Het kleine gouden ringentje, dat iedere echtgenoot draagt heeft een intressant verleden.Voor 2400 jaar werd voor het door de Romeinen voor het eerst als uiterlijk teken der echtelieden gedragen. Ringen als sieraad kende men reeds veel vroeger.Maar inde ouidheid mocht niet iedereen met een ring lopen.Dit was bv.in Babylon en Egypte een voorrecht der hogere standen.Droeg iemand van lagere stand een ring, dan kon hij zelfs ter dood veroordeeld worden. 400 jaar voor Christus droeg de Romeinse adel voor het eerst als huwelijkssymbool een gouden ring.,terwijl het gewone volk een ijzeren ring droeg.Maar enkele jaren later vond men dit te ouderwets.De trouwring werd vergeten en ......daagde 200jaar later weer op in dezelfde stad,weer als nieuwe mode op.Doch men kon nog altijd aan de verschillende vormen herkennen,tot welken stand de dragerresp.draagsters behoorde.Keizer Hadriap maakte aan dit onderscheid een eind en Keizer Justiniaangaf zelfs de slaven de toelating gouden huwelijksringen te dragen.Maar ook ditmaal kon zich deze mode niet handhaven.
In de 5e eeuw toen de alchimisten,waarzeggers en kaartlegsters en handlezers op de verschillende manieren in Europa hun brood wisten te verdienen,dook de trouwring weer op.Men was namelijk bij het zoeken naar een middel,datde liefde tussen man en vrouw voor het gehele levenbrandende zou houden tot de ontdekking gekomen,dat van de 4de vinger onmiddelijk een zenuw naar het hart gaat.Zolang men nu deze zenuwknobbel door een metalen ring belast zullen de echtgenoten vol liefde aan elkaar hangen.
Buitendien,zo ontdekte men enige jaren later, is er nog een zenuw die dadelijk met het hart in verbinding staat.Al is dit kontakt niet zo nauw.Dit is de vierde vinger van de linkerhand.Zo kwam men dan op het idee,ombij verlovingen den ring links te dragen.,omdat dan de liefde wel gewenst is,maar toch niet te krachtig mag wezen.Eerst na het trouwen kan zij dan de ring op den vierden vinger van de rechterhand zetten. Sinds dien tijd is het symboom der liefde de band, die geen begin en einde kent,15 eeuwen steeds het zelfde gebleven.
Vleesbevoorrrading tijdens het komende winterseizoen.
7 September 1941.
Vleesbevoorrading tijdens het komende winterseizoen.
Het voorraadplan 1942 der hoofdgroepering "Vlees,Vee, en bijproducten.
Met het doel de vleesbevooorrading tijdens de eerstvolgende moeilijke seizoen gelegen tussen de maanden Juni en Juli te verzekeren,heeft de hoofdgroepering <<Vee,vlees en bij producten der nationale landbouw en voedingscoöperatie een voorraadplan 1942 Ontworpen.
Dit plan zegt in dat gedurende de eerstkomende maanden een deel van het vee zal worden gereserveerd.Dat wil zeggen gedurende de eerstkomende maanden een deel van het vee worden gereserveerd. Dat wil zeggen dat een deel van de runderen voor gebruik is en het ander deel wordt geslacht en in de frigo wordt onder gebracht,in agfwachting voor gebruik.Dat verduurzaamt vlees zal aan de bevolking worden verstrekt tijdens de moeilijke periode,wanneer er gebeurlijk geen of althans zeer weinig vlees op de markt voorhanden zijn.
Om dit te bereiken werden de kwantum van op de verschillende markten van ons land te leveren vee enigzins verhoogd.Dit plan voorziet dat 14 fabrieken gedurende 17 weken, 3013 stuks vee per week zullen verwerken,waardoor dus het totaal bereikt wordt van ongeveer 50.000 stuks vee.De uitwerking geschiedt onder de controle van de hoofdgroepering en omvat 4 punten t.t.z. het bevriezen in daartoe bestemde frigo's het inblikken in eigen nat;het vervaardigen van leverpastei,en eventueel,wanneer het getal 50.000 zou worden overschreden,het inzouten van rundsvlees. 35.000 runderen in blik. De fabrieken te Antwerpen,<brussel,Kortrijk en Luik ,wordt thans onder toezicht van de hoofdgroepering en van de bevoegde controleurs gewerkt aan het inblikken van rundsvlees in eigen nat.Het ontworpen plan voorziet een opbrengst van 15.000.000 blikjken van 140 gram ,gewaarborgd voor kwaliteit en de houdbaarheid,welke in afwachting voor de verdeling, in stapelhuizen zullen worden onder gebracht,alwaar deze blikken regelmatig zal worde, gecontroleerd om de goede staat van de blikken te kunne nagaan; In dit verband hiermede werd er een rondleiding georganiseerd in de Orico-fabriek een der 14 fabrieken , waaraan de uitvoering van vermeld plan wordt uitgewerkt Onder leiding van bevoegde ondferzoekers werd er een rondgang der fabriek gemaakt, waardoor wij in staat werden gesteld kennis te maken