Inhoud blog
  • 28 Augustus 1942 .Een betere opleiding in het hotelwezen
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 21Augustus 1942. De bedeling van honing
  • 19Augustus 1942. Verbetering in de bedeling van eieren.
  • Vervolg van de voeding van het Afrika korps
  • 18 augustus 1942.De voedselposite van het Afrikakorps van Maarschalk Rommel
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 8Augustus 1942:Levert uw jampotten in
  • 4 augustus 1942..De distributie van vis.
  • 2 Augustus 1942.De vooruit zichten van het seizoen 1942/1943.
  • 2 Augustus 1942.De overvloedige fruitoogst en de confituurfabricatie.
  • 31 Juli 1942.Vroege aardappelen verdeeld en 56.000kg Boter in de koelhuizen ondergebracht.
  • 23Juli 1942. Zegel nr.9 geeft recht op 30 gram vleesworst
  • 20 Juli 1942. Maximumprijzen der paarden.
  • 18Juli 1942 De mobilisatie van de halflate aardappelen.
  • 16 Juli 1942 Bij de Bakkers
  • 17Juli 1942 De derde algemene vergadering van Winterhulp te Brussel
  • 14Juli 1942. Vlees,Lever-en bloedworst voor zegel nr.9
  • De Voedslpositie van het Afrikakorps van Maarschalk Rommel uitermate gunstig
  • smokkelschandaal in aardappelen rond Heist-op-de-Berg.
  • De activiteit van de mobiele brigade op het gebied van de baancontrole
  • Maximum prijzen voor brood en meel.
  • Bescherm uw leven
  • Breidt het talkschandaal zich nog verder?
  • De regeling van het verkeer.
  • Smokkel in aardappelen wordt ongenadig beteugeld
  • De Beteugeling van de sluikslachting en de onwettige handel in vlees
  • Maximum prijzen van Brood en Meel.
  • Naar een opvoeding der weggebruikers
  • verdeling van bereide vleeswaren.
  • De Aaardappel vzerdelingen van Juli 1942 af
  • 21 Juni 1942.De kwestie der aardnoten.
  • 15Juni 1942.Bij denieuwe rantsoenering van het vlees
  • 18Juni 1942.Het schandaal op de groenten - en fruitmarkt
  • 12juni 1942.Het land van Waas eet kersen tegen de officiële prijs
  • 10Juni 1942.Het Zeevissersbedrijf in de Noordzee.
  • 6 Juni 1942. 14Ton suiker in beslaggenomen door de controle diensten van Groot-Antwerpen.
  • 4 Juni 1942: De verkoop van bevroren eetbare mengsel.
  • 2Juni 1942:Stijging der melkproductie,en de gezond groeistand der vroeg aardappelen.
  • 1Juni tot 31 Juli 1942. 150kg.kolen voor deze periode.
  • 22 Mei 1942.De niet overhandigde Mei rantsoenen boter,margarine, peulvruchten en haver derivaten worden in Juni geleverd.
  • 18 Mei 1942.De Antwerpse jeugdherberg bestaat tien jaar.
  • 17mei 1942.Valse zinken stukken in omloop
  • 27 Mei 1942.De vis was verdwenen,of de praktische tussenkmst van een station chef.
  • 16 Mei 1942.Bij het drankhuis en hotelpersoneel.
  • 15 Mei 1942.Een Diëtist schreef over de Caloriewaarde van ons voedsel
  • 14 Mei 1942.De vetverzorging van Europa
  • 13Mei 1942 .Kenmerken der valse rantsoenzegels.
  • Geldig voor maandag Mei tot zondag 10 Mei1942.
  • 8Mei.Voor de Fabricage van Margarine
  • 6 Mei 1942.Zorg voor uw wintervoorraad Aardappelen.
  • 14 Mei 1942.De vetverzorging van Europa
  • 5 Mei 1942.Krijgen we een nieuwe Kommissies van Openbaren Ondersrtand?
  • Oorlogs frangipane
  • 4Mei 1942.Een overzicht der landbouwmarkten
  • 1 Mei 1942 De vooropgezette verzameling en de verdeling van dierlijke vetten.
  • 25 April 1942.Om een regelmatige visbedeling te verzekeren.
  • 24 April 1942. Bevoorrading van boter,peulvruchten,havergort en margarine
  • 22 April 1942.De visbedeling in het Brusselse.
  • 20 April 1942.Chicorei mag niet meer gemengd verkocht worden.
  • 20 April 1942. Bewaar de groentenconserven niet te lang;
  • 16 April 1942 De Productie van koemelmk.
  • 16 April 1942 De Productie van koemelmk.
  • 15 April;Bevoorrading der werken en daarmee gelijkgestelde inrichtingen
  • 14 April 1942 Bevoorrading der verbruikers ingeschreven bij een jkeinhandelaar wiens voorraad ten onrechte is geslonken.
  • 13 April, De Bevoorrading in groenten en xonserven.
  • Schoolsoepen- Vleesbevoorrading
  • 10. April 1942Steunverlening door den openbaren Onderstand Uitgesloten.April 1942
  • Hoeveel koste de boter en de melk op 4 April 1942?
  • 3April 1942 . Het Paasfeest in de folklore
  • Donderdag,2 April 1942. Het schandaal van de hoge klompenprijzen.
  • 1 April 1942. De Bevoorrading van sommige inrichtingen in groentenconserven.
  • 28 Maart 1942. Bijzonder gebak "Paasnest"
  • 27 Maart1942.De aardappelbevoorrading
  • Na Maanden starten we opnieuw met onze verhalen uit het verleden
  • Na Maanden starten we opnieuw met onze verhalen uit het verleden
  • Mag men voor de schoolqoep zegels eisen?
  • Verkoop van 26.000 kg krenten.
  • De verdeling van 12 ton bloemkolen
  • Tegen de verkwisting van voedsel en voedselafval.
  • De toestand van onze chichoreinijverheid.
  • Visaanvoer in Groot-Brussel.
  • Sardinen voor onze Ktijgsgevangenen
  • De wijzeging van de levensmiddelen-rantsoenen in Duitsland.
  • Op wandel in het Gentse Kuipken.
  • Valse rantsoeneringszegels worden te koop aangeboden.
  • Een alomverbreid volksgeloof >>De Sint-Pietersgreep>>
  • Om te vermijden dat het gebak in den oven zouverbranden.
  • Aardnoten voor de bevoorrading in Margarine
