Razzia in de Brusselse hotels,leverde verbazende resultaten op!!!
20 Februari 1941 .
Razzia in de Brussels hotels ,leverde verbazende resultaten op.!!!
De razzia, die gedaan werden door de agenten van den dienst voot kontrole en onderzoek van de dienst voor prijzen en lonen werd uitgevoerd,heeft men verbazende resultaten opgeleverd. Men heeft vastegesteld,dat de het grootste gedeelte van de belangrijke restaurants der hoofdstad allles, wat zij maar enigzins konden bemachtigen op de zwarte markt,tege, onwettige prijzen kochten. Zekere hotels,die zich niet vergenoegden met hetgeen zij van de kooplieden tegen om het even welke prijzen konden krijgen,organiseerden zelfs het vervoer van de waren en stuurden werklozen er op uit de kostbare levensmiddelen op te sporen. De vindingrijkheid inzake het wegsteken van goederen is buitengewoon;op plaatsen waar men het zeker niet zou verwachten ,ondekt men ganze hespen, wild,gevogelte, boter,en eieren. Het onderzoek wordt thans voortgezet en de dossiers zullen aan het parket worden overhandigd. Niet minder dan 150.000 eieren werden inbeslag genoem,waarvan 100.000 eieren in een der grootste restauranes van de stad en 12.000 in een naburige bescheiden inrichting.Elders waren het er normen hoeveelheden vlees, die uit de ijskasten te voorschijn kwamen, de ontdekking van geweldige groten voorraden van gebrande en ongebrande koffie,die op sluikse wijze over de Hollandse grens en Luxemburgse grenzen gebracht was niet één de geringste verrassingen. Opgelrgde eieren betaalde men 4.10fr.perstuk,rijst 43fr. Ceylon thee 400fr. Cacao 110frank,meel 21 fr.De Kg. Het onmiddelik gevolg hiervan is,dat meer dan een half dozijn der grootste restaurants van de stad, gelegen op de meest belangrijke punten,voorlopig geslotren werden en enige eigenaars of gerants ter ondervraging naar het politie bureel gebracht werden,en nadien vrijgelaten. Men verwacht nog meer onderzoeken in de restaurant wereld. Het meeste dat de restauranthouders werden aangewreven,zijn misbruik temaken met vezrvalste facturen,en het ontbreken van facturen een andere soort,verzweeg de hoeveelheid of maakte de betaalde sommen niet bekend? Het onderzoek bewijst reeds elders,dat het hier een kettinghandel betreft, en ook het ontbreken van facturen in de boeken enz.voort .
De ondervinding,welke gedurende deze laatste weken werd opgedaan,heeft op afdoende wijze de ontoerekendheid van heden uitgesproken straffen, soe voor de schuldigen een aanspring vormen om in de boosheid te volharen. Wat kan men inderdaad verwachten van een boete van 700fr opgelegd aan een veekoopman die fantastische winsten verwezenlijkf? Dagelijks brengt hij naar de markt een 20tal beesten,met een gemiddelde gewicht van 600 kg,enkel maar een ongeoorloofde commissie van,laat ons zeggen,verwezelijkt hij een dagezlijkse winst van 50.000 fr. Daar komt nog bij,de eerlikke beenhouwer,die weigert vlees te kopen buiten de wettelijk voor geschreven prijzen,zich gedwongen ziet zijn winkel te sluiten, terwijl zijn mededinger aan de overzijde, door de rechtbanken vervolgt wegens zware overtreding de vrijheid blijft genieten en voortgzzt dchadelijke winsten op te stapelen. Ingevolge de menselijke onrechtvaardigheid wordt de eerste door zijn klanten dan nog van onbekwaamheid beschuldigd,terwijl de tweede doorgaat als redder en de patriot.
