Thans zijn we in staat meer bijzonder heden te geven over de lading aardnoten die, zoals reeds werd vermeld,te Marseille,voor ons land is aangekomen.Op 10 mei lag in de haven van Dakar het Belgisch schip >>Carlier>>van de <<Compagnie Belgie Maritieme.Met een lading afkomstig uit Belgisch Kongo.De goederen,meeste levensmiddelen werden gelost voor ten behoeve voor de Fransen.In ruil hiervan werd dit schip enkel bevracht met een lading van 8400 ton aardnoten,bestemd voot België.Het schip wierp dan ook het anker,doch ging het niet verder dan Saffi,een haven in de buurt van Casablanca,daar men niet met reden vreesde dat het schip zou gekelderd wordt door de Britten.Men heeft dan de lading inkleinere schepen overgelaten,die veilig te Marseille szijn aangekomen.Voor de vracht tot Marseille en verder langs Frankrijk naar België eisen onze Franse buren een deel der lading voor zich op en wel 2100 ton . Van Belgische zijde zou men echter op een andere manier dien vrachtprijs voldoen o.a. een vraagstuk waarover nog onerhandeld wordt.In iedere geval staat vast dat minstens 6300 ton voor ons land verzekerd zijn. De lading is voldoende om een hoeveelheid margarine te verwerken welke gelijk staat met 300 gram per hoofd of 100 gram gedurende 3 maanden. Anderzijds werd door het ministerie van landbouw en voedselvoorziening sedert vele maanden een intense beweging in het leven geroepen opdat de Belgische landbouw reeds dit jaar een aanzienlijke hoeveelheid koolzaad zou voortbrengen, welk product ook eender grondstoffen is voor de fabricage van margarine.Alles wijst erop dat dit streven met de besten uitslag zal worden bekroond tot welzijn der bevolking.
De volksweerkunde uit het begin van de negentiende eeuw was een curieus mengsel van gezond verstand en bijgeloof. Het bestond uit een samen raapsel van duizenden weerregels,spreuken en gezegden.Een deel van deze spreuken hoort men ook nu nog wel.
In vele weerspreuken wordt een verband gelegd tussen de maan en de bewolking. Dit zijn redelijk betrouwbare spreuken. Een koude heldere nacht leidt dikwijls tot vorst of mist in de ochtend en het is vooral tijdens zulke nachten dat de maan goed te zien is. Vandaar komt het gezegde dat na een heldere nacht vorst komt.
In de volksweerkunde komen vele gezegden voor die zouden moeten wijzen op het voor- spellende gedrag van dieren en planten.Zo werd wel eens beweerd dat koeien gaan liggen als er regen komt en dat bijen voor een storm terugkeren naar hun korf. De meeste van deze gezegden weerspiegelen echter slechts de gevoeligheid van dieren en planten voor ver- anderingen in atmosferische omstandigheden,met name de vochtigheid.