met de praktijk van het inblikken. Het geslachte rund dat , in zijn kwartieren is verdeeld, in koelhuizen of elders is onder gebracht;komt vanuit voor de uitwerking eerst in de grote arbeidshalle terecht,waar vele beenhouwers het ontbenen en ook ontpezen deden.Zij verdelen het alles instukken van 500 gram,daarna gaat het naar een verdeelmachienen gevoerd daar wordt alles gekapt en vermengd in alle porties gaande van 100gr. tot 50 kg<<;daarna vertrekt alles naar de menging en naar de vullerij waar het wordt ingeblikt,nadat de blikjes vooraf werden gedesibfzcteerd?Hetv inblikken geschiedt zeer nauwkeurig en het gewicht is zeer nauwkeurig vastgesteld. De open blikken worden vervolgens in de sluitmachine hermetisch gesloten,ook de datum,nummer, firma letter wordt er in gemerkt. Daarna naar de autoclaaf gebracht waar een aantal van 650 dozen in gaat, waarin het ingeblikt vlees gedurende één uur op 123 graden kookhitte wordt gekookt.Na vcerloop hiervan wordt die korf uit de ketel gehezen en in een koelbak neergelaten,waarin de dozen vlees met koud lopend water worden afgespoeld. Daarna werden door een aantal arbeiders nog handelingen verricht met de vleesdozen ,zoals ,elke doos voor nnazicht op eventuele lekken,inwrijven met paraffineeerde olie,verpakkingen in kartons. Ten slotte wordt het rund in blikjes netjes in rekken geplaatst voor gedurende enkele maanden voor zeer srenge controle om dan eindelijk op tafel te veschijnen,wanneer het vers vlees niet meer voorradig zou zijn.Over dekwaliteit van dit vlles in dozen doen allerlei geruchten de ronde.Voorig jaar echter ,zo werd ons mede gedeeld waren er op 1.000.000 dozen op de markt gebracht en er waren er maar slechts 702 dozen slecht bevonden.In de vries inrichtingen te Antwerpen,Brussel,Kortrijn en Charlerroi hangen grote kwartieren rundsvlees in een teperatuur van -10 tot -14 graden ,in geheel 13.000of 15.000 dieren .Verder wordt dan nog nog een vooorraad van 500 ton leverpastei aangelgd; Welke door een twintigtzl firma's werden vervaatrdigd,zodat dat wanneer in de moeilijke periode ergens plotseling en onverwacht stagnatie,in de vleesvoorziening optreedt,daarin spoedig en doeltreffend zal kunnen worden verholpen.
De verplichtingen der producenten,handelaars en verbruikers vanaf 15 september aan staande in voege. De verantwoordelijke der markten gaande van tuinbouw,producten,producenten en fruitproducenten werd een marktverordening door gevoerd voor groenten en fruit,welke we om haar belangrijkheid hier grotendeels laten volgen,voege we er nog aan toe,de nieuwe reglementering in voege treedt op 15 september. De verplichtingen van de producent. De producent mag slechts zijn producten zelfs kosteloos,slechts verkopen of leveren op de markten en leverings plaatsen door de verantwoordelijken erkent, aan groothandelaars,fabrikanten en grootverbruikers.Reeks C in sommige gevallen,wanneer de kweker een speciale vergunning van de hoofdgroepering bekomt ,mag hij op de verbrukeres maekten rechtstreeks aan de verbruikers verkopen. Op deze algemene regel zijn er een paar uitzonderingen voorzien, nl. dat de kweker op zijn bedrijf verkopen maag aan de verbruiker op zijn gemeente,en dit tot een hoeveelheid die de normale behoeften van deze verbruiker niet overtreft,en aan de kleinhandelaar die in de gemeente wonen waar het bedrijf gevestigd is. In bepaalde gevallenb b.v. wanneer het om grote hoeveelheden gaat, die door een kweker door een conserven fabriek worden verkocht, kan de hoofdgroepering een bedrijf als leveringsplaas aanduiden. Wanneer een producent zijn waren ter matkt brengt ,moet hij steeds in bezit zijn van een leveringsboek. Wanneer de producent zijn waren verkoopt op de markt, op de leveringsplaats of op zijn bedrijf,moet hij telkens een aankoopborderel eisen van de koper, dit gedurende twee jaar vanaf de aflevering bewaren Verkoop hij op een verbruikersmarkt,dient hij wekelijks een afrekening late geworden aan de hoofdgroepering met formulieren die klaar trgen betaling door de verantwoordelijken worden bezorgd. De verplichtigingen van de handelaars. De handelaars in groenten en fruit ,moeten in het bezit zijn van een vergunning door de hoofdgroeppering<<tuinbouwproducten<< zo is een speciale vergunning voorzien voor de groothandelaars en een andere aan de kleinhandelaars.DE personen die denken daarvoor in aanmerking te komen voor een vergunning,van groot of kleinhandellaar kunnen een aanvraag formulier bekomen op de secretariaten.
