Wat eiste het bezettingsleger van dieren op, voor hun leger????
19 Juni 1941 .
Wat eiste het bezettingdleger van dieren op,voor hun leger????
De aanwezigheid van de bezetter had, vooral een zeer ongunstige invloed op de vleesmarkt. In 1940 kocht de Whermacht, naast de officieel toegezegde opeisingen massa's vlees aan. Deze massale aankopen en forse bedragen die ze voor op tafel legde,werkte de anarchie in de hand op de vleesmarkt.Ze belette eveneens ernstige voorraadvorming na het vet weide seizoen van 1940. De restitutie van 12.000 varkens en 18.000 runderen begin 1941 ,betekende slechts een drubbel op een hete plaat.
Begin 1941 beloofde de Militärverwaltungen geen vlees meer op te eisen. Van 1941 tot de bevrijding ontnamen de Duitsers evenwel 29.000 ton vlees aan van de officieële markt. De opeising van paarden voor het land mee,in welke mate er vlees op de zwarte markt is nie bekend. Het verbruiik van Duitse Burgers in onsl and vertegwoordigde ongeveer 0.6% op de officieële vleesmark Uit het boek de rantsoenering;
Wij delen mede:dat er voortaan rundsvet in de margarine verwerkt wordt. Dit heeft een prijsverhoging van de margarine voor het gevolg. De prijs der vroeger gebruikte grondstoffen bedroeg inderdaad 5.50 per kilogram,terwijl het rundsvet,dat tegen ongeveer 13 fr. moet ingeslagen worden,thans voor 16% inplaats van 1 tot 2% in de samenstelling der margarine zal voorkomen.
Niet alleen zal de voortbrengst van margarine niet stilvallen,hetgeen op het punt stond gebeuren, doch dit noodzakelijk product,zal veel beter zijn dan voor den oorlog!!!!!.
Het rundsvet bleek de laatste tijd onvindbaar te zijn;Wat gebeurt er mee?? Dit was de vraag dat gesteld wordt door de vele keukenchefs en van de huismoeders.De Landbouw en VoedingsCoöperatie geeft hierop het volgend antwoordt,het grootste gedeelte der grondstoffen die nodig zijn tot het vervaardigen van margarine werden ons door het buitenland geleverd,aangezien deze invoer sedert het uitbreken van de oorlog,natuurlijk de grondstoffen bijna tot nul gedaald is,is men wel verplicht deze buitenlandse stoffen te vervangen door de vetstoffen die in ons eigen land beschikbaar zijn.Een dezer vetstoffen,waarover we in België beschikken, al is de hoeveelheid dan nog onvoldoende,is het vet van slachtdieren. Het is dan ook voor het algemeen welzijn van de bevolking,dat het besluit,rantsoenering van 9 Februari 1941 en de toe bedeling van vee,vlees,slachtafvallen en dierlijke vetten.,een bepaling bevat volgens de welke dierlijke vetten niet aan de beenhouwers mogen worden verkocht. Onmiddelijk na de slachting worden de dierlijke vetten uitsluitend geleverd aan de vetsmelters,deze vetsmelterrijen worden nauwkeurig gecontroleerd ,over de hoeveelheden ruw vet ,die ze ontvangen en verwerken tot gesmolten vet. Vervolgens wordt dit vet aan de margarine fabrieken geleverd, naarmate de beschikbare hoeveelheden. _______________________
Regeling van den eieren verkoop te Kortrijk bereikt.
14Juni 1941.
Regeling van den verkoop van eieren te Kortrijk bereikt. Een bevel van de Kommandatur te Kortijk,legde enkele weken geleden aan de bezitter van kippen de verplichting op ,om wekelijks een ei per kip te leveren aan de daartoe aangestelde verdeler. Een verkoop van 38.500 eieren had enkele dagen dagen nadien in de grote hallen plaats ,op vertoon der rantsoenkaarten.Gezien het succes van deze regeling,hebben de overheden besloten zich verder te bemoeien met de eierkwestie. Door de plakbrieven werd bekend gemaakt dat het aantal eieren nu vastgesteld is op 2 eieren per kip en per week. Strenge straffen zijn voorzien voor deze die, om gelijk welke reden,geen gehoor geven aan deze oproep....Afwijkingen zijn voorzien door de aanplakbrieven.Eerdaags zullen te Kortrijk eierkaarten in omloop worden gebracht. Heel waarschijnlijkt zullen de kinderen en de oude lieden in het bezit van een melkkaart recht hebben op deze eierkaart. Voor de zwangere vrouwen en sommige zieken zal ook gezorgd worden.Ieder week zal in de hallen de verkoop plaats vinden. De prijs is vastegesteld op 1.85fr. De eieren worden ingeleverd tegen de prijs van 1.55fr.
