Wat is Pos? Pos,is het kleine baarsvisje,was nauwelijks van tel. De hengelaars wierpen het weg en de beroepsvissers verkochten het soms tegen bespottelijke lage prijzen.Maar dit alles is nu veranderd. Het centrum van pos visvangst is in Lemmer, aan het ijzelmeer in Nederland. Soms trekken er een twintigtal tot derdig vissersboten er speciaal er op uit om de pos te vangen en hun moeite wordt dikwijls beloond met grote vangsten,welke tegen hoge prijzen werden verhandeld. België is het grootste afzet gebied voor de Nederlandse pos,welke hier het meeste gerookt en verkocht wordt.Meer dan 100.000kg..getoomde posjes,in kistjes verpakt,werden reeds ingevoerd en evenredig verdeeld onder de volgende agglomeraties, Antwerpen,Brussel,Luik,Charrleroi,Mechelen,Leuven,Gent,OOstende, en Tienen. We hebben herhaaldelijk van deze posjes gegeten uit noodzakelijkheid.Het ware echter veel veel intressanter geweest,hadden we aardappelen bekomen voor onze zegels, inplaats van die graten van ellende. We durven een er een Goudapijp op verwedden, dat de Hollanders,het vertikken posjes te eten. Uit Volk en staat.
Tussen 1941-1943,verminderde de rundvees-varken-en paardenstapel met respectievelijk 497.000,naar 86.000,en dan naar 24.000 eenheden;hetzij met 25,1% naar 17,1% en 6,4% De kalfstapel liep ongeveer 200.000 eenheden terug,hetzij met ongeveer een derde. Eind 1943. was de melk veestapel verouderd en was de nieuwe generatie te weinig talrijk om de zuivelproductie te garanderen. Daarom remden de verantwoordelijken verdere ingrepen in ,de natuurlijke evolutie van de runderpopulatie af. Aangezien de runderen ,het gros van onze vleescomsumptie verzorgden,bleef de weerslag op het rantsoen niet uit. In Oktober 1943.,liet de overheid het vleesrantsoen op 20gram staan,ondanks de beëndiging van het vetweideseizoen.* Deschapen stapel groeide in 1941 en de volgende jaren aan, het aantal geiten in 1942 en 1943* * T.B nr.23. 15-4-1943.p.07 en wat heeft het1943 ons gebracht? In het slagersblad.18-3-1941.p.60 *Zie tabel 15.
Biscuits in den Handel. Overe enkele dagen schreven we " de verdeling der biscuits"" nu zijn we enkele stappen verder.We schreven dat er opnieuw biscuits in de handel worden gebracht,en dit wordt nu werkelijkheid van de maand Oktober af. Dan zullen al de huismoeders zich biscuits aanschaffen in een verpakking van 125 gram voor één zegel nummer 1. De maandelijks voortbrengst zal 300.000 kg. bereiken,het geen het mogelijk maakt ze langs den normale handel te verdelen.De biscuits bevatten zuivere tarwe,hun samenstelling is 90 gr.Tarwemeel, 35 gr;suiker, en 6 gram vet.
Binnenkort zullen biscuits in de handel gebracht worden.Het zijn de bekende <<petitss gateaux>>die in een verpakking van 225gram tegen twee zegeltjes nr.1 zullen aangeboden worden. Een voorbrengst van 50 ton per maand voor het hele land toegelaten,dit maakt dus een 220.000 pakjes van 225gram,wat voor een bevolking van 8.000.000 inwoners niet veel betekend.
Zaak is dan ook deze 220.000pakjes degelijk te verdelen tot volledige voldoening van het publiek. De verkoop langs den kleinhandelaar te laten gebeuren is bijna niet te doen.Deze zou dan per maand op zijn hoogst 2à3 pakjes van 2225gram kunnen bekomen.Men zou een begin maken met de verdeling bij de bond der kroostrijke gezinnen te laten gebeuren.Het product zou,aldus komen waar het moet zijn en de mogelijkheid uitsluiten van in de sluikhandel verdwijnen. Het zou mensen goed doen op deze eerlijke verspreiding.
