In een bakkerij der Jonauxstraat te Brussel ,bood zich een onbekende aan welk bij een kortstondige afwezigheid der bakkerin ,achter de toog kroop en een bus bemachtigde . De inhoud van de bus was een duizendtal broodzegels. Toen de bakkerin terugkwam kon zij hem nog een lederen tas ontnemen,doch de onbekende slaagde erin te vluchten met de zegels. De tas bevatten de broodzgels voortkomende van een diefstal van een andere bakker,die woonachtig was te Audergem.Zij bevatte de beginletters,waarmede men de intentiteit van den dief zal pogen vast te stellen.
Tijdens een persconferentie,herinnerde de voorzitter de Heer De Clercq,die verantwoordelijk is voor graan gewassen eraan, dat wij in normale tijden,100 duizend ton graan per maand invoerden. Vorig jaar werd er 204.951 ton inlands graan aan de bloemmolens geleverd. De toekenning van het rantsoen van 225 gram brood,werd daaren boven verzekerd door de invoer van 285.653 ton herkomstig van Duitsland,54 duizend ton tarwe afkomstig van Frankrijk,en 442 ton uit Rusland. De voorzitter prees hierna de voorbeeldige snelheid,waarmede de landbouwers den nieuwe oogst geleverd hebben,zodat de aansluiting kon verzekerd zijn. Op 10 Oktober zullen er reeds ongeveer 100.000ton geleverd zijn,hetzij de helft van de totale leveringen van vorig jaae.Van een andere kant,terwijl er in normale tijd 10 dagen nodig waren om het graan van de voortbrenger aan de bakker te brengen, het malen en het bezorgen aan de bakkers,thans vaak op 48 uur geleverd worden. N.B. De boeren verdienen een pluim en de molens werken flink.
Een gekende chefkok schrijft over de oorlogsrecepten.
1 Oktober 1941
Een gekende chefkok schrijft over de oorlogsrecepten. Door G.Clement.
De omstandigheden waarin,we zonder het te willen bevinden,geven aanleiding tot een massa bundels,de ene vollediger dan de andere, over de keuken,of liever een keuken die zoveel scheikundige-laboratorium doet denken als aan het domein van het fantastische. Ik heb hier enige bundels, maar ik twijfel eraan of de scheijvers ervan,hun raadgevingen ooit in praktijk hebben gesteld,en ik zoek er tevergeefs een recept in dat werkelijk kan toegepast kan worden aan de gezonde keuken.De veelbelovende titzls hadden me doen denken,brood te kunnen maken zonder tarwe of andere graansoorten,mayonaisesaus zonder enig vet,boter zonder room natuurlijk,in een woord alles wat een huisvrouw mist om haar huisgenoten behoorlijk te kunnen voeden. Het is vanzelf sprekend dat er in de plaats van een of ander product dat niet meer te krijgen is,wat anders moet gevonden worden dat dezelfde voedende kracht bezit, en dat is mogelijk voor sommige producten,voornamelijk voor meelspijzen,zo kunnen bonen bevoorbeeld,zetmeel leveren hetgeen we anders uit aardappelen trekken(ten minste in principe)Uit groenten als wortelen,rapen,schorseneren,bieten, en raapsoorten en andere groenten kan suiker getrokken worden,wat in zekere mate het gebrek aan suiker,kan verminderen.Zekere gedroogde groenten zoals linzen,,erwten,bonen, bevatten vetstoffen; groenten bevatten een groot gedeelde stikstof en eiwitstof,beiden onmisbaar voor het mensenlijk lichaam.Maar het zou onmogelijk zijn zich slechts met een of zelfs meer dezer planten te voeden zo er geen vetstoffen ofwel meelspijzen,eiwitstof of vitaminen aan toegevoegd konden worden.De natuur,die grote artieste,heeft ons behoefte aangeboden onder verschillende vormen,maar het is aan ons te weten hoe en in welke mate hiervan gebruik te maken,en in overeen stemming met onze levenswijze Een waarheid La Palisse waardig,zegt men "men niets kan doen met niets"en uitgezonderd een wijs bioloog,die weet te vinden,waeen mens nodig heeft,daag ik de schrijvers van die boeken tegen het dure leven uit, ten minste het grootste gedeelte ervan, want er bestaan zekere werken geschreven door dokters die het vraagstuk hebben bestudeerd,en door beroeps experten,ik daag dus diegenen uit die zulke recepten geven waarin boter, olie en andere vetstoffen in het dagelijks rantsoen kan vervangen,meelspijzen buiten andere graansoorten te kunnen krijgen om brood te maken. Het is natuurlijk mogelijk bij het deeg,een zekere hoeveelheid aardappelpuree te voegen, maar dan heeft het mengsel,voor een even groot volume, dezelfde voedingswaarde niet meer, en daarin schuilt het gevaar niet voor degenen die geld genoeg hebben om het ontbrekende te vervangen, maar voor de werkmans huishoudingen en vooral voor de kinderen,die op dergerlijke wijze zo gevoed worden. Honderd gram brood waarbij men van twintig tot vijf en twintig procent aardappelen gevoegd heeft,geven niet het zelfde aantal calorieën als honderd gram brood dat van meel gemaakt werd.En zo de maaltijden op zulke verkeerde basissen gesteun d zijn ,heeft men de illusie,genoeg eten te hebben maar het lichaam stelt zich niet tevreden met illusies,en de kinderen zullen later,door een slechte gezondheid,de door hun ouders begane fouten moeten boeten. Ja ik weet wat u gaat zeggen,zo het onmogelijk is, zich van de voornaamste voedingsstoffen te voorzien, zoals vetstoffen,meelsoorten,enz.enz.moet men ze wel door iets anders vervangen, om de maag te vullen en den honger te stillen. En wij zijn het eens op dit gebied,wat ontbreekt moet door iets anders vervangen worden,en voor alles moet men het gevoel hebben, genoeg gegeten te hebben.Maar ik wil u waarschuwen,lieve lezers en lezeressen die mij de eer aandoen, enige aandacht aan mijn artikels te wijden:geloof niet dat