In de stad Brussel hield DR.J.A.De wandel voor een talrijk publiek een voordracht over << Voedsel en voeding in Noodtijden<<welke met veel belangstelling werd gevolgd. Het actueel voedselprobleem,aldus de Dokter, is strategisch in zijn oorzaak,doch hygienisch-medikaal in zijn gevolgen. De oplossing ervan dient niet alleen toevertrouwd te worden aan economisten,maar ook aan de geneesheren,het is wenselijk dat in de leidende kringen de gezonde grondbeginselen der moderne voedingsleer gekend wezen. Volgens de moderne dieëttetiek heeft onze voeding een driedubbele opdracht,energie leveren voor de arbeid en warmte,bouwmatrialen ter beschikking stellen voor het groeiende organisme,maar ook voor het compeseren der slijtage,neschuttende stoffen aanbrengen waarvan kleine hoeveelheden nodig zijn,om dergerlijke dodelijke ziekten te voorkomen. Energie(calorieën) wordt geleverd door de eiwitten,bouwhydraden en vooral vetten,bouwmatrialen door sommige hoogwaardige eiwitten en vetten; beschuttende stoffen zijn de vitaminen en mineraal stoffen. Aan de hand van talrijke tabbelen toonde de spreker aan in hoever de voedselvoorziening te kort schiet aan energieleverende voedingsmiddelen en aan het voldoende kwantum vitaminen. Het tekort aan vitaminen zal grotendeels kunnen aangevuld worden door een strenger optreden ,tegenover den overwonnen sluikhandel.Het tekort aan biologisch hoogwaardig eiwit en vetten zal moeilijker aangevuld kunnen worden.Het eiwit te kort kan heden aangevuld worden door melk(zowel magere melk als botermelk) witte kaas (25 t.h. eiwit) en eieren.Voor vette toemaat, denkt dan aan vette of halfvette kaas,eieren,amandels en noten.Vergeten we niet de margarine ,spek,reuzel,,dezelfde energie waarde hebben als boter, rijkdom der boter(vooral van de zomerboter) Deze vitaminen A en D kan levertraan of vitaminepreparaten aangevoerd worden. Spreker gaf tenslotte enkele praktische wenken op conserven en keuken-tecnisch gebied. Het vitamine C is het gevoeligste alle vitaminen omdat het gemakkeliik oxideert en zeer gevoelig is aan hoge temperaturen.Vooral vitamine C is vooral aanwezig in de aardappelen,groenten en vruchten.Door het bewaren dezer producten gaat vitamine C te niet.Geplukte spinazie bezit na 5 dagen praktisch geen vitaminen C meer, de aardappelen van Mei-Juni hebben meer den 2/3 van het vitamine C gehalte verloren.In de sinaasappelen houdt de vitaminen CslechtSlechts citrroenen bewaren het langst de vitaminen C. Door afkoelen en bevriezen worden de vitaminen beter bewaard,omdat stilstand van de kiemgroei en de hermentaktiviteit optreedt.Wat de warmte betrefd kan gezegd worden dat het vitramine A weinig trefbaar is (vitamine A der melk bv) Het vitamine B1 dat vooral in het volkoren breood of het brood van grof uitgemalen meer aanwezig is, is hittebestendig. Bij het bakken van het brood wordt de vitaminen B niet vernietigd. Zeer gevoelig aan de warmte is vitamine C. Daarom is het aan te raden bij het bereiden der aardappelen en de groenten de dampmethode te gebruiken;met weinig water in een gesloten kom de voedingsmiddelen korten tijd laten uitdampen 'de aardappelen,liefst niet geschild) Van groot belang is het kookwater niet weg te gieten,vermits vitamine C in het kookwater opgelost worden.
