Wat is Pos? Pos,is het kleine baarsvisje,was nauwelijks van tel. De hengelaars wierpen het weg en de beroepsvissers verkochten het soms tegen bespottelijke lage prijzen.Maar dit alles is nu veranderd. Het centrum van pos visvangst is in Lemmer, aan het ijzelmeer in Nederland. Soms trekken er een twintigtal tot derdig vissersboten er speciaal er op uit om de pos te vangen en hun moeite wordt dikwijls beloond met grote vangsten,welke tegen hoge prijzen werden verhandeld. België is het grootste afzet gebied voor de Nederlandse pos,welke hier het meeste gerookt en verkocht wordt.Meer dan 100.000kg..getoomde posjes,in kistjes verpakt,werden reeds ingevoerd en evenredig verdeeld onder de volgende agglomeraties, Antwerpen,Brussel,Luik,Charrleroi,Mechelen,Leuven,Gent,OOstende, en Tienen. We hebben herhaaldelijk van deze posjes gegeten uit noodzakelijkheid.Het ware echter veel veel intressanter geweest,hadden we aardappelen bekomen voor onze zegels, inplaats van die graten van ellende. We durven een er een Goudapijp op verwedden, dat de Hollanders,het vertikken posjes te eten. Uit Volk en staat.
Tussen 1941-1943,verminderde de rundvees-varken-en paardenstapel met respectievelijk 497.000,naar 86.000,en dan naar 24.000 eenheden;hetzij met 25,1% naar 17,1% en 6,4% De kalfstapel liep ongeveer 200.000 eenheden terug,hetzij met ongeveer een derde. Eind 1943. was de melk veestapel verouderd en was de nieuwe generatie te weinig talrijk om de zuivelproductie te garanderen. Daarom remden de verantwoordelijken verdere ingrepen in ,de natuurlijke evolutie van de runderpopulatie af. Aangezien de runderen ,het gros van onze vleescomsumptie verzorgden,bleef de weerslag op het rantsoen niet uit. In Oktober 1943.,liet de overheid het vleesrantsoen op 20gram staan,ondanks de beëndiging van het vetweideseizoen.* Deschapen stapel groeide in 1941 en de volgende jaren aan, het aantal geiten in 1942 en 1943* * T.B nr.23. 15-4-1943.p.07 en wat heeft het1943 ons gebracht? In het slagersblad.18-3-1941.p.60 *Zie tabel 15.
Biscuits in den Handel. Overe enkele dagen schreven we " de verdeling der biscuits"" nu zijn we enkele stappen verder.We schreven dat er opnieuw biscuits in de handel worden gebracht,en dit wordt nu werkelijkheid van de maand Oktober af. Dan zullen al de huismoeders zich biscuits aanschaffen in een verpakking van 125 gram voor één zegel nummer 1. De maandelijks voortbrengst zal 300.000 kg. bereiken,het geen het mogelijk maakt ze langs den normale handel te verdelen.De biscuits bevatten zuivere tarwe,hun samenstelling is 90 gr.Tarwemeel, 35 gr;suiker, en 6 gram vet.
Binnenkort zullen biscuits in de handel gebracht worden.Het zijn de bekende <<petitss gateaux>>die in een verpakking van 225gram tegen twee zegeltjes nr.1 zullen aangeboden worden. Een voorbrengst van 50 ton per maand voor het hele land toegelaten,dit maakt dus een 220.000 pakjes van 225gram,wat voor een bevolking van 8.000.000 inwoners niet veel betekend.
Zaak is dan ook deze 220.000pakjes degelijk te verdelen tot volledige voldoening van het publiek. De verkoop langs den kleinhandelaar te laten gebeuren is bijna niet te doen.Deze zou dan per maand op zijn hoogst 2à3 pakjes van 2225gram kunnen bekomen.Men zou een begin maken met de verdeling bij de bond der kroostrijke gezinnen te laten gebeuren.Het product zou,aldus komen waar het moet zijn en de mogelijkheid uitsluiten van in de sluikhandel verdwijnen. Het zou mensen goed doen op deze eerlijke verspreiding.