Handel in groenten en fruit zal in de nabije toekomst slecht mogelijk zijn mits men in bezit is van een vergunning groothandel of kleinhandel in een zelfde bedrijf is verboden,bepaalde gevallen kan er een afwijking komen of toegestaan. UIterlijk tot 31 Juli De groothandelaar mag niet rechtstreeks aan de verbruiker verkopen,tenzij aan bepaalde categorieên van grootverbruikers.De kleinhandelaars mag alleen aan de verbruiker verkopen. De groothandelaars mogen hun producten slechts verkopen,tenzij aan bepaalde categorieën van grootverbruikers. De groothandelaars mogen hun productenslechts kopen op de erkende markten en leveringsplaatsen.en zijn gehouden bij iedere aankoop een exemplaar in drie dubbel op te maken. Het eerste exemplaar moet door de koper aan de voortbrenger worden afgeleverd. Het tweede exemplaar dient gedurende twee jaar vanf de levering zelf te bewaren. Het derde exemplaar als vervoerbewijs dienst doet.
Zonder vervoerbewijs is alle vervoer van groenten en fruit verboden.Deze drie bewijzen moeten oor de verantwoordelijken worden afgeleverd en gestempeld. De groothandelaars moieten hun producten aan de kleinhandelaars verkopen op de erkende markten en leveringsplaatsen.Bij iedere verkooop moet alles in dubbel exemplaren worden opgesteld.De eerste aan de koper en het twede is voor de verkoper,dit exemplaar moet twee jaar in het bezit zblijven voor eventuele controle door de diensten. Iedere kleinhandelaar is verplicht een zekere hoeveelheid van elke soort,of fruit die hij voorhanden heeft,en indien hijverschollende kwaliteiten van elke soort bezit, een zekere hoeveelheid van elke dezer kwaliteiten,op een goed zichtbatre plaats van zijn winkel tentoonstellen,dit om den verkoop << onder de toog<< te keer Grootverbruikers. Als de grootverbruikers worden,bij die aanhun leden of aan derden toebereid eten verstrekken zoals in hospitalen, sanatoria's kloosters,kostscholen,Winterhulp, hotelhouders enz.De grootverbruikers worden verdelld in twee verschillende reeksen,namelijk C. en D. Als grootverbruikers ,reeks C zullen slechts erked worden,grote organisaties die van sociale aard en betekenis zijn bv.Winterhulp,vergunningen aan grootverbruikers reeks C zullen zeer zuinig worden uitgedeeld worden. De grootverbruikers C.worden gelijk gesteld met de groothandelaars,de groot verbruikers D.worden gelijk gesteld,voor alles wat den aankoop van groenten en fruit betrefd,met de kleinhandelaar.Wat aankoop en vervoer van de producten betrefd, zijn de grootverbruikers onderworpen aan dezelfde voorwaarden als de groot- of kleinhandelaars.
Vervoer van groenten en fruit door de verbruiker. Het vervoer van groenten en fruit door de verbruiker is toegelaten binnen de gemeente of aan palende gemeenten,tot een hoeveelheid die de normale behoeften van zijn gezin niet overschrijd;;in dde andere gemeente,tot een hoevezelheid van minder dan 2kg. Tussen zijn tuin en zijn,woonplaatsi n een andere gemeenten,mag hij de groenten en fruit vervoeren met een hoeveelheid die de normale behoeften niet overschrijd,op voorwaarde dat hij in het bezit is van een getuigschrift afgeleverd door een plaatselijke verantwoordelijken van de gemeenten waar zijn tuin gelegen is. Zoals men uit grote lijnen van deze nieuwe marktregeling voor groenten en fruit kan opmaken,tracht men een de voornaamste oorzaken van de zwarte markt in den wortel aan te tasten door het contact tussen producent en de handelaars tot een minimum te herleiden. Voor de fruithandel wordt dit contact zelfs volledig uitgeschakeld. Onze productie aan groenten en fruit is voldoende om in een normaal verbruik te voorzien.De behoefte is thans mischien driemaal verdubbeld,daar de groenten algemeen worden aangewend, als vervangmiddel van andere producten.
Het huiselijk verbruik van kolen zal zonder hindernissen kunnen worden gehandhaafd.
3 September 1941.
Het huiselijk verbruik van kolen zal zonder hindernissen kunnen worden gehandhaafd? Stijgende vraag en verminderde productie.
