Gisteren werd te <<Brussel een vergadering belegd voor de Burgermeesters van de grote centra's van het land>>. Waarop hun uitvoerige inlichtingen werden verstrekt,betrefende de oprichting der <<Administratieve rechtbanken>< die op 1Maart in werking treden. Eveneens te Brussel wordt door de Nationale Landbouw en voedingscoöperatie,afdeling Vee,vlees,en bijproducten,een plan uitgewerkt dat de vleesbedeling voor gans het land regelen zou. Ondertussen is het niet uitgesloten dat bv.Antwerpen nog<< tijdelijk maatregelen getroffen worden, die afwijken van het vleesverdeling systeem dat er verleden week werd toegepast. Wij hopen dat onze Antwerpse bevolking daarover meer te kunnen mede te delen. Het is niet uitgeloten dat de verbruikers zouden verplicht worden zich bij een beenhouwer hunner wijk te bevoorraden. Voor de maanden Januari en Februari werd te weinig boter naar de stad Antwerpen aangevoerd,waar in de provincie Antwerpen,boter in voldoende hoeveelheid voorhanden is.Ter beschikking van de bevolking zouden nog 80 ton boter gesteld af te nemen met de rantsoenzegels van de maanden Januari en Februari. Veel wijst er op dat evenals voor het <<vlees>> ook binnenkort een<< boterkaart>> wordt ingevoerd,met verplichte inschrijving van de verbruiker bij een bepaalden zuivelhandelaar.Op het ogenblik wordt druk gecontroleerd welke zuivelhandlaars daarvoor in aanmerking komen en in het bijzonder of hun installatie en ijskasten enz. voldoende waarborgen biedt. _____________________
Een Grootwaren huis presenteerde haar menu op 18 Januari 1941.
18 Januari 1941. Groot warenhuis Vaxelaire-Claes. Groenplaats,Antwerpen _____________ Eerste rang spijshuis _____________ Zondag,19Januari 1941 Menu aan Fr.-18 La Cremé Marigny Of La pied de Celeris à la Greque _______________ La pièce de Charolais à la Broche Salsifis au jus Pommes Noisettes Of Le Laperean sauté Compote de prunes Of La Timbale de Vollailles Des Gourmets Petits Pois St.Mandè ______________ La Truffe au Chocolat. ______________ Deze verzorgde menu-18 fr. Zal opgediend worden vanaf 12 u. Gedurende dit middagmaal speelt het << Symfonisch Orkest>> met de medewerking van het orkest Huysmans.
Is dit het einde van onze Oester cultuur in Oostende?
17 Januari 1941. Is dit het einde van onze oester cultuur inOostende? De oorlog in 1940 maakte er een eindeaan ,aan alle oester culturen in de Spuikom van Oostende. Op17 Januari 1941 lieten de bezetters ,de Spuikom leeglopen om er een dijk in te bouwen teneinde de Spuikom dienstbaar te maken voor watervliegtuigen. Ze lieten de Spuikom volledig leeglopen onder een uiterst strenge vorst -15°C. ,terwijl het water meteen ruim 15 cm.dikke ijslaag bedekt was.Ze gingen in een mi,imum van tijd ,de inspanningen en ivesteringen van jaren teloor. Er gingen 1.186.500 oesters 2à3 jarige oester en 525.000 à5 jarige oesters ten onder.
Oostends Oesterboek .blz.59. Raoul Halewijyck& Norbert Hosteyn. de toenmalige restaurants en Hotels gingen prat op op hun wereld bekende Huitres Ostendaise,nu worden nog deze benaming gebruikt,maar ze komen meestal van Zeeland.Nederland.
Waar komen de krabben vandaan die wij te eten krijgen;
16 Januari 1941.
Waar komen de krabben vandaan die wij te eten krijgen?
