Om te vermijden dat het gebak in den oven zouverbranden.
6 Maart 1942
Om te vermijden dat het gebak in den oven zou verbranden.
Een handvol keukenzout op de plaat van den oven leggen alvorens het pasteigebak in te brengen. Andere manier. 1.Fijn en zuiver zand nemen. 2.Een laag van 1 cm.dikte op de plaat leggen van de oven. 3.De vorm van het gebak op het zand leggen. _____________________________ Om het brood vers te bewaren.
1.Enige geschilde en bloemige aardappelen koken. 2.Laten verkoelen,dan de aardappelen pletten. 3.Deze puree laten verdrogen 4.Aan het deeg toevoegen,op het ogenblik dat men het brood bereid. N.B.Men kan 1/3 van het gewicht van het meel toevoegen.Op deze manier bespaart men meel en wanneer de aardappelen wel bloemig zijn,bekomt men een licht brood,dat goed verteerbaar is.Men lan alzo brood maken voor verscheidenen dagen,het droogt niet uit na 2 of 3 dagen;__________________
Om de warmte van den oven kennen. (voor pasteigebak) 1.Een dun blad schrijfpapier nemen; 2.Dit papier op de plaat van den oven leggen. 3.Na 3 minuten nazien hoe het papier er uit ziet. Donker bruin geworden: de is goed voor het gebak. Licht bruin: warm genoeg voor kleine gebakjes. Donker geel:Goed voor grote taarten. Licht geel:Volstaat voor gebak melk bereid; en voor het opwarmen van gerechten 4.Wanneer het papier ineenkrimpt en begint te verbnranden,moet de oven stiller worden gezet, alvorens gelijk wat in te zetten.
In wel ingelichte kringen,weet men dat het mogelijk is geweest uit een Frabsz kolonie verscheidene tonnen aardnoten voor de voorziening in margarine in te voeren. Na een lange reis over Dakar,Sfax en Marseille zijn thans 80 wagons in België aangekomen.Drie duizend ton werden per schip vervoerd. Zodat de voorziening in Margarine voor maanden verzekerd is.
Spaar de vogelnesten. Het wordt stillaan de tijd dat men even beroep kan doen op al degenen,die het goed menen met de vogels,om er toe mede te werken,dat geen eieren, en nesten en jonge vogels het slachtoffer worden van de zucht tot uithalen van nesten die bij vele jongens in dezen tijd van het jaar tot uiting komt.Vooral de ouders en de onderwijzers mogen de jongens op het verkeerde hiervan wijzen. Het uithalen van nesten is een kwaad;waaronder de vogelstand ernstig onderlijd.De broeitijd is voor de vogels toch al een tijd vol gevaren,daar vele broedvogels vooral bij slecht weder en door andere natuurlijke oorzaken verloren gaan.Het zijn vooral de nuttige zangvogels wier nesten het meest worden uitgehaald en juist deze kunnen wij thans,vanwege het nut dat zij stichten door het eten van schadelijke insecten,alleminst missen. Men moet niet menen dat het kwaad niet te verhelpen is,op de scholen ,waar het beschermen van de vogels krachtig worden aangemoedigd,zijn goede resultaten nooit uitgebleven.Eenberoep op het eergevoel van de jongens en meer opwekken van belangstelling in het lot en de levenswijze van de vogels hebben steeds een goeden invloed.Met wat zorg en goede leiding kan men van alle kinderen vogel vrienden maken.
Het Ministerie van Landbouw deelt mede: Het gerucht deed de ronde dat de bevoegde diensten ,het toezicht zouden hebben eerlang een broodkaart in te voeren.Het departement van Landbouw en voedselvoorziening verzoekt aan allen dat deze bewering van alle grond ontbloot is,zijndat het niet in zijn bedoeling ligt de minste verandering aan het huidig regiem te brengen.
Grote en kleine besparingen,en de manier om van alles gebruik te maken.
26 Februari 1942
Grote en kleine besparingen,en de manier om van alles gebruik te maken.
Gebruik van eierschelpen.
1.De eierschelpen tesamen brengen in een zakje van zeefdoek of dun linnen. 2.Het zakje in de waskuip dompelen,waarin zich het wasgoed bevind. 3.Het zakje uitnemen ,wanneer het wasgoed afgekookt is.
