12 Juni 1941 ![http://www.2-wielers.nl/shop/contents/nl/d25.html Go to fullsize image](http://mud.mm-a2.yimg.com/image/513161787) ![http://www.2-wielers.nl/shop/contents/nl/d25.html Go to fullsize image](http://mud.mm-a2.yimg.com/image/513161787)
Voedsel en voeding in noodtijden.
Een voordracht door Dr.J.A. Dewandel te Brussel.
In de stad Brussel hield DR.J.A.De wandel voor een talrijk publiek een voordracht over << Voedsel en voeding in Noodtijden<<welke met veel belangstelling werd gevolgd. Het actueel voedselprobleem,aldus de Dokter, is strategisch in zijn oorzaak,doch hygienisch-medikaal in zijn gevolgen. De oplossing ervan dient niet alleen toevertrouwd te worden aan economisten,maar ook aan de geneesheren,het is wenselijk dat in de leidende kringen de gezonde grondbeginselen der moderne voedingsleer gekend wezen. Volgens de moderne dieëttetiek heeft onze voeding een driedubbele opdracht,energie leveren voor de arbeid en warmte,bouwmatrialen ter beschikking stellen voor het groeiende organisme,maar ook voor het compeseren der slijtage,neschuttende stoffen aanbrengen waarvan kleine hoeveelheden nodig zijn,om dergerlijke dodelijke ziekten te voorkomen. Energie(calorieën) wordt geleverd door de eiwitten,bouwhydraden en vooral vetten,bouwmatrialen door sommige hoogwaardige eiwitten en vetten; beschuttende stoffen zijn de vitaminen en mineraal stoffen. Aan de hand van talrijke tabbelen toonde de spreker aan in hoever de voedselvoorziening te kort schiet aan energieleverende voedingsmiddelen en aan het voldoende kwantum vitaminen. Het tekort aan vitaminen zal grotendeels kunnen aangevuld worden door een strenger optreden ,tegenover den overwonnen sluikhandel.Het tekort aan biologisch hoogwaardig eiwit en vetten zal moeilijker aangevuld kunnen worden.Het eiwit te kort kan heden aangevuld worden door melk(zowel magere melk als botermelk) witte kaas (25 t.h. eiwit) en eieren.Voor vette toemaat, denkt dan aan vette of halfvette kaas,eieren,amandels en noten.Vergeten we niet de margarine ,spek,reuzel,,dezelfde energie waarde hebben als boter, rijkdom der boter(vooral van de zomerboter) Deze vitaminen A en D kan levertraan of vitaminepreparaten aangevoerd worden. Spreker gaf tenslotte enkele praktische wenken op conserven en keuken-tecnisch gebied. Het vitamine C is het gevoeligste alle vitaminen omdat het gemakkeliik oxideert en zeer gevoelig is aan hoge temperaturen.Vooral vitamine C is vooral aanwezig in de aardappelen,groenten en vruchten.Door het bewaren dezer producten gaat vitamine C te niet.Geplukte spinazie bezit na 5 dagen praktisch geen vitaminen C meer, de aardappelen van Mei-Juni hebben meer den 2/3 van het vitamine C gehalte verloren.In de sinaasappelen houdt de vitaminen CslechtSlechts citrroenen bewaren het langst de vitaminen C. Door afkoelen en bevriezen worden de vitaminen beter bewaard,omdat stilstand van de kiemgroei en de hermentaktiviteit optreedt.Wat de warmte betrefd kan gezegd worden dat het vitramine A weinig trefbaar is (vitamine A der melk bv) Het vitamine B1 dat vooral in het volkoren breood of het brood van grof uitgemalen meer aanwezig is, is hittebestendig. Bij het bakken van het brood wordt de vitaminen B niet vernietigd. Zeer gevoelig aan de warmte is vitamine C. Daarom is het aan te raden bij het bereiden der aardappelen en de groenten de dampmethode te gebruiken;met weinig water in een gesloten kom de voedingsmiddelen korten tijd laten uitdampen 'de aardappelen,liefst niet geschild) Van groot belang is het kookwater niet weg te gieten,vermits vitamine C in het kookwater opgelost worden. ![http://www.regiotaxitwente.nl/ariadne/loader.php/leskisten/leskistenvoort/voeding/actieveengezo Go to fullsize image](http://mud.mm-a1.yimg.com/image/286236059) ![http://www.regiotaxitwente.nl/ariadne/loader.php/leskisten/leskistenvoort/voeding/actieveengezo Go to fullsize image](http://mud.mm-a1.yimg.com/image/286236059)
|