Inhoud blog
  • 28 Augustus 1942 .Een betere opleiding in het hotelwezen
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 21Augustus 1942. De bedeling van honing
  • 19Augustus 1942. Verbetering in de bedeling van eieren.
  • Vervolg van de voeding van het Afrika korps
  • 18 augustus 1942.De voedselposite van het Afrikakorps van Maarschalk Rommel
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 8Augustus 1942:Levert uw jampotten in
  • 4 augustus 1942..De distributie van vis.
  • 2 Augustus 1942.De vooruit zichten van het seizoen 1942/1943.
  • 2 Augustus 1942.De overvloedige fruitoogst en de confituurfabricatie.
  • 31 Juli 1942.Vroege aardappelen verdeeld en 56.000kg Boter in de koelhuizen ondergebracht.
  • 23Juli 1942. Zegel nr.9 geeft recht op 30 gram vleesworst
  • 20 Juli 1942. Maximumprijzen der paarden.
  • 18Juli 1942 De mobilisatie van de halflate aardappelen.
  • 16 Juli 1942 Bij de Bakkers
  • 17Juli 1942 De derde algemene vergadering van Winterhulp te Brussel
  • 14Juli 1942. Vlees,Lever-en bloedworst voor zegel nr.9
  • De Voedslpositie van het Afrikakorps van Maarschalk Rommel uitermate gunstig
  • smokkelschandaal in aardappelen rond Heist-op-de-Berg.
  • De activiteit van de mobiele brigade op het gebied van de baancontrole
  • Maximum prijzen voor brood en meel.
  • Bescherm uw leven
  • Breidt het talkschandaal zich nog verder?
  • De regeling van het verkeer.
  • Smokkel in aardappelen wordt ongenadig beteugeld
  • De Beteugeling van de sluikslachting en de onwettige handel in vlees
  • Maximum prijzen van Brood en Meel.
  • Naar een opvoeding der weggebruikers
  • verdeling van bereide vleeswaren.
  • De Aaardappel vzerdelingen van Juli 1942 af
  • 21 Juni 1942.De kwestie der aardnoten.
  • 15Juni 1942.Bij denieuwe rantsoenering van het vlees
  • 18Juni 1942.Het schandaal op de groenten - en fruitmarkt
  • 12juni 1942.Het land van Waas eet kersen tegen de officiële prijs
  • 10Juni 1942.Het Zeevissersbedrijf in de Noordzee.
  • 6 Juni 1942. 14Ton suiker in beslaggenomen door de controle diensten van Groot-Antwerpen.
  • 4 Juni 1942: De verkoop van bevroren eetbare mengsel.
  • 2Juni 1942:Stijging der melkproductie,en de gezond groeistand der vroeg aardappelen.
  • 1Juni tot 31 Juli 1942. 150kg.kolen voor deze periode.
  • 22 Mei 1942.De niet overhandigde Mei rantsoenen boter,margarine, peulvruchten en haver derivaten worden in Juni geleverd.
  • 18 Mei 1942.De Antwerpse jeugdherberg bestaat tien jaar.
  • 17mei 1942.Valse zinken stukken in omloop
  • 27 Mei 1942.De vis was verdwenen,of de praktische tussenkmst van een station chef.
  • 16 Mei 1942.Bij het drankhuis en hotelpersoneel.
  • 15 Mei 1942.Een Diëtist schreef over de Caloriewaarde van ons voedsel
  • 14 Mei 1942.De vetverzorging van Europa
  • 13Mei 1942 .Kenmerken der valse rantsoenzegels.
  • Geldig voor maandag Mei tot zondag 10 Mei1942.
  • 8Mei.Voor de Fabricage van Margarine
  • 6 Mei 1942.Zorg voor uw wintervoorraad Aardappelen.
  • 14 Mei 1942.De vetverzorging van Europa
  • 5 Mei 1942.Krijgen we een nieuwe Kommissies van Openbaren Ondersrtand?
  • Oorlogs frangipane
  • 4Mei 1942.Een overzicht der landbouwmarkten
  • 1 Mei 1942 De vooropgezette verzameling en de verdeling van dierlijke vetten.
  • 25 April 1942.Om een regelmatige visbedeling te verzekeren.
  • 24 April 1942. Bevoorrading van boter,peulvruchten,havergort en margarine
  • 22 April 1942.De visbedeling in het Brusselse.
  • 20 April 1942.Chicorei mag niet meer gemengd verkocht worden.
  • 20 April 1942. Bewaar de groentenconserven niet te lang;
  • 16 April 1942 De Productie van koemelmk.
  • 16 April 1942 De Productie van koemelmk.
  • 15 April;Bevoorrading der werken en daarmee gelijkgestelde inrichtingen
  • 14 April 1942 Bevoorrading der verbruikers ingeschreven bij een jkeinhandelaar wiens voorraad ten onrechte is geslonken.
  • 13 April, De Bevoorrading in groenten en xonserven.
  • Schoolsoepen- Vleesbevoorrading
  • 10. April 1942Steunverlening door den openbaren Onderstand Uitgesloten.April 1942
  • Hoeveel koste de boter en de melk op 4 April 1942?
  • 3April 1942 . Het Paasfeest in de folklore
  • Donderdag,2 April 1942. Het schandaal van de hoge klompenprijzen.
  • 1 April 1942. De Bevoorrading van sommige inrichtingen in groentenconserven.
  • 28 Maart 1942. Bijzonder gebak "Paasnest"
  • 27 Maart1942.De aardappelbevoorrading
  • Na Maanden starten we opnieuw met onze verhalen uit het verleden
  • Na Maanden starten we opnieuw met onze verhalen uit het verleden
  • Mag men voor de schoolqoep zegels eisen?
  • Verkoop van 26.000 kg krenten.
  • De verdeling van 12 ton bloemkolen
  • Tegen de verkwisting van voedsel en voedselafval.
  • De toestand van onze chichoreinijverheid.
  • Visaanvoer in Groot-Brussel.
  • Sardinen voor onze Ktijgsgevangenen
  • De wijzeging van de levensmiddelen-rantsoenen in Duitsland.
  • Op wandel in het Gentse Kuipken.
  • Valse rantsoeneringszegels worden te koop aangeboden.
  • Een alomverbreid volksgeloof >>De Sint-Pietersgreep>>
  • Om te vermijden dat het gebak in den oven zouverbranden.
  • Aardnoten voor de bevoorrading in Margarine
  • Spaar de vogelnesten
  • Geen broodkaarten in Belgîë
  • Grote en kleine besparingen,en de manier om van alles gebruik te maken.
  • Kleine en grote besparingen in oorlogsomstandigheden.
  • Bijkomende lichte maaltijden,voor scholieren,jonge lieden,zwangere vrouwen,en de zogende moeders.
  • De Maxiima prijzen der water vrije groenten.
  • Mariabeelden in Antwerpen
  • De rantsoenering in het zuid-oosten van Europa.
  • Wat Italië ons zal leveren.
  • Ingelegde groenten voor personen,zonder aardappelvoorraad
  • In sommige grote agglomeraties zal binnenkort een fruit en groentenkaart in voege worden gebracht;
  • De Kaas en visbedeling in Genk.(Limburg)
  • Veldkeuken gerecht in de Duitse Restaurants.
  • Leverpastei in de grote agglomeraties waar vlees te kort is.
  • De voedingswaarde van cacaofantasie repen.
  • Uit het leven van onze ijslandvaarders.
  • De wijninvoer uit Hongaeije
  • De invoer van sinaasappelen voor de kinderen.
  • De Weervoorspellingen in de volksmond.
  • Bewogen inbeslagneming van vee te Paliseul.
  • Een Veelvuldig gebruik van bier in de keuken.
  • De maximum prijzen voor rapen en koolrapen.
  • De rantsoennering der melkproducten.
  • De Haringvisserij te Nieuwpoort omstreeks 1830.
  • Winterhulp en de jeugd
  • Geen crisis in de Slachthuizen.
  • Onze Haringvisserij, Een oude traditie hersteld.
  • De eierbedeling zal voortaan in de zuivelwinkels geschieden.
  • De Verkoop van Vlees.
  • In twee maanden tijds werd in de streek van charleroi voor 25 miljoen frank<
  • De prijs van ingemaakte groenten.
  • Hoe het nieuwjaarsfeest in de vroegere eeuwen werd gevierd.
  • Groot Antwerpen zet met weidse plannen het nieuwe jaar in.
  • 2007
  • wensen
  • Groot Antwerpen verwezenlijkt.
  • Wat thans in de driemaanden wordt gerookt in 1941
  • Wat was de waarde als de Titanic in de golven verdween in 1912.
  • Het schandaal fer varkensslachting
  • Negendertig visservaartuigen vertrekken op 27 December uit Nieuwpoort.
  • De haringvangsten aan onze kust.
  • De aanvoer van vis.
  • De viskaart.... grrn vis meer voor Brussel.
  • Het rantsoen van de maand December 1941.
  • Het recht op leven van onze zeevissers.
  • Het recht op leven van onze zeevissers.
  • Met Kerstmis iets lekkers op tafel.
  • De kontroledienst aan het werk in het Antwerpse op 12 december 1941.
  • De Kaasdistributie.
  • De honden en katte roof.
  • Onze bevoorrading van appelsienen,citroenen en vijgen uit Italië.
  • Beenderen met of zonder rantsoenzegels.
  • De groentenmarkt?
  • De maximumprijzen van havervlokken,havercréme en havergort.
  • Deelzegels voor boter vanaf Januari
  • Een sluikslachters bende ingerekend te Westmalle.
  • Haring en Sprot.
  • Kerst en Nieuwjaarskoeken.
  • Wat lekkers voor de schoolkinderen.
  • Een blokje per maand vanaf december 1941
  • Een greep uit het verleden van ons vissersvolk.
  • Eet gezond in Oorlogstijd.
  • Een ongehoord schandaal.
  • Zend geen aardappelen naar onze krijgsgevangen.
  • Waar blijft het vet?
  • Slechts 150 kg.kolen in de eerste helft van December.
  • De Zeevisserij.
  • Hoe kan een crisis voorkomen worden.
  • De Keuken in Oologstijd.
  • Het distrikt Roeselaere mobiliseert de aardappelen .
  • Bevoorradingsdienst van groot Gent.
  • 500.000 Varkens spoorloos verdwenen
  • De Handel in Witloof.
  • Geen wortelen voor Dieren voeding.
  • De levering van Broodgranen.
  • Sinaasappelen,Verdeling langs de scholen
  • Vlees en Bijproducten.
  • De prijzen van zoetwatervis.
  • De nieuwe verdeling der bijrantsoenen.
  • Het bewaren van groenten
  • Vlaamse vissers naar Grevelingen.
  • Rond de voedselvoorziening.
  • Waar zitten onze aardappelen?
  • Nieuwe bedeling van afgeroomde melk en karnemelk aan jonge lieden van 14 tot 18jaar.
  • De visbedeling in ons land
  • De Prijsberekening van suikergoed en pralines.
  • De oorsprong der Aarschotse markt.
  • Sluikslachterij in het Fratinellen lokaal te Brugge.
  • Mededeling der Nationale Landbouw en voedings coöperatie.
  • Onze bevoorrading in vis en bijproducten.
  • De schaarste van ajuin.
  • Vlees en room aangeslagen te Hooglede.
  • Thuis slachten,zelfs voor eigen gebruik is Strafbaar.
  • Extra brood voor ondergrondse arbeiders;
  • DE adeltitel << Geuze Lambiek >> wordt beschermd.
  • Overzicht der voedingsmarkten
  • De visvangst te Aarschot in vroeger eeuwen.
  • Een volkskeuken: Eénschotel - eetmalen.
  • 1.000 broodzegels gestolen
  • De Boeren leverden voorbeeldig hun graanoogst.
  • Een gekende chefkok schrijft over de oorlogsrecepten.
  • De twaalf gebeden van de huisvrouwen.
  • Inleggen van tomaten geschiedt eerst in September.
  • Kastanjebladeren werden als tabak verkocht te Ardooie.
  • De Taarteneters.
  • Weinig vraag naar bereide vleeswaren.
  • De chicorei in de maand September1941.
  • Hoe werd in de oorlogsjaren aardappelmeel gemaakt.?
  • Hedendaagse soepen van de jaren 1941-1942..
  • Geen maaltijden in de spijshuizen zonder zegels
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    wapenschild van
       Antwerpen
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    botermarkt in 1912

