Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
29-05-2008
nog wat tips voor vers voer kat (Catwoman)
Katachtigen zijn ten opzichte van de hond meer carnivoor. Hun menu is ook erg gevarieerd: konijnen, muizen, vissen, kikkers, insecten etc. Het zijn geen vleeseters maar prooidiereters. Dit betekent als wij de kat gaan voeren, dit wat tot uiting moet komen in een rijk gevarieerde dis met veel organen Soms wordt ook aan gras geknaagd. Sommige planten zijn heel geliefd bij katten zoals kattekruid, matatabi, valeriaan, papyrus, kattegras etc.
Onze kater Tiger ging zelf wilgenbast eten toen hij een vechtabces had.
Katten kunnen minder goed omgaan met plantaardige oliën dan honden. Beter is het dan ook om visolie te geven aan katten. Ze kunnen geen caroteen omzetten in vitamine A en hebben taurine nodig als essentieel aminozuur. Muizen bevatten 10 maal zoveel taurine als rundvlees, vandaar dat complete kattenvoeders altijd verrijkt moeten zijn met taurine.
Dieren die vers voer eten ten opzichte van droogvoer:
hebben geen mond - of vachtgeur,
zijn slanker en bespierder,
produceren minder ontlasting, die bovendien harder en donkerder is,
groeien minder snel, maar wel gelijkmatiger
hebben geen of minder last van vlooien
hebben geen huidproblemen
hebben minder last van blaasstenen (FUS in het algemeen).
zijn levendig en hebben zin in alles (iets wat ik vaak hoor na de overschakeling.
Fokken en vers voer is een uitstekende combinatie om tot zeer goede resultaten te komen.
De ingrediënten voor het voer kunnen dus zeer gevarieerd zijn en afwisseling is noodzakelijk om bepaalde tekorten te voorkomen. Daar hoeven we trouwens niet zo bang voor te zijn als iedereen ons wil doen geloven. We gaan voor ons zelf toch ook niet continue afwegen en uitrekenen of we het wel goed doen. Dit is ook onzinnig omdat de opneembaarheid van diverse onderdelen niet bekend zijn. Bij het 'bijsturen'Evan vitaminen en mineralen worden juist vaak de fouten gemaakt dat deze de opneembaarheid en stofwisseling van andere stoffen beïnvloeden.
Eiwitten, vetten en koolhydraten Als eiwit bron kan allerlei soorten vis of vlees dienen. Geen varkensvlees. Vleesresten op karkas of graat is ook goed. Rauwe vissenkoppen zijn ook o.k. of soeplappen die over de datum zijn b.v. Wat ik wil zeggen is: het hoeft geen haasbiefstuk te zijn. Af en toe lever, nieren, longen en ander orgaanvlees is ook perfect. Een rauw ei is ook goed. Lever is een goede bron voor vitamine A. Geef wel lever van dieren die jong zijn geslacht en/of biologisch gehouden worden. Gefermenteerde soya als Tofu, Tempeh of Miso zijn ook prima. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt kunnen katten goed omgaan met gefermenteerde soya producten zoals miso en tofu. Vis is als leverancier van omega's bekend. De kwaliteit van visolie en levertraan olie kan verschillen. Kijk uit met oliën die niet in de koeling bewaard hoeven te worden. Dierlijk, rauw vet is niet ongezond, integendeel, het geeft o.a. ook de mogelijkheden om de vetoplosbare vitamines tot zijn recht te laten komen.
Plantaardige suikers worden van nature (bijna) niet opgenomen. Dit geldt in zeer hoge mate voor de kat en de fret. Suikers in de vorm van rijpe graanproducten zijn vergif zoor de kat en de fret en leiden tot tal van stofwisselingsstoornissen. Het is bijna onmogelijk een brokje te maken zonder dat er granen in verwerkt worden Eendagskuikens zijn op zich goed voer, maar omdat ze een bijproduct zijn van eenzijdige selectie binnen de bio-industrie wil ik dit niet actief promoten.
Micro-organismen en enzymen Rauw voer is rijk aan enzymen, microleven en organische sporenelementen. Een brokje is eigenlijk 'dood voer. Het beste is natuurlijk gevarieerd vers voer te geven, maar als dat niet mogelijk is kunnen ook enzymen en micro-organismen gegeven worden in de vorm van probiotica (mifloran en naturenzymes bijvoorbleeld). Een goed supplement als aanvulling op droogvoer is Missing Link, wat veel goede sporenelementen en vitaminen bevat in een natuurlijke (organische) verbindingen.
Groenten en fruit Sommige katten eten groenten en fruit. Als het graag hebben is daar niets op tegen, omdat het een aanvulling kan zijn op iets wat ze tekort komen. Katten met een sterk werkende schildklier (hyperthyreoidie) kunnen spontaan broccoli gaan eten. In broccoli zitten schildklierremmende stoffen (thiouracil)
Kruiden Het kan ook gebeuren dat ze als een 'gek' allerlei planten gaan aanvreten. Vaak duidt dit op verveling of een gebrek aan iets. Alle kruiden die routinematig voor de mens gebruikt worden zijn geschikt. Maar ook eonkruidenf zoals paardebloem, varkensgras, hondsdraf, brandnetel etc. zijn welkom. Deze met mate geven en goed voorweken.