  • Spaar de vogelnesten
  • Geen broodkaarten in Belgîë
  • Grote en kleine besparingen,en de manier om van alles gebruik te maken.
  • Kleine en grote besparingen in oorlogsomstandigheden.
  • Bijkomende lichte maaltijden,voor scholieren,jonge lieden,zwangere vrouwen,en de zogende moeders.
  • De Maxiima prijzen der water vrije groenten.
  • Mariabeelden in Antwerpen
  • De rantsoenering in het zuid-oosten van Europa.
  • Wat Italië ons zal leveren.
  • Ingelegde groenten voor personen,zonder aardappelvoorraad
  • In sommige grote agglomeraties zal binnenkort een fruit en groentenkaart in voege worden gebracht;
  • De Kaas en visbedeling in Genk.(Limburg)
  • Veldkeuken gerecht in de Duitse Restaurants.
  • Leverpastei in de grote agglomeraties waar vlees te kort is.
  • De voedingswaarde van cacaofantasie repen.
  • Uit het leven van onze ijslandvaarders.
  • De wijninvoer uit Hongaeije
  • De invoer van sinaasappelen voor de kinderen.
  • De Weervoorspellingen in de volksmond.
  • Bewogen inbeslagneming van vee te Paliseul.
  • Een Veelvuldig gebruik van bier in de keuken.
  • De maximum prijzen voor rapen en koolrapen.
  • De rantsoennering der melkproducten.
  • De Haringvisserij te Nieuwpoort omstreeks 1830.
  • Winterhulp en de jeugd
  • Geen crisis in de Slachthuizen.
  • Onze Haringvisserij, Een oude traditie hersteld.
  • De eierbedeling zal voortaan in de zuivelwinkels geschieden.
  • De Verkoop van Vlees.
  • In twee maanden tijds werd in de streek van charleroi voor 25 miljoen frank<
  • De prijs van ingemaakte groenten.
  • Hoe het nieuwjaarsfeest in de vroegere eeuwen werd gevierd.
  • Groot Antwerpen zet met weidse plannen het nieuwe jaar in.
  • 2007
  • wensen
  • Groot Antwerpen verwezenlijkt.
  • Wat thans in de driemaanden wordt gerookt in 1941
  • Wat was de waarde als de Titanic in de golven verdween in 1912.
  • Het schandaal fer varkensslachting
  • Negendertig visservaartuigen vertrekken op 27 December uit Nieuwpoort.
  • De haringvangsten aan onze kust.
  • De aanvoer van vis.
  • De viskaart.... grrn vis meer voor Brussel.
  • Het rantsoen van de maand December 1941.
  • Het recht op leven van onze zeevissers.
  • Het recht op leven van onze zeevissers.
  • Met Kerstmis iets lekkers op tafel.
  • De kontroledienst aan het werk in het Antwerpse op 12 december 1941.
  • De Kaasdistributie.
  • De honden en katte roof.
  • Onze bevoorrading van appelsienen,citroenen en vijgen uit Italië.
  • Beenderen met of zonder rantsoenzegels.
  • De groentenmarkt?
  • De maximumprijzen van havervlokken,havercréme en havergort.
  • Deelzegels voor boter vanaf Januari
  • Een sluikslachters bende ingerekend te Westmalle.
  • Haring en Sprot.
  • Kerst en Nieuwjaarskoeken.
  • Wat lekkers voor de schoolkinderen.
  • Een blokje per maand vanaf december 1941
  • Een greep uit het verleden van ons vissersvolk.
  • Eet gezond in Oorlogstijd.
  • Een ongehoord schandaal.
  • Zend geen aardappelen naar onze krijgsgevangen.
  • Waar blijft het vet?
  • Slechts 150 kg.kolen in de eerste helft van December.
  • De Zeevisserij.
  • Hoe kan een crisis voorkomen worden.
  • De Keuken in Oologstijd.
  • Het distrikt Roeselaere mobiliseert de aardappelen .
  • Bevoorradingsdienst van groot Gent.
  • 500.000 Varkens spoorloos verdwenen
  • De Handel in Witloof.
  • Geen wortelen voor Dieren voeding.
  • De levering van Broodgranen.
  • Sinaasappelen,Verdeling langs de scholen
  • Vlees en Bijproducten.
  • De prijzen van zoetwatervis.
  • De nieuwe verdeling der bijrantsoenen.
  • Het bewaren van groenten
  • Vlaamse vissers naar Grevelingen.
  • Rond de voedselvoorziening.
  • Waar zitten onze aardappelen?
  • Nieuwe bedeling van afgeroomde melk en karnemelk aan jonge lieden van 14 tot 18jaar.
  • De visbedeling in ons land
  • De Prijsberekening van suikergoed en pralines.
  • De oorsprong der Aarschotse markt.
  • Sluikslachterij in het Fratinellen lokaal te Brugge.
  • Mededeling der Nationale Landbouw en voedings coöperatie.
  • Onze bevoorrading in vis en bijproducten.
  • De schaarste van ajuin.
  • Vlees en room aangeslagen te Hooglede.
  • Thuis slachten,zelfs voor eigen gebruik is Strafbaar.
  • Extra brood voor ondergrondse arbeiders;
  • DE adeltitel << Geuze Lambiek >> wordt beschermd.
  • Overzicht der voedingsmarkten
  • De visvangst te Aarschot in vroeger eeuwen.
  • Een volkskeuken: Eénschotel - eetmalen.
  • 1.000 broodzegels gestolen
  • De Boeren leverden voorbeeldig hun graanoogst.
  • Een gekende chefkok schrijft over de oorlogsrecepten.
  • De twaalf gebeden van de huisvrouwen.
  • Inleggen van tomaten geschiedt eerst in September.
  • Kastanjebladeren werden als tabak verkocht te Ardooie.
  • De Taarteneters.
  • Weinig vraag naar bereide vleeswaren.
  • De chicorei in de maand September1941.
  • Hoe werd in de oorlogsjaren aardappelmeel gemaakt.?
  • Hedendaagse soepen van de jaren 1941-1942..
  • Geen maaltijden in de spijshuizen zonder zegels
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    wapenschild van
       Antwerpen
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    botermarkt in 1912