Gisteren werd te <<Brussel een vergadering belegd voor de Burgermeesters van de grote centra's van het land>>. Waarop hun uitvoerige inlichtingen werden verstrekt,betrefende de oprichting der <<Administratieve rechtbanken>< die op 1Maart in werking treden. Eveneens te Brussel wordt door de Nationale Landbouw en voedingscoöperatie,afdeling Vee,vlees,en bijproducten,een plan uitgewerkt dat de vleesbedeling voor gans het land regelen zou. Ondertussen is het niet uitgesloten dat bv.Antwerpen nog<< tijdelijk maatregelen getroffen worden, die afwijken van het vleesverdeling systeem dat er verleden week werd toegepast. Wij hopen dat onze Antwerpse bevolking daarover meer te kunnen mede te delen. Het is niet uitgeloten dat de verbruikers zouden verplicht worden zich bij een beenhouwer hunner wijk te bevoorraden. Voor de maanden Januari en Februari werd te weinig boter naar de stad Antwerpen aangevoerd,waar in de provincie Antwerpen,boter in voldoende hoeveelheid voorhanden is.Ter beschikking van de bevolking zouden nog 80 ton boter gesteld af te nemen met de rantsoenzegels van de maanden Januari en Februari. Veel wijst er op dat evenals voor het <<vlees>> ook binnenkort een<< boterkaart>> wordt ingevoerd,met verplichte inschrijving van de verbruiker bij een bepaalden zuivelhandelaar.Op het ogenblik wordt druk gecontroleerd welke zuivelhandlaars daarvoor in aanmerking komen en in het bijzonder of hun installatie en ijskasten enz. voldoende waarborgen biedt. _____________________
Een Grootwaren huis presenteerde haar menu op 18 Januari 1941.
18 Januari 1941. Groot warenhuis Vaxelaire-Claes. Groenplaats,Antwerpen _____________ Eerste rang spijshuis _____________ Zondag,19Januari 1941 Menu aan Fr.-18 La Cremé Marigny Of La pied de Celeris à la Greque _______________ La pièce de Charolais à la Broche Salsifis au jus Pommes Noisettes Of Le Laperean sauté Compote de prunes Of La Timbale de Vollailles Des Gourmets Petits Pois St.Mandè ______________ La Truffe au Chocolat. ______________ Deze verzorgde menu-18 fr. Zal opgediend worden vanaf 12 u. Gedurende dit middagmaal speelt het << Symfonisch Orkest>> met de medewerking van het orkest Huysmans.
Is dit het einde van onze Oester cultuur in Oostende?
17 Januari 1941. Is dit het einde van onze oester cultuur inOostende? De oorlog in 1940 maakte er een eindeaan ,aan alle oester culturen in de Spuikom van Oostende. Op17 Januari 1941 lieten de bezetters ,de Spuikom leeglopen om er een dijk in te bouwen teneinde de Spuikom dienstbaar te maken voor watervliegtuigen. Ze lieten de Spuikom volledig leeglopen onder een uiterst strenge vorst -15°C. ,terwijl het water meteen ruim 15 cm.dikke ijslaag bedekt was.Ze gingen in een mi,imum van tijd ,de inspanningen en ivesteringen van jaren teloor. Er gingen 1.186.500 oesters 2à3 jarige oester en 525.000 à5 jarige oesters ten onder.
Oostends Oesterboek .blz.59. Raoul Halewijyck& Norbert Hosteyn. de toenmalige restaurants en Hotels gingen prat op op hun wereld bekende Huitres Ostendaise,nu worden nog deze benaming gebruikt,maar ze komen meestal van Zeeland.Nederland.
Waar komen de krabben vandaan die wij te eten krijgen;
16 Januari 1941.
Waar komen de krabben vandaan die wij te eten krijgen?