Sinds enige tijd,aldus de secretaris-generaal zijn we genoopt zekere het kolen verbruik in onze industrie beperkingen op te leggen.Het vrije huishoudelijk kolen verbruik;zal eveneens zonder welk danige hindernissen kunnen worden gehandhaafd/ Arm aan natuurlijke rijkdommen als wij zijn,moeten wij de weinige grondstoffen waarover wij beschikken,gedeeltelijk ten gelde maken om ons ,ontbeerlijke levensmiddelen aan te schaffen. Daarbij komt dt een verhoogde Europese vraag naar kolen, dat samenvalt met een vermindering van onze productie capiciteit.Reeds werden er maatregelen genomen om de dalende productie curve te verhogen (zoals b.v.b. het verlenen van aanwezigheidpremies,het verhogen van de productiestabiliteit)terwijl verder naar middelen wordt uitgezien om grotere resultaten te bereiken.De sekretaris-generaal verwijst in dit verband naar de plannen die bestudeerd worden om krijgsgevangenen te laten werken. >> Waalse mijnwerkers naar huis te laten komen;om het broodrantsoen te verhogen en een supplementaire bevoorrading van peulvruchten te bereiken en vervolgt; Als deze redenatie rendeert,zal echter een bepaalde tijdspanne nodig zijn gedurende dewelke de voorhanden voorraden met bijzondere zorg moeten verdeeld worden. Een beroep wordt gedaan op de kolenhandelaars. Met het oog op de distributie wordt er op de kolenhandelaars,ik kan hier wel bevestigen,zegt hij ,dat ik een goed hart toedraagt en ernaar streef om hen zoveel mogelijk in te schakelen in de beperkte distributiemogelijkheden van deze tijd.De houding is echter geconditioneerd door de verwachting dat de handelaars in tijden van schaarste en beperking zouden begrijpen dat zij de goederen zouden verdelen als dienst; niet aan hun cliënten ,niet aan deze ,maar als dienst aan alle medeburgers zonder onderscheid.De waren welke zij uit beperkte voorraden ontvangen moeten ten aller tijden ter beschikking worden gesteld.Voorzover geen voorgeschreven rantsoenering voorligt moet dit gebeuren in een brede geest van rechtvaardigheid en van sociale eerlijkheid.Wie zijn beroep aldus niet opvat,is niet waardig ,tot de eerzame handelstand te behoten en moetenermede rekenen onbarmhartigte worden uitgeschakeld. Pogingen vooor een gezonde distributie. Door de helaas pas opgerichte bedrijfsorganisatie voor de kolenhandel,zijn de laatste tijd in samenwerking metde kolencentrale lovenswaardige pogingen gedaan om tot een gezonde distributie van de kolen te komen.Wij weten dat hier alles nog niet van een leien dakje verloopt,doch wij begroten den geden wil en het gepresteerde opbouwende werk. Hoezeer wij ook begrip hebben voor organisatoridsche tekorten en menselijke ontoerekenbaarheid tegenover grote moeilijkheden.Wij aanvaarden niet dat van de schaarste gebruik gemaakt wordt om te woekere,om cliënten politiek te voeren, om een ongezonde euilhandel te ontwikkelen,om dezen te bevorderen die bereid zijn dezen te bevorderen die bereid zijn extra centen te betalen of de kelders te vullen van hen die naar geen prijzen zien.
Door hzt stadsbestuur werd het werk der << Volkseetmalen<< ingericht,ten einde de minderbegoeden in de gelegenheid te stellen aan een geringen prijs een degelijk eetmaal te bekomen. Waar bij begin 20 eetmalen per dag warenverstrekt,werden er na enkele maanden tot 3.700 maaltijden per dag bestel in de verschillende verdelingscentrums verspreid over gans de stad Gent. Dank zij de toewijding en de belangloze medewerking van dienstvaardige vrijwilligers werden er aldus meer dan 200.000etmalen afgeleverd. In de eerste plaatswerden de eetmalen verleend aan de gesteunden van Winterhulp Intussen werd een centrale bereidingskeuken ingericht van waar in samenwerking met het provinciaal,het plaatselijk komiteWinterhulpende Stedelijke be,de gesteunden van Winterhulp een goedkoop eetmaal wensen te bekomen dienen zich daartoe ,nin te schrijven bij hun Winterhulp-komiteit.Het uitreiken der Winterhulp-eetmalen zal aanvangen ovanaf 3 November 1941 De dienst der << Volkseetmalen<<zal zijn werking voortrzetten in de gewone lokalen ten behoeve van de andere personen die daarop aanspraak kunnen maken wegens een beperkt inkomen.
De secretaris-generaal van het Ministerie voor landbouw en voedselvoorziening deelt mede:
Art.1.De hotel- en restauratiehouders,herbergiers en in het algemeen,al de houders van inrichtingen waar aan rantsoennering onderworpen eetwaren worden verbruik,mogen slechts tegen overhandeging van rantsoenzegels door de verbruiker,gerantsoeneerde producten te verkopen.
Art.2.De natioale Federatie van de Belgische Hotelhouders is er toe gemachtigd ,onder controle van het Departement van Landbouw en voedsel voorziening ,deelzegels uit te geven,waarvan de omruiling het opdienen van delen van de rantsoenenzou vergemakkelijken. De deel zegels geven geen recht op wederbevoorrading. Art.3.Het is verboden in de hotels,spijshuizen, koffiehuizen, en gelijkaardige inrichtingen bedoeld in art.1.eetmalen op te dienen of te verbruiken die bestaan uit meer dan; a) één soep of zonderéén enkel voorgerecht zonder vlees. b)één gerecht met aardappelen en groenten of een gerecht met deegwaren of eenkeuze van voorgerechten zonder vlees. c) één nagerecht Art.4.De spijskaart mag aan den verbruiker enkel de keus laten tussen twee soepen,voorgerechten zonder vlees met of zonder aardappelen;twee vleesgerechten,één vogelgerecht,twee visgerechten,één wildgerecht gerechten met eieren, één gerecht met deegwaren, twee groenten banket gebak,vruchten en kaas. Naast of onder ieder gerecht moeten op de pijskaart,duidelijk leesbaar,de prijs van de comsumtie,het aantal zegels van den verbruiker geeist enhun waarde in gewicht aangeduid zijn. Het is aan de houders van de inrichtngen bedoeld bij onderhavig besluit,of aan hun aangestelden verboden de gerechten aan de verbruikers voor te zetten,alvorens deze hun de overeenstemmende zegels hebben afgegeven. Art.5.Een eetmaal mag geen hoeveelheid vlees bevatten die groter is dan drie dagelijkse rant en geen hoeveelheid vetstoffen groter dan 20 gram. Het is daarenboven verboden ,aan Dinsdag en den Vrijdag van elke week,in debij onderhavig besluit bedoelde inrichting,gerandsoeneerd vlees,evenals gerechten die dat product bevatten aan te bieden,op te dienen of te verbruiken. Dat verbod slaat opde volgende dag,wanneer de Dinsdag en Vrijdag een wettelijke feestdag is. Art.6. De houders van de in onderhavig besluit bedoelde inrichtingen zijn verplicht op een zichtbare plaats van de verbruikers,een kleine aanplakbiljet aan te brengen,waarmee in goed leesbare letters staat gedrukt. " De heren verbruikers zijn er toe gehouden aan de aangestelden,op het ogenblik der bestelling,die op de kaart vermelde rantsoenzegels af te geven." <<Geen enkele gerantsoeneerde eetwaar zal zonder zegels worden verkocht>>
drie Belgen wilden 37 zakken Koren uit Frankrijk smokkelen.