Door de verantwoordelijke van zuivel,eieren en boter werd begin Mei aan elke verantwoordelijke van de centrale de opdracht gegeven om zekere hoeveelheden melkerij boter in frigo's te zetten en deze boter stockeren tot de wintermaanden.Zo werd in de verlopen maand Mei ongeveer 750 ton boter over heel het land geborgen. Voor de centrale van Antwerpen b.v. werd 96 ton in frigo gezet;Door het wegnemen van zulke hoeveelheden boter ontstond er natuurlijk een tekort in de leveringen van de gewone inzenders. Dit werd aangevuld vanuit het Walenland,men hoopt alzo deze zomer een paar miljioen kg.boter in de frigos te kunnen opstapelen wat de mogelijkheid biedt ook gedurende de winter maanden een normaal boterrantsoen te verzekeren Wanneer we bedenken dat vorige winter ,gedurende een paar maanden het boterrantsoen daalde tot 150 gram,omdat er niet meer boter voorhanden was, dan zou bij een herhaling van dit feit,toch gedurende een drietal maanden een 100gram,van de gestockeerde boter kunnen toegevoegd worden,wat het rantsoen zelf gedurende de wintermaanden op 250 gram zou behouden.
Weer grote zendingen kaas uit Nedeland te verwachten.
23 Juni 1941.
Weer grote zendingen kaas uit Nederland te verwachten. De levering van magere kaas uit Nederland, die ten gevolge van verleden jaar tussen beid regeringen, gesloten overeenkomsten,maandelijks ons bereikten in die in hoofdzaak aan de fabriek,bevolking ten goede kwam,verminderen in de loop van de winter dusdanig,dat in de maand April geen enkele zending België meer bereikte. Daar deze achter uitgang in hoofdzaak was toe te schrijven aan de vermindering van dc productie van Nederlands vee, hebben de bevoegde instanties van de hoofdgroepering van zuivel, vetten en eieren thans nu ook in Nederland de melkproductie stijgt, zich opnieuw met de Nederlandse regering in verbinding gesteld.Hoewel de vroegere overeenkomst nog niet kan worden geleverd,zullen toch binnekort weer geregeld zendingen kaas uit Nederland aankomen.
21 Juni 1941. Aspergen Samenstelling: 1Pak aspergen,zout. Bereiding 1.aspergen schoon maken en in veel water wassen. 2.De aspergen in een kookpot brengen, onder water met wat zout. 3.De asperges laten koken tot de asperges gaar zijn,(duur veranderlijk naar gelang ,de kwaliteit der aspergen) 4.Het kookwater afgieten en de aspergen laten verlekken in een zeef. 5.Koude opdienen of warm, met een zuur saus, mousseline of met harde eiren en boter ...................................
Oorlogs recept van Asperge. Aspergen met kreemsaus. Samenstelling:1pak aspergen,zout,witte saus met of zonder ei.
Bereiding: 1.De aspergen koken, zoals hiervoor aangeduid,maar een glas kookwater bewaren. 2. Met dit kookwater een witte saus maken zonder tijm,laurier ,met of zonder ei.
3.De asperges in stukken snijden van 3 tot 4 cm.lengte snijden. 4.De asperges bij de witte saus brengen en verwarmen zonder te koken,indien de witte saus gemaakt is met eieren.
21 Juni 1941. Aspergen Samenstelling: 1Pak aspergen,zout. Bereiding 1.aspergen schoon maken en in veel water wassen. 2.De aspergen in een kookpot brengen, onder water met wat zout. 3.De asperges laten koken tot de asperges gaar zijn,(duur veranderlijk naar gelang ,de kwaliteit der aspergen) 4.Het kookwater afgieten en de aspergen laten verlekken in een zeef. 5.Koude opdienen of warm, met een zuur saus, mousseline of met harde eiren en boter ...................................
