Enkel echte zuinige recepten uit de oorlogstijd . verspreid op 2 Januari 1943.
Worteltaart
1kop bloem vermengd met bakkingpoeder. 1kop fijn gerapste wortelen 1/2 kop suiker Het sap van 1/2 citroen (of essence) citroenschil raspen zo goed mogelijk De suiker enkele minuten in de wortelen laten smelten alvorens te beginnen Alles goed doorheen mengen en plat rollen, in een vorm doen en laten rusten en ongeveer 20 minuten in de oven laten bakken. ---------------------------------- Namaak Leverpastei. 1/2pond droge bruine bonen,die men een dag tevoren in de week gezet heeft,met thm en laurier laten koken. Ze door een fijne zeef wrijven-zout en peper,look ,een uitje en peterselie(alles fijn gehakt) -bijvoegen,een sneetje broodkruim,een lepel vet of liesvet,een eigeel en het wit tot sneeuw geklopt. In een vorm overgieten en gedurende ongeveer 1uur in de bain marie laten garen Word koud gegeten. Men kan de smaak verbeteren door er fijn gehakt spek of hesp) bestaat er nog zoiets) bij te voegen. Kan aan dunne plakjes gesneden worden. _______________________________
Havermoutkoekjes 2koppen havermout in water laten weken.Er look,sjalot ui, thym,laurier,zout en peper,nootmuskaat,paprika(volgens smaak) bijvoegen. s'anderedaags ,de havermout,onder voortdurend roeren,ten minste 10 min.laten koken.tot ge een dikke brij bekomt.(er dan de specerijen als thym en laurier er uithalen) Van het vuur nemen en er voorzichtig een eigeel doorroeren. Op een plaat uitspreiden en laten afkoelen. Op het ogenblik van ze te bakken,koekjes bruin laten bakken. Word warm opgediend met tomatensaus. Men kan er vleesgehakt bijvoegen indien men het heeft. ______________________________ Vleesballetjes (zonder vlees) Havermout gedurende 1 uur laten weken in melk of water.Er een lepel vleesextract of in wat water opgeloste bouillonblokje bijvoegen en verder te werk gaan als voor een gewone vleesballetjes.t.t.z. look,ui,nootmuskaat,peper ,zout, en zo mogelijk een ei bijvoegen. Balletjes maken die men plat drukt na ze in de bloem gerold zijn,dit om het bakken te vergemakkelijken. ___________________________________ Onbijtkoek 150 gr.bloem,50gr.suiker,2 soeplepels honing(of kunsthoning) een weinig melk of water,een koffielepeltje bakkingpoeder. goed doorheen mengen en wat laten rusten in een open vorm leggen Gedurende 1/2 uur; in een matige warme oven laten bakken. _________________________________________ Om 150gr.boter in 800gram smeerpasta te veranderen. 2/3 liter melk laten koken -er een kop afnemen..Hieraan 30 gr. zout,50gr. bloem een 2 eieren,waarvan het wit tot sneeuw is geklopt en bijvoegen. Voeg dit mengsel bij de overige melk en laat al roerende aan de kook komen tot een dikke pap verkregen wordt. 150gr.boter bijvoegen en goed doorheen werken.Laten afkoelen _____________________________________ De Soep. Is zeer lekker en goed gebonden als men er 4 ongeschilde aardappelen in stukken snijden.De schil blijft in de zeef als men ze soor een zeef of een vergiet giet. __________________________________ Zo u een doosje sardienen heeft Om het maximum uit de inhoud van de doos te halen,giet men hem over in een schotel,1soeplepel mostaard en 2 soeplepels azijn bijvoegen. Alles doorheen werken tot men een gladde massa bekomt die men op het brood smeert. ________________________________ Om met 1 ei ,2 grote eierkoeken te maken. Het ei goed kloppen,2 soeplepels bloem of maïsena bijvoegen, 1 kop melk of water,een weinig zout.Bak hiervan op^de gewone wijze in de pan 2 eierkoeken. _______________________________
|