Dat is een vraag dat onze huismoeders dagelijks stellen aan de verantwoordelijken van Vlees en bijproducten. Wel vertelde een huismoeder op bevel van de verantwoordelijke moet tot de laatste gram uit de geslachte dieren worden gehaald, alvorens de kwartieren van het slachthuis naar de beenhouwer vervoerd worden men had het horen vertellen van haar beenhouwer en die kon het weten.Trouwens voegt ze aantoe,U moet zeker weten,waar het vet blijft,want U behoort tot de verantwoordelijke van Vlees en bijproducten. Bij elke nieuw rantsoenerings-periode hoop ik dat er eindelijk een nummer bij de zegels voorzien is voor vet.Doch telkenmale is het er niets mee.U gaat me toch niet zeggen dat het serieus is 'n mens zou op het laatst van alles denken.En ge weet kwade tongen doen er nog een schepke bovenop.Als ge moest horen ,wat er allemaal verteld wordt en verondersteld???? Er is ten slotte toch een grond van waarheid in,want er is melk en ook boter,niet teveel ,doch we stellen het ermee.Er is vlees maar geen vet.Er is zelfs margarine bedeeld en.......... Hier onderbrak men het gesprek en de gedachtegang van die huismoeder met een zeer lakonische opmerking<<Er is geen voldoende olie>>Daar zit het er het juist in.De productie van boter voldoet niet aan de behoefte van de bevolking. Met 350 gram per persoon en êr maand kan men amper uw boterhammen mee smeren. Voor de keuken moet er dus andere vetstof voorzien wordenBeginnen wij met het dierlijk vet. En we maken de volgende bereking. Om onze gedunde veestapel iets of wat op peil te houden,kan men maar 35 gram vlees per dag en per persoon toebedeeld worden,perweek ,dus 35x7=245gram Wanneer men echter de behoefte van de gehele bevolking van België per week berekend,met bijvoeging van bizondere rantsoenen voor sommige categorieën arbeiders, moet er vermenigvuldigd worden met ongeveer 9 miljioen wat dus 1.250.000 kilos per week maakt. Nemen we als gemiddeldgewicht voor een geslacht dier 175 kilos en we stellen vast dat er week dus 12.000 dieren voor de bevoorrading van onze bevolking nodig zijn.Vanwaar kunne ze bliiven komen.!!!!!! Bij vee van een behoorlijk kwaliteit wordt er gemiddelld 7 kg rauw vet uit elk dier gesneden Wel te begrijpen zoals het thans na de verscherpte controle ingezet door de controle diensten van Vee.Vlees en bijproducten gebeurt.(bekken,nier,krans, longebn, bordt rn briekvet) We nemen dus 12.000dieren X 7 =84.000kg rauw vet per week,het smeltproces geeft een verlies van plus minus 30%.Maakt dus ongeveer 59.000kg.gesmolten rundsvet,vermenigvuldigd met 41/3 of ongeveer 254.000 kgr. per maand. Voorheen was dit niet het geval,doch de sluikhandelaars in vet daarentegen maakten gouden zaken,ziehier zeer duidelijke cijfers. Bij aanvang van de verscherpte controle,die in begin september intrad,noteerden wij de volgende wekelijkse productie van gesmolten vet,bij verschillende vetsmelters. 1ste week September 1941.............49.573 kg. 2de week September 1941..............49.450 kg. 3 de week September 1941...............99.300 kg. 4de week September 1941...............60.000 kg. _________ totaal ..............226.322 kg.
1 ste week Oktober 1941..................69.814.kg/ 2de week Oktober 1941..................73.355kg. 3.de week Oktober 1941..................73.663 kg. 4de.week Oktober 1941.................72.688 kg.
____________ totaal 289.520. kg Ziet ge de productie in stijgende lijn. gaan. Ik moet U echter doen opmerken dat het verschil van 3.500kg.gesmolten vet tussen het maandelijksse gemiddeld waarvan hoger sprake (254.000 kg.)en dit er productie van oktober,hierin bestaat dat er wekelijks nof 2 tot 3000 dieren geslacht worden voor het voorraadplan ,terwijl daarentegen het vet bij het wekelijkse vet. se contigent gevoegd worden.Doch dit plan loopt ten einde en dan verminderd de hoeveelheid vet. We nemen de hoogste cijferen zien eventjes wat ervan de 290.000 kg.per maand oktober aan de bevolking kan bedeeld worden. 290.000 kg: 9.miljoen = 33 gram per persoon en per maand Valt deze voorraadplan weg, dan geraken we nog aan geen 25 gram vet ,dat kan bedeeld worden. Wat kunt U als huisvrouw daarmee aanvangen?, En dan komen we bij de margarine Deze wordt voor het grootste deel uit plantaardige oliën en visoliën vervaardigd,zoals traanolie, grondnotenolie, lmkernolie e.a. Vele van deze oliën zijn niet meer voorradig/ Vet kan voor een gedeelte olie vervangen.Dan maar liever het beschikbare eetbaar vet gebruikt om de ontbrekende oliën te vervangen. Met ao te handelen kan er nog een behoorlijk rantsoen margarine toebedeeld worden. Zo dus huismoeders, er is geen vet,omdat er voldoende margarine zou kunnen gefabriceerd worden.
