Inhoud blog
  • 28 Augustus 1942 .Een betere opleiding in het hotelwezen
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 21Augustus 1942. De bedeling van honing
  • 19Augustus 1942. Verbetering in de bedeling van eieren.
  • Vervolg van de voeding van het Afrika korps
  • 18 augustus 1942.De voedselposite van het Afrikakorps van Maarschalk Rommel
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 8Augustus 1942:Levert uw jampotten in
  • 4 augustus 1942..De distributie van vis.
  • 2 Augustus 1942.De vooruit zichten van het seizoen 1942/1943.
  • 2 Augustus 1942.De overvloedige fruitoogst en de confituurfabricatie.
  • 31 Juli 1942.Vroege aardappelen verdeeld en 56.000kg Boter in de koelhuizen ondergebracht.
  • 23Juli 1942. Zegel nr.9 geeft recht op 30 gram vleesworst
  • 20 Juli 1942. Maximumprijzen der paarden.
  • 18Juli 1942 De mobilisatie van de halflate aardappelen.
  • 16 Juli 1942 Bij de Bakkers
  • 17Juli 1942 De derde algemene vergadering van Winterhulp te Brussel
  • 14Juli 1942. Vlees,Lever-en bloedworst voor zegel nr.9
  • De Voedslpositie van het Afrikakorps van Maarschalk Rommel uitermate gunstig
  • smokkelschandaal in aardappelen rond Heist-op-de-Berg.
  • De activiteit van de mobiele brigade op het gebied van de baancontrole
  • Maximum prijzen voor brood en meel.
  • Bescherm uw leven
  • Breidt het talkschandaal zich nog verder?
  • De regeling van het verkeer.
  • Smokkel in aardappelen wordt ongenadig beteugeld
  • De Beteugeling van de sluikslachting en de onwettige handel in vlees
  • Maximum prijzen van Brood en Meel.
  • Naar een opvoeding der weggebruikers
  • verdeling van bereide vleeswaren.
  • De Aaardappel vzerdelingen van Juli 1942 af
  • 21 Juni 1942.De kwestie der aardnoten.
  • 15Juni 1942.Bij denieuwe rantsoenering van het vlees
  • 18Juni 1942.Het schandaal op de groenten - en fruitmarkt
  • 12juni 1942.Het land van Waas eet kersen tegen de officiële prijs
  • 10Juni 1942.Het Zeevissersbedrijf in de Noordzee.
  • 6 Juni 1942. 14Ton suiker in beslaggenomen door de controle diensten van Groot-Antwerpen.
  • 4 Juni 1942: De verkoop van bevroren eetbare mengsel.
  • 2Juni 1942:Stijging der melkproductie,en de gezond groeistand der vroeg aardappelen.
  • 1Juni tot 31 Juli 1942. 150kg.kolen voor deze periode.
  • 22 Mei 1942.De niet overhandigde Mei rantsoenen boter,margarine, peulvruchten en haver derivaten worden in Juni geleverd.
  • 18 Mei 1942.De Antwerpse jeugdherberg bestaat tien jaar.
  • 17mei 1942.Valse zinken stukken in omloop
  • 27 Mei 1942.De vis was verdwenen,of de praktische tussenkmst van een station chef.
  • 16 Mei 1942.Bij het drankhuis en hotelpersoneel.
  • 15 Mei 1942.Een Diëtist schreef over de Caloriewaarde van ons voedsel
  • 14 Mei 1942.De vetverzorging van Europa
  • 13Mei 1942 .Kenmerken der valse rantsoenzegels.
  • Geldig voor maandag Mei tot zondag 10 Mei1942.
  • 8Mei.Voor de Fabricage van Margarine
  • 6 Mei 1942.Zorg voor uw wintervoorraad Aardappelen.
  • 14 Mei 1942.De vetverzorging van Europa
  • 5 Mei 1942.Krijgen we een nieuwe Kommissies van Openbaren Ondersrtand?
  • Oorlogs frangipane
  • 4Mei 1942.Een overzicht der landbouwmarkten
  • 1 Mei 1942 De vooropgezette verzameling en de verdeling van dierlijke vetten.
  • 25 April 1942.Om een regelmatige visbedeling te verzekeren.
  • 24 April 1942. Bevoorrading van boter,peulvruchten,havergort en margarine
  • 22 April 1942.De visbedeling in het Brusselse.
  • 20 April 1942.Chicorei mag niet meer gemengd verkocht worden.
  • 20 April 1942. Bewaar de groentenconserven niet te lang;
  • 16 April 1942 De Productie van koemelmk.
  • 16 April 1942 De Productie van koemelmk.
  • 15 April;Bevoorrading der werken en daarmee gelijkgestelde inrichtingen
  • 14 April 1942 Bevoorrading der verbruikers ingeschreven bij een jkeinhandelaar wiens voorraad ten onrechte is geslonken.
  • 13 April, De Bevoorrading in groenten en xonserven.
  • Schoolsoepen- Vleesbevoorrading
  • 10. April 1942Steunverlening door den openbaren Onderstand Uitgesloten.April 1942
  • Hoeveel koste de boter en de melk op 4 April 1942?
  • 3April 1942 . Het Paasfeest in de folklore
  • Donderdag,2 April 1942. Het schandaal van de hoge klompenprijzen.
  • 1 April 1942. De Bevoorrading van sommige inrichtingen in groentenconserven.
  • 28 Maart 1942. Bijzonder gebak "Paasnest"
  • 27 Maart1942.De aardappelbevoorrading
  • Na Maanden starten we opnieuw met onze verhalen uit het verleden
  • Na Maanden starten we opnieuw met onze verhalen uit het verleden
  • Mag men voor de schoolqoep zegels eisen?
  • Verkoop van 26.000 kg krenten.
  • De verdeling van 12 ton bloemkolen
  • Tegen de verkwisting van voedsel en voedselafval.
  • De toestand van onze chichoreinijverheid.
  • Visaanvoer in Groot-Brussel.
  • Sardinen voor onze Ktijgsgevangenen
  • De wijzeging van de levensmiddelen-rantsoenen in Duitsland.
  • Op wandel in het Gentse Kuipken.
  • Valse rantsoeneringszegels worden te koop aangeboden.
  • Een alomverbreid volksgeloof >>De Sint-Pietersgreep>>
  • Om te vermijden dat het gebak in den oven zouverbranden.
  • Aardnoten voor de bevoorrading in Margarine