Supplementen Voor de Calcium en Fosfor voorziening zijn rauwe bootten het meest geschikt. Het beste zijn platte botten als ribben, schouderblad, staarten etc. Kippenbouten met bot zijn goed geschikt. Belangrijk: nooit koken die botten. Dan pas worden ze gevaarlijk en splinterig. Als je de botten te eng vindt kan je ook supplementen in de vorm van calcium citraat en fosfor citraat krijgen.
Missing Link is een goed supplement bij droogvoer. Verder kan Aromax, met kruiden, prebiotica, micro-organismen, essenti
ële vetzuren en welkome aanvulling zijn. Verder kan men biergist, spirulina, algen, wieren, gerstsap etc allemaal (afwisselend) toedienen.
Bereiding Vlees, vis en eieren rauw geven. Gebruik ingevroren vlees, omdat dit invriezen een aantal mogelijk schadelijke parasieten (lintworm, toxoplasma, sarcocystes) afdoodt. Groenten voorweken. Voor Salmonella infecties zijn dieren niet zo gevoelig, maar mensen wel . Hygiëne goed betrachten zodat er geen kruisbesmetting mogelijk is (rauwe kip met de hand aanraken en vervolgens de salade voor jezelf met besmette handen gaan voorbereiden).
Vaak zien we bij de overgang op eversfeen periode van diarree optreden die 1 tot wel 10 dagen kan aanhouden. Vaak hebben dieren die eerst op Eukanuba of Pedigree brokken gestaan hebben de meest last van de overgang. Is wenperiode te extreem: de hoeveelheid vers terugbrengen en licht de kook erover laten gaan.
Hoeveelheid Voer uw dier naar conditie: ribben voelbaar, maar niet zichtbaar. Een mooi ingedeukte lendenpartij die van de zijkant gezien schuin richting bekken naar boven loopt. Een richtlijn is 20 gram per kg lichaamsgewicht. Voor jonge dieren twee tot driemaal zoveel; een en ander afhankelijk van conditie, beweging en stofwisselingsniveau. Ze moeten het eten binnen een half uur op hebben. Daarna wegpakken en de volgende dag minder geven.
Het eten van gekookte kippenbotjes kan dodelijk zijn voor mijn hond. MISSCHIEN. Veel honden kunnen dit eten zonder enig probleem. De botjes lossen dan op in de zure omgeving van de maag. Maar de botjes zijn vaak scherp en kunnen ook perforaties van de ingewanden veroorzaken. Rauwe botten aan de andere kant, kunnen dan weer besmet zijn met bacteriën en ziektes veroorzaken.
Mijn hond heeft me besmet met wratten. FABEL. Beschuldig liever je menselijke vrienden.
Honden die stenen, zand of uitwerpselen eten, lijden aan een tekort in hun voeding. MISSCHIEN. Sommige honden vinden het gewoon leuk om vreemde dingen te eten. Vooral puppies gebruiken graag hun mond om zo op ontdekkingstocht te gaan en sommige honden verleren dit puppy-gedrag nooit. Wanneer een hond echter vaak of overdreven veel vreemde dingen eet, zou het kunnen gerelateerd zijn aan een tekort in de voeding. Het kan echter ook te maken hebben met verveling of aandachtzoekend gedrag.
Chocolade is giftig voor honden. FEIT. De theobromine en caffeïne in chocolade kan leiden tot verhoogde hartslag en lichaamstemperatuur, wat hartritmestoornissen, beroertes of zelfs hartstilstand tot gevolg kan hebben. Hoe donkerder de chocolade, hoe gevaarlijker. Zorg er dus voor dat chocolade altijd buiten het bereik van je hond bewaard wordt.
Als ik mijn hond te vaak was, kan hij zijn haar verliezen. FABEL. Een hond te vaak wassen zal eerder jeuk dan haarverlies veroorzaken. Als je hond overmatig veel haar verliest, zal dit eerder het gevolg zijn van een allergie of huidziekte.
ZapDog publiceerde reeds heel wat artikels over wat al dan niet giftig of ongezond zou zijn voor en bij honden. Tijd dus om eens duidelijk te stellen wat fabel en wat feit is.
Look en uien zijn slecht voor honden. FEIT. Look en uien produceren stoffen die schade toebrengen aan de membranen van de rode bloedcellen . Deze schade is vaak pas enkele dagen later zichtbaar, en op dat moment kan de situatie al ernstig zijn. Zelfs 5g look per kg gewicht is voldoende om giftig te zijn, terwijl een ui van gemiddelde grootte al giftig genoeg is voor een hond van 25kg.
Honden eten gras wanneer ze last hebben van hun maag. MISSCHIEN. Het is niet duidelijk of honden opzettelijk gras eten om daarna hun maag te kunnen ledigen of dat ze overgeven simpelweg omdat ze te veel gras hebben gegeten. Het lijkt ook alsof honden gewoonweg de smaak van gras graag lusten aangezien ze een voorkeur lijken te hebben voor vers gezaaid gras. Het kan zelfs best zijn dat een hond die regelmatig overgeeft na het eten van gras met een ander gezondheidsprobleem kampt. In dat geval breng je best een bezoekje aan de dierenarts.