    Foto
    Foto
    Foto
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    winterhulp
    Foto
    Foto
    Foto
    3 novemberGo to fullsize image
    vrijetijdshoekje
    binnen en buiten en andere hobbies
    11-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Waar blijft het vet?
    30 November 1941


                                 Waaar blijft het vet?
               Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    Dat is een vraag dat onze huismoeders dagelijks stellen aan de verantwoordelijken van Vlees en bijproducten.
    Wel vertelde een huismoeder  op bevel van de verantwoordelijke moet tot de laatste gram uit de geslachte dieren worden gehaald, alvorens de kwartieren van het slachthuis naar de beenhouwer vervoerd worden men had het horen vertellen van haar beenhouwer en die kon het weten.Trouwens voegt ze aantoe,U moet zeker weten,waar het vet blijft,want U behoort tot de verantwoordelijke van Vlees en bijproducten.
    Bij elke nieuw  rantsoenerings-periode hoop ik dat er eindelijk een nummer bij de zegels voorzien is voor vet.Doch telkenmale is het er niets mee.U gaat me toch niet zeggen dat het serieus is 'n mens zou op het laatst van alles denken.En ge weet kwade tongen  doen er nog een schepke  bovenop.Als ge moest horen ,wat er allemaal verteld wordt en verondersteld????
    Er is ten slotte toch een grond van waarheid in,want er is melk en ook boter,niet teveel ,doch  we stellen het ermee.Er is vlees maar geen vet.Er is zelfs margarine bedeeld en..........
    Hier onderbrak men het gesprek en de gedachtegang van die huismoeder met een zeer lakonische opmerking<<Er is geen  voldoende olie>>Daar zit het  er het juist in.De productie van boter voldoet niet aan de behoefte van de bevolking.
    Met 350 gram per persoon en êr maand kan men amper  uw boterhammen mee smeren.
    Voor de keuken  moet er dus andere vetstof voorzien wordenBeginnen wij met het dierlijk vet.
    En we maken de volgende bereking.
    Om onze gedunde veestapel iets of wat op peil te houden,kan men maar 35 gram vlees per dag en per persoon toebedeeld worden,perweek ,dus 35x7=245gram
    Wanneer men echter de behoefte van de gehele bevolking van België per week berekend,met bijvoeging van bizondere rantsoenen voor sommige categorieën arbeiders, moet er vermenigvuldigd worden met ongeveer 9 miljioen wat dus 1.250.000 kilos per week maakt.
    Nemen  we als gemiddeldgewicht voor een geslacht dier  175 kilos en we stellen vast dat er week dus 12.000 dieren voor de bevoorrading van onze bevolking nodig zijn.Vanwaar kunne ze bliiven komen.!!!!!!
    Bij vee van een behoorlijk kwaliteit wordt er gemiddelld 7 kg rauw vet uit elk dier gesneden
    Wel te begrijpen zoals het thans na de verscherpte controle ingezet door de controle diensten van Vee.Vlees en bijproducten gebeurt.(bekken,nier,krans, longebn, bordt rn briekvet)
    We nemen dus 12.000dieren X 7 =84.000kg rauw vet per week,het smeltproces geeft een verlies van plus minus 30%.Maakt dus ongeveer 59.000kg.gesmolten rundsvet,vermenigvuldigd met 41/3 of ongeveer 254.000 kgr. per maand.
    Voorheen was dit niet het geval,doch de sluikhandelaars in vet daarentegen maakten gouden zaken,ziehier zeer duidelijke cijfers.
    Bij aanvang van de verscherpte controle,die in begin september intrad,noteerden wij de volgende wekelijkse productie van gesmolten vet,bij verschillende vetsmelters.
                 1ste week September 1941.............49.573 kg.
                 2de week September  1941..............49.450 kg.
                 3 de week September 1941...............99.300 kg.
                 4de week September  1941...............60.000 kg.
                                                                    _________
                                                totaal ..............226.322 kg.