Oorlogs recept van Asperge. Aspergen met kreemsaus. Samenstelling:1pak aspergen,zout,witte saus met of zonder ei.
Bereiding: 1.De aspergen koken, zoals hiervoor aangeduid,maar een glas kookwater bewaren. 2. Met dit kookwater een witte saus maken zonder tijm,laurier ,met of zonder ei.
3.De asperges in stukken snijden van 3 tot 4 cm.lengte snijden. 4.De asperges bij de witte saus brengen en verwarmen zonder te koken,indien de witte saus gemaakt is met eieren.
21 Juni 1941. Aspergen Samenstelling: 1Pak aspergen,zout. Bereiding 1.aspergen schoon maken en in veel water wassen. 2.De aspergen in een kookpot brengen, onder water met wat zout. 3.De asperges laten koken tot de asperges gaar zijn,(duur veranderlijk naar gelang ,de kwaliteit der aspergen) 4.Het kookwater afgieten en de aspergen laten verlekken in een zeef. 5.Koude opdienen of warm, met een zuur saus, mousseline of met harde eiren en boter ...................................
Oorlogs recept van Asperge. Aspergen met kreemsaus. Samenstelling:1pak aspergen,zout,witte saus met of zonder ei.
Bereiding: 1.De aspergen koken, zoals hiervoor aangeduid,maar een glas kookwater bewaren. 2. Met dit kookwater een witte saus maken zonder tijm,laurier ,met of zonder ei.
3.De asperges in stukken snijden van 3 tot 4 cm.lengte snijden. 4.De asperges bij de witte saus brengen en verwarmen zonder te koken,indien de witte saus gemaakt is met eieren.
21 Juni 1941. Aspergen Samenstelling: 1Pak aspergen,zout. Bereiding 1.aspergen schoon maken en in veel water wassen. 2.De aspergen in een kookpot brengen, onder water met wat zout. 3.De asperges laten koken tot de asperges gaar zijn,(duur veranderlijk naar gelang ,de kwaliteit der aspergen) 4.Het kookwater afgieten en de aspergen laten verlekken in een zeef. 5.Koude opdienen of warm, met een zuur saus, mousseline of met harde eiren en boter ...................................
Oorlogs recept van Asperge. Aspergen met kreemsaus. Samenstelling:1pak aspergen,zout,witte saus met of zonder ei.
Bereiding: 1.De aspergen koken, zoals hiervoor aangeduid,maar een glas kookwater bewaren. 2. Met dit kookwater een witte saus maken zonder tijm,laurier ,met of zonder ei.
3.De asperges in stukken snijden van 3 tot 4 cm.lengte snijden. 4.De asperges bij de witte saus brengen en verwarmen zonder te koken,indien de witte saus gemaakt is met eieren.
22 Juni 194 1. De woekerhandel in groenten te Mechelen.
12.000 bussels asperges in beslag genomen.
Bij een groothandel in het Mechelse werd een dubbele boekhouding ontdekt, waarmede reusachtige aankopen tegen overdreven prijzen verborgen we met het gevolg dat 25 groothandelaren op staande voet door agenten van het korps opsporingdienstwerden ontdekt. Het was een publiek geheim,dat de normale handelaar haast geen asperges kon beschikken,terwijl nagenoeg de gehele opbrengst van deze lekkere groenten aan fantastische prijzen werden opgekocht en verer in het geheim werden gesjacherd. Zulks was op een oopen namiddag het geval, met het gevolg dat de 25 groothandelaren op staande voet door de agenten van het commiseriaat voor prijzen en lonen met behulp van rijkswachters werden aangehouden en aan een streng verhoor werden onderworpen.Waarbij vele door de mand vielen en bekenden,ingevolge deze actie werden niet minder dan 12.000 bussels asperges in beslag genomen en de dag daarop tegen wetelijke prijzen verkocht werden in de normale handel.