De neus van mijn hond is warm of droog, dus is hij ziek. FABEL. De neus van je hond kan droog of nat, warm of koud zijn en dat kan volkomen normaal zijn. Andere symptomen die er eerder op wijzen dat er meer aan de hand is: overgeven, diarree, verandering in eetlust, meer of minder drinken, verandering van activiteitsniveau, urine of uitwerpselen die anders van geur of kleur is, Er zijn wel enkele huidziektes die zichtbaar kunnen worden aan de neus. Als je verlies van pigment, verdikking, korstjes of etter aan de neus opmerkt, ga je best langs bij de dierenarts.
Ik kan een verkoudheid oplopen van mijn hond. FABEL. Het virus voor een verkoudheid bij een hond is anders dan dat bij een mens. Als je hond loopt te niezen en enkele dagen later heb je zelf een verkoudheid, is dat dus louter toeval.
Druiven en rozijnen zijn giftig voor honden. FEIT. Druiven en rozijnen kunnen voor acute problemen met de nieren zorgen en zelfs tot de dood leiden. Vaak kunnen honden dit wel eten zonder problemen, maar soms kan het catastrofaal aflopen, dus is het toch beter het risico niet te nemen. Snel handelen kan het leven van je hond redden. Als je hem druiven of rozijnen ziet eten, probeer hem te laten overgeven en haast je vervolgens naar de dierenarts.
Heb je thuis een hond die het niet kan laten te rijden op de benen van je gasten? Dan is HotDoll misschien de perfecte oplossing. HotDoll is een opblaaspop voor honden waarop ze hun lusten kunnen botvieren.
Baasjes laten reutjes vaak castreren om van dit vervelende gedrag af te zijn, maar een castratie is niet in alle gevallen doeltreffend. Vooral als de castratie te laat plaatsvindt en de hond het gedrag al geleerd heeft, stopt hij er niet mee als het hormonen peil daalt.
Het lijkt een gek idee, maar het is echt ernstig bedoeld. De maker Clement Eloy meent dat dit de meest diervriendelijke manier is om de hond aan zijn trekken te helpen. HotDoll is verkrijgbaar in twee maten, voor kleine of grote honden. De pop is gemaakt van plastic bedekt met een laag technogel van 1cm voor een zachter aanvoelen. De maker vermeldt er ook bij dat de pop makkelijk schoon te houden is.
De eerste ZapDog Walk zal plaats vinden op zondag, 29 juni 2008. Deze live ZapDogSpot - de Ganzepootvijverronde - gaat door in het schaduwrijke Zoniënbos .
We starten tussen 9h - 11 h. De afstand van de wandeling bedraagt ongeveer 8,5 km. Een twee-tal uurtjes stappen via echte bospaadjes.
Het ZapDog Team voorziet een duidelijke wandelmap én een leuke verrassing voor hond en baasje. De wandeling is gratis voor al wie zich inschrijft vóór woensdag 25 juni.
Wij kijken er alvast naar uit om de vele ZapDoggers te ontmoeten! Poot!
Blaasproblemen verminderen het levenscomfort van uw kat en kunnen zelfs fataal zijn. Het is dus belangrijk om ze te herkennen zodat ze tijdig behandeld kunnen worden
Hoe zijn ze te herkennen?
Blaasontstekingen veroorzaken bij katten pijn en ongemakken die zich vaak uiten in een veranderd gedrag. Sommige katten zijn dan abnormaal onrustig, andere gaan zich verstoppen, hebben geen fut en weigeren te eten. Een kat die gewoonlijk zindelijk is, gaat vaak ook plassen in of buiten haar bak als ze een blaasontsteking heeft. Het kan ook gebeuren dat ze haar genitale streek abnormaal veel likt en vaker kleine hoeveelheden urine loost die, als er bloed in zit, een abnormale rozige kleur hebben. Als uw kat ten slotte om de haverklap op haar bak gaat zitten en toch niet normaal kan plassen , moet u onmiddellijk naar de dierenarts, want dan kan er sprake zijn van een urinaire obstructie.
Oorzaak van de urinaire problemen
De oorzaak van de blaasontsteking is vaak niet bekend. In dat geval hebben we het over een "idiopathische" cystitis. Zon cystitis kan in de hand worden gewerkt door een verdunning van de beschermende binnenbekleding van de blaaswand die is opgebouwd uit zogeheten glycosaminoglycanen. De blaas is dan gevoeliger voor bacteriële infecties. Een andere vaak voorkomende oorzaak van een blaasontsteking is de vorming van kristallen of gruis in de urine. Deze ontstaan als de zuurtegraad van de blaas er gunstig voor is. De twee meest voorkomende soorten zijn struvietkristallen (urine is licht zuur) en calciumoxalaatkristallen (urine is vrij zuur). Deze kristallen veroorzaken een blaasontsteking , maar daarnaast kunnen ze ook leiden tot de vorming van stenen die de doorgang van de urine beletten. Ook tumoren en bacteriële infecties ten slotte kunnen blaasproblemen veroorzaken bij uw kat .
Welke katten lopen risico?
