Vele dieren,die in het bijzonder de vogels, voorspellen het weer, en handelen ook daarnaar.Dat is bewezen en door de wetenschap verklaard;vele dieren hebben inderdaad een voorgevoel voor helder, droog en onweerachtig weder. Onze buiten mensen weten daar meer over te vertellen,en we hebben hun waarnemingen dan ook nauwkeurig aangetekend en samen gevat.
DE Vogels
Als de duiven op het dak van de schuur rusten en de borst Oostwaarts houden,zal het s'anderedaags gaan regenen,indien het niet reeds de zelfde dag begint.Keren zij naar hun hok terug,gaan ze ver van hun huis om voedsel te zoeken,dan is het een teken van schoon weder.Vliegen zij vroeg naar huis en verwijderen ze zich niet te ver van de hofstede dan is er regen nakend.
Als de hoenders zich in stof rollen en hun pluimen recht stellen,staat er onweer voor de deur; Zo ook de Eenden; als die duoikelen,met de vlerken slaan en lijkmoedig elkander op het water volgen. Merkt men de schreeuw;der Meeuwen niet op bij elke weersverandering,Ja, zelfs bij elke wisseling van wind? Ook zal de regenen bij de kraaien vroeg ontwaken en meer krassen als naar gewoonte. Zo de vink in morgendstond,Zeker regen hij verkondt... Als de mussen vroeg ontwaken en tjilpen,zal het schoon weder zijn inde namiddag;als ze bij bij winter avond luid piepen ,de wind!!! Vliegen de Zwaluwen dicht tegen de grond,dan is onweer niet ver verwijderd; verdwijnen ze in de wolken,maak gerust een lange wandeling. Zingt de nachtegaal heel de nacht door, dan mag men op een moouie dag rekenen. Het is gans tegen overgestelde bij de Steenuilen,als deze zich laten horen en als ze kwikstaarten langsheen de grachten springen.als de Wilde ganzen hoog vliegen en bij troepen vliegen :Storm. Als de meeuwen zich vertonen in de nabijheid der steden :Storm. Als de Hanen buiten het uur kraaien;onweer of regen.
Reacties op bericht (1)
16-05-2006
volksweerkunde
leuk om dit te weten, er staan heel wat fijne en interessante teksten op je blog
groetjes marina
De volksweerkunde uit het begin van de negentiende eeuw was een curieus mengsel van gezond verstand en bijgeloof. Het bestond uit een samen raapsel van duizenden weerregels,spreuken en gezegden.Een deel van deze spreuken hoort men ook nu nog wel.
In vele weerspreuken wordt een verband gelegd tussen de maan en de bewolking. Dit zijn redelijk betrouwbare spreuken. Een koude heldere nacht leidt dikwijls tot vorst of mist in de ochtend en het is vooral tijdens zulke nachten dat de maan goed te zien is. Vandaar komt het gezegde dat na een heldere nacht vorst komt.
In de volksweerkunde komen vele gezegden voor die zouden moeten wijzen op het voor- spellende gedrag van dieren en planten.Zo werd wel eens beweerd dat koeien gaan liggen als er regen komt en dat bijen voor een storm terugkeren naar hun korf. De meeste van deze gezegden weerspiegelen echter slechts de gevoeligheid van dieren en planten voor ver- anderingen in atmosferische omstandigheden,met name de vochtigheid.