27 Mei 1942.De vis was verdwenen,of de praktische tussenkmst van een station chef.
27 Mei 1942.
De vis was verdwenen,of de praktische tussenkomst van een stionchef.
Veel mensen vragenzich af hoe het mogelijk is dat men in onze steden en zelfaan de kust,aan geen visje kan geraken, als wanneer het bewezen is dat er dagelijks << vis smokkelaars>> gesnapt worden die hun waar in de hoofstad in Hotels en rzestaurants ,aan de man komen te brengen tegen << goud prijzen<<.Deze smokkelaars zijn merendeels mannetjes die nog van heel hun leven geen slag gedaan hebben en die denken zich nu vet te mesten op de armoede van hun medeburgers. Hoe deze weinig interesante mensen de vis in handen krijgen is een ander historie,het moet gebeuren met medewerking van weinig gewetens volle vissers of vishandelaars.Nu,wij hebben dat niet in het klare te trekken.Andere personen ,die daarvoor werden aangesteld die moetvtrachten op te klaren. Een eigenaardig geval heeft zich voor gedaan enkele dagen gelden en een onzer smokkelaars is er het slachtoffer van geworden.
Deze kerel, die we zullen aanduiden als mister X om hem niet aan de misprijzen van onze medemensen bloot te stellen deed ook regelmatig reisjes naar Brussel met zware valizen waarin meestal vis in stak. Nochthans had hij schrik gekregen van controleurs en de politie.die s'morgens controle deden aan de de smokkeltrein om 7.30uur hun dienst waarnemen..Hij had er iets op gevonden.
De<<Marchandise>< zo besloot hijmoet s'morgens vroeg reeds in de trein zitten voor de controleurs aankomen.Hij kende een wegje om in het stion te geraken zonder een ticket te nemen.
Gewapend met zijn zware valies en het was nog een schoen valies trok hij door de tuintjes,over de richels naar de klaar staande trein .Niets in zicht?Dan maar de valies snel in een kompartiment onder de bank geduwd;....een tekentje op de deeur geven en klaar is kees. Dan langs dezelfde weg naar buiten en rond 7 uur,met een ernstig gezicht langs de conroleurs naar zijn voorbehouden plaatste stappen;Al neurend,<<ou les aura>> Pas buiten de statie scharrelde hij onder de bank,naar de bewuste valies was verdwenen.Toch niet gemist van compartiment?Uitgesloten,wat was er gebeurd.? onze ongelukkige smokkelaar zou het slechts vernemen,nadat hij terug uit Brusserl kwam. Een Werkman van de Nationale maatschappij der spoorwegen ,waren de wagons aan het kuizen ,en had een valies gevonden,Hijn dacht niet aan smokkelaar.Dan moest de valies zijn van een reiziger.Dan maar de station verwittigd;Deze czef is een praktische mens.Men weet maar nooit wat er in steekt?Kostbare dingen ? bommen of ander zaken?Dan maar de valies open gemaakt,en de dikke scholletjes toondren hun verse buikjes. De statio chef besloot de waar te verkopen ,het geen dan ook onmiddelijk gedaan werd en de visjes die bestemd waren voor Brusselmischien daar voor 100frank bij hem voot 20 frank. Dat was toch niet serieus en onze smokkelaar ging zijn nood klagen bij<< quid droit<< inroepend dat de vis bestemd was voor zijn broertje en zustertjes die inde hoofdstad vertoeven en dat hij natuurlijk wat bij gedaan had om zij reiskosten te dekken. T' mannetje dacht de mensen die zijn klaaglied aanhoorden al hun invloed zouden doen gelden om hem verdere om aangename heden te vrijwaren.Zij zagen klaar in zijn spel en binnekort zal Mister X.....metzijn valies voor de rechtbank mogen verantwoorden.
Dat kan gaan zo lang te water tot ze gebroken geraakt,en de smokkelvis komt zolang te Brussel tot dat een wagon huiser zijn neus tussen steekt. --------------------------------------------
Ook het drankhuis en het hotelpersoneel << wil er bij zijn>> bij de sociale hervormingen,die zich meer en meer aftekenen in deze tijd. In de grond is er een zekere belangstelling die deze categorie van mensen voor meer sociale hervormingen zijn, dat is niet zo verwonderlijk.Onze kelners,zijn niet geschoold,hebben geen opleiding,dat van de patroon of van een collega,wat ze verdienen ze?Leven van de fooien?ze worden uitgebuit,in deze periode,met het loon enz.Wie verdedigden hun beroepsbelangen. Zij behoorden tot diegenen die veel hebben gejamerd over hun arbeidslot,ja zelf met een beetje afgunst naar de fabrieks arbeider of dokwerker,die meer verdienden dat zij waren beter gestrictureerd met vakbonden van voor den oorlog. Er is mischien geen enkel bedrijf,waar de wantoestanden op sociaal vlak zo fel hebben gewoekerd,als in dit van de drankhuizen en hotels,dat overigens uiteraard ten zeerste toe leende. Sociale wetgeving en haar toepassing,behoorlijke arbeid-en loonsvoorwaarden,nergens is er meer gezondigd geworden,tegen, deze elelentaire noodwendigheden,als in deze sector,waar het personeel gemakkelijk van werkgever verwisselde,of liever, waar de werkgever zonder scrupules afdankte en weer aanwierf. De sociale positie van deze mensen is lange tijd ongunstig beïnvloed geworden door het vooroordeel,als zou iedereen het beroep van kelner of Hotelmeester kunnen uitoefenen. Het vak werd dan ook werkelijk overwoekerd door een leger van outsiders,die