    Foto
    Foto
    Foto
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    winterhulp
    Foto
    Foto
    Foto
    3 novemberGo to fullsize image
    vrijetijdshoekje
    binnen en buiten en andere hobbies
    14-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De evolutie van de veestapel tussen 1941-1943.
    29 Juni 1941-1943.Go to fullsize imageGo to fullsize image

                           De Evolutie van de veestapel tussen 1941-1943         .Go to fullsize imageGo to fullsize image


    Tussen 1941-1943,verminderde de rundvees-varken-en paardenstapel met respectievelijk 497.000,naar 86.000,en dan naar 24.000 eenheden;hetzij met 25,1% naar 17,1% en 6,4%
    De kalfstapel liep ongeveer 200.000 eenheden terug,hetzij met ongeveer een derde.
    Eind 1943. was de melk veestapel verouderd en was de nieuwe generatie te weinig talrijk om de zuivelproductie te garanderen.
    Daarom remden de verantwoordelijken verdere ingrepen in ,de natuurlijke evolutie van de runderpopulatie af.
    Aangezien de runderen ,het gros van onze vleescomsumptie verzorgden,bleef de weerslag op het rantsoen niet uit.
    In Oktober 1943.,liet de overheid het vleesrantsoen op 20gram staan,ondanks de beëndiging van het vetweideseizoen.*
    Deschapen stapel groeide  in 1941 en de volgende jaren aan, het aantal geiten in 1942 en 1943*
    * T.B nr.23. 15-4-1943.p.07 en wat heeft het1943 ons gebracht?
    In het slagersblad.18-3-1941.p.60
    *Zie tabel 15.
                       Go to fullsize imageGo to fullsize image




    14-06-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Biscuits in den Handel.
    28 Juni 1941.Go to fullsize imageGo to fullsize image

                                 Biscuits in den Handel.
    Overe enkele dagen schreven we " de verdeling der biscuits"" nu  zijn we enkele stappen verder.We schreven dat er opnieuw biscuits in de handel worden gebracht,en dit wordt nu werkelijkheid van de maand Oktober af.
    Dan zullen al de huismoeders zich biscuits aanschaffen in een verpakking van 125 gram voor één zegel nummer 1.
    De maandelijks voortbrengst zal 300.000 kg. bereiken,het geen het mogelijk maakt ze langs den normale handel te verdelen.De biscuits bevatten zuivere tarwe,hun samenstelling is 90 gr.Tarwemeel, 35 gr;suiker, en 6 gram vet.

    14-06-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De verdeling der biscuits.
    25 Juni 1941               .Go to fullsize imageGo to fullsize image

                             De verdeling der biscuits.


    Binnenkort zullen biscuits in de handel gebracht worden.Het zijn de bekende <<petitss gateaux>>die in een verpakking van 225gram tegen twee zegeltjes nr.1 zullen aangeboden worden.
    Een voorbrengst van 50 ton per maand voor het hele land toegelaten,dit maakt dus een 220.000 pakjes van 225gram,wat voor een bevolking van 8.000.000 inwoners niet veel  betekend.

    Zaak is dan ook deze 220.000pakjes degelijk te verdelen tot volledige voldoening van het publiek.
    De verkoop langs den kleinhandelaar te laten gebeuren is bijna niet te doen.Deze zou dan per maand op zijn hoogst 2à3 pakjes van 2225gram kunnen bekomen.Men zou een begin maken met de verdeling bij de bond der kroostrijke gezinnen te laten gebeuren.Het product zou,aldus komen waar het moet zijn en de mogelijkheid uitsluiten van in de sluikhandel verdwijnen.
    Het zou mensen goed doen op deze eerlijke verspreiding.

