Inhoud blog
  • 28 Augustus 1942 .Een betere opleiding in het hotelwezen
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 21Augustus 1942. De bedeling van honing
  • 19Augustus 1942. Verbetering in de bedeling van eieren.
  • Vervolg van de voeding van het Afrika korps
  • 18 augustus 1942.De voedselposite van het Afrikakorps van Maarschalk Rommel
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 8Augustus 1942:Levert uw jampotten in
  • 4 augustus 1942..De distributie van vis.
  • 2 Augustus 1942.De vooruit zichten van het seizoen 1942/1943.
  • 2 Augustus 1942.De overvloedige fruitoogst en de confituurfabricatie.
  • 31 Juli 1942.Vroege aardappelen verdeeld en 56.000kg Boter in de koelhuizen ondergebracht.
  • 23Juli 1942. Zegel nr.9 geeft recht op 30 gram vleesworst
  • 20 Juli 1942. Maximumprijzen der paarden.
  • 18Juli 1942 De mobilisatie van de halflate aardappelen.
  • 16 Juli 1942 Bij de Bakkers
  • 17Juli 1942 De derde algemene vergadering van Winterhulp te Brussel
  • 14Juli 1942. Vlees,Lever-en bloedworst voor zegel nr.9
  • De Voedslpositie van het Afrikakorps van Maarschalk Rommel uitermate gunstig
  • smokkelschandaal in aardappelen rond Heist-op-de-Berg.
  • De activiteit van de mobiele brigade op het gebied van de baancontrole
  • Maximum prijzen voor brood en meel.
  • Bescherm uw leven
  • Breidt het talkschandaal zich nog verder?
  • De regeling van het verkeer.
  • Smokkel in aardappelen wordt ongenadig beteugeld
  • De Beteugeling van de sluikslachting en de onwettige handel in vlees
  • Maximum prijzen van Brood en Meel.
  • Naar een opvoeding der weggebruikers
  • verdeling van bereide vleeswaren.
  • De Aaardappel vzerdelingen van Juli 1942 af
  • 21 Juni 1942.De kwestie der aardnoten.
  • 15Juni 1942.Bij denieuwe rantsoenering van het vlees
  • 18Juni 1942.Het schandaal op de groenten - en fruitmarkt
  • 12juni 1942.Het land van Waas eet kersen tegen de officiële prijs
  • 10Juni 1942.Het Zeevissersbedrijf in de Noordzee.
  • 6 Juni 1942. 14Ton suiker in beslaggenomen door de controle diensten van Groot-Antwerpen.
  • 4 Juni 1942: De verkoop van bevroren eetbare mengsel.
  • 2Juni 1942:Stijging der melkproductie,en de gezond groeistand der vroeg aardappelen.
  • 1Juni tot 31 Juli 1942. 150kg.kolen voor deze periode.
  • 22 Mei 1942.De niet overhandigde Mei rantsoenen boter,margarine, peulvruchten en haver derivaten worden in Juni geleverd.
  • 18 Mei 1942.De Antwerpse jeugdherberg bestaat tien jaar.
  • 17mei 1942.Valse zinken stukken in omloop
  • 27 Mei 1942.De vis was verdwenen,of de praktische tussenkmst van een station chef.
  • 16 Mei 1942.Bij het drankhuis en hotelpersoneel.
  • 15 Mei 1942.Een Diëtist schreef over de Caloriewaarde van ons voedsel
  • 14 Mei 1942.De vetverzorging van Europa
  • 13Mei 1942 .Kenmerken der valse rantsoenzegels.
  • Geldig voor maandag Mei tot zondag 10 Mei1942.
  • 8Mei.Voor de Fabricage van Margarine
  • 6 Mei 1942.Zorg voor uw wintervoorraad Aardappelen.
  • 14 Mei 1942.De vetverzorging van Europa
  • 5 Mei 1942.Krijgen we een nieuwe Kommissies van Openbaren Ondersrtand?
  • Oorlogs frangipane
  • 4Mei 1942.Een overzicht der landbouwmarkten
  • 1 Mei 1942 De vooropgezette verzameling en de verdeling van dierlijke vetten.
  • 25 April 1942.Om een regelmatige visbedeling te verzekeren.
  • 24 April 1942. Bevoorrading van boter,peulvruchten,havergort en margarine
  • 22 April 1942.De visbedeling in het Brusselse.