2 September 1941 .
<drie Belgen wilden 37 zakken koren uit Frankrijk smokkelen.
Te Landes,bij Doua,is de politie opgetreden op het ogenblik dat drie Belgen 37 zakkenkoren,inhoudende 2.950 kg.voor den uitvoer bestemd.uit een garage haalden De sjacheraars konden ontsnappen,terwijl het koren in beslag werd genomen.
Volgens << Handel en Distributie<< is de toestand in de verschillende voedingstakken sterk verbeterd.De bevoorrading in meel voot de bakkers en in brood voor de verbruikers mag, aldus het blad,voor negentig percent als normaal worden beschouwd.Wat de kwaliteit van het meel betreft,in 60 t.h.van de gevallen is zij goed en voor 40 t.h. minder goed.Het wettelijk meel is samengesteld uit 60 t.h. tarwe,30 t.h.rogge en 10 t.h.zetmeel. Wat de aardappelen betreft loopt alles vlot van stapel.De kwaliteit laat echter te wensen over.In bepaalde gewesten werden zeer grote hoeveelheden aardappelen ongeschikt bevonden voor het verbruik.Anderdeels kleeft er te veel aarde aan te leveren aardappelen;Er zijn ook ladingen,die te lang onderweg blijven Inzake de vleesbedeling is de toestand gunstig,nu de slagers ook hun reserve hebben.Het rundsvlees is doorgaans van goede kwaliteit,wat niet mag gezegd worden,aldus <<Handel en Distributie<<van de producenten die de varkensslachters worden voorgeschoteld.Deze waar vindt weinig afzet;Op,zekere plaatsen blijven de prijzen overdreven hoog en is het toezicht ontoereikend. Inzake groenten en fruit worden de wettelijke prijzen nog niet overal toegepast,doch er wordt veel verwacht van de nieuwe mzarktorganisatie.De kwaliteit is vrijwel overal tweede rangs. Boter is er in voldoende hoeveelheden voor het rantsoen.Luxemburg en het land van Hoei hebben tekort aan vollemelk.Afgeroomde melk is schaars in alle provinciën.
Naar de <<Moniteur der Bevoorrading<< mededeelde mag de <<dienst voor de Voeding der Zieken<<12 melkzegels per maand toekennen aan de hoogste 125 slachtoffers van loodvergifteging,benzolisme enz. Dit aanvullend melkrantsoen mag voor onbepaalte tijd worden verleend aan de slachtoffers van een bestendige werkonbekwaamheid en tot genezing,aan de zieken met tijdelijke werkonbekwaamheid. Bijrantsoenen voor putgravers,kolendragers en duikers. De <<Moniteur der Bevoorrading<< deelt mede: Het beroep van putgraver geeft recht naar verhouding van de dagen werkelijke arbeid op de bij besluit van 4-11-40 voorziene bijrantsoenen,op voorwaarde dat dit handwerk op regelmatig en vootdurende wijze wordt uitgeoefend. De kolengragers die gedurende de ganse dag met kolen geladen schepen of wagons lossen,mogen van de bijrantsoene genieten.Diegenen integendeel,die aan huis leveren,hebben geen recht op, om reden dat het ladings-oflossingswerk gedurende het vervoer tussen de woonplaatsen der klanten onderbroken wordt; De duikers in duikerspak bij den Waterstaat mogen van de maand Augustus 1941 af, van de schikkingen van het besluit van 4-11-40,betreffende het verlenen van bijrantsoenen brood, margarine en vlees aan sommige catergotieën van arbeiders genieten, naar rato van de dagen duikingsarbeid.
