5Juni 1941. Echte Oorlogsrecepten. van mayonaise.
Mayonaise (zonder Olie)
Samenstelling: 15gram aardappelmeel,zout,peper, 1 eierdooier,1/2 tas melk,1/2 tas water,1 soeplepel azijn,(mostaard),25 gr.boter of margarine.
Bereiding. 1. Vijftien gr.aardappelmeel goed vermengen met zout,peper,1eierdooier en een halfe tas melk(koud) 2.In een kookpot een halve tas water en 2soeplepels azijn gematigd verwarmen. 3.In de kookpot het eerste mengsel(nr1) bijvoegen. 4.Op een stil vuur laten aandikken,terwijl men met een houten lepel roert. 5.Wat boter of margarine en mostaard,naar smaak,toevoegen en laten verkoelen. _________________________
Mayonaise (zonder eieren)
Samenstelling: 25gr witte bonen (mostaard) zout,peper,olie(boter of margarine) azijn, (of 1/2 citroen.
Bereiding: 1.In licht gezoute water enige witte bonen laten koken. 2.Wanneer de bonen gaar zijn, ze door een zeef doen. 3.Aan de bonen puree,een weinig mostaard,zout, en peper en druppels gewijze olie aantoe voegen (ofwel niet gesmolten boter of margarine in kleine stukjes.) 4.Goed roeren,terwijl men de olie bijbrengt (of boter of margarine) zodat men een goed gebonden saus bekomt. 5.Om te eindigen azijn of citroen bijvoegen.
_______________________
Mayonaise zonder eieren (andere bereiding)
Samenstelling: 1lepel aardappelmeel,1/4 liter melk, olie,azijn,zout en peper.
Bereiding: 1.Een witte saus maken met aardappelmeel en melk. 2.Een weinig verwarmen en stilaan de olie toevoegen,zoals mayonaise met eieren. 3.Kruiden met zout,peper en azijn.
___________________________ Mayonaise zonder olie,boter noch eieren.
Samenstelling:Zelfde als voor de witte saus(zonder tijm,laurier noch muskaat) Bereiding: 1.Een witte saus maken,bij voorkeur met melk,zonder tijm,laurier noch muskaat. 2.laten verkoelen 3.De peterselie en ajuin fijnhakken. 4. In de verkoelde witte saus de gehakte peterselie en ajuin alsook citroen of azijn of boter estragon-azijn toevoegen. n.b. Wanneer de witte saus gemaakt is met water in plaats van melk,raden wij aan wat mostaard bij te voegen ,wanneer de saus nog warm is.om de smaak nog te verhogen en een eierdooier toevoegen. ________________________________
Mayonaise met verlengde olie.
Samenstelling:Zelfde als voor de witte saus(zonder tijm,laurier,noch muskaat)Verder gewone mayonaise saus met olie,met of zonder ei. Bereiding:Witte saus vermengen met mayonaise met olie, verhoogt de hoeveelheid mayonaise,en maakt het mogelijk deze lang te bewaren op voorwaarde ze in een gesloten bokaal te doen en in een droge en koele plaats te bewaren.Het beste resultaat zal bereikt worden met witte saus die met melk gemaakt is. _______________________
Mayonaise met vleesextract.
Samenstelling:1 koffielepeltje vleesextract, zout,peper, mostaard,olie en azijn. Bereiding: Juist zoals de gewone mayonaise,met een eierdooier,behalve dat deze laatste vervangen is, door vleesextract. Men dient in acht te nemen dat vleesextract reeds zout bevat. _______________________
|