N.B.Het wasgoed zal alzo veel witter zijn ____________________ Gebruik van ajuinpellen. 1.De ajuinpellen in water koken, 2.Het afkooksel door een zeefdoek of een fijn linnen filtreren 3.Weefsel of kanten in dit vocht dompelen en roeren om ze op gelijke wijze te verven. 4.In open lucht drogen 5.Nog vochtig strijken,zorg dragende tussen het strijkijzer en het weefsel of de kant een wit linnen te plaatsen. N.B.Van kleur verschoten weefsels of de kant kunnen alzo licht goed geverfd worden. __________________________ Gebruik van peeënloof 1.Het loof grof hakken 2.In de zon drogen, 3.Hiervan gebruik maken om draperiën en fluwelen stoel zitten te reinigen bij middel van een borstel. N.B.Slechte slabladeren,koolbladeren in lange smalle stukken gesneden,kan men op dezelfde manier gebruiken. __________________________ Gebruik van erwtenschelpen. 1.De erwtenschelpen wassen en gedurende een uur in zout water leggen 2.Ze door een zeef doen en kruiden zoals groenten purée. ____________________________ Gebruik van appelsien-en mandarijnschillen. 1.Het wit gedeelte der schillen afnemen; 2.De schillen gedurende twee dagen in alkohol op 90° laten trekken. 3.Evenveel gedistileerd water bijvoegen en naarmaak suikeren. 4.Filtreren en de schillen uitnemen. 5.In flessen doen en als likeur opdienen. N.B.De gedroogde schillen worden daarna gebruikt als brandstof,ze geven een flikkerende vlam. ____________________ Gebruik van kookwater der groenten. Het kookwater gebruiken voor de soep of voor het wassen van neteldoek,gedrukt katoenof zwarte kouzen. __________________________ Gebruik van broodkruimels en korsten 1.De broodkruimels of korsten in de oven drogen en bewaren in blikken dozen vrij van vocht. 2.Op het gepaste ogenblik hiervan broodkorreltjes(chapelure) korstjes of puddings maken. N.B. De broodkruimels of korsten niet laten liggen,Worden ze niet bijtijds in den oven gedroogd, dan worden ze muf en kunnen niet meer gebruikt worden. ___________________
Kleine en grote besparingen in oorlogsomstandigheden.
25 Februari 1942.
Kleine en grote besparingen in oorlogsomstandigheden.
Gebruik van meloenschillen.
1.De schillen reinigen en in blokjes snijden. 2.Ze even in kokend water leggen. 3.Laten verlekken en inb bokalen doen. 4.Kokende azijn opgieten. 5.Met peper en estragon kruiden. 6.In goed gesloten bokalen bewaren.
N.B.De alzo bekomen meloenschil wordt bij geroosterd vlees opgediend,zoals cornichons en witte ajuintjes in azijn.die men derhalve met de meloenschillenkan mengen.
____________________________ Goede Fritten,met besparing van vet,
1.De fritten niet te dun snijden(ongeveer.1/2cm.dikte) 2.Ze met een zuivere handdoek goed droog wrijven. 3.De fritten een eerste maal 4 à5minuten in het vet koken. 4.Ze uit het vet nemen en goed laten verlekken. 5.Laten verkoelen 6.De fritten laten gaar worden in het opnieuw verwarmde vet.
N.B. Deze manier vergemakelijkt ook het werk in de keuken,daar de fritten spoedig en warm kunnen ogediend worden, vooral wanneer men een grote hoeveelheid bereid.
_________________________________
Besparen van aardappelen.
1.De aardappelen wassen zonder ze te schillen 2.In zout water laten koken. 3.Ze schillen na het koken.
N.B.Mochten xommige aardappelsoorten een schilsmaak behouden,dan kan men ze,na het schillen, even in kokend water met zout brengen.
Bijkomende lichte maaltijden,voor scholieren,jonge lieden,zwangere vrouwen,en de zogende moeders.
27 Februari 1942.
Bijkomende lichte maaltijden,voor scholieren,jonge lieden,zwangere vrouwen,en de zogende moeders.
Winterhulp heeft besloten zijn werking ten voordele van de jeugd nog te versterken. Tot op heden werden er in de onderwijs instellingen (universiteiten niet inbegrepen) in de gemeenten met meer dan 10.000 inwoners aan de ondervoede kinderen drie bijkomende maaltijden verstrekt. Die collaties waren voorbehouden voor ten hoogste 20% van de schoolbevolking van elke instelling. Voortaan zullen de maaltijden vijf maal per week uitgedeeld worden aan dezelfden rechthebbende liefst te 16 uur, alle dagen,behalve Zaterdags en Zondags.
De prijzen te betalen door de verbruiker aan de kleinhandelaar zijn als volgt vastgesteld.
Benaming Prijzen verbruiker/groothandelaar te bet;
Hoeveelheid 1kg. onverpakt in zakjes Rapen 30. 39.50 Krulkolen 52.50 61 Wortelen 40.50 50 Koolbladeren 53.50 62 Prei 66.50 74.50 Selderbladeren 64 72 Kervel 65.50 72.50 Spinazie 50.50 59.50 Ajuin 71 79 Rode kolen 66 74 Witte kolen 62.50 71 Selderknollen 106.50 113 Peterselie 107 113.5 Princessenbonen 139.50 144. Bloemkolen 215 217. Asperges 308 305. Deze prijzen worden met 20.t.h.voor de volgende watervrije groenten verminderd.Krulkolen,erwten,wortelen, savooienkolen, rode en witte kolen,princessenbonen.Indien deze groenten niet gebleekt zijn.Bij de prijsberekening der juliennesoep en andere samengestelde soepen moet er rekening gehouden worden met de hierboven voor de diverse soorten.,waaruit het mengsel samengesteld wordt,opgelegde prijzen.Slechts de fabrikanten worden ertoe gemachtigd mengsel tot stand te brengen;Zij moeten hun mengsel doorsturen en de hoeveelheden bekent maken aan de verantwoordelijken van de prijzencommisie alsook hun verkoopprijzen. De prijzen vermeld in de kolom,getiteld <<in zakjes>>gelden voor water,vrije groenten,door de fabrikant of den grossier in zakjes met een maxima inhoud van 100 gram water vrije groenten.