                  1 ste week Oktober 1941..................69.814.kg/
                  2de week   Oktober 1941..................73.355kg.
                  3.de week   Oktober 1941..................73.663 kg.
                  4de.week     Oktober 1941.................72.688 kg.
                               
                                                                         ____________
                                                          totaal         289.520. kg
    Ziet ge de productie in stijgende lijn. gaan.
    Ik moet U echter doen opmerken dat het verschil van 3.500kg.gesmolten vet tussen het maandelijksse gemiddeld waarvan hoger sprake (254.000 kg.)en dit er productie van oktober,hierin bestaat dat er wekelijks nof 2 tot 3000 dieren geslacht worden voor het voorraadplan ,terwijl daarentegen  het vet bij het wekelijkse vet.
    se contigent gevoegd worden.Doch dit plan loopt ten einde en dan verminderd de hoeveelheid vet.
    We nemen de hoogste cijferen zien eventjes wat ervan de 290.000 kg.per maand oktober aan de bevolking kan bedeeld worden.
    290.000 kg: 9.miljoen = 33 gram per persoon en per maand
    Valt deze voorraadplan weg, dan geraken we nog aan geen 25 gram vet ,dat kan bedeeld worden.
    Wat kunt U als huisvrouw daarmee aanvangen?,
    En dan komen we bij de margarine
    Deze wordt voor het grootste deel uit plantaardige oliën en visoliën vervaardigd,zoals traanolie, grondnotenolie, lmkernolie e.a.
    Vele van deze oliën zijn niet meer voorradig/
    Vet kan voor een gedeelte olie vervangen.Dan maar liever het beschikbare eetbaar vet gebruikt om de ontbrekende oliën te vervangen.
    Met ao te handelen kan er nog een behoorlijk rantsoen margarine toebedeeld worden.
    Zo dus huismoeders, er is geen vet,omdat er voldoende margarine zou kunnen gefabriceerd worden.
                Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    11-12-2006 om 13:15 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Slechts 150 kg.kolen in de eerste helft van December.
    29 November 1941.

    Slechts 150 kg.kolen in de eerste helft van December!!

    Een minimum aan kolen zal worden verstrekt/
    De verantwoordelijke voor de steenkolen hebben na overleg gepleegd te hebben met het departement van het ministerie van Ekonomische zaken  deelt mede:
    Kolen kleinhandelaars en gemeentebesturen worden er op gewezen,dat in de eerste helft van de maand December,en dat met het oog op de geringe voorraden,welke bij de kolenhandelaars voorhanden zijn, geen grote hoeveelheden kolen op basis van 150 kg zal mogen  afgeleverd worden aan de bezitters van de kolenkaarten;
    Men zal er op toezien ,de verantwoordelijke en de burgetmeesters in betrekking stellen om desgevallend een kleinere en gedeeltekijke uitdeling van kolen waar te nemen.Indien  ze ertoe,door vereisten van transport worden verplicht.
    Hoofdzaak is dat,dringend aan alle betrokkenen een minimum kolen ter beschikking worden gesteld.




    08-12-2006 om 17:16 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De Zeevisserij.
    28 November 1941.

                                   De Zeevisserij.

    Zullen de prijzen van de sprot en garnalen verminderd worden.
    Naar we vernemen bestaat het inzicht bij prijzen en lonen,de prijzen van garnaal voor de vissers op 8 fr.voor de sprot op 5 fr; de kg.te brengen.sprot.gifsprot.gif
    Dit zal voor gevolg hebben dat ook de prijzen van den verbruiker te betalen gevoelig zullen verminderen.
    Hoe men echter rekening gehouden met de onkosten,het risico enz.; voor de vissers?
    Verbod van uitvaren?
    Alle reders waarvan het vaartuig niet tegen gewoon risico verzekert zijn ,zullen te  Zeebrugge vanaf 1 December a.s. niet mogen uitvaren.
    Alle zijn verplicht voor 1December hun polis  aan de Kreiegsmarine voor te leggen .
    De zeewaardigheid der vaartuigen.
    Uit een onderzoek zou komen vast te staan,dat de waterschouten,zekere vaartuigen naar zee laten gaan, zonder een bewijs van zeewaardigheid.
    De Redersvissers hierover ondervraagd beweren dat de keuring inderdaad niet werd gedaan.Wij wijzen er op het grote gevaar dat hierin schuilt,en dat zowel voor de bemannig en de verzekering  der vaartuigen  een grote verantwoordelijkheid dragen.
    Het sprot seizoen in volle gang.
    De sprotvangst werd dit jaar goed ingezet.De uitslagen zijn zeer gunstig  en overtreffen de cijfers van vorig jaar ,als de sprotbanken onder de kust blijven,zal er sprot op de markt komen.D e eerste vangsten werden gedeeltelijk aan de rokerijen geleverd,gedeeltelijk vers verkocht.Regelmatig worden ook verzendingen gedaan  naar het binnenland.
    Gerookte Sprot.
    Het hoeft niet te zeggen, hoe lekker olie en voedingrijk product welkom is bij onze huismoeders;Men heeft trouwens voor het ogenblik geen buiten gewone keus, en dit is nu eenmaal een onverwacht buiten kansje.
    Reeds verschillende centra's van het binnenland werden met belangrijke hoeveelheden gerookte sprot bediend,de andere zullen volgen.Zo zal iedere stad, naar gelang den aanvoer aan de beurt komen.De rokers zijn niet de laatste om tevreden te zijn,daar zij nu meer dan één jaar kun inrichtingen gesloten hebben,terug aan het werk zijn.Er is zelfs een akkoord getroffen  met de Franse en Duitse overheden,ten doel hebbende 30Belgische visserijschepen naar Grevelingen te sturen,met het oog op de haringvangst.Opnieuw dus werk voor de rokerijen en vis voor de bevolking
    Waarom is sprot zo duur?
    Van de verse sprot moet de roker niet 67 maar 72 ten honderd afleveren,de winst van den roker is niet 25 maar 15 ten honderd bruto winst.
    De sprot wordt overwegend ter plaatse gerookt t.t.z. door de rokerijen van Oostende, Nizuwpoort,Zeebrugge, en Brugge;Slecht enkele rokerijen roken te Gent, Brussel en Oudenaarde.
    Verse sprot word vroeger weinig verkocht in het binnenland,die dan verkocht ook vooral met de  gerookte sprot  zal bedacht worden.De leurhandel wordt niet bedeeld.§Oostende uitzondering)slechts erkende handelaars komen in aanmerking.
    Naar verluidt zal men op de Zondagen en feestdagen in de sprotrokerijen niet mogen gewerkt worden. Er gaan stemme, op tot het opsporen van sprot rn haring per watervliegtuig,proeven in de jaren 1927 hebben gunstige resultaten afgeworpen.
    De haringvisserij te Grevelingen.
    De reders die zich nog wensen voor de haringvisserij te Grevelingen, in te schrijven,kunnen zulks nog doen,daar een nog een viertal vaartuigen meer de haringvisserij aldaar zullen mogen bedrijven.
    Ze moeten zixh wenden tot de Zeevisserij dienst.
    De bevoorrading in vis te Oostende.
    De bevoorrading van de Oostendse bevolking ,was gisteren nog een probleem zonder oplossing,vol angstwekkend bezorgtheid.Dank zij de tussenkomst van de Burgermeester kan hier met genoegen aan de Oostendse bevolking worden medegedeeld dat de procent,toegekend aan de plaatselijke kleinhandel herzien wordt en vastgesteld is geworden van 2 op 4t.h. van de totale productie,wat 15 th. der lokale productie beduidt.Dank zij de spontane tussenkomst van de Burgermeester zal binnen, kort de hele visservloot mogen uitvaren.   

               Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image


    07-12-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Hoe kan een crisis voorkomen worden.
    26 November 1941.Go to fullsize imageGo to fullsize image


                             Hoe kan een crisis voorkomen worden.


    Uit het buitenland kwam 400.000 ton graan.
    Onlangs  ondervond de bevoorrading der bevolking aan brood ernstige moeilijkheden ,daar de periode tussen de twee oogsten spijts krachtige inspanningen der autoriteiten niet zo schitterend verliep als kan worden verwacht.
    Nu het land gedurende enkele maanden op eigen voortbrengst gaat leven,schijnt het ogenblik gekomen uit te leggen in welke voorwaarden en dank zij welken steun  dezer dagen een crisis kan doorgeworsteld worden.
    Het dagelijks broodrantsoen van 225 gram noodzaakt jaarlijks 600.000 broodgraan.
    In 1940 bracht de landbouw in België ongeveer 570.000 ton op , 150.000 ton moet echter afgerekend worden voor het zaaien voor het volgend jaar en voor een reserve aan klein graan.
    Daar en boven werden 220.000 ton rechtstreeks door den producent voor eigen gebruik gebezigd.
    Alleen dus de overblijvende hoeveelheid t.t.z. 200.000 ton diende voor de algemene bevoorrading.
    Onmiddelijk na deze cijfers vast gesteld te hebben,moest het ministerie van Landbouw en ravitaillering er voor zorgrn de 400.000 ton die noodzakelijk waren,om de vastgestelde deficit te dekken,uit het buitenland te betrekken.
    Voor den oorlog,was het aantal in te voeren granen heel wat hoger en beliep het gemiddeld elk jaar 1.200.000 ton, doch toen het graan  kwam uit Argentinië,uit Canada, en uit de Verenigde Staten van Amerika.
    De absolute onmogelijkheid om het graan van overzee in te voeren, bracht met zich mede,dat de opzoekingen in Euroees ruimte moest beperkt blijven.
    De Europese graanoogst was in 1940 wat lager dan de voorgaande jaren,.Besprekingen werden echter ingezet,om in Noord Frankrijk ,en in het departement van Kales een eerste hoeveelheid van, 12.000 ton granen aante kopen.Verscheidene andere koopcontracten brachten het uit deze twee departementen    ingevoerd graan op 54.000 ton.
    Terlijkertijd gaf de Duitse Intendance,op bevel van de militaire overheid en administratie;het bevel 20.000 ton roggemeel; vrij te maken die in de graanmagazijnen van Antwerpen lagen.
    Een weinig later werd er een akkoord bereikt met de Nederlandse Aardappelmeel centrale voor de levering van 38.000 ton aardappelmeel;waarvan 34.265 ton aardappelmeel werd gebruikt voor het vervaardigen van brood.
    Langs de andere kant,werd een eerste contract in Oktober 1940 aangeknoopt met Sowjet Unie met het doel,den moeilijkkheden te verhelpen.
    Die zou onstaan zijn tussen Februari en September.
    Het is echter slechts in Februari in 1942 dat de Belgische economische zending Brussel kon verlaten voor Moskou om aldaar besprekingen voort te zetten.
    Uit deze uiterste delicate en moeilijke besprekingen kwam ten slotte,een principieel akkoord  tot stand voor de levering van 150.000 ton granen in ruil voor zink.
    Van dit cijfer ontving België een enkele zending van 3.450 ton russisch graan.
    Ten gevolge van verscheidene contracten bedroeg de totale geimporteerde rogge voor de periode Februari-Oktober 292.500 ton.
    De tabel van den invoer ziet er dus uit als volgt,
     Franse tarwe.............54.000 ton
     Roggemeel(Duitsland)..20.000 ton.
    Aardappelmeel Holland..38.000 ton.
    Russisch graan...............3.490 ton.
    Duitse rogge...................292.500 ton.
    In totaal.........................408.490 ton/
    Daarbij moesten nog de 18.760 ton tarwe grvoegd worden in de maand Augustus.





    06-12-2006 om 17:46 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De Keuken in Oologstijd.
    25 November