Praktisch ligt de wijnhandel sedert 10Mei j.l.stil.Er wordt met Frankrijk onderhandeld opdat zekere kontigenten zouden worden vrijgegeven.Doch Frankrijk wenst in de eerste plaats de eigen behoeften te dekken. Hiervan zal het afhangen of wij Franse wijnen zullen krijgen;maar dat zou het slechts in het begin zijn van volgend jaar.De Franse regering heeft echter de wijnen met 20 t.h.ad valorem meer belast.Men begrijpt aldus waarom de wijnprijzen zijn verhoogd. Slechts uit Italië komen af en toe zendingen aan. Intussen beklaagt men zich in de Kringen van de wijnhandelaars dat fruitsap ondezr de benaming van wijn in den handel wort gebracht
Thans worden de uitslagen bekend gemaakt van de telling der kleinhandelaars;Deze cijfers zijn zeer belangwekkend. op 8.292.090 inwoners telt ons land:186.262 kleinhandelaars. Deze worden verdeeld als volgt:
Veevoeders;2.581 bakkers en banketbakkers:11.617 Vleesschouwers en varkensslagers 13.547. zuivelproducten:4646 cafehouders 71.170 drankgelegenheden en kruideniers :71.170.Suikerbakkers 2.535 Fruit en groenten:6066 ijbereiders;316.Vis:1.421.tuinbouwprodukten:2349; eethuizen::2.689;gaarkoks;97 specialiteiten 583.;tabak en sigaren 7.056. wijn en likeuren =2.760. wild en pluimvee;602. mandemakers 559. allerlei :794. .
Wat verdiende een schrijnwerker op 20 jarige leeftijd?
1 September 1941.
Wat verdiende een schrijnwerker op 20 jarige leeftijd? Bij de gemeente Peutie lijkt ons niet in de tweede doch wel in de derd categorie te zijn ingedeeld. Het loon van een schrijnwerker,20 jaaroud is,in die voorwaarde 5.60fr.per uur ,geschoold geschoold arbeider is een werkman die sedert geschoold voor zover hij als geschoold arbeider kan beschouwd worden.Een geschoold arbeider is een werkman die sedert ten minste 3 jaren het vak uitoefent en zelfstandig in staat is alle werken uit voeren. Op 21-jarige leeftijd is het loon in die voorwaarden 6.30fr dit is het loon van een geschoolde arbeider.
De marktprijzen van de groenten in de zomer van 1941.
De markt prijzen van de groenten in de zomer van 1941. Asperges (per pak van 1kg................18fr. Kervel,(laag ong.200gr.)................1tot 0.75fr. Bloemkolen,serres perstuk....................10fr. Peterselie (laag ong.200gr)............2 tot 1.50fr) Porei (6stuks)..........................6 tot 3 fr.) Rabarber (per bussel)......................3 tot 2fr) Radijzen (per bussel) .......................1.50 tot 2fr.) Kropsla.(per stuk)..............................1.75 tot 1 fr. Spinazie (per kilo)..............................4.30 tot 3.50 fr.) Selder (witte)per bussel van 6 kleine )5 fr tot 3fr. Soepselder (per bussel van 10) .........10fr tot 7 fr.) Witloof (per kilo)................................8fr tot 7 fr. Zuring per kilo ...................................3.50fr tot 3 fra.
Politieverordening in 1941.,betreffende het afleveren en verkopen van verse eieren.
31 Augustus 1941.
Een politie verordening in 1941.betreffende het afleveren en verkopen van verse eieren.
De kommissaris-burgermeester van Gent, op bevel der Duitse Overheid,brengt volgende verordening ter kennis van de bevolking: Artikel 1. Leveringsplicht: Iedere bezitter van kiekens is verplicht wekelijks 2 eieren per kieken aan de bevoegden eierverzamelaar en tegen den vastgestelde prijs (art.4)af te leveren. Voor het berekenen van het getal aanwezige (leverplichtigen) kiekens,wordt voor elken persoon behorend tot het gezin van één kiekenbezitter,een kieken van het werkelijk getal afgetrokken.
Art.2. De Eierverzamelaar. Het ophalen en aankopen van de eieren geschiedt door een eierverzamelaar,die door de burgermeester wordt aangeduid.Plaats en tijdstipt voor het afleveren worden door den burgermeester bekend gemaakt. Art.3.Wanneer een kiekenbeziiter een zekere hoeveelheid eieren,boven hey getal dat hij moet afleveren ingevolge van Art.1.niet door verbruik in eigen huishouden maar door verkoop aan een derde wil ten gelde maken;moet ook deze verkoop uitsluitend aan de eierverzamelaar voorbehouden worden. Het is aan de kiekbezitters verbofrn rechtstreeks aan verbruikers eieren te verkopen.Overtredingen van dit verbod wordt gestraft.
Art.4 Prijs aan de producent te betalen. De kiekenbezitters ontvangen 1.60fr.voor een onbeschadigd vers ei van minstens 60 gram,franco bij de eierverzamelaar.
Art.5. Strafbepaling. Overetredingen van deze politieverordening zullen gestrafworden met een gevangenis straf van 3 weken en een geldboete tot 30.000 reichsmark of met één dezer straffen. De"ze treedt onmiddelijk in voege na verschijnen van deze verordening.
Politieverordening in 1941.,betreffende het afleveren en verkopen van verse eieren.
31 Augustus 1941 .
Een politie verordening in 1941.betreffende het afleveren en verkopen van verse eieren.
De kommissaris-burgermeester van Gent, op bevel der Duitse Overheid,brengt volgende verordening ter kennis van de bevolking: Artikel 1. Leveringsplicht: Iedere bezitter van kiekens is verplicht wekelijks 2 eieren per kieken aan de bevoegden eierverzamelaar en tegen den vastgestelde prijs (art.4)af te leveren. Voor het berekenen van het getal aanwezige (leverplichtigen) kiekens,wordt voor elken persoon behorend tot het gezin van één kiekenbezitter,een kieken van het werkelijk getal afgetrokken.