Een voordracht met diareeks gebracht door E.H. Rudi Mannaerts. We kennen hem als pastoor van de Antwerpse Sint Andriesparochie,als de bezielende initiatiefnemer bij plechtigheden in de historische Antwerpse kerken,als actieve medewerker bij de vereniging " Kruis en Beeld",als historicus..... Die deze namiddag zal hij spreken over MARIABEELDEN IN ANTWERPEN Het zal zeker intressant worden en zijn. De voordracht gaat door in zaal "Drakenhof" om 14.30uur. Boekenberglei 'Naast de kerk St. Jozef. Deurne Vooraf zal ereen jaarverslag gegeven worden door de heer Gaston van Bulck voorzitter van de Heemkundige kring "Gitschotel buurschap" Voor leden van (Gibu) 2euro, niet leden 3euro. Aan zeer demokratische prijzen zijn er heemkundige boekjes te verkrijgen. Met openbaar vervoer de lijn 8 en 11 vanuit Antwerpen autobus 33. afstapplaats De Cruyslei-Boekenberglei 300 meter wandelen. Wij verwachten U /
Ook de rantsoenering: De vraag is hier in het westen gesteld,hoe staat het met de verzorging in het zuid-oosten van Europa.De ruimte,waar men yoch wat broodgraan voor het gehele land,de bbroodkaart wordt ingevoerd. Het rantsoen bedraagt 250 gram brood per dag.Behalve dat ontvangt ieder maandelijks 2kgr meel,80 t.h. gebuild en met een menging van 25 t.h.aardappelmeel.Personen die zware arbeid verrichten ontvangen 600 gram brood per dag.De rantsoenering bedraagt 105kg.per jaar,dat ongeveer zo hoog is als in het vredes gebruik.
In Romenië In Romenië wordt op 90 t.h. gebuild en een eenheidsbrood gebakken,alhoewel Romenië dit jaar zeer goede oogst heeft gehad,2450miljoen kg.,tegen, 1370 miljoen kg.vorig jaar. Het broodrantsoen bedraagt 300 gram.De arbeiders met zwaar werk ontvangen 600 gram brood per dag. In Romenië worden slechts broodkaarten voor 5 dagen per week uitgegeven.,terwijl op den 6den en den 7de dag de gewone mais-brei(mannaliga) gegeten wordt Deze maatregel wordt uit voorzorg genomen, daar het slechte herfstweer den winter tarwe-uitzaai slechts voor 30t.h. mogelijk maakte De staat heeft alle zaaigoed van gerst en zomertarwe in beslag genomen,omde voorjaars-uitzaai naar behoren te kunnen versterken.Ook de maisbouw zal verder worden uitgebreid. In Bulgarije
Bulgarije heeft een broodloze dag ingevoerd,waarop slechts aardappelen ter beschikking worden gesteld..Men hoopt op deze wijze het gebruik van aardappels populair te maken. Naast 1/2 kg meel per maand,ontvangt ieder 300 gram rogge brood per dag.Arbeiders krijgeneen groter rantsoen,kinderen 150 gram minder,daaren tegen bekomen kleine kinderen en zieken zuiver wit brood.Het meel wordt t.h.90 uitgemalen.De boeren zelf laten malen,krijgen met 30 t.h. meelmenging. In normale tijd kon Bulgarije,200 miljoen kg.tarwe uitvoeren. De oogst bedroeg van dit jaar ongeveer 1800 miljoen kg.tarwe dat was zeer bevredigd resultaat.Wanneer men niet tegenstaande dat toch tot rantsoenering is overgegaan.Is dit te wijten aan het feit,dat de nieuwe Zuid-Bulgaarse gebieden passief zijn en een belangrijke aanvulling zijn. In Kroatië Normaal kan Kroatië met zijn opbrengst van 250 miljoen kgr;(gerst en mais inbegrepen)zijn behoeften dekken;Maar voor de oorlog ,zijn de verbouwingen niet geheel tot hun recht gfekomen,zodat de broodrantsoenen naast3/10kg per maand op 200gr.,80t.h.meel werd vastgesteld.Daar de inlevering slechts gebrekkig werkte,wordt er veel maisbrood over de zwarte markt verhandeld. In Slowakije Volgens de officiële statistieken heeft Slowakije,tarwe geoogst,waarschijnlijkt is dit wat dte optimistisch.Tot nu toe heeft het centraal bureau slechts 170.000 ton opgekocht.Trekt men daarvan hetvoeder en zaaigoed af, dan houd men slechts 70.000 tot 80.000 ton over voor de bevolking,hetgeen een deficit van 20.000 ton tot 30.000 yon erekend. Het bestaande rantsoen 220 grambrood per dag en 21/.2kg meel, zal dus verminderd of met aardappelmeel worden oaangevuld. De ongunstige toestanden bestaan in dit voorjaar in Griekenland. Turkije Kort geleden heeft ook Turkije tot de invoering van de broodkaart besloten.Het rantsoen werd op 375 gram vastgesteld.Arbeiders die zwaar werk verrichten bekomen het dubbele, daar het brood het voornaamste voedingsmiddel is. Turkije heeft ongeveer 60.000 ton tarwe kunnen invoeren,zodat zin verzorging verzekerd schijnt
De afgevaardigden van het ministerie van landbouw en voedsel voorziening,alsook van het ministerie van economische zaken hebben in Rome een nieuw handelsovereenkomst besproken en zijn naar België weder gekeerd.De gevoerde gesprekken met de Italiaansec regering is men overeengekomen dat Italië aan België een zeker aanral producten zal leveren en wel de volgende:Vooreerst zullen landbouwzaden geleverd worden voor een bedrag van 6 miljoen frank en voederzaden voor het zelfde bedrag.Verder citroenen en oranjeappelen voor een bedrag van 10 miljoen fr.Droge en verse groenten voor een bedrag van 11iljoen fr; en de Wijnen en Vermout voor een bedrag van 10miljoen fr.Tomatepuree voor een bedrag van 5 miljoen fr.Verde geconfijt fruit,pulp van fruit,,en andere grondstoffen voor de confituurnijverheid. België anderzijds zal aan Italië paarden leveren,,industriële producten, glas, fotoartikelen,.De overeenkomst geldt voor 31 December van dit jaar;Bij de landbouw zaden waarvan hoger kwestie is o.a. een belangrijke partij ajuinzaden inbegrepen.