Als uw kat zwaarlijvig is en weinig beweging heeft (bijvoorbeeld omdat ze binnenshuis leeft), loopt ze meer kans om blaasproblemen te ontwikkelen. Ook gesteriliseerde katten hebben er vaker mee te kampen. Ook stress kan omstandigheden creëren die de ontsteking van de blaas in de hand werken. Er bestaat geen seksuele predispositie of aanleg voor het ontwikkelen van blaasproblemen, maar katers hebben wel vaker last van urinaire obstructie door de anatomie van hun urinewegen (die zijn langer en rechter dan die van kattinnen). Zorg ervoor dat uw kat permanent schoon en vers water ter beschikking heeft en maak ook haar bakje geregeld schoon, zodat ze op tijd en stond komt drinken en comfortabel kan plassen!
Behandeling
Na het verrichten van de nodige onderzoeken (analyse van de urine, echografie ), zal uw dierenarts de oorzaak van de blaasproblemen kunnen vaststellen en een behandeling en speciale voeding voor uw kat voorschrijven. Factoren zoals obesitas, stress en te weinig beweging zullen zeker moeten worden aangepakt. Als er steentjes gevonden zijn, worden die opgelost met behulp van een speciaal toe te dienen product (struviet) of chirurgisch verwijderd (calciumoxalaat). Nog een laatste tip: er bestaan ook voedingssupplementen die glycosaminoglycanen bevatten om het afweersysteem van de blaas te versterken.
De zee is een schat voor de mens" De zeeën op de aardbol leveren een enorme schat aan diensten voor de mensheid, onder meer voor voedsel, klimaat, bescherming tegen rampen, geneeskunde en nieuwe technologie.
Maar die schat loopt gevaar tengevolge van overexploitatie, gekoppeld aan zeer weinig bescherming. Die is een veelvoud goedkoper dan de gevolgen van de teloorgang. Dat blijkt uit een studie van de Duitse tak van het Wereldnatuurfonds (WWF).
Beschemde wateren Op een VN-conferentie over natuurbehoud in Bonn heeft het WWF de 190 deelnemende landen aan de VN-conventie voor de biodiversiteit opgeroepen om de schat die de oceanen vormen te beschermen, terwijl ze zich in 2004 ertoe verbonden hebben tegen 2012 een wereldwijd netwerk van beschermde wateren te zullen instellen.
Dat is nog maar voor 0,5 procent van de zeeën het geval. Wetenschappers hebben nochtans berekend dat oceanen een jaarlijkse waarde van 21 miljard dollar aan diensten hebben.
CO2-uitstoot Het rapport beklemtoont het belang van oceanen voor de geneeskunde, visserij (met alle gevolgen vandien voor de werkgelegenheid en de voeding bij teloorgang), kustbescherming en het klimaat. Als er geen biologische activiteit zou zijn in de zeeën, zou de koolstofconcentratie in de atmosfeer 50 procent hoger zijn.
Deze "dienst" alleen al is becijferd op 0,66 tot 13,5 miljard dollar per jaar. Er is derhalve meer geld te winnen door de zeeën te beschermen dan ze te vernietigen, aldus het rapport. (belga/edp)
Dolfijn gestorven in dolfinarium Brugge (Martina1)
Dolfijn gestorven in dolfinarium Brugge
Dolfijn gestorven in dolfinarium Brugge
(Belga)
ma 26/05/08 14:08 - In het dolfinarium van het Boudewijn Seapark in Brugge is een dolfijn gestorven. Het dier was pas 8 jaar oud. Zijn dood is dus vrij uitzonderlijk want normaal worden dolfijnen tot 40 jaar oud.
De dolfijn is gestorven toen hij onder narcose werd gebracht voor een operatie aan zijn kaakbeen.
"We moesten een medische ingreep plannen omdat het dier een geboren afwijking had en zijn kaak gebroken had", zegt dierenarts Piet Delaander.
Het dier leed veel pijn en de dierenartsen konden naar eigen zeggen niet anders dan opereren, ook al zijn daar risico's aan verbonden.
De verdoving van de dolfijn was een primeur in Europa. In de Verenigde Staten is het wel al enkele keren gebeurd.
Volgens Delaander treuren de andere dieren om het verlies van hun vriend. "Het is een zware dobber voor de dieren en voor de trainers. Het zal maanden duren voor de groep dolfijnen zich herstelt."
Door de dood van de dolfijn zijn er nu nog zes dolfijnen in het dolfinarium in Brugge.
Een tijd geleden maakte ik met een paard een wandeling door een prachtig gebied. Het was echt genieten. Toen ik net over de top van een duin reed, kwam er een Duitse herdershond aangerend. Geeft niets', riep een dame uit de verte, 'hij doet niks! Ik was blij dat het paard gewend was om honden om zich heen te hebben en hij dus rustig bleef. Ik kon het niet laten om de vrouw te antwoorden: Maar mijn paard trapt wel graag naar honden! De vrouw schrok zichtbaar en riep de hond bij zich.
Verder was er niks aan de hand, we wuifden naar elkaar en gingen weer verder met genieten.
Wat was ik blij dat ik op dat moment op een ervaren paard reed en niet op een jong paard in opleiding.