Door de verantwoordelijke van zuivel,eieren en boter werd begin Mei aan elke verantwoordelijke van de centrale de opdracht gegeven om zekere hoeveelheden melkerij boter in frigo's te zetten en deze boter stockeren tot de wintermaanden.Zo werd in de verlopen maand Mei ongeveer 750 ton boter over heel het land geborgen. Voor de centrale van Antwerpen b.v. werd 96 ton in frigo gezet;Door het wegnemen van zulke hoeveelheden boter ontstond er natuurlijk een tekort in de leveringen van de gewone inzenders. Dit werd aangevuld vanuit het Walenland,men hoopt alzo deze zomer een paar miljioen kg.boter in de frigos te kunnen opstapelen wat de mogelijkheid biedt ook gedurende de winter maanden een normaal boterrantsoen te verzekeren Wanneer we bedenken dat vorige winter ,gedurende een paar maanden het boterrantsoen daalde tot 150 gram,omdat er niet meer boter voorhanden was, dan zou bij een herhaling van dit feit,toch gedurende een drietal maanden een 100gram,van de gestockeerde boter kunnen toegevoegd worden,wat het rantsoen zelf gedurende de wintermaanden op 250 gram zou behouden.
Weer grote zendingen kaas uit Nedeland te verwachten.
23 Juni 1941.
Weer grote zendingen kaas uit Nederland te verwachten. De levering van magere kaas uit Nederland, die ten gevolge van verleden jaar tussen beid regeringen, gesloten overeenkomsten,maandelijks ons bereikten in die in hoofdzaak aan de fabriek,bevolking ten goede kwam,verminderen in de loop van de winter dusdanig,dat in de maand April geen enkele zending België meer bereikte. Daar deze achter uitgang in hoofdzaak was toe te schrijven aan de vermindering van dc productie van Nederlands vee, hebben de bevoegde instanties van de hoofdgroepering van zuivel, vetten en eieren thans nu ook in Nederland de melkproductie stijgt, zich opnieuw met de Nederlandse regering in verbinding gesteld.Hoewel de vroegere overeenkomst nog niet kan worden geleverd,zullen toch binnekort weer geregeld zendingen kaas uit Nederland aankomen.
21 Juni 1941. Aspergen Samenstelling: 1Pak aspergen,zout. Bereiding 1.aspergen schoon maken en in veel water wassen. 2.De aspergen in een kookpot brengen, onder water met wat zout. 3.De asperges laten koken tot de asperges gaar zijn,(duur veranderlijk naar gelang ,de kwaliteit der aspergen) 4.Het kookwater afgieten en de aspergen laten verlekken in een zeef. 5.Koude opdienen of warm, met een zuur saus, mousseline of met harde eiren en boter ...................................
Oorlogs recept van Asperge. Aspergen met kreemsaus. Samenstelling:1pak aspergen,zout,witte saus met of zonder ei.
Bereiding: 1.De aspergen koken, zoals hiervoor aangeduid,maar een glas kookwater bewaren. 2. Met dit kookwater een witte saus maken zonder tijm,laurier ,met of zonder ei.
3.De asperges in stukken snijden van 3 tot 4 cm.lengte snijden. 4.De asperges bij de witte saus brengen en verwarmen zonder te koken,indien de witte saus gemaakt is met eieren.
21 Juni 1941. Aspergen Samenstelling: 1Pak aspergen,zout. Bereiding 1.aspergen schoon maken en in veel water wassen. 2.De aspergen in een kookpot brengen, onder water met wat zout. 3.De asperges laten koken tot de asperges gaar zijn,(duur veranderlijk naar gelang ,de kwaliteit der aspergen) 4.Het kookwater afgieten en de aspergen laten verlekken in een zeef. 5.Koude opdienen of warm, met een zuur saus, mousseline of met harde eiren en boter ...................................
Oorlogs recept van Asperge. Aspergen met kreemsaus. Samenstelling:1pak aspergen,zout,witte saus met of zonder ei.
Bereiding: 1.De aspergen koken, zoals hiervoor aangeduid,maar een glas kookwater bewaren. 2. Met dit kookwater een witte saus maken zonder tijm,laurier ,met of zonder ei.
3.De asperges in stukken snijden van 3 tot 4 cm.lengte snijden. 4.De asperges bij de witte saus brengen en verwarmen zonder te koken,indien de witte saus gemaakt is met eieren.
21 Juni 1941. Aspergen Samenstelling: 1Pak aspergen,zout. Bereiding 1.aspergen schoon maken en in veel water wassen. 2.De aspergen in een kookpot brengen, onder water met wat zout. 3.De asperges laten koken tot de asperges gaar zijn,(duur veranderlijk naar gelang ,de kwaliteit der aspergen) 4.Het kookwater afgieten en de aspergen laten verlekken in een zeef. 5.Koude opdienen of warm, met een zuur saus, mousseline of met harde eiren en boter ...................................
Oorlogs recept van Asperge. Aspergen met kreemsaus. Samenstelling:1pak aspergen,zout,witte saus met of zonder ei.