Menigeen heeft zich reeds afgevraagd,van waar de krabben komen, waarmee te samen met de garnalen wordt geleurd. Deze krabbetjes komen uit de Zeeuwse stromen, waar er van Maart tot November druk jacht wordt opgemaakt,voornamelijk in de Wester Schelde.Talrijke personen houden zich daarmee bezig,en soms komen de vissers die vrij diep landwaarts wonen, een reis van verschillende uren om krabben te vangen.Zij koken de schaaldieren en gan ze een paar dagen later uitleuren in het Vlaamse land. Ook de vele vissers uit de Klinge,Kieldrecht,enz.oefenen te voet.,maar ook de voertuigen,de krabbenvisserij uit, voornamelijk,op de kust van, Zuid-Beveland int'Hellegat,en het Speelmansgat,enz. De hoeveelheid krabben die hier worden buit gemaakt bedroeg gewoonlijk per jaar ruim 100.000k.g.,waarbij dan gevoegd; voor vele knechtjes van mosselvissers is de krabbenvangst dan ook niet zelden een mooie stuiver bij hun loon.,moet worden de aanvoer der garnaalvissers,die hun toevallige vangst aan boord houden en ze als een aanvullend winstje verkopen. In de Ooster Schelde werden vroeger een groot aantal krabbenkorven gelegd, maar thans dat is verboden door de nieuwe Hollandse visserijwet verboden. En wat verdienen die vissers zoal met die vangst?Dikwijls hebben ze te worstelen met moeilijk te verkopen waar en met lage prijzen,zodat het zuur verdiende werkloontje niet zelden zo laag is,dat men zelfs van geen verdienste spreken mag....Er zijn soms weken dat er geen krabben op de markt zijn en slechts 2 1/2cents (Hollands) per kilo gram worden verkocht,soms ook wel 7-9 cent. Daarbij komt nog,dat gedurende zomermaanden,vooral bij grote hitte,niet zelden een grote hoeveelheid zachte krabben voorkomen welke van schaal veranderen en die geen handelswaarde hebben.
14 Januari 1941. Bier van 0,8 graden zonder zegels.
Op een algemene verfgadering van 2.500 herbergiers,die allen afkomstig zijn van Groot-Brussel, werd Bier voorgesteld van 0,8° dat vrij zou zijn van rantsoenzegels. Er zou bier gebrouwen worden van 0,8° dat zonder zegels kan verkocht worden.Hierbij zouden geen giststoffen moeten gebruikt worden,kan de suiker vervangen worden door sacharine,terwijl het graan door bieten vervangen worden. Ook zou men verder zien te verkrijgen dat de voorradige bierstocks zouden vrij mogen verkocht worden zonder zegels. De herbergiers willen vermijden dat het publiek broodzegels moeten geven om bier te drinken,maar zij verlangen ook zou gezorgd worden voor de 1.200.000 monden, door de 104.000 herbergiers dat ons land bezit gevoed worden.
Besparingen en raadgevingen aan de kookpot . 1.Maakt groentensoepen ,ze zijn voordelig,gezond, en voedzaam. Ze vergen geen vetstoffen . In elk seizoen zijn er groenten die kunnen gebruikt worden tot het bereiden van heerlijke soepen. 2. Maakt soepen,groenten en zelfs nagerechten voor verschillende dagen ,als men een goede koele kelder heeft,of al een koelkast bezit? Besparing van waren,brandstof,tijd of werk. 3.Rooster,stooft of kookt uw vlees of vis:besparing van vetstoffen. 4.Laat de overvloedige vetstoffen opnieuw dienen als volgt: a) De kleine stukjes vet die aan het vlees kleven, dat u roostert of stooft,afsnijden en in een pan laten. b) Het vet of de boter die men gebruikt heeft voor het bakken van vlees alvorens het te stoven afgieten. c)Het vetschuim van bouillon afnemen en in een pan het overvloedige water laten verdampen. d)De olie die gedient heeft om vis te bakken afgieten en opnieuw gebruiken. e)Het onbenuttigd vet van spek of hesphuid in een pan laten smelten. f) De braadpannen die gediend hebben tot het bakken of braden,weg hangen buiten het bereik van stof,zonder ze te voren af te wassen. g)De mergpijpen in de oven licht verwarmen om er het vet te kunnen afnemen alvorens ze voor de soep te gebruiken. 