3 April 1941
Enkele lekkere dingen van rabarber,want de rabarber is in aantocht.
De rabarber is binnenkort nog wat geduld ,en hij is op de markt.Vele huisvrouwen zullen hem met veel plezier begroeten en spoedig overgaan en gebruik maken om afwisseling te brengen in de tegenwoordige menu's.
Rabarber kan op talrijke manieren worden verwerkt en naar keus opgediend worden als groenten of als nagerecht. Hieronder laten wij enkele recepten volgen.
1 Rabarbervla.
Meng 125 gr.bloem goed doorheen met een koffielepeltje bakpoeder,voeg er een soeplepel cristallisé,een lepel boter of margarine en een pakje vanille suiker,en een snuifje zout en een weinig melk aan toe en bewerk de massa tot een stevige deeg bekomt.Wanneer dit laatste niet meer aan de handen kleeft,rol uit op de tafel niet te dun uitrollen,en laten rusten.Boter een vorm ,bestrooi hem met bloem,doe er de uitgerolde deeg er in ,en elg hem mooi in zijn vorm en het overtollige deeg afknijpen,verevolgen papier in leggen en daarop kersenpitten of rijst om zijn vorm te bewaren. afbakken in een oven van 220° Na het bakken van de vorm,de pitten eruit en papier en laten afkoelen. Maak ondertussen drie rabarbers stelen mooi en snijd ze in drie stukken.breng 2 deciliter water aan de kook met 200 gr.suiker,leg de stukjes rabarber erin en laat ze daar gaar worden,oppassen dat ze heel blijven.Neem ze dan uit het stroopje laat ze uitlekken en afkoelen.Bind het stroopje met wat aardappelmeel,zodat het tamelijk dik wordt en giet het over de stukjes rabarber,die intussen op de vlaai zijn gelegd,dien op en bestrooi het met poedersuiker.
2.Rabarberconfituur. Was 1 1/2kg rabarber,snijd ze in stukjes, bestrooi deze met 1 1/2kg suiker,2 pakjes vanillesuiker,de gerapste schil van citroenen en laat ze aldus enige uren staan.Doe de massa dan in een kookpan,breng de massa aan de kook ,zodat veel vocht vrijkomt;en laat ze daarna in de pan zonder deksel inkoken;totdat ze voldoende stijf is,dat wil zeggen totdat enige druppels er van,die ge op een schoteltje laat vallen, en niet meer uitlopen. Breng de confituur dan over in jampotjes,die ge met een schroefdeksel of met vochtig perkamentpapier stevig afsluiten.
3.Rabarber compote. Schil een kilo rabarber,snijd ze in stukjes van ongeveer 5 cm.lengte en spoel ze goed. Laat 250 gr;suiker met wat water koken tot de massa stroperig wordt,.Voeg er de stukjes rabarber er bij en laat ze zo vlug mogelijk gaar koken,zorgend dat ze heel blijven. Haal zec met een schuimspaan uit en leg ze in een schaal.Bind het suikerstroopje met een weinig aardappelmeel dat ge in weinig water gebroken hebt en giet het nog warm over de compote;Geef deze bij aardappelen of als compote.
4.Rabarberijst. Was 150 gram rijst in een zeef tot het water dat er af komt,volkomen helder blijft.Stel ze dan in 1/2 liter vers water een nacht te weken;Breng ze de volgende dag met het weekwater en een snuifje zout aan de kook.Voeg er 1/2 liter melk bij en laat de rijst vlug gaar koken;Roer er voorzichtig70 gr; suiker en twee pakjes vanille suiker door de rijst en leg de rijst laag om laag met 350 gr.rabarber die ge intussen met 65 gr.suiker op de gewone wijze tot moes bereid hebt.
|