Slechts 150 kg.kolen in de eerste helft van December.
29 November 1941.
Slechts 150 kg.kolen in de eerste helft van December!!
Een minimum aan kolen zal worden verstrekt/ De verantwoordelijke voor de steenkolen hebben na overleg gepleegd te hebben met het departement van het ministerie van Ekonomische zaken deelt mede: Kolen kleinhandelaars en gemeentebesturen worden er op gewezen,dat in de eerste helft van de maand December,en dat met het oog op de geringe voorraden,welke bij de kolenhandelaars voorhanden zijn, geen grote hoeveelheden kolen op basis van 150 kg zal mogen afgeleverd worden aan de bezitters van de kolenkaarten; Men zal er op toezien ,de verantwoordelijke en de burgetmeesters in betrekking stellen om desgevallend een kleinere en gedeeltekijke uitdeling van kolen waar te nemen.Indien ze ertoe,door vereisten van transport worden verplicht. Hoofdzaak is dat,dringend aan alle betrokkenen een minimum kolen ter beschikking worden gesteld.
Zullen de prijzen van de sprot en garnalen verminderd worden. Naar we vernemen bestaat het inzicht bij prijzen en lonen,de prijzen van garnaal voor de vissers op 8 fr.voor de sprot op 5 fr; de kg.te brengen. Dit zal voor gevolg hebben dat ook de prijzen van den verbruiker te betalen gevoelig zullen verminderen. Hoe men echter rekening gehouden met de onkosten,het risico enz.; voor de vissers? Verbod van uitvaren? Alle reders waarvan het vaartuig niet tegen gewoon risico verzekert zijn ,zullen te Zeebrugge vanaf 1 December a.s. niet mogen uitvaren. Alle zijn verplicht voor 1December hun polis aan de Kreiegsmarine voor te leggen . De zeewaardigheid der vaartuigen. Uit een onderzoek zou komen vast te staan,dat de waterschouten,zekere vaartuigen naar zee laten gaan, zonder een bewijs van zeewaardigheid. De Redersvissers hierover ondervraagd beweren dat de keuring inderdaad niet werd gedaan.Wij wijzen er op het grote gevaar dat hierin schuilt,en dat zowel voor de bemannig en de verzekering der vaartuigen een grote verantwoordelijkheid dragen. Het sprot seizoen in volle gang. De sprotvangst werd dit jaar goed ingezet.De uitslagen zijn zeer gunstig en overtreffen de cijfers van vorig jaar ,als de sprotbanken onder de kust blijven,zal er sprot op de markt komen.D e eerste vangsten werden gedeeltelijk aan de rokerijen geleverd,gedeeltelijk vers verkocht.Regelmatig worden ook verzendingen gedaan naar het binnenland. Gerookte Sprot. Het hoeft niet te zeggen, hoe lekker olie en voedingrijk product welkom is bij onze huismoeders;Men heeft trouwens voor het ogenblik geen buiten gewone keus, en dit is nu eenmaal een onverwacht buiten kansje. Reeds verschillende centra's van het binnenland werden met belangrijke hoeveelheden gerookte sprot bediend,de andere zullen volgen.Zo zal iedere stad, naar gelang den aanvoer aan de beurt komen.De rokers zijn niet de laatste om tevreden te zijn,daar zij nu meer dan één jaar kun inrichtingen gesloten hebben,terug aan het werk zijn.Er is zelfs een akkoord getroffen met de Franse en Duitse overheden,ten doel hebbende 30Belgische visserijschepen naar Grevelingen te sturen,met het oog op de haringvangst.Opnieuw dus werk voor de rokerijen en vis voor de bevolking Waarom is sprot zo duur? Van de verse sprot moet de roker niet 67 maar 72 ten honderd afleveren,de winst van den roker is niet 25 maar 15 ten honderd bruto winst. De sprot wordt overwegend ter plaatse gerookt t.t.z. door de rokerijen van Oostende, Nizuwpoort,Zeebrugge, en Brugge;Slecht enkele rokerijen roken te Gent, Brussel en Oudenaarde. Verse sprot word vroeger weinig verkocht in het binnenland,die dan verkocht ook vooral met de gerookte sprot zal bedacht worden.De leurhandel wordt niet bedeeld.§Oostende uitzondering)slechts erkende handelaars komen in aanmerking. Naar verluidt zal men op de Zondagen en feestdagen in de sprotrokerijen niet mogen gewerkt worden. Er gaan stemme, op tot het opsporen van sprot rn haring per watervliegtuig,proeven in de jaren 1927 hebben gunstige resultaten afgeworpen. De haringvisserij te Grevelingen. De reders die zich nog wensen voor de haringvisserij te Grevelingen, in te schrijven,kunnen zulks nog doen,daar een nog een viertal vaartuigen meer de haringvisserij aldaar zullen mogen bedrijven. Ze moeten zixh wenden tot de Zeevisserij dienst. De bevoorrading in vis te Oostende. De bevoorrading van de Oostendse bevolking ,was gisteren nog een probleem zonder oplossing,vol angstwekkend bezorgtheid.Dank zij de tussenkomst van de Burgermeester kan hier met genoegen aan de Oostendse bevolking worden medegedeeld dat de procent,toegekend aan de plaatselijke kleinhandel herzien wordt en vastgesteld is geworden van 2 op 4t.h. van de totale productie,wat 15 th. der lokale productie beduidt.Dank zij de spontane tussenkomst van de Burgermeester zal binnen, kort de hele visservloot mogen uitvaren.
