Inhoud blog
  • 28 Augustus 1942 .Een betere opleiding in het hotelwezen
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 21Augustus 1942. De bedeling van honing
  • 19Augustus 1942. Verbetering in de bedeling van eieren.
  • Vervolg van de voeding van het Afrika korps
  • 18 augustus 1942.De voedselposite van het Afrikakorps van Maarschalk Rommel
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 8Augustus 1942:Levert uw jampotten in
  • 4 augustus 1942..De distributie van vis.
  • 2 Augustus 1942.De vooruit zichten van het seizoen 1942/1943.
  • 2 Augustus 1942.De overvloedige fruitoogst en de confituurfabricatie.
  • 31 Juli 1942.Vroege aardappelen verdeeld en 56.000kg Boter in de koelhuizen ondergebracht.
  • 23Juli 1942. Zegel nr.9 geeft recht op 30 gram vleesworst
  • 20 Juli 1942. Maximumprijzen der paarden.
  • 18Juli 1942 De mobilisatie van de halflate aardappelen.
  • 16 Juli 1942 Bij de Bakkers
  • 17Juli 1942 De derde algemene vergadering van Winterhulp te Brussel
  • 14Juli 1942. Vlees,Lever-en bloedworst voor zegel nr.9
  • De Voedslpositie van het Afrikakorps van Maarschalk Rommel uitermate gunstig
  • smokkelschandaal in aardappelen rond Heist-op-de-Berg.
  • De activiteit van de mobiele brigade op het gebied van de baancontrole
  • Maximum prijzen voor brood en meel.
  • Bescherm uw leven
  • Breidt het talkschandaal zich nog verder?
  • De regeling van het verkeer.
  • Smokkel in aardappelen wordt ongenadig beteugeld
  • De Beteugeling van de sluikslachting en de onwettige handel in vlees
  • Maximum prijzen van Brood en Meel.
  • Naar een opvoeding der weggebruikers
  • verdeling van bereide vleeswaren.
  • De Aaardappel vzerdelingen van Juli 1942 af
  • 21 Juni 1942.De kwestie der aardnoten.
  • 15Juni 1942.Bij denieuwe rantsoenering van het vlees
  • 18Juni 1942.Het schandaal op de groenten - en fruitmarkt
  • 12juni 1942.Het land van Waas eet kersen tegen de officiële prijs
  • 10Juni 1942.Het Zeevissersbedrijf in de Noordzee.
  • 6 Juni 1942. 14Ton suiker in beslaggenomen door de controle diensten van Groot-Antwerpen.
  • 4 Juni 1942: De verkoop van bevroren eetbare mengsel.
  • 2Juni 1942:Stijging der melkproductie,en de gezond groeistand der vroeg aardappelen.
  • 1Juni tot 31 Juli 1942. 150kg.kolen voor deze periode.
  • 22 Mei 1942.De niet overhandigde Mei rantsoenen boter,margarine, peulvruchten en haver derivaten worden in Juni geleverd.
  • 18 Mei 1942.De Antwerpse jeugdherberg bestaat tien jaar.
  • 17mei 1942.Valse zinken stukken in omloop
  • 27 Mei 1942.De vis was verdwenen,of de praktische tussenkmst van een station chef.
  • 16 Mei 1942.Bij het drankhuis en hotelpersoneel.
  • 15 Mei 1942.Een Diëtist schreef over de Caloriewaarde van ons voedsel
  • 14 Mei 1942.De vetverzorging van Europa
  • 13Mei 1942 .Kenmerken der valse rantsoenzegels.
  • Geldig voor maandag Mei tot zondag 10 Mei1942.
  • 8Mei.Voor de Fabricage van Margarine
  • 6 Mei 1942.Zorg voor uw wintervoorraad Aardappelen.
  • 14 Mei 1942.De vetverzorging van Europa
  • 5 Mei 1942.Krijgen we een nieuwe Kommissies van Openbaren Ondersrtand?
  • Oorlogs frangipane
  • 4Mei 1942.Een overzicht der landbouwmarkten
  • 1 Mei 1942 De vooropgezette verzameling en de verdeling van dierlijke vetten.
  • 25 April 1942.Om een regelmatige visbedeling te verzekeren.
  • 24 April 1942. Bevoorrading van boter,peulvruchten,havergort en margarine
  • 22 April 1942.De visbedeling in het Brusselse.
