25 November
De keuken in Oorlogstijd een gerenommeerde chef-kok Gaston Clement. geeft zijn mening over de oorlogsrecepten Om de tijdsgeest te bewaren wordt de stijl behouden,maar vergeet niet dit soort teksten van alle tijden kan zijn, ook voor vandaag en morgen. Onze grootmoeders gebruikten tijden onze opvoeding nogal vaak de uitspraak "t'moest eens oorlog geweest hebben,ge zou wel anders praten'" vooral als we onze neus ophaalden voor de gererveerde spijzen.Het kan mischien een raar idee zijn, maar waarom geen oorlogsrecepten uitproberen? Even Luisteren? Ik wil u niet voorspiegelen, geachte lessers en lezeressen,dat gij,in deze keukenrecepten verzamelingen,die later aan bod komen die de weerga zijn van de recepten die gij voorheen,in normale omstandigheden,met zoveel succs hebt toegepast. Het spreekt vanzelfs dat er in den huidige toestand niet aangedacht wordt gerechten met boter ,eieren en zoveel andere lekkere en voedzame bestanddelen toe te bereiden;wij hebben ogen,maar zien ze niet meer ,ons gehemelte herkent ze nog slechts....in verbeelding,en onze beurs.... kom;maar liever niet aan denken.Toch is het een elementaire,en niet te min onomstootbare waarheid,dat men met niets<<niet<<iets<< kan maken.Verbeeld U dan ook niet dat gij in deze verzameling toverfurmules zult vinden-zoals in de beruchte brochures met oorlogsrecepten,die peper duur in de handen van den licht gelovigen Jan Publiek worden gestopt!.-om boter,zeep en tabak zelf te fabriceren :zulks bestaat gewoon niet. Doch wat wij wel kunnen,;het weinige waarover wij beschikken doelmatig aanwenden,en olie,eieren,room enz;te vervangen door andere producten;zij zullen de eersten niet werkelijk vervangen,op verre na niet, maar kunnen toch dienstig zijn.Verbeeld U evenmin dat gij hierin een of ander hocus-pocus zult leren,zoals dat rantsoenenbrood,koffie en andere noodwendige voedingsstoffen vermeningvuldigt of uit de tafel stampt,noch raadgevingen in den aard van deze waarmee sommige schrijvers den man-uit -de-straat genadig overstelpen.... zonder ze ooit te hebben getoetst aan eigen ervaring;Wij kennen maar ééne toverfurmule >>Zuinigheid>> Deze deugd moet ik voor,zeker niet leren kennen; voorbeeldige huishoudsters als gij hebben deze ten allen tijde toegepast. Toch kan het geen kwaad er nu meer dan ooit op te hameren dat de zuinigheid een grote deugd is ,om,zoniet verspilling ,dan toch een zeker verlies van kostbare voedingswaren te voorkomen;Een voorbeeld;bij het toe bereiden van stoofvlees hebt gij vet nodig om het vlees te bakken;wanneer het vlees mooi bruin is, kunt ge de pan goed sluiten en het vet op een bord gieten;dit is een kostbare wenk,niet alleen zult gij daarbij vet uitsparen voor toebereiding van aardappelen of groenten, maar tevens de lever van de heer gemaal vrijwaren voor congestie door overtollig verorberen van vetstoffen. Of dit twede voorbeeld;ge kookt vleesnat; of gij stopt een oude haan of hen in de pot.... Ziet gij dat vet boven drijven?Schept het af,en laat het heet worden om het nat te laten verdampen.Dit vet brengt gij bij een volgende gelegenheid weer goed te pas. Aanraden van besparingen te doen op het brood ware al te dwaas,en toch....Vergeet niet dat de kleinste;harde korst kan gebruikt worden als korstjes in de soep of als paneersel, dat oud bakken brood kan dienen om pudding te bereiden,en dat pudding niet alleen een lekkernij is, maar ook,in deze benarde tijden, een fameus vervangmiddel van het zoo strikt gerantsoeneerd brood. Elk brokje vet dat nog aan vlees kleeft is nuttig; elk brokje vlees dat nog zit aan een been uitgekookt of gebakken of gebraden vlees kan gebruikt worden,t'zij in gehakt,t'zij in kleine brokjes gesneden in de soep.Als ge de beenderen hebt komt vet uit,dat welkom zal zijn; de beenderen krijgen een mooie-bruine kleur en smaak van gebraad,die de soep nog lekkerder zal smaken. Een braadpan waarin ge een biefstuk of een ander stuk vlees liet bakken is vettig;maak er dankbaar gebruik ervan om er groenten of aardappelen in te stoven of te bakken.Een pan waarin gij een een ander vet liet afsmelten is klaar voor het stoven van groenten,hetzelfde geldt voor de braadpan.
Tot zover dit mooie denkwijze van deze beroemde chefkok Gaston Clement. Na het lezen van dit alles denk zeker niet" het was nog niet zo erg" maar herdenk de velen die het niet overleefden. Uit aan tafel in oorlogstijd. Spijtig genoeg bezit ik niet de recepturen van Chefkok Gaston Clement.Ik ben nog op zoek.
|