Ingelegde groenten voor personen,zonder aardappelvoorraad
19 Februari 1942
Ingelegde groenten voor personen,zonder aardappelvoorraad?
>>Le Soir>>deelde mede dat,in tegenspraak namelijk dat vanaf 1 Maart aan de personen die geen voorraad aardappelen bezittzn-dus titelarus zijn van aaredappelzegels(nr.20)een kilo peulvruchten zouden woirden verstrekt tegen aflevering van drie gehele aardappelzegels.,geen peulvruchten,doch wel ingelegde groenten zou worden verstrekt. Volgens ingewonnen inlichtingen,wordt de disdributie hievan op het ogenblik door het ministerie van bevoorrading bestudeerd.In ieder geval staat nog niets vast,wat betreft de hoeveelheid,die voor iedere zegel zou worden verstrekt Anderzijds wordt nog bericht dat zodea het commissariaat voor prijzen en lonen, den prijs heeft vastgelegd,droge groenten in de meeste winkels vrij,zouden worden verkocht.Een oplossing wat dit betrefd,kan spoedig worden verwacht.
In sommige grote agglomeraties zal binnenkort een fruit en groentenkaart in voege worden gebracht;
5Februari 1942.
In sommige agglomeraties zal binnenkort een fruit en groentenkaart in voege worden gebracht.
Op het ogenblik worden er in ons land sinaasappelen uit Italië sinaasappelen ingevoerd.Enkele zendingen zijn reeds binnengekomen;Daar het contigent echter miniem is heeft de hoofdgroepering <<tuinbouw producten<< gemeend deze partijen te verdelen onder de kinderen tot 14 jaar,alsmede onder de klinieken en gasthuizen.,daar dit deze instellingen en de kinderen met het oog op de voedingswaarde vooral nodig hebben. Ten einde de verdeling normaal te kunnen doorvoeren,heeft het hoofdgroepering de verdeling voor de kinderen van 0 tot 3jaar langs het Nationaal werk voor Kinderwelzijn te laten geschieden,terwijl deze voor kinderen van 4 tot 14 jaar plaats vindt,bij middel van de diensten an Winterhulp.De bevoorrading van dse gasthuizen en klinieken,alsmede van het Nationaal werk voor kinderwelzijn geschiedt langs de groothandelaars,en dit volgens de onderrichtingen van de hoofdgroepering aan de verschillende groothandelaars overmaakt. Tot heden zijn er reeds 13 wagons sinaasappelen ingevoerd die in de verschillende grote centra's zoals Antwerpen,Luik,Charleroi,Brussel,Namen ,Gent en Mechelen verdeeld worden door hoger genoemde instellingen.Daar de partijen niet toerekend waren,zijn in deze steden alle kinderen of ten minste alle scholen nog niet bediend.Bij aankomst van nieuwe partijen zullen de scholen, die tot op heden nog niets ontvingen in aanmerking komen. Er zal mischien wel worden aangewreven worden, dat deze sinaasappelen niet langs den normale handel aan de bevolking geleverd worden,en dat steeds dezelfde instellingen zijn die dergerlijke producten bekomen. Hier tegen kan aangevoerd worden dat dit product in de eerste plaats voor deze klas van mensen moet geserveerd worden,en dat om enigzins regelmatige bedeling te bekomen dit verdelingdsysteem moest worden toegepast;Vooral daar hier om kleine hoeveelheid geldt en men de rechtstreekse behoeften langs deze weg van hoger bedoelde instellingen kon kennen en dekken. In betrekking ook met deze sinaasappelenbedeling zullen vele mensen mischien opwerpen dat er sinaasappelen in de zwarte markt verkocht worden en aan prijzen die werkelijk alle begrip te boven gaat.De verantwoordelijke kan echter bevestigen dat deze sinaasappelen niet voorkomen van partijen door haar zorgen en verdelen. Vanaf het ogenblik dat de invoermogelijkheden groter zijn en de ingevoerde partijen belangrijker worden, zullen de goederen lang de normale handel laten verdelen,dit bij middel van een fruit en groenten kaart.Zo doende dat iedereen een minimum heoveelheid kunnen bekomen. De Fruit &Groentenkaart. De verantwoordelijke van <<Tuinbouwproducten<< heeft zich in verbinding gesteld met de gemeente besturen van diverse grote agglomeraties en nijverheids centra's om de mogelijkheden van het invoeren van een plaatselijke groente-fruitkaart te bestuderen.Deze kaart kan immers slechts daar ingevoerd worden waar de gemeentebesturen de behulpzame hand willen reiken In priciep wordt het invoeren van twee zegelkaarten gevraagd.De kaart van verse groenten en vers fruit en een andere voor droge zuidervruchten en conserven. Met deze kaarten zouden de verbruikers zich dan laten inschrijven bij de kleinhandelaars van hun keuze die door de groothandelaars volgens hun vastgestelde inschrijvingenclienteel zullen bevoorraad worden. In ruil van de fruit en groentenbons zullen dan de producten beschikbaar gesteld worden die eerder zeldzaam zijn en waarvan de beschikbare hoeveelheden