5.Spieren,afval van vlees en zelfs spekhuid kunnen dienen voor bouillon of soep. 6.Het water dat voortkomt van het koken van groenten of deegwaren,gebruiken voor het verlengen van soepen of sausen. 7.Beschuit kruimels(chapelure) gebakken korstjes en puddings kan men maken met korsten of resten van brood. 8.Om bloem te besparen bij het bereiden van brood, gebak of nagerecht,maiszena of aardappelpuree, gebruiken ofwel aardappelmeel dat men maakt door fijn gerapste aardappelen in de oven te krijgen. 9.De zemelen die voorkomen van het uitziften van bloem,gebruiken om speculaas, peperkoek of pudding te binden. Zij kunnen ook dienen in de plaats van bloem om vormen voor gebak te bestrooien. 10.De aardappelschillen niet weg werpen,de boeren en landbouwers ontvangen ze met dank om hun dieren te voeden. 11.De afval van groenten ook niet weg werpen,,de boeren en landbouwers ontvangen ze met dank om hun dieren te voeden; 12.Schillen van appelen,peren, oranjeappels,mandarijnen,citroenen, kunnen gebruikt worden om heerlijke thee te bereiden. 13.Suiker kan men besparen met appelen en peren enkel in de oven te stoven.Om de appelmoes te maken kan men ook suiker besparen door als volgt te handelen.De appelen met de schil koken in water zonder zonder suiker,ze door een zeef doen,en dan bekomen we moes gesuikerd. 14.Om aan te kort van aardappelen te verhelpen:puree maken van groenten en zelfs kastanjes;in soepen en hutsepot ,de aardappelen te vervangen door rapen, kolen,raapkolen of wortelen. 15. Bij gebrek aan aardappelmeel voor het binden van sausen,bloem,maizena,of rijstgriesmeel,gebruiken of zo nodig puree van aardappelen,bonen,of rapen,zelfs voor zekere bereidingen puree van kastanjes. 16.Kook de aardappelen, in de pel.Zo spaart u 15à20%van het gewicht en belt u verkwisting van vitamine C. 17.Wend voor elke voedings product een verschillende pan aan,Dan hoeft U slechts aan de buitenkant te reinigen,waardoor U vet bespaart. 18.Bewaar het inpakpapier van het voedingsvet om de pannen mee in te vetten. 19.Hevel het eten niet in potten over ,maar zet de pan op tafel.* *L'aalimentation rationelle en temps sifficiles (1940-1942.) en A. Martens.Methodische voedingsleer. p.326. * Nieuw kookboek.
Besparingen en raadgevingen aan de kookpot . 1.Maakt groentensoepen ,ze zijn voordelig,gezond, en voedzaam. Ze vergen geen vetstoffen . In elk seizoen zijn er groenten die kunnen gebruikt worden tot het berteiden van heerlijke soepen. 2. Maakt soepen,groenten en zelfs nagerechten voor verschillende dagen ,als men een goede koele kelder heeft,of al een koelkast bezit? Besparing van waren,brandstof,tijd of werk. 3.Rooster,stooft of kookkt uw vlees of vis:bzsparing van vetstoffen. 4.Laat de overvloedige vetstoffen opnieuw dienen als vogt: a) De kleine stukjes vzt die aan het vlees kleven, dat u roostert of stooft,afsnijden en in een pan laten. b) Het vet of de boter die men gebruikt heeft voor het bakken van vlees alvorens het te stoven afgieten. c)Het vetschuim van bouillon afnemen en in een pan het overvloedige water laten verdampen. d)De olie die gedient heeft om vis te bakken afgieten en opnieuw gebruiken. e)Het onbenuttigd vet van spek of hesphuid in een pan laten smelten. f) De braadpannen die gediend hebben tot het bakken of braden,weg hangen buiten het bereik van stof,zonder ze te voren af te wassen. g)De mergpijpen in de oven licht verwarmen om er het vet te kunnen afnemen alvorens ze voor de soep te gebruiken. 5.Spieren,afval van vlees en zelfs spekhuid kunnen dienen voor bouillon of soep. 6.Het water dat voortkomt van het koken van groenten of deegwaren,gebruiken voor het verlengen van soepen of sausen. 7.Beschuit kruimels(chapelure) gebakken korstjes en puddings kan men maken mzt korsten of resten van brood. 