tegen << voordelige>> voorwaarden hun diensten kwamen aanbieden; Deze toestand werd nog verscherp,door een bijzonder regiem van werk vergunning,nl het werken op fooien,een regiem dat nooit aan de betrokken personen een vast en behoorlijk levenspeil heeft gewaarborgd..Het hing toch af van den goede wil en de edelmoedigheid van de klanten of de mensen,ja of niet,hun brood verdienden.De patroons trokken er zich niet veel van aan. Was het in gergerlijke voorwaarden te verwonderen dat men onder bedoeld personeel talrijke zwarte schapen aantrof....die zich met speculatie,weddenschappen ,en ander verdacht geknoei inkomsten trachten te verzekeren. Evenals voor de bedienden,haarkappers,en nog zoveel andere categoriëen werkers kan een bedrijf verordening slechts verwezelijkt worden door een goed omlijnt beroeps statuut.Slechts dan zullen de voorwaarden tot menswaardigheid in den arbeid en tot een behoorlijke vergoeding geschapen worden,wanneer nauwkeurige bepalingen inzake beroepsberkwaamheid de oudsiders uit het vak zullen weren.Anderzijds is het systeem der fooien niet te vereningen met het begrip van waardige arbeid. Fooien hebben omzeggens het kenmerk van een almoes,strijdig met het zuiver sociaal karakter en gedachte,dat elke arbeid,indien hij behoorlijk wordt uitgevoerd,recht heeft op een degelijk loon. We spreken dan nog niet eens over de misbruiken,die aan het fooiensysteem zelf vasthangen.Hoe dikwijls moeten de kelners gfeen deel van hun << drinkgeld>> afstaan aan andere leden van het drankhuis en het hotelpersoneel,die er natuurlijk even slecht aan toe waren.Dat was een soort solidariteit ,dat door de patroons was ingesteld en uitgebuit....terwijl zij zelf zich ontrokken aan hun elemmentaire en natuurlijke verplichting zelf de arbeid te vergoeden die tehunnen bate en profijt gepresteerd werd. Er werden pogingen aangewend door het syndicaat der hotelnijverheid ,om een beroeps statuut op punt te stellen en het vanoverheidswege te doen aanvaarden. Dit zou een stap in de goede richting zijn. In het ontwerp van dit statuut is ondermeer voorzien; het afschaffen van het fooienstelsel,de verplichting voor de werkgever zijn personeel op een behoorlijke basis te betalen,de toegang tot de coöperatie door bekwaamheids proeven,gesteunt op een vooraf gaandelijk vak onderwijs voor Hotel,en restaurant personeel. Het spreek vanzelf dat de nummerieke sterkte van een syndicale organisatie een beslissende invloed hedeft en zal uitoefenen op de oplossing van dit gewichtig proleem.
15 Mei 1942.Een Diëtist schreef over de Caloriewaarde van ons voedsel
15 Mei 1942.
Een Diëtist schreef over de Caloriewaarde van ons voedsel.
Door Lode Severin
Zich voeden is de allereerst levensehoefte:eigenlijk de enige absolute levensbehoefte.De mens kan leven, gehuld in de ellendigste lompen,hij kan wonen in een schamele ,desnoods met desnoods met slechts een dak boven zijn hoofd.Eten moet hij echter kunnen in voldoende mate,op gevaar af,ten onder gaan.In dit land zonder organisatie waar discipline en verandwoordelijks gevoel zeldzaam zijn, beseft men in dezen oorlogstijd deze primaire behoefte maar al te zeer. De Voeding is het leidmotief van alle gesprekken. Wat kan men dus thans beter doen,,dan het publiek voorlichten in dit probleem van elke dag.Wanneer het gaat om de bepaling van het voedselminimum,wordt meestal gesproken van de calorie waarde.We willen vandaag beproeven,de mensen zeer duidelijk te maken,wat we daaronder dient verstaan te worden en op welke wijze deze waarde dient geïnpreteerd te worden. We beginnen met een natuurkundige proef. nnntwee metalen ballen,de ene in aluminium,de andere in lood, beide even zwaar bvb.1 kg.leggen we in kokend water.Het spreek vanzelf,dat na een zekere tijd de beide bollen precies even warm geworden zijn als het water ,dus juist 100 graden.We hebben intussen twee akjes klaar gezet,even groot en vervaardigd uit het zelfde matriaal.Ze bevatten evenveel water bv.1 liter.In elk bakje staat een thermometer en we zorgen ervoor,,dat de warmte graad in beide hetzelfde is bvb.10graden. We nemen nu de bollen gelijktijdig uit het kokend water en brengen ze gelijkmatig in beide bakjes die koud zijn.Ze gaan natuurlijk een deel van hun warmte aan het water afstaan en we zien beide thermometers vlug stijgen.Ze bereiken een temperatuur ,waarop ze langer zullen blijven staan,en die we dadelijk optekenen. Wat zien we nu?De loden bol heeft het water tot ongeveer 13 gradenDe alumium bol daaren tegen tot 26 graden.Ze hebben dus de warmte van de warmte van het water doen toenemen ,de ene met 3°de anderemet 16°.blijkbaar bezat het alumimum een grotere hoeveelheid warmte dan het lood....Ofschoon beide bollen gelijke temperaturen hadden,gelijke gewichten van verschillende stoffen nemen,dus niet evenveel warmte op om de zelfde temperaturen hadden,gelijke gewichten van verschillende stoffen. nemen dus niet evenveel warmte om de zlfde temperatuur te bereieken:met andere woorden ,de ene stof wordt sneller warm dan de anderen.Onder al de bekende stoffen slorp