Menigeen heeft zich reeds afgevraagd,van waar de krabben komen, waarmee te samen met de garnalen wordt geleurd. Deze krabbetjes komen uit de Zeeuwse stromen, waar er van Maart tot November druk jacht wordt opgemaakt,voornamelijk in de Wester Schelde.Talrijke personen houden zich daarmee bezig,en soms komen de vissers die vrij diep landwaarts wonen, een reis van verschillende uren om krabben te vangen.Zij koken de schaaldieren en gan ze een paar dagen later uitleuren in het Vlaamse land. Ook de vele vissers uit de Klinge,Kieldrecht,enz.oefenen te voet.,maar ook de voertuigen,de krabbenvisserij uit, voornamelijk,op de kust van, Zuid-Beveland int'Hellegat,en het Speelmansgat,enz. De hoeveelheid krabben die hier worden buit gemaakt bedroeg gewoonlijk per jaar ruim 100.000k.g.,waarbij dan gevoegd; voor vele knechtjes van mosselvissers is de krabbenvangst dan ook niet zelden een mooie stuiver bij hun loon.,moet worden de aanvoer der garnaalvissers,die hun toevallige vangst aan boord houden en ze als een aanvullend winstje verkopen. In de Ooster Schelde werden vroeger een groot aantal krabbenkorven gelegd, maar thans dat is verboden door de nieuwe Hollandse visserijwet verboden. En wat verdienen die vissers zoal met die vangst?Dikwijls hebben ze te worstelen met moeilijk te verkopen waar en met lage prijzen,zodat het zuur verdiende werkloontje niet zelden zo laag is,dat men zelfs van geen verdienste spreken mag....Er zijn soms weken dat er geen krabben op de markt zijn en slechts 2 1/2cents (Hollands) per kilo gram worden verkocht,soms ook wel 7-9 cent. Daarbij komt nog,dat gedurende zomermaanden,vooral bij grote hitte,niet zelden een grote hoeveelheid zachte krabben voorkomen welke van schaal veranderen en die geen handelswaarde hebben.
14 Januari 1941. Bier van 0,8 graden zonder zegels.
Op een algemene verfgadering van 2.500 herbergiers,die allen afkomstig zijn van Groot-Brussel, werd Bier voorgesteld van 0,8° dat vrij zou zijn van rantsoenzegels. Er zou bier gebrouwen worden van 0,8° dat zonder zegels kan verkocht worden.Hierbij zouden geen giststoffen moeten gebruikt worden,kan de suiker vervangen worden door sacharine,terwijl het graan door bieten vervangen worden. Ook zou men verder zien te verkrijgen dat de voorradige bierstocks zouden vrij mogen verkocht worden zonder zegels. De herbergiers willen vermijden dat het publiek broodzegels moeten geven om bier te drinken,maar zij verlangen ook zou gezorgd worden voor de 1.200.000 monden, door de 104.000 herbergiers dat ons land bezit gevoed worden.
Besparingen en raadgevingen aan de kookpot . 1.Maakt groentensoepen ,ze zijn voordelig,gezond, en voedzaam. Ze vergen geen vetstoffen . In elk seizoen zijn er groenten die kunnen gebruikt worden tot het bereiden van heerlijke soepen. 2. Maakt soepen,groenten en zelfs nagerechten voor verschillende dagen ,als men een goede koele kelder heeft,of al een koelkast bezit? Besparing van waren,brandstof,tijd of werk. 3.Rooster,stooft of kookt uw vlees of vis:besparing van vetstoffen. 