8.Om bloem te besparen bij het bereiden van brood, gebak of nagerecht,maiszena of aardappelpuree, gebruiken ofwel aardappelmeel dat mebn maakt door fijn gerapste aardappelen in de oven te krijgen. 9.De zemelen die voorkomen van het uitziften van bloem,gebruiken om speculaas, peperkoek of pudding te binden. Zij kunnen ook dienen in de plaats van bloem om vormen voor gebak te bestrooien. 10.De aardappelschillen niet weg werpen,de boeren en landbouwers ontvangen ze met dank om hun dieren te voeden. 11.De afval van groenten ook niet weg werpen,,de boeren en landbouwers ontvangen ze met dank om hun dieren te voeden; 12.Schillen van appelen,peren, oranjeappels,mandarijnen,citroenen, kunnen gebruikt worden om heerlijke thee te bereiden. 13.Suiker kan men besparen met appelen en peren enkel in deoven te stoven.Om de appelmoes te maken kan men ook suiker besparendoor als volgt te handelen.De appelen met de schil koken in water zonder zonder suiker,ze door een zeef doen,en dan bekomen we moes gesuikerd. 14.Om aan te kort van aardappelen te verhelpen:puree maken van groenten en zelfs kastanjes;in soepen en hutsepot ,de aardappelen te vervangen door rap^zn, kolen,raapkolen of wortelen. 15. Bij gebrek aan aardappelmeel voor het binden van sausen,bloem,maizena,of rijstgriesmeel,gebruiken of zo nodig puree van aardappelen,bonen,of rapen,zelfs voor zekere bereidingen puree van kastanjes. 16.Kook de aardappele, in de pel.Zo spaart u 15à20%van het gewicht en belt u verkwisting van vitamine C. 17.Wend voor elke voedings product een verschillende pan aan,Dan hoeft U slechts aan de buitenkant te reinigen,waardfoor U vet bespaart. 18.Bewaar het inpakpapier van het voedingsvet om de pannen mee in te vetten. 19.Hevel het eten niet in potten over ,maar zet de pan op tafel.* *L'aalimentation rationelle en temps sifficiles (1940-1942.) en A. Martens.Methodische voedingsleer. p.326. * Nieuw kookboek.
Meer dan honderd kalveren in beslag genomen. Donderdag rond het middaguur verschenen op de burelen van de controle en onderzoek van het commisseriaat voor prijzen en lonen,een dertigtal beenhouwers uit Brussel en voorsteden, die er zich over bekloegen,dat het onmogelijk was geworden, vlees in de slachthuizen te Kuregem te kopen daar alles onderduims,door de groothandelaars en tussen personen aan de man werd gebracht. Van de 880 kalveren die in het slachthuis binnen gebracht waren ,was er geen enkele op regelmatige wijze op de markt verschenen Het maakt wel enig ophef, wanneer er vastgesteld werd dat enkele tijd later alle uitgangen van de slachthuizen door de rijkswacht werden afgezet en verbod werd gegeven ,enige vleeswaren weg te brengen. Er werd een zeer dtreng onderzoek ingesteld en werden enkele groothandelaars ondervraagd en weldra heeft er een persoon volledige bekentenissen afgelegd.De dieren waren aan 26 frank het kilo aangekocht geworden,terwijl de wettelijke prijs slechts 13 frank bedroeg. Een persoon die zijn woekerzaak,op heel grotere schaal had doorgevoerd,werd na een korte ondervraging opgeleid.Boekhouding en de 109 kalveren werden aangeslagen. Met genoegen werd vastgesteld dat de meerderheid van de beenhouwers hun plicht begrepen,die tevens ook hun eigen belang is met te verklaren dat ze boven de wettrelijke vastgestelde prijzen niet meer zullen verkopen.
Personen die over <<koelkassen of huizen<< beschikken, worden vriendelijk verzocht,hiervan zohaast mogelijk kennis te geven ,aan de Nationale Land en Tuinbouw en voedingscoöperatie te melden. Men moet dan de opgave doen van: 1.De naam van de Firma?
2.Aantal kubiek meter,volume
3.Voorwaarde,waarin de producten ter bewaring zouden kunnen onder gebracht worden.
Deze inlichtingen,die zeer nauwkeurig dienen opgegeven hebben,voor een juist gedacht te vormen over het aantal koelhuizen met volume, waarover men in ons beschikt.
Waarom tot rantsoennering van het bier moest worden overgegaan.