Het zal onze huismoeders intresseren ,te vernemen dat sedert 26 Mei ,de maximumprijzen van vis << in de vismijnen vastgesteld zijn<< Tong van 75 tot 110gram ,..........15 fr. het kg. Tong van 110 gr.tot 200gr...........40fr het kg. Van meer dan 200gram en meer....50fr. het kg. Scharbot en pladijs van 10 tot 20 cm. 15 fr. het kg. Laat de tongetjes maar komen. ____________________________
Het ministerie van Nationale Voorlichting deelt mede: Gezien de schaarste van lucifers en suiker in zekere kleihandelsmagazijnen,te meer aan te herinneren,dat het euvel te wijten is aan onbezonnen aankopen van het klienteel. We vernemen dat vijf lucifersfabrieken met volle rendering werken en hun voortbrengst met een snel tempo afleveren. Deze vijf fabrieken hebben tussen29 Augustus en 15 September 1940,40 miljioen dozen lucifers voor het binnenlands verbruik geleverd,wat een vermeerdering van meer dan 100% uitmaakt in vergelijking het vorige normaal getal. Anderzijds werden de prijzen niet meer verhoogd sinds 10Oktober 1937. Voor wat de suiker betrefdt,vernemen we voor een belangrijke raffinaderij dat zij vanaf 29 Augustus tot 19 september 1940, 405.500 kg witte klontjes suiker heeft geleverd,terwijl ze in dezelfde tijdspanne in 1939 ,1.161.700 kg minder geleverd heeft,wat driemaal meer betekend in vergelijkinjg met het vorigjaar;( Voormelde cijfers van het ministerie kunnen onmogelijk kloppen)
In de schoot van de Nationale Landbouw en voeding coöperatie ,heeft besloten een dienst op te richten voor voedsel afval.
Voor de toepassing van dit besluit worden als afval beschouwd:
1.Keukenafval,voortkomende van spijshuizen,hotels, ziekenhuizen,banken, gestichten, en kloosterd of,alle gelijkaardige inrichtingen,die over een belangrijke keuken kunnen beschikken,evenals deze die voorkomt van de private huishouding en bestaat uit; overschotten van soepen, melk, aardappelen, groenten,vlees,brood,banket gebak, beenderen, vetafval, resten van beenderen van gevogelte,konijnen en wild. Oesterschalen:alle andere afval die voor dierenvoeding kan gebruikt worden. 2.Afval in slachthuizen,alsmede dierenlijken,ongeschikt voor de mensevoeding,die niet door het vilbeluik weggehaald werden. 3..De voedselafvallen in de industrie.e.a. de resten van verschillende afvallen voortkomende van de voedingsnijverheid als conserven, vuile bloem, en suiker, brood en beschuitkruimels, afval voorkomende van de reiniging in graan bedrijven en alle andere afval,bruikbaar voor dieren voeding. 4. Voedselafval op de openbare markten(groenten,koppen van bladgroenten enz. 5.Wild,fruit bruikbaar voor dierenvoeding. Deze opsomming is niet beperkt. De dienst van voedsel afval aangewezen door gemeenten is ieder particulier huishouden,verboden zijn voedselafval weg te werpen of te vernietigen. De afval die door de huishoudens niet benuttigd,dient in de gemeente te worden afgehaald te worden door de personen of in inrichtingen aangenomen door de dienst voor keukenafval. Ieder mag zijn afval van zijn huishouden of van zijn bedrijf zelf aanwenden. Hij mag hem ook aan een persoon van zijn keuze afleveren om te worden benuttigd.
Aardappelen met de pel! Om bij het koken het barsten te beletten,doorsteekt men ze voor het koken met een vork. Oude aardappelen, kookt men met een scheutje melk in het water.Zij worden dan niet meer zwart en de smaak is beter. Aardappelen in de kelder, naast de kolen liggend,dat doet geen kwaad.Het kolengruis maakt de lucht kiemvrij. Aardappelen in koud-of in heet water opzetten? Veel beter in heet.De smaak blijft veel beter. Waterachtige aardappelen, worden melig,als men ze enige tijd voor de kachel laat drogen. Aardappelen dun schillen, De beste voedingsstoffen zitten onmiddelijk in de pel. Oude aardappelen worden smakelijker, als men in het kookwater een scheutje azijn giet. Aardappelen, worden in de kelder op de grond geschud.In jaren,welke deze graag rotten, kan men best houtskool tussen leggen.Bij vriesweer met stro of hooi afdekken. Als men aardappelen in groeven zet, en van onder jeneverboomtakken legt, houdt men de muizen weg. Aangebrande aardappelen, Van pot verwisselen en opnieuw in koud water opzetten en afkoken.De aangebrande smaak is weg. Bevroren aardappelen, kan met licht redden,als men ze enige uren in koud water legt. Aardappelkroketten, zijn beter verteerbaar,als men aan de deeg een weinig bakpoeder toevoegd. Aardappelbloemkrokketten, koken zonder af te brokkelen,als men in kokend water een weinig bloem bijvoegt. Aardappelkrokketten, Springen niet open als men een weinig aardappelmeel bij de deeg doet. Goed gedroogde aardappelenschillen, zijn een goed middel om het vuur aan te maken in een kachel,of in een Leuvense stoof. Vers aardappelschillen in de oven verbrand, bevrijden de buizen van roet. Een gemakkelijke aardappelstomer, is een gewone zeef in een pot ophangen. ____________________________ Voor U gelezen en neergepent, uit Ik Weet Alles.
