10. April 1942Steunverlening door den openbaren Onderstand Uitgesloten.April 1942
10 April 1942
Steunverlening door de openbaren Onderstand is uitgesloten. Voor behoeftigen diecwerkonbrkwaam zijn en kostarbeiders. In het verordeningsblad wordt het navolgende besluit afgekondigd.
Op grond van de mij verleende volmacht verorden ik voor België het hier navolgende: 1.Behoeftige, die bekwaam zijn om te werken,mogen door de diensten van den Openbaren onderstand (openbatren steun commissies) alleen mits schreiftelijke toestemming van het arbeidsambt ondersteunt worden. Personen die deel uitmaken van het gezin van zodanige behoefte ,mogen eveneens alleeen nog mits toestemming van het arbeidsambt ondersteunt worden.De op grond van1 vereiiste toestemming wordt geacht te zijn verleent voor behoeftige,die hoewel bekwaam om te werken,bij het in werking treden van deze verordening steun genieten van de openbaren steun commissies,zomede voor personen die deel uitmaken vanhet gezin. 3.De overeenkomstig1 verleende of overeenkostig 2.geacht te zijn verleende toestemming;kan bij schriftelijke verklaring van het arbeidsambt,gericht tot de dienst van openbaren onderstand ingetrokken worden,indien de toestand van de arbeidsmarkt het vergt. 4.Personen,in een vaste betrekking staan, doch niet gedurende het gebruikelijke aantal uren werken (kort arbeiders) zomedede personen die deel uitmaken van hun gezin,kunnen rekenen van 18 Mei 1942 van den openbaren steun commissies geen steun meer genieten.Voor hen gelden uitsluitend de Belgische voorschriften over steunverlening aan kortarbeiders. Getekend De Miliaire Bevelhebber In België en Noord -Frankrijk. ____________________________________
Hoeveel koste de boter en de melk op 4 April 1942?
4 April 1942.
Hoeveel koste de boter en de melk op 4 April 1942.
De melkprijzen verhoogd. Rauwe volle melk ten huize besteld fr/2.40fr. Gepasteuriseerde melk,2.90fr. Melkerijboter met controle merk.45 fr.
In het staatsblad van 3 April 1942.is een besluit verschenen betreffende de vaststelling van de prijzen van melk producten.
1.De melkprijzen. prijs te betalen per liter: Rauwe melk: per liter 3 t.h. vetgehalte ninimum 2 fr. De 0.10 t.h. vetgehalte boven de 3 t.h. zullen aan 41/2 centiem gerekend worden. Prijs te betalen per liter rauwe mafgeroomde ùeml of rauwe karne melk (door de verbruiker aan de veehouder venter,ten huize ,bestelde melk 1.15 fr.) prijs te betalen per liter gepasteuriseerde mvolle melk,los of in kruiken. Bij levering aan de verbruiker in winkels 2.75 fr Bij levering ten huize van verbruiker 2.90 fr. Prijs te betalen voor gepasteuiseerde en gesteriliseerd melk in flessen Voor gepasteuriseerde volle melk in flessen, 1 liter 3.15 fr. Voor gepasteuriseerde afgeroomde melk in flessen of karnemelk 1.75 fr. Voor gesteriliseerde melk in flessen van 1 liter 3.50 fr. Voor gesterliseerde afgeroomde melk in flessen 2.10 fr. Voor Yoghurt in flessen van 1 liter 3.40 fr. II Prijs van Melkroom. 1. Botervet: Prijs te betalen door de zuivelfabriek aan de melkveehouder pere kilogram,botervet van de room met aftrek van de vervoer en controleposten, die per kilogram room gelijkmatig verdeeld worden onder alle leverraars,van de zelfde zuivelfabriek en die dienen aangerekend te worden volgens de onderrichtingen van de zuiveldienst. De minimum prijzen vor 41. 2.Karnemelk: prijs te betalen door de zuivel fabriek per liter ,terug gehouden karnemelk 70 centiem Boter prijzen: 1.Melkerijboter: Prijs te betalen per kilogram Boter met controle merk door verbruiker 45fr. Boter in eerste hoedanigheid,door de verbruiker 44 fr. Boter van de tweede hoedanigheid 43.50 fr. 2.Landboter. Door de landboter dient te verstaan te worden, de fabriekmatig,bereide boter,afkomstig uit erkende romerijen,die over geen pasteurisatie inrichting beschikken Prijs te betalen per kilogram,door de verbruiker 41.30 fr. 3. Hoeveboter Prijs te betalen per kilogram,door de verbruiker 41.30 De prijs van de boter verpakt in pakjes van een halve kilogram of minder, mag verhoogd worden met 50 centiemen per kilo gram De prijs voor gezouten boter wordt met 50 centiem verminderd.Het is verboden boter te verkopen met meer dan 3.t.h. zout ______________________________
De volksweerkunde uit het begin van de negentiende eeuw was een curieus mengsel van gezond verstand en bijgeloof. Het bestond uit een samen raapsel van duizenden weerregels,spreuken en gezegden.Een deel van deze spreuken hoort men ook nu nog wel.
In vele weerspreuken wordt een verband gelegd tussen de maan en de bewolking. Dit zijn redelijk betrouwbare spreuken. Een koude heldere nacht leidt dikwijls tot vorst of mist in de ochtend en het is vooral tijdens zulke nachten dat de maan goed te zien is. Vandaar komt het gezegde dat na een heldere nacht vorst komt.
In de volksweerkunde komen vele gezegden voor die zouden moeten wijzen op het voor- spellende gedrag van dieren en planten.Zo werd wel eens beweerd dat koeien gaan liggen als er regen komt en dat bijen voor een storm terugkeren naar hun korf. De meeste van deze gezegden weerspiegelen echter slechts de gevoeligheid van dieren en planten voor ver- anderingen in atmosferische omstandigheden,met name de vochtigheid.