8 Januari 1941. Waarom tot rantsoennering van het bier moest worden overgegaan.!!! De uiterst moeilijkheden,waarmede de broodgranen bevoorrading der Belgische bevolking gepaard gaat en die zelfs voor den oorlog niet voor 60% door de eigen productie gedekt werd,zijn algemeen gekend;Zij is deze winter des te moeilijker,daar er maatregelen met het oog op een grotere bevoorrading uit de eigen productie eerst na een zekere tijdsverlooop resultaten zullen opleveren,de diensten die voor de bevoorrading van het land verantwoordelijk zijn hebben dus tot taak ieder niet noodzakelijk verbruik van levensmiddelen voor fabricaat broodgraan gebezigt wordt,te verhinderen.Hierbij ging men uit het standpunt,dat het broodgraan meer belang heeft voor de voeding der mensen dan voor het vee;al moest hieronder de vleesproductie lijden. Het verbod der Belgische regering broodgraan te voederen werd echter meestal omzeild,zodat de nadelige gevolgen hiervan zich laten gevoelen in de bevoorrading van het land.Van uit bevoorradings economische oogpunt bekeken is met elkaar in nauw verband, de rantsoennering van het dier oefend een terugwerkende kracht uit op de broodgaan ,en het graan voor het vee.De betekenis der getroffen maatregelen is natuurijk buiten gewoon voor het Belgische volkWaar het bierverbruk van 175 liter per man,het jaarlijks bierverbruik in Duitsland met ruim 100% ruim te bovengaat dit ondanks het feit, dat Duitsland als een land van bierdrinkers wordt beschouwd.Anderzijds heerst er op dit ogenblik een tekort van aanvoer van brouwersgerst(ongeveer 280.000 ton per jaar) Tegenover deze cijfers heeft de binnenlandse productie geen betekenis. Voor België is op dit ogenblik om financiële redenen echter uiterst moeilijk ook maar de hoeveelheden gerst in te voeren,afgezien van het feit, dat op de markten geen hoeveelheden meer beschouwen.De brouwerijen hebben getracht deze moeilijkheden te overwinnen door het gebruik van gerst,die bestemd was voor het vee als voeding.Ondanks alle markten en prijsvoorschriften hebben de brouwers de grondstof aangeschaft,tegen een prijs van 400franken bedroegen.Zoniet zouden hun bedrijf moeten stop zetten. Om drie redenen kunnen dergerlijke praktijken niet meer geduld.De voedergerst is onmisbaar voor de landbouw,verder vormt zij de basis voor voedingsmiddelen en is op het ogenblik,zefs het meest belangrijke koffie-surrogaat.Zelfs ieder leek zal deze opvatting der verantwoordelijke diensten delen en het er mee eens zijn,des het verkieslijker is gerst te gebruiker voor de koffiesurrogaat;waarmede toch een der belangrijkste warme dranken voor de arbeider wordt gemaakt dan voor de productie van bier,dat ten slotte een genotsmiddel is; De rantsoenering rekent er op;dat door de maatregel der brouwerijen alle grondstoffen zullen ontbreken.De rantsoenering is als volgt geregeld; de herbergier moet de zegels voor het bier afzonderlijk van dit brood opplakken.De brouwerijen krijgen de hoeveelheid mout en gerst,die overeenstemmen met het aantal ingeleverde zegels der herbergiers.De hoeveelheid,die voor de bierproductie verbruikt wordt, betekend geen bijgevoegd verbruik van de voorhanden zijnde voorraden broodgraan.het verbruik,zoals thans door de rantsoenering systeem voor het brood en bier wordt gereeld,zal toelaten de hoeveelheden benodigde grondstoffen definitief vast te stellen/
Vanaf 7 Januari tot 6 April 1941 geeft elke broodzegel recht op 4.5 liter bier van één graad meer; op 2.25 liter bier van twee graden op 1.25liter bier van vier graden en meer,het alcohol gehalte situeerde zich dus onder het vooroorlogse niveau.Het bier smaakt niet bijster goed omdat de overheid,het gebruik van grondstoffen in de brouwerij aan banden legde, de vraag naar bier bleef gering. De strenge rantsoenering zette de verbruikers er immers toe aan hun broodzegels om te zetten in brood-ofmeelproducten,welke een hogere voedingswaarde hebben.
3000 eieren aangeslagen te Antwerpen. De controleurs der ravitaillering,district Groot-Antwerpen,hielden een verzending aan en meer dan 3.000 eieren,waarvoor geen bepaalde bestemming kon worden aangegeven,en die daarenboven werden aangekocht boven den vast gestelde prijs. Duizend eieren werden verkocht aan een kliniek van de stad,De overige 2.000 kwamen de bevolking ten goed:ze werden onder toezicht van de controleurs aan den vast gestelde prijs aan het publiek verkocht.