Uit het buitenland kwam 400.000 ton graan. Onlangs ondervond de bevoorrading der bevolking aan brood ernstige moeilijkheden ,daar de periode tussen de twee oogsten spijts krachtige inspanningen der autoriteiten niet zo schitterend verliep als kan worden verwacht. Nu het land gedurende enkele maanden op eigen voortbrengst gaat leven,schijnt het ogenblik gekomen uit te leggen in welke voorwaarden en dank zij welken steun dezer dagen een crisis kan doorgeworsteld worden. Het dagelijks broodrantsoen van 225 gram noodzaakt jaarlijks 600.000 broodgraan. In 1940 bracht de landbouw in België ongeveer 570.000 ton op , 150.000 ton moet echter afgerekend worden voor het zaaien voor het volgend jaar en voor een reserve aan klein graan. Daar en boven werden 220.000 ton rechtstreeks door den producent voor eigen gebruik gebezigd. Alleen dus de overblijvende hoeveelheid t.t.z. 200.000 ton diende voor de algemene bevoorrading. Onmiddelijk na deze cijfers vast gesteld te hebben,moest het ministerie van Landbouw en ravitaillering er voor zorgrn de 400.000 ton die noodzakelijk waren,om de vastgestelde deficit te dekken,uit het buitenland te betrekken. Voor den oorlog,was het aantal in te voeren granen heel wat hoger en beliep het gemiddeld elk jaar 1.200.000 ton, doch toen het graan kwam uit Argentinië,uit Canada, en uit de Verenigde Staten van Amerika. De absolute onmogelijkheid om het graan van overzee in te voeren, bracht met zich mede,dat de opzoekingen in Euroees ruimte moest beperkt blijven. De Europese graanoogst was in 1940 wat lager dan de voorgaande jaren,.Besprekingen werden echter ingezet,om in Noord Frankrijk ,en in het departement van Kales een eerste hoeveelheid van, 12.000 ton granen aante kopen.Verscheidene andere koopcontracten brachten het uit deze twee departementen ingevoerd graan op 54.000 ton. Terlijkertijd gaf de Duitse Intendance,op bevel van de militaire overheid en administratie;het bevel 20.000 ton roggemeel; vrij te maken die in de graanmagazijnen van Antwerpen lagen. Een weinig later werd er een akkoord bereikt met de Nederlandse Aardappelmeel centrale voor de levering van 38.000 ton aardappelmeel;waarvan 34.265 ton aardappelmeel werd gebruikt voor het vervaardigen van brood. Langs de andere kant,werd een eerste contract in Oktober 1940 aangeknoopt met Sowjet Unie met het doel,den moeilijkkheden te verhelpen. Die zou onstaan zijn tussen Februari en September. Het is echter slechts in Februari in 1942 dat de Belgische economische zending Brussel kon verlaten voor Moskou om aldaar besprekingen voort te zetten. Uit deze uiterste delicate en moeilijke besprekingen kwam ten slotte,een principieel akkoord tot stand voor de levering van 150.000 ton granen in ruil voor zink. Van dit cijfer ontving België een enkele zending van 3.450 ton russisch graan. Ten gevolge van verscheidene contracten bedroeg de totale geimporteerde rogge voor de periode Februari-Oktober 292.500 ton. De tabel van den invoer ziet er dus uit als volgt, Franse tarwe.............54.000 ton Roggemeel(Duitsland)..20.000 ton. Aardappelmeel Holland..38.000 ton. Russisch graan...............3.490 ton. Duitse rogge...................292.500 ton. In totaal.........................408.490 ton/ Daarbij moesten nog de 18.760 ton tarwe grvoegd worden in de maand Augustus.