Het verbruik van mosselen. Het gebruik van mosselen bereikte het hoogste peil in 1940 met nagenoeg van 25 Miljioen kgr.tegen slechts 14Miljieon in 1937. Het is dus een vergissing met te beweren dat de laatste maanden geen mosselen op de Belgische markten bereiken. Daaar het mosselseizoen 1941-1942 in de helft van de maand Augustus begint, worden door het betrokken departement voetstappen gedaan bij de bevoegde instanties om een belangfrijke contigent mosselen aan België toe te staan. De contactame gaf geen hoopvolle verwachtingen inzake de door Holland verse in te voeren hoeveelheden,de Hollanders zouden reeds ernstige voorbereidingen treffen treffen voor de inmaak van grote hoeveelheden mosselen, reeds voor België bestemd.
Wat kregen onze ouders en groot-ouders van vleesrantsoenen in de jaren '40 -45 te eten.
21 Juni 1941
Wat kregen onze ouders en grootouders van vleesrantsoenen in de jaren '40 tot 45. te eten.
21Juni 1941 werd de vleesrantsoenering van kracht!!!
Zij betrof enkel het runds-kalf-varkens-paard-geit- en schapen vlees. Het gebruik van pluimvee en wild bleef dus vrij. De overheid onderwierp de gamma vleeswaren en slachtafvallen van eerst genoemde dieren aan de rantsoenering. Naast het vers vlees waren het ingeblikt en ingevroren vleeswaren en vleesbvereidingen gerantsoeneerd.;Aanvankelijk bedroeg het dagelijks rantsoen 75 gram* Vanaf het tweede rantsoentijdperk trok de overheid op tot 120 gram. Aangezien deze hoeveelheden het vooroorlogse niveau van 113 gram benaderden,bewogen ze slecht weinig tot bezuiniging. De volgende maanden storte het vleesrantsoen ineen. Terwijl de doorsnee consument in Augustus nog recht had op 90 gram per dag en van November 1940 tot begin Februari 1941 met 50 gram. Vervolgens stabiliseerde het vleesrantsoen op 35 gram per dag.
Maar het ergste moet nog komen.Reeds in November 1941 bestonden er plannen om het vleesrantsoenen te reduceren tot 25 gram,maae pas in Juni 1942 bracht de overheid het vlees op 20 gram. Vanaf Oktober 1942 tot begin Mei 1943,kregen de gewone gebruikers dagelijks 30 gram vlees. Nadien daalde het vlees tot 10gram en bleef tot einde van de bezetting onveranderd op 20 gram staan.
De iwoners van grote agglomeraties genoten soms van extra vleesbedelingen.Sedert begin Februari 1941 waren de rantsoenen miniem.De toegekende hoeveelheden stemden overeen met een soeplepel vlees (30à35gram) Bij gevolg spaarde de meeste mensen hun rantsoen op en aten slechts éénmaal per week.
Bovendien situeerde het netto-vleesrantsoen zich steeds aan het officieel barema, van meet af aan omvatte het rantsoen 20% beenderen. Begin Mei 1941 veranderde dit. Het varkensvleesrantsoen bevatte nog steeds 20% beenderen, maar het aandeel van de beenderen in het runds-en paardenvlees en in het kalf -schaap- en geitenvlees steeg tot respectiefelijk 25 à30% De overheid had aldus een handige truc gevonden om het heel het rantsoen te verbloemen;Ook hing er vanaf 1941 geen spiertje vet meer aan het vlees.De slachtvetten werden immers verwerkt in de margarine.De consument had evenwel recht op groter kwantiteiten slachtafval. Het besluit op 20December verleende hem dubbel gewicht varkenskop-ham-longen-hart- en hersenen van de andere veesoorten,runderstaarten,en rauwe uiers,pastei uit ingewanden,geperste kop,bepaalde niet ontvleesde beenderen,,koppen en andere dieren dan varkens,varkenspoten en staarten, mergpijpen, ingewanden en zwoerd moest de verbruiker maar een vierde met zegels dekken. Dit levert echter geen voordeel op daar de voedingswaarde van boven vermelde waren geringer waren is; Voor de overige vleeswaren golden de gewone bepalingen* B.S. 25-2-1942.P.9321-8322.en C.DenHartog;Hautvast en A.De Hartog.