als uw kinderen en echtgenoot een mayonaisesaus met sago,water en azijn hebt gegeven,het organisme van de wezens die U zo dierbaar zijn genoeg voedsel krijgen en dat de afwezigheid van vetstoffen geen belang heeft.Ik zou ook willen zeggen dat zo U dank zij uw vindingrijkheid,aan uw huisgenoten,een boterham meer hebt kunnen geven(door toevoeging van aardappelen b.v.)zij daarom niet genoeg calorieën gebruikt heeft. Zo U een lepel zuivere mayonaise per persoon geeft,wat ongeveer 30gram vetstoffen inhoudt,olie en eigeel,heeft iedereen een zeker aantal calorieën gekregen die samen met degenen der meelstoffen,brood,aardappelen en andere groenten,de nodige hoeveelheid zullenverstrekken voor de goede gang van de menselijke motor.Maar zo U in de plaats van een lepel mayonaisesaus met olie,3lepels van (100gr) een papje geeft van water,azijn,maismeel,heeft elke persoon slechts 8 gram meelspijzen gekregen en negetig gram water,azijn en soms mostaard.Deze ingrediënte hebben absoluut geen voedende waarde,en de acht gram meelstoffenheeft geen of nauwelijks een koffielepeltje is,geen kracht voor werk of spel.Hetzelfde geld voor brood,op 100gram,(beslag met aardappelen)çs er ongeveer de helft water,van dertig tot vijfen dertig gram zetmeel en van vijftien tot twintig gram,illusie genoeg te hebben gegeten. Maar wat moet men dan doen? Aan de producten die geen hogere voedingswaarde hechten dan ze werkelijk bezitten,vermijd de maag te vullen met mischien erg geleerde bereidingen,die smaak,en oog strelen,maar absoluut geen voedende kracht hebben,en zuinig zijn op de producten welke deze hoedanigheden bezitten. En hierop moet men bij de opvoeding van de toekomstige huishoudsters gelet worden. Vaak heeft men bij het koken als laag-bij-de- grondse bezigheid beschouwd,niet nodig voor jonge meisjes,die natuurlijk liever piano studeren,dansenof andere sport doen-hetgeen allemaal heel intressant is- maar wat niet beletten moet, dat een toekomstige huisvrouw,weet hoe zij haar gezin behoorlijk moet gevoed worden Let wel dat ik niets heb tegen handigheidjes,die een mooier uitzicht geven aan gerechten,ze meer volume geven, ik zie geen gevaar in een saus waar weinig of geen vet gebruikt werd,nog in brood,waarin aardappelen verwerkt worden,dit alles maakt deel uit van de kookkunst,maar ik wil U de aandacht vestigen op de kennis van de voedingswaarde der gebruikte voedings grondstoffen en doen begrijpen dat het mogelijk is meer nut te trekken uit de voedingsstoffen door de bereiding niet van groenten,vlees of andere ingediënten,verloren telaten gaan. Ten slotte de huisvrouw is zeer belangrijk die ook optreedt als minister van gezondheid en van het gezin,en de echtgenoot als minister van Financiën. G.Clement. Uit volk en staat.
1Deel uw tijd goed in, 2.Werk flink,maar niet overhaast, 3.Vermijd onnodig werk. 4.Maak gebruik van de praktische hulpmiddelen,die de moderne tech- niek voor de huishouding biedt. 5.Erger U niet aan kleinigheden,er gernis maakt vroeg oud. 6.ergeet U zelf niet,doch weet U te beheersen.Wie zich laat gaan heeft in ogenblikken van rustige overpeinzing berouw. 7.Neem iedere dag een rustkuur voor, U zelf, waardoor nieuwe krachten ver- zameld worden. 8.Wil niet alles zelf doen,omdat gij denkt dat het dan beter gedaan wordt. 9.Zie alles van de goede zijde en weet met een vriendelijk gezicht moeilijk- heden te overwinnen. 10.Werk nooit zolang,totdat gij voelt, dat ge niet meer kunt.Op U rusten grote plichten,daarom moet ge uwe gezondheid in acht nemen/ 11.Vergeet bij al uw huishoudelijke be- zigheden uw kinderen niet, doch weet steeds tijd te vinden om zich met hem bezig te houden.De kinderen gaan voor het allerdringenste werk. 12.Zorg dat alles ordelijk verloopt en wanneer de heer des huizes van zijn dagtaak thuis komt,laat alle sporen van werk verdwenen zijn,en val hem niet lastig met onnodige klachten en kleinigheden.Hij heeft recht op op een rustige thuiskomst en avond.
Inleggen van tomaten geschiedt eerst in September.
30 September 1941
Inleggen van tomaten geschiedt eerst in september.
Er bestaan verschillende soorten recepten tot het inleggen van tomaten,die in september haast gen graantjes meer hebben en daarom die maand het best geschikt zijn om te worden opgelegd.Voor tomaatpuree,die in flessen wordt bewaard en in de komende winter zo welkom is tot het bereiden van soepen,sausen en allerlei smakelijke gerechten gaan we aan het werk,ofwel 1.de tomaten wassen en ze zonder water op een stil vuur zetten tot het vlees der vruchten zeer zacht is.Dan zouten we en peperen naar behoefte en doen alles door een (passe-vite).De spijs gieten we dan in flessen of potjes die we stoppen.20minuten in een water ketel laten koken en daarin verkoelen om het springen der flessen te beletten.Daarna sluiten we de stoppen met vuurlak af. 2.De tomaten op een stil vuur zonder scheel een uur laten koken en er één gram salailzuur per kilo spijs op doen,en alles doordoen door de fijne zeef.De spijs een dag en nacht lang zonder scheel in een frisse plaats of kelder zetten.en er dan eventueel het vocht afscheppen .In glazen flessen of potten doen en met een laagje vet afsluiten.Stoppen. Tomaten die overrijp zijn en waaraan de steeltjes nog bevestigd zijn kunnen in hun geheel bewaard,alleen in regenwater gedompeld,Men lette er echter op dat de vruchten geheel gaag zijn en aan geen kanten vocht kunnen opzuigen. __________________________
Kastanjebladeren werden als tabak verkocht te Ardooie.