  • Spaar de vogelnesten
  • Geen broodkaarten in Belgîë
  • Grote en kleine besparingen,en de manier om van alles gebruik te maken.
  • Kleine en grote besparingen in oorlogsomstandigheden.
  • Bijkomende lichte maaltijden,voor scholieren,jonge lieden,zwangere vrouwen,en de zogende moeders.
  • De Maxiima prijzen der water vrije groenten.
  • Mariabeelden in Antwerpen
  • De rantsoenering in het zuid-oosten van Europa.
  • Wat Italië ons zal leveren.
  • Ingelegde groenten voor personen,zonder aardappelvoorraad
  • In sommige grote agglomeraties zal binnenkort een fruit en groentenkaart in voege worden gebracht;
  • De Kaas en visbedeling in Genk.(Limburg)
  • Veldkeuken gerecht in de Duitse Restaurants.
  • Leverpastei in de grote agglomeraties waar vlees te kort is.
  • De voedingswaarde van cacaofantasie repen.
  • Uit het leven van onze ijslandvaarders.
  • De wijninvoer uit Hongaeije
  • De invoer van sinaasappelen voor de kinderen.
  • De Weervoorspellingen in de volksmond.
  • Bewogen inbeslagneming van vee te Paliseul.
  • Een Veelvuldig gebruik van bier in de keuken.
  • De maximum prijzen voor rapen en koolrapen.
  • De rantsoennering der melkproducten.
  • De Haringvisserij te Nieuwpoort omstreeks 1830.
  • Winterhulp en de jeugd
  • Geen crisis in de Slachthuizen.
  • Onze Haringvisserij, Een oude traditie hersteld.
  • De eierbedeling zal voortaan in de zuivelwinkels geschieden.
  • De Verkoop van Vlees.
  • In twee maanden tijds werd in de streek van charleroi voor 25 miljoen frank<
  • De prijs van ingemaakte groenten.
  • Hoe het nieuwjaarsfeest in de vroegere eeuwen werd gevierd.
  • Groot Antwerpen zet met weidse plannen het nieuwe jaar in.
  • 2007
  • wensen
  • Groot Antwerpen verwezenlijkt.
  • Wat thans in de driemaanden wordt gerookt in 1941
  • Wat was de waarde als de Titanic in de golven verdween in 1912.
  • Het schandaal fer varkensslachting
  • Negendertig visservaartuigen vertrekken op 27 December uit Nieuwpoort.
  • De haringvangsten aan onze kust.
  • De aanvoer van vis.
  • De viskaart.... grrn vis meer voor Brussel.
  • Het rantsoen van de maand December 1941.
  • Het recht op leven van onze zeevissers.
  • Het recht op leven van onze zeevissers.
  • Met Kerstmis iets lekkers op tafel.
  • De kontroledienst aan het werk in het Antwerpse op 12 december 1941.
  • De Kaasdistributie.
  • De honden en katte roof.
  • Onze bevoorrading van appelsienen,citroenen en vijgen uit Italië.
  • Beenderen met of zonder rantsoenzegels.
  • De groentenmarkt?
  • De maximumprijzen van havervlokken,havercréme en havergort.
  • Deelzegels voor boter vanaf Januari
  • Een sluikslachters bende ingerekend te Westmalle.
  • Haring en Sprot.
  • Kerst en Nieuwjaarskoeken.
  • Wat lekkers voor de schoolkinderen.
  • Een blokje per maand vanaf december 1941
  • Een greep uit het verleden van ons vissersvolk.
  • Eet gezond in Oorlogstijd.
  • Een ongehoord schandaal.
  • Zend geen aardappelen naar onze krijgsgevangen.
  • Waar blijft het vet?
  • Slechts 150 kg.kolen in de eerste helft van December.
  • De Zeevisserij.
  • Hoe kan een crisis voorkomen worden.
  • De Keuken in Oologstijd.
  • Het distrikt Roeselaere mobiliseert de aardappelen .
  • Bevoorradingsdienst van groot Gent.
  • 500.000 Varkens spoorloos verdwenen
  • De Handel in Witloof.
  • Geen wortelen voor Dieren voeding.
  • De levering van Broodgranen.
  • Sinaasappelen,Verdeling langs de scholen
  • Vlees en Bijproducten.
  • De prijzen van zoetwatervis.
  • De nieuwe verdeling der bijrantsoenen.
  • Het bewaren van groenten
  • Vlaamse vissers naar Grevelingen.
  • Rond de voedselvoorziening.
  • Waar zitten onze aardappelen?
  • Nieuwe bedeling van afgeroomde melk en karnemelk aan jonge lieden van 14 tot 18jaar.
  • De visbedeling in ons land
  • De Prijsberekening van suikergoed en pralines.
  • De oorsprong der Aarschotse markt.
  • Sluikslachterij in het Fratinellen lokaal te Brugge.
  • Mededeling der Nationale Landbouw en voedings coöperatie.
  • Onze bevoorrading in vis en bijproducten.
  • De schaarste van ajuin.
  • Vlees en room aangeslagen te Hooglede.
  • Thuis slachten,zelfs voor eigen gebruik is Strafbaar.
  • Extra brood voor ondergrondse arbeiders;
  • DE adeltitel << Geuze Lambiek >> wordt beschermd.
  • Overzicht der voedingsmarkten
  • De visvangst te Aarschot in vroeger eeuwen.
  • Een volkskeuken: Eénschotel - eetmalen.
  • 1.000 broodzegels gestolen
  • De Boeren leverden voorbeeldig hun graanoogst.
  • Een gekende chefkok schrijft over de oorlogsrecepten.
  • De twaalf gebeden van de huisvrouwen.
  • Inleggen van tomaten geschiedt eerst in September.
  • Kastanjebladeren werden als tabak verkocht te Ardooie.
  • De Taarteneters.
  • Weinig vraag naar bereide vleeswaren.
  • De chicorei in de maand September1941.
  • Hoe werd in de oorlogsjaren aardappelmeel gemaakt.?
  • Hedendaagse soepen van de jaren 1941-1942..
  • Geen maaltijden in de spijshuizen zonder zegels
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    wapenschild van
       Antwerpen
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    botermarkt in 1912

