Slechts 150 kg.kolen in de eerste helft van December.
29 November 1941.
Slechts 150 kg.kolen in de eerste helft van December!!
Een minimum aan kolen zal worden verstrekt/ De verantwoordelijke voor de steenkolen hebben na overleg gepleegd te hebben met het departement van het ministerie van Ekonomische zaken deelt mede: Kolen kleinhandelaars en gemeentebesturen worden er op gewezen,dat in de eerste helft van de maand December,en dat met het oog op de geringe voorraden,welke bij de kolenhandelaars voorhanden zijn, geen grote hoeveelheden kolen op basis van 150 kg zal mogen afgeleverd worden aan de bezitters van de kolenkaarten; Men zal er op toezien ,de verantwoordelijke en de burgetmeesters in betrekking stellen om desgevallend een kleinere en gedeeltekijke uitdeling van kolen waar te nemen.Indien ze ertoe,door vereisten van transport worden verplicht. Hoofdzaak is dat,dringend aan alle betrokkenen een minimum kolen ter beschikking worden gesteld.
Zullen de prijzen van de sprot en garnalen verminderd worden. Naar we vernemen bestaat het inzicht bij prijzen en lonen,de prijzen van garnaal voor de vissers op 8 fr.voor de sprot op 5 fr; de kg.te brengen. Dit zal voor gevolg hebben dat ook de prijzen van den verbruiker te betalen gevoelig zullen verminderen. Hoe men echter rekening gehouden met de onkosten,het risico enz.; voor de vissers? Verbod van uitvaren? Alle reders waarvan het vaartuig niet tegen gewoon risico verzekert zijn ,zullen te Zeebrugge vanaf 1 December a.s. niet mogen uitvaren. Alle zijn verplicht voor 1December hun polis aan de Kreiegsmarine voor te leggen . De zeewaardigheid der vaartuigen. Uit een onderzoek zou komen vast te staan,dat de waterschouten,zekere vaartuigen naar zee laten gaan, zonder een bewijs van zeewaardigheid. De Redersvissers hierover ondervraagd beweren dat de keuring inderdaad niet werd gedaan.Wij wijzen er op het grote gevaar dat hierin schuilt,en dat zowel voor de bemannig en de verzekering der vaartuigen een grote verantwoordelijkheid dragen. Het sprot seizoen in volle gang. De sprotvangst werd dit jaar goed ingezet.De uitslagen zijn zeer gunstig en overtreffen de cijfers van vorig jaar ,als de sprotbanken onder de kust blijven,zal er sprot op de markt komen.D e eerste vangsten werden gedeeltelijk aan de rokerijen geleverd,gedeeltelijk vers verkocht.Regelmatig worden ook verzendingen gedaan naar het binnenland. Gerookte Sprot. Het hoeft niet te zeggen, hoe lekker olie en voedingrijk product welkom is bij onze huismoeders;Men heeft trouwens voor het ogenblik geen buiten gewone keus, en dit is nu eenmaal een onverwacht buiten kansje. Reeds verschillende centra's van het binnenland werden met belangrijke hoeveelheden gerookte sprot bediend,de andere zullen volgen.Zo zal iedere stad, naar gelang den aanvoer aan de beurt komen.De rokers zijn niet de laatste om tevreden te zijn,daar zij nu meer dan één jaar kun inrichtingen gesloten hebben,terug aan het werk zijn.Er is zelfs een akkoord getroffen met de Franse en Duitse overheden,ten doel hebbende 30Belgische visserijschepen naar Grevelingen te sturen,met het oog op de haringvangst.Opnieuw dus werk voor de rokerijen en vis voor de bevolking Waarom is sprot zo duur? Van de verse sprot moet de roker niet 67 maar 72 ten honderd afleveren,de winst van den roker is niet 25 maar 15 ten honderd bruto winst. De sprot wordt overwegend ter plaatse gerookt t.t.z. door de rokerijen van Oostende, Nizuwpoort,Zeebrugge, en Brugge;Slecht enkele rokerijen roken te Gent, Brussel en Oudenaarde. Verse sprot word vroeger weinig verkocht in het binnenland,die dan verkocht ook vooral met de gerookte sprot zal bedacht worden.De leurhandel wordt niet bedeeld.§Oostende uitzondering)slechts erkende handelaars komen in aanmerking. Naar verluidt zal men op de Zondagen en feestdagen in de sprotrokerijen niet mogen gewerkt worden. Er gaan stemme, op tot het opsporen van sprot rn haring per watervliegtuig,proeven in de jaren 1927 hebben gunstige resultaten afgeworpen. De haringvisserij te Grevelingen. De reders die zich nog wensen voor de haringvisserij te Grevelingen, in te schrijven,kunnen zulks nog doen,daar een nog een viertal vaartuigen meer de haringvisserij aldaar zullen mogen bedrijven. Ze moeten zixh wenden tot de Zeevisserij dienst. De bevoorrading in vis te Oostende. De bevoorrading van de Oostendse bevolking ,was gisteren nog een probleem zonder oplossing,vol angstwekkend bezorgtheid.Dank zij de tussenkomst van de Burgermeester kan hier met genoegen aan de Oostendse bevolking worden medegedeeld dat de procent,toegekend aan de plaatselijke kleinhandel herzien wordt en vastgesteld is geworden van 2 op 4t.h. van de totale productie,wat 15 th. der lokale productie beduidt.Dank zij de spontane tussenkomst van de Burgermeester zal binnen, kort de hele visservloot mogen uitvaren.