4.Laat de overvloedige vetstoffen opnieuw dienen als volgt: a) De kleine stukjes vet die aan het vlees kleven, dat u roostert of stooft,afsnijden en in een pan laten. b) Het vet of de boter die men gebruikt heeft voor het bakken van vlees alvorens het te stoven afgieten. c)Het vetschuim van bouillon afnemen en in een pan het overvloedige water laten verdampen. d)De olie die gedient heeft om vis te bakken afgieten en opnieuw gebruiken. e)Het onbenuttigd vet van spek of hesphuid in een pan laten smelten. f) De braadpannen die gediend hebben tot het bakken of braden,weg hangen buiten het bereik van stof,zonder ze te voren af te wassen. g)De mergpijpen in de oven licht verwarmen om er het vet te kunnen afnemen alvorens ze voor de soep te gebruiken. 5.Spieren,afval van vlees en zelfs spekhuid kunnen dienen voor bouillon of soep. 6.Het water dat voortkomt van het koken van groenten of deegwaren,gebruiken voor het verlengen van soepen of sausen. 7.Beschuit kruimels(chapelure) gebakken korstjes en puddings kan men maken met korsten of resten van brood. 8.Om bloem te besparen bij het bereiden van brood, gebak of nagerecht,maiszena of aardappelpuree, gebruiken ofwel aardappelmeel dat men maakt door fijn gerapste aardappelen in de oven te krijgen. 9.De zemelen die voorkomen van het uitziften van bloem,gebruiken om speculaas, peperkoek of pudding te binden. Zij kunnen ook dienen in de plaats van bloem om vormen voor gebak te bestrooien. 10.De aardappelschillen niet weg werpen,de boeren en landbouwers ontvangen ze met dank om hun dieren te voeden. 11.De afval van groenten ook niet weg werpen,,de boeren en landbouwers ontvangen ze met dank om hun dieren te voeden; 12.Schillen van appelen,peren, oranjeappels,mandarijnen,citroenen, kunnen gebruikt worden om heerlijke thee te bereiden. 13.Suiker kan men besparen met appelen en peren enkel in de oven te stoven.Om de appelmoes te maken kan men ook suiker besparen door als volgt te handelen.De appelen met de schil koken in water zonder zonder suiker,ze door een zeef doen,en dan bekomen we moes gesuikerd. 14.Om aan te kort van aardappelen te verhelpen:puree maken van groenten en zelfs kastanjes;in soepen en hutsepot ,de aardappelen te vervangen door rapen, kolen,raapkolen of wortelen. 15. Bij gebrek aan aardappelmeel voor het binden van sausen,bloem,maizena,of rijstgriesmeel,gebruiken of zo nodig puree van aardappelen,bonen,of rapen,zelfs voor zekere bereidingen puree van kastanjes. 16.Kook de aardappelen, in de pel.Zo spaart u 15à20%van het gewicht en belt u verkwisting van vitamine C. 17.Wend voor elke voedings product een verschillende pan aan,Dan hoeft U slechts aan de buitenkant te reinigen,waardoor U vet bespaart. 18.Bewaar het inpakpapier van het voedingsvet om de pannen mee in te vetten. 19.Hevel het eten niet in potten over ,maar zet de pan op tafel.* *L'aalimentation rationelle en temps sifficiles (1940-1942.) en A. Martens.Methodische voedingsleer. p.326. * Nieuw kookboek.