  • 20 April 1942.Chicorei mag niet meer gemengd verkocht worden.
  • 20 April 1942. Bewaar de groentenconserven niet te lang;
  • 16 April 1942 De Productie van koemelmk.
  • 16 April 1942 De Productie van koemelmk.
  • 15 April;Bevoorrading der werken en daarmee gelijkgestelde inrichtingen
  • 14 April 1942 Bevoorrading der verbruikers ingeschreven bij een jkeinhandelaar wiens voorraad ten onrechte is geslonken.
  • 13 April, De Bevoorrading in groenten en xonserven.
  • Schoolsoepen- Vleesbevoorrading
  • 10. April 1942Steunverlening door den openbaren Onderstand Uitgesloten.April 1942
  • Hoeveel koste de boter en de melk op 4 April 1942?
  • 3April 1942 . Het Paasfeest in de folklore
  • Donderdag,2 April 1942. Het schandaal van de hoge klompenprijzen.
  • 1 April 1942. De Bevoorrading van sommige inrichtingen in groentenconserven.
  • 28 Maart 1942. Bijzonder gebak "Paasnest"
  • 27 Maart1942.De aardappelbevoorrading
  • Na Maanden starten we opnieuw met onze verhalen uit het verleden
  • Na Maanden starten we opnieuw met onze verhalen uit het verleden
  • Mag men voor de schoolqoep zegels eisen?
  • Verkoop van 26.000 kg krenten.
  • De verdeling van 12 ton bloemkolen
  • Tegen de verkwisting van voedsel en voedselafval.
  • De toestand van onze chichoreinijverheid.
  • Visaanvoer in Groot-Brussel.
  • Sardinen voor onze Ktijgsgevangenen
  • De wijzeging van de levensmiddelen-rantsoenen in Duitsland.
  • Op wandel in het Gentse Kuipken.
  • Valse rantsoeneringszegels worden te koop aangeboden.
  • Een alomverbreid volksgeloof >>De Sint-Pietersgreep>>
  • Om te vermijden dat het gebak in den oven zouverbranden.
  • Aardnoten voor de bevoorrading in Margarine
  • Spaar de vogelnesten
  • Geen broodkaarten in Belgîë
  • Grote en kleine besparingen,en de manier om van alles gebruik te maken.
  • Kleine en grote besparingen in oorlogsomstandigheden.
  • Bijkomende lichte maaltijden,voor scholieren,jonge lieden,zwangere vrouwen,en de zogende moeders.
  • De Maxiima prijzen der water vrije groenten.
  • Mariabeelden in Antwerpen
  • De rantsoenering in het zuid-oosten van Europa.
  • Wat Italië ons zal leveren.
  • Ingelegde groenten voor personen,zonder aardappelvoorraad
  • In sommige grote agglomeraties zal binnenkort een fruit en groentenkaart in voege worden gebracht;
  • De Kaas en visbedeling in Genk.(Limburg)
  • Veldkeuken gerecht in de Duitse Restaurants.
  • Leverpastei in de grote agglomeraties waar vlees te kort is.
  • De voedingswaarde van cacaofantasie repen.
  • Uit het leven van onze ijslandvaarders.
  • De wijninvoer uit Hongaeije
  • De invoer van sinaasappelen voor de kinderen.
  • De Weervoorspellingen in de volksmond.
  • Bewogen inbeslagneming van vee te Paliseul.
  • Een Veelvuldig gebruik van bier in de keuken.
  • De maximum prijzen voor rapen en koolrapen.
  • De rantsoennering der melkproducten.
  • De Haringvisserij te Nieuwpoort omstreeks 1830.
  • Winterhulp en de jeugd
  • Geen crisis in de Slachthuizen.
  • Onze Haringvisserij, Een oude traditie hersteld.
  • De eierbedeling zal voortaan in de zuivelwinkels geschieden.
  • De Verkoop van Vlees.
  • In twee maanden tijds werd in de streek van charleroi voor 25 miljoen frank<
  • De prijs van ingemaakte groenten.
  • Hoe het nieuwjaarsfeest in de vroegere eeuwen werd gevierd.
  • Groot Antwerpen zet met weidse plannen het nieuwe jaar in.
  • 2007
  • wensen
