1Deel uw tijd goed in, 2.Werk flink,maar niet overhaast, 3.Vermijd onnodig werk. 4.Maak gebruik van de praktische hulpmiddelen,die de moderne tech- niek voor de huishouding biedt. 5.Erger U niet aan kleinigheden,er gernis maakt vroeg oud. 6.ergeet U zelf niet,doch weet U te beheersen.Wie zich laat gaan heeft in ogenblikken van rustige overpeinzing berouw. 7.Neem iedere dag een rustkuur voor, U zelf, waardoor nieuwe krachten ver- zameld worden. 8.Wil niet alles zelf doen,omdat gij denkt dat het dan beter gedaan wordt. 9.Zie alles van de goede zijde en weet met een vriendelijk gezicht moeilijk- heden te overwinnen. 10.Werk nooit zolang,totdat gij voelt, dat ge niet meer kunt.Op U rusten grote plichten,daarom moet ge uwe gezondheid in acht nemen/ 11.Vergeet bij al uw huishoudelijke be- zigheden uw kinderen niet, doch weet steeds tijd te vinden om zich met hem bezig te houden.De kinderen gaan voor het allerdringenste werk. 12.Zorg dat alles ordelijk verloopt en wanneer de heer des huizes van zijn dagtaak thuis komt,laat alle sporen van werk verdwenen zijn,en val hem niet lastig met onnodige klachten en kleinigheden.Hij heeft recht op op een rustige thuiskomst en avond.
Inleggen van tomaten geschiedt eerst in September.
30 September 1941
Inleggen van tomaten geschiedt eerst in september.
Er bestaan verschillende soorten recepten tot het inleggen van tomaten,die in september haast gen graantjes meer hebben en daarom die maand het best geschikt zijn om te worden opgelegd.Voor tomaatpuree,die in flessen wordt bewaard en in de komende winter zo welkom is tot het bereiden van soepen,sausen en allerlei smakelijke gerechten gaan we aan het werk,ofwel 1.de tomaten wassen en ze zonder water op een stil vuur zetten tot het vlees der vruchten zeer zacht is.Dan zouten we en peperen naar behoefte en doen alles door een (passe-vite).De spijs gieten we dan in flessen of potjes die we stoppen.20minuten in een water ketel laten koken en daarin verkoelen om het springen der flessen te beletten.Daarna sluiten we de stoppen met vuurlak af. 2.De tomaten op een stil vuur zonder scheel een uur laten koken en er één gram salailzuur per kilo spijs op doen,en alles doordoen door de fijne zeef.De spijs een dag en nacht lang zonder scheel in een frisse plaats of kelder zetten.en er dan eventueel het vocht afscheppen .In glazen flessen of potten doen en met een laagje vet afsluiten.Stoppen. Tomaten die overrijp zijn en waaraan de steeltjes nog bevestigd zijn kunnen in hun geheel bewaard,alleen in regenwater gedompeld,Men lette er echter op dat de vruchten geheel gaag zijn en aan geen kanten vocht kunnen opzuigen. __________________________
Kastanjebladeren werden als tabak verkocht te Ardooie.
30 September 1941.
Kastanjebladeren werden als tabak verkocht te Ardooie.
De politie van Ardooie heeft een ophefmakende zaak van tabak vervalsing en woeker aan het licht gebracht. Vindingrijke oplichters hadden namelijk aan boord gelegd om gedroogde kastanjebladeren die in een groot bos bij Ardooie voor het grijpen liggen, en die zij zelf gedroogd,gekorven en met weinig echte tabak gemengd als rookwaar tegen 350 fr.het kg op de markt brachten.