De omstandigheden ,waarin we ons zonder te willen bevinden, geven aanleiding tot een massa bundels,de ene vollediger dan de andere, over de keuken,of liever een keuken die zoveel scheikundige-laboratorium doet denken als het domein van de fantastische. In heb hier enige bundels,maar ik twijfel er aan of de schrijvers ervan, hun raadgevingen ooit in praktijk hebben gesteld, en ik zoek er tevergeefs een recept in dat werkelijk toegepast kan worden aan de gezonde keuken.De veelbelovende titels hadden met doen denken,brood te kunnen maken zonder tarwe of andere,omdat de van grondstoffen overheid het gebruik van grondstoffen in de brouwerij aan banden legde. De vraagfnaar bier bleef gering.De strenge rantsoenering zette de verbruikers er immers toe aan hun broodzegels om te zetten in brood-of meelproducten,welke een hogere voedingswaarde hebben. Het is vanzelfsprekend dat er in de plaats van een of ander product niet meer te verkrijgen is, wat anders moet gevonden worden dat dezelfde voedende kracht bezit,en dat mogelijk voor sommige producten ,voornamelijk voor meelspijzen,zo kunnen bonen ,bevoorbeeld,zetmeel leveren het gezen we anders uit aardappelen trekken (ten minste uit princiepe) Uit groenten als wortelen,rapen, schorseneren, bieten en raapsoorten en andere groenten kan suiker getrokken worden,wat in zekere mate het gebrek aan suiker kan verminderen. Zekere gedroogde groenten zoals linzen,erwten, bonen bevatten vetstoffen, groenten bevatten een groot gedeelte stikstof,beide onmisbaar voor het menselijk lichaam. Maar het zou onmogelijk zijn zich slechts met een of zelfs meer dzer planten te voeden zo er geen vetstoffen ofwel meelspijzen ,eiwitstof of vitaminen aan toegevoegd konden worden.De natuur,die grote artisten heeft om onze behoefte aangeboden onder verschillende vormen;maar het is aan ons te weten hoe en in welke mate hiervan gebruik te maken,in overeenstemming met onze levens wijze. Vervolgt.op 2 Februari onder de titel<<Het hoekje van de huishoudster.>>
50% onzer vissersboten bevinden zich nog steeds in Frankrijk en Engeland
9 Januari 1941
50% onzer vissersboten bevinden zich nog steeds in Frankrijk en Engeland. De vissersvloot in onze vissershavens vertoeven,toch meer dan 95% van onze vaartuigen naar Frankrijk en Engeland uitgeweken zijn.Door de omstandigheden werden onze vissers genoodzaakt hun schip in een of ander Franse haven achter zich te laten en karig en gehavend naar huis terug te keren.Hun achter gelaten vaartuigen, enige bron van inkomsten,werden ginder verhuurd,maar van die huurgelden is nog niets gezien geworden.Om al die toestanden nader te kunnen regelen is er een groep mensen naar ginder getrokken om de belangen van onze vissers te tregelen als ook van de reders.Vol verwachting zien onze vissersbevolking er naar uit voor de resultaten die ze mee naar België brengen.Mocht hun mens lievendheid bekroond werk ten volle succes bekroond worde. uit volk en staat.
Wat weet U van de worstelaarsport bij de Oude grieken.!!!!
Wat weet U van de wortelaarsport bij de Oude Grieken.!!! De wedlopers verschenen de worstelaars naakt;het lichaam met olie ingewreven om tegen den tocht te beschutten en daarna met fijn zand bestrooid,om de gladheid weg te nemen.
Om de overwinnaar te zijn,moest men zijn tegenstrever tweemaal tegen de grond werpen en zolang vasthouden,tot hij den arm omhoog stak,ten teken dat hij zijn nederlaag erkende.
Bij het vuistgevecht omwonden de strijders den arm en de hand met harde lederen riemen die van metalen knoppen voorzien waren.Het kwam hier op aan, zijn tegenstrever zware slagen toe te dienen.Bij dergerlijke kamp werden gewoonlijk door beide partijen zware kneuzingen opgelopen die men trachte te genezen door in olie gedoopte lappen op de wonden te leggen.
Zonderlinge gewoonte werden hier in acht genomen.Een vuistvechter,wien door de tegenpartij een paar tanden werden stukgeslagen,liet niets van de pijn blijken,en slikte de stukken tand door, zodat zijn tegenstrever in de mening verkerend,een vergeefse aanval te hebben gedaan,zich voor overwonnenliet verklaren.
Het gebeurde meer, dat een vuistvechter bewusteloos of dood van de kampplaats weggedragen werd.Maar in dit laatste geval,ontving de overwinnaar geen onderscheiding.Bij de schijfwerper was hij de winnaar,die een zware metalen schijf het verst werpen kon.
