25 September 1941.
Geen maaltijden in de spijshuizen zonder zegels. Dinsdag en vrijdags zijn vleesloze dagen
De secretaris-generaal van het ministerie voor lanbouw en voedselvoorziening deelt mede; Art.1.De hotelhouders en restauranthouders,herbergiers, en in het algemeen,al de houders van inrichtingen waaraan rantsoeneringen onderworpen ,en eetwaren worden gebruikt,mogen slechts tegen overhandigen van rantsoenzegels door de verbruiker,gerantsoeneerde producten verkopen. Art.2.De nationale federatie van de hotelhouders is er toe gemachtigd,onder controle van opmruling ,het opdienen van delen van rantsoenen zou vergemkkelijken De deelzegels geven geen recht op wederbevoorrading. Art.3.Behoudens bijzondere schikkingen wordt de bevoorrading van de Hotels, spijshuizen,koffiehuizen,restaurants en gelijkaardigen inrichtingen,bedoelt in Artikel geregeld overeenkomstig de beschikkingen. Van het organiek besluit besluit van 1 Maart 1940,speciale afwijkingen kunnen nochthans voorgeschreven worden door middel van het staatsblad. Art.4.Het is verboden in de hotels en spijshuizen,koffiehuizen en andere gelijkaardigen inrichtingen bedoelt in artikel 1. eetmalen op te dienen of te gebruiken die bestaan uit meer dan; a)één soep oféén voorgerecht zonder vlees, b)"één gerecht met aardappelen en groenten oféén gerecht met deegwaren of één voorkeur van voorgerechten zonder vlees. c) één nagerecht. Art.5.De spijskaart afgaan ,de verbruiker enkel de keus laten tussen twee soepen,voorgerechten zonder vlees, met of zonder aardappelen,twee vleesgerechten,één wild gerecht,één gevogelte gerecht, twee gerechten met eieren,één gerecht met met deegwaren twee groenten,,banket gebak, vruchten en kaas. Naast ieder gerecht moeten op de spijskaart,duidelijk en leesbaar ,de prijs van de comsumtie,het aantal zegelsvan de verbruiker geeist en hun waarde in gewicht aangeduid zijn. Art.6.Een eetmaal mag geen hoeveelheid vlees bevatten die groter is dan drie dagelijkse rantsoenen en geen hoeveelheid, vetstoffen groter den 20gram. Het is daar en boven verboden,den Dinsdag en Vrijdag van elke week,in de bij onderhavig besluit,bedoelde inrichtingen gerantsoeneerd vlees,evenals gerechten die dat product bevatten,aan te bieden,op te dienen,,of tr gebruiken,dat het verbodslaat op denvolgende dag,wanneer de dinsdag of de vrijdag een wettelijke feestdag is. Art;7.De houders van de onderhavig besluit,bedoede inrichtingen zijn verplicht op een zichtbare plaats van de verbruikzaal,een klein aanplak biljet aan te brengen,waarop in goed leesbare letters staat gedrukt. De Heren verbruikers zijn ertoe gehouden aan de aangestelde op het ogenblik der brestelling de op de kaart vermelde rantsoenzegels af te geven. Geen enkel eetwaar zal zonder gerantsoeneerde zegels verkocht worden.
|