Uit het buitenland kwam 400.000 ton graan. Onlangs ondervond de bevoorrading der bevolking aan brood ernstige moeilijkheden ,daar de periode tussen de twee oogsten spijts krachtige inspanningen der autoriteiten niet zo schitterend verliep als kan worden verwacht. Nu het land gedurende enkele maanden op eigen voortbrengst gaat leven,schijnt het ogenblik gekomen uit te leggen in welke voorwaarden en dank zij welken steun dezer dagen een crisis kan doorgeworsteld worden. Het dagelijks broodrantsoen van 225 gram noodzaakt jaarlijks 600.000 broodgraan. In 1940 bracht de landbouw in België ongeveer 570.000 ton op , 150.000 ton moet echter afgerekend worden voor het zaaien voor het volgend jaar en voor een reserve aan klein graan. Daar en boven werden 220.000 ton rechtstreeks door den producent voor eigen gebruik gebezigd. Alleen dus de overblijvende hoeveelheid t.t.z. 200.000 ton diende voor de algemene bevoorrading. Onmiddelijk na deze cijfers vast gesteld te hebben,moest het ministerie van Landbouw en ravitaillering er voor zorgrn de 400.000 ton die noodzakelijk waren,om de vastgestelde deficit te dekken,uit het buitenland te betrekken. Voor den oorlog,was het aantal in te voeren granen heel wat hoger en beliep het gemiddeld elk jaar 1.200.000 ton, doch toen het graan kwam uit Argentinië,uit Canada, en uit de Verenigde Staten van Amerika. De absolute onmogelijkheid om het graan van overzee in te voeren, bracht met zich mede,dat de opzoekingen in Euroees ruimte moest beperkt blijven. De Europese graanoogst was in 1940 wat lager dan de voorgaande jaren,.Besprekingen werden echter ingezet,om in Noord Frankrijk ,en in het departement van Kales een eerste hoeveelheid van, 12.000 ton granen aante kopen.Verscheidene andere koopcontracten brachten het uit deze twee departementen ingevoerd graan op 54.000 ton. Terlijkertijd gaf de Duitse Intendance,op bevel van de militaire overheid en administratie;het bevel 20.000 ton roggemeel; vrij te maken die in de graanmagazijnen van Antwerpen lagen. Een weinig later werd er een akkoord bereikt met de Nederlandse Aardappelmeel centrale voor de levering van 38.000 ton aardappelmeel;waarvan 34.265 ton aardappelmeel werd gebruikt voor het vervaardigen van brood. Langs de andere kant,werd een eerste contract in Oktober 1940 aangeknoopt met Sowjet Unie met het doel,den moeilijkkheden te verhelpen. Die zou onstaan zijn tussen Februari en September. Het is echter slechts in Februari in 1942 dat de Belgische economische zending Brussel kon verlaten voor Moskou om aldaar besprekingen voort te zetten. Uit deze uiterste delicate en moeilijke besprekingen kwam ten slotte,een principieel akkoord tot stand voor de levering van 150.000 ton granen in ruil voor zink. Van dit cijfer ontving België een enkele zending van 3.450 ton russisch graan. Ten gevolge van verscheidene contracten bedroeg de totale geimporteerde rogge voor de periode Februari-Oktober 292.500 ton. De tabel van den invoer ziet er dus uit als volgt, Franse tarwe.............54.000 ton Roggemeel(Duitsland)..20.000 ton. Aardappelmeel Holland..38.000 ton. Russisch graan...............3.490 ton. Duitse rogge...................292.500 ton. In totaal.........................408.490 ton/ Daarbij moesten nog de 18.760 ton tarwe grvoegd worden in de maand Augustus.