De Grieken bleven de lichaamsoefeningen zeer op prijs stellen, alhoewel de ondervinding hen geleerd had de beste ahtleten of kampvechters niet altijd de beste krijgers in de oorlog waren.Maar zij begrepen dat verstand en gemoed zich beter kunnen ontwikkelen als de nodige zorgen aan het lichaam worden gewijd.
Sedert het jaar 600 werden er ook wedrennen gehouden met twee of vier paarden bespannen.Voor deze rennen werd er een<<hippodromos<< gebouwd dat de dubbele lengte van het station had.Op de hellingen der beide langste zijden van de hippodroom namen de toeschouwers plaats,die door hun gejuich de deelnemers aanspoorden.
Aan een der korste zijden,waren stallingen aangebracht,waaruit paarden en wagens in het renpark snelden en de twee zuilen aan de andere zijden om ter snelst trachten te bereiken en weer te keren.De overwinnaar moest twaalf maal de ronde van het perk afleggen.
Aan deze wedrennen konden alleen de edelen deelnemen die rijk genoeg waren om uitstekende paarden te houden.
6Januari 1941 In verband met een Vergiftiging zaak...
In verband met een vergiftiging zaak in het Kortrijkse,wordt er een ernstige algemene waarschuwing gegeven. In verband met de huidige vergiftigingen wordt er met nadruk gewezen op het gevaar waaraan eenieder wordt blootgesteld die't is een dier welke niet gecontroleerd product zou verbruiken,of besmet Dit geldt namelijk voor vlees in niet aangegeven slachterijen ,waarbij soms besmette dieren in aanmerking komen;voor bloem,waarvan de samenstelling schadelijke producten kan inhouden enz.
Met zich te onthouden dergerlijke verdachte eetwaren aan te kopen bewijst men een dienst en helpt men overigens mede om de uitbaters der << verderflijke zwarte markt<< op doelmatige wijze te bestrijden.
Hoeveel landgenoten worden door Winterhulp geholpen.
30 December 1940
Hoeveel landgenoten worden door Winterhulp geholpen?
Hoe groot de nood is die moet gelenigd worden en hoe belangrijk de bedragen moeten zijn waarover Winterhulp moet kunnen beschikken om overal de helpende hand te kunnen reiken.,blijkt het best uit de volgende cijfers;die betrekking hebben op het aantal door Winterhulp gesteunde personen: > West-Vlaanderen: 400.000 > Oost-Vlaanderen 253.000 > Antwerpen 200.000 > Limburg 120.000 > Luxemburg 20.000 > Luik 262.000 > Henegouwen 200.000 > Namen 75.000 Arrondissement Brussel 175.000 >> Leuven 30.000 > Waver(nijvel) 33.000 Totaal _____________ 1.768.000 Als ooit cijfers welsprekend zijn geweest,dan is het wel in dit geval. Al deze personen worden door Winterhulp geholpen met soep; of kolen,of kleren,nietzelden van alle drietegelijk. Elken dag worden door Winterhulp meer dan 1 1/4milloen porties soep verstrekt.Zelfs na aftrek van de uiterst geringen som welke door de belanghebbende voor een portie-soep wordt betaald. Komt deze soep Winterhulp nog op een frank per liter te staan;Het is dus een reusachtige uitgave dat Winterhulp per dag alleen maar voor deze zijde van haar werking staat. Laat degenen die tot nog toe hun plicht ten opzichte van hun behoeftigen landgenoten nog niet hebben gedaan.,met deze cijfers voor ogen eindelijk tot inzicht komen dat nog langer en hun ikzucht of onverschilligheid volharden,een misdaad is tegen ons eigen volk. Anderzijds zal deze opgave van cijfers voor de belgen die wel hun plicht doen van broederlijk naastenliefde hebben gedaan,een bewijs zijn van hun bijdragen goed wordt besteed;en dat zij er veel toe hebben meegewerkt olm de ellende te lenigen en den honger te stillen van honderden duizenden onzer mensen.
De kontroleurs van de kommisseriaat van prijzen en lonen legden beslag op ettelijke duizenden kippen eieren,die boven de wettelijke prijzen verkocht werden.De marktbezoekers waren hier de gelukkigste mensen,daar dadelijk tot den verkoop werd overgegaan aan fr.1.30't stuk Ook de oudjes van het hospitaal profiteerden ervan.
