertussen is het niet uitgesloten dat bv.Antwerpen nog<< tijdelijk maatregelen getroffen worden, die afwijken van het vleesverdeling systeem dat er verleden week werd toegepast.
    Wij hopen dat onze Antwerpse bevolking daarover meer te kunnen mede te delen.
    Het is niet uitgeloten dat de  verbruikers zouden verplicht worden zich bij een beenhouwer hunner wijk te bevoorraden.
    Voor de maanden Januari en Februari werd te weinig boter naar de stad Antwerpen aangevoerd,waar in de provincie Antwerpen,boter in voldoende hoeveelheid voorhanden is.Ter beschikking van de bevolking zouden nog 80 ton boter gesteld af te nemen met de rantsoenzegels van de maanden Januari en Februari.
    Veel wijst er op dat evenals voor het <<vlees>> ook binnenkort een<< boterkaart>> wordt ingevoerd,met verplichte inschrijving van de verbruiker bij een bepaalden zuivelhandelaar.Op het ogenblik wordt druk gecontroleerd welke zuivelhandlaars daarvoor in aanmerking komen en in het bijzonder of hun installatie en ijskasten enz. voldoende waarborgen biedt.
                                  _____________________

           Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    20-04-2006 om 16:44 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Een Grootwaren huis presenteerde haar menu op 18 Januari 1941.
    18 Januari 1941.Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
                                    Groot warenhuis
                                    Vaxelaire-Claes.
                               Groenplaats,Antwerpen
                                   _____________
                                 Eerste rang spijshuis
                                 _____________
                                  Zondag,19Januari 1941
                                  Menu aan Fr.-18
                                  La Cremé Marigny
                                         Of
                                  La pied de Celeris à la Greque
                                       _______________
                                  La pièce de Charolais à la Broche
                                       Salsifis au jus
                                       Pommes Noisettes
                                              Of
                                  Le Laperean sauté
                                  Compote de prunes
                                              Of
                                  La Timbale de Vollailles
                                        Des Gourmets
                                  Petits Pois St.Mandè
                                     ______________
                                  La Truffe au Chocolat.
                                     ______________
                             Deze verzorgde menu-18 fr.
                             Zal opgediend worden vanaf 12 u.
                             Gedurende dit middagmaal
                                   speelt het
                            << Symfonisch Orkest>>
                          met de medewerking
                           van het orkest Huysmans.

    19-04-2006 om 17:28 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Is dit het einde van onze Oester cultuur in Oostende?
    17 Januari 1941.Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
      Is dit het einde van onze oester cultuur inOostende?
    De oorlog in 1940 maakte er een eindeaan ,aan alle oester culturen in de Spuikom van Oostende. 
    Op17 Januari 1941 lieten de bezetters ,de Spuikom leeglopen om er een dijk in te bouwen teneinde de Spuikom dienstbaar te maken voor watervliegtuigen.
    Ze lieten de Spuikom volledig leeglopen onder een uiterst strenge vorst -15°C. ,terwijl het water meteen ruim 15 cm.dikke ijslaag bedekt was.Ze gingen in een mi,imum van tijd ,de inspanningen en ivesteringen van jaren teloor.
    Er gingen 1.186.500 oesters  2à3 jarige oester en 525.000 à5 jarige oesters ten onder.

    Oostends Oesterboek .blz.59.
    Raoul Halewijyck& Norbert Hosteyn.
    de toenmalige restaurants en Hotels  gingen prat op op hun wereld bekende Huitres Ostendaise,nu worden nog deze benaming gebruikt,maar ze komen meestal van Zeeland.Nederland.

    Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    19-04-2006 om 16:30 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Waar komen de krabben vandaan die wij te eten krijgen;

    16 Januari 1941.Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

     Waar komen de krabben vandaan die wij te eten krijgen?