De onderhandelingen met de Nederlandse overheden hebben tot resultaat geleid, dat de <<Nederlandse Zuivelcentrale>> over korte tijd,de leveringen op het ritme van ongeveer 50 ton per week.Deze hoeveelheden is onvoldoende om kaas uit te delen aan de arbeiders categorieën,kaas verdeling moet worden herzien.
De centrale <<vee,vlees en bijproducten<< bij opdracht van de bevoegde minister,heeft vlees ingevoerd vanuit Denemarken Een eerste partij bestaande uit 4 wagons gezouten varkensvlees is deze week in Brussel aangekomen en zal begin deze week in den handel worden gebracht,en ten einde ,een zo groot mogelijk aantal verbruikers in het land in staat te stellen zich met dit vlees aan te schaffen, werden deze 32.794 kilos ontbeend; en verpakt in pakjes van 112 gram hetgeen een totaal van min of meer 230.000 stuks maakt. De verkoop aan de verbruiker zal geschieden over een aantal beenhouwerijen in het land aan de prijs van 5 fr;het pakje en tegen aflevering van zegeltjes,iedere beenhouwer krijgt 893 pakjes te verkopen.Met het doel hamsteren of andere misbruiken te vermijden,zal deze verkoop geschieden met de medewerking van de Beenhouwersgilde (vakpolitie) waarvan de leden in elke winkel toezicht zullen houden,de beenderen voorkomende van dit vlees zullen aan de instellingen van openbaar nut tegen den wettelijke prijs verkocht worden.
Wat eiste het bezettingsleger van dieren op, voor hun leger????
19 Juni 1941 .
Wat eiste het bezettingdleger van dieren op,voor hun leger????
De aanwezigheid van de bezetter had, vooral een zeer ongunstige invloed op de vleesmarkt. In 1940 kocht de Whermacht, naast de officieel toegezegde opeisingen massa's vlees aan. Deze massale aankopen en forse bedragen die ze voor op tafel legde,werkte de anarchie in de hand op de vleesmarkt.Ze belette eveneens ernstige voorraadvorming na het vet weide seizoen van 1940. De restitutie van 12.000 varkens en 18.000 runderen begin 1941 ,betekende slechts een drubbel op een hete plaat.
Begin 1941 beloofde de Militärverwaltungen geen vlees meer op te eisen. Van 1941 tot de bevrijding ontnamen de Duitsers evenwel 29.000 ton vlees aan van de officieële markt. De opeising van paarden voor het land mee,in welke mate er vlees op de zwarte markt is nie bekend. Het verbruiik van Duitse Burgers in onsl and vertegwoordigde ongeveer 0.6% op de officieële vleesmark Uit het boek de rantsoenering;
Wij delen mede:dat er voortaan rundsvet in de margarine verwerkt wordt. Dit heeft een prijsverhoging van de margarine voor het gevolg. De prijs der vroeger gebruikte grondstoffen bedroeg inderdaad 5.50 per kilogram,terwijl het rundsvet,dat tegen ongeveer 13 fr. moet ingeslagen worden,thans voor 16% inplaats van 1 tot 2% in de samenstelling der margarine zal voorkomen.
Niet alleen zal de voortbrengst van margarine niet stilvallen,hetgeen op het punt stond gebeuren, doch dit noodzakelijk product,zal veel beter zijn dan voor den oorlog!!!!!.