Art.2. De Eierverzamelaar. Het ophalen en aankopen van de eieren geschiedt door een eierverzamelaar,die door de burgermeester wordt aangeduid.Plaats en tijdstipt voor het afleveren worden door den burgermeester bekend gemaakt. Art.3.Wanneer een kiekenbeziiter een zekere hoeveelheid eieren,boven het getal dat hij moet afleveren ingevolge van Art.1.niet door verbruik in eigen huishouden maar door verkoop aan een derde wil ten gelde maken;moet ook deze verkoop uitsluitend aan de eierverzamelaar voorbehouden worden. Het is aan de kiekenbezitters verboden rechtstreeks aan verbruikers eieren te verkopen.Overtredingen van dit verbod wordt gestraft.
Art.4 Prijs aan de producent te betalen. De kiekenbezitters ontvangen 1.60fr.voor een onbeschadigd vers ei van minstens 60 gram,franco bij de eierverzamelaar.
Art.5. Strafbepaling. Overetredingen van deze politieverordening zullen gestrafworden met een gevangenis straf van 3 weken en een geldboete tot 30.000 reichsmark of met één dezer straffen. Deze treedt onmiddelijk in voege na verschijnen van deze verordening g
28 Augustus 1941. Dit gebeurde in Oost-Vlaanderen.
Mooregem.
Een kostbare buit. Rond 10.30 uur des avonds,hoorden de landbouwers kinderen Martin, ,wonende op de kasteelhoek,alhier,enig gerucht en een hunner stond op wacht om te gaan zien wat er gaande was.Hij kwam juist bijtijds om drie gestalten te zien verdwijnen,met elk een zak op den rug,en toen hij een nader onderzoek instelde,stelde hij vast dat al het brood dat vers gebakken was, zijnde een 14 tal grote broden,gestolen was in het bakhuis.
Appelterre. Drei smokkelaars in t gedrang. In onze gemeente werden tal van koeien geslacht die aan woeker prijzen werden verkocht. Het waakzame oog der rijkswachters van Zandbergen hadden reeds verscheidene malen de hand gelgd op personen die er zich schuldig van gemaakt,maar toch hun woekerstieltje niet stop zette.De wetsdienaars gingen over tot een huiszoeking bij een zekereA.D. ,waar ze er in slaagde een vers geslachte koe aan te treffen.En zijn medeplichtigen kompanen waren spoedig in het gedrang gekomen.Ze werden naar Oudenaarde gevoerd waar ze voor de rechter moeten verschijnen.
Lokeren.
Biggen gestolen. Bij landbouwer A.Melis ,Oudenbosch alhier,hebben onbekende dieven zich meester gemaakt van een biggen van ongeveer 60 kilo gramD.De fieven waren goed bvertrouwd moeten zijn met de gebruiken van de bewoners,hebben de staldeur open gebroken en verder alle sporen doen verdwijnen,klacht werd neergelgd bij de politie.
De bestendige deputatie van de provincie Namen,heeft te Namen een spijshuis ingericht in die aard van de welbekende<< Feranse Recos>>.Dit initiatief is van zeer groot sociaal belang,en stelt zich tot doel de moeilijke toestand der arbeiders en bedienden,die in de omtrek van stad woonachtig zijn en voor hun middagmaal niet naar huis keren, te verbeteren.Ofwel zijn deze arbeiders immers verplicht hun middagmaal zeer grote sommen uit te geven,wat hun budjet niet toelaat,ofwel zijn zij verplicht van de -rantsoenen
hunner familie brood af te nemen, zodat zij in zeer grote moeilijkheden komen te staan.Twee afgevaardigen uit de provincie Namen werden naar Paijs gezonden ten einde aldaar de organisatie <<Recos>> te gaan bestuderen. De spijskaart ziet erals volgt uit;
Dikke soep eveneens naar beliefde Aardappelen en groenten eveneens naar beliefde Een goed stuk vlees, Zodat het geheel een dergelijk middagmaal uitmaakt Er worden drie categorieën verbruikers voorzien,de personen die minder dan 20.000 franken verdienen zouden 8 franken per middagmaal moeten betalen. Zij die van 20.000 tot 30.000 fr.per maand verdienen ;moeten 10 fr.betalen. En zij die meer dan 30.000 fr.permaand verdienen 15 fr. Aangezien de inkomst prijs van het middagmaal 25 fr; bedraagt,neemt de bestendige depetatieve te kort voor haar rekening. Van zelfssprekend was het succes van de onderneming onmiddelijk verzekerd;van de eerste maand af werden 1600 middagmalen opgediend,terwijl er de twede maand reeds 2.800maaltijden werden geteld. Het merendeel van de restauratie houders der provincie zijn daar en boven geneigd mede te werken,wat er op wijst dat de onderneming zowel sociaal als praktisch is Het probleem, dat het moeilijktst is om op te lossen, is de verdeling. Op dit gebied zal heel wat soepelheid en begrip aan de dag moeten gelegd worden. De organisatie zou bv. over meer vleeszegels moeten beschikken ,wat nl.ook het geval is voor de sociale dienst der spoorwegen,van Winterhulp,enz... Terwijl de groothandelaars zou moeten optrden b.v bij de aankoop der groeten.Tevens zou aan deze volkspijshuizen de mogelijk moeten gegeven worden,vleesafval aan te kopen,wat zou toelaten,schotel van eerste rang voor te zetten. Wat er ook van zij,het is voortaan bewezen,dat een onderneming van dien aard, beantwoordt aan een werkelijke behoefte Het hangt nu maar van de gorde wil der openbare besturen af om dergerlijke spijshuizen over heel het land in te lichten.