    Foto
    Foto
    Foto
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    winterhulp
    Foto
    Foto
    Foto
    3 novemberGo to fullsize image
    vrijetijdshoekje
    binnen en buiten en andere hobbies
    01-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Bevoorradingsdienst van groot Gent.

    25November 1941.


    Bevoorradingsdienst van Groot Gent.
                 Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    Volkseetmalen.
    Door het stadsbestuur werd het werk der << volkseetmalen<< ingericht,ten einde de minder begoeden in de gelegenheid te stellen aan een verlaagde prijs een degelijk eetmaal te bekomen/

    Waarbij den aanvang 20eetmalen per dag waren verstrekt,werden  er na enkele maanden tot 3700 eetmalen verstrekt per dag in de versvhillende lokalen die verspreid waren in de grootstad Gent.
    Dank zij de toewijding en de belangloze medewerking van dienstvaardige vrijwilligers medewerking werden aldus meer dan 300.000eetmalen afgeleverd.

    Intussen  werd een centrale  bereidingskeuken ingericht van waar  in samenwerking met het provincieciaal,het plaatselijk comité van Winterhulp,Stedelijke bevoorradingsdienst de gesteunden van Winterhulp  welke een goedkope  eetmaal wensen te bekomen dienen zich in te schrijvenbij de plaatselijke beambten
     uit dagblad Volk& Staat.
    22-11-41.

    01-12-2006 om 14:03 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 500.000 Varkens spoorloos verdwenen
    24 November 1941Go to fullsize imageGo to fullsize image

                             500.000 Varkens spoorloos verdwenen.


    In Nederland heeft men vastgesteld dat ongeveer 500.000 varkens op clandistiene wijze van de markt verdwenen zijn.In verband daarmede wordt de aandacht gevestigd op de onsmakelijke smerig gedoe van de slachttingen in stallen en krotten, waar met alle hygiëne wordt gespot.Dat bovendien iedere vleeskeuring hier ontbreekt en de kopers zich blootstellen aan de gevaren van het eten van ziek vlees,dat mag ook eens onderlijnt worden.
    Er is echter meer, door het sluikslachten worden de rantsoenen naar beneden gedrukt voor de bevolking.

    01-12-2006 om 13:25 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De Handel in Witloof.
    23 November 1941
    Go to fullsize image.Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
                                 De handel in witloof

    Een reglementering van den handel is dringend nodig,omdat de ondervinding van verleden jaar gellerd heeft, dat in deze tak van onze landbouwproductie misbruiken voorkomen.Vooral bij den uitvoer.Er werden markt verhandelingen afgesloten op witloofpartijen die verpakt werden in kistjes,die eerst in water werden gedompeld waren....
    Om een einde aan te stellen aan zulke praktijken,wordt er een systeem van centralisatie voorop gesteld.Dit systeem wordt in de hand gewerkt door het feit dat de grootste gedeelte van de witloofteelt zich concentreert in den driehoek Brussel-Leuven-Mechelen.
    Het zal verboden rechtstreekse contact tussen verbruiker en handelaar alsook tussen voortbrenger en groothandelaar,alles zal gaan langs de verkoopcentrale.
    Die zal toezien op gewicht,versheid,kwaliteit enz.
    De stand van de witloofproductie.
    Wij vernemen ten slotte,dat de witloof productie dit jaar tamelijk goed is.Er is evenwel een vertraging die te wijten is aan het tekort aan kolen en ook aan de late bezaaiing. Er is tot nu toe slechts geringe aanvoer,maar de toestand kan heel wat beter worden in begin van 1942.
    De productie kan met onze bevindingen,zal meer dan 20 miljoen kilogram bevatten, het valt echter te voorzien de aanvoer op de markt en pas overvloedig zal zijn in de maanden Februari en Maart.Het overigens ook best mogelijkdat wij deze voedingswaar in reserve houden voor de moeilijke overgangsmaanden.

    01-12-2006 om 13:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Geen wortelen voor Dieren voeding.

    24 November 1941               .Go to fullsize imageGo to fullsize image


                            Geen wortelen voor Dierenvoeding.


    Met het oog op onze voedselvoorziening is het abduluut vereiste, dat de winter wortelen,niet aan de dieren veevoeder worden,doch voorbehoudend blijven voor de mensen voeding.
    Het is dan ook vereist, dat de nodige vooradige wortelen ter beschikking kunnen gesteld worden van de bovolking in het voorjaar.Het zelfde geldt voor rapen en rebarber.

    De onderrichtingen werden reeds gegeven voor de wortelstreek van Lanaken en Dendermonde.De streek van Antwerpen-Mechelen,-Aarschot enz.

    01-12-2006 om 12:55 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De levering van Broodgranen.
    22 November 1941Go to fullsize imageGo to fullsize image

                                      De levering in broodgranen
    De hoofdgroepering van << granen>> doet een dringende oproep tot de voortbrengers,opdat deze, in korst mogelijke tijd,de hoeveelheden ,tarwe en rogge,waarvoor zij nog rekenplichtig zijn ,aan de erkende handelaars zouden verkopen.
    Dank zij de goede samenwerking en de goede wil van voortbrengers,dorschers, handelaars ,maalders en bakkers,is er tot op heden,en vooral gedurende de verbinding periode tussen de oogsten van 1940 en 1941,nog geen tekort geweest aan brood.Ook de levering van granen uit het buitenland is daar niet vreemd aan.
    Het zou nochthans kunnen voordoen dat de voorraden meel bij de maalders en bakkers ontoereikend zijn gedurende de winterperiode in geval men zou af te rekenen hebben  met vervoersproblemen.
    <<het is dringend nodig dat de meelvoorraden worden verhoogd.

    01-12-2006 om 11:48 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Sinaasappelen,Verdeling langs de scholen
           Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    14 November 1941

                          Sinaasappelen,Verdeling langs de scholen.

    Het sinaasappelseizoen nadert en de vraag wordt gesteld;hoe zit het met de invoer van deze smakelijke gezonde vrucht?
    Verleden jaar is daar omtrent, zoals men weet heel wat te doen geweest.De invoer was niet geregeld,zoals het behoorde,en de verdeling in detail nog minder.
    Nu zal men niet in de fouten hervallen.
    Eersten, omdat de invoer gecentraliseerd wordt en toevertrouwd is aan een oude,vertrouwde gevestigde firma.
    Tweedes,omdat het invoer kwantum zeer laag  was.
    Inderdaad voor de eerst volgende drie maanden is slechts een contigent sinaasappelen ter waarden van 3miljoen franken voorzien.En wanneer men weet, dat de prijs in Italië in vergelijking met vorig jaar bijna honderd percent gestegen is, dan kan men gemakkelijk concluderen,dat de hoeveelheid in te voeren sinaasappelen klein zal zijn;
    Men heeft uitgerekend dat de verdeling van dit contigent ons zou brengen tot een halve sinaasappel per hoofd van onze bevolking.
    Gezien deze buiten gewone invoer schaarste heeft men verschillende plannen van verdeling overwogen.
    Men is daarbij tot overtuiging gekomen,dat het beste systeem zou zijn de verdeling te doen langs de scholen, waar ook natuurlijk de gasthuizen en dergerlijke instellingen niet zouden ergeten worden.
    Op deze wijze zou deze gezonde vrucht op de meest nuttige plaats terecht komen.
    De vraag dient gesteld of in de toekomst onze uitvoer van andere vruchten,zoals vijgen,amandelen enz.verboden heeft.
    De sommen daarvoor gereserveerd zouden wellicht kunnen gebruikt worden om het contigent sinaasappelen voor de volgende drie maanden te verhogen.   