Er zijn klachten gekomen, dat het vereiste gewicht niet juist is ,en niet niet geven, die meel verkopen in plaats van brood. We hebben dit verzoek laten verschijnen om de mensen goed zien, wat zij kopen,hun gewicht juist is en niet te kort is. Er kwam een klacht binnen op de ractie van een bakker, die er zich over beklaagt dat de bloemmolens niet het vereiste gewicht aan de bakkers bezorgen. Vazak is er een tekort van 1200gram tot 1350 gram,netto per zak op 50 kg. Ook de bakkers moeten op hun goed gewicht letten.
Rantsoenzegels gestolen in een Brussele drukkerij.
8 Juni 1941.
Rantsoenzegels gestolen in een Brusselse drukkerij.
Door het beheer ener Brusselse drukkerij werd vast gesteld dat een aanzienlijke partij zegels,die daar werden vervaardigd,ontvreemd werden. De politie werd onmiddelijk van de diefstal op de hoogte gebracht,en verwittigde de voornaamste bakkers en winkeliers uit de omgeving.Al spoedig kwam aan het licht ,dat de zegels door de dieven en hun helers werden verkocht aan 125 fr.per blad. Men verwacht zich aan verschillende aanhoudingen en op talrijke plaatsen,er werden reeds huiszoekingen gedaan in de omgeving.Al wie van de gestolen zegels gebruikt maakt, zal zich voor het gerecht moeten verantwoorden. ___________________________
Maandelijkse vergoedinngen In de gevallen,waarin een maandloon worden betaald,: 1ste kind..........................28.75fr. 2de kind...........................50-fr. 3de kind...........................81.25fr. 4de kind ..........................111.25fr. Voor elk volgend kind........150fr.
In de nieuwe regeling heeft terugwerkend tot 1April 1941. ______________________________
Prijslijst voor groenten van 30-5-41 tot14-6-41. Maxima prijzen re betalen aan de voortbrenger.
Bloemkool in volle grond (per stuk)..........................5fr. Kropsla(per stuk).....................................................1.25fr Asperges bussels van 800 gr......................................4.60fr; Asperges bussels van 500 gr......................................3 fr. Los in kg..................................................................5.50fr. Rabarber in k.g..........................................................1.50fr. Bladspinazie in kg.......................................................2.fr Wortelen in bussels......................................................5 fr. Radijzen.....................................................................0.60fr. Geen enkel misbruik mag toegelaten worden: Dat sommige er thans zonderlingen opvattingen op na houden,blijkt weer eens uit het volgende: Zoals men weet,moeten de groenten aan de vastgestelde prijzen verkocht worden,zowel voor de voortbrenger als door de kleinhandelaar en de verbruiker. Op de Aspergesmarkt te Mechelen,gaven echter zekere opkopers 1 frank per bussel meer, zogezegt als drinkgeld. Wij hopen dat de bevoegde instanties hier zullen optreden,want het is niet voldoende een prijs vast te stellen, men moet er ook de hand aanhouden.
Samenstelling: 15gram aardappelmeel,zout,peper, 1 eierdooier,1/2 tas melk,1/2 tas water,1 soeplepel azijn,(mostaard),25 gr.boter of margarine.