                        De keuken in Oorlogstijd
    een gerenommeerde chef-kok Gaston Clement.
    geeft zijn mening over de oorlogsrecepten
    Om de tijdsgeest te bewaren wordt de stijl behouden,maar vergeet niet dit soort teksten van alle tijden kan zijn, ook voor vandaag en morgen.
    Onze grootmoeders gebruikten tijden onze opvoeding nogal vaak de  uitspraak "t'moest eens oorlog geweest  hebben,ge zou wel anders praten'" vooral als we onze neus ophaalden voor de gererveerde spijzen.Het kan mischien een raar idee zijn, maar waarom geen oorlogsrecepten uitproberen?
                                         Even Luisteren?
    Ik wil u niet voorspiegelen, geachte lessers en lezeressen,dat gij,in deze keukenrecepten verzamelingen,die later aan bod komen die de weerga zijn van de recepten die gij voorheen,in normale omstandigheden,met zoveel succs hebt toegepast.
    Het spreekt vanzelfs dat er in den huidige toestand niet aangedacht wordt gerechten met boter ,eieren en zoveel andere lekkere  en voedzame bestanddelen toe te bereiden;wij hebben ogen,maar zien ze niet  meer ,ons gehemelte herkent ze nog slechts....in verbeelding,en onze beurs....  kom;maar liever niet aan denken.Toch is het een elementaire,en niet te min onomstootbare waarheid,dat men met niets<<niet<<iets<< kan maken.Verbeeld U dan ook  niet dat gij in deze verzameling toverfurmules zult vinden-zoals  in de beruchte brochures  met oorlogsrecepten,die peper duur in de handen van den licht gelovigen Jan Publiek  worden gestopt!.-om boter,zeep en tabak zelf te fabriceren :zulks bestaat  gewoon niet. Doch wat wij wel kunnen,;het weinige waarover wij beschikken doelmatig aanwenden,en olie,eieren,room enz;te vervangen door andere producten;zij zullen de eersten niet werkelijk vervangen,op verre na niet, maar kunnen toch dienstig zijn.Verbeeld U evenmin dat gij hierin een of ander hocus-pocus zult leren,zoals dat rantsoenenbrood,koffie en andere noodwendige voedingsstoffen vermeningvuldigt of uit de tafel stampt,noch raadgevingen in den aard van deze waarmee sommige schrijvers den man-uit -de-straat genadig overstelpen.... zonder ze ooit te hebben getoetst aan eigen ervaring;Wij kennen maar ééne  toverfurmule >>Zuinigheid>>
    Deze deugd moet ik voor,zeker niet leren kennen; voorbeeldige  huishoudsters als gij hebben deze ten allen tijde toegepast.
    Toch kan het geen kwaad er nu  meer dan ooit op te hameren dat de zuinigheid een grote deugd is ,om,zoniet  verspilling ,dan toch een zeker verlies  van kostbare voedingswaren te voorkomen;Een voorbeeld;bij het toe bereiden  van stoofvlees hebt gij vet nodig om het vlees te bakken;wanneer het vlees mooi bruin is, kunt ge de pan goed sluiten en het vet op een bord gieten;dit is een kostbare wenk,niet alleen zult gij daarbij vet uitsparen voor toebereiding van aardappelen  of groenten, maar tevens de lever van de heer gemaal vrijwaren voor congestie door overtollig verorberen van vetstoffen.
    Of dit twede voorbeeld;ge kookt vleesnat; of gij stopt een oude haan of hen in de pot.... Ziet gij dat vet boven drijven?Schept het af,en laat het heet worden om het nat te laten verdampen.Dit vet brengt gij bij een volgende gelegenheid weer goed te pas.
    Aanraden van besparingen te doen op het brood ware al te dwaas,en toch....Vergeet niet dat de kleinste;harde korst kan gebruikt worden als korstjes in de soep of als paneersel, dat oud bakken brood kan dienen om pudding te bereiden,en dat pudding niet alleen een lekkernij is, maar ook,in deze benarde tijden, een fameus vervangmiddel van het zoo strikt gerantsoeneerd brood.
    Elk brokje vet dat nog aan vlees kleeft is nuttig; elk brokje vlees dat nog zit aan een been uitgekookt of gebakken of gebraden vlees kan gebruikt worden,t'zij in gehakt,t'zij in kleine brokjes gesneden in de soep.Als ge de beenderen hebt komt vet uit,dat welkom zal zijn; de beenderen krijgen een mooie-bruine kleur en smaak van gebraad,die de soep nog lekkerder zal smaken.
    Een braadpan waarin ge een biefstuk of een ander stuk vlees liet bakken is vettig;maak er dankbaar gebruik ervan om er groenten of aardappelen in te stoven of  te bakken.Een pan waarin gij een een ander vet liet afsmelten is klaar voor het stoven van groenten,hetzelfde geldt voor de braadpan.
            

     Tot zover dit mooie denkwijze van deze beroemde chefkok 
                                Gaston Clement.
    Na het lezen van dit alles denk zeker niet" het was nog niet zo erg" maar herdenk de velen die het niet overleefden.
    Uit aan tafel  in oorlogstijd.
    Spijtig genoeg bezit ik niet de recepturen van Chefkok Gaston Clement.Ik ben nog op zoek.                          

    04-12-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het distrikt Roeselaere mobiliseert de aardappelen .
    25 November 1941


                          Het distrikt Roeselaere mobiliseert de aardappelen.


    Op 10 dagen tijd  werden 21.127.373 kg.aardappelen bijeen gebracht.


    Alhoewel  West-Vlaanderen  op gebied van aardappelwinning  zeer gunstig afsteekt bij sommige andere provincies  heeft ht het toch niet nagelaten  alle krachten  bij te zetten  om ieder overschot dat nog bij de landbouwers beruste er uit te halen en dit ter beschikking te stellen van de algemene bevoorrading.In het kader  der provinciale aktie is het distrikt Roeselare in nauwe samenwerking met de burgermeesters over gegaan tot de mobilisatie der aardappelen
    Volgens een vast uitgewerkt plan werd gemeente na gemeente aangepakt:tot op heden  werden 15 gemeenten bereikt waarvan cokgende billan kan voorgelegd worden.Aantal landbouwers bezocht 1393
    Aantal kg.aardappeleen te leveren :1.27.373.
    Tegen 15 December zal het distrrikt Roeselare het anderhalf millioenoverschreden worden.

    02-12-2006 om 12:04 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Bevoorradingsdienst van groot Gent.

    25November 1941.


    Bevoorradingsdienst van Groot Gent.
                 Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    Volkseetmalen.
    Door het stadsbestuur werd het werk der << volkseetmalen<< ingericht,ten einde de minder begoeden in de gelegenheid te stellen aan een verlaagde prijs een degelijk eetmaal te bekomen/

    Waarbij den aanvang 20eetmalen per dag waren verstrekt,werden  er na enkele maanden tot 3700 eetmalen verstrekt per dag in de versvhillende lokalen die verspreid waren in de grootstad Gent.
    Dank zij de toewijding en de belangloze medewerking van dienstvaardige vrijwilligers medewerking werden aldus meer dan 300.000eetmalen afgeleverd.

    Intussen  werd een centrale  bereidingskeuken ingericht van waar  in samenwerking met het provincieciaal,het plaatselijk comité van Winterhulp,Stedelijke bevoorradingsdienst de gesteunden van Winterhulp  welke een goedkope  eetmaal wensen te bekomen dienen zich in te schrijvenbij de plaatselijke beambten
     uit dagblad Volk& Staat.
    22-11-41.

    01-12-2006 om 14:03 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 500.000 Varkens spoorloos verdwenen
    24 November 1941Go to fullsize imageGo to fullsize image

                             500.000 Varkens spoorloos verdwenen.


    In Nederland heeft men vastgesteld dat ongeveer 500.000 varkens op clandistiene wijze van de markt verdwenen zijn.In verband daarmede wordt de aandacht gevestigd op de onsmakelijke smerig gedoe van de slachttingen in stallen en krotten, waar met alle hygiëne wordt gespot.Dat bovendien iedere vleeskeuring hier ontbreekt en de kopers zich blootstellen aan de gevaren van het eten van ziek vlees,dat mag ook eens onderlijnt worden.
    Er is echter meer, door het sluikslachten worden de rantsoenen naar beneden gedrukt voor de bevolking.

    01-12-2006 om 13:25 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De Handel in Witloof.
    23 November 1941
    Go to fullsize image.Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
                                 De handel in witloof

    Een reglementering van den handel is dringend nodig,omdat de ondervinding van verleden jaar gellerd heeft, dat in deze tak van onze landbouwproductie misbruiken voorkomen.Vooral bij den uitvoer.Er werden markt verhandelingen afgesloten op witloofpartijen die verpakt werden in kistjes,die eerst in water werden gedompeld waren....
    Om een einde aan te stellen aan zulke praktijken,wordt er een systeem van centralisatie voorop gesteld.Dit systeem wordt in de hand gewerkt door het feit dat de grootste gedeelte van de witloofteelt zich concentreert in den driehoek Brussel-Leuven-Mechelen.
    Het zal verboden rechtstreekse contact tussen verbruiker en handelaar alsook tussen voortbrenger en groothandelaar,alles zal gaan langs de verkoopcentrale.
    Die zal toezien op gewicht,versheid,kwaliteit enz.
    De stand van de witloofproductie.
    Wij vernemen ten slotte,dat de witloof productie dit jaar tamelijk goed is.Er is evenwel een vertraging die te wijten is aan het tekort aan kolen en ook aan de late bezaaiing. Er is tot nu toe slechts geringe aanvoer,maar de toestand kan heel wat beter worden in begin van 1942.
    De productie kan met onze bevindingen,zal meer dan 20 miljoen kilogram bevatten, het valt echter te voorzien de aanvoer op de markt en pas overvloedig zal zijn in de maanden Februari en Maart.Het overigens ook best mogelijkdat wij deze voedingswaar in reserve houden voor de moeilijke overgangsmaanden.