  • Groot Antwerpen verwezenlijkt.
  • Wat thans in de driemaanden wordt gerookt in 1941
  • Wat was de waarde als de Titanic in de golven verdween in 1912.
  • Het schandaal fer varkensslachting
  • Negendertig visservaartuigen vertrekken op 27 December uit Nieuwpoort.
  • De haringvangsten aan onze kust.
  • De aanvoer van vis.
  • De viskaart.... grrn vis meer voor Brussel.
  • Het rantsoen van de maand December 1941.
  • Het recht op leven van onze zeevissers.
  • Het recht op leven van onze zeevissers.
  • Met Kerstmis iets lekkers op tafel.
  • De kontroledienst aan het werk in het Antwerpse op 12 december 1941.
  • De Kaasdistributie.
  • De honden en katte roof.
  • Onze bevoorrading van appelsienen,citroenen en vijgen uit Italië.
  • Beenderen met of zonder rantsoenzegels.
  • De groentenmarkt?
  • De maximumprijzen van havervlokken,havercréme en havergort.
  • Deelzegels voor boter vanaf Januari
  • Een sluikslachters bende ingerekend te Westmalle.
  • Haring en Sprot.
  • Kerst en Nieuwjaarskoeken.
  • Wat lekkers voor de schoolkinderen.
  • Een blokje per maand vanaf december 1941
  • Een greep uit het verleden van ons vissersvolk.
  • Eet gezond in Oorlogstijd.
  • Een ongehoord schandaal.
  • Zend geen aardappelen naar onze krijgsgevangen.
  • Waar blijft het vet?
  • Slechts 150 kg.kolen in de eerste helft van December.
  • De Zeevisserij.
  • Hoe kan een crisis voorkomen worden.
  • De Keuken in Oologstijd.
  • Het distrikt Roeselaere mobiliseert de aardappelen .
  • Bevoorradingsdienst van groot Gent.
  • 500.000 Varkens spoorloos verdwenen
  • De Handel in Witloof.
  • Geen wortelen voor Dieren voeding.
  • De levering van Broodgranen.
  • Sinaasappelen,Verdeling langs de scholen
  • Vlees en Bijproducten.
  • De prijzen van zoetwatervis.
  • De nieuwe verdeling der bijrantsoenen.
  • Het bewaren van groenten
  • Vlaamse vissers naar Grevelingen.
  • Rond de voedselvoorziening.
  • Waar zitten onze aardappelen?
  • Nieuwe bedeling van afgeroomde melk en karnemelk aan jonge lieden van 14 tot 18jaar.
  • De visbedeling in ons land
  • De Prijsberekening van suikergoed en pralines.
  • De oorsprong der Aarschotse markt.
  • Sluikslachterij in het Fratinellen lokaal te Brugge.
  • Mededeling der Nationale Landbouw en voedings coöperatie.
  • Onze bevoorrading in vis en bijproducten.
  • De schaarste van ajuin.
  • Vlees en room aangeslagen te Hooglede.
  • Thuis slachten,zelfs voor eigen gebruik is Strafbaar.
  • Extra brood voor ondergrondse arbeiders;
  • DE adeltitel << Geuze Lambiek >> wordt beschermd.
  • Overzicht der voedingsmarkten
  • De visvangst te Aarschot in vroeger eeuwen.
  • Een volkskeuken: Eénschotel - eetmalen.
  • 1.000 broodzegels gestolen
  • De Boeren leverden voorbeeldig hun graanoogst.
  • Een gekende chefkok schrijft over de oorlogsrecepten.
  • De twaalf gebeden van de huisvrouwen.
  • Inleggen van tomaten geschiedt eerst in September.
  • Kastanjebladeren werden als tabak verkocht te Ardooie.
  • De Taarteneters.
  • Weinig vraag naar bereide vleeswaren.
  • De chicorei in de maand September1941.
  • Hoe werd in de oorlogsjaren aardappelmeel gemaakt.?
  • Hedendaagse soepen van de jaren 1941-1942..
  • Geen maaltijden in de spijshuizen zonder zegels
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    wapenschild van
       Antwerpen
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    botermarkt in 1912