De keuken in Oorlogstijd een gerenommeerde chef-kok Gaston Clement. geeft zijn mening over de oorlogsrecepten Om de tijdsgeest te bewaren wordt de stijl behouden,maar vergeet niet dit soort teksten van alle tijden kan zijn, ook voor vandaag en morgen. Onze grootmoeders gebruikten tijden onze opvoeding nogal vaak de uitspraak "t'moest eens oorlog geweest hebben,ge zou wel anders praten'" vooral als we onze neus ophaalden voor de gererveerde spijzen.Het kan mischien een raar idee zijn, maar waarom geen oorlogsrecepten uitproberen? Even Luisteren? Ik wil u niet voorspiegelen, geachte lessers en lezeressen,dat gij,in deze keukenrecepten verzamelingen,die later aan bod komen die de weerga zijn van de recepten die gij voorheen,in normale omstandigheden,met zoveel succs hebt toegepast. Het spreekt vanzelfs dat er in den huidige toestand niet aangedacht wordt gerechten met boter ,eieren en zoveel andere lekkere en voedzame bestanddelen toe te bereiden;wij hebben ogen,maar zien ze niet meer ,ons gehemelte herkent ze nog slechts....in verbeelding,en onze beurs.... kom;maar liever niet aan denken.Toch is het een elementaire,en niet te min onomstootbare waarheid,dat men met niets<<niet<<iets<< kan maken.Verbeeld U dan ook niet dat gij in deze verzameling toverfurmules zult vinden-zoals in de beruchte brochures met oorlogsrecepten,die peper duur in de handen van den licht gelovigen Jan Publiek worden gestopt!.-om boter,zeep en tabak zelf te fabriceren :zulks bestaat gewoon niet. Doch wat wij wel kunnen,;het weinige waarover wij beschikken doelmatig aanwenden,en olie,eieren,room enz;te vervangen door andere producten;zij zullen de eersten niet werkelijk vervangen,op verre na niet, maar kunnen toch dienstig zijn.Verbeeld U evenmin dat gij hierin een of ander hocus-pocus zult leren,zoals dat rantsoenenbrood,koffie en andere noodwendige voedingsstoffen vermeningvuldigt of uit de tafel stampt,noch raadgevingen in den aard van deze waarmee sommige schrijvers den man-uit -de-straat genadig overstelpen.... zonder ze ooit te hebben getoetst aan eigen ervaring;Wij kennen maar ééne toverfurmule >>Zuinigheid>> Deze deugd moet ik voor,zeker niet leren kennen; voorbeeldige huishoudsters als gij hebben deze ten allen tijde toegepast. Toch kan het geen kwaad er nu meer dan ooit op te hameren dat de zuinigheid een grote deugd is ,om,zoniet verspilling ,dan toch een zeker verlies van kostbare voedingswaren te voorkomen;Een voorbeeld;bij het toe bereiden van stoofvlees hebt gij vet nodig om het vlees te bakken;wanneer het vlees mooi bruin is, kunt ge de pan goed sluiten en het vet op een bord gieten;dit is een kostbare wenk,niet alleen zult gij daarbij vet uitsparen voor toebereiding van aardappelen of groenten, maar tevens de lever van de heer gemaal vrijwaren voor congestie door overtollig verorberen van vetstoffen. Of dit twede voorbeeld;ge kookt vleesnat; of gij stopt een oude haan of hen in de pot.... Ziet gij dat vet boven drijven?Schept het af,en laat het heet worden om het nat te laten verdampen.Dit vet brengt gij bij een volgende gelegenheid weer goed te pas. Aanraden van besparingen te doen op het brood ware al te dwaas,en toch....Vergeet niet dat de kleinste;harde korst kan gebruikt worden als korstjes in de soep of als paneersel, dat oud bakken brood kan dienen om pudding te bereiden,en dat pudding niet alleen een lekkernij is, maar ook,in deze benarde tijden, een fameus vervangmiddel van het zoo strikt gerantsoeneerd brood. Elk brokje vet dat nog aan vlees kleeft is nuttig; elk brokje vlees dat nog zit aan een been uitgekookt of gebakken of gebraden vlees kan gebruikt worden,t'zij in gehakt,t'zij in kleine brokjes gesneden in de soep.Als ge de beenderen hebt komt vet uit,dat welkom zal zijn; de beenderen krijgen een mooie-bruine kleur en smaak van gebraad,die de soep nog lekkerder zal smaken. Een braadpan waarin ge een biefstuk of een ander stuk vlees liet bakken is vettig;maak er dankbaar gebruik ervan om er groenten of aardappelen in te stoven of te bakken.Een pan waarin gij een een ander vet liet afsmelten is klaar voor het stoven van groenten,hetzelfde geldt voor de braadpan.
Tot zover dit mooie denkwijze van deze beroemde chefkok Gaston Clement. Na het lezen van dit alles denk zeker niet" het was nog niet zo erg" maar herdenk de velen die het niet overleefden. Uit aan tafel in oorlogstijd. Spijtig genoeg bezit ik niet de recepturen van Chefkok Gaston Clement.Ik ben nog op zoek.
Het distrikt Roeselaere mobiliseert de aardappelen .
25 November 1941
Het distrikt Roeselaere mobiliseert de aardappelen.
Op 10 dagen tijd werden 21.127.373 kg.aardappelen bijeen gebracht.
Alhoewel West-Vlaanderen op gebied van aardappelwinning zeer gunstig afsteekt bij sommige andere provincies heeft ht het toch niet nagelaten alle krachten bij te zetten om ieder overschot dat nog bij de landbouwers beruste er uit te halen en dit ter beschikking te stellen van de algemene bevoorrading.In het kader der provinciale aktie is het distrikt Roeselare in nauwe samenwerking met de burgermeesters over gegaan tot de mobilisatie der aardappelen Volgens een vast uitgewerkt plan werd gemeente na gemeente aangepakt:tot op heden werden 15 gemeenten bereikt waarvan cokgende billan kan voorgelegd worden.Aantal landbouwers bezocht 1393 Aantal kg.aardappeleen te leveren :1.27.373. Tegen 15 December zal het distrrikt Roeselare het anderhalf millioenoverschreden worden.