water het meeste warmte op 1kg.Water, 1 liter dus moet bvb 30 maal meer warmte opnemen, om even warm te worden te worden als hetzelfde gewicht lood. Daarom heeft men water gekozen om de warmte hoeveelheden te meten in andere woorden;men gebruik water als middel om te vergerlijken en men is over een gekomen,zal een heid van de warmte hoeveelheid te nemen de warmte,die nodigis,om 1kg.ware 1 graad te doen stijgen.Deze een noemt men calorie Het grootste deel van ons voedsel wordt in ons lichaam verbrand.De warmte,die daaruit ontstaat dieent ten 1ste om onze temperatuur van 37 °standvastig te houden,en ten 2de om er arbeid te verrichten.Zelfs als rusten,moeten we nog arbeid leveren voor de beweging van hart en de longen ,voor de werking van onze hersenen en klieren. Dat de warmte en arbeid bestaat een vast verband.Een calorie stemt namelijk steeds overeen met een arbeid gelijk aan 427 kilogrammeter. Een kilogrammeter is de arbeid,die verricht wordt,wanneer 1 kg gewicht inverticale richting 1 meter hoog werpen. Een persoon,die bvb 70 kgr weegt op een ladder 10 meterv hoog klimt;zal een arbeid verricht hebben gelijk aan 10x70x of 700kgm. Nu heeft men door talloze nauwkeurige onderzoekingen bewezen,dat het voedsel,hetwelk in ons lichaam opgenomen wordt,door aldaar te verbranden,precies edvenveel warmte voorbrengt,als men wanneer we dit zelfde voedsel buiten het lichaam laten verranden.Daardoor zijn we ij gevolg in staat,op voorhand te bepalen,hoeveel een persoon van een zeker voedsel behoeft,om zijn warmte verlies te dekken en een gekende arbeid te verrichten. In een luchtdicht gesloten vat, de zgn.cloriemetrische bom,worden een aantal grammen van het te onderzoeken voedsel met zuiver zuurstof volledig verbrand.De warmte deelt zich mede aan het water waarim de bom zich bevindt en uit de temoperatuur stijging berekent men het aantal voortgebrachte calorieën of de zgn.calorienwaarde,waarvan men ons zoals hoger gezegd,hadden voorgenomen de betekenis duidelijk te maken. ALs voorbeeld geef ik hier het aantal caloriën die voortgebracht worden telkens door 100 gram van de volgende voedingsstoffen:boter:785 :rogge brood:245 aardappelen:;90:volle melk;67:afgeroomde melk;41:mager rundsvlees:110 drog bonen:315 appelen;59 een ei van 50 gr.74: Hoe is het nu gesteld met het aantal calorie¨n ,die een mens per dag behoeft? ditc zal natuurlijk afhangen van de leeftijd,lichaamsgewicht, en levenswijze,.Voor een man van gemiddelde leeftijd en gewicht, kunnen we rekenen op 2.400,3000 en 4.800 caloriën,naar gelang hij zittend lichto f zwaar werk verricht. Beste lezzer,trek nu vooral geen verkeert besluit uit wat ik u beproefde duidelijk te maken. Meen vooral niet, dat het volstaat van gelijk welk voedsel zoveel te nemenals men de caloriën behoefte overeen komt.De kennis van caloriën waarde is alleen het middel om te weten,of er totale hoeveelheid van het genoemen voedsel volstaat om de normale toestand van ons lichaam te bewaren. Maar bbehalve dat,mogen we niet vergeten,dat de afwisseling in onze voeding moeten hebben, dat deze bepaalde zouten en vitaminen moeten bevatten en dat we dagelijks behoeft hebben aan 50 gr.Eiwitstoffen om onze eisen in deze tijd niet te hoog te stellen die we O.a.kunnen vinden, in melk vlee;brood en eieren.
Een der moeilijkste problemen voor Europa is voorzeker de voorziening in vetstoffen .In de grond is het een bodem-vraagstuk.Een verhoging van plant en diervet-voorbrengt vereist een uitbreiding van desbetreffende bebouwde oppervlakten.
Op het vaste land vaan Europa-Rusland uitgezonderd-zijn 227plus minus miljoen H.A.landbouw gronden :90 miljoen H.A.graanlans,20 Miljoen A.Aardappelen,erwten,bonen,70Miljoen H.A. weid,20 miljoen H.A. veevoedergronden,15 miljoen H.A.tuinland.2 miljoen H.A. ,olie-vruchten land en 10 miljoen H.A. braakgrond. Het overwegende deel van den bodemopbrengst wordt niet door mensen verbruikt,maar verdwint in de magen der dieren,want het levend gewicht van het vee (paarden uitgezonderd dat is met zijn 50miljoen ton ,In vredestijd gebruikt het vasteland van Europa jaarlijks 135 miljoen graan,141 miljoen aardappelen,11 miljoen ton vlees,7.1,en 3 1/2miljoen ton vet,6miljoen ton suiker,een 3 miljoen ton eieren. Het verbruikt is, wat het het gewicht,dus betrekkelijk klein. Van de totale hoeveelheid-71/2 miljoen ton(inbegrepen tzchnische vetten)zijn 3 miljoen ton planten vet,2.8miljoen ton melkvet,0,9miljoen ton varkensvet,0,4miljoen ton van rundsvet, en 0,4 miljoen van walvistraan. Deze behoeften werd in 1937 met 60% gedekt, zodat een invoer van ongeveer 31 1/2 miljoen ton nodig was. De grootste helft daarvan n.l;19 miljoen ton bestond uit planten vet,de rest werd op eigen bodem voortgebracht.:075 miljoen ton uit olijven olie en 0.35 miljoen ton uit olijfzaden,om het tekort van 1.9 miljoen ton aan tze vullen zou men de olievruchten-cultuur met minstens 6 miljoen HA moeten uitbreiden.
Zoals men weet werd daarmee reeds een begin gemaakt,vooral in het Zuid-Oosten en het Oosten,doch deze uitbreiding is nog lang niet voldoende.