    14-06-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Boter voor deze Winter.
    24 Juni 1941.
                     Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
                          Boter voor deze Winter.


    Door de verantwoordelijke van zuivel,eieren en boter werd begin Mei aan elke verantwoordelijke van de centrale de opdracht gegeven om zekere hoeveelheden melkerij boter in frigo's te zetten en deze boter stockeren tot de wintermaanden.Zo werd in de verlopen maand Mei  ongeveer 750 ton boter over heel het land geborgen.
    Voor de centrale van Antwerpen b.v. werd 96 ton in frigo gezet;Door het wegnemen van zulke hoeveelheden boter ontstond er natuurlijk een tekort in de leveringen  van de gewone inzenders.
    Dit werd aangevuld vanuit het Walenland,men hoopt alzo deze zomer een paar miljioen kg.boter in de frigos te kunnen opstapelen wat de mogelijkheid biedt ook gedurende de winter maanden een normaal boterrantsoen te verzekeren
    Wanneer we bedenken dat vorige winter ,gedurende een paar maanden het boterrantsoen daalde tot 150 gram,omdat er niet meer boter voorhanden was, dan zou bij een herhaling van dit feit,toch gedurende een drietal maanden een 100gram,van de gestockeerde  boter kunnen toegevoegd worden,wat het rantsoen zelf gedurende de wintermaanden op 250 gram zou behouden.

    14-06-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Weer grote zendingen kaas uit Nedeland te verwachten.
    23 Juni 1941.
              Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
     
                Weer grote zendingen kaas uit Nederland te verwachten.
    De levering van magere kaas uit Nederland, die ten gevolge van verleden jaar tussen beid regeringen, gesloten overeenkomsten,maandelijks ons bereikten in die in hoofdzaak aan de fabriek,bevolking ten goede kwam,verminderen in de loop van de winter dusdanig,dat in de maand April geen enkele zending België meer bereikte.
    Daar deze achter uitgang in hoofdzaak was toe te schrijven aan de vermindering van dc productie van Nederlands vee, hebben de bevoegde instanties van de hoofdgroepering van zuivel, vetten en eieren thans nu ook in Nederland de melkproductie stijgt, zich opnieuw met de Nederlandse regering in verbinding gesteld.Hoewel de vroegere overeenkomst nog niet kan worden geleverd,zullen toch binnekort weer geregeld zendingen kaas uit Nederland aankomen.

             Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image


    13-06-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Oorlogsrecept;Van Asperge.
    21 Juni 1941.
                                    Aspergen 
       Go to fullsize image   Go to fullsize image   Go to fullsize image
    Samenstelling: 1Pak aspergen,zout.
    Bereiding
    1.aspergen schoon maken en in veel water wassen.
    2.De aspergen in een kookpot brengen, onder water met wat zout.
    3.De asperges laten koken tot de asperges gaar zijn,(duur veranderlijk naar gelang ,de kwaliteit der aspergen)
    4.Het kookwater afgieten en de aspergen laten verlekken in een zeef.
    5.Koude opdienen of warm, met een zuur saus, mousseline of met harde eiren en boter
                        ...................................


    Oorlogs recept van  Asperge.
                                      Aspergen met kreemsaus.
    Samenstelling:1pak aspergen,zout,witte saus met of zonder ei.

    Bereiding:
    1.De aspergen koken, zoals hiervoor aangeduid,maar een glas kookwater bewaren.
    2. Met dit kookwater een witte saus maken zonder tijm,laurier ,met of zonder ei.

    3.De asperges in stukken snijden van 3 tot 4 cm.lengte snijden.
    4.De asperges bij de witte saus brengen en verwarmen zonder te koken,indien de witte saus gemaakt is met eieren.



    12-06-2006 om 16:33 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Oorlogsrecept;Van Asperge.
    21 Juni 1941.
                                    Aspergen
    Samenstelling: 1Pak aspergen,zout.
    Bereiding
    1.aspergen schoon maken en in veel water wassen.
    2.De aspergen in een kookpot brengen, onder water met wat zout.
    3.De asperges laten koken tot de asperges gaar zijn,(duur veranderlijk naar gelang ,de kwaliteit der aspergen)
    4.Het kookwater afgieten en de aspergen laten verlekken in een zeef.
    5.Koude opdienen of warm, met een zuur saus, mousseline of met harde eiren en boter
                        ...................................


    Oorlogs recept van  Asperge.
                                      Aspergen met kreemsaus.
    Samenstelling:1pak aspergen,zout,witte saus met of zonder ei.

    Bereiding:
    1.De aspergen koken, zoals hiervoor aangeduid,maar een glas kookwater bewaren.
    2. Met dit kookwater een witte saus maken zonder tijm,laurier ,met of zonder ei.

    3.De asperges in stukken snijden van 3 tot 4 cm.lengte snijden.
    4.De asperges bij de witte saus brengen en verwarmen zonder te koken,indien de witte saus gemaakt is met eieren.



    12-06-2006 om 16:25 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Oorlogsrecept;Van Asperge.
    21 Juni 1941.
                                    Aspergen
    Samenstelling: 1Pak aspergen,zout.
    Bereiding
    1.aspergen schoon maken en in veel water wassen.
    2.De aspergen in een kookpot brengen, onder water met wat zout.
    3.De asperges laten koken tot de asperges gaar zijn,(duur veranderlijk naar gelang ,de kwaliteit der aspergen)
    4.Het kookwater afgieten en de aspergen laten verlekken in een zeef.
    5.Koude opdienen of warm, met een zuur saus, mousseline of met harde eiren en boter
                        ...................................