    01-12-2006 om 13:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Geen wortelen voor Dieren voeding.

    24 November 1941               .Go to fullsize imageGo to fullsize image


                            Geen wortelen voor Dierenvoeding.


    Met het oog op onze voedselvoorziening is het abduluut vereiste, dat de winter wortelen,niet aan de dieren veevoeder worden,doch voorbehoudend blijven voor de mensen voeding.
    Het is dan ook vereist, dat de nodige vooradige wortelen ter beschikking kunnen gesteld worden van de bovolking in het voorjaar.Het zelfde geldt voor rapen en rebarber.

    De onderrichtingen werden reeds gegeven voor de wortelstreek van Lanaken en Dendermonde.De streek van Antwerpen-Mechelen,-Aarschot enz.

    01-12-2006 om 12:55 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De levering van Broodgranen.
    22 November 1941Go to fullsize imageGo to fullsize image

                                      De levering in broodgranen
    De hoofdgroepering van << granen>> doet een dringende oproep tot de voortbrengers,opdat deze, in korst mogelijke tijd,de hoeveelheden ,tarwe en rogge,waarvoor zij nog rekenplichtig zijn ,aan de erkende handelaars zouden verkopen.
    Dank zij de goede samenwerking en de goede wil van voortbrengers,dorschers, handelaars ,maalders en bakkers,is er tot op heden,en vooral gedurende de verbinding periode tussen de oogsten van 1940 en 1941,nog geen tekort geweest aan brood.Ook de levering van granen uit het buitenland is daar niet vreemd aan.
    Het zou nochthans kunnen voordoen dat de voorraden meel bij de maalders en bakkers ontoereikend zijn gedurende de winterperiode in geval men zou af te rekenen hebben  met vervoersproblemen.
    <<het is dringend nodig dat de meelvoorraden worden verhoogd.

    01-12-2006 om 11:48 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Sinaasappelen,Verdeling langs de scholen
           Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    14 November 1941

                          Sinaasappelen,Verdeling langs de scholen.

    Het sinaasappelseizoen nadert en de vraag wordt gesteld;hoe zit het met de invoer van deze smakelijke gezonde vrucht?
    Verleden jaar is daar omtrent, zoals men weet heel wat te doen geweest.De invoer was niet geregeld,zoals het behoorde,en de verdeling in detail nog minder.
    Nu zal men niet in de fouten hervallen.
    Eersten, omdat de invoer gecentraliseerd wordt en toevertrouwd is aan een oude,vertrouwde gevestigde firma.
    Tweedes,omdat het invoer kwantum zeer laag  was.
    Inderdaad voor de eerst volgende drie maanden is slechts een contigent sinaasappelen ter waarden van 3miljoen franken voorzien.En wanneer men weet, dat de prijs in Italië in vergelijking met vorig jaar bijna honderd percent gestegen is, dan kan men gemakkelijk concluderen,dat de hoeveelheid in te voeren sinaasappelen klein zal zijn;
    Men heeft uitgerekend dat de verdeling van dit contigent ons zou brengen tot een halve sinaasappel per hoofd van onze bevolking.
    Gezien deze buiten gewone invoer schaarste heeft men verschillende plannen van verdeling overwogen.
    Men is daarbij tot overtuiging gekomen,dat het beste systeem zou zijn de verdeling te doen langs de scholen, waar ook natuurlijk de gasthuizen en dergerlijke instellingen niet zouden ergeten worden.
    Op deze wijze zou deze gezonde vrucht op de meest nuttige plaats terecht komen.
    De vraag dient gesteld of in de toekomst onze uitvoer van andere vruchten,zoals vijgen,amandelen enz.verboden heeft.
    De sommen daarvoor gereserveerd zouden wellicht kunnen gebruikt worden om het contigent sinaasappelen voor de volgende drie maanden te verhogen.   

    30-11-2006 om 12:03 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Vlees en Bijproducten.
    11 November 1941


                                    Vlees en bijproducten
                Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    In het wekelijkse overzicht der voedingsmarkten der voeding coöperatie lezen wij het volgende:Dank zij den regelmatige en gunstige aanvoer van vee op de verschillende mrkten,kan de Hoofd groepering aan diverse Be^en verwerkings instellingen een bijna maximum levering verzekeren.
    Daar de magere rundvee van de markt is terug getrokken,is de kwaliteit van het vers vlees  flink verbeterd,en des te meer daar de slachters sinds de vasrstelling van hun nieuwe vedelingscijfers,waarin een reserve is voorzien niet meer verplicht zijn het vlees onmiddelijk te verkopen.
     De vraag naar bereid vlees is gestegen,opmerkelijk is echter dat het publiek voorkeur vertoont voor wordtenrijen,gezien deze verkocht worden ter waarde,van 1 rantsoenzegel voor 140gr.
    Van zijn kant zet de centrale haar besprekingen voort met landen die vlees uitvoeren,om zekere producten in te voeren.

    30-11-2006 om 11:10 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De prijzen van zoetwatervis.
    7 November 1941.


                             De prijzen van zoetwatervis.

    De maximum prijzen per kilo gram zoetwatervis worden vastgesteld als volgt;

        A                      B                             C                    D

    Paling:                   Go to fullsize imageGo to fullsize image
    250gr.meer              30-                       35-                  42.50-
    van 180 tot 250gr.    25-                        29.50               36.50-
    van 100 tot 180gr.    17.50-                    21-                  27.50-
    minder dan 100gr.     12.50-                  15.50-               21.50-
    Snoek:
             Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
    3kg. en meer;            17.50-                   21-                   27.50-
    minder dan 3kg.        15-                         17.75-              23-
    Lauw:
                                    14-                         16.75-              21.50-
    Karper:Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
     1.5kg en meer:          15-                          17.75-             23.-
    minder dan 1.5kg        14-                          16.75-           21.50-
    Brasem:Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
    500gr.en meer             9-                           11-                 14.50-
    minder dan 500gr.        7.50-                      9.10-              12-
    Zander:        Go to fullsize imageGo to fullsize image
                                      15-                          17.50-            23-
    Baars:Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
    250gr;en meer:             14-                         16.75-            21.50-
    minder dan 200gr:         12-                         14.25-           18.50-
    Voorn:Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
    200gr. en meer               8-                          9.75-               13-
    minder dan 200gr.           6-                          7.75-               10-

    A; = gewicht per vis.
    B:= afgehaald bij de visser.
    C:= Geleverd in magazijn van kleinhandellaar?
    D: =Aan de verbruiker.

    29-11-2006 om 14:27 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De nieuwe verdeling der bijrantsoenen.
    6 November 1941.


              De nieuwe verdeling der bijrantsoenen.


                          Het begingsel zullen alde handarbeiders van de

                                  bijransoenen genieten.