  • 20 April 1942.Chicorei mag niet meer gemengd verkocht worden.
  • 20 April 1942. Bewaar de groentenconserven niet te lang;
  • 16 April 1942 De Productie van koemelmk.
  • 16 April 1942 De Productie van koemelmk.
  • 15 April;Bevoorrading der werken en daarmee gelijkgestelde inrichtingen
  • 14 April 1942 Bevoorrading der verbruikers ingeschreven bij een jkeinhandelaar wiens voorraad ten onrechte is geslonken.
  • 13 April, De Bevoorrading in groenten en xonserven.
  • Schoolsoepen- Vleesbevoorrading
  • 10. April 1942Steunverlening door den openbaren Onderstand Uitgesloten.April 1942
  • Hoeveel koste de boter en de melk op 4 April 1942?
  • 3April 1942 . Het Paasfeest in de folklore
  • Donderdag,2 April 1942. Het schandaal van de hoge klompenprijzen.
  • 1 April 1942. De Bevoorrading van sommige inrichtingen in groentenconserven.
  • 28 Maart 1942. Bijzonder gebak "Paasnest"
  • 27 Maart1942.De aardappelbevoorrading
  • Na Maanden starten we opnieuw met onze verhalen uit het verleden
  • Na Maanden starten we opnieuw met onze verhalen uit het verleden
  • Mag men voor de schoolqoep zegels eisen?
  • Verkoop van 26.000 kg krenten.
  • De verdeling van 12 ton bloemkolen
  • Tegen de verkwisting van voedsel en voedselafval.
  • De toestand van onze chichoreinijverheid.
  • Visaanvoer in Groot-Brussel.
  • Sardinen voor onze Ktijgsgevangenen
  • De wijzeging van de levensmiddelen-rantsoenen in Duitsland.
  • Op wandel in het Gentse Kuipken.
  • Valse rantsoeneringszegels worden te koop aangeboden.
  • Een alomverbreid volksgeloof >>De Sint-Pietersgreep>>
  • Om te vermijden dat het gebak in den oven zouverbranden.
  • Aardnoten voor de bevoorrading in Margarine
  • Spaar de vogelnesten
  • Geen broodkaarten in Belgîë
  • Grote en kleine besparingen,en de manier om van alles gebruik te maken.
  • Kleine en grote besparingen in oorlogsomstandigheden.
  • Bijkomende lichte maaltijden,voor scholieren,jonge lieden,zwangere vrouwen,en de zogende moeders.
  • De Maxiima prijzen der water vrije groenten.
  • Mariabeelden in Antwerpen
  • De rantsoenering in het zuid-oosten van Europa.
  • Wat Italië ons zal leveren.
  • Ingelegde groenten voor personen,zonder aardappelvoorraad
  • In sommige grote agglomeraties zal binnenkort een fruit en groentenkaart in voege worden gebracht;
  • De Kaas en visbedeling in Genk.(Limburg)
  • Veldkeuken gerecht in de Duitse Restaurants.
  • Leverpastei in de grote agglomeraties waar vlees te kort is.
  • De voedingswaarde van cacaofantasie repen.
  • Uit het leven van onze ijslandvaarders.
  • De wijninvoer uit Hongaeije
  • De invoer van sinaasappelen voor de kinderen.
  • De Weervoorspellingen in de volksmond.
  • Bewogen inbeslagneming van vee te Paliseul.
  • Een Veelvuldig gebruik van bier in de keuken.
  • De maximum prijzen voor rapen en koolrapen.
  • De rantsoennering der melkproducten.
  • De Haringvisserij te Nieuwpoort omstreeks 1830.
  • Winterhulp en de jeugd
  • Geen crisis in de Slachthuizen.
  • Onze Haringvisserij, Een oude traditie hersteld.
  • De eierbedeling zal voortaan in de zuivelwinkels geschieden.
  • De Verkoop van Vlees.
  • In twee maanden tijds werd in de streek van charleroi voor 25 miljoen frank<
  • De prijs van ingemaakte groenten.
  • Hoe het nieuwjaarsfeest in de vroegere eeuwen werd gevierd.
  • Groot Antwerpen zet met weidse plannen het nieuwe jaar in.
  • 2007
  • wensen