Bereiding. 1. Vijftien gr.aardappelmeel goed vermengen met zout,peper,1eierdooier en een halfe tas melk(koud) 2.In een kookpot een halve tas water en 2soeplepels azijn gematigd verwarmen. 3.In de kookpot het eerste mengsel(nr1) bijvoegen. 4.Op een stil vuur laten aandikken,terwijl men met een houten lepel roert. 5.Wat boter of margarine en mostaard,naar smaak,toevoegen en laten verkoelen. _________________________
Bereiding: 1.In licht gezoute water enige witte bonen laten koken. 2.Wanneer de bonen gaar zijn, ze door een zeef doen. 3.Aan de bonen puree,een weinig mostaard,zout, en peper en druppels gewijze olie aantoe voegen (ofwel niet gesmolten boter of margarine in kleine stukjes.) 4.Goed roeren,terwijl men de olie bijbrengt (of boter of margarine) zodat men een goed gebonden saus bekomt. 5.Om te eindigen azijn of citroen bijvoegen.
_______________________
Mayonaise zonder eieren (andere bereiding)
Samenstelling: 1lepel aardappelmeel,1/4 liter melk, olie,azijn,zout en peper.
Bereiding: 1.Een witte saus maken met aardappelmeel en melk. 2.Een weinig verwarmen en stilaan de olie toevoegen,zoals mayonaise met eieren. 3.Kruiden met zout,peper en azijn.
___________________________ Mayonaise zonder olie,boter noch eieren.
Samenstelling:Zelfde als voor de witte saus(zonder tijm,laurier noch muskaat) Bereiding: 1.Een witte saus maken,bij voorkeur met melk,zonder tijm,laurier noch muskaat. 2.laten verkoelen 3.De peterselie en ajuin fijnhakken. 4. In de verkoelde witte saus de gehakte peterselie en ajuin alsook citroen of azijn of boter estragon-azijn toevoegen. n.b. Wanneer de witte saus gemaakt is met water in plaats van melk,raden wij aan wat mostaard bij te voegen ,wanneer de saus nog warm is.om de smaak nog te verhogen en een eierdooier toevoegen. ________________________________
Mayonaise met verlengde olie.
Samenstelling:Zelfde als voor de witte saus(zonder tijm,laurier,noch muskaat)Verder gewone mayonaise saus met olie,met of zonder ei. Bereiding:Witte saus vermengen met mayonaise met olie, verhoogt de hoeveelheid mayonaise,en maakt het mogelijk deze lang te bewaren op voorwaarde ze in een gesloten bokaal te doen en in een droge en koele plaats te bewaren.Het beste resultaat zal bereikt worden met witte saus die met melk gemaakt is. _______________________
Mayonaise met vleesextract.
Samenstelling:1 koffielepeltje vleesextract, zout,peper, mostaard,olie en azijn. Bereiding: Juist zoals de gewone mayonaise,met een eierdooier,behalve dat deze laatste vervangen is, door vleesextract. Men dient in acht te nemen dat vleesextract reeds zout bevat. _______________________
Dat sommige er thans zonderlinge opvattingen op nahouden,blijkt weer eens het volgende, zoals in ettelijke magazijnen en winkels biscuits verkocht, die enkel op dokters voorschrift mogen verstrekt worden.
Nu begaf zich iemand die een zieke had gisteren in zulk een winkel,waar men zegde ,dat de inschrijvingen niet meer aanvaard worden. Men had even goed kunnen zeggen ,dat niemand vanaf een bepaalde datum nog ziek mag worden.De reinste onzin wordt thans verteld met het naïefste gezicht van de wereld.
Van Juni tot Augustus 1941 kan de bevolking slechts rekenen op een dubbel suiker rantsoen,hetzij op 66 gram per dag.De volgende jaren geniet het publiek gedurende drie maanden van het zomerrantsoen.