    30-11-2006 om 12:03 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Vlees en Bijproducten.
    11 November 1941


                                    Vlees en bijproducten
                Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    In het wekelijkse overzicht der voedingsmarkten der voeding coöperatie lezen wij het volgende:Dank zij den regelmatige en gunstige aanvoer van vee op de verschillende mrkten,kan de Hoofd groepering aan diverse Be^en verwerkings instellingen een bijna maximum levering verzekeren.
    Daar de magere rundvee van de markt is terug getrokken,is de kwaliteit van het vers vlees  flink verbeterd,en des te meer daar de slachters sinds de vasrstelling van hun nieuwe vedelingscijfers,waarin een reserve is voorzien niet meer verplicht zijn het vlees onmiddelijk te verkopen.
     De vraag naar bereid vlees is gestegen,opmerkelijk is echter dat het publiek voorkeur vertoont voor wordtenrijen,gezien deze verkocht worden ter waarde,van 1 rantsoenzegel voor 140gr.
    Van zijn kant zet de centrale haar besprekingen voort met landen die vlees uitvoeren,om zekere producten in te voeren.

    30-11-2006 om 11:10 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De prijzen van zoetwatervis.
    7 November 1941.


                             De prijzen van zoetwatervis.

    De maximum prijzen per kilo gram zoetwatervis worden vastgesteld als volgt;

        A                      B                             C                    D

    Paling:                   Go to fullsize imageGo to fullsize image
    250gr.meer              30-                       35-                  42.50-
    van 180 tot 250gr.    25-                        29.50               36.50-
    van 100 tot 180gr.    17.50-                    21-                  27.50-
    minder dan 100gr.     12.50-                  15.50-               21.50-
    Snoek:
             Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
    3kg. en meer;            17.50-                   21-                   27.50-
    minder dan 3kg.        15-                         17.75-              23-
    Lauw:
                                    14-                         16.75-              21.50-
    Karper:Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
     1.5kg en meer:          15-                          17.75-             23.-
    minder dan 1.5kg        14-                          16.75-           21.50-
    Brasem:Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
    500gr.en meer             9-                           11-                 14.50-
    minder dan 500gr.        7.50-                      9.10-              12-
    Zander:        Go to fullsize imageGo to fullsize image
                                      15-                          17.50-            23-
    Baars:Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
    250gr;en meer:             14-                         16.75-            21.50-
    minder dan 200gr:         12-                         14.25-           18.50-
    Voorn:Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
    200gr. en meer               8-                          9.75-               13-
    minder dan 200gr.           6-                          7.75-               10-

    A; = gewicht per vis.
    B:= afgehaald bij de visser.
    C:= Geleverd in magazijn van kleinhandellaar?
    D: =Aan de verbruiker.

    29-11-2006 om 14:27 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De nieuwe verdeling der bijrantsoenen.
    6 November 1941.


              De nieuwe verdeling der bijrantsoenen.


                          Het begingsel zullen alde handarbeiders van de

                                  bijransoenen genieten.

    >> De Handel en distributie>< deelt mede de volgende bijzonderheden  over de nieuwe regeling inzake van de verdeling der bijrantsoenen.
    De nieuwe regeling brengt een grondige verandering in het besluit van 4 november een beoogt in de eerste plaats een rechtvaardige verdeling in de bijrantsoenen.
    Sedert de toepassing van genoemd besluit kwamen er meer dan 10.000 klachten op het ministerie van Landbouw en voedselvoorzienig binnen, waaronder van de collectieve,en van de zijde van werkgevers en arbeiders,die niet onder die toepassing vallen van dit besluit.
    Men geeft rekenschap ervan dat het een onberispelijke verdeling der bijrantsoenen onmogelijk id. als men nagaat dat alleen in de metaal industrie er meer dan 1.600 vakgroepen te onder gebracht.Bij het besluit zijn er veel arbeiders uitgesloten,terwijl er anderen die er minder rccht op hebben wel bijrantsoenen krijgen.
    Het nieuwe besluit houdt rekening met de behoeften aan meer voeding van de grote meerderheid der arbeiders die ten gevolge van de ver door gedreven realisatie bestendig op volle kracht te arbeiden valt.
    In principe zullen al de handarbeiders (ongeveer'n half milioen arbeiders van de bijrantsoenen genieten.Er zullen wel categorieën uitgesloten zijn,blijven >> Uurwerkmakers><café houders,huisbars bedienden,en kortom al degenen die geen handenarbeid te verrichten hebben,ontvangen van drie derden van het gewone rantsoen.
    Hierdoor zouden ongeveer 100.000 arbeiders ,een bijrantsoen van drie derden ontvangen,100.00 een bijrantsoen van twee derden ,en 900.000 een bijrantsoen.
    Het grote getal rechthebbende van derde categorie is er bewijs voor dat er vooral gestreefd wordt naar uitbreiding der bijrantsoenen over al de categorieën  van arbeiders en dat men oog heeft  gehad voor de sociale zijde van het vraagstuk,overigens is het bekend  dat in tal van bedrijven die een
    dubbel rantsoen genieten,vrijwillig van hun zegels aan hun minder goed bedeelden mede arbeiders afstaan.
    De nieuwe regeling moet bij gevolg niet a- priori op het verzet stuiten van degenen die tot nu toe met een dubbel rantsoen bedeeld worden.
    Het nieuwe besluit zou verder een bepaling behelsen,volgens welke Sekretaris- Generaal de rantsoenen kan wijzigen in verhouding tot een verhoogden voorraad van levensmiddelen en de verdeling ervan over een nog gtoter getal arbeiders uitbreiden,wat nu met de margarine betreft,zouden de arbeiders van de eerste categorie 15 gram margarine per werkdag ontvangen en de anderen dezelfde hoeveelheid voor vijf dagen

    28-11-2006 om 16:15 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Het bewaren van groenten

    5 November 1941.
              Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

                  Het bewaren van groenten.

