Inhoud blog
  • 28 Augustus 1942 .Een betere opleiding in het hotelwezen
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 21Augustus 1942. De bedeling van honing
  • 19Augustus 1942. Verbetering in de bedeling van eieren.
  • Vervolg van de voeding van het Afrika korps
  • 18 augustus 1942.De voedselposite van het Afrikakorps van Maarschalk Rommel
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 8Augustus 1942:Levert uw jampotten in
  • 4 augustus 1942..De distributie van vis.
  • 2 Augustus 1942.De vooruit zichten van het seizoen 1942/1943.
  • 2 Augustus 1942.De overvloedige fruitoogst en de confituurfabricatie.
  • 31 Juli 1942.Vroege aardappelen verdeeld en 56.000kg Boter in de koelhuizen ondergebracht.
  • 23Juli 1942. Zegel nr.9 geeft recht op 30 gram vleesworst
  • 20 Juli 1942. Maximumprijzen der paarden.
  • 18Juli 1942 De mobilisatie van de halflate aardappelen.
  • 16 Juli 1942 Bij de Bakkers
  • 17Juli 1942 De derde algemene vergadering van Winterhulp te Brussel
  • 14Juli 1942. Vlees,Lever-en bloedworst voor zegel nr.9
  • De Voedslpositie van het Afrikakorps van Maarschalk Rommel uitermate gunstig
  • smokkelschandaal in aardappelen rond Heist-op-de-Berg.
  • De activiteit van de mobiele brigade op het gebied van de baancontrole
  • Maximum prijzen voor brood en meel.
  • Bescherm uw leven
  • Breidt het talkschandaal zich nog verder?
  • De regeling van het verkeer.
  • Smokkel in aardappelen wordt ongenadig beteugeld
  • De Beteugeling van de sluikslachting en de onwettige handel in vlees
  • Maximum prijzen van Brood en Meel.
  • Naar een opvoeding der weggebruikers
  • verdeling van bereide vleeswaren.
  • De Aaardappel vzerdelingen van Juli 1942 af
  • 21 Juni 1942.De kwestie der aardnoten.
  • 15Juni 1942.Bij denieuwe rantsoenering van het vlees
  • 18Juni 1942.Het schandaal op de groenten - en fruitmarkt
  • 12juni 1942.Het land van Waas eet kersen tegen de officiële prijs
  • 10Juni 1942.Het Zeevissersbedrijf in de Noordzee.
  • 6 Juni 1942. 14Ton suiker in beslaggenomen door de controle diensten van Groot-Antwerpen.
  • 4 Juni 1942: De verkoop van bevroren eetbare mengsel.
  • 2Juni 1942:Stijging der melkproductie,en de gezond groeistand der vroeg aardappelen.
  • 1Juni tot 31 Juli 1942. 150kg.kolen voor deze periode.
  • 22 Mei 1942.De niet overhandigde Mei rantsoenen boter,margarine, peulvruchten en haver derivaten worden in Juni geleverd.
  • 18 Mei 1942.De Antwerpse jeugdherberg bestaat tien jaar.
  • 17mei 1942.Valse zinken stukken in omloop
  • 27 Mei 1942.De vis was verdwenen,of de praktische tussenkmst van een station chef.
  • 16 Mei 1942.Bij het drankhuis en hotelpersoneel.
  • 15 Mei 1942.Een Diëtist schreef over de Caloriewaarde van ons voedsel
  • 14 Mei 1942.De vetverzorging van Europa
  • 13Mei 1942 .Kenmerken der valse rantsoenzegels.
  • Geldig voor maandag Mei tot zondag 10 Mei1942.
  • 8Mei.Voor de Fabricage van Margarine
  • 6 Mei 1942.Zorg voor uw wintervoorraad Aardappelen.
  • 14 Mei 1942.De vetverzorging van Europa
  • 5 Mei 1942.Krijgen we een nieuwe Kommissies van Openbaren Ondersrtand?
  • Oorlogs frangipane
  • 4Mei 1942.Een overzicht der landbouwmarkten
  • 1 Mei 1942 De vooropgezette verzameling en de verdeling van dierlijke vetten.
  • 25 April 1942.Om een regelmatige visbedeling te verzekeren.
  • 24 April 1942. Bevoorrading van boter,peulvruchten,havergort en margarine
  • 22 April 1942.De visbedeling in het Brusselse.
  • 20 April 1942.Chicorei mag niet meer gemengd verkocht worden.
  • 20 April 1942. Bewaar de groentenconserven niet te lang;
  • 16 April 1942 De Productie van koemelmk.
  • 16 April 1942 De Productie van koemelmk.
  • 15 April;Bevoorrading der werken en daarmee gelijkgestelde inrichtingen
  • 14 April 1942 Bevoorrading der verbruikers ingeschreven bij een jkeinhandelaar wiens voorraad ten onrechte is geslonken.
  • 13 April, De Bevoorrading in groenten en xonserven.
  • Schoolsoepen- Vleesbevoorrading
  • 10. April 1942Steunverlening door den openbaren Onderstand Uitgesloten.April 1942
  • Hoeveel koste de boter en de melk op 4 April 1942?
  • 3April 1942 . Het Paasfeest in de folklore
  • Donderdag,2 April 1942. Het schandaal van de hoge klompenprijzen.
  • 1 April 1942. De Bevoorrading van sommige inrichtingen in groentenconserven.
  • 28 Maart 1942. Bijzonder gebak "Paasnest"
  • 27 Maart1942.De aardappelbevoorrading
  • Na Maanden starten we opnieuw met onze verhalen uit het verleden
  • Na Maanden starten we opnieuw met onze verhalen uit het verleden
  • Mag men voor de schoolqoep zegels eisen?
  • Verkoop van 26.000 kg krenten.
  • De verdeling van 12 ton bloemkolen
  • Tegen de verkwisting van voedsel en voedselafval.
  • De toestand van onze chichoreinijverheid.
  • Visaanvoer in Groot-Brussel.
  • Sardinen voor onze Ktijgsgevangenen
  • De wijzeging van de levensmiddelen-rantsoenen in Duitsland.
  • Op wandel in het Gentse Kuipken.
  • Valse rantsoeneringszegels worden te koop aangeboden.
  • Een alomverbreid volksgeloof >>De Sint-Pietersgreep>>
  • Om te vermijden dat het gebak in den oven zouverbranden.
  • Aardnoten voor de bevoorrading in Margarine