Volkseetmalen. Door het stadsbestuur werd het werk der << volkseetmalen<< ingericht,ten einde de minder begoeden in de gelegenheid te stellen aan een verlaagde prijs een degelijk eetmaal te bekomen/
Waarbij den aanvang 20eetmalen per dag waren verstrekt,werden er na enkele maanden tot 3700 eetmalen verstrekt per dag in de versvhillende lokalen die verspreid waren in de grootstad Gent. Dank zij de toewijding en de belangloze medewerking van dienstvaardige vrijwilligers medewerking werden aldus meer dan 300.000eetmalen afgeleverd.
Intussen werd een centrale bereidingskeuken ingericht van waar in samenwerking met het provincieciaal,het plaatselijk comité van Winterhulp,Stedelijke bevoorradingsdienst de gesteunden van Winterhulp welke een goedkope eetmaal wensen te bekomen dienen zich in te schrijvenbij de plaatselijke beambten uit dagblad Volk& Staat. 22-11-41.
In Nederland heeft men vastgesteld dat ongeveer 500.000 varkens op clandistiene wijze van de markt verdwenen zijn.In verband daarmede wordt de aandacht gevestigd op de onsmakelijke smerig gedoe van de slachttingen in stallen en krotten, waar met alle hygiëne wordt gespot.Dat bovendien iedere vleeskeuring hier ontbreekt en de kopers zich blootstellen aan de gevaren van het eten van ziek vlees,dat mag ook eens onderlijnt worden. Er is echter meer, door het sluikslachten worden de rantsoenen naar beneden gedrukt voor de bevolking.
Een reglementering van den handel is dringend nodig,omdat de ondervinding van verleden jaar gellerd heeft, dat in deze tak van onze landbouwproductie misbruiken voorkomen.Vooral bij den uitvoer.Er werden markt verhandelingen afgesloten op witloofpartijen die verpakt werden in kistjes,die eerst in water werden gedompeld waren.... Om een einde aan te stellen aan zulke praktijken,wordt er een systeem van centralisatie voorop gesteld.Dit systeem wordt in de hand gewerkt door het feit dat de grootste gedeelte van de witloofteelt zich concentreert in den driehoek Brussel-Leuven-Mechelen. Het zal verboden rechtstreekse contact tussen verbruiker en handelaar alsook tussen voortbrenger en groothandelaar,alles zal gaan langs de verkoopcentrale. Die zal toezien op gewicht,versheid,kwaliteit enz. De stand van de witloofproductie. Wij vernemen ten slotte,dat de witloof productie dit jaar tamelijk goed is.Er is evenwel een vertraging die te wijten is aan het tekort aan kolen en ook aan de late bezaaiing. Er is tot nu toe slechts geringe aanvoer,maar de toestand kan heel wat beter worden in begin van 1942. De productie kan met onze bevindingen,zal meer dan 20 miljoen kilogram bevatten, het valt echter te voorzien de aanvoer op de markt en pas overvloedig zal zijn in de maanden Februari en Maart.Het overigens ook best mogelijkdat wij deze voedingswaar in reserve houden voor de moeilijke overgangsmaanden.
Met het oog op onze voedselvoorziening is het abduluut vereiste, dat de winter wortelen,niet aan de dieren veevoeder worden,doch voorbehoudend blijven voor de mensen voeding. Het is dan ook vereist, dat de nodige vooradige wortelen ter beschikking kunnen gesteld worden van de bovolking in het voorjaar.Het zelfde geldt voor rapen en rebarber.
De onderrichtingen werden reeds gegeven voor de wortelstreek van Lanaken en Dendermonde.De streek van Antwerpen-Mechelen,-Aarschot enz.
De levering in broodgranen De hoofdgroepering van << granen>> doet een dringende oproep tot de voortbrengers,opdat deze, in korst mogelijke tijd,de hoeveelheden ,tarwe en rogge,waarvoor zij nog rekenplichtig zijn ,aan de erkende handelaars zouden verkopen. Dank zij de goede samenwerking en de goede wil van voortbrengers,dorschers, handelaars ,maalders en bakkers,is er tot op heden,en vooral gedurende de verbinding periode tussen de oogsten van 1940 en 1941,nog geen tekort geweest aan brood.Ook de levering van granen uit het buitenland is daar niet vreemd aan. Het zou nochthans kunnen voordoen dat de voorraden meel bij de maalders en bakkers ontoereikend zijn gedurende de winterperiode in geval men zou af te rekenen hebben met vervoersproblemen. <<het is dringend nodig dat de meelvoorraden worden verhoogd.