    Oorlogs recept van  Asperge.
                                      Aspergen met kreemsaus.
    Samenstelling:1pak aspergen,zout,witte saus met of zonder ei.

    Bereiding:
    1.De aspergen koken, zoals hiervoor aangeduid,maar een glas kookwater bewaren.
    2. Met dit kookwater een witte saus maken zonder tijm,laurier ,met of zonder ei.

    3.De asperges in stukken snijden van 3 tot 4 cm.lengte snijden.
    4.De asperges bij de witte saus brengen en verwarmen zonder te koken,indien de witte saus gemaakt is met eieren.



    12-06-2006 om 16:25 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Oorlogsrecept;Van Asperge.
    21 Juni 1941.
                                    Aspergen
    Samenstelling: 1Pak aspergen,zout.
    Bereiding
    1.aspergen schoon maken en in veel water wassen.
    2.De aspergen in een kookpot brengen, onder water met wat zout.
    3.De asperges laten koken tot de asperges gaar zijn,(duur veranderlijk naar gelang ,de kwaliteit der aspergen)
    4.Het kookwater afgieten en de aspergen laten verlekken in een zeef.
    5.Koude opdienen of warm, met een zuur saus, mousseline of met harde eiren en boter
                        ...................................


    Oorlogs recept van  Asperge.
                                      Aspergen met kreemsaus.
    Samenstelling:1pak aspergen,zout,witte saus met of zonder ei.

    Bereiding:
    1.De aspergen koken, zoals hiervoor aangeduid,maar een glas kookwater bewaren.
    2. Met dit kookwater een witte saus maken zonder tijm,laurier ,met of zonder ei.

    3.De asperges in stukken snijden van 3 tot 4 cm.lengte snijden.
    4.De asperges bij de witte saus brengen en verwarmen zonder te koken,indien de witte saus gemaakt is met eieren.



    12-06-2006 om 16:25 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De Woekerhandel in groeten te Mechelen.
    22 Juni 194              1.Go to fullsize imageGo to fullsize image
                                 De woekerhandel in groenten te Mechelen.

    12.000 bussels asperges in beslag genomen.

    Bij een groothandel in het Mechelse werd een dubbele boekhouding ontdekt, waarmede reusachtige aankopen tegen overdreven prijzen verborgen we met het gevolg dat 25 groothandelaren op staande voet door agenten van het korps opsporingdienstwerden ontdekt. Het was een publiek geheim,dat de normale handelaar haast geen asperges kon beschikken,terwijl nagenoeg de gehele opbrengst van deze lekkere groenten aan fantastische prijzen werden opgekocht en verer in het geheim werden gesjacherd.
    Zulks was op een oopen namiddag het geval, met het gevolg dat de 25 groothandelaren op staande voet door de agenten van het commiseriaat voor prijzen en lonen met behulp van rijkswachters werden aangehouden en aan een streng verhoor werden onderworpen.Waarbij vele door de mand vielen en bekenden,ingevolge deze actie werden niet minder dan 12.000 bussels asperges in beslag genomen en de dag daarop tegen wetelijke prijzen verkocht werden in de normale handel.


    Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    12-06-2006 om 16:04 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Het verbruik van mosselen.
        
               Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
    21 Juni 1941.

                        Het verbruik van mosselen.
    Het gebruik van mosselen bereikte het hoogste peil in 1940 met nagenoeg van 25 Miljioen kgr.tegen slechts 14Miljieon in 1937.
    Het is dus een vergissing met te beweren dat de laatste maanden geen mosselen op de Belgische markten bereiken.
    Daaar het mosselseizoen 1941-1942 in de helft van de maand Augustus begint, worden door het betrokken departement voetstappen gedaan bij de bevoegde instanties om een belangfrijke contigent mosselen aan België toe te staan.
    De contactame gaf geen hoopvolle verwachtingen inzake de door Holland verse in te voeren hoeveelheden,de Hollanders zouden reeds ernstige voorbereidingen treffen treffen voor de inmaak van grote hoeveelheden mosselen, reeds voor België bestemd.

               Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    12-06-2006 om 15:24 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Wat kregen onze ouders en groot-ouders van vleesrantsoenen in de jaren '40 -45 te eten.
    21 Juni 1941Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image


    Wat kregen onze ouders en grootouders van vleesrantsoenen in de jaren '40 tot 45. te eten.


    21Juni 1941 werd de vleesrantsoenering van kracht!!!

    Zij betrof enkel het runds-kalf-varkens-paard-geit- en schapen vlees.
    Het gebruik van pluimvee en wild bleef dus vrij.
    De overheid onderwierp de gamma vleeswaren en slachtafvallen van eerst genoemde dieren aan de rantsoenering.
    Naast het vers vlees waren het ingeblikt en ingevroren vleeswaren en vleesbvereidingen  gerantsoeneerd.;Aanvankelijk bedroeg het dagelijks rantsoen 75 gram*
    Vanaf het tweede rantsoentijdperk trok de overheid op tot 120 gram.
    Aangezien deze hoeveelheden het vooroorlogse niveau van 113 gram benaderden,bewogen ze slecht weinig tot bezuiniging.
    De volgende maanden storte het vleesrantsoen ineen.
    Terwijl de doorsnee consument in Augustus nog recht had op 90 gram per dag en van November 1940 tot begin Februari 1941 met 50 gram.
    Vervolgens stabiliseerde het vleesrantsoen op 35 gram per dag.