gekend zijn.Moesten er bv.nog sinaasappelen worden ingevoerd,dan zouden we deze verdelen in de grote agglomeraties waar groenten en fruitkaart in voege is. Wanneer de marktordening van inlandse groenten en fruit verder doorgevoerd is zouden er stilaan andere producten zoals ajuin vb. kunnen verdeeld worden.Ook de gestockeerde producten zullen langs dien weg eerlijk en rechtvaardig aan de man gebracht worden Er wordt dus ongeveer te werk gegaan zoals bij de verdeling van den vis;En daardeze in de steden waar de viskaart in voege is en goede resultaten geeft;en groentenkaart veel goeds voor de toekomst verhopen.el zijn de producten niet zo handelbaar,daar men met veel factoren van ongunstige aard te kampen heeft,maar men mag toch verhopen dat een minimumverdeling van zeer intressante producten kan verwezelijkt worden in centra's waar nu volledig onbekend zijn.
De kaas en visbedeling in Genk( Limburg) De kaasbedeling. De kleinhandelaars,boterverkopers komen zojuist de derde bedeling van halfvette kaas ontvangen.Welke het rantsoen omvat van de maand Januari.De Verbruikers dienen hun rantsoen af te halen bij den kleinhandelaar,waar zij voor hun broodrantsoen zijn ingeschreven. De Visbedeling.
Sinds enkele tijd,geniet ook onze gemeente Genk het voorrecht regelmatig in vis te worden bevoorraad te worden;zij dat dit ter afwisseling is op de tafel van de talrijke werklieden families,heeft geen betoog.Spijtig worden dit ter afwisseling niet altijd even vlot van stapel,zo is het in het centrum een bijna alledaagse schouwspel geworden,lange rijen mensen in de koude zien aanschuiven,waarbij dan soms de laatse nog te horen krijgen,dat er gene vis meer is.Men vraagt zich dan ook af, waarom de gemeentelijke bevoorrading dienst niet overgaat tot uitreiking van viskaarten,zoals dit elders wordt toegepast.Dan zou iedereen weten,wanneer hij zijn rantsoen kan afhalen en alle onnodige geloop of wachten zich afgeschaft zijn. Deze maatregel is dringend nodig, temeer daar er voor de gemeente hun ongeveer 28.000 inwoners slechte een visverkoper is aangesteld.
In de Duitse hotels en restaurants wordt thans op Maandag en Donderdag het zelfde gerecht opgediend,dat in de veldkeukens dien dag aan de soldaten werd voorgezet.de bevolking heeft van dien maatregel met voldoening kennis genomen en beschouwd hem als een symbool van eenheid tussen burgers en leger.
Daar de soldaten geen voorgerechten van hun veldkeuken krijgen,worden van nu af in de restaurants alle voorgerechten afgeschaft-Wees Gerust.
Leverpastei in de grote agglomeraties waar vlees te kort is.
30 Januari 1942.
Leverpastei in de grote agglomeraties waar vlees te kort is.
Men deelt ons mede: Daar de ijsgang gedurende de laatste week is het vervoer van levend vee ten zeerste belemmerd heeft en het in sommige plaatsen zelfs onmogelijk gemaakt.en het is ook niet mogelijk geweest in sommige grote steden voldoende vers vlees aan te voeren om in de behoefte der bevolking te voorzien.
Om aan dit gebrek te verhelpen hebben de verantwoordelijken besloten een zekere hoeveelheid leverpastei in blik,vootkomende van het voorraadplan ter beschikking te stellen aan de bevolking.Deze voorraad <was wel bestemd om slechts gebruik te worden in geval van grotere schaarste van vlees;maar in de huidige omstandigheden is het onmogelijk de arbeiders onzer nijverheid centra's zonder hun rantsoen vlees te laten.
Deze week nog zal de centrale >>Vee,Vlees,en bijproducten<<leverpastei in blik,door tussenkomst der beenhouwers ter beschikking stellen van het publiek voor onmiddelijk gebruik. Een deel van de bestaande voorraad zal als volgt verdeelt worden. 7 ton,Bergen 40ton,Charleroi 40ton,Brussel 200ton. Met het doel het grootste deel der bevolking dezer steden in de mogelijkheid te stellen,zich deze leverpastei aan te schaffen,werd besloten de maximum prijs van 32.50fr.het kilo/niet toe te passen. Als buitengewone maatregelen zal de leverpastei aan de bevolking verkocht worden tegen 28 fr.het kilo/(maximum prijs)en op basis van 70gram,voor een zegel nr.10. Buitendien zullen de vleeszegels recht geven op het volledige gewicht,dit wil zeggen dat in geval een doos de volledige gewichtswaarde der afgeven zegels niet bevat,het gewicht dient aangevuld met de pastei van een geopende doos.De aandacht van den gebruiker wordt er op gevestigd dat het gewicht van het blik niet in de verkoop mag gerekend worden. Elke zegel nr.10 Geeft recht op het volle gewicht van 70gram pastei. Deze maatregel zal zonder twijfel met de grootste voldoening door de belanghebbende verbruikers onthaald worden.