De Melkvet-voorvet voortbrengt per H.A. kan nog verhoogt worden.Maar het hangt af van het andere.Wanneer men er in slaagt de olie product verbouwiing te vergrote,kan men grote hoeveelheden voederkoeken fabriceren,waaraan de Europese veestapel sgterk behoefte heeft.Voor de oorlog bedroeg het verbruik 5miljoen ton .Daarvan werden 4.4 miljoen ton ingevoerd. De melkvet-voortbrengt op het vasteland werd voor 80%door eigen voedingdproducten verzekerd. Melkvet,varkens vet en andere dierlijke vetten kunnen verhoogt worden, dit veronderstelt een vooraf gaande uitbreiding van den landbouw.Door de oorlogsomstandigheden zijn de veestapels der meeste landen aanzienlijk verminderd.Zij zullen eerstweer kunnen opgeouwd worden,wanneer Europa zijn landouw slag zal gewonnen hebben. Alles bijeen genomen kan men derhalve zeggen dat de tekoreten,zowel op gebied van planten en dierlijke vetten, voor EurMaat dat is niet in een vloek en een zucht te verwezelijken,en ondertussen zalEuropa op zijn mimimum oorlogs-vet-rantsoen moeten leven. opa een vragstuk vormen hetwelk niet op tze korten termijn is op gte lossen.Europa moet boeren, vooral in het Oosten.Daardoor zal het mogelijk zijn mens en dier beter te voeden en tergelijkertijd een hoger vetrantsoen te bekomen. Maar dat is niet in een vloek en een zucht te verwezelijken,en onder tussen zal Europa op zijn minimum oologsvet-vetransoen moeten leven. Het minimum verschild van land tot land en de vraag stelt zich of tussen de landen van hetEuropes lot gemeenschap geen betere verdeling tot stand gebracht worden.
Het ministerie van Landbouw en voedselvoorziening deelt mede: Het publiek en de handelaars worden er attent op gemaakt dat sommige namaakkers vals rantsoeneringszegelss te koop aan bieden.
Kenmerken: Waarborggrond;de oorspronkelijke kleur van de grond wordt in de valse zegel vervangen door een grijze kleur. De tekening van de echte zegel,alhoewel ingewikkeld is,toch regelmatig getekend. Die zelfde tgekening is in de vals zegel zwaar gedrukt en bestaat uit onregelmatige en uiteen lopende lijnen. Vignet:Na een vergelijking van de twee zegels verschillen in t'oog Echte zegel Valse zegel. Kader dunne en fijn gedrukt Grof getekend en gedrukt zorgvuldig getand De bovenste lijn,welke tandjes moeten voorstellen .
Letters E.B.S
Dunne en onduidelijke lijnen Grove lijnen der letters E enS zijn kleiner dan de Letters van eenzelfde grote Mijnwerkershoofd.
Regelmatige trekken: Het hooft is langer:het hofddek sel is kleiner Het oog is geopend:van de hand. Het oog best.uiteen zwarte p. Welke het houweel zijn 3 vingers Slecht 2 vingers zichtb. en het uiteinde van den zichtbaar. Toren. (tussen het cijfer en het hoofd van de werkman) heeft duidelijke zichtbare Zonder witte streep,vage _____________________ loodrechte streep.
De eerste kolom zijn de maximumprijzen te betalen aan de voortbrenger. De tweede kolom cijfers zijn de maximum prijzen van groothandelaar aan de verbruiker. De derde kolom zijn de maximum prijzen aan de verbruiker.
Groenten.
Krobsla van meer dan : Per stuk: 1.75 2.11 2.30 De wortelen los gewassen en zonder loof per kg. 1.40 1.71 2.30 Alle wortelen,vrij van aarde per kg. 1.20 1.70 3.30 Porei (zonder aarde) per kg. 5- 5.65 7.25 Sjalotten: per kg. 5- 5.65 7.25 Ajuin(moet droog en loof verkocht per kg. 3- 3.45- 4.50 Jonge ajuin en bieslook,met loof, in bussels van 250gr.per bussel 3- 3.47- 4.50 Kervel,max 10cmlengt per kg. 5- 5.65- 7.25 Alle andere kervel,per kg. 1.25- 1.65 2.10 Bladspinazie ( zuiver en gewassen) per kg. 2.75 3.21- 4.20 Plantspinazie (zuiver & gewassen) per kg. 1.75 2.11 2.75 Spinazie:gemaaid afgeleverd zoals voor de conservenfabrieken per kg. 1- 1.30 1.80 Jonge bladselder(van onder het glas.) per kg. 20- 22.15 28.75 Het te koop aanbieden,kopen of verkopen van ongewassen bladselder is verboden.b Steeksalade per kg. 4- 4.75 6.25 Veldsla(de plantjes moeten gewassen en gekuist zijn.) per kg. 8- 8.95- 11.95 Zurkel per kg. 6 6.75 8.75 Tuinkers (cressonet) per kg. 7- 7.85 10.25- Knolselder per kg. 4. 4.55 6. Schorseneren(het loof mag max.8cm.lengt te hebben per kg. 3.50 4. 5.25 Rode bieten per kg. 1 1.30 1.80 pastenaken per kg. 3.40 4 6.25 kampernolies Kwaliteit A per kg: 60 66 86 kwaliteit B per kg: 50 55 70 kwaliteit C per kg 30 33 43 Radijzen in bussels van 30 stuks 1.25 1.55 2.10 Rabarber: per kg. 2 2.35 3.10 De bladeren mogen max.lengte hebben van 10 cm. Asperges: 800 gr.per bussel: 10 11.25 14.50 500gr.per bussel 6.25 7.03 14.50 asperges los per kg. 10 11.15 14.50 asperges los afval per kg. 5 5.65 7.25 ___________________________________________
Betreffende de voor ons land bestemde lading aardnoten die zoals gemeld te Marseille is aangekomen, vernemen we nader dat er reeds 91 wagons met dit product in België zijn aangekomen.Tussen de Franse en Belgische overheden is een overeenkomst tot stand gekomen over het vervoer van de resterende hoeveelheid ongeveer 2 tot 3 ton.Dit kwantum zal per schip over de Rhone vervoerd worden tot in Lyon,daar zullen de aardnoten in kanaalschepen getransporteerd worden en verder naar België gaan.Deze lading vertegenwoordigd de nodige grondstof om een hoeveelheid margarine te fabriceren,waardoor de behoeften der Belgische bevolking zal kunnen voorzien worden gedurende twee maanden.
6 Mei 1942.Zorg voor uw wintervoorraad Aardappelen.
6Mei 1942. Zorg voor uw Winter aardappelen.