  • Spaar de vogelnesten
  • Geen broodkaarten in Belgîë
  • Grote en kleine besparingen,en de manier om van alles gebruik te maken.
  • Kleine en grote besparingen in oorlogsomstandigheden.
  • Bijkomende lichte maaltijden,voor scholieren,jonge lieden,zwangere vrouwen,en de zogende moeders.
  • De Maxiima prijzen der water vrije groenten.
  • Mariabeelden in Antwerpen
  • De rantsoenering in het zuid-oosten van Europa.
  • Wat Italië ons zal leveren.
  • Ingelegde groenten voor personen,zonder aardappelvoorraad
  • In sommige grote agglomeraties zal binnenkort een fruit en groentenkaart in voege worden gebracht;
  • De Kaas en visbedeling in Genk.(Limburg)
  • Veldkeuken gerecht in de Duitse Restaurants.
  • Leverpastei in de grote agglomeraties waar vlees te kort is.
  • De voedingswaarde van cacaofantasie repen.
  • Uit het leven van onze ijslandvaarders.
  • De wijninvoer uit Hongaeije
  • De invoer van sinaasappelen voor de kinderen.
  • De Weervoorspellingen in de volksmond.
  • Bewogen inbeslagneming van vee te Paliseul.
  • Een Veelvuldig gebruik van bier in de keuken.
  • De maximum prijzen voor rapen en koolrapen.
  • De rantsoennering der melkproducten.
  • De Haringvisserij te Nieuwpoort omstreeks 1830.
  • Winterhulp en de jeugd
  • Geen crisis in de Slachthuizen.
  • Onze Haringvisserij, Een oude traditie hersteld.
  • De eierbedeling zal voortaan in de zuivelwinkels geschieden.
  • De Verkoop van Vlees.
  • In twee maanden tijds werd in de streek van charleroi voor 25 miljoen frank<
  • De prijs van ingemaakte groenten.
  • Hoe het nieuwjaarsfeest in de vroegere eeuwen werd gevierd.
  • Groot Antwerpen zet met weidse plannen het nieuwe jaar in.
  • 2007
  • wensen
  • Groot Antwerpen verwezenlijkt.
  • Wat thans in de driemaanden wordt gerookt in 1941
  • Wat was de waarde als de Titanic in de golven verdween in 1912.
  • Het schandaal fer varkensslachting
  • Negendertig visservaartuigen vertrekken op 27 December uit Nieuwpoort.
  • De haringvangsten aan onze kust.
  • De aanvoer van vis.
  • De viskaart.... grrn vis meer voor Brussel.
  • Het rantsoen van de maand December 1941.
  • Het recht op leven van onze zeevissers.
  • Het recht op leven van onze zeevissers.
  • Met Kerstmis iets lekkers op tafel.
  • De kontroledienst aan het werk in het Antwerpse op 12 december 1941.
  • De Kaasdistributie.
  • De honden en katte roof.
  • Onze bevoorrading van appelsienen,citroenen en vijgen uit Italië.
  • Beenderen met of zonder rantsoenzegels.
  • De groentenmarkt?
  • De maximumprijzen van havervlokken,havercréme en havergort.
  • Deelzegels voor boter vanaf Januari
  • Een sluikslachters bende ingerekend te Westmalle.
  • Haring en Sprot.
  • Kerst en Nieuwjaarskoeken.
  • Wat lekkers voor de schoolkinderen.
  • Een blokje per maand vanaf december 1941
  • Een greep uit het verleden van ons vissersvolk.
  • Eet gezond in Oorlogstijd.
  • Een ongehoord schandaal.
  • Zend geen aardappelen naar onze krijgsgevangen.
  • Waar blijft het vet?
  • Slechts 150 kg.kolen in de eerste helft van December.
  • De Zeevisserij.
  • Hoe kan een crisis voorkomen worden.
  • De Keuken in Oologstijd.
  • Het distrikt Roeselaere mobiliseert de aardappelen .
  • Bevoorradingsdienst van groot Gent.
  • 500.000 Varkens spoorloos verdwenen
  • De Handel in Witloof.
  • Geen wortelen voor Dieren voeding.
  • De levering van Broodgranen.
  • Sinaasappelen,Verdeling langs de scholen
  • Vlees en Bijproducten.
  • De prijzen van zoetwatervis.
  • De nieuwe verdeling der bijrantsoenen.
  • Het bewaren van groenten
  • Vlaamse vissers naar Grevelingen.
  • Rond de voedselvoorziening.
  • Waar zitten onze aardappelen?
  • Nieuwe bedeling van afgeroomde melk en karnemelk aan jonge lieden van 14 tot 18jaar.
  • De visbedeling in ons land
  • De Prijsberekening van suikergoed en pralines.
  • De oorsprong der Aarschotse markt.
  • Sluikslachterij in het Fratinellen lokaal te Brugge.
  • Mededeling der Nationale Landbouw en voedings coöperatie.
  • Onze bevoorrading in vis en bijproducten.
  • De schaarste van ajuin.
  • Vlees en room aangeslagen te Hooglede.
  • Thuis slachten,zelfs voor eigen gebruik is Strafbaar.
  • Extra brood voor ondergrondse arbeiders;
  • DE adeltitel << Geuze Lambiek >> wordt beschermd.
  • Overzicht der voedingsmarkten
  • De visvangst te Aarschot in vroeger eeuwen.
  • Een volkskeuken: Eénschotel - eetmalen.
  • 1.000 broodzegels gestolen
  • De Boeren leverden voorbeeldig hun graanoogst.
  • Een gekende chefkok schrijft over de oorlogsrecepten.
  • De twaalf gebeden van de huisvrouwen.
  • Inleggen van tomaten geschiedt eerst in September.
  • Kastanjebladeren werden als tabak verkocht te Ardooie.
  • De Taarteneters.
  • Weinig vraag naar bereide vleeswaren.
  • De chicorei in de maand September1941.
  • Hoe werd in de oorlogsjaren aardappelmeel gemaakt.?
  • Hedendaagse soepen van de jaren 1941-1942..
  • Geen maaltijden in de spijshuizen zonder zegels
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    wapenschild van
       Antwerpen
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    botermarkt in 1912

