20 Januari 1942.
Een veelvuldig gebruik van bier in de keuken.
De voedingswaarde van onze nationale drank.
Door de Heer Bredan,voorzitter van den algemene vakgroepering << Brouwerij,mouterij << der N.L.V.C. werd aan de pers een uiteenzetting gegeven over de voedingswaarde van het bier en de mogelijkheid tot veelvuldige aanwending van deze nationale drank tot bereiding der spijzen. De Heer Bredan toonde het belachelijke aan van sommige beweringen,waardoor wij afgeschilderd worden als buitensporige drinkers.Ieder land heeft zijn nationale drank.Drinkt de Fransman wijn ,in Vlaanderen wordt sedert eeuwen bier gedronken<<Het is een drank die de eetlust aanwakkert en gezeligheid bijbrengt?We stellen echter vast dat het gebruik van bier in de keuken te weinig gekend is, vooral in deze tijd is dit spijtig,nu het bier andere producten op gelukkige wijze zou kunnen vervangen. Er bestaat een groot densiteit verschil tussen het bier van verleden jaar (1941) dat op 0,8% gebrouwd werd en het huidige,dat op 1.60% bereikt.
De waarde van het Bier Een liter van het huidige bier van eerste categorie vertegenwoordigt evenveel onderhoudings caloriën als op 240 gram aardappelen,400 gr.appelen,300gram volle melk,25gram boter,180 gtam mager vlees of 260 gram vis.De prijs van een liter tafelbier,eerste gewone categorie is 3.50fr. Aan de hand van de wettige prijzen moet men voor een gelijke voedingskracht het volgende betalen 1Kilo rode kolen .....................3.50fr? 1.250kg witte kolen..................3.50fr. 800 gram spinazie.....................6fr. 250gram druiven.......................10fr. De voedingswaarde van het bier thans met alle zorg gebrouwd,mag niet uit het oog verloren worden, en is vooral heden van belang,zowel wat de prijs betreft als de inhoud aan calorieën welke thans zo nodig zijn voor de bevolking. Men mag niet uit het oog verliezen dat de grondstoffen welke in het brouwsel gebruikt worden, steeds van prima kwaliteit zijn,mout,gerst,hop,suiker, of bieten, blijven of zijn de basis elementen.Van deze grondstoffen is er nog een voldoende hoeveelheid aanwezig tot een voorziening in de normale behoefte tot en met Oktober 1943.Alleen als de verzoetingsmiddeel wordt thans sacharine gebruikt. Het bier is ten andere volkomen hygienisch en gezonde drank,zijn vitamine-extract,werkelijke bezit een perfecte evenwicht,is een werkelijke bron van voordelen voor het menselijk lichaam. Een liter bier is gelijk aan ,10 liter soep,zonder vetstoffen.de gist in het bier bevat;is onder tal van andere oogpunten intressant.Deze is inderdaad,een verbinding tussen dieren en plantenrijk,omdat zij kwaliteiten van deze rijken bezit en van de gemiddelede samenstelling van beide geniet. Het is dus volkomen logisch het gebruik van het bier voor het bereiden van maaltijden enz.aan de huisvrouw aan te bevelen en het is verwonderlijk,dat zij tot op heden het belang er van zo dikwijls heeft verwaarloosd. Het is ten ander het oordeel van de heer profesdor Ide,lid van de kon.acedemie voor geneeskunde.Deze laatste aarzelde niet te bevestigen,dat het hoog tijd is, dat het medicaal korps er van afziet,het gebruik van bier te verbannen ,zoals het voor vijftig jaar,deed met rauwe vruchten en gevogelte zo nodig voor het menselijk gebruik.
Het bier is van groot belang van uit fysiologisch standpunt beschouwd. Overal waar men aan de goede hoedanigheid van het water twijfeld,is het bier een verzekeringspremie tegen Tyfus. Het droge regiem welke voor een halve eeuw bevordert werd,heeft bij een groot aantal patiënten nierpijnen,reumatriek, en lumago veroorzaakt integendeel;hebben de dronkaards geen last van stenen in de nieren. Het is goed te drinken,zelfs tamelijk veel bier te drinken, bijzonder s'avonds en het huidige bier is daarvoor zeer goed geschikt ervoor,gezien het de slaap bevordert. Het bier is inderdaad een volkomen verteert voedsel.Melk b.v. verteert moeilijker;en de beste magen hebben 24 uren nodig om een liter melk te verteren.dit is omdat de caseine de spijsvertering vertraagt.iets dergerlijks bestaat niet met het bier,en een liter verteert gemakkelijk in een uur tijd. De kleine hoeveelheid gezonde alcohol die zij bevat;heeft ten andere een concentratie voor gevolg door de darm toegelaten. Doctor Idé zegt verder; De alcohol van het bier verwarmt en stimuleert den bloedsomloop,een aperitief voor zekeren zieken, en heeft een weldoende invloed op de neurastheniekers.Ik en deze en in alle klasse van de samenleving b.v. Werklieden,landbouwers,rechters, kleinhandelaars,maar nooit bij een brouwer ontmoet. Het bier is een bouillon van gist en giste kiemen en sta verre boven een vleesbouillon en een bouillon vitamienen B.Het is waarschijnlijkt het rijkste product van deze tijd. Heden moet men in het bier meer dan ooit het voedsel zien.Het zou zelfs in tal van keukenrecepten moeten gebruikt worden. o/a/ biersaus, bierpap, bierpunch,Luikse en Berlijnse bollen,biersoep, karbonaden met bier,,met bier bereide pannenkoeken. Het is een gelukkig verschijnsel in ons land,naar waarde geschat te worden. Een controle op het schenken van bier in de herbergen zou echter gewenst zijn.
|