Grote en kleine besparingen,en de manier om van alles gebruik te maken.
26 Februari 1942
Grote en kleine besparingen,en de manier om van alles gebruik te maken.
Gebruik van eierschelpen.
1.De eierschelpen tesamen brengen in een zakje van zeefdoek of dun linnen. 2.Het zakje in de waskuip dompelen,waarin zich het wasgoed bevind. 3.Het zakje uitnemen ,wanneer het wasgoed afgekookt is.
N.B.Het wasgoed zal alzo veel witter zijn ____________________ Gebruik van ajuinpellen. 1.De ajuinpellen in water koken, 2.Het afkooksel door een zeefdoek of een fijn linnen filtreren 3.Weefsel of kanten in dit vocht dompelen en roeren om ze op gelijke wijze te verven. 4.In open lucht drogen 5.Nog vochtig strijken,zorg dragende tussen het strijkijzer en het weefsel of de kant een wit linnen te plaatsen. N.B.Van kleur verschoten weefsels of de kant kunnen alzo licht goed geverfd worden. __________________________ Gebruik van peeënloof 1.Het loof grof hakken 2.In de zon drogen, 3.Hiervan gebruik maken om draperiën en fluwelen stoel zitten te reinigen bij middel van een borstel. N.B.Slechte slabladeren,koolbladeren in lange smalle stukken gesneden,kan men op dezelfde manier gebruiken. __________________________ Gebruik van erwtenschelpen. 1.De erwtenschelpen wassen en gedurende een uur in zout water leggen 2.Ze door een zeef doen en kruiden zoals groenten purée. ____________________________ Gebruik van appelsien-en mandarijnschillen. 1.Het wit gedeelte der schillen afnemen; 2.De schillen gedurende twee dagen in alkohol op 90° laten trekken. 3.Evenveel gedistileerd water bijvoegen en naarmaak suikeren. 4.Filtreren en de schillen uitnemen. 5.In flessen doen en als likeur opdienen. N.B.De gedroogde schillen worden daarna gebruikt als brandstof,ze geven een flikkerende vlam. ____________________ Gebruik van kookwater der groenten. Het kookwater gebruiken voor de soep of voor het wassen van neteldoek,gedrukt katoenof zwarte kouzen. __________________________ Gebruik van broodkruimels en korsten 1.De broodkruimels of korsten in de oven drogen en bewaren in blikken dozen vrij van vocht. 2.Op het gepaste ogenblik hiervan broodkorreltjes(chapelure) korstjes of puddings maken. N.B. De broodkruimels of korsten niet laten liggen,Worden ze niet bijtijds in den oven gedroogd, dan worden ze muf en kunnen niet meer gebruikt worden. ___________________
Kleine en grote besparingen in oorlogsomstandigheden.
25 Februari 1942.
Kleine en grote besparingen in oorlogsomstandigheden.
Gebruik van meloenschillen.
1.De schillen reinigen en in blokjes snijden. 2.Ze even in kokend water leggen. 3.Laten verlekken en inb bokalen doen. 4.Kokende azijn opgieten. 5.Met peper en estragon kruiden. 6.In goed gesloten bokalen bewaren.
N.B.De alzo bekomen meloenschil wordt bij geroosterd vlees opgediend,zoals cornichons en witte ajuintjes in azijn.die men derhalve met de meloenschillenkan mengen.
____________________________ Goede Fritten,met besparing van vet,
1.De fritten niet te dun snijden(ongeveer.1/2cm.dikte) 2.Ze met een zuivere handdoek goed droog wrijven. 3.De fritten een eerste maal 4 à5minuten in het vet koken. 4.Ze uit het vet nemen en goed laten verlekken. 5.Laten verkoelen 6.De fritten laten gaar worden in het opnieuw verwarmde vet.
N.B. Deze manier vergemakelijkt ook het werk in de keuken,daar de fritten spoedig en warm kunnen ogediend worden, vooral wanneer men een grote hoeveelheid bereid.
_________________________________
Besparen van aardappelen.
1.De aardappelen wassen zonder ze te schillen 2.In zout water laten koken. 3.Ze schillen na het koken.
N.B.Mochten xommige aardappelsoorten een schilsmaak behouden,dan kan men ze,na het schillen, even in kokend water met zout brengen.
De volksweerkunde uit het begin van de negentiende eeuw was een curieus mengsel van gezond verstand en bijgeloof. Het bestond uit een samen raapsel van duizenden weerregels,spreuken en gezegden.Een deel van deze spreuken hoort men ook nu nog wel.
In vele weerspreuken wordt een verband gelegd tussen de maan en de bewolking. Dit zijn redelijk betrouwbare spreuken. Een koude heldere nacht leidt dikwijls tot vorst of mist in de ochtend en het is vooral tijdens zulke nachten dat de maan goed te zien is. Vandaar komt het gezegde dat na een heldere nacht vorst komt.
In de volksweerkunde komen vele gezegden voor die zouden moeten wijzen op het voor- spellende gedrag van dieren en planten.Zo werd wel eens beweerd dat koeien gaan liggen als er regen komt en dat bijen voor een storm terugkeren naar hun korf. De meeste van deze gezegden weerspiegelen echter slechts de gevoeligheid van dieren en planten voor ver- anderingen in atmosferische omstandigheden,met name de vochtigheid.