Hoezo? Je mag niet vergeten dat honden en paarden heel verschillende dieren zijn. Als jouw hond op een of andere manier moest leren overleven zonder jou, ergens in een wildernis, ja zelfs je Chihuahua. Wat voor een dier zou het dan worden? Zijn instinct zou hem vertellen om op jacht te gaan, dit het liefst met een paar soortgenoten om de kans op het vangen van een prooi te vergroten. Komt er een prooi in zicht dan gaat hij zich niet afvragen welk weer het gisteren ook alweer was, nee het knopje in het hoofd draait om en het enige dat telt is een gevulde maag. Elk vezeltje in zijn lichaam richt zich op het vangen van de prooi, adrenaline stroomt door de aderen zodat hij alles uit zijn lichaam kan halen
Nu naar het paard... Een paard leeft ook graag in groep, een kudde. Dit doet hij niet om samen op jacht te kunnen gaan. Het paard wil ook graag zijn maag vullen, maar met in zijn achterhoofd altijd de angst voor de dieren die hem als prooi zien. Hij zoekt de kudde op om de geborgenheid van deze groep op te zoeken, omdat ze samen effectiever op hun hoede zijn voor gevaar. Je zal daarom ook zien dat er bij wilde paarden een soort beurtrol is. Een groepje dat eet en een groepje dat waakt. Als er in deze groep ook maar een klein teken gegeven wordt van gevaar zal de hele kudde reageren door eerst te vluchten om er pas daarna achter te komen wat er aan de hand is.
Dus dit allemaal even simpel als uitleg om je te laten zien dat een paard een prooidier is en daardoor ook een vluchtdier en dat de hond instinctief een jager is.
Ik denk dat nu het verhaal van net al wat anders overkomt. Hoe lief de hond ook was, er hadden verschillende dingen verkeerd kunnen gaan. Het paard had kunnen schrikken. Het paard ziet iets aankomen rennen, zijn reactie zegt: eerst vluchten, dan de rest. De hond, hoe lief hij ook was, kon zonder nadenken het knopje van het jachtinstinct opgezet hebben en achter het paard aangegaan zijn.
In het beste geval komen beide dieren op tijd tot bezinning en zetten ze hun instinct opzij om zich gehoorzaam op te stellen aan hun baas die in hun ogen toch weet hoe het moet. Hoe anders het allemaal kon lopen hoef ik je verder niet uit te leggen.
Je weet misschien wel dat we naast honden ook helemaal gek zijn op paarden. Wij zijn niet de enigen. In zowel Belgie als Nederland neemt het aantal paardeneigenaren jaarlijks flink toe. De kans dat we tijdens de wandeling met onze hond een paard tegenkomen in het bos wordt dus telkens groter.
Dus met dit stukje wil ik er even op wijzen dat, hoe lief je hond ook is, het toch aangeraden is hem aan de lijn te nemen als je eens ergens een paard tegenkomt.
Ook al is er niks aan de hand, een ruiter kan zenuwachtig worden bij het zien van een loslopende hond en zonder te beseffen doorgeven aan zijn paard dat er iets aan de hand is. Vergeet niet dat het paard van nature gespitst is op het kleinste signaal uit zijn omgeving.
Het paard kan niet gewend zijn aan honden en schrikken of denken dat de hond hem aanvalt.
Dus met een beetje begrip en inzicht in de situatie kan je zonder enig probleem samen genieten van een geweldige wandeling door het bos of je nu met je hond bent of te paard.
Op dit moment zijn er al 4 reuen en het eerste teefje is nu om 23.30 uur geboren. Hier komen de eerste foto's
We zijn nu 4 dagen oud en we groeien als kool
Nu pas je nog in mijn hand maar dat verandert snel
Morgen zijn we al een week oud
En natuurlijk weer op de weegschaal , ik weeg nu na 4 dagen al 348 gram, dat is al 90 gram meer dan toen ik ben geboren
we zijn nu al weer bijna 2 weken oud onze neuzen worden al zwart,en de oogjes gaan ook al open.
We zijn weer allmaal gewogen en het gewicht is tussen de 740 en 800 gram in.
We smullen weer van de lekkere melk die mama Kelly heeft.
Ik kan al een beetje zien, mijn oogjes zijn open.
We zijn vandaag 16 dagen oud en we worden ontwormt dus gaan we allemaal op de weegschaal dan weet het vrouwtje hoeveel ze ons moet geven, we wegen allemaal tussen de 1040 gram en 1060 gram.
Op een dag na zijn we 3 weken oud, we worden al echte hondjes en blaffen kunnen we ook al.
Vrouwtje maakt even ons nest schoon, en we krijgen weer een schoon deken , dat is wel nodig want we plassen wat af. Hallo hier zijn weer wat foto's deze zijn tussen de derde en de vierde week gemaakt. Het zijn nu echte hondjes geworden .
Vandaag hebben we voor het eerst pap gehad Best lekker
We zijn vandaag voor het eerst in de nieuwe speelren
Ik ben een reutje.
Ik ben het teefje ik heet Dana . even kennis maken met de poes Rakker
We zijn 4 weken oud en zijn weer ontwormt , we wegen allemaal tussen de 15.50 en 16.00 gram behalve het teefje die weegt 16.40 gram
We zijn nu bijna 5 weken oud. Deze week zijn we voor het eerst buiten gaan spelen. Jammer dat het steeds regent en dat het zo koud is, als het wat warmer was konden we vaken buiten spelen
Hier staat een reutje te poseren
In de wasmand worden we naar buiten gedragen.