    Foto
    Foto
    Foto
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    winterhulp
    Foto
    Foto
    Foto
    3 novemberGo to fullsize image
    vrijetijdshoekje
    binnen en buiten en andere hobbies
    08-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Slechts 150 kg.kolen in de eerste helft van December.
    29 November 1941.

    Slechts 150 kg.kolen in de eerste helft van December!!

    Een minimum aan kolen zal worden verstrekt/
    De verantwoordelijke voor de steenkolen hebben na overleg gepleegd te hebben met het departement van het ministerie van Ekonomische zaken  deelt mede:
    Kolen kleinhandelaars en gemeentebesturen worden er op gewezen,dat in de eerste helft van de maand December,en dat met het oog op de geringe voorraden,welke bij de kolenhandelaars voorhanden zijn, geen grote hoeveelheden kolen op basis van 150 kg zal mogen  afgeleverd worden aan de bezitters van de kolenkaarten;
    Men zal er op toezien ,de verantwoordelijke en de burgetmeesters in betrekking stellen om desgevallend een kleinere en gedeeltekijke uitdeling van kolen waar te nemen.Indien  ze ertoe,door vereisten van transport worden verplicht.
    Hoofdzaak is dat,dringend aan alle betrokkenen een minimum kolen ter beschikking worden gesteld.




    08-12-2006 om 17:16 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De Zeevisserij.
    28 November 1941.

                                   De Zeevisserij.

    Zullen de prijzen van de sprot en garnalen verminderd worden.
    Naar we vernemen bestaat het inzicht bij prijzen en lonen,de prijzen van garnaal voor de vissers op 8 fr.voor de sprot op 5 fr; de kg.te brengen.sprot.gifsprot.gif
    Dit zal voor gevolg hebben dat ook de prijzen van den verbruiker te betalen gevoelig zullen verminderen.
    Hoe men echter rekening gehouden met de onkosten,het risico enz.; voor de vissers?
    Verbod van uitvaren?
    Alle reders waarvan het vaartuig niet tegen gewoon risico verzekert zijn ,zullen te  Zeebrugge vanaf 1 December a.s. niet mogen uitvaren.
    Alle zijn verplicht voor 1December hun polis  aan de Kreiegsmarine voor te leggen .
    De zeewaardigheid der vaartuigen.
    Uit een onderzoek zou komen vast te staan,dat de waterschouten,zekere vaartuigen naar zee laten gaan, zonder een bewijs van zeewaardigheid.
    De Redersvissers hierover ondervraagd beweren dat de keuring inderdaad niet werd gedaan.Wij wijzen er op het grote gevaar dat hierin schuilt,en dat zowel voor de bemannig en de verzekering  der vaartuigen  een grote verantwoordelijkheid dragen.
    Het sprot seizoen in volle gang.
    De sprotvangst werd dit jaar goed ingezet.De uitslagen zijn zeer gunstig  en overtreffen de cijfers van vorig jaar ,als de sprotbanken onder de kust blijven,zal er sprot op de markt komen.D e eerste vangsten werden gedeeltelijk aan de rokerijen geleverd,gedeeltelijk vers verkocht.Regelmatig worden ook verzendingen gedaan  naar het binnenland.
    Gerookte Sprot.
    Het hoeft niet te zeggen, hoe lekker olie en voedingrijk product welkom is bij onze huismoeders;Men heeft trouwens voor het ogenblik geen buiten gewone keus, en dit is nu eenmaal een onverwacht buiten kansje.
    Reeds verschillende centra's van het binnenland werden met belangrijke hoeveelheden gerookte sprot bediend,de andere zullen volgen.Zo zal iedere stad, naar gelang den aanvoer aan de beurt komen.De rokers zijn niet de laatste om tevreden te zijn,daar zij nu meer dan één jaar kun inrichtingen gesloten hebben,terug aan het werk zijn.Er is zelfs een akkoord getroffen  met de Franse en Duitse overheden,ten doel hebbende 30Belgische visserijschepen naar Grevelingen te sturen,met het oog op de haringvangst.Opnieuw dus werk voor de rokerijen en vis voor de bevolking
    Waarom is sprot zo duur?
    Van de verse sprot moet de roker niet 67 maar 72 ten honderd afleveren,de winst van den roker is niet 25 maar 15 ten honderd bruto winst.
    De sprot wordt overwegend ter plaatse gerookt t.t.z. door de rokerijen van Oostende, Nizuwpoort,Zeebrugge, en Brugge;Slecht enkele rokerijen roken te Gent, Brussel en Oudenaarde.
    Verse sprot word vroeger weinig verkocht in het binnenland,die dan verkocht ook vooral met de  gerookte sprot  zal bedacht worden.De leurhandel wordt niet bedeeld.§Oostende uitzondering)slechts erkende handelaars komen in aanmerking.
    Naar verluidt zal men op de Zondagen en feestdagen in de sprotrokerijen niet mogen gewerkt worden. Er gaan stemme, op tot het opsporen van sprot rn haring per watervliegtuig,proeven in de jaren 1927 hebben gunstige resultaten afgeworpen.
    De haringvisserij te Grevelingen.
    De reders die zich nog wensen voor de haringvisserij te Grevelingen, in te schrijven,kunnen zulks nog doen,daar een nog een viertal vaartuigen meer de haringvisserij aldaar zullen mogen bedrijven.
    Ze moeten zixh wenden tot de Zeevisserij dienst.
    De bevoorrading in vis te Oostende.
    De bevoorrading van de Oostendse bevolking ,was gisteren nog een probleem zonder oplossing,vol angstwekkend bezorgtheid.Dank zij de tussenkomst van de Burgermeester kan hier met genoegen aan de Oostendse bevolking worden medegedeeld dat de procent,toegekend aan de plaatselijke kleinhandel herzien wordt en vastgesteld is geworden van 2 op 4t.h. van de totale productie,wat 15 th. der lokale productie beduidt.Dank zij de spontane tussenkomst van de Burgermeester zal binnen, kort de hele visservloot mogen uitvaren.   

               Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image


    07-12-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Hoe kan een crisis voorkomen worden.
    26 November 1941.Go to fullsize imageGo to fullsize image


                             Hoe kan een crisis voorkomen worden.


    Uit het buitenland kwam 400.000 ton graan.
    Onlangs  ondervond de bevoorrading der bevolking aan brood ernstige moeilijkheden ,daar de periode tussen de twee oogsten spijts krachtige inspanningen der autoriteiten niet zo schitterend verliep als kan worden verwacht.
    Nu het land gedurende enkele maanden op eigen voortbrengst gaat leven,schijnt het ogenblik gekomen uit te leggen in welke voorwaarden en dank zij welken steun  dezer dagen een crisis kan doorgeworsteld worden.
    Het dagelijks broodrantsoen van 225 gram noodzaakt jaarlijks 600.000 broodgraan.
    In 1940 bracht de landbouw in België ongeveer 570.000 ton op , 150.000 ton moet echter afgerekend worden voor het zaaien voor het volgend jaar en voor een reserve aan klein graan.
    Daar en boven werden 220.000 ton rechtstreeks door den producent voor eigen gebruik gebezigd.
    Alleen dus de overblijvende hoeveelheid t.t.z. 200.000 ton diende voor de algemene bevoorrading.
    Onmiddelijk na deze cijfers vast gesteld te hebben,moest het ministerie van Landbouw en ravitaillering er voor zorgrn de 400.000 ton die noodzakelijk waren,om de vastgestelde deficit te dekken,uit het buitenland te betrekken.
    Voor den oorlog,was het aantal in te voeren granen heel wat hoger en beliep het gemiddeld elk jaar 1.200.000 ton, doch toen het graan  kwam uit Argentinië,uit Canada, en uit de Verenigde Staten van Amerika.
    De absolute onmogelijkheid om het graan van overzee in te voeren, bracht met zich mede,dat de opzoekingen in Euroees ruimte moest beperkt blijven.
    De Europese graanoogst was in 1940 wat lager dan de voorgaande jaren,.Besprekingen werden echter ingezet,om in Noord Frankrijk ,en in het departement van Kales een eerste hoeveelheid van, 12.000 ton granen aante kopen.Verscheidene andere koopcontracten brachten het uit deze twee departementen    ingevoerd graan op 54.000 ton.
    Terlijkertijd gaf de Duitse Intendance,op bevel van de militaire overheid en administratie;het bevel 20.000 ton roggemeel; vrij te maken die in de graanmagazijnen van Antwerpen lagen.
    Een weinig later werd er een akkoord bereikt met de Nederlandse Aardappelmeel centrale voor de levering van 38.000 ton aardappelmeel;waarvan 34.265 ton aardappelmeel werd gebruikt voor het vervaardigen van brood.
    Langs de andere kant,werd een eerste contract in Oktober 1940 aangeknoopt met Sowjet Unie met het doel,den moeilijkkheden te verhelpen.
    Die zou onstaan zijn tussen Februari en September.
    Het is echter slechts in Februari in 1942 dat de Belgische economische zending Brussel kon verlaten voor Moskou om aldaar besprekingen voort te zetten.
    Uit deze uiterste delicate en moeilijke besprekingen kwam ten slotte,een principieel akkoord  tot stand voor de levering van 150.000 ton granen in ruil voor zink.
    Van dit cijfer ontving België een enkele zending van 3.450 ton russisch graan.
    Ten gevolge van verscheidene contracten bedroeg de totale geimporteerde rogge voor de periode Februari-Oktober 292.500 ton.
    De tabel van den invoer ziet er dus uit als volgt,
     Franse tarwe.............54.000 ton
     Roggemeel(Duitsland)..20.000 ton.
    Aardappelmeel Holland..38.000 ton.
    Russisch graan...............3.490 ton.
    Duitse rogge...................292.500 ton.
    In totaal.........................408.490 ton/
    Daarbij moesten nog de 18.760 ton tarwe grvoegd worden in de maand Augustus.