    Foto
    Foto
    Foto
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    winterhulp
    Foto
    Foto
    Foto
    3 novemberGo to fullsize image
    vrijetijdshoekje
    binnen en buiten en andere hobbies
    31-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Krijgen we toch 300 gram brood!!.
    19 Augustus 1941.
                 Go to fullsize imageGo to fullsize image
                          Krijgen we toch 300 gram brood !!!!.

    Naar wij in << Handel en disdributie<< vernamen,worden thans zekere hoeveelheden Duitse rogge naar ons land vervoerd en worden onderhandelingen met Frankrijk voortgezet voo het leveren van graan,dat zal toelaten zonder haperen onze brood bevoorrading tot op 1 Oktober,wanneer de nieuwe oogst,kan aangesproken worden,voort te zetten. Uit de mededeling die ons toekomen is zou blijken,dat onze oogst zal toelaten,indien de boeren althans hun plicht doen,dubbel zoveel graan ter beschikking stellen van de molens te werken als in het vorig seizoen.
    De groepering steunt op het feit,dat de graanoogst in Europa op 450 miljoen kwintaal wordt geraamd tegen 380 miljoen in 1940(sovjet-unie niet inbegrepen) verklaart,dat zij wel hoopt het doel te bereiken,dat zij zich stelde;het broodrantsoen op 300gram perdag en per persoon te brengen.

    31-07-2006 om 11:50 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Het rantsoen suiker blijft behouden.
    13 Augustus 1941.
                Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
                      Het rantsoen suiker blijft behouden.


    Met genoegen kunnen wij melden, aan onze huismoeders,geen remming in de verdeling van suiker te vrezen hebben.
    De verantwoordelijken der << suikerbieten<< onderzoekt nog steeds nader de kwestie van den invoer van vreemde suikers.

    Reeds sedert enkele tijd wordt er gesproken over een mogelijke invoer van suiker uit het protectoraat,Duitsland,en Hongarije.Het vraagstuk is echter met welke middelen en onder welke voorwaarden deze invoer kan gebeuren.

          Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    25-07-2006 om 16:44 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De vervaardiging van Leverpastei.
    6 Augustus 1941.         Go to fullsize imageGo to fullsize image
                           De vervaardiging van Leverpastei.

    Men vestigt ons de aandacht en van de beenhouwers en van de verbruikers op de schikkingen te treffen van het besluit van 1/8/41.
    Dit besluit bepaalt dat slechts één soort leverpastei van slachtafvallen of met zetmeel mag vervaardigd worden,de maximum kleinhandelsprijs bedraagd 15 fr.de kilo.
    Volgens hetzelfde besluit,mag ook bloeworst;waarin alleen niet gerantsoeneerde waren zoals,bloed,pezen, kaken, groenten enz. wordenverwerkt,vervaardigd worden.
    De maximum kleinhandelssprijs is vastgesteld op 10 fr. het kilo.
    De vervaardeging van bloedworst van slachtafvallen of met zetmeel toegelaten bij besluit van 22/7/41 blijft toegelaten.
    De maximum kleinhandelssprijs bedraagt 12.50fr.devkilo.
    Voor leverworst,leverpastei en bloedworsyt van slachtafvallen of met zetmeel ,geet een zegel nt.10 recht op 140 gram.
    Bloedworst,waarin alleen niet gerantsoeneerde waren verxerkt worden dan mag verkocht worden zonder zegel.

                 Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    24-07-2006 om 21:41 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De invoer van wijn.

    3 Augustus 194          1.Go to fullsize imageGo to fullsize image

                                 De invoer van wijn.


    Sedert Mei 1940 werd er om zeggen geen wijn meer uit Frankrijk,Spanje,Portugal en Italië ingevoerd.Er wordt met Frankrijk onderhandeld, doch er werden geen positieve uitslagen bereikt.
    Frankrijk beroept zich op de slechte wijnoogsten van de vorige jaren en op de oorlog in het leven te roepen om de wijn,uitvoer verbod te billijken.Het wil in de eerste plaats zijn eigen behoeften dekken.Daarbij bezit Frankrijk nog geen gegevens over de hoeveelheden wijn, welke uit Algerië,Tunesië en Marokko zal kunnen betrekken.Anderzijds heeft Frankrijk de prijzen der wijnen met 20% <<ad valorem<< belast,waarbij de verhoogde vervoerkosten en tolrechten dienen gevoegd.
                     Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image


    24-07-2006 om 20:54 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Hoe moeten onze bakkers thans hun brood vervaardigen????
    1Augustus 1941        .Go to fullsize imageGo to fullsize image


    Hoe moeten onze bakkers thans hun brood vervaardigen????


    Het ministerie van landbouw en voedselvoorziening richt aan de bakkers de volgende oproep:

    In de huidige omstandigheden is het de plicht van elke bakker,meer dan ooit zijn uiterste best te doen.

    Het is droevig te moeten vaststellen,hoeveel bakkers,eij door gebrek aan vakkenis,t'zij door nalatigheid nog steeds brood te bakken, dat slijmerig wordt en een slechte geur heeft en dat wanneer de hoedanigheid van het meel het toelaat,een dergerlijk product te fabriceren.
    Aan dien toestand dient absoluut,een einde gesteld te worden   Hier enkele ophelderingen en enkele raadgevingen
    Het slijmerig en slecht riekend brood wordt veroorzaakt door een mikrobe<< LONG of OLM>> genoemd,deze onwikkeld zich niet meer wanneer,
    1) Het brood met zuurdezem bereid wordt.
    2) Het brood moet goed uitgebakken zijn.
    3) Na het bakken moet het zeer snel worden afgekoeld.