30 September 1941.
Kastanjebladeren werden als tabak verkocht te Ardooie.
De politie van Ardooie heeft een ophefmakende zaak van tabak vervalsing en woeker aan het licht gebracht. Vindingrijke oplichters hadden namelijk aan boord gelegd om gedroogde kastanjebladeren die in een groot bos bij Ardooie voor het grijpen liggen, en die zij zelf gedroogd,gekorven en met weinig echte tabak gemengd als rookwaar tegen 350 fr.het kg op de markt brachten.
Dat dit zaakje bijzonder winstgevend was, niet alleen voor de woekeraars,maar ook voor de rapers Blijkt onmiddelijk wanneer men verneemt dat een bepaalde persoon reeds meer dan 2000 kg aan bladeren had bijeen geraapt en verkocht. Het spreek vanzelf dat de politie zich met de zaak bezig houdt ,dadelijk een strege controle heeft ingesteld tot voorkoming van verdere misbruiken. ________________________
In een kleine stad ,op enkele kilometers van Brussel, kan men boerentaarten kopen en eten zonder zegels.Dat is een uitvinding van betekenis. Eenezijds had men bloem nodig ,om de taarten te bakken, veronderstelt wordt,dat anders is,er is bloem en bloem,er is kastanjebloem,boekweikbloem,aardappelbloem,enz. Laten we aannemen dat die taarten gefabriceerd worden uit een mengsel van dit en van dat. Men zegt ;ze zijn zo smakelijk,zelfs als zij een beetje taai en hard zijn.Inelk geval,ze zijn zo groot als een rad van een kruiwagen,maar niet zo dik.Jammer genoeg,ze zijn gevuld met appelen,peren en pruimenmoes,naar des tand des eters. Het gaat evenwel minder om de vorm,dan over de drukte daaraan verbonden.Elke dag van de week,doch vooral zondags worden de trams, die de Brusselaars naar het provincie stadje laten brengen,als stormerter hand ingenomen.Van bij het vertrekpunt ,zijn ze overvol meezittende en staande passagiers,die overtuigt zijn,hun buikje eens ter degen kermis te kunnen laten vieren.Onderweg,bij elke tramhalte,komen er immers passegiers bij ,die onmenselijke pogingen doen,om maar een half plaatsje te krijgen en te bemachtigen. Het gaat er vrolijk aantoe onder die passegiers, er worden grappen verkocht en zinsspellingen gemaakt over de omvang en de elegantie van die taarteneters,s'avonds bij den terugkeer naar de stad van liefde en Geuze Lambik,is het nog aangenamer,vol harteken,rust zegt men. Er is nu een nieuwe categorie Brusseleers bijgekomen,namelijk de Taarteneters, dat houdt enigzins verband met de kiekenfretter.
Het rantsoenvlees van 35 gram per dag,25% beenderen inbegrepen,betekend voorzeker een zeer hard dieet voor onze landgenoten,die grote vlees verbruikers waren, en die in de overtuiging verkeerden dat de herleiding van het rantsoen tot 35 gram slechts van tijdelijke aard zou zijn geweest,om de aanpassing en de herordening op de markten mogelijk te maken. In bevoegde kringen werpt men op dat de omvang van het rantsoen flink verhoogd worden, door de aankoop van bereide vleeswaren. Namelijk: 1.Beuling of bloedworst,vervaardigd met bloed en slachtfvallen; maximum prijs 12.50fr; per kg. tegen 1 zegel per 140 gram. 2.Leverpastei of leverworst;samengesteld uit slachtafvallen,maximumprijs 15 fr. de kg.,tegen 1 zegel per 140 gram. 3.Kalfspreskop;samengesteld uit kopvlees,vleesafval,slachtafval, max.prijs 27.50fr. per kg.tegen 1 zegel van 140 gram. 4.Varkenskop. samengesteld uit varkenskop,vleesafval, max.prijs tegen 22.50fr per kg. tegen 1 zegel per 140 gram.
Het tijdschrift "Handel& distributie" vraagt zich af,waaraan het geringe verbruik van bereide vleeswaren te wijten is en brengt hier het antwoordt. Dat wanneer de beenhouwer er wil voor zorgen, met de middelen,waarover hij nu beschikt,waar voor zijn geld te geven,het arbeidsgezin er de voorkeur zal aangeven tussen de bereide vleeswaren van 140 gram per zegel te kunnen eten. Laat de beenhouwers en de spekslagers goede waren leveren,dan zal men zoiets niet tegenkomen.
Zoals U weet de chicorei wortel zijn de wortels van het Witloof. Men had fabrieken die gespecialiseerd waren in het maken van Chocorei. Bv.In het Antwerpse,namelijk de gekende Chicorei fabrieken ""De Beuckelaer" Die reeds jaren verdwenen zijn .Maar de bouw staat er nog, op de Ijzerenlaan.in Antwerpen (Dam)
Hier hebben we overhet branden van Chicorei onder de mensen Het ging als volgt er aan toe, 1.De chicorei wortels goed wassen verschillende malen om de aanklevende aarde er van te ontdoen. 2.Goed laten verlekken en drogen,zo mogelijk in een weinig verwarmden oven. 3.Wanneer ze droog zijn,de wortels nogal fijn raspen. 4.De gerapste chicorei in een ijzeren pot of beter nog in een koffiebrander brengen en in heel warmen oven branden. 5.Laten verkoelen en tot grof poeder herleiden. ___________________ Oorlogs Chicorei
(met wortels van paardenbloemen) 1.Wortels van paardenbloemen vergaren. 2.Deze wortels wassen en in een lauwen oven laten drogen. 3.De gedroogde wortels in kleine stukjes snijden. 4.Ze in een brander brengen en voorzichtig handelen om ze niet te verbranden. 5.De gebrande schijfjes in kleine stukjes pletten met de vingers.