Wie recht heeft op een dubbel rantsoen mag contracteren voor een dubbel rantsoen aardappelen.Ik kan een contract aangaan,doch de gemeentelijke bevoorradingsdiensten weigeren,zeggende dat er voor een dubbel rantsoen niet mag gecontraeerd worden.Ik zou graag meer duidelijkheid wensen.!!!! Bij navraag,werd medegedeeld,er word geen rondschrijven aan de gemeente besturen gezonden, waardoor sommige gemeente besturen weigeren contracten voor dubbel toe te staan. Eerdaags zal een rondschrijven aan de gemeente besturen gericht worden, waarbij zij verplicht worden de contracten voor dubbel rantsoen aardappelen voor de rechthebbende goed te keuren.
Een der moeilijkste problemen voor Europa is voorzeker de voorziening in vetstoffen.In de grond is het een bodem-vraagstuk.Een verhoging van plant en diervet- voortbrengt vereist een uitbreiding van desbetreffende bebouwde oppervlakten Op het vasteland van Europa-Rusland uitgezonderd- zijn 227plm.H.A.landbouw gronden,90miljoen H.A. graanland,1,5 miljoen H.A.tuinland,2 miljoen H.A. -olie-vruchtenland en 10 miljoen H.A. braakgrond. Het overwegende deel van den bodemopbrengst wordt niet door mensen verbruikt,maar verdwijnt in de magen der dieren,want het levend gewicht van het vee(paarden uitgezonderd dat is met zijn 50 miljoen ton driemaal zo groot als het gewicht van de bevolking op ruim 17 miljoen berekend wordt. In vredestijd gebruikt het vaste land van Europa jaarlijks 135 miljoen graan;141 miljoen aardappelen, 11 miljoen ton vlees, 71/2 miljoen ton vet, 6 miljoen ton suiker, en 3 miljoen ton eieren. Het gebruikt is,wat het gewicht betreft,dus betrekkelijk klein. Van de totale hoeveelheid -71 1/2 mljoen ton ( inbegrepen technisch vetten) zijn 3 miljoen ton planten vet.2.8milloen ton melkvet,0.9 miljoen ton varkensvet,0.4miljoen ton van rundvet,en 0.4miljoen van walvistraan. Deze behoeften werd in 1937 met 60%gedekt.zodat een invoer van ongeveer 311/2 miljoen nodig was. De grootste helft daarvanvan N.l.:1.9millioen met 60%gedekt,zodat een invoer van 311/2 ton nodig is.de grootste helft daarvan n.l.:1.9miljoen ton bestond uit plantenvet;de rfest werd op eigen bofem voortgebracht:0.75miljoen ton uit olijven olie en 0.35 miljoen ton uit olijfzadn,om het tekort van 1.9miljoen aan te vullen zou men de olievruchten-cultuur met minstens 6 miljoen HA. moeten uitbreiden.zoals m en weet werd daarmee reeds een begin gemaakt.voorfal in het Zuid-Oosten en het Oosten,doch deze uitvinding is nog lang niet voldoende. De melkvet-voorvet voortbrengt per H.A.kan nog verhoogt worden.Maar het hangt af van het andere;Wanneer men er in slaagt de olie product verbouwting te vergrote,kan men grote hoeveelheden voederkoeken fabriceren,waaraan de Europese veestapel sterk behoeft heeft.Voor de oorlog bedroeg het verbruik 5 miljoen ton.Daarvan werden 4.4miljoen ton ingevoerd.Dedoor eigen voedingsproducten verzekerd. Melkvet voorrengst op het vastnland werd voor 80%door eigen voedingsproducten verzekerd.
Melkvet,varkensvet en andere dierlijke vetten kunnen verhoogt worden,doch dit verondersteld een voorafgaande uitbreiding van den landbouw.Door de oorlogsomstandigheden zijn de veestapels der meeste landen aanzienlijk verminderd.Zij zullen eerst weer kunnen opgebouwd worden, wanneer Europa zijn landouwslag zal gewonnen hebben. Alles bijeen genomen kan derhalve zeggen dat de tekorten,zowel op het gebied van planten en dierlijke vetten,voor Europa een vraagstuk vormen het welk niet op de tekorten termijn is op te lossen.Europa moet boeren,vooral in het Oosten.Daardoor zal het mogelijk zijn men en dier bbeter te voeden en tergerlijkertijd een hoger vetransoen te bekomen. Maar dat is niet in een vloek en een zucht te verwezenlijken,en ondertussen zal Europa op zijn minimum oorlogs-ve-vetrantsoen moeten leven. Het minimum verschild van land tot land en de vraag stelt zich tussen de landen van de Europese lot gemeenschap geen betere verdeling tot stand gebracht worden.
5 Mei 1942.Krijgen we een nieuwe Kommissies van Openbaren Ondersrtand?
Na maanden stil gelegen hebt ,heb ik terug de draad opgenomen wegens ziekte die mij parten heeft gespeeld en nu ga ik met nieuwe moed terug aan het werk.