  • Groot Antwerpen verwezenlijkt.
  • Wat thans in de driemaanden wordt gerookt in 1941
  • Wat was de waarde als de Titanic in de golven verdween in 1912.
  • Het schandaal fer varkensslachting
  • Negendertig visservaartuigen vertrekken op 27 December uit Nieuwpoort.
  • De haringvangsten aan onze kust.
  • De aanvoer van vis.
  • De viskaart.... grrn vis meer voor Brussel.
  • Het rantsoen van de maand December 1941.
  • Het recht op leven van onze zeevissers.
  • Het recht op leven van onze zeevissers.
  • Met Kerstmis iets lekkers op tafel.
  • De kontroledienst aan het werk in het Antwerpse op 12 december 1941.
  • De Kaasdistributie.
  • De honden en katte roof.
  • Onze bevoorrading van appelsienen,citroenen en vijgen uit Italië.
  • Beenderen met of zonder rantsoenzegels.
  • De groentenmarkt?
  • De maximumprijzen van havervlokken,havercréme en havergort.
  • Deelzegels voor boter vanaf Januari
  • Een sluikslachters bende ingerekend te Westmalle.
  • Haring en Sprot.
  • Kerst en Nieuwjaarskoeken.
  • Wat lekkers voor de schoolkinderen.
  • Een blokje per maand vanaf december 1941
  • Een greep uit het verleden van ons vissersvolk.
  • Eet gezond in Oorlogstijd.
  • Een ongehoord schandaal.
  • Zend geen aardappelen naar onze krijgsgevangen.
  • Waar blijft het vet?
  • Slechts 150 kg.kolen in de eerste helft van December.
  • De Zeevisserij.
  • Hoe kan een crisis voorkomen worden.
  • De Keuken in Oologstijd.
  • Het distrikt Roeselaere mobiliseert de aardappelen .
  • Bevoorradingsdienst van groot Gent.
  • 500.000 Varkens spoorloos verdwenen
  • De Handel in Witloof.
  • Geen wortelen voor Dieren voeding.
  • De levering van Broodgranen.
  • Sinaasappelen,Verdeling langs de scholen
  • Vlees en Bijproducten.
  • De prijzen van zoetwatervis.
  • De nieuwe verdeling der bijrantsoenen.
  • Het bewaren van groenten
  • Vlaamse vissers naar Grevelingen.
  • Rond de voedselvoorziening.
  • Waar zitten onze aardappelen?
  • Nieuwe bedeling van afgeroomde melk en karnemelk aan jonge lieden van 14 tot 18jaar.
  • De visbedeling in ons land
  • De Prijsberekening van suikergoed en pralines.
  • De oorsprong der Aarschotse markt.
  • Sluikslachterij in het Fratinellen lokaal te Brugge.
  • Mededeling der Nationale Landbouw en voedings coöperatie.
  • Onze bevoorrading in vis en bijproducten.
  • De schaarste van ajuin.
  • Vlees en room aangeslagen te Hooglede.
  • Thuis slachten,zelfs voor eigen gebruik is Strafbaar.
  • Extra brood voor ondergrondse arbeiders;
  • DE adeltitel << Geuze Lambiek >> wordt beschermd.
  • Overzicht der voedingsmarkten
  • De visvangst te Aarschot in vroeger eeuwen.
  • Een volkskeuken: Eénschotel - eetmalen.
  • 1.000 broodzegels gestolen
  • De Boeren leverden voorbeeldig hun graanoogst.
  • Een gekende chefkok schrijft over de oorlogsrecepten.
  • De twaalf gebeden van de huisvrouwen.
  • Inleggen van tomaten geschiedt eerst in September.
  • Kastanjebladeren werden als tabak verkocht te Ardooie.
  • De Taarteneters.
  • Weinig vraag naar bereide vleeswaren.
  • De chicorei in de maand September1941.
  • Hoe werd in de oorlogsjaren aardappelmeel gemaakt.?
  • Hedendaagse soepen van de jaren 1941-1942..
  • Geen maaltijden in de spijshuizen zonder zegels
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    wapenschild van
       Antwerpen
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    botermarkt in 1912

