8 Januari 1941.
Besparingen en raadgevingen aan de kookpot . 1.Maakt groentensoepen ,ze zijn voordelig,gezond, en voedzaam. Ze vergen geen vetstoffen . In elk seizoen zijn er groenten die kunnen gebruikt worden tot het bereiden van heerlijke soepen. 2. Maakt soepen,groenten en zelfs nagerechten voor verschillende dagen ,als men een goede koele kelder heeft,of al een koelkast bezit? Besparing van waren,brandstof,tijd of werk. 3.Rooster,stooft of kookt uw vlees of vis:besparing van vetstoffen. 4.Laat de overvloedige vetstoffen opnieuw dienen als volgt: a) De kleine stukjes vet die aan het vlees kleven, dat u roostert of stooft,afsnijden en in een pan laten. b) Het vet of de boter die men gebruikt heeft voor het bakken van vlees alvorens het te stoven afgieten. c)Het vetschuim van bouillon afnemen en in een pan het overvloedige water laten verdampen. d)De olie die gedient heeft om vis te bakken afgieten en opnieuw gebruiken. e)Het onbenuttigd vet van spek of hesphuid in een pan laten smelten. f) De braadpannen die gediend hebben tot het bakken of braden,weg hangen buiten het bereik van stof,zonder ze te voren af te wassen. g)De mergpijpen in de oven licht verwarmen om er het vet te kunnen afnemen alvorens ze voor de soep te gebruiken. 5.Spieren,afval van vlees en zelfs spekhuid kunnen dienen voor bouillon of soep. 6.Het water dat voortkomt van het koken van groenten of deegwaren,gebruiken voor het verlengen van soepen of sausen. 7.Beschuit kruimels(chapelure) gebakken korstjes en puddings kan men maken met korsten of resten van brood. 8.Om bloem te besparen bij het bereiden van brood, gebak of nagerecht,maiszena of aardappelpuree, gebruiken ofwel aardappelmeel dat men maakt door fijn gerapste aardappelen in de oven te krijgen. 9.De zemelen die voorkomen van het uitziften van bloem,gebruiken om speculaas, peperkoek of pudding te binden. Zij kunnen ook dienen in de plaats van bloem om vormen voor gebak te bestrooien. 10.De aardappelschillen niet weg werpen,de boeren en landbouwers ontvangen ze met dank om hun dieren te voeden. 11.De afval van groenten ook niet weg werpen,,de boeren en landbouwers ontvangen ze met dank om hun dieren te voeden; 12.Schillen van appelen,peren, oranjeappels,mandarijnen,citroenen, kunnen gebruikt worden om heerlijke thee te bereiden. 13.Suiker kan men besparen met appelen en peren enkel in de oven te stoven.Om de appelmoes te maken kan men ook suiker besparen door als volgt te handelen.De appelen met de schil koken in water zonder zonder suiker,ze door een zeef doen,en dan bekomen we moes gesuikerd. 14.Om aan te kort van aardappelen te verhelpen:puree maken van groenten en zelfs kastanjes;in soepen en hutsepot ,de aardappelen te vervangen door rapen, kolen,raapkolen of wortelen. 15. Bij gebrek aan aardappelmeel voor het binden van sausen,bloem,maizena,of rijstgriesmeel,gebruiken of zo nodig puree van aardappelen,bonen,of rapen,zelfs voor zekere bereidingen puree van kastanjes. 16.Kook de aardappelen, in de pel.Zo spaart u 15à20%van het gewicht en belt u verkwisting van vitamine C. 17.Wend voor elke voedings product een verschillende pan aan,Dan hoeft U slechts aan de buitenkant te reinigen,waardoor U vet bespaart. 18.Bewaar het inpakpapier van het voedingsvet om de pannen mee in te vetten. 19.Hevel het eten niet in potten over ,maar zet de pan op tafel.* *L'aalimentation rationelle en temps sifficiles (1940-1942.) en A. Martens.Methodische voedingsleer. p.326. * Nieuw kookboek.
|