    Vel bakkers denken, dat zij door het bakken van zuurdezem hun cliënteel te verliezen .
    De vrees is helemaal ongegrond,de ondervinding bewijst het tegen overgestelde.De verbruiker verkiest gezond,en goed doorbakken brood met een kleine zure smaak boven een brood dat slecht gebakken, kleverig of laat staan slijmerig is.
    Het is trouwens mogelijk zonder overdreven zuurgraat,smakelijk brood te bakken,dat geen gevaar loopt voor verrotting.Daarvoor zal het volstaan een gemengde methode to te passen,waarbij de helft van het deeg wordt met gist, en de andere helft met zuurdezem.
    Als voorbeeld kan voor 100 kg meel,wordt de volgende werkwijze aangegeven ;bij 50 kg meel worden 5kg koel bewaarden zuurdezem gevoegd van de vorige dag.Men voegt daarbij ongeveer 32 liter lauw water (40 à45°) zodat de warmte graad van het deeg op 25° gebracht wordt;Dit beslag laat men twee uren rijpen.
    Daarbij voegt men het deeg opgemaakt met 4kg meel,bewerkt met 15 liter lauw water,waarin ten hoogste 1/2 kg gist ,fijn verdeeld werd  en 8  liter water, waarin 1/2 kg zout opgelost.1kg.meel worden in reserve gehouden om desnoods het deeg zijn vastheid te kunnen geven.
           Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
    Men laat de deeg 1/2 uur rusten in de kneedtrog,daarna wordt de vorm gegeven,liefst baksteen model of een model waarbij weinig korst gevormd wordt.
    Men ontwikkeld met stuifmeel (20/0) of evenveel met meel zelf.Men laat nog een uur gisten en schiet in de oven,waarvan de warmte graag niet boven de 225 graden zijn mag, Gedurende het bakken mag de warmte graad niet opgedreven worden,men trekt het brood uit de oven ongeveer één uur.
    De vers gebakken broden moeten zeer voorzichtig behandeld worden,en dan zo spoedig mogelijk onder  de 20° verkoelen.
    N.B. Het is ten zeerste aan te raden een of zelfs tweemaal per week een verse zuurdezem aan te leggen;
     Dit geldt,zoals reeds gezegd,als voorbeeld,het spreek van zelfs,dat iedere stielman genoeg vakkenis moet beschikken om zelf te oordelen, volgens de hoedanigheden  der producten waaover hij beschikt,hoeveel zuurdezem ofd hoeveel gist hij moet gebruiken,of hij zijn licht of vast moet maken, wanneer het ogeblik gekomen is om de deeg,nadat hij in vormen gedaan is, in de oven schieten enz.
    Hij zal er steeds na streven brood te bakken dat goed opgekomen is en goed uitgebakken;Want het opkomen van de deeg betreft,vestigen we de aandacht op het volgende:het meel dat thans moet verbruikt orden,kan veel water opslorpen en het deeg dat gevormd wodt met rogge en aardappelmeel heeft niet zoveel elasticiteit als tarwemeel.
    Men kan  kan dus wel veel water bij het meel voegen en een lichte deeg maken; doch bij het verwerken moet men zich beperken ,een homogenen en goed verluchte massa massa bekomen,zonder nochthans de deeg te vermoeien.
    Het gebruiken van al te grote hoeveelheden gist dient vooral vermeden,op gevaar af dat het brood barsten de korst zich  afscheidt.
    Het spreekt van zelf dat het ook niet zal volstaan een goede bakkersmethode te gebruiken,indien in de bakkerij zelfs niet alle mogelijke voorzorgen van netheid en zindelijkheid getroffen worden.
    Degenen die eenmaal slijmerig brood bakten, moete absoluut hunbakkerij en al het gereedschap,kneedmachine, werkbanken, broodplanken, en rekken, en al het matriaal dat met het brood in aanraking komt,dient gereinigd en afgeschuurd met kokend soda wateren daarna afgespoeld met zuiver kokend water en daarna zeer goed laten drogen,de muren moet gekalkt worden.
           Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    22-07-2006 om 17:24 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Geslachte varkens in een lijkwagen vervoerd.!!!!
    25 Juli 1941.       Go to fullsize imageGo to fullsize image


                Geslachte varkens in een lijkwagen vervoerd!!!.

    De <<lijkstoet<<werd aangehouden.
    In een lijkwagen in de stad Charleroi,die wegens het veelvuldige ritten, de aandacht van de politie had gaande gemaakt,werden drie in het geheim geslachte varkens gevonden.
    Het onderzoek wees uit,dat de dieren te St. Gerard bij een landbouwer werden geslacht. De twee personen die den lijkstoet vormden  werden aangehouden en ter beschikking gesteld.
    De varkens werden naar het slachthuis overgebracht dat een van beide werkelijk << begraven<< mocht worden, aangezien  het niet langer geschikt was, voor het gebruik.

    19-07-2006 om 21:49 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De Bijenhoning.
     23Juli 1941     .Go to fullsize imageGo to fullsize image


                         De bijenhoning.           


    Wij beschikken slechts over circa 50.000 kolonies bijen (korven en kassen) wanneer Nederland over de honingproductie zijn er in ons land geen statische gegevens voorhanden.

    In landen met een gunstige bijen omstandigheden,kan de gemiddelde jaarlijkse productie per kolonie 50 kg bedragen.In ons land geeft een kasvolk per jaar gemiddeld 15 kg en een korfvolk 10 kg.

    Volgens de ramingen zal men ca.200.000 kg honing ter beschikking stellen van de rechthebbende,zo war 400.000 kinderen beneden de 4 jaar, zwangere vrouwen en zieken in het algemeen.

    Er zou dan ca.182kg.per rantsoen kunnen verdeeld worden.De verdeling gebeurt eenmaal per jaar.De aflevering geschiedt van de voortbrenger tot verbruiker onder het toezicht van de hoofdgroeppering.
    De voedingswaarde van honing is zeer groot:zij bevat gemiddeld 20%water, 70 tot 80% is vertsuiker,tot 5% sacharose en meer suiker vrije droge stof.Het soortelijk gewicht is 1,4.
    De bijentelers worden als volgt per provincie verdeeld:Brabant ca.2200Luik ca.2200,Henegouwen  ca. 2150, Namen;ca 2000 ,Oost Vlaanderen ca.1300,West Vlaanderen ca.1500,Antwerpen,ca 1800.
          Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    19-07-2006 om 21:31 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De suikerbevoorrading verzekerd.
    25 Juli 1941.