5Mei 1942 Krijgen we een nieuwe ommissies van Openbaren Onderstand De kommissies van openbaren onderstand in dit land,zijn exponenten van het politiek samenspel der gemeenteraden. Dit is zo waar de leden van de K.O.O benoemd werden voor een termijn van zes jaar..t.t.z.de periode welke verloopt tussen twee gemeente verkiezingen en dit door de gemeenteraden..dat er bij de samenstelling van de K.O.O. benoemingen gedaan werden ,welk een uitgesproken politiek karakter vertoonden en weinig doelmatig bleken voor de ondersteuning der armen is een axioma geworden. De leden der huidige K.O.O. zijn,op enkele uitzonderingen na, in funktie getreden op 1 Januari 1936; Ingevolge de wet van 10 Maart 1925; welke regime der K.O.O. eheerst,loopt het mandaat der leden van de huidige K.O.O. ten einde op 31 December 1942. Er dient dus een spoedige oplossing gevonden te worden,om inde vervanging der oude K.O.O. te voorzien.Het vraagstuk is gte belangrijk,gezien de uitbreiding welke de armenzorg,de jongste twee jaren genomen heeft en ook gezien dat in tal van gemeenten de K.O.O.met of zonder opzet in hun taak te kort hebben geschoten. We menen juist te zijn ingelicht,wanneer we zeggen dat het Ministerie van Binnelandse zaken de kwestie ter studie heeft genomen en eerlang een besluit dien aangaande zal bekent maken. Op grond van de wet van 7 September 1939, waarbij het mandaat van ieder van de leden z.g.gestelde lichamen(corps constiueer) wordt verlengd tot op de dag bepaald bij koninklijk besluit voor het terug brengen van het leger op de voet van de vrede,zou weliswaar het mandaat der leden van de K.O.O. verlengd kunnen worden. Op dit ogenblik waarop uiterste inspanningen van alle krachten vereist wordt,zou het echter niet geraadzaam zijn in de gemeenten waar het bestuur in actieve handen is overgegaan,een haard van tegenwerking te laten bestaan onder de vorm van een K.O.O.en nog veel minder in die gemeenten waar attentisme en anglofilie het voorbeeld verheerlijken van den verhongerden ezel tussen twee hooischelven. Volgens de wet van 10 Maart 1925 worden de leden van de K.O.O. benoemd door de gemeente raad.Sedert ettelijken tijd zijn de gemeenteraden opgeheven.Zal de bbenoemingen van de K.O.O.In de toekomst gedaan worden door het kollege van Burgermeester en Scvhepenen.zoals een gemaakt agglomeratie? Of zal er een uitbreiding gegeven worden aan de bevoegheid van de gouverneurs der provincie, in die zin dat zij de leden van de K.O.O.zouden benoemne. Deze laatste oplossing biedt het voordeel,dat er een eenheid zou kunnen verkregen worden in de nenoemingen,wat een doelmatige werking en onderlinge verstandhouding en samenwerking zou ten goede komen. Men weet dat volgens de wet van 10 Maart 925 de bestendige duptatie reeds de bevoegheid had verkregen de benoeming te doen van de leden der intercommunale kommissies van de openbaren onderstand. De taak van de K.O.O. is ten overstaan van den overstaan van den heersende nood zeer zwaar geworden,en het is dan ook het allernoodzakelikste,dat dit organisme het hoogst mogelijke rendement oplevert. ______________________________________
Samenstelling:250gram witte bonen,5 gram zout,1/4 warm water,125gr.poeder suiker,50 gr.griesmeel( maisena,pudding of aardappelmeel ,1 à2 gram oter (reuzel) 12 druppels bbitter amandel extract. Bereiding: 1.De witte bonen daags tevoren in water zetten, 2.S'anderdaags koken in water en zout 3.De bonen laten verlekken,verkoelen en er puree van maken 4.Het zout,warm water,de suiker,het griesmeel,de boter en het amandelextract aan de pureé toevoegen en goed mengen,(een nogal dikke deeg maken),daarom het water slechts met kleine hoeveelheden tegelijk toevoegen. 5.Een vorm invetten en het deeg toevoegen, 6.In een matig verwarmden oven zetten 7.gedurende 20 tot 30 minuten in laten. ___________________________
De toestand. Weinig veranderingen aan te stippen,de aanvoer van de seizoenproducten stijgt geleidelijk.Zo kon begonnen worden met het fabriceren van de smeerpasta's een product dat met de broodrantsoenen vertdeeld zal worden;De vleesaanvoer dekte ook wederom 100 t.h. de behoeften; de toestand inzake broodgranen blijft onveranderd. De aanvoer van peulvruchten is bevredigend rekening houdende met het einde van de oogst. De mobilisatie van de oogst; Gedorste hoeveelheden tot 9 Mei 1942. Tarwe in zakken van 100 kg. ................2.559 ton Rogge..................................................108 ton Spelt en masteluin.................................126 ton Gerst en wintergerst...............................915 ton Haver..................................................2.421 ton peulvruchten........................................ Bonen en flageolets.............................. Paarden bonen, grote bonen................. Zuivel................................................. De stijging in de melkproductie blijft aanhouden,echter op ongelijke wijze volgens streek. De verdeling van comsumptiemelk verliep normaal zowel volle als voor afgeroomde melk;In verschillende streken is men reeds begonnen met de fabricage van wrongel,bestemd voor de bereiding van smeerpasta's Deze smeerpasta,die een zekere hoeveelheid vetstoffen zal bevatten,zal gedurende enkele maanden de supplement bij het broodrantsoen bedeeld worden. Het productieplan voor derivaten in het algemeen zal echter in zijn uitvoering vertraging ondergaan, ten gevolge van het zeer laattijdig seizoen. Dit feit echter heeft eveneens weerslag op de boterproductie.Het achterstel van vorige maanden kon ook maar langzaam worden ingelopen; Aardappelen. Het uit Nederland te leveren plantaardappelen werd tot op ene hoeveelheid van circa 700 ton volledig afgelverd.De laatste wagons worden deze week verwacht.Het aanvoeren uit Duitsland waren zeer gering;Rnkel wagons op de nog te verwachten 7000 ton konden reeds verdeeld worden,in elk geval werd verzekerd dat de zendingen uit Duitslands in de eerste dagen volledig zal geschieden. Groenten.
De aanvoer op de markten is in het algemeen bevredigd.De afname geschied regelmatig behalve voor kropsla en radijzen, waarvan de aangebrachte kwantum nog steeds de gewone behoeften overtreffen zodat de prijzen enigzins gedrukt worden en de verkoopt bemoeilijkt worden;
Het aanbod van overwinterde groentne, zoals bv.schorseneren en wortelen neemt geleidelijk af ook is de productie van winterspinazie bijna afgelopen en zal binnen kort op zomerspinazie mogen gerekend worden; Andere groenten zoals jonge wortyelen,bloemkolen,petereselie,fonge prei,en komkommers jomen reeds op dez markt.