N.B. Dit vervangings product is van goede kwaliteit,Paardenbloemen treft men veelvuldig aan in weiden en grasveldenOm de lichtgele wortel uit te nemen,zal men romdom de aarde wegnemen met een hak. Bij gebrek aan een brander ,zal men een pan,op heet vuur gebruiken, maar goed roeren om de wortels niet te verbranden. _____________________ OorlogsChicorei
van Peer schillen. 1.De peerschillen in een lauwen oven drogen. 2.En daarna ze in een brander brengen en lichtjes branden(slechts enkele minuten) 3.De gebrande schillen tot poeder herleiden met de ha _____________________________ Uit 320 onuitgeven recepten. Nieuw Kookboek 1941.
Hoe werd in de oorlogsjaren aardappelmeel gemaakt.?
24 September 1941.
Hoe werd in de oorlogsjaren aardappelmeel gemaakt? 1. Zoveel mogelijk bloemige aardappelen nemen en ze zorgvuldig wassen. 2.De aardappelen lichtjes krabben om de bruine pel weg te nemen. 3.Ze fijn raspen en dan in een zo fijn mogelijke zeef leggen. 4.De zeef boven een kookpot of een diepe schotel plaatsen. 5.De pulp stilaan met fris water begieten,zo mogelijk met een kleine gieter. 6.Terwijl men het water bijgiet ,de pulp steeds roeren met een houten lepel. 7.Het aardappelmeel zal zich oplossen in het waterdat door de zeef dringt/ 8.Al het aardappelmeel zal uit de pulp getrokken zijn,wanneer het water dat door de zeef komt schoon klaar is geworden.van dan af geen water meer in de pulp gieten. 9.Het in de kookpot opgevangen water enige uren laten rusten,het meel zal zich op den bodem zetten. 10.Met zorg het klare water afgieten,vermijden het meel dat zich op den bodem bevind te roeren. 11.Het meel in de zon,of in de oven drogen,op een lage temperatuur,of op zeer stil vuur,om het meel niet te verbranden. 12.Wanneer het meel goed droog is,het stampen om het tot poeder te herleiden. 13.Bewaren in gesloten potten in een niet vochtige plaats. N.B.Het is juist onder de fijne bruine pel van de aardappelen dat zich het meeste meel bevind.Daarom dient men bij het krabben zo weinig mogelijk af te nemen.Aardappelen die lichtelijk beschadigd of bevroren zijn kunnen zonder vrees gebruikt worden,daar het aardappelmeel niet aan getast is. Met de pulp ontdaan van zijn meel,kan men nog een aardappelpureé van maken; ze enkel laten koken in gezout water;
Het kookwater van alle groenten kan gebruikt worden voor het bereiden van uitstekende soepen.De wortel-groenten zoals schorseneren,wortelen,rapen,asperges enz.moeten in tegenstelling der bladgroenten,vooraf gekookt worden in water,dit water zal op voordelige wijze als volgt gebruikt worden. 1.Het water,waarin men de groenten kookt,niet te erg zouten. 2.Wanneer de groenten gaar zijn,ze uit het water nemen. 3.Het kookwater opnieuw op het vuur zetten en drie tot vier gekookte aardappelen bijvoegen. 4.Gedurende 10 to 15 minuten laten koken,dan de soep door een fijne zeef doen. 5.Op het vuur zetten en kruiden met peper,selder zout en muskaat naar smaak. 6. Bij het opdienen,zo mogelijk een stukje boter,wat vleesextract of een bouillon blokje bijvoegen. N.B. Inplaats van aardappelen kan menook 1 a 2 lepels aardappelmeel of meel(voorafin koud water oplossenàtoevoegen,of ooknof havermout,macaroni,noedels,griesrijst zoowel als andere deegwaren. Bij gebrek aan deegwaren en aardappelen zal men de soep aandikken met wortelen,rapen,of raapkolen,fijn gehakt. Het kookwater der aardappelen kan op dezelfde manier gebruikt worden voor de soep
Raapkoolsoep.
Samenstelling: 1/2 kg.raapkolen,2 of 3 wortelen,,1kleine selder,,1kleine prei, enkele benen of wat vleesextract, 3 laurier bladeren,,1 takje thijm, 1 dopje look, zout en peper. Bereiding: 1.drie liters bouillon maken, met beenderen of vlees extract. 2 Thijm,zout en peper bijvoegen.Goed laten doorkoen, 3.De raapkolen ,wortelen.,selder zn prei schoon maken,wassen en in stukjes snijden en bij de bouillon doen. 4.Op stil vuur gedurende 2 uur laten doorkoken, 5.Alles door een zeef doen, 6.Opnieuw op het vuur zetten en het aardappelmeel toevoegen, dat men vooraf in wat kpud water heeft opgelost. 7.Opnieuw gedurende een tiental minuten op stil vuur zetten. __________________________
Grote raapkolen soep.