De voedingswaarde van cacaofantasie repen Sedert een paar maanden wordt, zoals wij mededeelden,een nieuw soort chocolade verdeeld aan de schooljeugd. Er was in ons land een aanzienlijke hoeveelheid cacaoboter aanwezig,in verhouding tot het voorradige kwantum cacaobonen. De oorzaak daarvan was gelegen in het feit,dat er voor de oorlog in ons land meer melkchocolade werd verwerkr dan gewone chocolade. De melkchocolade vraagt immers veel meer cacaoboter dan gewone chocolade.Daar het thans onmogelijk is volle melk tot melkchocolade te verwerken, doordat de melk niet uit de verdeling mag genomen worden ,was men genoodzaakt zonder melkchocolade te stellen. Doch,er werd wat op gevonden. In sommige delen van ons land bleek er een overschot te zijn aan afgeroomde melk,welke als veevoeder werd gebruikt.Deze melk werd aangekocht en verwerkt tot afgeroomde melkpoeder. Het is met dit afgeroomde melkpoeder dat op dit ogenblik de nieuwe melkchocolade wordt vervaardigd met bijvoeging van gemalen amandelen,die aan het geheel een bijzondere fijnen smaak geven. Op deze wijze heeft de chocolade veel aan voedingswaarde gewonnen,deze magere melkpoeder bevat immers de caseïne,de eigene eiwitstof van de melk,die een grote voedingswaarde bezitten die ondanks afromen en verwerken tot melkpoeder,volledig behouden blijft. Om zich een denkbeeld te vormen van de waarde van deze afgeroomde melkchocolade 202.5gram eiwitstof bevat,het welk gelijk staat met de voedingswaarde van 34 eieren.Een kilo gewone chocolade daar en tegen bevat maar 78.1gram eiwitstof,wat een voedingswaarde vertegenwoordigt van 13 eieren. Meer eiwitstof,meer vet calorieën verwerkt in een fijne lekkernij is de gunstige balans van de verandering die de chocolade heeft ondergaan.
Eenmaal waren Nieuwpoort,Duinkerken en Oostende,de centra's waar deze visserij op grote schaal gepleegd werd. Als we willen neerschrijven over onze Vlaamse ijslandvaarders,dan moeten wij feitelijk een kleine eeuw terug in deze tijd,want het is rond de jaren 1880-1890 dat het bedrijf in Vlaanderen teloor ging en dat Nieuwpoort en OOstende volledig uitgeschakeld werden voor wat betreft het uitrusten van vaartuigen om de visvangst tegaan plegen op de Doggerbank,Feroë en Ijsland. Duinkerken hield het langer vol;maar moest toch ook het onderspit delven. Over het ruwe leven van onze ijslandvaarders,is maar weinig literatuur verschenen. Een der merkwaardigste werken die over dit onderwerp handelen,en gesteund zijn op documenten en getuigenissen uit de mond zelve van oude zeebonken is <<De Laatste Vlaamse Ijslandvaarders>< van Juul Filliaert.,deze schrijver uit den westhoek,die zo goed den Vlaamse visser kent,door dat hij er jaren mede omgegaan heeft. Zijn boek draagt dan ook een historisch karakter ,omdat het een heldere blik werpt op al de miserie die onze Vlaamse zeelieden moesten doormaken om aan de kost en brood te geraken.Het is een goudmijn van inlichtingen voor al degenen die zich met het verleden van ons vissersvolk bezig houden en belang hechten aan de gewoonten en de folklore van ons Noordzee ras Wij hebben dan ook de taak gesteld hier vluchtig enkel de voornaamste punten op te dissen
De drie vissers-zustersteden. Zo noemt de Filliaert,Nieuwpoort, Duinkerken en Oostende. Nieuwpoort kwam als eerste op;kende grote bloei,maar verdween ook eerst.Duinkerken zou haar opvolgen en ook Oostende zou eens aan de spits komen. Op de kabeljauw vangst gaan betekende het vangen,zouten en in tonnen verpakken van den vis die dan >>aberdaan >>genoemd werd. Onze Vlaamse vissers hadden er zich een specialiteit van gemaakt.Niet alleen scheepten zij in op eigen vaartuigen,maar tevens werden zij aangemonsterd op Franse schepen,waarvan de reders uit Duinkerken speciale zitdagen te Nieuwpoort hielden om de nodige manscappen aan te werven.In 1781 werd te Nieuwpoort,onze Vlaamse vissers aangeworven voor eigen rekening om 45 schepen uit te rusten die op Ijsland zouden varen en die meer dan 13.000 tonnen aberdaan per jaar aan wel brachten. In1840 kwam de regering hulp aanbieden,onder vorm van premies.Dat hielp iets of wat vermits te Oostende verschillende rederijen tot stand kwamen,en ook te Nieuwpoort kenden een tiental toebehorende aan een drietal rederijen. Rond 1880 zou men, te Nieuwpoort,den ondergang beleven van den kabeljauw vangst,terwijl Oostende het nog een tiental jaren zouden volhouden,Duinkerken hield het langer weerstand. Een Pariabedrijf.