    Knolselder of raap.

    Deze smakelijke groenten is gemakkelijk te bewarenNa het uitdoen worden alle droge en rottende bladeren verwijderd,om vervolgens in een groef  te bewaren,zoals beschreven word voor gewone  selder om alzo te bewaren.
    Een tweede wijze bestaat erin,deze gereinigde raapselder naast mekaar te leggen in de graven  in een bak.Nochthans moet ook steeds dekmatriaal bij de hand zijn.
    Andijvie.
              Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image


    De andijvie is een groenten die door de liefhebbers op de meest verschillende wijze kan worden bewaard.Het bewaren der andijvie planten is de eenvoudigste ,doch een nadeel dat de groenten slechts op een korte tijdspannen kunnen worden behouden.Daartoe zal men over het perceel waarop de andijvie staat,matten uitspreiden.Hierdoor beschermt men dus de groenten niet alleeen tegen de vorst,maar worden tegeloijkertijd ook gebleekt.
    Het bewaren in bakken is meer geschikt voor degenen,die over een bak beschikken.Men doet namelijk de andijvie uit met een goede kluit en plant ze naast mekaar in de bak.Toch moet er steeds dekmatriaal voorhanden zijn.Een tweede wijze  het bewaren in de kelder.Daartoe gaat men op de volgende manier te werk.De planten worden uitgestoken en van alle onzuiverheden ontdaan,Deze aldus gereinigde planten brengt men in de kelder of in een andere plaats,voor het overwinteren geschiktis ,dan begint men op te stapelen,zodanig dat de planten met hun wortels en  langs de andere zijde met het loof op mekaar liggen.
    Ajuin.
    Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image


    Deze zo kostelijke groenten, zal men thans zeker de meeste zorg trachten te bewaren.
    De planten worden uitgestoken en in geval van goed weder op het veld in rijen gelegd,om ze daar te laten drogen. Wanneer het weder tegen valt; dan kan men ze in een schuur of stal leggen;waar tijdens het drogen,vooral moet opletten is, dat ze dagelijks  moeten worden omgedraaid worden  om het drogen  te versnellen.
    Na het drogen worden de planten ontdaan van hun bladeren,en klaar gemaakt voor te overwinteren op hun plaats.De meest geschukkte plaats zijn de zolders.
    Daae worden de ajuinen op lagen van 15 à20 cm. uit gespreid.
    Zorg dat ze allen liggen  op een vorqt vrije plaats.

    27-11-2006 om 13:03 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Vlaamse vissers naar Grevelingen.

    Go to fullsize image4 November 1941Go to fullsize image
    Vlaamse Vissers Naar Grevelingen.


    Met het oog op de aanstaande seizoen der haringvangst;hetwelk rond de 15de November aanvangt, werden tussen de Franse,Duitse  en de Belgische overheden  onderhandelingen gevoerd,ten einde dat onze vissers in de gelegenheid te stellen op doeltreffende wijze aan de vangst deel te nemen.Zoals bekent,bevindt de vis zich alsdan in grote hoeveelheden voor de Franse kustin de streek van Grevelingen
    Het doel der gevoerde onderhandelingen was te bekomen dat onze vissers vanuit Grevelingen als thuishaven zouden kunnen uitvaren, waar zij tijdelijk zouden vestigen.Het resultaat is dat een beperkt aantal vissers,namelijk 24 naar Grevelingen zullen kunnen varen Aanleg plaatsen zullen voor behouden worden. Al het nodige is gedaan om de ravitaillering in brandstof te verzekeren.
    Maatregelen zijn genomen opdat de vissers wier gezin in België blijft;,wekelijks of tweemaal per maand naar huis kunnen terug komen.
    Een afgevaardigde van het departement  van Marine zal hen naar Grevelingen begeleiden en voor zorgen.Ook is het nodige gedaan om de vis in de beste voorwaarden naar België te vervoeren


            Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image


    23-11-2006 om 12:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Rond de voedselvoorziening.
    3 November 1941.

            Rond de voedselvoorziening.

                                                 De prijsaantekening.


    De prijsaantekening door de kleinhandelaars is verplichtend.Nog talrijke kleinhandelaars vooral in de mindere belangrijke plaatsen des land, zien dit over het hoofd.Vele andere passen,deze schikking slechts gedeeltelijk toe.We hoeven dit niet te onderlijnen,hoeveel misbruiken hiervan het gevolg kunnen zijn.Men vestigd de aandacht van de kleinhandelaars er op dat de politie zal toezien en een vermaning geven de eerste maal.

    Garnaalpastei.
    We hebben erop gewezen,dat de kleine garnaal weldra tot garnaalpastei gemaakt wordt,en die als smeersel bruikbaar zal zijn als ze verwerkt worden.Tot voor de huidige gebeurtenissen werden de garnaaltjes eenvoudig door de vissers overboord geworpen.Kleine garnaal kan inderdaad moeilijk gepeld worden.Spijts de beperkte vangsten,berekend men dat duizend kilogram kleine garnalen per dag voor de verwerking tot pastei,zullen in aanmerking komenDe pastei zal ingeblikt worden en verkocht worden 18 of tegen 30 frank??
    Het inblikken van de kleine garnaal zal een formeel misbruik wegnemen, dat thans bij menig visverkoper in voege is.
    De kleine garnaal werd door sommige visverkopers,na zitting, ten toon gesteld tegen de officiële  prijs van 18 per kilogram.De grote garnalen voortkomende van de zifting werd aan de goede klanten verkocht tegen de prijs van 30 frank de kilogram.
    Kwaliteit van afgeroomde melk.
    Er werd veel geklaagd over de kwaliteit van de afgeroomde melk.Zij verzuurt gemakkelijk .Iedereen weet dat de afgeroomde melk minder lang bewaart , dan volle melk,omdat de vetstoffen verwijdert zijn,het gehalte van melksuiker verhoogt en de gisting bespoedigd.Er moet nochthans aangestipt worden dat in talrijke gevallen de melk niet als voorheen door de voortbrenger wordt verzorgt.Ten slotte is de Oktober maand zeer nadelig voor de kwaliteit van de afgeroomde melk.Bieten en rapen worden binnen gehaald en de melk is een product dat gemakkelijk de geuren opvangt.
    De kleinhandelaren moeten weten hoe de comsumptie melk dient te worden verzorgt.Bij aankomst in de melkerij word de melk gesorteerd.De reeds verzuurde melk worden afgezonderd.Daarna wordt voor het verbruik bestemde melk aan de alcohol test onderworpen,waarbij met het oog op de pasteurrissering de te zure melk wordt afgescheiden en aangewend tot het bereiden van boter.
    Na de pasteuriseering (85° tot95°) wordt de melk op ongeveer 45° afgekoeld.
    Daarna gebeurd de ontroming.In zekere melkerijen worden de room en de afgeroomde melk afzonderlijk gepasteuriseerd.Na de koeling op een temperatuur van  min 10° is de afgeroomde melk klaar voor verbruik.Zij gaat naar de grossier,welke ze onder de handelaars in zuivelproducten en de melkventers verspreid en verdeeld worden.
    Sedert de inschrijving der jongelingen van 14 tot 18 jaar voor het verkrijgen van een rantsoen afgeroomde melk,wordt deze melk nog slechts uitsluitend verdeeld door de melkventers.dit om te beletten,dat men terzelfdertijd een inschrijving zoui nemen bij de melventer en in een zuivelwinkel.