Dat dit zaakje bijzonder winstgevend was, niet alleen voor de woekeraars,maar ook voor de rapers Blijkt onmiddelijk wanneer men verneemt dat een bepaalde persoon reeds meer dan 2000 kg aan bladeren had bijeen geraapt en verkocht. Het spreek vanzelf dat de politie zich met de zaak bezig houdt ,dadelijk een strege controle heeft ingesteld tot voorkoming van verdere misbruiken. ________________________
In een kleine stad ,op enkele kilometers van Brussel, kan men boerentaarten kopen en eten zonder zegels.Dat is een uitvinding van betekenis. Eenezijds had men bloem nodig ,om de taarten te bakken, veronderstelt wordt,dat anders is,er is bloem en bloem,er is kastanjebloem,boekweikbloem,aardappelbloem,enz. Laten we aannemen dat die taarten gefabriceerd worden uit een mengsel van dit en van dat. Men zegt ;ze zijn zo smakelijk,zelfs als zij een beetje taai en hard zijn.Inelk geval,ze zijn zo groot als een rad van een kruiwagen,maar niet zo dik.Jammer genoeg,ze zijn gevuld met appelen,peren en pruimenmoes,naar des tand des eters. Het gaat evenwel minder om de vorm,dan over de drukte daaraan verbonden.Elke dag van de week,doch vooral zondags worden de trams, die de Brusselaars naar het provincie stadje laten brengen,als stormerter hand ingenomen.Van bij het vertrekpunt ,zijn ze overvol meezittende en staande passagiers,die overtuigt zijn,hun buikje eens ter degen kermis te kunnen laten vieren.Onderweg,bij elke tramhalte,komen er immers passegiers bij ,die onmenselijke pogingen doen,om maar een half plaatsje te krijgen en te bemachtigen. Het gaat er vrolijk aantoe onder die passegiers, er worden grappen verkocht en zinsspellingen gemaakt over de omvang en de elegantie van die taarteneters,s'avonds bij den terugkeer naar de stad van liefde en Geuze Lambik,is het nog aangenamer,vol harteken,rust zegt men. Er is nu een nieuwe categorie Brusseleers bijgekomen,namelijk de Taarteneters, dat houdt enigzins verband met de kiekenfretter.
Het rantsoenvlees van 35 gram per dag,25% beenderen inbegrepen,betekend voorzeker een zeer hard dieet voor onze landgenoten,die grote vlees verbruikers waren, en die in de overtuiging verkeerden dat de herleiding van het rantsoen tot 35 gram slechts van tijdelijke aard zou zijn geweest,om de aanpassing en de herordening op de markten mogelijk te maken. In bevoegde kringen werpt men op dat de omvang van het rantsoen flink verhoogd worden, door de aankoop van bereide vleeswaren. Namelijk: 1.Beuling of bloedworst,vervaardigd met bloed en slachtfvallen; maximum prijs 12.50fr; per kg. tegen 1 zegel per 140 gram. 2.Leverpastei of leverworst;samengesteld uit slachtafvallen,maximumprijs 15 fr. de kg.,tegen 1 zegel per 140 gram. 3.Kalfspreskop;samengesteld uit kopvlees,vleesafval,slachtafval, max.prijs 27.50fr. per kg.tegen 1 zegel van 140 gram. 4.Varkenskop. samengesteld uit varkenskop,vleesafval, max.prijs tegen 22.50fr per kg. tegen 1 zegel per 140 gram.
Het tijdschrift "Handel& distributie" vraagt zich af,waaraan het geringe verbruik van bereide vleeswaren te wijten is en brengt hier het antwoordt. Dat wanneer de beenhouwer er wil voor zorgen, met de middelen,waarover hij nu beschikt,waar voor zijn geld te geven,het arbeidsgezin er de voorkeur zal aangeven tussen de bereide vleeswaren van 140 gram per zegel te kunnen eten. Laat de beenhouwers en de spekslagers goede waren leveren,dan zal men zoiets niet tegenkomen.
De volksweerkunde uit het begin van de negentiende eeuw was een curieus mengsel van gezond verstand en bijgeloof. Het bestond uit een samen raapsel van duizenden weerregels,spreuken en gezegden.Een deel van deze spreuken hoort men ook nu nog wel.
In vele weerspreuken wordt een verband gelegd tussen de maan en de bewolking. Dit zijn redelijk betrouwbare spreuken. Een koude heldere nacht leidt dikwijls tot vorst of mist in de ochtend en het is vooral tijdens zulke nachten dat de maan goed te zien is. Vandaar komt het gezegde dat na een heldere nacht vorst komt.
In de volksweerkunde komen vele gezegden voor die zouden moeten wijzen op het voor- spellende gedrag van dieren en planten.Zo werd wel eens beweerd dat koeien gaan liggen als er regen komt en dat bijen voor een storm terugkeren naar hun korf. De meeste van deze gezegden weerspiegelen echter slechts de gevoeligheid van dieren en planten voor ver- anderingen in atmosferische omstandigheden,met name de vochtigheid.