    Maar het ergste moet nog komen.Reeds in November 1941 bestonden er plannen  om het vleesrantsoenen te reduceren tot 25 gram,maae pas in Juni 1942 bracht de overheid het vlees op 20 gram. Vanaf Oktober 1942 tot begin Mei 1943,kregen de gewone gebruikers dagelijks 30 gram vlees.
    Nadien daalde het vlees tot 10gram en bleef tot einde van de bezetting onveranderd op 20 gram staan.

    De iwoners van grote agglomeraties genoten soms van extra vleesbedelingen.Sedert begin Februari 1941 waren de rantsoenen miniem.De toegekende hoeveelheden stemden overeen met een soeplepel vlees (30à35gram)
    Bij gevolg spaarde de meeste mensen hun rantsoen op en aten slechts éénmaal per week.

    Bovendien situeerde het netto-vleesrantsoen zich steeds aan het officieel barema, van meet af aan omvatte het rantsoen 20% beenderen.
    Begin Mei 1941 veranderde dit.
    Het varkensvleesrantsoen bevatte nog steeds 20% beenderen, maar het aandeel van de beenderen in het runds-en paardenvlees en in het kalf -schaap- en geitenvlees steeg tot respectiefelijk 25 à30%
    De overheid had aldus een handige truc gevonden om het heel het rantsoen te verbloemen;Ook hing er vanaf 1941 geen spiertje vet meer aan het vlees.De slachtvetten werden immers verwerkt in de margarine.De consument had evenwel recht op groter kwantiteiten slachtafval.
    Het besluit op 20December verleende hem dubbel gewicht varkenskop-ham-longen-hart- en hersenen van de andere veesoorten,runderstaarten,en rauwe uiers,pastei uit ingewanden,geperste kop,bepaalde niet ontvleesde beenderen,,koppen en andere dieren dan varkens,varkenspoten en staarten, mergpijpen, ingewanden en zwoerd moest de verbruiker  maar een vierde met zegels dekken. Dit levert echter geen voordeel op daar de voedingswaarde van boven vermelde waren geringer waren is; Voor de overige vleeswaren golden de gewone bepalingen*
    B.S. 25-2-1942.P.9321-8322.en C.DenHartog;Hautvast en A.De Hartog.

    07-06-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De invoer van kaas.
    21 Juni 194      1.Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

                                    De invoer van kaas uit Nederland.

    De onderhandelingen met de Nederlandse overheden hebben tot resultaat geleid, dat de <<Nederlandse Zuivelcentrale>> over korte tijd,de leveringen op het ritme van ongeveer 50 ton per week.Deze hoeveelheden is onvoldoende om kaas uit te delen aan de arbeiders categorieën,kaas verdeling moet worden herzien.

    07-06-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Vlees uit Denemarken.

    20 Juni 1941.Go to fullsize imageGo to fullsize image



                                     Vlees uit Denemarken.

    De centrale <<vee,vlees en bijproducten<< bij opdracht van de bevoegde minister,heeft vlees ingevoerd vanuit Denemarken
    Een eerste partij bestaande uit 4 wagons gezouten varkensvlees is deze week in Brussel aangekomen en zal begin deze week in den handel worden gebracht,en ten einde ,een zo groot mogelijk aantal verbruikers in het land in staat te stellen zich met dit vlees aan te schaffen, werden deze 32.794 kilos ontbeend; en verpakt in pakjes van 112 gram hetgeen een totaal van min of meer 230.000 stuks maakt.
    De verkoop aan de verbruiker zal geschieden over een aantal beenhouwerijen in het land aan de prijs van 5 fr;het pakje en tegen aflevering van zegeltjes,iedere beenhouwer krijgt 893 pakjes te verkopen.Met het doel hamsteren of andere misbruiken te vermijden,zal deze verkoop geschieden met de medewerking van de Beenhouwersgilde (vakpolitie) waarvan de leden in elke winkel toezicht zullen houden,de beenderen voorkomende van dit vlees zullen aan de instellingen van openbaar nut tegen den wettelijke prijs verkocht worden.

    07-06-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Wat eiste het bezettingsleger van dieren op, voor hun leger????
    19 Juni 1941                .Go to fullsize imageGo to fullsize image

    Wat eiste het bezettingdleger van dieren op,voor hun leger????


    De aanwezigheid van de bezetter had, vooral een zeer ongunstige invloed op de vleesmarkt.
    In 1940 kocht  de Whermacht, naast  de officieel toegezegde opeisingen massa's vlees aan. Deze massale aankopen en forse bedragen die ze voor op tafel legde,werkte de anarchie in de hand op de vleesmarkt.Ze belette  eveneens ernstige voorraadvorming na het vet weide seizoen van 1940.
    De restitutie van 12.000 varkens en 18.000 runderen begin 1941 ,betekende slechts een drubbel op een hete plaat.

    Begin 1941 beloofde de Militärverwaltungen geen vlees meer op te eisen. Van 1941 tot de bevrijding ontnamen de Duitsers evenwel 29.000 ton vlees aan  van de officieële markt. De opeising van paarden voor het land mee,in welke mate er vlees op de zwarte markt is nie bekend. Het verbruiik van Duitse Burgers in onsl and vertegwoordigde ongeveer 0.6% op de officieële vleesmark
    Uit  het boek de rantsoenering;

    Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    05-06-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De margarine beter dan voor den oorlog !!!!

