7 Juni 1941. Uit de oude doos met raadgevingen.
Over aardappelen.
Aardappelen met de pel! Om bij het koken het barsten te beletten,doorsteekt men ze voor het koken met een vork. Oude aardappelen, kookt men met een scheutje melk in het water.Zij worden dan niet meer zwart en de smaak is beter. Aardappelen in de kelder, naast de kolen liggend,dat doet geen kwaad.Het kolengruis maakt de lucht kiemvrij. Aardappelen in koud-of in heet water opzetten? Veel beter in heet.De smaak blijft veel beter. Waterachtige aardappelen, worden melig,als men ze enige tijd voor de kachel laat drogen. Aardappelen dun schillen, De beste voedingsstoffen zitten onmiddelijk in de pel. Oude aardappelen worden smakelijker, als men in het kookwater een scheutje azijn giet. Aardappelen, worden in de kelder op de grond geschud.In jaren,welke deze graag rotten, kan men best houtskool tussen leggen.Bij vriesweer met stro of hooi afdekken. Als men aardappelen in groeven zet, en van onder jeneverboomtakken legt, houdt men de muizen weg. Aangebrande aardappelen, Van pot verwisselen en opnieuw in koud water opzetten en afkoken.De aangebrande smaak is weg. Bevroren aardappelen, kan met licht redden,als men ze enige uren in koud water legt. Aardappelkroketten, zijn beter verteerbaar,als men aan de deeg een weinig bakpoeder toevoegd. Aardappelbloemkrokketten, koken zonder af te brokkelen,als men in kokend water een weinig bloem bijvoegt. Aardappelkrokketten, Springen niet open als men een weinig aardappelmeel bij de deeg doet. Goed gedroogde aardappelenschillen, zijn een goed middel om het vuur aan te maken in een kachel,of in een Leuvense stoof. Vers aardappelschillen in de oven verbrand, bevrijden de buizen van roet. Een gemakkelijke aardappelstomer, is een gewone zeef in een pot ophangen. ____________________________ Voor U gelezen en neergepent, uit Ik Weet Alles.
|