We zijn buiten aan het spelen en natuurlijk krijgen we dan honger.
De reuen samen in een kist.
Ik ben een andere reu en ik wil ook even poseren maar ik vind de tafel een beetje eng.
Hallo we gaan ons even voorstellen want onze namen zijn bekend Ik ben Dana het enige en het mooiste teefje van het nest en die mag bij ons blijven wonen.
En ik ben Boris en mijn nieuwe baas woont in Azewijn
En hier is Beau Boo. Ik blijf hier in brabant ik ga naar Vorstenbosch.
Nu is het de beurt aan Kaya. Ik ga in Geleen wonen
Ik ben Kaiser Witte Baard en ik ga naar Denemarken
OO ik zal jullie ook even aankijken. Maar zien jullie hoe mooi ik kan staan.
op de volgende foto zijn Boris en kaiser
Zo nu is het dus bekend wie we zijn en waar we naar toe gaan. Morgen gaan we naar de dierenarts voor onze enting.
Boerenzwaluw heeft steun in de rug nodig (Martina1)
De Vogelbescherming trekt vandaag weer aan de bel. Nu is het eens niet de kuifleeuwerik of de grauwe kiekendief die onze aandacht verdient, maar de boerenzwaluw. Ook daar zijn er steeds minder van.
NIJMEGEN - De boerenzwaluw, acrobaat van het boerenerf, stalbewoner en vliegeneter, bezielde straaljager, sympathieke, blauwzwarte trapezewerker op telefoondraden, verdienstelijk kwetteraar ook, die boerenzwaluw heeft het moeilijk. Volgens Vogelbescherming Nederland, die vandaag een bescheiden actie inluidt om de boerenzwaluw ,,een steun in de rug te geven'', is het aantal broedparen sinds 1950 gehalveerd. Dat klinkt dramatisch.
Hoeveel boerenzwaluwen er in ons land zijn, weet niemand precies. Tellingen geven niet meer dan een indicatie. Het vogel-onderzoeksinstituut SOVON uit Beek-Ubbergen dat een database bijhoudt, schat op grond van waarnemingen dat hier elk jaar ongeveer honderd- tot tweehonderdduizend boerenzwaluwen broeden. Ooit waren het er veel meer.
De boerenzwaluw, niet te verwarren met de huiszwaluw en de oeverzwaluw, is een trekvogel die van maart tot oktober in bijna heel Europa voorkomt. Binnen Nederland bezoekt hij vooral open agrarische landschappen. Veenweidegebieden en kleinschalig boerenland in Oost-Nederland zijn favoriete plekken.
De achteruitgang in de zwaluwstand wijt de Vogelbescherming aan het verdwijnen van dat boerenlandschap met sloten, houtwallen en struwelen waar de vogels op insecten jagen. Ook het opdoeken van actieve boerenbedrijven, waar de vogel in veestallen nestelt, speelt de zwaluw parten. In steden nestelen, zoals neefje de huiszwaluw, doet de boerenzwaluw niet.
Vogelbescherming Nederland presenteert vandaag een boekje met de titel Acrobaat op het erf , dat Nederlanders ,,bewust moet maken'' van de precaire situatie waarin de boerenzwaluw zich bevindt. Ook biedt het de nodige tips aan boeren, buitenlui en stedelingen die zich de luxe kunnen permitteren om de zwaluw aan een gerieflijke broedplaats te helpen.
Heel in het kort: laat een raam in de schuur open, zorg voor een richeltje aan de wand waaraan een nest kan worden bevestigd, graaf een poel (leem) en zaai akkerranden in met wilde bloemen (insecten).
Lieveheersbeestjes hebben prachtige bijnamen gekregen: zonnekevers, kogelkevers, gelukskevers, bonte koetjes, kapoentjes, engeltjes, hemelskoetjes, heiligenkevers, Mariapaarden, lievevrouwenworpjes en lieveheershaantjes. Geen enkele insectenfamilie telt zoveel bijzondere volksnamen. Dat komt natuurlijk doordat de felrode kogelkevers opvallende diertjes zijn, die werkelijk overal rondkruipen en bovendien aaibaar zijn voor kinderen.
Aan het aantal stippen kun je de leeftijd van een lieveheersbeestje aflezen. Dit is het hardnekkigste misverstand over onze populairste kever. Een lieveheersbeestje wordt zelden ouder dan één jaar en een paar maanden. Sommige dieren slagen er in twee keer te overwinteren, maar die zijn dan nog maar tweeënhalf jaar. Zeven jaar halen ze nooit; leeftijden van tien, veertien of tweeëntwintig zijn ondenkbaar.
Het aantal stippen verschilt gewoon per soort. Een kever met zeven zwarte stippen op zijn rode dekschilden is ongetwijfeld het zevenstippelig lieveheersbeestje. Een iets kleinere soort telt altijd slechts twee stippen. U raadt het al: het gaat om het tweestippelig lieveheersbeestje.