Nog tijdens het ontstaan van het bedrijf in Vlaanderen zegt ons M.Fillaert,was het de gewoonte van talrijke vissers naar Duinkerke te gaan aanmonsteren.Zo trof men nog, in de laatste twintig jaren van de laatste twintig jaren van de vorige eeuw,enkele << laatste ijslandvaarders>>aan in alle dorpen van de Westkust. Het bedrijf ging over van Vader op Zoon,Armoede tierde in tal van vissers gezinnen;Het bloed riep en de vissers scheepten in voor IJsland. Met het uitkomen van de lente zou men naar Ijsland trekken,In oogst-September terugkomen/enkele maanden leven als God in Frankrijk leven,om t(jaar nadien terug te herbeginnen.Men treurt er over dat het ras der Ijslandvaarders nu te niet is.De motor,het meerdere werk,het gemak van onderstand en steun,de toeneming van het klein visbedrijf en de gehele omwenteling in de jonge gemoederen teweeg gebracht door de twee wereld oorlogen,zijn hiervan de oorzaak. Van waar zij kwamen.?
De meeste Vlaamse Ijslandvaarders,die te Duinkerke gingen inscheepten,waren afkomstig uit de vissersdorpen Adinkerke-De Panne,Coxijde,OOst Duinkerke,Nieuwpoort, en Lombartzijde.Het rekruteren der Ijslandvaarders beperkte zich tot het gebied gelegen tussen de Ijzer en Duinkerke,Vlaanderens Westhoek. Hoe zag zo'n oude Ijslandvaarder er uit? De schrijver Juul Fillaert.Heeft ze gekend Ze dragen meestal het wit kinnebaardje,ze hebben gouden ringen in de oren hangen,het bovenlijf zit gedoffeld en heel "t jaar door ziet ge de << listjes<<(koordekens) van de rode onderbroek onderaan hun knoeisels bengelen.Ze zitten graag in den hoek van de schoorsteen,den rug van hun stoel tegen de muur geleund,den arm op de stoofleuning rustend en smakelijk paffend aan een door gedrenkt randerpijpje. Ze sprekend smalend over het visbedrijf van thans.Welk een oneindig verschil.! Nu gaat het al spelende met motor en mechanisme kracht en geld winnen is thans nog slechts een geluksmete.Maar beziet eens hun handen,waar de gleuven en kloven dooreen liggen getrokken van <<klaren en vieren>>(lossen van de visserslijn)en t'vasthouden van kabels en trossen als de storm de zeilen stuk sloeg en 't tempeest.,dagen en weken na één hun dood uit de diepten van de oceaan voor de ogen spookte. Hoe zij aanmonsterden. Voor 1870 moesten onze vissers,zo zij wilden een plaats verkrijgen te Duinkerken,viermaal te voet naar de Franse stad trekken..Er liepen toen geen treinen.Eerst diende scheepsgelegenheid gezocht,dan aangemonsterd,dan de << piuzak><naar het schip gebracht en eindelijk werd ingescheept.Dat betekende telkens van 25 tot 30 kilometers te voet afleggen. Langs dien eindeloze weg trokken de benden Vlaamse Ijslandvaarders met pak en zak geladen, in de bijtende koude, zeven uur ver,vrouwen en kinderen achterlatend,de gevaarlijke zee te gemoed,niet wetend of ze zouden terug komen. De Franse reders hadden hier hun vertrouwens mannen tussen de vissers, die zorgden voor een gedeeltelijke Vlaamse bemanning voor de schepen. Rond 1910 zou ook te Duinkerken ,de ijslandvisserij ook de kraak krijgen.Vanaf die datum moesten de Vlaamse Ijslandvaarders een andere gelegenheid zoeken.Ze vonden dat in de toenemende kleine vissers bedrijvigheid langs de kust,in de koopvaardij of in een land ambacht of onderneming. Zeewaardig gemaakt.!