    Menigeen heeft zich reeds afgevraagd,van waar de krabben komen, waarmee te samen met de garnalen wordt geleurd.
    Deze krabbetjes komen uit de Zeeuwse stromen, waar er van Maart tot November druk jacht wordt opgemaakt,voornamelijk in de Wester Schelde.Talrijke personen houden zich daarmee bezig,en soms komen de vissers die vrij diep landwaarts wonen, een reis van verschillende uren om krabben te vangen.Zij koken de schaaldieren en gan ze een paar dagen later uitleuren in het Vlaamse land.
    Ook de vele vissers uit de Klinge,Kieldrecht,enz.oefenen te voet.,maar ook de voertuigen,de krabbenvisserij uit, voornamelijk,op de kust van, Zuid-Beveland int'Hellegat,en het Speelmansgat,enz.
    De hoeveelheid  krabben die hier worden buit gemaakt bedroeg gewoonlijk per jaar ruim 100.000k.g.,waarbij dan gevoegd; voor vele knechtjes van mosselvissers is de krabbenvangst dan ook niet
    zelden een mooie stuiver bij hun loon.,moet worden de aanvoer der garnaalvissers,die hun toevallige vangst aan boord houden en ze als een aanvullend winstje verkopen.
    In de Ooster Schelde werden vroeger een groot aantal  krabbenkorven gelegd, maar thans dat is verboden door de  nieuwe Hollandse visserijwet verboden.
    En wat verdienen die vissers zoal met die vangst?Dikwijls hebben ze te worstelen met moeilijk te verkopen waar en met lage prijzen,zodat het zuur verdiende werkloontje niet zelden zo laag is,dat men zelfs van geen verdienste spreken mag....Er zijn soms weken dat er geen krabben op de markt zijn en slechts 2 1/2cents (Hollands) per kilo gram worden verkocht,soms ook wel 7-9 cent.
    Daarbij komt nog,dat gedurende zomermaanden,vooral bij grote hitte,niet zelden een grote hoeveelheid zachte krabben voorkomen welke van schaal veranderen en die geen handelswaarde hebben.
    Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    18-04-2006 om 16:49 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Bier van 0.8e zonder zegels.
    14 Januari 1941.
                                      Bier van 0,8 graden zonder zegels.

    Op een algemene verfgadering van 2.500 herbergiers,die allen afkomstig zijn van Groot-Brussel, werd Bier voorgesteld van 0,8° dat vrij zou zijn van rantsoenzegels.
    Er zou bier gebrouwen worden van 0,8° dat zonder zegels kan verkocht worden.Hierbij zouden geen giststoffen moeten gebruikt worden,kan de suiker vervangen worden door sacharine,terwijl het graan door bieten vervangen worden.
    Ook zou men verder zien te verkrijgen dat de voorradige bierstocks zouden vrij mogen verkocht worden zonder zegels.
    De herbergiers willen vermijden dat het publiek broodzegels moeten geven om bier te drinken,maar zij verlangen ook zou gezorgd worden voor de 1.200.000 monden, door de 104.000 herbergiers dat ons land bezit gevoed worden.

    18-04-2006 om 15:57 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Besparingen en raadgevingen aan de kookpot.
    8 Januari 1941.