De familie van de kogelkevers telt eveneens een vijf-, tien-, elf-, veertien-, achttien- en tweeëntwintigstippelig lieveheersbeestje. Voor de variatie hebben we ook een zestienpunts en een negentienpunts lieveheersbeestje, een langstip- en een oogvleklieveheersbeestje.
Lieveheersbeestjes kunnen luizenplagen bedwingen De meeste kinderen kunnen lieveheersbeestjes zonder enig probleem herkennen. Het aantal stippen mag variëren en het kleurenpatroon mag afwijkend zijn. Zelfs al zijn de kevers geel met zwarte stippen of zwart met rode stippen, kinderen herkennen ze toch gewoon als lieveheersbeestjes.
Dat komt natuurlijk door de karakteristieke vorm. Alle lieveheersbeestjes hebben een platte buik en zeer bolle dekschilden. De meeste kevers zijn duidelijk meer dan twee keer zo lang dan breed, maar lieveheersbeestjes ogen eigenlijk altijd als een half bolletje.
Veel lieveheersbeestjes leiden een luizenleventje. Zowel de larven als de volwassen kevers eten voornamelijk bladluizen, die zich in een plant hebben vastgeboord om sappen op te zuigen. Enkele geel-zwarte lieveheersbeestjes voeden zich met plantenschimmels en andere soorten zuigen bladeren leeg, maar het merendeel heeft het voorzien op bladluizen, mijten en andere kleine beestjes.
Het zevenstippelig lieveheersbeestje staat bekend als bladluiseter en de larve van deze kever is eveneens een geduchte rover. Als hij zich gaat verpoppen, heeft hij naar schatting tweehonderd tot zeshonderd luizen achter de kiezen. Een volwassen kever kan wel honderd bladluizen per dag op, dat zijn er pakweg drieduizend per maand. Het is geen wonder dat lieveheersbeestjes worden ingezet bij de bestrijding van luizenplagen in kassen.
Ieder lieveheersbeestje zit eerst even zonder vlekken De volwassen lieveheersbeestjes overwinteren diep weggekropen in de grond, achter boomschors of in huizen. Ze komen meteen tevoorschijn als het lentezonnetje goed doorbreekt.
De dieren paren in het voorjaar en vervolgens leggen de vrouwtjes hun eitjes op bladeren in de buurt van florerende luizenkolonies, zodat de larven hun maaltje bij de hand hebben. De eitjes zijn geel of oranje. Al na een paar dagen komen ze uit. De larven zijn zwart of grijs. De wat oudere larven hebben op hun rug zes opvallende vlekken, die meestal geel of oranje zijn.
De larven vervellen drie keer. Dan barsten ze uit hun vel en wordt de oude huid vervangen door een nieuwe die ietsje ruimer is. Als de larve gaat verpoppen, zet hij zich met zijn achterlijf vast op een plant. De larve vervelt nog één keer en verandert in een pop die niet meer van zijn plaats komt. De overwegend oranjegekleurde pop kan nog wel zijn hele lichaam optillen als hij gestoord wordt.
De ontwikkeling van een pop gaat de ene keer sneller dan de andere keer. Het popstadium duurt bij warm weer wat korter dan bij koud weer. Op een gegeven moment komt er weer beweging in de pop en dan kruipt er een volwassen kever uit.
Het lieveheersbeestje ziet er aanvankelijk anders uit dan we van hem gewend zijn. De dekschilden zijn helemaal geel en de stippen ontbreken. De schildjes zijn zacht en moeten nog uitharden. Terwijl de kever urenlang stil zit om zijn dekschilden en zijn vleugels te laten drogen, worden langzaam maar zeker een paar zwarte vlekken zichtbaar en het geel verandert langzaam in lichtoranje. Na een paar uur kan de kever vliegen, maar het zal nog weken en zelfs maanden duren voordat hij zijn dieprode kleur heeft.
Vrolijke kleuren vormen duidelijke waarschuwing Wij vinden dat lieveheersbeestjes vrolijke kleuren hebben. Maar de combinaties zwart met rood en zwart met geel vormen voor veel dieren een waarschuwing. Jonge vogels leren al heel snel dat beestjes met deze kleuren echt niet lekker zijn en dat ze die voortaan beter kunnen mijden.
Sommige vlinders, zweefvliegen en andere eetbare insecten maken misbruik van de ervaring die jonge vogels door schade en schande opdoen: zij hebben ook de kleurencombinatie geel-zwart of rood-zwart en worden daardoor nauwelijks door insecteneters gevangen. Maar lieveheersbeestjes zijn echt oneetbaar. Ze schijnen bitter te smaken. Ze worden door de meeste vogels gemeden, alleen mezen en koekoeken trekken zich weinig aan van de vieze smaak. Maar jonge koolmezen gaan wel dood als ze te veel zevenstippeligen gevoerd krijgen.
De rood-zwarte kevers hebben nog een tweede manier om vijanden af te schrikken. Als ze worden aangeraakt, trekken ze onmiddellijk hun poten en antennes in en blijven roerloos liggen, alsof ze dood zijn. Uit de gewrichten van de poten loopt dan een oranjegele vloeistof, die bitter is en sterk ruikt.
Dit reflexbloeden schrikt veel belagers af. Ook veel jonge kinderen weten al dat dat oranjegele spul een beetje op je hand bijt en een hele tijd blijft ruiken.