    >> De Handel en distributie>< deelt mede de volgende bijzonderheden  over de nieuwe regeling inzake van de verdeling der bijrantsoenen.
    De nieuwe regeling brengt een grondige verandering in het besluit van 4 november een beoogt in de eerste plaats een rechtvaardige verdeling in de bijrantsoenen.
    Sedert de toepassing van genoemd besluit kwamen er meer dan 10.000 klachten op het ministerie van Landbouw en voedselvoorzienig binnen, waaronder van de collectieve,en van de zijde van werkgevers en arbeiders,die niet onder die toepassing vallen van dit besluit.
    Men geeft rekenschap ervan dat het een onberispelijke verdeling der bijrantsoenen onmogelijk id. als men nagaat dat alleen in de metaal industrie er meer dan 1.600 vakgroepen te onder gebracht.Bij het besluit zijn er veel arbeiders uitgesloten,terwijl er anderen die er minder rccht op hebben wel bijrantsoenen krijgen.
    Het nieuwe besluit houdt rekening met de behoeften aan meer voeding van de grote meerderheid der arbeiders die ten gevolge van de ver door gedreven realisatie bestendig op volle kracht te arbeiden valt.
    In principe zullen al de handarbeiders (ongeveer'n half milioen arbeiders van de bijrantsoenen genieten.Er zullen wel categorieën uitgesloten zijn,blijven >> Uurwerkmakers><café houders,huisbars bedienden,en kortom al degenen die geen handenarbeid te verrichten hebben,ontvangen van drie derden van het gewone rantsoen.
    Hierdoor zouden ongeveer 100.000 arbeiders ,een bijrantsoen van drie derden ontvangen,100.00 een bijrantsoen van twee derden ,en 900.000 een bijrantsoen.
    Het grote getal rechthebbende van derde categorie is er bewijs voor dat er vooral gestreefd wordt naar uitbreiding der bijrantsoenen over al de categorieën  van arbeiders en dat men oog heeft  gehad voor de sociale zijde van het vraagstuk,overigens is het bekend  dat in tal van bedrijven die een
    dubbel rantsoen genieten,vrijwillig van hun zegels aan hun minder goed bedeelden mede arbeiders afstaan.
    De nieuwe regeling moet bij gevolg niet a- priori op het verzet stuiten van degenen die tot nu toe met een dubbel rantsoen bedeeld worden.
    Het nieuwe besluit zou verder een bepaling behelsen,volgens welke Sekretaris- Generaal de rantsoenen kan wijzigen in verhouding tot een verhoogden voorraad van levensmiddelen en de verdeling ervan over een nog gtoter getal arbeiders uitbreiden,wat nu met de margarine betreft,zouden de arbeiders van de eerste categorie 15 gram margarine per werkdag ontvangen en de anderen dezelfde hoeveelheid voor vijf dagen

    28-11-2006 om 16:15 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Het bewaren van groenten

    5 November 1941.
              Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

                  Het bewaren van groenten.

    Knolselder of raap.

    Deze smakelijke groenten is gemakkelijk te bewarenNa het uitdoen worden alle droge en rottende bladeren verwijderd,om vervolgens in een groef  te bewaren,zoals beschreven word voor gewone  selder om alzo te bewaren.
    Een tweede wijze bestaat erin,deze gereinigde raapselder naast mekaar te leggen in de graven  in een bak.Nochthans moet ook steeds dekmatriaal bij de hand zijn.
    Andijvie.
              Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image


    De andijvie is een groenten die door de liefhebbers op de meest verschillende wijze kan worden bewaard.Het bewaren der andijvie planten is de eenvoudigste ,doch een nadeel dat de groenten slechts op een korte tijdspannen kunnen worden behouden.Daartoe zal men over het perceel waarop de andijvie staat,matten uitspreiden.Hierdoor beschermt men dus de groenten niet alleeen tegen de vorst,maar worden tegeloijkertijd ook gebleekt.
    Het bewaren in bakken is meer geschikt voor degenen,die over een bak beschikken.Men doet namelijk de andijvie uit met een goede kluit en plant ze naast mekaar in de bak.Toch moet er steeds dekmatriaal voorhanden zijn.Een tweede wijze  het bewaren in de kelder.Daartoe gaat men op de volgende manier te werk.De planten worden uitgestoken en van alle onzuiverheden ontdaan,Deze aldus gereinigde planten brengt men in de kelder of in een andere plaats,voor het overwinteren geschiktis ,dan begint men op te stapelen,zodanig dat de planten met hun wortels en  langs de andere zijde met het loof op mekaar liggen.
    Ajuin.
    Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image


    Deze zo kostelijke groenten, zal men thans zeker de meeste zorg trachten te bewaren.
    De planten worden uitgestoken en in geval van goed weder op het veld in rijen gelegd,om ze daar te laten drogen. Wanneer het weder tegen valt; dan kan men ze in een schuur of stal leggen;waar tijdens het drogen,vooral moet opletten is, dat ze dagelijks  moeten worden omgedraaid worden  om het drogen  te versnellen.
    Na het drogen worden de planten ontdaan van hun bladeren,en klaar gemaakt voor te overwinteren op hun plaats.De meest geschukkte plaats zijn de zolders.
    Daae worden de ajuinen op lagen van 15 à20 cm. uit gespreid.
    Zorg dat ze allen liggen  op een vorqt vrije plaats.

    27-11-2006 om 13:03 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Vlaamse vissers naar Grevelingen.

    Go to fullsize image4 November 1941Go to fullsize image
    Vlaamse Vissers Naar Grevelingen.


    Met het oog op de aanstaande seizoen der haringvangst;hetwelk rond de 15de November aanvangt, werden tussen de Franse,Duitse  en de Belgische overheden  onderhandelingen gevoerd,ten einde dat onze vissers in de gelegenheid te stellen op doeltreffende wijze aan de vangst deel te nemen.Zoals bekent,bevindt de vis zich alsdan in grote hoeveelheden voor de Franse kustin de streek van Grevelingen
    Het doel der gevoerde onderhandelingen was te bekomen dat onze vissers vanuit Grevelingen als thuishaven zouden kunnen uitvaren, waar zij tijdelijk zouden vestigen.Het resultaat is dat een beperkt aantal vissers,namelijk 24 naar Grevelingen zullen kunnen varen Aanleg plaatsen zullen voor behouden worden. Al het nodige is gedaan om de ravitaillering in brandstof te verzekeren.
    Maatregelen zijn genomen opdat de vissers wier gezin in België blijft;,wekelijks of tweemaal per maand naar huis kunnen terug komen.
    Een afgevaardigde van het departement  van Marine zal hen naar Grevelingen begeleiden en voor zorgen.Ook is het nodige gedaan om de vis in de beste voorwaarden naar België te vervoeren


            Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image


    23-11-2006 om 12:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Rond de voedselvoorziening.
    3 November 1941.

            Rond de voedselvoorziening.

                                                 De prijsaantekening.


    De prijsaantekening door de kleinhandelaars is verplichtend.Nog talrijke kleinhandelaars vooral in de mindere belangrijke plaatsen des land, zien dit over het hoofd.Vele andere passen,deze schikking slechts gedeeltelijk toe.We hoeven dit niet te onderlijnen,hoeveel misbruiken hiervan het gevolg kunnen zijn.Men vestigd de aandacht van de kleinhandelaars er op dat de politie zal toezien en een vermaning geven de eerste maal.