                          Besparingen en raadgevingen aan de kookpot
    .
    1.Maakt groentensoepen ,ze zijn voordelig,gezond, en voedzaam.
     Ze vergen geen vetstoffen .
      In elk seizoen zijn er groenten die kunnen gebruikt worden tot het bereiden van heerlijke soepen.
    2. Maakt soepen,groenten en zelfs nagerechten voor verschillende dagen ,als men een goede koele kelder heeft,of al een koelkast bezit?
    Besparing van waren,brandstof,tijd of werk.
    3.Rooster,stooft of kookt uw vlees of vis:besparing van vetstoffen.
    4.Laat de overvloedige vetstoffen opnieuw dienen als volgt:
    a) De kleine stukjes vet die aan het vlees kleven, dat u  roostert of stooft,afsnijden en in een pan laten.
    b) Het vet of de boter die men gebruikt heeft voor het bakken van vlees  alvorens het te stoven afgieten.
    c)Het vetschuim van bouillon afnemen en in een pan het overvloedige water laten verdampen.
    d)De olie die gedient heeft om vis te bakken afgieten en opnieuw gebruiken.
    e)Het onbenuttigd vet van spek of hesphuid in een pan laten smelten.
    f) De braadpannen die gediend hebben tot het bakken of braden,weg hangen buiten het bereik van stof,zonder ze te voren af te wassen.
    g)De mergpijpen in de oven licht verwarmen om er het vet te kunnen afnemen alvorens ze voor de soep te gebruiken.
    5.Spieren,afval van vlees en zelfs spekhuid kunnen dienen voor bouillon of soep.
    6.Het water dat voortkomt van het koken van groenten of deegwaren,gebruiken voor het verlengen van soepen of sausen.
    7.Beschuit kruimels(chapelure) gebakken korstjes en puddings  kan men maken met korsten of resten van brood.
    8.Om bloem te besparen bij het bereiden van brood, gebak of nagerecht,maiszena  of aardappelpuree, gebruiken ofwel aardappelmeel dat men maakt door fijn gerapste aardappelen in de oven te krijgen.
    9.De zemelen die voorkomen van het uitziften van bloem,gebruiken om speculaas, peperkoek of pudding te binden.
    Zij kunnen ook dienen in de plaats van bloem om vormen voor gebak te bestrooien.
    10.De aardappelschillen niet weg werpen,de boeren en landbouwers ontvangen ze met dank om hun dieren te voeden.
    11.De afval van groenten ook niet weg werpen,,de boeren en landbouwers ontvangen ze met dank om hun dieren te voeden;
    12.Schillen van appelen,peren, oranjeappels,mandarijnen,citroenen, kunnen gebruikt worden om heerlijke thee te bereiden.
    13.Suiker kan men besparen met appelen en peren enkel in de oven te stoven.Om de appelmoes te maken kan men ook suiker besparen door als volgt te handelen.De appelen met de schil koken in water zonder zonder suiker,ze door een zeef doen,en dan bekomen we moes gesuikerd.
    14.Om aan te kort van aardappelen te verhelpen:puree maken van groenten en zelfs kastanjes;in soepen en hutsepot ,de aardappelen te vervangen door rapen, kolen,raapkolen of wortelen.
    15. Bij gebrek aan aardappelmeel voor het binden van sausen,bloem,maizena,of rijstgriesmeel,gebruiken  of zo nodig puree van aardappelen,bonen,of rapen,zelfs voor zekere bereidingen puree van kastanjes.
    16.Kook de aardappelen, in de pel.Zo spaart u 15à20%van het gewicht en belt u verkwisting van vitamine C.
    17.Wend voor elke voedings product een verschillende pan aan,Dan hoeft U slechts aan de buitenkant te reinigen,waardoor U vet bespaart.
    18.Bewaar het inpakpapier van het voedingsvet om de pannen mee in te vetten.
    19.Hevel het eten niet in potten over ,maar zet de pan op tafel.*
    *L'aalimentation rationelle en temps sifficiles (1940-1942.)
    en A. Martens.Methodische voedingsleer. p.326.
    * Nieuw kookboek.

    18-04-2006 om 11:40 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Besparingen en raadgevingen aan de kookpot.
    8 Januari 1941.