    06-12-2006 om 17:46 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De Keuken in Oologstijd.
    25 November

                        De keuken in Oorlogstijd
    een gerenommeerde chef-kok Gaston Clement.
    geeft zijn mening over de oorlogsrecepten
    Om de tijdsgeest te bewaren wordt de stijl behouden,maar vergeet niet dit soort teksten van alle tijden kan zijn, ook voor vandaag en morgen.
    Onze grootmoeders gebruikten tijden onze opvoeding nogal vaak de  uitspraak "t'moest eens oorlog geweest  hebben,ge zou wel anders praten'" vooral als we onze neus ophaalden voor de gererveerde spijzen.Het kan mischien een raar idee zijn, maar waarom geen oorlogsrecepten uitproberen?
                                         Even Luisteren?
    Ik wil u niet voorspiegelen, geachte lessers en lezeressen,dat gij,in deze keukenrecepten verzamelingen,die later aan bod komen die de weerga zijn van de recepten die gij voorheen,in normale omstandigheden,met zoveel succs hebt toegepast.
    Het spreekt vanzelfs dat er in den huidige toestand niet aangedacht wordt gerechten met boter ,eieren en zoveel andere lekkere  en voedzame bestanddelen toe te bereiden;wij hebben ogen,maar zien ze niet  meer ,ons gehemelte herkent ze nog slechts....in verbeelding,en onze beurs....  kom;maar liever niet aan denken.Toch is het een elementaire,en niet te min onomstootbare waarheid,dat men met niets<<niet<<iets<< kan maken.Verbeeld U dan ook  niet dat gij in deze verzameling toverfurmules zult vinden-zoals  in de beruchte brochures  met oorlogsrecepten,die peper duur in de handen van den licht gelovigen Jan Publiek  worden gestopt!.-om boter,zeep en tabak zelf te fabriceren :zulks bestaat  gewoon niet. Doch wat wij wel kunnen,;het weinige waarover wij beschikken doelmatig aanwenden,en olie,eieren,room enz;te vervangen door andere producten;zij zullen de eersten niet werkelijk vervangen,op verre na niet, maar kunnen toch dienstig zijn.Verbeeld U evenmin dat gij hierin een of ander hocus-pocus zult leren,zoals dat rantsoenenbrood,koffie en andere noodwendige voedingsstoffen vermeningvuldigt of uit de tafel stampt,noch raadgevingen in den aard van deze waarmee sommige schrijvers den man-uit -de-straat genadig overstelpen.... zonder ze ooit te hebben getoetst aan eigen ervaring;Wij kennen maar ééne  toverfurmule >>Zuinigheid>>
    Deze deugd moet ik voor,zeker niet leren kennen; voorbeeldige  huishoudsters als gij hebben deze ten allen tijde toegepast.
    Toch kan het geen kwaad er nu  meer dan ooit op te hameren dat de zuinigheid een grote deugd is ,om,zoniet  verspilling ,dan toch een zeker verlies  van kostbare voedingswaren te voorkomen;Een voorbeeld;bij het toe bereiden  van stoofvlees hebt gij vet nodig om het vlees te bakken;wanneer het vlees mooi bruin is, kunt ge de pan goed sluiten en het vet op een bord gieten;dit is een kostbare wenk,niet alleen zult gij daarbij vet uitsparen voor toebereiding van aardappelen  of groenten, maar tevens de lever van de heer gemaal vrijwaren voor congestie door overtollig verorberen van vetstoffen.
    Of dit twede voorbeeld;ge kookt vleesnat; of gij stopt een oude haan of hen in de pot.... Ziet gij dat vet boven drijven?Schept het af,en laat het heet worden om het nat te laten verdampen.Dit vet brengt gij bij een volgende gelegenheid weer goed te pas.
    Aanraden van besparingen te doen op het brood ware al te dwaas,en toch....Vergeet niet dat de kleinste;harde korst kan gebruikt worden als korstjes in de soep of als paneersel, dat oud bakken brood kan dienen om pudding te bereiden,en dat pudding niet alleen een lekkernij is, maar ook,in deze benarde tijden, een fameus vervangmiddel van het zoo strikt gerantsoeneerd brood.
    Elk brokje vet dat nog aan vlees kleeft is nuttig; elk brokje vlees dat nog zit aan een been uitgekookt of gebakken of gebraden vlees kan gebruikt worden,t'zij in gehakt,t'zij in kleine brokjes gesneden in de soep.Als ge de beenderen hebt komt vet uit,dat welkom zal zijn; de beenderen krijgen een mooie-bruine kleur en smaak van gebraad,die de soep nog lekkerder zal smaken.
    Een braadpan waarin ge een biefstuk of een ander stuk vlees liet bakken is vettig;maak er dankbaar gebruik ervan om er groenten of aardappelen in te stoven of  te bakken.Een pan waarin gij een een ander vet liet afsmelten is klaar voor het stoven van groenten,hetzelfde geldt voor de braadpan.
            