Bereiding: 1.De aspergen koken, zoals hiervoor aangeduid,maar een glas kookwater bewaren. 2. Met dit kookwater een witte saus maken zonder tijm,laurier ,met of zonder ei.
3.De asperges in stukken snijden van 3 tot 4 cm.lengte snijden. 4.De asperges bij de witte saus brengen en verwarmen zonder te koken,indien de witte saus gemaakt is met eieren.
21 Juni 1941. Aspergen Samenstelling: 1Pak aspergen,zout. Bereiding 1.aspergen schoon maken en in veel water wassen. 2.De aspergen in een kookpot brengen, onder water met wat zout. 3.De asperges laten koken tot de asperges gaar zijn,(duur veranderlijk naar gelang ,de kwaliteit der aspergen) 4.Het kookwater afgieten en de aspergen laten verlekken in een zeef. 5.Koude opdienen of warm, met een zuur saus, mousseline of met harde eiren en boter ...................................
Oorlogs recept van Asperge. Aspergen met kreemsaus. Samenstelling:1pak aspergen,zout,witte saus met of zonder ei.
Bereiding: 1.De aspergen koken, zoals hiervoor aangeduid,maar een glas kookwater bewaren. 2. Met dit kookwater een witte saus maken zonder tijm,laurier ,met of zonder ei.
3.De asperges in stukken snijden van 3 tot 4 cm.lengte snijden. 4.De asperges bij de witte saus brengen en verwarmen zonder te koken,indien de witte saus gemaakt is met eieren.
22 Juni 194 1. De woekerhandel in groenten te Mechelen.
12.000 bussels asperges in beslag genomen.
Bij een groothandel in het Mechelse werd een dubbele boekhouding ontdekt, waarmede reusachtige aankopen tegen overdreven prijzen verborgen we met het gevolg dat 25 groothandelaren op staande voet door agenten van het korps opsporingdienstwerden ontdekt. Het was een publiek geheim,dat de normale handelaar haast geen asperges kon beschikken,terwijl nagenoeg de gehele opbrengst van deze lekkere groenten aan fantastische prijzen werden opgekocht en verer in het geheim werden gesjacherd. Zulks was op een oopen namiddag het geval, met het gevolg dat de 25 groothandelaren op staande voet door de agenten van het commiseriaat voor prijzen en lonen met behulp van rijkswachters werden aangehouden en aan een streng verhoor werden onderworpen.Waarbij vele door de mand vielen en bekenden,ingevolge deze actie werden niet minder dan 12.000 bussels asperges in beslag genomen en de dag daarop tegen wetelijke prijzen verkocht werden in de normale handel.
Het verbruik van mosselen. Het gebruik van mosselen bereikte het hoogste peil in 1940 met nagenoeg van 25 Miljioen kgr.tegen slechts 14Miljieon in 1937. Het is dus een vergissing met te beweren dat de laatste maanden geen mosselen op de Belgische markten bereiken. Daaar het mosselseizoen 1941-1942 in de helft van de maand Augustus begint, worden door het betrokken departement voetstappen gedaan bij de bevoegde instanties om een belangfrijke contigent mosselen aan België toe te staan. De contactame gaf geen hoopvolle verwachtingen inzake de door Holland verse in te voeren hoeveelheden,de Hollanders zouden reeds ernstige voorbereidingen treffen treffen voor de inmaak van grote hoeveelheden mosselen, reeds voor België bestemd.
De volksweerkunde uit het begin van de negentiende eeuw was een curieus mengsel van gezond verstand en bijgeloof. Het bestond uit een samen raapsel van duizenden weerregels,spreuken en gezegden.Een deel van deze spreuken hoort men ook nu nog wel.
In vele weerspreuken wordt een verband gelegd tussen de maan en de bewolking. Dit zijn redelijk betrouwbare spreuken. Een koude heldere nacht leidt dikwijls tot vorst of mist in de ochtend en het is vooral tijdens zulke nachten dat de maan goed te zien is. Vandaar komt het gezegde dat na een heldere nacht vorst komt.
In de volksweerkunde komen vele gezegden voor die zouden moeten wijzen op het voor- spellende gedrag van dieren en planten.Zo werd wel eens beweerd dat koeien gaan liggen als er regen komt en dat bijen voor een storm terugkeren naar hun korf. De meeste van deze gezegden weerspiegelen echter slechts de gevoeligheid van dieren en planten voor ver- anderingen in atmosferische omstandigheden,met name de vochtigheid.