Samenstelling:2 1/2 liter water, 1kgr. grote raapkolen,1selder ,1prei, 2 ajuinen,1laurierblad, 1takje thijm, 1lepel suiker, zout,peper. Bereiding. 1. Water koken met een greepje zout, 2.de grote raapkolen wassen, schoon maken en in kleine schijven snijden. 3.De selder en prei wassen,schoon maken,en in kleine blokjes snijden.De ajuinen pellen. 4.Al deze groenten in het kokend water brengen en tijm,laurier,suiker en een snuifje peper bijvoegen; 5.Gedurende 1 tot 2 uren laten doorkoken, 6.Wanneer al de groenten goed gaar zijn,de soep door een zeef doen; 7.Gedurende een tiental munuten op een stil vuur vuur verwarmen en het kruiden nagaan. Zo nodig zout en peper bijvoegen.
Beetensoep.
Samenstelling; 2of 3 beeten,1/2kg.aardappelen, 1 of 2 ajuinen, zout, en peper en 3 liter water. Bereiding. 1.De beeten wassen, krabben en in schijven snijden, 2.De aardappelen wassen, daarna krabben en in kleine blokjes snijden. 3.De ajuinen pellen en grof hakken. 4.De beeten ,aardappelen en ajuinen in een kookpot brengen met 3 liter water. 5.Een weinig zout en peper bijvoegen. 6.Gedurende 2 tot 3 uren op stil vuur koken. 7.Dit alles door een fijne zeef doen. 8.Een tiental minuten terug op het vuur zetten en warm opdienen,met geroosterderde broodkorstjes. N.B. Deze soep is zeer voedzaam en aangenaam van smaak.
Om de bereiding nog te verbeteren kan men den ajuin vooraf in wat boter laten bruinen.Daarna het water, de beeten en aardappelen toevoegen __________________________
Speciale betensoep. Samenstelling: 3liter water,500gram beten,2 appelen,1lepel poedersuiker,1lepel azijn,zout,peper, 3 kruidnagels, 50 gram havermout(of 2 aardapelen.) Bereiding; Zelfde bereiding als de kolensoep,behalve dat men de rode kool vervangt door schoon gemaakte beten,gewassen en in fijne reepjes gesneden beten. _______________________
Rode koolsoep
Rode koolsoep. Samenstelling: 3 liters water,1kleine rode kool,,2 appelen, 1lepel poedersuiker, 1 lepel azijn, zout, peper, 3 kruidnagels, 50 gram havermout Bereiding: 1.De rode kool wassen, schoon makeen fijn snijden in reepjes. 2.De appelen wassen en schillen en in vieren delen. 3.De kool en de appelen,alsook de kruidnagels in een kookpot met drie liters water mengen 4.Gedurende ongeveer 2 uren op stil vuur zetten en koken. 5.Op dit ogenblik de havermout bijvoegen en dan nog 20 minuten koken. 6.Het alles door een zeef doen en oureé maken, 7. opnieuw op het vuur zetten, suiker en azijn bijvoegen en kruiden naar smaak,met peper en zout. 8.Nog 15 minuten op stil vuur zetten. N.B. Bij gebrek aan havermout,zal men, in het begin van de kook,2 aardappelen bijvoegen.
________________________________ Schorsenerensoep. Samenstelling: 3 liter water,een bussel schorseneren,,1lepel azijn,een grote lepel vlees extract.2lepels aardappelmeel. Bereiding: 1.De schorseneren krabben,instukjes snijden en goed wassen. 2.De schorseneren enige ogenblikken in kokend azijnwater dompelen 3.Drie liters water koken met wat zout en de ,in azijn water wit geworden,schorseneren bijvoegen. 4.Koken tot de schorseneren goed mals is 5.Het alles door een zeef doen en pureé maken; 6.terug op het vuur zetten,het aardappelmeel toevoegen en zo nodig,zout en peper. 7.Een tiental minuten daarna,van het vuur nemen en het vleesextract toevoegen alvorens op tedienen. N.B; Bij gebrek aan aardappelmeel,zal menbij het begin van de kook,2aardappelen bijvoegen. ___________________________ Kastanjemeelsoep.
Samenstelling: 3 liters water,1 lepel vleesextract,tijm,laurier,zout en peper, 100gtam kastanje meel. Bereiding: 1Het water koken met de tijm en laurier,zout en peper 2.Na een kwart uur,ophouden met koken en de tijm,laurier een uur laten trekken. 3.Alsdan de tijm en laurier uitnemen en de bouillo, door een zeef doen. 4.De bouillon weer op het vuur zetten. 5.Wanneer de bouillon kooky,zachtjes aan het kastanjemeel ingieten. 6.Gedurende 1/4 uur op stil vuur koken. 7.Alvorens op te dien,het vleesextract bijvoegen en de kruiden nazien.