De asperges worden voor het ogenblik nog in geringe mate aangebracht,hierin wordt nochthans kortelings een verbetering verhoopt.
1 Mei 1942 De vooropgezette verzameling en de verdeling van dierlijke vetten.
2 Mei 1942
De vooropgezette verzameling en de verdeling van dierlijke vetten.
Verplichte vetverzameling.
Door het besluit van 9 februari 1941 werd de rantsoennering van het vlees definitief gereglementeerd en meteen ook bepaald dat in de toekomst << alle dierlijke vetten<< in de slachthuizen moeten verzameld worden en slechts aan de vetsmeltende inrichtingen door de verantwoordelijken van << Vee,Vlees en bij producten<< aangenomen en aan te duiden afgeleverd. Dit gebeurde in volle organisatieperiode van de marktordening,die momenteel de hoofdbekommeris van de organisatie uitmaakte.Deze marktordening was van primordiaal belang, aangezien de vleesbevoorrading,die een ogenblik driegde totaal ontredderd te worden,moet verzekerd worden. Er zijn maanden over heen gegaan eer de hoofdgroeppering den toestand in zoverre machtig was dat de behoefte der bevolking kon gedekt worden.Dit verheugend resultaat werd bereikt begin Augustus 1941;Eens zover kon de volle aandacht geschonken worden aan de vetinzameling.De controle diensten der verantwoordelijken werden uitgebreid en bijzonder sancties getroffen bij vaststelling van inbreuken op het besluit van 9 Februari 1941,waarvan sprake in de aanvang van het artikel.Deze ervaring noopte tot verscherpte controled daar jammer genoeg,noch op de vrijwillige medewerking,noch op dit ogenblik en deze van de periode na het intreden der verscherpte controle,dit is een beeld en wat er bereikt werd.
Vetverzameling voor heel het land van 9februari tot einde Augustus 1941.
Van 9Februari tot 5 April Totaal verzameld vet Gemid.Rendement per En tweemaanden tijd dier
Maand April 1941 203 ton KG.4.864 Maand Mei 1941 175 ton K.G. 5.187. MaandJuni 1941 150ton K.G 4.781 Maand juli 1941 180ton K.G.4.750 Maand Aug. 1941 265ton K.G.5.206 Maand Sept. 1941 250ton K.G;4.751.
Van September tot Maart 1942.-een periode na de verscherpte controle. Al zijn de resultaten die tot hiertoe bekomen zijn bevredigd te noemen,een kort vergelijk tussen Juli 1941(periode der goede kwaliteits dieren -265 ton verzameld met een gemiddeld per stuks vee Kg.5.206) en de maand maart 1942 (periode der slchte kwaliteit der dieren over 40%vermiderde,de vetafleveringen heel wat verbeterde,doch dat we nog verre van 100% zijn.Er werd tot hiertoe circa 3.225 ton ruw verzameld.Het smeltingcoëfficent schommelt rond de 70% We beschikken dus over 2.300ton gesmolten vet daar waar ruim 4000 ton per jaar (of 400 ton per maand) zouden moeten beschikken om een geringe toebedeling van 50 gram per maand en per persoon te doen hebben. In afwachting werden de voorraden vetr afgestaan aan de margarinefabrieken,ten einde de ontbrekende plantaardige oliën,nodig voor de fabricage van margarine, te kunnen te ververvangen. _______________________
25 April 1942.Om een regelmatige visbedeling te verzekeren.
25 April 1942
Om een regelmatige visbedeling te verzekeren.
Het is een feit dat nog maar al te veel aangebrachte vis aan de regelmatige verdeling wordt onttrokken en de weg naar de sluikhandel vindt.Daarvan zijn de talrijke processen verbaal die opgemaakt worden ten last van de personen die met >>smokkelvis>>vanuit de kusthavens naar het binnenland trekken om ze daar te verkopen met meer dan 100t.h; winst. Zo,in het algemeen onze vissers,hun plicht verstaan en goed doen,zijn er nog een paar elementen die bezield zijn op een grote winstbejag ten koste van de eenvoudige mensen. Er zal een grondige herstructurering komen aan onze vissershavens ,een grondige controle op de verkoop en aankoop;vban vis; Zo ook zal voortaan alle grondstoffen,zoals Mazout,kolen,textielwaren en metaalhoudende producten zullen de reders die niet ten volle hun medewerking geven,daarbij is ieder reeds verantwoordelijk voor zijn aangeworven personeel en kan niet inroepen dat hij niet op de hoogte is hetgeen zij verrichten;Het grldt hier ernstige waarschuwing en hopen dat onze visses hun plichten doen,zoals altijd en niet te laten vangen door enkele winstmakers.
24 April 1942. Bevoorrading van boter,peulvruchten,havergort en margarine
24 April 1942.
Bevoorrading van boter;peulvruchten,havermout en margarine.
Gezien de vertraging welk zich heeft voorgedaan bij de bevoorrading der kleinhandelaars in boter,peulvruchten,haverderivaten en margarine zullen de verbruikers die hun gans rantsoen niet bekomen hebben voor het verstrijken van de geldigheidsduur hunner rantsoenzegels.,het ontbrekende rantsoen boter, peulerwten, haverderivaten en margarine ontvangen ze tijdfens de volgend tijdperk.
Ten dien einde,en in navolging van hetgeen reeds voorzien gedurende vroegere periode in gelijknamige gevallen,zijn de kleinhandelaars er uitzonderlijk toe gemachtigd voor de levering van de overeenstemmendewaar.,denog door hun ingeschreven klanten niet benuttigde zegels in te zamelen en ze binnen den gestelde tijrmijn,in te dienen bij de gemeente dienst voor ravitaillerring en rantsoenering met het oog op hun zegrlafrekening. De ontvangst van de waar, mogen zijn,zonder andere formaliteiten,overgaan tot de verdeling van de nog aan hun ingedschreven klanten verschuldigden rantsoenen.