    18 Juni 1941.Go to fullsize imageGo to fullsize image

                      De margarine beter dan voor den oorlog!!!!!!


    Wij delen mede:dat er voortaan rundsvet in de margarine verwerkt wordt.
    Dit heeft een prijsverhoging van de margarine voor het gevolg.
    De prijs der vroeger gebruikte grondstoffen bedroeg inderdaad 5.50 per kilogram,terwijl het rundsvet,dat tegen ongeveer 13 fr. moet ingeslagen  worden,thans voor 16% inplaats van 1 tot 2% in de samenstelling der margarine zal voorkomen.

    Niet alleen zal de voortbrengst van margarine niet stilvallen,hetgeen op het punt stond gebeuren, doch dit noodzakelijk product,zal veel beter zijn dan voor den oorlog!!!!!.

    05-06-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Wat gebeurt er met ons rundsvet???

           Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

                          Wat gebeurt er met ons rundsvet???


    Het rundsvet bleek de laatste tijd onvindbaar te zijn;Wat gebeurt er mee??
    Dit was de vraag dat gesteld wordt door de vele keukenchefs en van de huismoeders.De Landbouw en VoedingsCoöperatie geeft hierop het volgend antwoordt,het grootste gedeelte der grondstoffen die nodig zijn tot het vervaardigen van margarine werden ons door het buitenland geleverd,aangezien deze invoer sedert het uitbreken van de oorlog,natuurlijk de grondstoffen bijna tot nul gedaald is,is men wel verplicht deze buitenlandse stoffen te vervangen door de vetstoffen die in ons eigen land beschikbaar zijn.Een dezer vetstoffen,waarover we in België beschikken, al is de hoeveelheid dan nog onvoldoende,is het vet van slachtdieren.
    Het is dan ook voor het algemeen welzijn van de bevolking,dat het besluit,rantsoenering van 9 Februari 1941 en de toe bedeling van vee,vlees,slachtafvallen en dierlijke vetten.,een bepaling bevat
    volgens de welke dierlijke vetten niet aan de beenhouwers mogen worden verkocht.
    Onmiddelijk na de slachting worden de dierlijke vetten uitsluitend geleverd aan de vetsmelters,deze vetsmelterrijen worden nauwkeurig gecontroleerd ,over de hoeveelheden ruw vet ,die ze ontvangen en verwerken tot gesmolten vet.
    Vervolgens wordt dit vet aan de margarine fabrieken geleverd, naarmate de beschikbare hoeveelheden.
    _____________________Go to fullsize image__

    05-06-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Regeling van den eieren verkoop te Kortrijk bereikt.

    14Juni 1941.                Go to fullsize imageGo to fullsize image

    Regeling van den verkoop  van eieren te Kortrijk bereikt.
    Een bevel van de  Kommandatur  te Kortijk,legde enkele weken geleden aan de bezitter van kippen de verplichting op ,om wekelijks  een ei per kip te leveren aan de daartoe aangestelde verdeler. Een verkoop van 38.500 eieren had enkele dagen dagen nadien in de grote hallen plaats ,op vertoon der rantsoenkaarten.Gezien het succes van deze regeling,hebben de overheden besloten zich verder te bemoeien met de eierkwestie.
    Door de plakbrieven werd bekend gemaakt dat het aantal eieren nu vastgesteld is op 2 eieren per kip en per week.
    Strenge straffen zijn voorzien voor deze die, om gelijk welke reden,geen gehoor geven aan deze oproep....Afwijkingen zijn voorzien door de aanplakbrieven.Eerdaags zullen te Kortrijk eierkaarten in omloop worden gebracht.
    Heel waarschijnlijkt zullen de kinderen en de oude lieden in het bezit van een melkkaart recht hebben op deze eierkaart.
    Voor de zwangere vrouwen en sommige zieken zal ook gezorgd worden.Ieder week zal in de hallen de verkoop plaats vinden.
    De prijs is vastegesteld op 1.85fr.
    De eieren worden ingeleverd tegen de prijs van 1.55fr.

    05-06-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Voedsel en voeding in noodtijden.
    12 Juni 1941        Go to fullsize imageGo to fullsize image

                            Voedsel en voeding in noodtijden.


    Een voordracht door Dr.J.A. Dewandel te Brussel.