     Tot zover dit mooie denkwijze van deze beroemde chefkok 
                                Gaston Clement.
    Na het lezen van dit alles denk zeker niet" het was nog niet zo erg" maar herdenk de velen die het niet overleefden.
    Uit aan tafel  in oorlogstijd.
    Spijtig genoeg bezit ik niet de recepturen van Chefkok Gaston Clement.Ik ben nog op zoek.                          

    04-12-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 08/06-14/06 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 26/11-02/12 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 30/01-05/02 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • ff kennis maken
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • fijne middag
  • groetjes
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 06-2009
  • 03-2009
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006


    Gastenboek
  • ff kennis maken
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • fijne middag
  • groetjes
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Inhoud blog
  • 28 Augustus 1942 .Een betere opleiding in het hotelwezen
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 21Augustus 1942. De bedeling van honing
  • 19Augustus 1942. Verbetering in de bedeling van eieren.

    Blog als favoriet !

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    lisettejsr
    blog.seniorennet.be/lisette
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Foto

    Foto

    Foto

         groenlandse
            walvis

    Foto

    VOLKSWEERKUNDE

    De volksweerkunde uit
    het begin van de negentiende
    eeuw was een curieus mengsel
    van gezond verstand en bijgeloof.
    Het bestond uit een samen
    raapsel van duizenden
    weerregels,spreuken en
    gezegden.Een deel van deze
    spreuken hoort men ook nu
    nog wel.

    In vele weerspreuken wordt
    een verband gelegd tussen
    de maan en de bewolking.
    Dit zijn redelijk betrouwbare
    spreuken.
    Een koude heldere nacht
    leidt dikwijls tot vorst of
    mist in de ochtend en het
    is vooral tijdens zulke nachten
    dat de maan goed te zien is.
    Vandaar komt het gezegde
    dat na een heldere nacht
    vorst komt.

    In de volksweerkunde komen
    vele gezegden voor die zouden
    moeten wijzen op het voor-
    spellende gedrag van dieren en
    planten.Zo werd wel eens beweerd
    dat koeien gaan liggen als er
    regen komt en dat bijen voor
    een storm terugkeren naar
    hun korf. De meeste van deze
    gezegden weerspiegelen echter
    slechts de gevoeligheid van
    dieren en planten voor ver-
    anderingen in atmosferische
    omstandigheden,met name
    de vochtigheid.


    Go to fullsize image
    Foto

    Image Preview
    Go to fullsize image

    Go to fullsize image


    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Image Preview
    Go to fullsize image

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!