                    De Suikerbevoorrading verzekerd.

    Deverdeling van suiker gaat normaal volgens een vastgesteld verdelingsplan.De maatregelen getroffen door het departement van Landbouw en voedselvoorziening in overleg met de bevoegde  instanties en de belanghebbende beroepsgroeperingen,laten toe aan onze bevolking een geregelde en onderbroken rantsoenering tot de eerst volgende bietenoogst te verzekeren.
    Betreffende de uitzaai van suikerbieten,beschikt men nog over geen officiële gegevens.Toch laat alles voorzien dat deze,alhoewel enigzins vermindert, kan men zeggen dat de vrucht gezond staat, met een weinig vertraging in de groei,zoals bij de andere gewassen,valt het weder in de drie volgende maanden enigzins mee, dan mag er op een normale oogst gerekeng worden.

    19-07-2006 om 20:57 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De citroenen zijn duur.
    25 Juli 1941          Go to fullsize imageGo to fullsize image


                                 De citroenen zijn duur.


    Voor een  betere regeling van onze invoer.

    Volgens Le Travail heeft een firma uit Brussel ,dezer dagen een wagon met citroenen ontvangen,die ze helemaal aan een handelaar uit St.Jans Molenbeek blijkt te hebben afgestaan,op voorwaarde dat de winsten, bij den verkoop door deze handelaar zouden gedeeld worden.
    De betrokken handelaar verkoopt een kist citroenen op factuur ,tegen 250 fr.maar ontvangt in werkelijkheid 750 fr.
    Gezien de winstmarge die de invoerder mag berekenen 25 t.h. bedraagt,moet de verkoopprijs  van 750 fr.,een winst betekende  van 550 fr.,of voor de ganse lading-de wagon bevat 400 kisten-dit is een onbeduidende sommetje van 220.000 fr.
    Naar aanleiding van bovenstaand woeker verhaal hebben wij ter bevoegde plaats nl.in de kringen van de ernstige inporthandel inlichtingen ingewonnen.Daaruit blijkt dat de kostprijs van den
    importeur per kist ongeveer250 fr;bedraagt.Hij mag daarop niet 25 ,doch 16 percent,winst rekenen bij verkoop,10% winst en 6%percent verlies op gewicht.
    De gevestigde importeurs moet dan bij de verdeling aan zijn grossiers ,de namen en verkochte hoeveelheden  aan de betrokken instanties opgeven,terwijl de groothandelaars hetzelfde moeten doen voor hun leveranties aan de winkeliers.
    De ernstige importeurs volgen deze voorschriften ,en zo doende kan men  een redelijke verdeling van het beschikbare- dat niet te groot is- bekomen tegen prijzen,welke naar verhouding niet te hoog zijn.
    Als het verhaal van <<Le ravail<< juist is, dan heeft men hier te doen let een van die weinige erstige invoerders,die indertijd ook de sinaasappel<< invoer hebben bedorven en waarvoor Le Travail een lans heeft gebroken door de grote,van oudsher gevestigde import firma aan te vallen.
             Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    18-07-2006 om 11:31 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Wijn te kort in Frankrijk,

    24 Juli 1941           .Go to fullsize imageGo to fullsize image

                              Wijn tekort in Frankrijk,

                                 Invoering van en rantsoenering,

    Het rantsoeneren van wijn, voor de oogst van 1941.
    Sedert enige dagen wordt de mening te kennen gegeven dat de wijnoogst van 1941 ,aanleiding geet tot het voorzien van het 70miljoen hectoliters wijn voor het moederland.Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
    Als alles goed gaat,d.w.z. als het weer mooi blijft en geen enkele epidemie van meeldauw in de wijngaarden optreedt voor den oogst,zou het niet 70 miljoen maar mischien 75 miljoen hectoliter wijn zijn,die voor het moederland alleen voorzien zouden moeten worden, terwijl anderzijds de oogstopbrengst in Algiers eveneens buitengewoon schitterend voorkomt.Evenwel blijft ruim twee maaanden over en dus is met zekerheid nog niets te zeggen. Een ander vraagstuk doet zich voor,dat aanleiding is tot bezorgdheid,dat van de overgangsperiode.Normaal gesproken zou, deze niet voor Oktober geëndigd zijn; Zelfs onder de meest gunstige omstandigheden is het mogelijk dat de wijnen  voor den nieuwe oogst  geleverd kunnen worden vanaf 15 September  tot 20 September.Evenwel zijn de voorraden  momenteel dusdanig beperkt, dat het niet overdreven voortkomt zich voor te stellen  dat gedurende enige weken  in sommige streken ,tzfelwijnen,volkomen zullen ontbreken.Zoals bekent is bleek dat het verbruik groter is,dan de vorige jaren.Aangezien  het cijfer voor de maand Mei,het cijfer 5 miljoen hectoliter niet  onbeduidend overtrof.Go to fullsize imageGo to fullsize image
    Behoefte aan calorieën  verhoogt gebruikt in drankgelegenheden  dragen tot resultaat bij.
    Dringende seisoenbehoefte eisen  evenwel voldoening.Men moet thans overgaan tot rekwiederen voor hen die aan de oogst mee werken, terwijl de voorraden uiterst beperkt zijn.De aankomst uit Algiers,die gedurende die tijd ,lange tijd hebben stopgezet was, gebeurt om zo  te zeggen ,druppelsgewijs(1 miljoen hectoliter per maand) zodat gebrek niet te voorkomen is.
    Weliswaar werden maatregelen genoemen ten einde althans van de behoefte te dekken,men is overgegaan  tot meer gelijkmatige vedeling bij de groot verdeling bij de groothandelaren ten einde bevoorrading bij de kleinhandel te verbeteren.
    Maar de genomen maatregelen zijn niet altijd in overeenstemming.
    Zo hebben,sommige perfecten meer bij  zonderlijk iin << Legrand<< en in Le Vae<< gemeende goed te doen met verzending van wijnen tegen te houden,voor het geval er een tekort zou ontstaan.
    Als adminstratieve maatregelen verwacht men binnen afzienbare tijd het verschijnen van twee besluiten:het één dat ongetwijfeld door het systeem van kaarten het persoonlijk verbruik beperkt tot 2 liter per week(wat niet wil zeggen dat iedereen 2 liter zou bekomen,maar dat niemand de kans heeft om meer te krijgen) het andere zou gedurende bepaalde uren in de drankgelegenheden het verbruik verbieden (van 10 tot 12 uur,en van 15 tot 18 uur verwacht men.
    Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
    Het feit is ontegen zeggelijk; de schaarste is dusdanig dat nu te laat is om de gevolgen te doen verdwijnen.Maatregelen werden genomen: zij vormen geen werkelijke middelen tot verbetering maar een voudige overgangsmaatregelen.
    Ten einde een rechtmatige verdeleing onder de verbruikers te verzekeren,had men reeds in de Herfst van het vorig jaar maatregelen moeten nemen.Zonder enige twijfel heeft het gebrek bestaan aan het vooruit zien en het is daarom dat reeds nu, afgezien van de resultaten van de campagne 1941.opbtrengst 1941/1942 moet worden voorzien.In dit verband delen we mede dat een commissie genaamd<< Intermonisteriële commissie voor wijnbouw<< waartoe sommige wijngaarden en groothandelaren behoren, deze maand op 24 en 25 Juli te Vichy bijeen komen om maatregelen te nemen voor het goed gelukken van de wijn oogsten.