De schrijver,handelden over de toebereidselen tot vertrekken van de ijslandvaarders,doet hun godsdienstige aanleg uitkomen.Zijn toonden een bijzondere voorliefde voor een Miraculeuze O.L.Vrouw beeldje te Lombardzijde.Zij was voor hen<<de ster der zee>>die men aanroept in gevaren,wie men beloften en wensen offert in t'licht van ontelbare kaarsen en wie men na wederkomst de dankoffer kwam aanbieden.Het kerkje was versierd met ontelbare ex-voto's en scheepjes aangeboden door de vissers en familieleden.De zaterdagse missen werden heel druk bezocht door degenen die zouden vertrekken;Hier knoopte zij de jonge vissers kennis aan en na een reis op Ijsland ,stapten zij in het huwelijksbootje,als wel te verstaan,de vangst goed geweest was. Te Duinkerken,in de herbergen,werd scheepspersoneel aangeworven.Er werd <<getekend><Er volgde een handslag en << tekengeld>>of <<handgift>> werd uitgekeerd,samen met de staatspremie van 50 fr,per kop. Dit geldt zou gedeeltelijk,dienen voor de onkosten van de schipper tijdens de reis.De bepaalde aanmonstering,had plaats in Duinkerken in februari.De vrouwen vergezelden hun mannen.t'was Kerstmis,Er werd gegeten en gedronken.Bij het aanmonsteren werd het vast loon bedongen.Het werd vastgesteld per last van 12 tonnen gezouten kabeljouw,in iedere ton zo wat 60 vissen.De reder betaalde 12.14.16.18 fr.per lastAan land werd een last nochthans 13 tonnen.Die ton per optellen werd door de rederij bij de afrekening per kilo uitgecijferd. Het loon van de opvarende was eenvoudig.Als de matroos 14 fr.per last ontving,kreeg de kapitein 40frank.de stuurman 19frank.,en de kuipers 16frank per last.De dekjongens vaarden mee tussen de 6 en 7 frank per last. De arbeid van iedere opvarende werd juist bepaald;De ouderdom der dekjongens vaarden mede tussen de 10 tot 14 jaar. Bij het aanmonsteren werd een voorschot uitbetaald op de vangst<<monstergeld>< genaamd en doorgaans bekent op 10 last.Tijdens de overeenkomst-palabers werden alle punten,die nadien konden aanleiding geven tot betwisring,druk besproken. Het ging over de <<deelvis >>die ten goede kwam aan de bemanning. Als een visser>> op Ijsland bleef>>dan werd zijn part uitbetaald aan zijn naast bestaande.Het zelfde geld voor een ziek geworden scheepsmaat.,die niet meer kan werken. Aan boord was het eten en drinken ten last van de rederij,maar de mannen,namen allerlei<<extraatjes >>mede als tabak en drank. De monstering gaf ook aanleiding tot het houden van een mis en tot het geven van een eetmaal aan de aangemonsterde door de reder.Dan terug naar huis getrokken om aankopen te doen met het bedrag der voorschotten.Al dat goedje moest enkele dagen voor de afreis aan boord gedaan worden.Nog een lange reis naar Duinkerke,voor het vertrek werd op de gemenr kosten van de maatd van een zelfde dorp een mis gelezen?Gewijde kaarsen werden mede genomen naar huis of op het schip.Zij werden aangestoken bij stormweder. Na de mis hadden gezellige bijeenkomsten plaats.Er werd gedronken en gezongen en sommige liedjes werden nu nog gezongen.Get afscheid van vrouw ren kinderen was treurig.Maar nog treuriger zou get leven zijn van onze vissers gedurende zes maanden dat zij op zee rond zwalpten op zoek naar den kabeljouw.
Hongarije heeft ons bij het kontigenteringskontrakt van 23 Oktober j.l.een wijncontigent van 6.000 hektos voor een bedrag van 500.000.R.M. tot in Juli van volgend jaar toegestaan.Benevens dit contigent werden reeds vroeger door Belgische Firma"s contracten voor 18.000hektos Hongaarse wijn afgesloten. Wij vernemen thans dat de Hongaarse regering zich voorneemt de wijn uitvoer te beperken,zodat de wijn van Hongarije niet meer ons zal bereiken.De aandacht op het feit dat het voorlopig nutteloos is invoer aanvragen voor Hongaarse wijn in te dienen.
Zoals wij indeertijd zou er dit seizoen zou er spraak van zijn dat de sinaasappelen in de gewone handel de prijzen zeer duur zijn,de transport moeilijkheden zijn te groot, en bovendien het bedrag,voor de inport uitgetrokken veel te klein.Tot nu toe zijn er tien wagons met sinaasappelen uit Italië aangekomen.Deze werden via de grossiers verdeeld aan het Na§tionaal Werk voor Kinder welzijn en de ziekenhuizen.Er woreden nog drie wagons verwacht,welke rechtstreeks aan Winterhulp geleverd worden en die bestemd zijn voor de schoolkinderen. **** In Nederland schijnt het kwantum in te voeren sinaasappelen belangrijk groter te worden. Ook daar zijn de eerste wagons uit Italië aangekomen.Zijnworden aan de ziekenhuizen verdeeld.De rest zal aan het publiek worden verkocht,aldus melden ze ons,die daar nog aan toe te voegen dat ten gevolge van den moeilijketransport, en den duurdere aankoop in Italië de prijzen belangrijker hoger zijn,dan die van voor den oorlog.
De volksweerkunde uit het begin van de negentiende eeuw was een curieus mengsel van gezond verstand en bijgeloof. Het bestond uit een samen raapsel van duizenden weerregels,spreuken en gezegden.Een deel van deze spreuken hoort men ook nu nog wel.
In vele weerspreuken wordt een verband gelegd tussen de maan en de bewolking. Dit zijn redelijk betrouwbare spreuken. Een koude heldere nacht leidt dikwijls tot vorst of mist in de ochtend en het is vooral tijdens zulke nachten dat de maan goed te zien is. Vandaar komt het gezegde dat na een heldere nacht vorst komt.
In de volksweerkunde komen vele gezegden voor die zouden moeten wijzen op het voor- spellende gedrag van dieren en planten.Zo werd wel eens beweerd dat koeien gaan liggen als er regen komt en dat bijen voor een storm terugkeren naar hun korf. De meeste van deze gezegden weerspiegelen echter slechts de gevoeligheid van dieren en planten voor ver- anderingen in atmosferische omstandigheden,met name de vochtigheid.