    In de stad Brussel hield DR.J.A.De wandel voor een talrijk publiek   een voordracht over << Voedsel en voeding in Noodtijden<<welke met  veel belangstelling werd gevolgd.
    Het actueel voedselprobleem,aldus de Dokter, is strategisch in zijn oorzaak,doch hygienisch-medikaal in zijn gevolgen.
    De oplossing ervan dient niet alleen toevertrouwd te worden aan economisten,maar ook aan de geneesheren,het is wenselijk dat in de leidende kringen de gezonde grondbeginselen der moderne voedingsleer gekend wezen.
    Volgens de moderne dieëttetiek heeft onze voeding een driedubbele opdracht,energie leveren voor de arbeid en warmte,bouwmatrialen ter beschikking stellen voor het groeiende organisme,maar ook voor het compeseren der slijtage,neschuttende stoffen aanbrengen waarvan kleine hoeveelheden nodig zijn,om dergerlijke dodelijke ziekten te voorkomen.
    Energie(calorieën) wordt geleverd door de eiwitten,bouwhydraden en vooral vetten,bouwmatrialen door sommige hoogwaardige eiwitten en vetten; beschuttende stoffen zijn de vitaminen en mineraal stoffen.
    Aan de hand van talrijke tabbelen toonde de spreker aan in hoever de voedselvoorziening te kort schiet aan energieleverende voedingsmiddelen en aan het voldoende kwantum vitaminen.
    Het tekort aan vitaminen  zal grotendeels kunnen aangevuld worden door een strenger optreden ,tegenover den overwonnen sluikhandel.Het tekort aan biologisch  hoogwaardig eiwit en vetten zal moeilijker aangevuld kunnen worden.Het eiwit te kort kan heden aangevuld worden door melk(zowel magere melk als botermelk) witte kaas (25 t.h. eiwit) en eieren.Voor vette toemaat, denkt dan aan vette of halfvette kaas,eieren,amandels en noten.Vergeten we niet de  margarine ,spek,reuzel,,dezelfde energie waarde hebben als boter, rijkdom der boter(vooral van de zomerboter) Deze vitaminen A en D kan levertraan of vitaminepreparaten aangevoerd worden.
    Spreker gaf tenslotte enkele praktische wenken op conserven en keuken-tecnisch gebied.
    Het vitamine C is het gevoeligste alle vitaminen omdat het gemakkeliik oxideert en zeer gevoelig is aan hoge temperaturen.Vooral vitamine C is vooral aanwezig  in de aardappelen,groenten en vruchten.Door het bewaren dezer producten gaat vitamine C te niet.Geplukte spinazie bezit na 5 dagen praktisch geen vitaminen C meer, de aardappelen van Mei-Juni hebben meer den 2/3 van het vitamine C gehalte verloren.In de sinaasappelen houdt de vitaminen CslechtSlechts citrroenen bewaren het langst de vitaminen C.
    Door afkoelen en bevriezen worden de vitaminen beter bewaard,omdat stilstand van de kiemgroei en de hermentaktiviteit optreedt.Wat de warmte betrefd kan gezegd worden dat het vitramine A weinig trefbaar is (vitamine A der melk bv) Het vitamine B1  dat vooral in het volkoren breood of het brood van grof uitgemalen meer aanwezig is, is hittebestendig. Bij het bakken van het brood wordt de vitaminen B niet vernietigd.
    Zeer gevoelig aan de warmte is vitamine C. Daarom is het aan te raden bij  het bereiden der aardappelen en de groenten de dampmethode te gebruiken;met weinig water in een gesloten kom de voedingsmiddelen korten tijd laten uitdampen 'de aardappelen,liefst niet geschild) Van groot belang is het kookwater niet weg te gieten,vermits vitamine C in het kookwater opgelost worden.
             Go to fullsize imageGo to fullsize image

    05-06-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De maximumprijzen van vis in de vismijnen.
    10 Juni 1941.
         Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

                               De maximum prijzen in de vismijnen.

    Het zal onze huismoeders intresseren ,te vernemen dat sedert 26 Mei ,de maximumprijzen van vis << in de vismijnen vastgesteld zijn<<
    Tong van 75 tot 110gram ,..........15 fr. het kg.
    Tong van 110 gr.tot 200gr...........40fr   het kg.
    Van meer dan 200gram en meer....50fr. het kg.
    Scharbot en pladijs van 10 tot 20 cm.  15 fr. het kg.
    Laat de tongetjes maar komen.
                       ____________________________


    Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image


    03-06-2006 om 19:05 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 08/06-14/06 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 26/11-02/12 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 30/01-05/02 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • ff kennis maken
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • fijne middag
  • groetjes
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 06-2009
  • 03-2009
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006


    Gastenboek
  • ff kennis maken
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • fijne middag
  • groetjes
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Inhoud blog
  • 28 Augustus 1942 .Een betere opleiding in het hotelwezen
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 21Augustus 1942. De bedeling van honing
  • 19Augustus 1942. Verbetering in de bedeling van eieren.

    Blog als favoriet !

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    reynaert
    blog.seniorennet.be/reynaer
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Foto

    Foto

    Foto

         groenlandse
            walvis

    Foto

    VOLKSWEERKUNDE

    De volksweerkunde uit
    het begin van de negentiende
    eeuw was een curieus mengsel
    van gezond verstand en bijgeloof.
    Het bestond uit een samen
    raapsel van duizenden
    weerregels,spreuken en
    gezegden.Een deel van deze
    spreuken hoort men ook nu
    nog wel.

    In vele weerspreuken wordt
    een verband gelegd tussen
    de maan en de bewolking.
    Dit zijn redelijk betrouwbare
    spreuken.
    Een koude heldere nacht
    leidt dikwijls tot vorst of
    mist in de ochtend en het
    is vooral tijdens zulke nachten
    dat de maan goed te zien is.
    Vandaar komt het gezegde
    dat na een heldere nacht
    vorst komt.

    In de volksweerkunde komen
    vele gezegden voor die zouden
    moeten wijzen op het voor-
    spellende gedrag van dieren en
    planten.Zo werd wel eens beweerd
    dat koeien gaan liggen als er
    regen komt en dat bijen voor
    een storm terugkeren naar
    hun korf. De meeste van deze
    gezegden weerspiegelen echter
    slechts de gevoeligheid van
    dieren en planten voor ver-
    anderingen in atmosferische
    omstandigheden,met name
    de vochtigheid.


    Go to fullsize image
    Foto

    Image Preview
    Go to fullsize image

    Go to fullsize image


    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Image Preview
    Go to fullsize image

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!