    15-07-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Om veel eieren te leggen (reklame)
    20 Juli 1941       .Go to fullsize imageGo to fullsize image
    Om veel eieren te leggen (reklame)

    Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image


    Ontbreekt het uw kippen aan minerale zouten,die ze slechts in voldoende hoeveelheid in het voeder,dan kunt u nu geven of vinden.
    Dit kuiltje kunt U wel vullen,al U dagelijks enige druppels Aviol bij het drinkwater mengt.,Aviol,is het enige van alle geneesmiddelen voor pluimdieren.Het voorkomen en geneest coryza,difterritis, en andere ziekten,verzekert den kippen een korte, maar volmaakte verpluiming en houdt ze in zulke toestand dat ze steeds tot de grootste opbrengst bekwaam zijn.
    In alle apotheken wordt het verkocht aan vooroorlogse prijzen,in flessen van 8.20 en 15.26.Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    Vraag aan Dokter-Veearts Domicent  Veeartsenstraat 84. Brussel.

    14-07-2006 om 16:50 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De kapitale kwestie der bevoorrading:De kolorado kever.
    15 Juli 1941.


    De kapitalekwestie der bevoorrading:

                                          De Kolorado Kever.

    De kwestie van onze bevoorrading is van zulke kapitalen aard,dat we daar voordurend de aandacht moeten aan schenken.
    De kwestie van de koloradokever.

    Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    We willen hier de bestrijding van de koloradokever aan toevoegen.Deze bestrijding van een plaag, die een groot deel van de oogst bedreigt,laat alles te wensen over;Wanneer men dagfelijks kan vaststellen in een gemeente van 60.000 inwoners als Deurne,dat er naast de rijweg(k.Gevaertstraat) aardappelvelden zijn,waarvan elke struik,krioely van de coloradokevers,onder  dat er van overheidswege ingegrepen wordt, dan vragen wij ons af ,wat het in de rest van het land moet zijn.

    De verantwoordelijkheid van de gemeente  besturen moet worden vastgesteld.
    De groenten en fruit ellende blijft hoogtij vieren.

    Te Antwerpen en in andere steden kunt ge geen kersen meer vinden, even min als aardbeien.

    Te Antwerpen waren er op de markt van gisteren geen   groenten voorhanden.

    Waar zijn we mee bezig,vraagt men zich af.

    14-07-2006 om 16:38 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De strijd tegen sluikslachtingen en sluikhandel in vlees wordt ingezet.
    9 Juli 1941.Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image


    De strijd tegen sluikslachtingen en sluikhandel in vlees wordt ingezet.

    Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    Zware gevanggenisstraffen zijn voorzien.

    Het is nodig dat iedereen op de hoogte is,van de draagkracht van dit besluit, alsook men de redenen kent.,waarom de hogere instanties zich verplicht hebben over te gaan tot het nemen van zeer strenge strafmaatregelen en beteugelingen van allen sluikhandel in vlees in den breedste zin des woord.

    Sluikslachtingen zijn een gevaar voor het behoud van den rundstapel.

              Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image



    Met het oog op de bevoorrading van melk,boter en vlees moet getracht worden een uitgebreide veestapel te behouden.Wie vertrouwd is met  de landbouwtechniek denkt hierbij aan de voedingsmogelijkheden.Alhoewel in normale tijden belangrijken hoeveelheden krachtvoeder werden ingevoerd,is het toch mogelijk wanneer de veehouders alle troeven uitspelen op een intensieve veevoederswinning,de rundstapel ongeveer op het huidige peil te behouden en ter zelfde tijd de bevoorrading aan broodgraan en aardappelen te bevorderen.
    Met een dergerlijke veestapel kan de vleesbevoorrading bij de huidige rantsoenering gedurende een onpeperkte periode worden volgehouden.Op voorwaarde dat de onmiddelijk een einde wordt gesteld aan alle noodslachtingen?Van meerdere zijde,vooral van de producenten,is er op gewezen  dat, indien de veeleveringen op het huidige peil  moeten behouden blijven, de veestapel een sterke inkrimping tegemoet gaat.

    Er wordt in de huidige omstandigheden,met of zonder opzet, gemakkelijk overdreven.De jongste telling heeft uitgewezen ,dat er nog 800.000 melkkoeien in ons land zijn, jaarlijks worden ruim 600.000 kalveren geboren, terwijl de vleesbevoorrading,op basis  van het huidige rantsoen,550.000 stuks mestvee uit de markt moet worden genomen,indien de slachtingen lager zijn dan de geboorten,is er niet het minste gevaar voor het behoud van de veestapel.