De voolgende vis bedelingen aan de viswinkels van de Brussels agglomeratie gedaan door de zorgen der groepering<<vis een bijproducten>< 2400kg.garnalen voor de vishalle en een gedeelte van Brussel stad.De prijs van de garnaal is 17.90 Frank het kg. 3000kg.gerookt posjes voor Brussel-vishalle en een gedeelte van Brussel -stad 18.15Frank Het kilogram. 700kg.verse vis in een klein gedeelte van Vorst. 1700 bokalen ingelgde haring,bokalen van 500 gram aan 13.50frankvoor Oudergem,Ukkel,Vorst en Evere. Er worden 10.000 posjes verkocht ,zonder zegels op de vismarkt te Brussel en in de winkels der gemeente Anderlecht.0.20fr.het kgr. en 200 gram persoon. In de gemeente Elsene 1465 Bokalen ingelegde Haring.
20 April 1942.Chicorei mag niet meer gemengd verkocht worden.
20 April 1942.
Chicorei mag niet meer gemengd verkocht worden.
Het staatsblad van April verscheen het volgend bericht van het ministerie van Landbouw en voedselvoorziening;
Zij mag voortaan niet meer verkocht worden dan ongemengd. Zij mag niet meer gebruikt worden in de samenstelling voor mengsel voor de mensenvoeding.
Door het ministerie van Lanouw en voedselvoorziening afgeleverde toelatingen betreffende producten met chicorei,welke onder de toepassing van het besluit van 27 november 1940,betreffende de vervaardiging van en de handel in zekere mengsel voor de menselijke voeding vallen,worden hierbij ingetrokken. Het is evenwel toegelaten de op het ogenblik der bekendmaking van onderhevig bericht staande stocks van dergelijk mengsel te verkopen of te koop aan te bieden tot uiterlijk 31 Mei 1942
20 April 1942. Bewaar de groentenconserven niet te lang;
20 April 1942.
Bewaarde groenten conserven niet te lang.
Het ministerie voor tuinproducten houdt eraan de bevolking op de hoogte te stellen,dat de groentenconserven doe zij bekomen hebben tegen aardappelzegels van de maand Maart, niet mogen bewaard worden,en aanstonds dienen verbruikt worden.
De houder van melkkoeien zijn er toe gehouden de melk ter beschikking van de melkerij te stellen,hetzij ten zetel zelf,zelf van de exploitatie,indien deze bereikbaar is voor de door de melkerij aangewende vervoermiddelen;De moeilijkheden waartoe de toepassing van deze beschikking zou aanleiding geven, worden beslecht door een commissie.- In uitzonderlijke en behoorlijk bewezen gevallen mag de levering van melk vervangen worden door een overeenkomstige levering van melkroom,mits een speciale machtiging vanwege de hoofdgroepering; Hij dient het vervoer der zuivelproducten tussen de in artikel 2 aangeduide inzamelplaatsen en de melkerij in te richten. Indien er in verband met dat vervoer bijzondere moeilijkheden ontstaan zijn de burgermeesters er toe gehouden bij het inzamelen der zuivelproducten in de gemeente in te richten en hiervoor, desnoods de onbeerlijke vervoermiddelen op te eisen. In elk inzamel gebied van een melkerij worden de vervoer en inzamelkosten berekend,volgens de aangenomen tarieven,verdeeld over de tatalliteit,van de melk,en van derooim geleverd door al de producenten samen derwijze dat de kosten per liter melk,of per kilogram,room,gelijk wezen voor al de producenten van het inzamelgebied. __________________________
De houder van melkkoeien zijn er toe gehouden de melk ter beschikking van de melkerij te stellen,hetzij ten zetel zelf,zelf van de exploitatie,indien deze bereikbaar is voor de door de melkerij aangewende vervoermiddelen;De moeilijkheden waartoe de toepassing van deze beschikking zou aanleiding geven, worden beslecht door een commissie.- In uitzonderlijke en behoorlijk bewezen gevallen mag de levering van melk vervangen worden door een overeenkomstige levering van melkroom,mits een speciale machtiging vanwege de hoofdgroepering; Hij dient het vervoer der zuivelproducten tussen de in artikel 2 aangeduide inzamelplaatsen en de melkerij in te richten. Indien er in verband met dat vervoer bijzondere moeilijkheden ontstaan zijn de burgermeesters er toe gehouden bij het inzamelen der zuivelproducten in de gemeente in te richten en hiervoor, desnoods de onbeerlijke vervoermiddelen op te eisen. In elk inzamel gebied van een melkerij worden de vervoer en inzamelkosten berekend,volgens de aangenomen tarieven,verdeeld over de tatalliteit,van de melk,en van derooim geleverd door al de producenten samen derwijze dat de kosten per liter melk,of per kilogram,room,gelijk wezen voor al de producenten van het inzamelgebied. __________________________
De volksweerkunde uit het begin van de negentiende eeuw was een curieus mengsel van gezond verstand en bijgeloof. Het bestond uit een samen raapsel van duizenden weerregels,spreuken en gezegden.Een deel van deze spreuken hoort men ook nu nog wel.
In vele weerspreuken wordt een verband gelegd tussen de maan en de bewolking. Dit zijn redelijk betrouwbare spreuken. Een koude heldere nacht leidt dikwijls tot vorst of mist in de ochtend en het is vooral tijdens zulke nachten dat de maan goed te zien is. Vandaar komt het gezegde dat na een heldere nacht vorst komt.
In de volksweerkunde komen vele gezegden voor die zouden moeten wijzen op het voor- spellende gedrag van dieren en planten.Zo werd wel eens beweerd dat koeien gaan liggen als er regen komt en dat bijen voor een storm terugkeren naar hun korf. De meeste van deze gezegden weerspiegelen echter slechts de gevoeligheid van dieren en planten voor ver- anderingen in atmosferische omstandigheden,met name de vochtigheid.