De keuken in Oorlogstijd een gerenommeerde chef-kok Gaston Clement. geeft zijn mening over de oorlogsrecepten Om de tijdsgeest te bewaren wordt de stijl behouden,maar vergeet niet dit soort teksten van alle tijden kan zijn, ook voor vandaag en morgen. Onze grootmoeders gebruikten tijden onze opvoeding nogal vaak de uitspraak "t'moest eens oorlog geweest hebben,ge zou wel anders praten'" vooral als we onze neus ophaalden voor de gererveerde spijzen.Het kan mischien een raar idee zijn, maar waarom geen oorlogsrecepten uitproberen? Even Luisteren? Ik wil u niet voorspiegelen, geachte lessers en lezeressen,dat gij,in deze keukenrecepten verzamelingen,die later aan bod komen die de weerga zijn van de recepten die gij voorheen,in normale omstandigheden,met zoveel succs hebt toegepast. Het spreekt vanzelfs dat er in den huidige toestand niet aangedacht wordt gerechten met boter ,eieren en zoveel andere lekkere en voedzame bestanddelen toe te bereiden;wij hebben ogen,maar zien ze niet meer ,ons gehemelte herkent ze nog slechts....in verbeelding,en onze beurs.... kom;maar liever niet aan denken.Toch is het een elementaire,en niet te min onomstootbare waarheid,dat men met niets<<niet<<iets<< kan maken.Verbeeld U dan ook niet dat gij in deze verzameling toverfurmules zult vinden-zoals in de beruchte brochures met oorlogsrecepten,die peper duur in de handen van den licht gelovigen Jan Publiek worden gestopt!.-om boter,zeep en tabak zelf te fabriceren :zulks bestaat gewoon niet. Doch wat wij wel kunnen,;het weinige waarover wij beschikken doelmatig aanwenden,en olie,eieren,room enz;te vervangen door andere producten;zij zullen de eersten niet werkelijk vervangen,op verre na niet, maar kunnen toch dienstig zijn.Verbeeld U evenmin dat gij hierin een of ander hocus-pocus zult leren,zoals dat rantsoenenbrood,koffie en andere noodwendige voedingsstoffen vermeningvuldigt of uit de tafel stampt,noch raadgevingen in den aard van deze waarmee sommige schrijvers den man-uit -de-straat genadig overstelpen.... zonder ze ooit te hebben getoetst aan eigen ervaring;Wij kennen maar ééne toverfurmule >>Zuinigheid>> Deze deugd moet ik voor,zeker niet leren kennen; voorbeeldige huishoudsters als gij hebben deze ten allen tijde toegepast. Toch kan het geen kwaad er nu meer dan ooit op te hameren dat de zuinigheid een grote deugd is ,om,zoniet verspilling ,dan toch een zeker verlies van kostbare voedingswaren te voorkomen;Een voorbeeld;bij het toe bereiden van stoofvlees hebt gij vet nodig om het vlees te bakken;wanneer het vlees mooi bruin is, kunt ge de pan goed sluiten en het vet op een bord gieten;dit is een kostbare wenk,niet alleen zult gij daarbij vet uitsparen voor toebereiding van aardappelen of groenten, maar tevens de lever van de heer gemaal vrijwaren voor congestie door overtollig verorberen van vetstoffen. Of dit twede voorbeeld;ge kookt vleesnat; of gij stopt een oude haan of hen in de pot.... Ziet gij dat vet boven drijven?Schept het af,en laat het heet worden om het nat te laten verdampen.Dit vet brengt gij bij een volgende gelegenheid weer goed te pas. Aanraden van besparingen te doen op het brood ware al te dwaas,en toch....Vergeet niet dat de kleinste;harde korst kan gebruikt worden als korstjes in de soep of als paneersel, dat oud bakken brood kan dienen om pudding te bereiden,en dat pudding niet alleen een lekkernij is, maar ook,in deze benarde tijden, een fameus vervangmiddel van het zoo strikt gerantsoeneerd brood. Elk brokje vet dat nog aan vlees kleeft is nuttig; elk brokje vlees dat nog zit aan een been uitgekookt of gebakken of gebraden vlees kan gebruikt worden,t'zij in gehakt,t'zij in kleine brokjes gesneden in de soep.Als ge de beenderen hebt komt vet uit,dat welkom zal zijn; de beenderen krijgen een mooie-bruine kleur en smaak van gebraad,die de soep nog lekkerder zal smaken. Een braadpan waarin ge een biefstuk of een ander stuk vlees liet bakken is vettig;maak er dankbaar gebruik ervan om er groenten of aardappelen in te stoven of te bakken.Een pan waarin gij een een ander vet liet afsmelten is klaar voor het stoven van groenten,hetzelfde geldt voor de braadpan.
Tot zover dit mooie denkwijze van deze beroemde chefkok Gaston Clement. Na het lezen van dit alles denk zeker niet" het was nog niet zo erg" maar herdenk de velen die het niet overleefden. Uit aan tafel in oorlogstijd. Spijtig genoeg bezit ik niet de recepturen van Chefkok Gaston Clement.Ik ben nog op zoek.
De volksweerkunde uit het begin van de negentiende eeuw was een curieus mengsel van gezond verstand en bijgeloof. Het bestond uit een samen raapsel van duizenden weerregels,spreuken en gezegden.Een deel van deze spreuken hoort men ook nu nog wel.
In vele weerspreuken wordt een verband gelegd tussen de maan en de bewolking. Dit zijn redelijk betrouwbare spreuken. Een koude heldere nacht leidt dikwijls tot vorst of mist in de ochtend en het is vooral tijdens zulke nachten dat de maan goed te zien is. Vandaar komt het gezegde dat na een heldere nacht vorst komt.
In de volksweerkunde komen vele gezegden voor die zouden moeten wijzen op het voor- spellende gedrag van dieren en planten.Zo werd wel eens beweerd dat koeien gaan liggen als er regen komt en dat bijen voor een storm terugkeren naar hun korf. De meeste van deze gezegden weerspiegelen echter slechts de gevoeligheid van dieren en planten voor ver- anderingen in atmosferische omstandigheden,met name de vochtigheid.