    Hierbij valt op te merken dat het aantal vaarzen, ouder dan een jaar ongeveer 400.000 betraagd;dit is zowat het dubbele van het geen nodig is om de normale vernieuwing van den melkstapel  door te voeren.Hier is alvast een zeer grote reserve aan jong vrouwelijk fokmatriaal er vervanging van op te ruimen koeien.

    Nemen we de uitslagen van d jongste relling uit gevoerd door de Boeren cooperatie onder het vergroot glas,en meer speciaal die der kalveren jonger dan drie maanden,dan valt het op welke geweldigen verwoest dingen ,de sluikhandel in vlees heeft verricht in een jonge voorraad .Totaal tellen wij in tronde cijfers 200.000 kalveren,waarvan 130.000 vrouwelijke fokmamatriaal en slechts 70.000 mannelijke kalveren.Normaal moest er zoveel mannelijke als vrouwelijke kalveren zijn; rekening houde,nde let een normale slachting van stierkalveren,moetd de telling  minstens 115.000stierkalveren aanwijzen in plaats van 70.000
    De conclusie ligt voor de hand;op de drie maand werden 45.000 kalveren in de sluikhandel verkocht.
    Hetzij 1 op 5.Het is duidelijk,fdat wanneer 1/5 van de kalveren,op een onwettige wijze wordt afgeslacht,derundstapel op een korte tijd doodbloed en meteen de mel en boterbevoorrading er in streke mate moet onder lijden.
    Het zoeven afgeschilderde beeld is nog somberder voor wat aangaat, de sluikslachtingen van varkens en schapen.Indien alle varken en schapen op de markt werden aangevoerd zou hieruit een belangrijker ontlasting van veeleveringen voortspruiten.
    Sluikslachtingen zijn een gevaar voor de gezondheid.µDe verbruiker ,die in de sluikhandel vlees koopt,weet ongelukkiger wijze niet wat hem in de handen wordt gestopt.Er bestaat evenwel niet ten minste twijfel dat een belangrijk aantal fieren sluiks worden afgeslacht die een gevaar zijn voor de volksgezondheid.
    Koeien,welke in zeer sterke mate aantgtast zijn door tuberculose worden door beroepssmokkelaars opgekocht,die het vlees zonder meer in de handel gebracht worden.Zij schrikken er zelfs niet voor terug,het vlees van besmette dieren die door gevaarlijke ziekte kiemen en welke door het vilbeluik moesten wordenafgehaald in de comsumptie brengen En onbegrijpelijk genoeg grijpt de gordgelovige verbruiker met beide handen naar dit stuk vlees,dat hem mischien zelf naar het leven grijpt.
    De afslachting gebeurt daarenboven meestal in de meest onhygienische voorwaarden,indien de afgeslacht,zou geen enkele nog vlles uit de sluikhandel eten.Sluikslachtingen zijn een sociale wandaad.
    De <<Hoofdgroepering Vee, Vlees en bijproducten>>doet al het mogelijke om aan elke gebruiker een klein lapje vlees te bezorgen aan de vast gestelde prijs;zij heeft hierbij met grote moeilijkheden te kampen gehad en is er niet steeds in geslaagd 100t.h. van de behoefte te dekken.
    Ondertussen woedt de sluikhandel in alle hevigheid;duizende kilogrammen vlees worden aan de normale prijzen ontrokken<< indien de verdeling van dit vlees op een rechtmatige wijze geschiede was dit nog niet zo erg.Het zijn evenwel slechts de kapitaal krachtige,die zulks een luxe kunnen gunnen van 80 tot 120 frank te betalen voor een kilo vlees.
    De tafel der rijken blijft goed bezet;het is geen oorlogsdiner en er worden nog voorraden opgestapeld.Ondertussen worden in de volkswijken en bij de kleine burgerij zwarte armoede gelden en komen de kinderen van de arme en meestal kinderen uit grote gezinnen meer en meer in een ondervoeden toestand.Zij dreigen in hun groei voor heel hun leven geknakt te worden.
    De beroepesmokkelaars maken zich rijk op de miserie van de armen, terwijl ze in bepaalde kringen afgeschilderd worden als helden van de bevoorrading.
    Strenge straffen ter betreugeling van de sluikhandel in vlees.
    1.Gevangenis straf van één tot drie jaar voor al wie een paard,rundkalf of geit,schaap of varken op een onwettige wijze slacht of doet slachten.
    2.Gevangenisstraf van tot tien jaar voor elke onwettige slachting zonder toestemming van den eigenaar.
    Deze strafmaatregele zal er ongetwijfeld toe bijdragen om de veediefstallen gevolgt met slachting te doen opjhouden;de producent wordt hiermede beschermd.
    3.De De rechter die de gevangenis straf uitspreekt mag daarenboven een geldboete opleggen van van 1000 tot 50.000 frak per geslacht dier.
    4.De eigenaar,of houder van het dier,die door onrechtstreeekse medewerking een sluikslachting mogelijk maakt,kan evneeens brestraft worden met een geldboete van 1000 tot 50.000 frank
    5.Het vervoer alsmede het bezit van vlees met het oog op de verkoop voortkomende van sluikslachtingen worden gestraft zoals onder 1 vermeld.
    6.Wordt eveneens bestraft met één tot drie jaar gevangenis hij die met winstbejag en in strijd met de in voege zijnde voorschriften, betreffende de rantsoenering en de vaststelling der prijzen, alles verkocht,geruild of toegestaan heeft,zelfs wanneer dit regelmatig werd geslacht.

    07-07-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De lonen in het Hotel,restaurant en koffiehuis bedrijf.
    8  Juli 1941        .Go to fullsize imageGo to fullsize image


          De lonen in het Hotel en koffiehuis bedrijf.