    Garnaalpastei.
    We hebben erop gewezen,dat de kleine garnaal weldra tot garnaalpastei gemaakt wordt,en die als smeersel bruikbaar zal zijn als ze verwerkt worden.Tot voor de huidige gebeurtenissen werden de garnaaltjes eenvoudig door de vissers overboord geworpen.Kleine garnaal kan inderdaad moeilijk gepeld worden.Spijts de beperkte vangsten,berekend men dat duizend kilogram kleine garnalen per dag voor de verwerking tot pastei,zullen in aanmerking komenDe pastei zal ingeblikt worden en verkocht worden 18 of tegen 30 frank??
    Het inblikken van de kleine garnaal zal een formeel misbruik wegnemen, dat thans bij menig visverkoper in voege is.
    De kleine garnaal werd door sommige visverkopers,na zitting, ten toon gesteld tegen de officiële  prijs van 18 per kilogram.De grote garnalen voortkomende van de zifting werd aan de goede klanten verkocht tegen de prijs van 30 frank de kilogram.
    Kwaliteit van afgeroomde melk.
    Er werd veel geklaagd over de kwaliteit van de afgeroomde melk.Zij verzuurt gemakkelijk .Iedereen weet dat de afgeroomde melk minder lang bewaart , dan volle melk,omdat de vetstoffen verwijdert zijn,het gehalte van melksuiker verhoogt en de gisting bespoedigd.Er moet nochthans aangestipt worden dat in talrijke gevallen de melk niet als voorheen door de voortbrenger wordt verzorgt.Ten slotte is de Oktober maand zeer nadelig voor de kwaliteit van de afgeroomde melk.Bieten en rapen worden binnen gehaald en de melk is een product dat gemakkelijk de geuren opvangt.
    De kleinhandelaren moeten weten hoe de comsumptie melk dient te worden verzorgt.Bij aankomst in de melkerij word de melk gesorteerd.De reeds verzuurde melk worden afgezonderd.Daarna wordt voor het verbruik bestemde melk aan de alcohol test onderworpen,waarbij met het oog op de pasteurrissering de te zure melk wordt afgescheiden en aangewend tot het bereiden van boter.
    Na de pasteuriseering (85° tot95°) wordt de melk op ongeveer 45° afgekoeld.
    Daarna gebeurd de ontroming.In zekere melkerijen worden de room en de afgeroomde melk afzonderlijk gepasteuriseerd.Na de koeling op een temperatuur van  min 10° is de afgeroomde melk klaar voor verbruik.Zij gaat naar de grossier,welke ze onder de handelaars in zuivelproducten en de melkventers verspreid en verdeeld worden.
    Sedert de inschrijving der jongelingen van 14 tot 18 jaar voor het verkrijgen van een rantsoen afgeroomde melk,wordt deze melk nog slechts uitsluitend verdeeld door de melkventers.dit om te beletten,dat men terzelfdertijd een inschrijving zoui nemen bij de melventer en in een zuivelwinkel.

    22-11-2006 om 12:42 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Waar zitten onze aardappelen?
    2 November 1941.


                               Waar zitten onze aardappelen.


    In vijf dagen tijd  wer er meer dan 400.000 kg aardappelen in beslag genomen in de streek van Brugge-Oostende.
    Wanneer er over het aardappel te kort en de aardappel miserie gesproken wordt, dan vindt men steeds nog mensen die met veel misbaar weten te vertellen dat onze aardappelen voor een groot gedeelte naar Duitsland gaan.

    Het is anderzijds een gekend feit dat tal van landbouwers niet de gewenste hoeveelheid en aantal kilogrammen aardappelen hebben geleverd.De bevoegde diensten hebben dan ook een oproep gedaan aan de landbouwers om meer aardappelen te leveren en dat had voor gevolg,dat anderhalf miljoen kg. aardappelen werden geleverd.
    Er werd in het district Brugge -Oostende een aardappel campagne  ingezet.,ook werd er een opsporingstocht georganiseerd met 120 kontoleurs op zoek naar aardappelen.
    Men ging in bepaalde gemeenten waar de fiches vooreerst onderzocht werden. Eens dit achter de rug,werd bij de landbouwers gegaan.
    Er werd hun nog eens gewezen op het tekort te hunne laste valt. Overal kreeg men te horen,we kunnen niet meer leveren.Nadien werd er een bezoek gebracht aan de woning ,stallingen en ten slotte op de velden en de weide zelfs.De spitsvondigheid der kontroleurs ,had voor gevolg dat in vijf dagen tijd meer dan 400.000 kg.aardappelen ontdekt werden,die  ofwel ineen afhankelijkheid van de boerderij ofwel in de weide geborgen staken.
    Voor een paar weken konden wij  berichten,dat in de streek van de Kempen 250.000 kg. aardappelen ontdekt werden.Nu gaat gaat het  om 400.000kg; in een district,en dan nog een district uit de provincie,die beter dan de andere hun leveringsplicht volbracht hebben.

    20-11-2006 om 11:47 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Nieuwe bedeling van afgeroomde melk en karnemelk aan jonge lieden van 14 tot 18jaar.
    1 November 1941.

    Nieuwe bedeling van afgeroomde melk aan jonge lieden van 14 jaat tot 18 jaar.

    De geneesheren en het bijzondere comité der geneesheren ,hebben er meer malen bij de bevoegde instranties er op gewezen,dat het volstrekt nodig is aan de jonge lieden een bijkomend voedsel rijk aan eiwitten te verschaffen,men heeft besloten aan de jonge lieden,dagelijks bij voorrang 1/4 liter afgeroomde melk of karnemelk toe te kennen aan de lieden van 14 tot 18 jaar.en wonende in een gemeente van ùeer dan 10.000 inwoners en dit vanaf 1November.

    18-11-2006 om 13:29 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 08/06-14/06 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 26/11-02/12 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 30/01-05/02 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • ff kennis maken
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • fijne middag
  • groetjes
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 06-2009
  • 03-2009
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006

    Mijn blog is gestart op 4/2/2006 en bestaat vandaag 6904 dagen!
    Gastenboek
  • ff kennis maken
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • fijne middag
  • groetjes
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Inhoud blog
  • 28 Augustus 1942 .Een betere opleiding in het hotelwezen
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 21Augustus 1942. De bedeling van honing
  • 19Augustus 1942. Verbetering in de bedeling van eieren.

    Blog als favoriet !

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    alois53
    blog.seniorennet.be/alois53
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Foto

    Foto

    Foto

         groenlandse
            walvis

    Foto

    VOLKSWEERKUNDE

    De volksweerkunde uit
    het begin van de negentiende
    eeuw was een curieus mengsel
    van gezond verstand en bijgeloof.
    Het bestond uit een samen
    raapsel van duizenden
    weerregels,spreuken en
    gezegden.Een deel van deze
    spreuken hoort men ook nu
    nog wel.

    In vele weerspreuken wordt
    een verband gelegd tussen
    de maan en de bewolking.
    Dit zijn redelijk betrouwbare
    spreuken.
    Een koude heldere nacht
    leidt dikwijls tot vorst of
    mist in de ochtend en het
    is vooral tijdens zulke nachten
    dat de maan goed te zien is.
    Vandaar komt het gezegde
    dat na een heldere nacht
    vorst komt.

    In de volksweerkunde komen
    vele gezegden voor die zouden
    moeten wijzen op het voor-
    spellende gedrag van dieren en
    planten.Zo werd wel eens beweerd
    dat koeien gaan liggen als er
    regen komt en dat bijen voor
    een storm terugkeren naar
    hun korf. De meeste van deze
    gezegden weerspiegelen echter
    slechts de gevoeligheid van
    dieren en planten voor ver-
    anderingen in atmosferische
    omstandigheden,met name
    de vochtigheid.


    Go to fullsize image
    Foto

    Image Preview
    Go to fullsize image

    Go to fullsize image


    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Image Preview
    Go to fullsize image

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!