    22-11-2006 om 12:42 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Waar zitten onze aardappelen?
    2 November 1941.


                               Waar zitten onze aardappelen.


    In vijf dagen tijd  wer er meer dan 400.000 kg aardappelen in beslag genomen in de streek van Brugge-Oostende.
    Wanneer er over het aardappel te kort en de aardappel miserie gesproken wordt, dan vindt men steeds nog mensen die met veel misbaar weten te vertellen dat onze aardappelen voor een groot gedeelte naar Duitsland gaan.

    Het is anderzijds een gekend feit dat tal van landbouwers niet de gewenste hoeveelheid en aantal kilogrammen aardappelen hebben geleverd.De bevoegde diensten hebben dan ook een oproep gedaan aan de landbouwers om meer aardappelen te leveren en dat had voor gevolg,dat anderhalf miljoen kg. aardappelen werden geleverd.
    Er werd in het district Brugge -Oostende een aardappel campagne  ingezet.,ook werd er een opsporingstocht georganiseerd met 120 kontoleurs op zoek naar aardappelen.
    Men ging in bepaalde gemeenten waar de fiches vooreerst onderzocht werden. Eens dit achter de rug,werd bij de landbouwers gegaan.
    Er werd hun nog eens gewezen op het tekort te hunne laste valt. Overal kreeg men te horen,we kunnen niet meer leveren.Nadien werd er een bezoek gebracht aan de woning ,stallingen en ten slotte op de velden en de weide zelfs.De spitsvondigheid der kontroleurs ,had voor gevolg dat in vijf dagen tijd meer dan 400.000 kg.aardappelen ontdekt werden,die  ofwel ineen afhankelijkheid van de boerderij ofwel in de weide geborgen staken.
    Voor een paar weken konden wij  berichten,dat in de streek van de Kempen 250.000 kg. aardappelen ontdekt werden.Nu gaat gaat het  om 400.000kg; in een district,en dan nog een district uit de provincie,die beter dan de andere hun leveringsplicht volbracht hebben.

    20-11-2006 om 11:47 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Nieuwe bedeling van afgeroomde melk en karnemelk aan jonge lieden van 14 tot 18jaar.
    1 November 1941.

    Nieuwe bedeling van afgeroomde melk aan jonge lieden van 14 jaat tot 18 jaar.

    De geneesheren en het bijzondere comité der geneesheren ,hebben er meer malen bij de bevoegde instranties er op gewezen,dat het volstrekt nodig is aan de jonge lieden een bijkomend voedsel rijk aan eiwitten te verschaffen,men heeft besloten aan de jonge lieden,dagelijks bij voorrang 1/4 liter afgeroomde melk of karnemelk toe te kennen aan de lieden van 14 tot 18 jaar.en wonende in een gemeente van ùeer dan 10.000 inwoners en dit vanaf 1November.

    18-11-2006 om 13:29 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De visbedeling in ons land
    27 Oktober 1941.

             De visbedeling in ons land.

               Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image



    in verband met het jongst leden te Brussel gehouden persconferentie  over de bevoorrading in vis en bijproducten en de
    d.t.g. ontwikkelde  plannen over een rechtmatige bedeling der vis, zond het hoofd groepering  << Vis>> der nationale Landbouw en voedings  coöperatie  ons volgende beschouwingen over de mosselbedeling te Gent en de visbedeling te Mechelen.
    Mosselbedeling te Gent.
    Het toegekend kwantum va,n 375.000kgr.Voor de komende 12 weken vertegenwoordigt 1.1/2 kg.per hoofd voor de ganse bevolking van Groot Gent. Door het verlies aan gewicht gedurende de transport wordt rekening gehouden met 1.1/2kg.
    Elke gemeente wordt voorzien voor zoveel mosselen nodig zijn om ieder bewoner met 1.1/2kg te bedienen.
    Deze verkoop gezschiedt door de aangeslotenen en in deze agglomeratie wonende vishandelaren,die dan naar gelang de ligging van het magazijn of het kwartier waarin zij wonen,een min of meer grotere hoeveelheid te verkopen krijgen.
    De verwezelijkten winstebn wordt onderling in gelijke parten verdeeld onder de handelaars.
    Wat het uur van de verkoop betreft, deze geschiedt gewoonlijk vanaf 5 uur avonds,ten einde de mensen,die voor de dag werken,ook in de gelegheid te stellen zich te bedienen.
    Om te beletten dat zekere hoeveelheden aan de bevolking door de handelaars zouden ontrokken worden en om de winkelier het werk te vergemakkelijken,wordt door de welwillende medewerking der aangesloten leden zelf,bij ieder winkelier een concurrent als contrroleur  toegevoegd.
    De viskaart
    De viskaart is van onbeperkte duur en werd door de stad of gemeente afgeleverd.Deze bevat,benevens een strook voor naam en voornaam en adres,nummer, van de eigenaar.80 zegels,waarvan 20 getekend G. voor garnalen,genummerd van 1 tot 20 . 20 getekend V voor verse vis,genummerd van 1 tot 20.
    20getekend W voor weekdieren(mosselen) geteken B voor bewerlte producten,zoals pekelharing,heilbot enz. genummerd van 1 tot 20
    De waarde dezer zegels is V en G iederc zegel is 250 grammen.
    W. ierdere zegel  500grammen
    B voorlopig geen vaste waarde,deze zal bepaald worden volgenns beschikbare artikel.
    De visbedeling in Mechelen.
    Men schrijft ons.:
    Aangezien de tijd dringt elkaar te helpen,en dat er voot iedereen een rationele verdeling van vis en visserijproducten gevraagd wordt,neem ik de vrijheid U ter kennis te brengen hoe er hier teMechelen gewerkt wordt met speciale zegels.
    Deze regeling hebben we te danken aan de medewerking van het beheer van vis en bijproducten,de Heer Burgermeester en het beheer van prijzen lonen.Ze werkt als volgt;
    Bladen zegels,genummerd van 1 tot 100 werden uitgereikt op vertoon der rantsoenkaarten dewelke afgestempeld werden.
    De rantsoenen zijn vastgesteld  als volgt:
    Zegel nr.1 geeft recht op 1/4kg. garnaal.
    Zegel nr.2 geeft recht op 1/4 kg.vis.
    Zegel nr.3 geeft recht op1/4 kg mosselen enz.
    Als er  bv. 60.000 bladen zegels uitgeven worden,zou er een aanvoer van 15.000 kg. noodzakelijk zijn om iedereen zijn rantsoen te laten genieten.Wanneer we dus na een periode ongeveer 15.000 kg bedeeld is geweest,gaan we over naar een beschikbaar nummer.Zo ook voor vis, zonder onderscheid te maken tussen dure en goedkoper,zodoende kan iedereen kopen naar gelang de mogelijkheid der beurs.
    In geval de kwaliteit biet zou toelaten de vis gedurende een ganse dag uit te dtallen,zou de verkoop zonder zegels worden toegelaten worden.
    Na verkoop worden de zegels geplakt op borderellen,en overeenstemmend met het ontvangen gewicht- 10t.h. gewicht verlies,als controle aan de marktleider afgeven.