    "Een afvaardeging van de unie der Handel en geestesarbeiders,samengesteld uit vertegenwoordigers van de arbeids organisaties van het hotel-restaurant en koffiehuisbedrijf,werd op het commiseriaat voor prijzen en lonen ontvangen.
    De besprekingen liepen over de toepassing van het hotel-restaurant en koffiehuisbedrijf,van het besluit van 29 Mei 1941,betreffende de verhoging der lonen en de vaststelling der minimum lonen.Volgende punten werden vastgelegd.
    1.Het besluit van 29 Mei j.l.is toepasselijk op alle hotel-restaurant en koffiehuisbedrijven.
    2.Het vastgesteld minimum loon bedraagt  voor de mannelijke werkkrachten 5 frank per uur,voor de vrouwenlijke 3.50 fr.per uur.
    3.De lonen welke op 10Mei werden betaald,moet 8 t.h. verhoogd worden, indien zij na deze verhoging het vastgestelde minimumloon niet bereikt dienen zij verder worden aangepast.
    4.Wat de voordelen in natura betrefd,deze mogen slechts voor de passende bedragen,zoals voorzien door het tarief in de wet op de ouderdom,pensioenen, in vermindering worden gebracht.
    De instellingen,welke deze voordelen afschaften,dienen hun personeel de over eenkomstige vergoedingen in geld te betalen.
    De afgevaardigen drukte de wens uit zo spoedig mogelijk den sociale toestand van het personeel der hotels,restaurants en koffiehuizen bedrijven in een eigen statuut geregeld te zien.Deze wens werd volkomen door het commiseriaat bijgetreden.

    05-07-2006 om 16:51 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Controleurs weer opgetreden te Mechelen
    2Juli 1941           .Go to fullsize imageGo to fullsize image

     Controleurs weer opgetreden te Mechelen.

    Op een zaterdagmorgen werd door de agenten van <<prijzen en lonen << weer opgetreden op de groentenmarkt.Het ging vooral om na te gaan,of de voorschriften nopens het standaard gewicht wer nageleeefd.Ongeveer 600 bussels wortelen die het vereiste gewicht niet hadden werden aangeslagen en verscheidene voortbrengers in overtreding gevonden.Na de markt werd bij de grossiers nazicht gedaan van de aankoop attesten.

    05-07-2006 om 16:11 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Het bevolkingscijfer op het einde van 1940.
    1 Juli 1941.Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image


                   Het bevolkingscijfer op het einde van 1940..
    Het staatsblad van 1 Juli bevat de officieële opgave van het bevolkingscijfer op 31 December 1940van het land en de bemeenten.
    Er waren 4.089.305 mannen
    en 4.205.369 vrouwen.; De provincie Brabant  is nog de meest bevolkte provinciemet 847.369 mannen en 916.460 vrouwen,het geen een overschot vertoont  van 68.482 vrouwen.
    De andere Vlaamse provincies vertonen onderscheidelijk volgend verschil tussen hetaantal mannen en vrouwen.

    Antwerpen:           624.419 mannen .....634.333 vrouwen
    West Vlaanderen:  479.854 mannen......490.788 vrouwen.
    Oost Vlaanderen:   594.790 mannen..... 605.698. vrouwen
    Limburg:                216.993mannen.......206.733 vrouwen
    Deze laatste provincie is de enige die een batig overschot aan mannen bezit.
    De gezamelijke lands bevolking bedraafr 8.294.674 inwoners.
    De voornaamste plaatsezn in het land,hebben  de volgende bevoilking;
    Borgerhout:53.950: Deurne:56.706:Hoboken 32.332./Merksem:30.201.:Mechele, :62.238.:urnhout:30.346.:
    Anderlecht :87.726.:Eytterbeek:48.060:Vorst:45.747.:Elsense:88.970.:St.Jans Molenbeek:62.403.:St.Gillis:59.706.;Schaarbeek./62.403.:Ukkel
    53.820,:Ukkel;/53.820.Leuven:36.961.:Oostende .:46.045.
    Brugge.:51.740.:Kortrijk.:41.446.:Moeskroen,:35.449
    Roeselaere.:30.739.:Aalst.: 41.371.:Gent. 61.029.:St.Niklaas.:42.

    In de provincie Limburg staat Hasselt nog altijd aan het hooft met 27.412 inwoners, dochwerd benaderd door Genk met 27..012 Inwoners.


    03-07-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 08/06-14/06 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 26/11-02/12 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 30/01-05/02 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • ff kennis maken
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • fijne middag
  • groetjes
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 06-2009
  • 03-2009
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006


    Gastenboek
  • ff kennis maken
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • fijne middag
  • groetjes
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Inhoud blog
  • 28 Augustus 1942 .Een betere opleiding in het hotelwezen
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 21Augustus 1942. De bedeling van honing
  • 19Augustus 1942. Verbetering in de bedeling van eieren.

    Blog als favoriet !

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    nineke1956
    blog.seniorennet.be/nineke1
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Foto

    Foto

    Foto

         groenlandse
            walvis

    Foto

    VOLKSWEERKUNDE

    De volksweerkunde uit
    het begin van de negentiende
    eeuw was een curieus mengsel
    van gezond verstand en bijgeloof.
    Het bestond uit een samen
    raapsel van duizenden
    weerregels,spreuken en
    gezegden.Een deel van deze
    spreuken hoort men ook nu
    nog wel.

    In vele weerspreuken wordt
    een verband gelegd tussen
    de maan en de bewolking.
    Dit zijn redelijk betrouwbare
    spreuken.
    Een koude heldere nacht
    leidt dikwijls tot vorst of
    mist in de ochtend en het
    is vooral tijdens zulke nachten
    dat de maan goed te zien is.
    Vandaar komt het gezegde
    dat na een heldere nacht
    vorst komt.

    In de volksweerkunde komen
    vele gezegden voor die zouden
    moeten wijzen op het voor-
    spellende gedrag van dieren en
    planten.Zo werd wel eens beweerd
    dat koeien gaan liggen als er
    regen komt en dat bijen voor
    een storm terugkeren naar
    hun korf. De meeste van deze
    gezegden weerspiegelen echter
    slechts de gevoeligheid van
    dieren en planten voor ver-
    anderingen in atmosferische
    omstandigheden,met name
    de vochtigheid.


    Go to fullsize image
    Foto

    Image Preview
    Go to fullsize image

    Go to fullsize image


    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Image Preview
    Go to fullsize image

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!