2Januari 1941.
Het hoekje van de huishoudster.
De omstandigheden ,waarin we ons zonder te willen bevinden, geven aanleiding tot een massa bundels,de ene vollediger dan de andere, over de keuken,of liever een keuken die zoveel scheikundige-laboratorium doet denken als het domein van de fantastische. In heb hier enige bundels,maar ik twijfel er aan of de schrijvers ervan, hun raadgevingen ooit in praktijk hebben gesteld, en ik zoek er tevergeefs een recept in dat werkelijk toegepast kan worden aan de gezonde keuken.De veelbelovende titels hadden met doen denken,brood te kunnen maken zonder tarwe of andere,omdat de van grondstoffen overheid het gebruik van grondstoffen in de brouwerij aan banden legde. De vraagfnaar bier bleef gering.De strenge rantsoenering zette de verbruikers er immers toe aan hun broodzegels om te zetten in brood-of meelproducten,welke een hogere voedingswaarde hebben. Het is vanzelfsprekend dat er in de plaats van een of ander product niet meer te verkrijgen is, wat anders moet gevonden worden dat dezelfde voedende kracht bezit,en dat mogelijk voor sommige producten ,voornamelijk voor meelspijzen,zo kunnen bonen ,bevoorbeeld,zetmeel leveren het gezen we anders uit aardappelen trekken (ten minste uit princiepe) Uit groenten als wortelen,rapen, schorseneren, bieten en raapsoorten en andere groenten kan suiker getrokken worden,wat in zekere mate het gebrek aan suiker kan verminderen. Zekere gedroogde groenten zoals linzen,erwten, bonen bevatten vetstoffen, groenten bevatten een groot gedeelte stikstof,beide onmisbaar voor het menselijk lichaam. Maar het zou onmogelijk zijn zich slechts met een of zelfs meer dzer planten te voeden zo er geen vetstoffen ofwel meelspijzen ,eiwitstof of vitaminen aan toegevoegd konden worden.De natuur,die grote artisten heeft om onze behoefte aangeboden onder verschillende vormen;maar het is aan ons te weten hoe en in welke mate hiervan gebruik te maken,in overeenstemming met onze levens wijze. Vervolgt.op 2 Februari onder de titel<<Het hoekje van de huishoudster.>>
|