    Foto
    Foto
    Foto
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    winterhulp
    Foto
    Foto
    Foto
    3 novemberGo to fullsize image
    vrijetijdshoekje
    binnen en buiten en andere hobbies
    25-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Een gekende chefkok schrijft over de oorlogsrecepten.
    1 Oktober 1941 
              Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    Een gekende chefkok schrijft over de oorlogsrecepten.
                                    Door G.Clement.

    De omstandigheden waarin,we zonder het te willen bevinden,geven aanleiding tot een massa bundels,de ene vollediger dan de andere, over de keuken,of liever een keuken die zoveel scheikundige-laboratorium doet denken als aan het domein van het fantastische.
    Ik heb hier enige bundels, maar ik twijfel eraan of de scheijvers ervan,hun raadgevingen ooit in praktijk hebben gesteld,en ik zoek er tevergeefs een recept in dat werkelijk kan toegepast kan
    worden aan de gezonde keuken.De veelbelovende titzls hadden me doen denken,brood te kunnen maken zonder tarwe of andere graansoorten,mayonaisesaus zonder enig vet,boter zonder room natuurlijk,in een woord alles wat een huisvrouw mist om haar huisgenoten behoorlijk te kunnen voeden.
    Het is vanzelf sprekend dat er in de plaats van een of ander product dat niet meer te krijgen is,wat anders moet gevonden worden dat dezelfde voedende kracht bezit, en dat is mogelijk voor sommige producten,voornamelijk voor meelspijzen,zo kunnen bonen bevoorbeeld,zetmeel leveren hetgeen we anders uit aardappelen trekken(ten minste in principe)Uit groenten als wortelen,rapen,schorseneren,bieten, en raapsoorten en andere groenten kan suiker getrokken worden,wat in zekere mate het gebrek aan suiker,kan verminderen.Zekere gedroogde groenten zoals linzen,,erwten,bonen, bevatten vetstoffen; groenten bevatten een groot gedeelde stikstof en eiwitstof,beiden onmisbaar voor het mensenlijk lichaam.Maar het zou onmogelijk zijn zich slechts met een of zelfs meer dezer planten te voeden zo er geen vetstoffen ofwel meelspijzen,eiwitstof of vitaminen aan toegevoegd konden worden.De natuur,die grote artieste,heeft ons behoefte aangeboden onder  verschillende vormen,maar het is aan ons te weten hoe en in welke mate hiervan gebruik te maken,en in overeen stemming met onze levenswijze
    Een waarheid La Palisse waardig,zegt men "men niets kan doen met niets"en uitgezonderd een wijs bioloog,die weet te vinden,waeen mens nodig heeft,daag ik de schrijvers van die boeken tegen het dure leven uit, ten minste het grootste gedeelte ervan, want er bestaan zekere werken geschreven door dokters die het vraagstuk hebben bestudeerd,en door beroeps experten,ik daag dus diegenen uit die zulke recepten geven waarin boter, olie en andere vetstoffen in het dagelijks rantsoen kan vervangen,meelspijzen buiten andere graansoorten te kunnen krijgen om brood te maken.
    Het is natuurlijk mogelijk bij het deeg,een zekere hoeveelheid aardappelpuree te voegen, maar dan heeft het mengsel,voor een even groot volume, dezelfde voedingswaarde niet meer, en daarin schuilt het gevaar niet voor degenen die geld genoeg hebben om het ontbrekende te vervangen, maar voor de werkmans huishoudingen en vooral voor de kinderen,die op dergerlijke wijze zo gevoed worden.
    Honderd gram brood waarbij men van twintig tot vijf en twintig procent aardappelen  gevoegd heeft,geven niet het zelfde aantal calorieën  als honderd gram brood dat van meel gemaakt werd.En zo de maaltijden op zulke verkeerde basissen gesteun
    d zijn ,heeft men de illusie,genoeg eten te hebben maar het lichaam stelt zich niet tevreden met illusies,en de kinderen zullen later,door een slechte gezondheid,de door hun ouders begane fouten moeten boeten.
    Ja ik weet wat u gaat zeggen,zo het onmogelijk is, zich van de voornaamste voedingsstoffen te voorzien, zoals vetstoffen,meelsoorten,enz.enz.moet men ze wel door iets anders vervangen, om de maag te vullen en den honger te stillen.
    En wij zijn het eens op dit gebied,wat ontbreekt moet door iets anders vervangen worden,en voor alles moet men het gevoel hebben, genoeg gegeten te hebben.Maar ik wil u waarschuwen,lieve lezers en lezeressen die mij de eer aandoen, enige aandacht aan mijn artikels te wijden:geloof niet dat als uw kinderen en echtgenoot een mayonaisesaus met sago,water en azijn hebt gegeven,het organisme van de wezens die U zo dierbaar zijn genoeg voedsel krijgen en dat de afwezigheid van vetstoffen geen belang heeft.Ik zou ook willen zeggen dat zo U dank zij uw vindingrijkheid,aan uw huisgenoten,een boterham meer hebt kunnen geven(door toevoeging van aardappelen b.v.)zij daarom niet genoeg calorieën gebruikt heeft.
    Zo U  een lepel zuivere mayonaise per persoon geeft,wat ongeveer 30gram vetstoffen inhoudt,olie en eigeel,heeft iedereen een zeker aantal calorieën gekregen die samen met degenen der meelstoffen,brood,aardappelen en andere groenten,de nodige hoeveelheid zullenverstrekken voor de goede gang van de menselijke motor.Maar zo U in de plaats van een lepel mayonaisesaus met olie,3lepels van (100gr) een papje geeft van water,azijn,maismeel,heeft elke persoon slechts 8 gram meelspijzen gekregen en negetig gram water,azijn en soms mostaard.Deze ingrediënte hebben absoluut geen voedende waarde,en de acht gram meelstoffenheeft geen of nauwelijks een koffielepeltje is,geen kracht voor werk of spel.Hetzelfde geld voor brood,op 100gram,(beslag met aardappelen)çs er ongeveer de helft water,van dertig tot vijfen dertig gram zetmeel en van vijftien tot twintig gram,illusie genoeg te hebben gegeten.
    Maar wat moet men dan doen?
    Aan de producten die geen hogere voedingswaarde hechten dan ze werkelijk bezitten,vermijd de maag te vullen met mischien erg geleerde bereidingen,die smaak,en oog strelen,maar absoluut geen voedende kracht hebben,en zuinig zijn op de producten welke deze hoedanigheden bezitten.
    En  hierop moet men bij de opvoeding van de toekomstige huishoudsters gelet worden.
    Vaak heeft men bij het koken als laag-bij-de- grondse bezigheid beschouwd,niet nodig voor jonge meisjes,die natuurlijk liever piano studeren,dansenof andere sport doen-hetgeen allemaal heel intressant is- maar wat niet beletten moet, dat een toekomstige huisvrouw,weet hoe zij haar gezin behoorlijk moet gevoed worden
    Let wel dat ik niets heb tegen handigheidjes,die een mooier uitzicht geven aan gerechten,ze meer volume geven, ik zie geen gevaar in een saus waar weinig of geen vet gebruikt werd,nog in brood,waarin aardappelen verwerkt worden,dit alles maakt deel uit van de kookkunst,maar ik wil U de aandacht vestigen op de kennis van de voedingswaarde der gebruikte voedings grondstoffen en doen begrijpen dat het mogelijk is meer nut te trekken uit de voedingsstoffen door de bereiding niet van groenten,vlees of andere ingediënten,verloren telaten gaan.
    Ten slotte  de huisvrouw is zeer belangrijk die ook optreedt als minister van gezondheid en van het gezin,en de echtgenoot als minister van Financiën.
    G.Clement.
    Uit volk en staat. 