1.Men gebruikt zout bij het wassen van zwarte stoffen. Ze krimpen dan niet. 2.Men gebruikt zout als de stoof wilt uitgaan? Een handvol zout doet het vuur terug oplaaien. 3.Men gebruikt zout om rieten stukken op te klaren. 4.Men gebruikt oom ruiten te kuisen. (Een weinig in water)ze worden schoon blinkend. 5.Men gebruikt zout om tapijten te kuisen. En de kleuren zullen bijzonder opklaren. 6.Men gebruikt zout om inkt vlekken weg te nemen. Als men op frisse inktvlekken zout strooit, kruipt de inkt in het zout. 7.Men gebruikt zout voor het braden van vlees. Daardoor verhindert men hetc springen van vet. 8.Men verbruikt zout voor het verwijderen van hik. Een weinig op de tong, en de hik verdwijnt. 9.Men verbruikt zoutwater voor verstopping van de neus. Zoutwater opgeslorpt lost de verstopping. 10.Men gebruikt zout voor te gorgelen. 11.Men gebruikt zout om vetvlekken weg te nemen. Wanneer het zout opgelost is in ammoniak of spiritud(alcohol) 12.Men gebruikt zout vermengd met azijn om koper te koper. 13.Men gebruikt zout om gepolierde meubelen blank te houden. Slaolie met zout in pap gemaakt is wonderbaar. 14.Men gebruikt zout om de zeemlappen week te houden. Na gebruik wordt de zeemvel in zoutwater uitgewassen en nadien opgerold en halfdroog weg hangen. 15.Men gebruikt zout in vers geschilderde kamers. Een pan metzout in de kamers opgesteld,slorpt al de geuren der verf op. 16.Men gebruikt zout om randen in potten te doen verdwijnen. Men neemt zout op een lapje en kuist goed de randen. 17.Men gebruikt zout in geval van een bijensteek. Vliegen of andere ongedierte.Zzn weinig zoutpap mindert de pijn en belet het opzwellen. 18.Men ghebruikt zout bij het slagen van wit van ei. Dan bekomt men de schneeuw. ____________
<<Hadden we maar vis<< horen we vele van onze huismoeders zeggen;>>Alhoewel onze vissersboten niet gans vernietig is,is men er toe gekomen,dat dagelijks 50 boten van onze vissesvloot dagelijks in vaart te houden, In de week van 16 tot 24 Mei konden we 75.000kgr.garnalen gevangen worden en verdeeld worden. Na moeizaen onderhandelingen van een Duitse Firma ,konden we een verdeling bekomen van 37.000 kgr.vis. Deze toevoer zal blijkbaar tot beduidende cijfers aangroeien. Er werd nagenoeg 60.000kgr. ingelegde haring in bokalen verdeeld. Eerlangs zal worden overgegaan van 66.000 kgr. gerookte heilbot,van prima kwaliteit,een partij haringfiletrs is in voorbereiding. ,waarvan nagenoeg 500.000bokalen aan de verbruikers zullen aan de verbruiers verkocht worden. Er zullen bijzondere maatregelen getroffen worden om de arbeiders van de zware industrie en de gestichten voor kanker-en tering lijders te voorzien van vis.
Reeds tientallen jaren wordt er in pns land paardenvlees uit Kroatië ingevoerd.We vernemen in <<Handel en Disributei<< dat er zes wagons met paardenvlees vzn uit Kroatië naar België op weg waren,op het ogenblik dat Zuid-Slavië in den oorlog kwam.Deze wagons ondergingen van zelssprekend een aanzienlike vertraging en, daar dit vlees,dat afgekoeld werd, nietlanger dan vijftien dagen bewaart wordt, moest het als verloren beschouwd worden.Nieuw leveringen worden niet in het vooruit zicht gesteld,hetgeen onze mensen zullen betreuren.
Vanaf 6 Juni 1941 ,hebben de kinderen die in de bewaarscholen en de lagere scholen bezoeken, tegen betaling,recht op 2 stukken gevulde chocolade,en wel voor een periode van 30 dagen.
De verdeling geschied op normale wijze langs de gevestigde handel om, onder toezicht der schoolhoofden en onder hun verantwoordelijkheid.Wij hopen dat al de kinderen der bedoelde scholen hiervan zullen genieten.
De volksweerkunde uit het begin van de negentiende eeuw was een curieus mengsel van gezond verstand en bijgeloof. Het bestond uit een samen raapsel van duizenden weerregels,spreuken en gezegden.Een deel van deze spreuken hoort men ook nu nog wel.
In vele weerspreuken wordt een verband gelegd tussen de maan en de bewolking. Dit zijn redelijk betrouwbare spreuken. Een koude heldere nacht leidt dikwijls tot vorst of mist in de ochtend en het is vooral tijdens zulke nachten dat de maan goed te zien is. Vandaar komt het gezegde dat na een heldere nacht vorst komt.
In de volksweerkunde komen vele gezegden voor die zouden moeten wijzen op het voor- spellende gedrag van dieren en planten.Zo werd wel eens beweerd dat koeien gaan liggen als er regen komt en dat bijen voor een storm terugkeren naar hun korf. De meeste van deze gezegden weerspiegelen echter slechts de gevoeligheid van dieren en planten voor ver- anderingen in atmosferische omstandigheden,met name de vochtigheid.