Geen maaltijden in de spijshuizen zonder zegels. Dinsdag en vrijdags zijn vleesloze dagen
De secretaris-generaal van het ministerie voor lanbouw en voedselvoorziening deelt mede; Art.1.De hotelhouders en restauranthouders,herbergiers, en in het algemeen,al de houders van inrichtingen waaraan rantsoeneringen onderworpen ,en eetwaren worden gebruikt,mogen slechts tegen overhandigen van rantsoenzegels door de verbruiker,gerantsoeneerde producten verkopen. Art.2.De nationale federatie van de hotelhouders is er toe gemachtigd,onder controle van opmruling ,het opdienen van delen van rantsoenen zou vergemkkelijken De deelzegels geven geen recht op wederbevoorrading. Art.3.Behoudens bijzondere schikkingen wordt de bevoorrading van de Hotels, spijshuizen,koffiehuizen,restaurants en gelijkaardigen inrichtingen,bedoelt in Artikel geregeld overeenkomstig de beschikkingen. Van het organiek besluit besluit van 1 Maart 1940,speciale afwijkingen kunnen nochthans voorgeschreven worden door middel van het staatsblad. Art.4.Het is verboden in de hotels en spijshuizen,koffiehuizen en andere gelijkaardigen inrichtingen bedoelt in artikel 1. eetmalen op te dienen of te gebruiken die bestaan uit meer dan; a)één soep oféén voorgerecht zonder vlees, b)"één gerecht met aardappelen en groenten oféén gerecht met deegwaren of één voorkeur van voorgerechten zonder vlees. c) één nagerecht. Art.5.De spijskaart afgaan ,de verbruiker enkel de keus laten tussen twee soepen,voorgerechten zonder vlees, met of zonder aardappelen,twee vleesgerechten,één wild gerecht,één gevogelte gerecht, twee gerechten met eieren,één gerecht met met deegwaren twee groenten,,banket gebak, vruchten en kaas. Naast ieder gerecht moeten op de spijskaart,duidelijk en leesbaar ,de prijs van de comsumtie,het aantal zegelsvan de verbruiker geeist en hun waarde in gewicht aangeduid zijn. Art.6.Een eetmaal mag geen hoeveelheid vlees bevatten die groter is dan drie dagelijkse rantsoenen en geen hoeveelheid, vetstoffen groter den 20gram. Het is daar en boven verboden,den Dinsdag en Vrijdag van elke week,in de bij onderhavig besluit,bedoelde inrichtingen gerantsoeneerd vlees,evenals gerechten die dat product bevatten,aan te bieden,op te dienen,,of tr gebruiken,dat het verbodslaat op denvolgende dag,wanneer de dinsdag of de vrijdag een wettelijke feestdag is. Art;7.De houders van de onderhavig besluit,bedoede inrichtingen zijn verplicht op een zichtbare plaats van de verbruikzaal,een klein aanplak biljet aan te brengen,waarop in goed leesbare letters staat gedrukt. De Heren verbruikers zijn ertoe gehouden aan de aangestelde op het ogenblik der brestelling de op de kaart vermelde rantsoenzegels af te geven. Geen enkel eetwaar zal zonder gerantsoeneerde zegels verkocht worden.
Geen vermindering van ons vetstoffen rantsoen gedurenden de winter.
20 September 1941.
Geen vermindering van ons vetstoffen rantsoen gedurende de winter.
"Handel en distributie" orgaan van de nationale Landbouw en voedings cöoperatie brengt ons verheugend niuws. Het rantsoen van 450 gram vetstoffen zal deze winter behouden blijven,deze tijding zal voorzeker met vreugde worden onthaald.Met recht en rede kom men vanaf de maand november voor een vermindering van het vetrantsoen vrezen,hetgeen zich trouwens verleden winter voordeed.Men kon er zich aan verwachten,daar men wist dat ongeveer twee maanden geleden de stocks der grondstoffen voor het vervaardigen van margarine bijna uitgeput waren en geen fabricage,meer mogelijk was na Januarie 1942.De mogelijkheid de boter voorraad aan te vullen gedurende de periode,waarin melk voorbrengst daalt door een grotere margarine rantsoen,werd dus uitgegeschakeld. Dank zij deze actie van de coöperatie zal deze krachttoer kunnen verwezelijkt worden. Ziehier hoe ze te werk gingen. Men ging van bij de aanvang van het geschikte seizoen over tot het opstapelen van boter,op het huidige ogenblik overtreft de stocks 2.750.000 kg.en eenvoorbrengst,die veel groter is dan voorzien was gedurende de maand September,heeft deze ononderbroken opberging in ijskasten toegelaten gedurende de tweede helft van Augustus. Van haar kant is de groepering er in geslaagd de stocks der grondstoffen voor margarine te vernieuwen.Vooreerst door het vermengen van het rundsvet dat men verkoos in voorraad te houden,liever dan het rechtstreeks aan de verbruikers uit te delen,die er slechts zeer geringe hoeveelheden van zouden bekomen hebben.Vervolgens dank zij een uitwisseling met het buurland van de voeding onbruikbare olie tegen geraffineerde en met waterststof gemengde walvisolie/. Deze twee maatregelen zullen de fabricage van voldoende hoeveelheden margarine voor de behoeften van het land toelaten. De verhouding tussen boter en margarinr zal veranderen volgens de maanden, maar het rantsoen van 450 gram vetstoffen zal behouden blijven.
Werd uitgevaardigt bij besluit van 15 September 1941.De overheid streefde vervolgens naar een uitbreiding van de aardappelen en broodgraanteelt,en naar behoud van gerst,het peulvruchten en suikerbiet arsenaal. Het teeltplan legt geen uitbreiding van het aardappel-of broodgraan arsenaal op maar een te leveren kwantum;Dit leverde niet het gewenste resultaat op daar het even grote oppervlakte moesten zijn dan vroeger. Zie Supra p.30/31.
Volgende maand zullen wederom biscuits in de handel gebracht worden,begin September is er met de vervaardiging van biscuit begonen. in onze fabrieken. In onze fabrieken zijn ze volop met de productie bezig en in Oktober zullen wij in ruil tegen zegel nr.1 te verkrijgen zijn, in een verpakking van 125 gram voor een zegel. De maandelijkse productie zal 300.000 kg bedragen,dus meer dan eerst voorzien was.Dit maakt het mogelijk ze langs de normale handel te verdelen. De biscuits bevatten 72% zuivere tarwe,Hun samenstelling is 90 gram tarwe meel,3.5gram suiker,6 gram vet.
Gift van Koning Leopold en Koningin Elisabeth aan Winterhulp.
17 September 1941.
Gift van Koning Leopold en Koningin Elisabeth aan Winterhulp.
Door <<Winterhulp medegedeeld>< De koning schonk aan"Winterhulp" een bedrag van één miljoen frank ,H.M; de Koningin schonk tee honderd duizend frank. Niet alleen waren deze bedragen op zich zelf genomen van bezonder belang, maar zij hadden ook nog een grote morele waard,omdat zij tegelijkertijd een klaar en onomstotelijk bewijs waren van de volledige instemming welke de koning hier mede aan het doel en het streven van "winterhulp "schonk.