Het sinaasappelseizoen nadert en de vraag wordt gesteld;hoe zit het met de invoer van deze smakelijke gezonde vrucht? Verleden jaar is daar omtrent, zoals men weet heel wat te doen geweest.De invoer was niet geregeld,zoals het behoorde,en de verdeling in detail nog minder. Nu zal men niet in de fouten hervallen. Eersten, omdat de invoer gecentraliseerd wordt en toevertrouwd is aan een oude,vertrouwde gevestigde firma. Tweedes,omdat het invoer kwantum zeer laag was. Inderdaad voor de eerst volgende drie maanden is slechts een contigent sinaasappelen ter waarden van 3miljoen franken voorzien.En wanneer men weet, dat de prijs in Italië in vergelijking met vorig jaar bijna honderd percent gestegen is, dan kan men gemakkelijk concluderen,dat de hoeveelheid in te voeren sinaasappelen klein zal zijn; Men heeft uitgerekend dat de verdeling van dit contigent ons zou brengen tot een halve sinaasappel per hoofd van onze bevolking. Gezien deze buiten gewone invoer schaarste heeft men verschillende plannen van verdeling overwogen. Men is daarbij tot overtuiging gekomen,dat het beste systeem zou zijn de verdeling te doen langs de scholen, waar ook natuurlijk de gasthuizen en dergerlijke instellingen niet zouden ergeten worden. Op deze wijze zou deze gezonde vrucht op de meest nuttige plaats terecht komen. De vraag dient gesteld of in de toekomst onze uitvoer van andere vruchten,zoals vijgen,amandelen enz.verboden heeft. De sommen daarvoor gereserveerd zouden wellicht kunnen gebruikt worden om het contigent sinaasappelen voor de volgende drie maanden te verhogen.
In het wekelijkse overzicht der voedingsmarkten der voeding coöperatie lezen wij het volgende:Dank zij den regelmatige en gunstige aanvoer van vee op de verschillende mrkten,kan de Hoofd groepering aan diverse Be^en verwerkings instellingen een bijna maximum levering verzekeren. Daar de magere rundvee van de markt is terug getrokken,is de kwaliteit van het vers vlees flink verbeterd,en des te meer daar de slachters sinds de vasrstelling van hun nieuwe vedelingscijfers,waarin een reserve is voorzien niet meer verplicht zijn het vlees onmiddelijk te verkopen. De vraag naar bereid vlees is gestegen,opmerkelijk is echter dat het publiek voorkeur vertoont voor wordtenrijen,gezien deze verkocht worden ter waarde,van 1 rantsoenzegel voor 140gr. Van zijn kant zet de centrale haar besprekingen voort met landen die vlees uitvoeren,om zekere producten in te voeren.
>> De Handel en distributie>< deelt mede de volgende bijzonderheden over de nieuwe regeling inzake van de verdeling der bijrantsoenen. De nieuwe regeling brengt een grondige verandering in het besluit van 4 november een beoogt in de eerste plaats een rechtvaardige verdeling in de bijrantsoenen. Sedert de toepassing van genoemd besluit kwamen er meer dan 10.000 klachten op het ministerie van Landbouw en voedselvoorzienig binnen, waaronder van de collectieve,en van de zijde van werkgevers en arbeiders,die niet onder die toepassing vallen van dit besluit. Men geeft rekenschap ervan dat het een onberispelijke verdeling der bijrantsoenen onmogelijk id. als men nagaat dat alleen in de metaal industrie er meer dan 1.600 vakgroepen te onder gebracht.Bij het besluit zijn er veel arbeiders uitgesloten,terwijl er anderen die er minder rccht op hebben wel bijrantsoenen krijgen. Het nieuwe besluit houdt rekening met de behoeften aan meer voeding van de grote meerderheid der arbeiders die ten gevolge van de ver door gedreven realisatie bestendig op volle kracht te arbeiden valt. In principe zullen al de handarbeiders (ongeveer'n half milioen arbeiders van de bijrantsoenen genieten.Er zullen wel categorieën uitgesloten zijn,blijven >> Uurwerkmakers><café houders,huisbars bedienden,en kortom al degenen die geen handenarbeid te verrichten hebben,ontvangen van drie derden van het gewone rantsoen. Hierdoor zouden ongeveer 100.000 arbeiders ,een bijrantsoen van drie derden ontvangen,100.00 een bijrantsoen van twee derden ,en 900.000 een bijrantsoen. Het grote getal rechthebbende van derde categorie is er bewijs voor dat er vooral gestreefd wordt naar uitbreiding der bijrantsoenen over al de categorieën van arbeiders en dat men oog heeft gehad voor de sociale zijde van het vraagstuk,overigens is het bekend dat in tal van bedrijven die een dubbel rantsoen genieten,vrijwillig van hun zegels aan hun minder goed bedeelden mede arbeiders afstaan. De nieuwe regeling moet bij gevolg niet a- priori op het verzet stuiten van degenen die tot nu toe met een dubbel rantsoen bedeeld worden. Het nieuwe besluit zou verder een bepaling behelsen,volgens welke Sekretaris- Generaal de rantsoenen kan wijzigen in verhouding tot een verhoogden voorraad van levensmiddelen en de verdeling ervan over een nog gtoter getal arbeiders uitbreiden,wat nu met de margarine betreft,zouden de arbeiders van de eerste categorie 15 gram margarine per werkdag ontvangen en de anderen dezelfde hoeveelheid voor vijf dagen
Deze smakelijke groenten is gemakkelijk te bewarenNa het uitdoen worden alle droge en rottende bladeren verwijderd,om vervolgens in een groef te bewaren,zoals beschreven word voor gewone selder om alzo te bewaren. Een tweede wijze bestaat erin,deze gereinigde raapselder naast mekaar te leggen in de graven in een bak.Nochthans moet ook steeds dekmatriaal bij de hand zijn. Andijvie.