    18-11-2006 om 13:14 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De Prijsberekening van suikergoed en pralines.

    25 Oktober 1941.Go to fullsize imageGo to fullsize image
               Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    De prijsberekening van suikergoed en pralines.


    Desuikerbakkers en pralinen fabrikanten worden ertoe gemachtigd hun verkoopprijzen van 10 Mei  1940 vertrek van fabriek,met  volgende posten te van de kostprijs der grondstoffen mebetrekking tot den prijs op 10 Mei  1940Prisverschil    van de verpakkingen met betrekking tot de prijs van 10Mei 1940
    Wanneer  het artikelen geldt, die wezenlijke verschillen van deze voor 10 Mei 1940 vervaardigd,moet de fabrikant zijn kostprijs overmaken aan de Belgische vereniging der Chocoladfabrieken en suikerbakkerijen.
    Bij een sortering van pralines mag slechts op verzoek van den verbruiker suikergoed gevoegd worden.
    Suikergoed of pralines in dozen  of in fantasie verpakking te koop gesteld,mogen met inbrgrip van de verpakking,in principe,hoogdtens 15 t.h.  boven de kleinhandelsprijs voor de onverpakte waar worden aangerekend.
    Worden  deze 15 t.h. overschreden dan moeten volgende opgaven duidelijk op de verpakking voorkomen.
    1.Netto gewicht en de prijs van het suikergoed  of der pralines/
    2.De totale verkoopprijs.
    3.De bruto winstmarges op basis van den verkoopprijs,met inbegrip der taksen,,worden als volgt bepaald.:15 t.h.

    06-11-2006 om 16:50 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De oorsprong der Aarschotse markt.
    24 Oktober 194       1.Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image


                                De oorsprong der Aarschotse markt.

    In een handschrift lazen we, dat Antoon van Croy in 1462. (welke door het huwelijk met Maria Hardcourd van  in het bezit van de Heerlijkheid Aarschot was gekomen. Aan de stad een wekelijkse vrije markt schonk;die s'woensdags in de namiddag te 2 uur zou beginnen om Vrijdags  te 2 uur zou eindigen.Deze markt was op korte tijd zo toegenomen dat de plaats te klein geworden was.
    De paaardemarkt welke tweemaal 'sjaars plaats had( in Maart en Oktober) werd gehouden tussen het klooster van St.Niklaasberg en aanpalende huisjes tot aan de Dekenij . (waar thans de huidvetter Arretz zijn villa bewoond) en daarachter dit huis den berg op, welke vroeger een open straat was
    Op de markt werd er een tol geheven,welke verdeeld werd tussen de Heer van Rivieren,,den Heer van Schoonhoven,den Heer van den Lande van Aarschot en den Hertog van Brabant.
    De stad Aarschot had ook in 1521 ,twee vrije jaarmarkten aangevraagd,welke haar aanvankelijk geweigerd werd. De omliggende steden,Leuven,Tienen, Zout Leeuw, Halen, Diest,door den Keizer geraadpleegd.hadden verzet aangetekend tegen de oprichting van een vrije markt te Aaarschot.Een der redenen was << dat er teveel vrije markten waren in Brabant waren, op dewelke de bankroetiers hun trafiek konden uitoefenen zonder verontrust te worden.>>
    Maar toen de Keizer in Mei 1521 zelf te Aarschot kwam om de begrafenis bij te wonen van Willem van Roy,Markies van Aarschot,werd dit zaakje afgehaspeld,want in September  bekwam de stad de toelating elk jaar twee vrije jaarmarkten te houden,ieder gedurende  vier dagen.
    In 1462 had de markt zodanig toegenomen,dat de plaats niet meer volstond.
    Wat er nu van die markten geworden is ,hoeft men na det  otale verwoesting der stad in 1578,niet te vragen.

    06-11-2006 om 16:15 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Sluikslachterij in het Fratinellen lokaal te Brugge.

    22 Oktober 1941.Go to fullsize imageGo to fullsize image


                       Sluikslachterij in het Fratinellen lokaal te Brugge.


    De postwagen van Brugge vervoerde vlees.
    TeBrugge werd een belangrijke zaak van sluikslachting ontdekt door de bijzondere controle diensten van het district Oostende-Brugge in de lokalen van de UFAC?( Fratinellen) werden tussen September en heden 4 runderen geslacht en een vijfde dier was aangekocht op geslacht te worden.
    Het vlees werd vervoerd door de postwagen van Brugge,die de verbinding onderhoud tussen Brugge en de voorsteden. Er zijn aanhoudingen verricht.

    03-11-2006 om 16:41 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Mededeling der Nationale Landbouw en voedings coöperatie.
    23 Oktober 1941.Go to fullsize imageGo to fullsize image          Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image


                                       Mededeling der Nationale Landbouw en voedings coöperatie.