Men kan aan deze gift de betekenis aan hechten van een uitnodiging tot de velen, zowel privaat personen ,als naamloze venootschappen en dergerlijke,die reeds eerder hun plicht hadden begrepen om hun gevend gebaar bij het aanbreken van de tweede oorlogs winter te herhalen.
Steun aan behoeftigen personen Het staatsblad publiceerd een besluit tot wijzeging van artikel 3 van het besluit van 29 juni 1940 ,betreffende de steun aan behoeftige personen te verlenen ,en het enig artikel van het besluit van 1 Maart 1941
Het bedrag van den dagelijkse steun wordt als volgt bepaald:
Gemeenten van de :1ste categorie 2 categorie 3 de categorie
Voor de gezinshoofden of daarmee gelijkgestelden echtgenote
Voor de kinderen ten laste beneden 15 jaar 3.50fr 3.25fr. 3fr.
Vermeerdering per bijkomend persoon 5fr. 4.50fr. 4fr.
Het enig artikel van het besluit van 1 Maart 1941. het besluit van 29 Juni 1940 door artikel bis aanvullend ,wordt gewijzigd als volgt: Het vierde;houdende dat de bijdrage in de huur niet hoger mag zijn dan de twee derde van den huurprijs,die werkelçijkk den huurder ten laste komt,vervalt en wordt vervangen door volgende bepalingen. In geen geval mag het bedrag van den steun verleend bij toepassing van het eerste lid,hoger zijn dat het verschil tussen den werkelijke huurprijs en het aandeel dat ten lasyt van den ondersteunde blijft en is vast gesteld op:
23 frank per week voor de gemeente van 1ste categorie, 19 frank per week voor de gemeente van de 2 de categorie, 16 frank per week voor de gemeente van 3de categorie. Is de wekelijkse huurprijs lager dan de hierboven bepaalde bedragen, dan wordt geen huishuur bijdrage verleend.
Natuurlijk bent u van plan een voorraad aardappelen in te slaan.Houd dan in eigen belang en in dit van de gemeenschap eigen rekening met het volgende: 1.Koop niet om het even welke waar.Een provisieaardappel moet tamelijk groot zijn en volledig gaaf zijn.d.w.z. vlekken en stippeltjes,bruin of zwart,of inzinkingen van de schil mogen niet geduld worden.Verder moet de aardappel in drogen toestand zijn alvorens hij in bewaring gaat. 2.Koop niet aan in woekerprijzen.Men zal trachten van hoger dan de officiële prijzen te bekomen Men zal U vertellen dat er e weinig aardappelen zin,of dat ze opgeeist worden voor de export en zo meer.De aardappelhandel is nu reeds normaal alhoewel de oogst van de late aardappelen nog niet op markt zijn. Bezin dus eerst voor ge begint: koop niet om het even welke aardappelen en aan woekerprijzen. Dit jaar zullen er genoeg aardappelen zijn.
Het kleine gouden ringentje, dat iedere echtgenoot draagt heeft een intressant verleden.Voor 2400 jaar werd voor het door de Romeinen voor het eerst als uiterlijk teken der echtelieden gedragen. Ringen als sieraad kende men reeds veel vroeger.Maar inde ouidheid mocht niet iedereen met een ring lopen.Dit was bv.in Babylon en Egypte een voorrecht der hogere standen.Droeg iemand van lagere stand een ring, dan kon hij zelfs ter dood veroordeeld worden. 400 jaar voor Christus droeg de Romeinse adel voor het eerst als huwelijkssymbool een gouden ring.,terwijl het gewone volk een ijzeren ring droeg.Maar enkele jaren later vond men dit te ouderwets.De trouwring werd vergeten en ......daagde 200jaar later weer op in dezelfde stad,weer als nieuwe mode op.Doch men kon nog altijd aan de verschillende vormen herkennen,tot welken stand de dragerresp.draagsters behoorde.Keizer Hadriap maakte aan dit onderscheid een eind en Keizer Justiniaangaf zelfs de slaven de toelating gouden huwelijksringen te dragen.Maar ook ditmaal kon zich deze mode niet handhaven.
In de 5e eeuw toen de alchimisten,waarzeggers en kaartlegsters en handlezers op de verschillende manieren in Europa hun brood wisten te verdienen,dook de trouwring weer op.Men was namelijk bij het zoeken naar een middel,datde liefde tussen man en vrouw voor het gehele levenbrandende zou houden tot de ontdekking gekomen,dat van de 4de vinger onmiddelijk een zenuw naar het hart gaat.Zolang men nu deze zenuwknobbel door een metalen ring belast zullen de echtgenoten vol liefde aan elkaar hangen.
Buitendien,zo ontdekte men enige jaren later, is er nog een zenuw die dadelijk met het hart in verbinding staat.Al is dit kontakt niet zo nauw.Dit is de vierde vinger van de linkerhand.Zo kwam men dan op het idee,ombij verlovingen den ring links te dragen.,omdat dan de liefde wel gewenst is,maar toch niet te krachtig mag wezen.Eerst na het trouwen kan zij dan de ring op den vierden vinger van de rechterhand zetten. Sinds dien tijd is het symboom der liefde de band, die geen begin en einde kent,15 eeuwen steeds het zelfde gebleven.
Vleesbevoorrrading tijdens het komende winterseizoen.
7 September 1941.
Vleesbevoorrading tijdens het komende winterseizoen.
Het voorraadplan 1942 der hoofdgroepering "Vlees,Vee, en bijproducten.
Met het doel de vleesbevooorrading tijdens de eerstvolgende moeilijke seizoen gelegen tussen de maanden Juni en Juli te verzekeren,heeft de hoofdgroepering <<Vee,vlees en bij producten der nationale landbouw en voedingscoöperatie een voorraadplan 1942 Ontworpen.