De andijvie is een groenten die door de liefhebbers op de meest verschillende wijze kan worden bewaard.Het bewaren der andijvie planten is de eenvoudigste ,doch een nadeel dat de groenten slechts op een korte tijdspannen kunnen worden behouden.Daartoe zal men over het perceel waarop de andijvie staat,matten uitspreiden.Hierdoor beschermt men dus de groenten niet alleeen tegen de vorst,maar worden tegeloijkertijd ook gebleekt. Het bewaren in bakken is meer geschikt voor degenen,die over een bak beschikken.Men doet namelijk de andijvie uit met een goede kluit en plant ze naast mekaar in de bak.Toch moet er steeds dekmatriaal voorhanden zijn.Een tweede wijze het bewaren in de kelder.Daartoe gaat men op de volgende manier te werk.De planten worden uitgestoken en van alle onzuiverheden ontdaan,Deze aldus gereinigde planten brengt men in de kelder of in een andere plaats,voor het overwinteren geschiktis ,dan begint men op te stapelen,zodanig dat de planten met hun wortels en langs de andere zijde met het loof op mekaar liggen. Ajuin.
Deze zo kostelijke groenten, zal men thans zeker de meeste zorg trachten te bewaren. De planten worden uitgestoken en in geval van goed weder op het veld in rijen gelegd,om ze daar te laten drogen. Wanneer het weder tegen valt; dan kan men ze in een schuur of stal leggen;waar tijdens het drogen,vooral moet opletten is, dat ze dagelijks moeten worden omgedraaid worden om het drogen te versnellen. Na het drogen worden de planten ontdaan van hun bladeren,en klaar gemaakt voor te overwinteren op hun plaats.De meest geschukkte plaats zijn de zolders. Daae worden de ajuinen op lagen van 15 à20 cm. uit gespreid. Zorg dat ze allen liggen op een vorqt vrije plaats.
Met het oog op de aanstaande seizoen der haringvangst;hetwelk rond de 15de November aanvangt, werden tussen de Franse,Duitse en de Belgische overheden onderhandelingen gevoerd,ten einde dat onze vissers in de gelegenheid te stellen op doeltreffende wijze aan de vangst deel te nemen.Zoals bekent,bevindt de vis zich alsdan in grote hoeveelheden voor de Franse kustin de streek van Grevelingen Het doel der gevoerde onderhandelingen was te bekomen dat onze vissers vanuit Grevelingen als thuishaven zouden kunnen uitvaren, waar zij tijdelijk zouden vestigen.Het resultaat is dat een beperkt aantal vissers,namelijk 24 naar Grevelingen zullen kunnen varen Aanleg plaatsen zullen voor behouden worden. Al het nodige is gedaan om de ravitaillering in brandstof te verzekeren. Maatregelen zijn genomen opdat de vissers wier gezin in België blijft;,wekelijks of tweemaal per maand naar huis kunnen terug komen. Een afgevaardigde van het departement van Marine zal hen naar Grevelingen begeleiden en voor zorgen.Ook is het nodige gedaan om de vis in de beste voorwaarden naar België te vervoeren
De prijsaantekening door de kleinhandelaars is verplichtend.Nog talrijke kleinhandelaars vooral in de mindere belangrijke plaatsen des land, zien dit over het hoofd.Vele andere passen,deze schikking slechts gedeeltelijk toe.We hoeven dit niet te onderlijnen,hoeveel misbruiken hiervan het gevolg kunnen zijn.Men vestigd de aandacht van de kleinhandelaars er op dat de politie zal toezien en een vermaning geven de eerste maal.