Het rundsvet bleek de laatste tijd onvindbaar te zijn;Wat gebeurt er mee?? Dit was de vraag dat gesteld wordt door de vele keukenchefs en van de huismoeders.De Landbouw en VoedingsCoöperatie geeft hierop het volgend antwoordt,het grootste gedeelte der grondstoffen die nodig zijn tot het vervaardigen van margarine werden ons door het buitenland geleverd,aangezien deze invoer sedert het uitbreken van de oorlog,natuurlijk de grondstoffen bijna tot nul gedaald is,is men wel verplicht deze buitenlandse stoffen te vervangen door de vetstoffen die in ons eigen land beschikbaar zijn.Een dezer vetstoffen,waarover we in België beschikken, al is de hoeveelheid dan nog onvoldoende,is het vet van slachtdieren. Het is dan ook voor het algemeen welzijn van de bevolking,dat het besluit,rantsoenering van 9 Februari 1941 en de toe bedeling van vee,vlees,slachtafvallen en dierlijke vetten.,een bepaling bevat volgens de welke dierlijke vetten niet aan de beenhouwers mogen worden verkocht. Onmiddelijk na de slachting worden de dierlijke vetten uitsluitend geleverd aan de vetsmelters,deze vetsmelterrijen worden nauwkeurig gecontroleerd ,over de hoeveelheden ruw vet ,die ze ontvangen en verwerken tot gesmolten vet. Vervolgens wordt dit vet aan de margarine fabrieken geleverd, naarmate de beschikbare hoeveelheden. _______________________
Regeling van den eieren verkoop te Kortrijk bereikt.
14Juni 1941.
Regeling van den verkoop van eieren te Kortrijk bereikt. Een bevel van de Kommandatur te Kortijk,legde enkele weken geleden aan de bezitter van kippen de verplichting op ,om wekelijks een ei per kip te leveren aan de daartoe aangestelde verdeler. Een verkoop van 38.500 eieren had enkele dagen dagen nadien in de grote hallen plaats ,op vertoon der rantsoenkaarten.Gezien het succes van deze regeling,hebben de overheden besloten zich verder te bemoeien met de eierkwestie. Door de plakbrieven werd bekend gemaakt dat het aantal eieren nu vastgesteld is op 2 eieren per kip en per week. Strenge straffen zijn voorzien voor deze die, om gelijk welke reden,geen gehoor geven aan deze oproep....Afwijkingen zijn voorzien door de aanplakbrieven.Eerdaags zullen te Kortrijk eierkaarten in omloop worden gebracht. Heel waarschijnlijkt zullen de kinderen en de oude lieden in het bezit van een melkkaart recht hebben op deze eierkaart. Voor de zwangere vrouwen en sommige zieken zal ook gezorgd worden.Ieder week zal in de hallen de verkoop plaats vinden. De prijs is vastegesteld op 1.85fr. De eieren worden ingeleverd tegen de prijs van 1.55fr.
De volksweerkunde uit het begin van de negentiende eeuw was een curieus mengsel van gezond verstand en bijgeloof. Het bestond uit een samen raapsel van duizenden weerregels,spreuken en gezegden.Een deel van deze spreuken hoort men ook nu nog wel.
In vele weerspreuken wordt een verband gelegd tussen de maan en de bewolking. Dit zijn redelijk betrouwbare spreuken. Een koude heldere nacht leidt dikwijls tot vorst of mist in de ochtend en het is vooral tijdens zulke nachten dat de maan goed te zien is. Vandaar komt het gezegde dat na een heldere nacht vorst komt.
In de volksweerkunde komen vele gezegden voor die zouden moeten wijzen op het voor- spellende gedrag van dieren en planten.Zo werd wel eens beweerd dat koeien gaan liggen als er regen komt en dat bijen voor een storm terugkeren naar hun korf. De meeste van deze gezegden weerspiegelen echter slechts de gevoeligheid van dieren en planten voor ver- anderingen in atmosferische omstandigheden,met name de vochtigheid.