Dit plan zegt in dat gedurende de eerstkomende maanden een deel van het vee zal worden gereserveerd.Dat wil zeggen gedurende de eerstkomende maanden een deel van het vee worden gereserveerd. Dat wil zeggen dat een deel van de runderen voor gebruik is en het ander deel wordt geslacht en in de frigo wordt onder gebracht,in agfwachting voor gebruik.Dat verduurzaamt vlees zal aan de bevolking worden verstrekt tijdens de moeilijke periode,wanneer er gebeurlijk geen of althans zeer weinig vlees op de markt voorhanden zijn.
Om dit te bereiken werden de kwantum van op de verschillende markten van ons land te leveren vee enigzins verhoogd.Dit plan voorziet dat 14 fabrieken gedurende 17 weken, 3013 stuks vee per week zullen verwerken,waardoor dus het totaal bereikt wordt van ongeveer 50.000 stuks vee.De uitwerking geschiedt onder de controle van de hoofdgroepering en omvat 4 punten t.t.z. het bevriezen in daartoe bestemde frigo's het inblikken in eigen nat;het vervaardigen van leverpastei,en eventueel,wanneer het getal 50.000 zou worden overschreden,het inzouten van rundsvlees. 35.000 runderen in blik. De fabrieken te Antwerpen,<brussel,Kortrijk en Luik ,wordt thans onder toezicht van de hoofdgroepering en van de bevoegde controleurs gewerkt aan het inblikken van rundsvlees in eigen nat.Het ontworpen plan voorziet een opbrengst van 15.000.000 blikjken van 140 gram ,gewaarborgd voor kwaliteit en de houdbaarheid,welke in afwachting voor de verdeling, in stapelhuizen zullen worden onder gebracht,alwaar deze blikken regelmatig zal worde, gecontroleerd om de goede staat van de blikken te kunne nagaan; In dit verband hiermede werd er een rondleiding georganiseerd in de Orico-fabriek een der 14 fabrieken , waaraan de uitvoering van vermeld plan wordt uitgewerkt Onder leiding van bevoegde ondferzoekers werd er een rondgang der fabriek gemaakt, waardoor wij in staat werden gesteld kennis te maken met de praktijk van het inblikken. Het geslachte rund dat , in zijn kwartieren is verdeeld, in koelhuizen of elders is onder gebracht;komt vanuit voor de uitwerking eerst in de grote arbeidshalle terecht,waar vele beenhouwers het ontbenen en ook ontpezen deden.Zij verdelen het alles instukken van 500 gram,daarna gaat het naar een verdeelmachienen gevoerd daar wordt alles gekapt en vermengd in alle porties gaande van 100gr. tot 50 kg<<;daarna vertrekt alles naar de menging en naar de vullerij waar het wordt ingeblikt,nadat de blikjes vooraf werden gedesibfzcteerd?Hetv inblikken geschiedt zeer nauwkeurig en het gewicht is zeer nauwkeurig vastgesteld. De open blikken worden vervolgens in de sluitmachine hermetisch gesloten,ook de datum,nummer, firma letter wordt er in gemerkt. Daarna naar de autoclaaf gebracht waar een aantal van 650 dozen in gaat, waarin het ingeblikt vlees gedurende één uur op 123 graden kookhitte wordt gekookt.Na vcerloop hiervan wordt die korf uit de ketel gehezen en in een koelbak neergelaten,waarin de dozen vlees met koud lopend water worden afgespoeld. Daarna werden door een aantal arbeiders nog handelingen verricht met de vleesdozen ,zoals ,elke doos voor nnazicht op eventuele lekken,inwrijven met paraffineeerde olie,verpakkingen in kartons. Ten slotte wordt het rund in blikjes netjes in rekken geplaatst voor gedurende enkele maanden voor zeer srenge controle om dan eindelijk op tafel te veschijnen,wanneer het vers vlees niet meer voorradig zou zijn.Over dekwaliteit van dit vlles in dozen doen allerlei geruchten de ronde.Voorig jaar echter ,zo werd ons mede gedeeld waren er op 1.000.000 dozen op de markt gebracht en er waren er maar slechts 702 dozen slecht bevonden.In de vries inrichtingen te Antwerpen,Brussel,Kortrijn en Charlerroi hangen grote kwartieren rundsvlees in een teperatuur van -10 tot -14 graden ,in geheel 13.000of 15.000 dieren .Verder wordt dan nog nog een vooorraad van 500 ton leverpastei aangelgd; Welke door een twintigtzl firma's werden vervaatrdigd,zodat dat wanneer in de moeilijke periode ergens plotseling en onverwacht stagnatie,in de vleesvoorziening optreedt,daarin spoedig en doeltreffend zal kunnen worden verholpen.
De volksweerkunde uit het begin van de negentiende eeuw was een curieus mengsel van gezond verstand en bijgeloof. Het bestond uit een samen raapsel van duizenden weerregels,spreuken en gezegden.Een deel van deze spreuken hoort men ook nu nog wel.
In vele weerspreuken wordt een verband gelegd tussen de maan en de bewolking. Dit zijn redelijk betrouwbare spreuken. Een koude heldere nacht leidt dikwijls tot vorst of mist in de ochtend en het is vooral tijdens zulke nachten dat de maan goed te zien is. Vandaar komt het gezegde dat na een heldere nacht vorst komt.
In de volksweerkunde komen vele gezegden voor die zouden moeten wijzen op het voor- spellende gedrag van dieren en planten.Zo werd wel eens beweerd dat koeien gaan liggen als er regen komt en dat bijen voor een storm terugkeren naar hun korf. De meeste van deze gezegden weerspiegelen echter slechts de gevoeligheid van dieren en planten voor ver- anderingen in atmosferische omstandigheden,met name de vochtigheid.