    Grote vraag naar kruiden.
    De centrale van de hoofdgroepering <<suiker en nijverheidsdiensten<< deelt mede , dat op dit ogenblik een zeer grote vraag bestaat voor verschillende groene bladeren.
    <vooral braambladeren ,kleine hoefbladeren, kastanje bladeren, blauwe bosbladeren,weegbree, brandnetels, esbladeren, duizendblad, bladeren van hazelaar,koningin der weiden.
    Personen die wensen in verbinding gesteld te worden met afnemers van vernoemde producten,kunnen  de nodige inlichtingen bekomen. Op dit ogenblik kunnen zeer intressante prijzen betaald worden.  

    03-11-2006 om 16:29 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (9 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Onze bevoorrading in vis en bijproducten.
    21Oktober 1941 Go to fullsize imageGo to fullsize image

                 Onze bevoorrading in vis en bijproducten.

    Hoe onwaarschijnlijkst het voor ons huidig geslacht,ook moge klinken ,aldus de spreker,wij waren een Zeevaardersvolk.In de loop der geschiedenis,ging deze economische activiteit en andere  ontwikkelingen aan het tanen.
    De traditie werd voortgezet   door ons moedig vissersvolk.
    Nochthans zijn we geen viseters,zulks zal  blijken uit hier volgende cijfers.
    Het visverbruik in 1939 beliep nagenoeg 42.000  ton ( uitsluitend ,haring, sprot, en garnalen.)
    Aan rechtstreekse invoer van de kust  hadden wij 39.000 ton voor een waarde van 1.230.000 frank,met een gemiddelte  prijs van fr.
    3.50 per K.G.
    Onze invoer bedroeg 6600 ton en uitvoer 3600 ton.
    Alzo kwamen tot een mager verbruik van 4.5 kg per jaar en per hoofd.
    Onze vloot bestond uit 519 eenheden met een bruto tonnenmaat van 28.887,81 ton. Onze schepen waren ingedeeld in vijf catgoriën, naarmate de visgronden waarop de vissers hun bedrijf uitoefenden.
    De visgronden van onze vissers strekten zich uit:
    1. voor de hoogvisserij met Ijsland Bereneilanden en de witte zee.
    2. het Engels Kanaal
    3. Spanje Portugal en Marokko
    4. de kust en de garnaalvisserij.
    Enige stoomtreilers van 140 voet waren ook in de vaart. Onze vloot was een der meest moderne, uitgeruste in de wereld en haar bedrijvigheid ging vanaf het Hoge Noorden tot aan Marokko. De onderscheiden vakscholen leveden een geschoolde bemanning.
    Toen in 1940 de hoofdgroepering in werking trad, heerste een zeer verwarde toestand op gebied van het aantal schepen, het in en uitvaart der schepen, enz.
    Men kon met zekerheid zeggen dat voor 50% der schepen onherroepelijk verloren waren of in het buitenland waren o.a. Engeland en Ierland.
    Wat de markt betreft, hier ging de productie naar de woekerhande, derwijze dat de garnaal afgezet werd tegen 35 à 40 fr. de kilo, gewone vis tegen 60 en 85 fr de kilo.
    De verantwoordelijke zijn er stillaan toegekomen 200 schepen in de vaart te brengen, waarvan 120 op beurt uitvaren. Met het gevolg dat vanaf 1 april 1941 tot heden, ongeveer 1.030.000 kf garnaal en 500.000 kg vis aan wal is gebracht. Het visgebied gaat enkel over 3.5 mijl vanaf de Kust. De garnaal werd gebracht op 20 fr naderhand 18 fr/kg aan de verbruiker.
    Wie bekomt deze waar?
    Een vergelijking met de normale cijfers zal elkeen duidelijk maken dat de regeling der markt voor de verantwoordelijken zeer ingewikkeld was. De producten werden bezonder afgezet in de grootsteden en nijverheidscentra's.
    Naderhand wordt de verdeling uitgebreid tot de gemeenten van 10.000 inwoners.
    Een belangrijk initiatief werd genomen voor de benutting van die kleine garnalen, die gewoonlijk over boord werden gegooid om daar een soort garnalenpastei van te maken. Er werden reeds proefnemingen gedaan en het resultaat is zeer goed.
    Het kan als broodsmeersel dienen want het is een soort pastei.
    Men voorziet de mogelijkheid om binnen korte tijd de productie op te drijven tot 5000 kg per dag. Deze pastei zou ingeblikt worden in een portie van 120 gram.
    Voor verdere werking der pasteiproducten zal men ook de methode aankleven van diepvriezermethode.

    02-11-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 08/06-14/06 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 26/11-02/12 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 30/01-05/02 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • ff kennis maken
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • fijne middag
  • groetjes
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 06-2009
  • 03-2009
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006


    Gastenboek
  • ff kennis maken
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • fijne middag
  • groetjes
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Inhoud blog
  • 28 Augustus 1942 .Een betere opleiding in het hotelwezen
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 21Augustus 1942. De bedeling van honing
  • 19Augustus 1942. Verbetering in de bedeling van eieren.

    Blog als favoriet !

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    astridschilderijen
    blog.seniorennet.be/astrids
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Foto

    Foto

    Foto

         groenlandse
            walvis

    Foto

    VOLKSWEERKUNDE

    De volksweerkunde uit
    het begin van de negentiende
    eeuw was een curieus mengsel
    van gezond verstand en bijgeloof.
    Het bestond uit een samen
    raapsel van duizenden
    weerregels,spreuken en
    gezegden.Een deel van deze
    spreuken hoort men ook nu
    nog wel.

    In vele weerspreuken wordt
    een verband gelegd tussen
    de maan en de bewolking.
    Dit zijn redelijk betrouwbare
    spreuken.
    Een koude heldere nacht
    leidt dikwijls tot vorst of
    mist in de ochtend en het
    is vooral tijdens zulke nachten
    dat de maan goed te zien is.
    Vandaar komt het gezegde
    dat na een heldere nacht
    vorst komt.

    In de volksweerkunde komen
    vele gezegden voor die zouden
    moeten wijzen op het voor-
    spellende gedrag van dieren en
    planten.Zo werd wel eens beweerd
    dat koeien gaan liggen als er
    regen komt en dat bijen voor
    een storm terugkeren naar
    hun korf. De meeste van deze
    gezegden weerspiegelen echter
    slechts de gevoeligheid van
    dieren en planten voor ver-
    anderingen in atmosferische
    omstandigheden,met name
    de vochtigheid.


    Go to fullsize image
    Foto

    Image Preview
    Go to fullsize image

    Go to fullsize image


    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Image Preview
    Go to fullsize image

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!