Aangeslotenen bij het werk van den akker,die bij de telling van 15 Mei 1941,de verklaring hebben ingevuld<< Formulier A>> en die persoonlijk een hoekje grond bewerken,worden als voortbrengers beschouwd.Zij hebben recht op het dagelijks rantsoen van 750 gram aardappelen of 225kg.voor 10 maanden en 10%voor afval. Daaren boven zullen zij 20kg.per are voorafnemen,die zij zullen bewaren met op het oog op de aanplanting voor 1942. Wie boven genoemde verklaring niet hebben ingedient bij de telling van 15 Mei 1941,moeten zulks ten spoedigste doen en dit uiterlijk op 23 <<<september. Deze verklaring moet door de respectievelijke burgermeesters,worden aanvaard ingevolge van 16-8-41,verscheenen in het staatsblad van 20Augustus 1941. Het niet aangeven van een beplanting stelt zich aan gevangenis bloot.Wanneer de verklaring is ingedient zullen de aangeslotenen van de rechten en de plichten der vootbrengers genieten. De groepeerde aangeslotenen die gezamelijk door een contract met de landbouwer,aardappelen hebben doen verbouwen hebben recht op 500 gram per dag of 150kg. voor 10 maanden. De voorafneming van 20kg.per are voor plantaardappelen moet worden gedaan door den landbouwer. In dit geval komt deze voorafneming in deductie op de totale opbrengst van den grond. De landbouwers zijn verplicht deze voorafneming van 20kg.te bewaren;zij zal dienen tot het verkrijgen inruil van nieuwe planters en zal bestemd zijn voor degenen die volgend jaar van den grond zullen genieten. In geval van de werkelijke opbrengst minder is dan de geschatte,moet de vaststelling ervan gedaan worden door de gemeentelijke schattings commissie.Indien de hoeveelheden geoogst door de voorbreger,onvoldoende zijjn om de behoefde te dekken,zegt het rondschrijven aan de Burermeesters van het ministerie vanLandbouw en voedselvoorziening,vershenen in staatsblad van 10 augustus 1941,dat hij zelf voor zijn bijkomende bevoorrading zorgen moet overeenkomstig voor gewonen verbruikers bepaalde regels,of ten laste moeten vallen van de algemene bevoorrading der bevolking. Deze regel zal namelijk van toepassing zijn op sommige kleine producenten en op zekere leden van het werk van den akker.In dat geval zullen de belanghebbenden een aardappelkaart kunnen krijgen waarvan, vooraf, de mandelijkse koepons zullen afgescheurd zijn welke door eigen productie gedekt zijn. De schatting der opbrengst die werd gedaan is slechts een theoretisch vijfer.De aangelotenen zullen over de totale opbrengst van hun terrein,mogen beschikken,natuurlijk over maximum 225kg.De meer opbrengst moet ter beschikking der centrale aardappelen,worden gesteld en door den voortbrenger worden afgelverd,ten einde de algemenen bevoorrading te verzekeren.
De vleesprijzen op sommige plaatsen nog overdreven hoog.
21 Augustus 1941.
De vleesprijzen op sommige plaatsen nog overdreven hoog.
Op de keper beschouwd staat het allert gunstig met de vlees bedeling: de slager werd de gelegenheid gegeven over een ruimere keuze te beschikken en ze hebben ook een reserve,<<een stukje bij?<<.Het rundvlees is doorgaans van goede kwaliteit,wat niet mag gezegd worden van de producten ons door de varkensslachters voorgeschogteld,deze waar vindt maar weinig afzet, op zekere plaatsen blijven de prijzen overdreven hoog, en de controle ontoereikend
De volksweerkunde uit het begin van de negentiende eeuw was een curieus mengsel van gezond verstand en bijgeloof. Het bestond uit een samen raapsel van duizenden weerregels,spreuken en gezegden.Een deel van deze spreuken hoort men ook nu nog wel.
In vele weerspreuken wordt een verband gelegd tussen de maan en de bewolking. Dit zijn redelijk betrouwbare spreuken. Een koude heldere nacht leidt dikwijls tot vorst of mist in de ochtend en het is vooral tijdens zulke nachten dat de maan goed te zien is. Vandaar komt het gezegde dat na een heldere nacht vorst komt.
In de volksweerkunde komen vele gezegden voor die zouden moeten wijzen op het voor- spellende gedrag van dieren en planten.Zo werd wel eens beweerd dat koeien gaan liggen als er regen komt en dat bijen voor een storm terugkeren naar hun korf. De meeste van deze gezegden weerspiegelen echter slechts de gevoeligheid van dieren en planten voor ver- anderingen in atmosferische omstandigheden,met name de vochtigheid.