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 08/06-14/06 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 26/11-02/12 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 30/01-05/02 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • ff kennis maken
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • fijne middag
  • groetjes
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Archief per maand
  • 06-2009
  • 03-2009
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006


    Gastenboek
  • ff kennis maken
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • fijne middag
  • groetjes
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Inhoud blog
  • 28 Augustus 1942 .Een betere opleiding in het hotelwezen
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 21Augustus 1942. De bedeling van honing
  • 19Augustus 1942. Verbetering in de bedeling van eieren.

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    josongs
    blog.seniorennet.be/josongs
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Foto

    Foto

    Foto

         groenlandse
            walvis

    Foto

    VOLKSWEERKUNDE

    De volksweerkunde uit
    het begin van de negentiende
    eeuw was een curieus mengsel
    van gezond verstand en bijgeloof.
    Het bestond uit een samen
    raapsel van duizenden
    weerregels,spreuken en
    gezegden.Een deel van deze
    spreuken hoort men ook nu
    nog wel.

    In vele weerspreuken wordt
    een verband gelegd tussen
    de maan en de bewolking.
    Dit zijn redelijk betrouwbare
    spreuken.
    Een koude heldere nacht
    leidt dikwijls tot vorst of
    mist in de ochtend en het
    is vooral tijdens zulke nachten
    dat de maan goed te zien is.
    Vandaar komt het gezegde
    dat na een heldere nacht
    vorst komt.

    In de volksweerkunde komen
    vele gezegden voor die zouden
    moeten wijzen op het voor-
    spellende gedrag van dieren en
    planten.Zo werd wel eens beweerd
    dat koeien gaan liggen als er
    regen komt en dat bijen voor
    een storm terugkeren naar
    hun korf. De meeste van deze
    gezegden weerspiegelen echter
    slechts de gevoeligheid van
    dieren en planten voor ver-
    anderingen in atmosferische
    omstandigheden,met name
    de vochtigheid.


    Go to fullsize image
    Foto

    Image Preview
    Go to fullsize image

    Go to fullsize image


    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Image Preview
    Go to fullsize image

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!