23 December Wie heeft het voetbalspel uitgevonden??? Het moderne voetbalspel heeft van Engeland uit ,zijn zegetocht begonnen en van daaruit de wereld veroverd.Maar noch de Engelsen,noch enige Europese natie heeft het voetbalspel uitgevonden.Net zo min als de Europeanen het buskruit hebben uitgevonden hebben. Kruit,het drukken en het voetbalspel zijn door de Chinezen uitgedacht. Een Engelse geleerde heeft uit oude chinese manuscripten kunnen zien, dat het voetbalspel reeds in de oudheid in het Hemelsche Rijk werd beoefend en dat een Chineze Keizer ChengTi.genaamd,reeds driehonderd jaar voor onze tijdsrekening ,het voetbalspel heeft gepropageerd. Deze Keizer was een hartstochtelijk liefhebber van het voetbalspel. Zijn waardigheidsbekleeders en zijn officieren vonden het minder aangenaam en prettig.Zij meenden dat het eigenlijk niet met zijn waardigheid strookte achter een bal aan te lopen en dat zijn spel veel te vermoeiend en te inspannend was,in plaats van de gezondheid te bevorderen.De Keizer ,evenwel , luisterde niet naar de heren en zeide <<Mij bevalt het spel en bovendien kan iets, wat men met plezier en voor zijn genoegen doet,niet zo vermoeiend zijn<< De hoogwaardigheidsbekleeders gaven zo gauw den moed niet op en wenden zich tot de Keizerin,die haar gemaal ook werkelijk van dit spel afkerig trachten te maken, doordien zij hem vele anderen,nieuwe spelen voordroeg..Doch,ten slotte waren haar pogingen te vergeefs. De keizerlijke spelen werden voortgezet en op zijn verjaardag organiseerde de heerser speciale voetbalspelen.De overwinnaars werden gehuldigd en kregen zilver en kostbare zijde.De verlizende parij daarentegen werden met zweepslagen van het terrein verdreven.
Vissen in de Antwerpse dokken. De haven kapitein-kommandant deelt mede aan de belanghebbenden dat ten titel van proef het vissen met de handlijn voor een periode,geledend vanaf heden tot 15 Aproil e.k. zal toegelaten worden aan de oevers van a)Aziadok:kaaien 29,a,b,c,d,en e. b)Bonaparddok:kaaien nr.1 tot-opplaatsen waar geen schepen gemeerd liggen onde de volgende voorwaarden.: Het hengelen zal aldaar worden toegestaan op week en Zonen feestdagen van 9 tot 17uuraande houders van een vergunning. Om bedoelde vergunning te bekomen dienen de betrokkenen hengelaars zich aan te bieden op het bureel van de stedelijkeHavendienst Brouwersvliet 6.voorzien van het visverlof voor 1941. alsmede een getuigschrift van goed gedrag en zeden.(af te leveren door uw wijkagent voor de inwoners der stad Antwerpen) De verleende vergunning is strikt persoonlijk,en zal op aanvraag onmiddelijk dienen getoond te worden aan de bedienden,gelast met de beteugeling der vismisdrijven. De hengelaars zullen zich stipt moeten gedragen naar de aanwijzingen van de politie of rijkswacht. Het is verboden te vissen om vanaf de schepen te vissen;50meter van de bruggen verwijderd te blijven,De uitwerplijn mag van de boordrand 3.5meter uitwerpen. Zie zo de reglementen.
De volksweerkunde uit het begin van de negentiende eeuw was een curieus mengsel van gezond verstand en bijgeloof. Het bestond uit een samen raapsel van duizenden weerregels,spreuken en gezegden.Een deel van deze spreuken hoort men ook nu nog wel.
In vele weerspreuken wordt een verband gelegd tussen de maan en de bewolking. Dit zijn redelijk betrouwbare spreuken. Een koude heldere nacht leidt dikwijls tot vorst of mist in de ochtend en het is vooral tijdens zulke nachten dat de maan goed te zien is. Vandaar komt het gezegde dat na een heldere nacht vorst komt.
In de volksweerkunde komen vele gezegden voor die zouden moeten wijzen op het voor- spellende gedrag van dieren en planten.Zo werd wel eens beweerd dat koeien gaan liggen als er regen komt en dat bijen voor een storm terugkeren naar hun korf. De meeste van deze gezegden weerspiegelen echter slechts de gevoeligheid van dieren en planten voor ver- anderingen in atmosferische omstandigheden,met name de vochtigheid.