5 November 1941.
Het bewaren van groenten.
Knolselder of raap.
Deze smakelijke groenten is gemakkelijk te bewarenNa het uitdoen worden alle droge en rottende bladeren verwijderd,om vervolgens in een groef te bewaren,zoals beschreven word voor gewone selder om alzo te bewaren. Een tweede wijze bestaat erin,deze gereinigde raapselder naast mekaar te leggen in de graven in een bak.Nochthans moet ook steeds dekmatriaal bij de hand zijn. Andijvie.
De andijvie is een groenten die door de liefhebbers op de meest verschillende wijze kan worden bewaard.Het bewaren der andijvie planten is de eenvoudigste ,doch een nadeel dat de groenten slechts op een korte tijdspannen kunnen worden behouden.Daartoe zal men over het perceel waarop de andijvie staat,matten uitspreiden.Hierdoor beschermt men dus de groenten niet alleeen tegen de vorst,maar worden tegeloijkertijd ook gebleekt. Het bewaren in bakken is meer geschikt voor degenen,die over een bak beschikken.Men doet namelijk de andijvie uit met een goede kluit en plant ze naast mekaar in de bak.Toch moet er steeds dekmatriaal voorhanden zijn.Een tweede wijze het bewaren in de kelder.Daartoe gaat men op de volgende manier te werk.De planten worden uitgestoken en van alle onzuiverheden ontdaan,Deze aldus gereinigde planten brengt men in de kelder of in een andere plaats,voor het overwinteren geschiktis ,dan begint men op te stapelen,zodanig dat de planten met hun wortels en langs de andere zijde met het loof op mekaar liggen. Ajuin.
Deze zo kostelijke groenten, zal men thans zeker de meeste zorg trachten te bewaren. De planten worden uitgestoken en in geval van goed weder op het veld in rijen gelegd,om ze daar te laten drogen. Wanneer het weder tegen valt; dan kan men ze in een schuur of stal leggen;waar tijdens het drogen,vooral moet opletten is, dat ze dagelijks moeten worden omgedraaid worden om het drogen te versnellen. Na het drogen worden de planten ontdaan van hun bladeren,en klaar gemaakt voor te overwinteren op hun plaats.De meest geschukkte plaats zijn de zolders. Daae worden de ajuinen op lagen van 15 à20 cm. uit gespreid. Zorg dat ze allen liggen op een vorqt vrije plaats.
|