Garnaalpastei. We hebben erop gewezen,dat de kleine garnaal weldra tot garnaalpastei gemaakt wordt,en die als smeersel bruikbaar zal zijn als ze verwerkt worden.Tot voor de huidige gebeurtenissen werden de garnaaltjes eenvoudig door de vissers overboord geworpen.Kleine garnaal kan inderdaad moeilijk gepeld worden.Spijts de beperkte vangsten,berekend men dat duizend kilogram kleine garnalen per dag voor de verwerking tot pastei,zullen in aanmerking komenDe pastei zal ingeblikt worden en verkocht worden 18 of tegen 30 frank?? Het inblikken van de kleine garnaal zal een formeel misbruik wegnemen, dat thans bij menig visverkoper in voege is. De kleine garnaal werd door sommige visverkopers,na zitting, ten toon gesteld tegen de officiële prijs van 18 per kilogram.De grote garnalen voortkomende van de zifting werd aan de goede klanten verkocht tegen de prijs van 30 frank de kilogram. Kwaliteit van afgeroomde melk. Er werd veel geklaagd over de kwaliteit van de afgeroomde melk.Zij verzuurt gemakkelijk .Iedereen weet dat de afgeroomde melk minder lang bewaart , dan volle melk,omdat de vetstoffen verwijdert zijn,het gehalte van melksuiker verhoogt en de gisting bespoedigd.Er moet nochthans aangestipt worden dat in talrijke gevallen de melk niet als voorheen door de voortbrenger wordt verzorgt.Ten slotte is de Oktober maand zeer nadelig voor de kwaliteit van de afgeroomde melk.Bieten en rapen worden binnen gehaald en de melk is een product dat gemakkelijk de geuren opvangt. De kleinhandelaren moeten weten hoe de comsumptie melk dient te worden verzorgt.Bij aankomst in de melkerij word de melk gesorteerd.De reeds verzuurde melk worden afgezonderd.Daarna wordt voor het verbruik bestemde melk aan de alcohol test onderworpen,waarbij met het oog op de pasteurrissering de te zure melk wordt afgescheiden en aangewend tot het bereiden van boter. Na de pasteuriseering (85° tot95°) wordt de melk op ongeveer 45° afgekoeld. Daarna gebeurd de ontroming.In zekere melkerijen worden de room en de afgeroomde melk afzonderlijk gepasteuriseerd.Na de koeling op een temperatuur van min 10° is de afgeroomde melk klaar voor verbruik.Zij gaat naar de grossier,welke ze onder de handelaars in zuivelproducten en de melkventers verspreid en verdeeld worden. Sedert de inschrijving der jongelingen van 14 tot 18 jaar voor het verkrijgen van een rantsoen afgeroomde melk,wordt deze melk nog slechts uitsluitend verdeeld door de melkventers.dit om te beletten,dat men terzelfdertijd een inschrijving zoui nemen bij de melventer en in een zuivelwinkel.
In vijf dagen tijd wer er meer dan 400.000 kg aardappelen in beslag genomen in de streek van Brugge-Oostende. Wanneer er over het aardappel te kort en de aardappel miserie gesproken wordt, dan vindt men steeds nog mensen die met veel misbaar weten te vertellen dat onze aardappelen voor een groot gedeelte naar Duitsland gaan.
Het is anderzijds een gekend feit dat tal van landbouwers niet de gewenste hoeveelheid en aantal kilogrammen aardappelen hebben geleverd.De bevoegde diensten hebben dan ook een oproep gedaan aan de landbouwers om meer aardappelen te leveren en dat had voor gevolg,dat anderhalf miljoen kg. aardappelen werden geleverd. Er werd in het district Brugge -Oostende een aardappel campagne ingezet.,ook werd er een opsporingstocht georganiseerd met 120 kontoleurs op zoek naar aardappelen. Men ging in bepaalde gemeenten waar de fiches vooreerst onderzocht werden. Eens dit achter de rug,werd bij de landbouwers gegaan. Er werd hun nog eens gewezen op het tekort te hunne laste valt. Overal kreeg men te horen,we kunnen niet meer leveren.Nadien werd er een bezoek gebracht aan de woning ,stallingen en ten slotte op de velden en de weide zelfs.De spitsvondigheid der kontroleurs ,had voor gevolg dat in vijf dagen tijd meer dan 400.000 kg.aardappelen ontdekt werden,die ofwel ineen afhankelijkheid van de boerderij ofwel in de weide geborgen staken. Voor een paar weken konden wij berichten,dat in de streek van de Kempen 250.000 kg. aardappelen ontdekt werden.Nu gaat gaat het om 400.000kg; in een district,en dan nog een district uit de provincie,die beter dan de andere hun leveringsplicht volbracht hebben.
Nieuwe bedeling van afgeroomde melk en karnemelk aan jonge lieden van 14 tot 18jaar.
1 November 1941.
Nieuwe bedeling van afgeroomde melk aan jonge lieden van 14 jaat tot 18 jaar.
De geneesheren en het bijzondere comité der geneesheren ,hebben er meer malen bij de bevoegde instranties er op gewezen,dat het volstrekt nodig is aan de jonge lieden een bijkomend voedsel rijk aan eiwitten te verschaffen,men heeft besloten aan de jonge lieden,dagelijks bij voorrang 1/4 liter afgeroomde melk of karnemelk toe te kennen aan de lieden van 14 tot 18 jaar.en wonende in een gemeente van ùeer dan 10.000 inwoners en dit vanaf 1November.
De volksweerkunde uit het begin van de negentiende eeuw was een curieus mengsel van gezond verstand en bijgeloof. Het bestond uit een samen raapsel van duizenden weerregels,spreuken en gezegden.Een deel van deze spreuken hoort men ook nu nog wel.
In vele weerspreuken wordt een verband gelegd tussen de maan en de bewolking. Dit zijn redelijk betrouwbare spreuken. Een koude heldere nacht leidt dikwijls tot vorst of mist in de ochtend en het is vooral tijdens zulke nachten dat de maan goed te zien is. Vandaar komt het gezegde dat na een heldere nacht vorst komt.
In de volksweerkunde komen vele gezegden voor die zouden moeten wijzen op het voor- spellende gedrag van dieren en planten.Zo werd wel eens beweerd dat koeien gaan liggen als er regen komt en dat bijen voor een storm terugkeren naar hun korf. De meeste van deze gezegden weerspiegelen echter slechts de gevoeligheid van dieren en planten voor ver- anderingen in atmosferische omstandigheden,met name de vochtigheid.