Besparingen en raadgevingen aan de kookpot . 1.Maakt groentensoepen ,ze zijn voordelig,gezond, en voedzaam. Ze vergen geen vetstoffen . In elk seizoen zijn er groenten die kunnen gebruikt worden tot het berteiden van heerlijke soepen. 2. Maakt soepen,groenten en zelfs nagerechten voor verschillende dagen ,als men een goede koele kelder heeft,of al een koelkast bezit? Besparing van waren,brandstof,tijd of werk. 3.Rooster,stooft of kookkt uw vlees of vis:bzsparing van vetstoffen. 4.Laat de overvloedige vetstoffen opnieuw dienen als vogt: a) De kleine stukjes vzt die aan het vlees kleven, dat u roostert of stooft,afsnijden en in een pan laten. b) Het vet of de boter die men gebruikt heeft voor het bakken van vlees alvorens het te stoven afgieten. c)Het vetschuim van bouillon afnemen en in een pan het overvloedige water laten verdampen. d)De olie die gedient heeft om vis te bakken afgieten en opnieuw gebruiken. e)Het onbenuttigd vet van spek of hesphuid in een pan laten smelten. f) De braadpannen die gediend hebben tot het bakken of braden,weg hangen buiten het bereik van stof,zonder ze te voren af te wassen. g)De mergpijpen in de oven licht verwarmen om er het vet te kunnen afnemen alvorens ze voor de soep te gebruiken. 5.Spieren,afval van vlees en zelfs spekhuid kunnen dienen voor bouillon of soep. 6.Het water dat voortkomt van het koken van groenten of deegwaren,gebruiken voor het verlengen van soepen of sausen. 7.Beschuit kruimels(chapelure) gebakken korstjes en puddings kan men maken mzt korsten of resten van brood. 8.Om bloem te besparen bij het bereiden van brood, gebak of nagerecht,maiszena of aardappelpuree, gebruiken ofwel aardappelmeel dat mebn maakt door fijn gerapste aardappelen in de oven te krijgen. 9.De zemelen die voorkomen van het uitziften van bloem,gebruiken om speculaas, peperkoek of pudding te binden. Zij kunnen ook dienen in de plaats van bloem om vormen voor gebak te bestrooien. 10.De aardappelschillen niet weg werpen,de boeren en landbouwers ontvangen ze met dank om hun dieren te voeden. 11.De afval van groenten ook niet weg werpen,,de boeren en landbouwers ontvangen ze met dank om hun dieren te voeden; 12.Schillen van appelen,peren, oranjeappels,mandarijnen,citroenen, kunnen gebruikt worden om heerlijke thee te bereiden. 13.Suiker kan men besparen met appelen en peren enkel in deoven te stoven.Om de appelmoes te maken kan men ook suiker besparendoor als volgt te handelen.De appelen met de schil koken in water zonder zonder suiker,ze door een zeef doen,en dan bekomen we moes gesuikerd. 14.Om aan te kort van aardappelen te verhelpen:puree maken van groenten en zelfs kastanjes;in soepen en hutsepot ,de aardappelen te vervangen door rap^zn, kolen,raapkolen of wortelen. 15. Bij gebrek aan aardappelmeel voor het binden van sausen,bloem,maizena,of rijstgriesmeel,gebruiken of zo nodig puree van aardappelen,bonen,of rapen,zelfs voor zekere bereidingen puree van kastanjes. 16.Kook de aardappele, in de pel.Zo spaart u 15à20%van het gewicht en belt u verkwisting van vitamine C. 17.Wend voor elke voedings product een verschillende pan aan,Dan hoeft U slechts aan de buitenkant te reinigen,waardfoor U vet bespaart. 18.Bewaar het inpakpapier van het voedingsvet om de pannen mee in te vetten. 19.Hevel het eten niet in potten over ,maar zet de pan op tafel.* *L'aalimentation rationelle en temps sifficiles (1940-1942.) en A. Martens.Methodische voedingsleer. p.326. * Nieuw kookboek.
De volksweerkunde uit het begin van de negentiende eeuw was een curieus mengsel van gezond verstand en bijgeloof. Het bestond uit een samen raapsel van duizenden weerregels,spreuken en gezegden.Een deel van deze spreuken hoort men ook nu nog wel.
In vele weerspreuken wordt een verband gelegd tussen de maan en de bewolking. Dit zijn redelijk betrouwbare spreuken. Een koude heldere nacht leidt dikwijls tot vorst of mist in de ochtend en het is vooral tijdens zulke nachten dat de maan goed te zien is. Vandaar komt het gezegde dat na een heldere nacht vorst komt.
In de volksweerkunde komen vele gezegden voor die zouden moeten wijzen op het voor- spellende gedrag van dieren en planten.Zo werd wel eens beweerd dat koeien gaan liggen als er regen komt en dat bijen voor een storm terugkeren naar hun korf. De meeste van deze gezegden weerspiegelen echter slechts de gevoeligheid van dieren en planten voor ver- anderingen in atmosferische omstandigheden,met name de vochtigheid.