30 November 1941
Waaar blijft het vet?
Dat is een vraag dat onze huismoeders dagelijks stellen aan de verantwoordelijken van Vlees en bijproducten. Wel vertelde een huismoeder op bevel van de verantwoordelijke moet tot de laatste gram uit de geslachte dieren worden gehaald, alvorens de kwartieren van het slachthuis naar de beenhouwer vervoerd worden men had het horen vertellen van haar beenhouwer en die kon het weten.Trouwens voegt ze aantoe,U moet zeker weten,waar het vet blijft,want U behoort tot de verantwoordelijke van Vlees en bijproducten. Bij elke nieuw rantsoenerings-periode hoop ik dat er eindelijk een nummer bij de zegels voorzien is voor vet.Doch telkenmale is het er niets mee.U gaat me toch niet zeggen dat het serieus is 'n mens zou op het laatst van alles denken.En ge weet kwade tongen doen er nog een schepke bovenop.Als ge moest horen ,wat er allemaal verteld wordt en verondersteld???? Er is ten slotte toch een grond van waarheid in,want er is melk en ook boter,niet teveel ,doch we stellen het ermee.Er is vlees maar geen vet.Er is zelfs margarine bedeeld en.......... Hier onderbrak men het gesprek en de gedachtegang van die huismoeder met een zeer lakonische opmerking<<Er is geen voldoende olie>>Daar zit het er het juist in.De productie van boter voldoet niet aan de behoefte van de bevolking. Met 350 gram per persoon en êr maand kan men amper uw boterhammen mee smeren. Voor de keuken moet er dus andere vetstof voorzien wordenBeginnen wij met het dierlijk vet. En we maken de volgende bereking. Om onze gedunde veestapel iets of wat op peil te houden,kan men maar 35 gram vlees per dag en per persoon toebedeeld worden,perweek ,dus 35x7=245gram Wanneer men echter de behoefte van de gehele bevolking van België per week berekend,met bijvoeging van bizondere rantsoenen voor sommige categorieën arbeiders, moet er vermenigvuldigd worden met ongeveer 9 miljioen wat dus 1.250.000 kilos per week maakt. Nemen we als gemiddeldgewicht voor een geslacht dier 175 kilos en we stellen vast dat er week dus 12.000 dieren voor de bevoorrading van onze bevolking nodig zijn.Vanwaar kunne ze bliiven komen.!!!!!! Bij vee van een behoorlijk kwaliteit wordt er gemiddelld 7 kg rauw vet uit elk dier gesneden Wel te begrijpen zoals het thans na de verscherpte controle ingezet door de controle diensten van Vee.Vlees en bijproducten gebeurt.(bekken,nier,krans, longebn, bordt rn briekvet) We nemen dus 12.000dieren X 7 =84.000kg rauw vet per week,het smeltproces geeft een verlies van plus minus 30%.Maakt dus ongeveer 59.000kg.gesmolten rundsvet,vermenigvuldigd met 41/3 of ongeveer 254.000 kgr. per maand. Voorheen was dit niet het geval,doch de sluikhandelaars in vet daarentegen maakten gouden zaken,ziehier zeer duidelijke cijfers. Bij aanvang van de verscherpte controle,die in begin september intrad,noteerden wij de volgende wekelijkse productie van gesmolten vet,bij verschillende vetsmelters. 1ste week September 1941.............49.573 kg. 2de week September 1941..............49.450 kg. 3 de week September 1941...............99.300 kg. 4de week September 1941...............60.000 kg. _________ totaal ..............226.322 kg.
1 ste week Oktober 1941..................69.814.kg/ 2de week Oktober 1941..................73.355kg. 3.de week Oktober 1941..................73.663 kg. 4de.week Oktober 1941.................72.688 kg. ____________ totaal 289.520. kg Ziet ge de productie in stijgende lijn. gaan. Ik moet U echter doen opmerken dat het verschil van 3.500kg.gesmolten vet tussen het maandelijksse gemiddeld waarvan hoger sprake (254.000 kg.)en dit er productie van oktober,hierin bestaat dat er wekelijks nof 2 tot 3000 dieren geslacht worden voor het voorraadplan ,terwijl daarentegen het vet bij het wekelijkse vet. se contigent gevoegd worden.Doch dit plan loopt ten einde en dan verminderd de hoeveelheid vet. We nemen de hoogste cijferen zien eventjes wat ervan de 290.000 kg.per maand oktober aan de bevolking kan bedeeld worden. 290.000 kg: 9.miljoen = 33 gram per persoon en per maand Valt deze voorraadplan weg, dan geraken we nog aan geen 25 gram vet ,dat kan bedeeld worden. Wat kunt U als huisvrouw daarmee aanvangen?, En dan komen we bij de margarine Deze wordt voor het grootste deel uit plantaardige oliën en visoliën vervaardigd,zoals traanolie, grondnotenolie, lmkernolie e.a. Vele van deze oliën zijn niet meer voorradig/ Vet kan voor een gedeelte olie vervangen.Dan maar liever het beschikbare eetbaar vet gebruikt om de ontbrekende oliën te vervangen. Met ao te handelen kan er nog een behoorlijk rantsoen margarine toebedeeld worden. Zo dus huismoeders, er is geen vet,omdat er voldoende margarine zou kunnen gefabriceerd worden.
|