                          Besparingen en raadgevingen aan de kookpot
    .
    1.Maakt groentensoepen ,ze zijn voordelig,gezond, en voedzaam.
     Ze vergen geen vetstoffen .
      In elk seizoen zijn er groenten die kunnen gebruikt worden tot het berteiden van heerlijke soepen.
    2. Maakt soepen,groenten en zelfs nagerechten voor verschillende dagen ,als men een goede koele kelder heeft,of al een koelkast bezit?
    Besparing van waren,brandstof,tijd of werk.
    3.Rooster,stooft of kookkt uw vlees of vis:bzsparing van vetstoffen.
    4.Laat de overvloedige vetstoffen opnieuw dienen als vogt:
    a) De kleine stukjes vzt die aan het vlees kleven, dat u  roostert of stooft,afsnijden en in een pan laten.
    b) Het vet of de boter die men gebruikt heeft voor het bakken van vlees  alvorens het te stoven afgieten.
    c)Het vetschuim van bouillon afnemen en in een pan het overvloedige water laten verdampen.
    d)De olie die gedient heeft om vis te bakken afgieten en opnieuw gebruiken.
    e)Het onbenuttigd vet van spek of hesphuid in een pan laten smelten.
    f) De braadpannen die gediend hebben tot het bakken of braden,weg hangen buiten het bereik van stof,zonder ze te voren af te wassen.
    g)De mergpijpen in de oven licht verwarmen om er het vet te kunnen afnemen alvorens ze voor de soep te gebruiken.
    5.Spieren,afval van vlees en zelfs spekhuid kunnen dienen voor bouillon of soep.
    6.Het water dat voortkomt van het koken van groenten of deegwaren,gebruiken voor het verlengen van soepen of sausen.
    7.Beschuit kruimels(chapelure) gebakken korstjes en puddings  kan men maken mzt korsten of resten van brood.
    8.Om bloem te besparen bij het bereiden van brood, gebak of nagerecht,maiszena  of aardappelpuree, gebruiken ofwel aardappelmeel dat mebn maakt door fijn gerapste aardappelen in de oven te krijgen.
    9.De zemelen die voorkomen van het uitziften van bloem,gebruiken om speculaas, peperkoek of pudding te binden.
    Zij kunnen ook dienen in de plaats van bloem om vormen voor gebak te bestrooien.
    10.De aardappelschillen niet weg werpen,de boeren en landbouwers ontvangen ze met dank om hun dieren te voeden.
    11.De afval van groenten ook niet weg werpen,,de boeren en landbouwers ontvangen ze met dank om hun dieren te voeden;
    12.Schillen van appelen,peren, oranjeappels,mandarijnen,citroenen, kunnen gebruikt worden om heerlijke thee te bereiden.
    13.Suiker kan men besparen met appelen en peren enkel in deoven te stoven.Om de appelmoes te maken kan men ook suiker besparendoor als volgt te handelen.De appelen met de schil koken in water zonder zonder suiker,ze door een zeef doen,en dan bekomen we moes gesuikerd.
    14.Om aan te kort van aardappelen te verhelpen:puree maken van groenten en zelfs kastanjes;in soepen en hutsepot ,de aardappelen te vervangen door rap^zn, kolen,raapkolen of wortelen.
    15. Bij gebrek aan aardappelmeel voor het binden van sausen,bloem,maizena,of rijstgriesmeel,gebruiken  of zo nodig puree van aardappelen,bonen,of rapen,zelfs voor zekere bereidingen puree van kastanjes.
    16.Kook de aardappele, in de pel.Zo spaart u 15à20%van het gewicht en belt u verkwisting van vitamine C.
    17.Wend voor elke voedings product een verschillende pan aan,Dan hoeft U slechts aan de buitenkant te reinigen,waardfoor U vet bespaart.
    18.Bewaar het inpakpapier van het voedingsvet om de pannen mee in te vetten.
    19.Hevel het eten niet in potten over ,maar zet de pan op tafel.*
    *L'aalimentation rationelle en temps sifficiles (1940-1942.)
    en A. Martens.Methodische voedingsleer. p.326.
    * Nieuw kookboek.

    18-04-2006 om 11:32 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 08/06-14/06 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 26/11-02/12 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 30/01-05/02 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • ff kennis maken
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • fijne middag
  • groetjes
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 06-2009
  • 03-2009
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006


    Gastenboek
  • ff kennis maken
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • fijne middag
  • groetjes
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Inhoud blog
  • 28 Augustus 1942 .Een betere opleiding in het hotelwezen
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 21Augustus 1942. De bedeling van honing
  • 19Augustus 1942. Verbetering in de bedeling van eieren.

    Blog als favoriet !

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    hildeinselimiye
    blog.seniorennet.be/hildein
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Foto

    Foto

    Foto

         groenlandse
            walvis

    Foto

    VOLKSWEERKUNDE

    De volksweerkunde uit
    het begin van de negentiende
    eeuw was een curieus mengsel
    van gezond verstand en bijgeloof.
    Het bestond uit een samen
    raapsel van duizenden
    weerregels,spreuken en
    gezegden.Een deel van deze
    spreuken hoort men ook nu
    nog wel.

    In vele weerspreuken wordt
    een verband gelegd tussen
    de maan en de bewolking.
    Dit zijn redelijk betrouwbare
    spreuken.
    Een koude heldere nacht
    leidt dikwijls tot vorst of
    mist in de ochtend en het
    is vooral tijdens zulke nachten
    dat de maan goed te zien is.
    Vandaar komt het gezegde
    dat na een heldere nacht
    vorst komt.

    In de volksweerkunde komen
    vele gezegden voor die zouden
    moeten wijzen op het voor-
    spellende gedrag van dieren en
    planten.Zo werd wel eens beweerd
    dat koeien gaan liggen als er
    regen komt en dat bijen voor
    een storm terugkeren naar
    hun korf. De meeste van deze
    gezegden weerspiegelen echter
    slechts de gevoeligheid van
    dieren en planten voor ver-
    anderingen in atmosferische
    omstandigheden,met name
    de vochtigheid.


    Go to fullsize image
    Foto

    Image Preview
    Go to fullsize image

    Go to fullsize image


    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Image Preview
    Go to fullsize image

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!