Soorten op www.stippen.nl In Nederland komen 61 verschillende soorten lieveheersbeestjes voor. Over de hele wereld zijn er maar liefst vijfduizend soorten geteld. De determinatie van deze kevers is soms een lastige klus, omdat het kleurpatroon nogal variabel is. Het aantal stippen en andere details in de tekening kunnen eveneens behoorlijk variëren.
Aan het aantal stippen kun je niet de leeftijd van het dier aflezen, maar je kunt het vaak wel gebruiken om de naam van de soort te achterhalen. Het is geen betrouwbaar determinatiekenmerk, maar bij relatief veel soorten is de Nederlandse naam keurig ontleend aan het aantal stippen. Een overzicht van al de in ons land inheemse soorten is te vinden op de site www.stippen.nl
De Hulavallei, in het noorden van Israël, is een uitgelezen plek om vogels te spotten. Kraanvogels wel te verstaan. En niet zo weinig ook: 25.000 overwinteren er. Diep in de nacht hoor ik boven mijn huis in Tel Aviv soms een langgerekt kreee-kreee geluid.
Diep in de nacht hoor ik boven mijn huis in Tel Aviv soms een langgerekt kreee-kreee geluid. IJl en klaaglijk klinkt het, alsof daarboven vreselijk wordt geleden. Het is de roep van overvliegende kraanvogels. Een echte vogelaar had het direct geweten, maar voor mij was er een bezoek voor nodig aan de Hulavallei. Daar, in het uiterste noorden van Israël, zie je kraanvogels die in plaats van over te vliegen, massaal bezit nemen van het moerassige landschap.
Het kreeee-kreeee uit duizenden vogelkelen zwelt er aan tot een opgewonden kakofonie. Zover het oog reikt, springen, hippen, dansen en fladderen de ranke zwart-wit-grijze vogels over de vlakte. Sommige maken dreigende gestes tegen de buren, andere proberen in scheervlucht een betere plaats te bemachtigen. Hier en daar doen jonge, mannelijke vogels hun best een paringsdans uit te voeren en indruk te maken op de vrouwtjes.
De veldkijkers die we bij de ingang van het vogelreservaat hebben meegekregen, doen nauwelijks dienst. Op de tribune, hoog op de boerenwagen, zitten we op de eerste rang. Bij de vogels die hier overwinteren of doortrekken, heeft de honger naar pindas en maïskorrels het al lang gewonnen van de angst voor landbouwwerktuigen. De tractor met overdekte aanhangwagen waarin we worden rondgereden, beschouwen ze gewoon als deel van het landschap. ,,Niets naar buiten steken, niet rechtop staan en geen flitsfotos, is het enige advies dat we krijgen.
Praten mag, en zo horen we van vogelgids Zev Labinger dat kraanvogels hun familieleven bijna net zo organiseren als mensen. ,,Ze stichten een gezin voor de rest van hun leven en blijven een aantal jaren bij hun jongen, roept hij uit alle macht, tegen de achtergrond van luid vogelgekwetter.
Migratie Kraanvogels broeden in moerassige gebieden in het noorden van Europa en Azië. In het najaar trekken ze met hun jongen naar het zuiden. Eindbestemming is Ethiopië of Sudan, maar sinds een jaar of vijftien overwinteren steeds meer kraanvogels hier in de Hulavallei. ,,De hele winter blijven de gezinnen bijeen, vertelt Labinger. ,,Als je goed kijkt zie je overal twee volwassen vogels met een paar jongere. Om in de chaos bij elkaar te blijven, moeten ze voortdurend communiceren. Daarom is het hier zon lawaai. Kijk, daarginds beginnen jonge mannelijke vogels hun hofmakerij. Op de aangewezen plek klappen vogels met hun wijduitgespreide vleugels en strekken de hals zo ver mogelijk uit. ,,Ze broeden alleen in het noorden, maar het voorspel begint hier al. Die hofmakerij is zo uitgebreid omdat kraanvogels voor het leven bij elkaar blijven en dus een goede partner willen.
Tegen het eind van de middag, als boven de Hulavallei de schemering inzet, komt er een minimigratie op gang. Aan alle kanten kiezen de kraanvogels het luchtruim, om neer te strijken in het ondiepe water van het Agmonmeer. Daar brengen ze staande de nacht door, veilig voor wolven, jakhalzen en andere roofdieren. Het meer is ook een aantrekkingspunt voor duizenden andere vogels, zoals pelikanen en vele soorten eenden. ,,Israël is een klein land, maar we hebben hier zon vijfhonderd verschillende vogelsoorten, vertelt Labinger trots. ,,Ter vergelijking: heel Europa telt er minder dan zeshonderd. Hier in de Hulavallei alleen al vind je meer soorten vogels dan in heel wat Europese landen.
Vroeger mocht je met je eigen auto de Hulavallei verkennen. Maar daar is gelukkig een eind aan gemaakt. Het reservaat verhuurt een-, twee- en zelfs vierpersoonsfietsen, en er zijn elektrische golfkarretjes. Lopen mag natuurlijk ook. Alleen de boerenwagens mogen buiten de gebaande wegen rijden, dat wil zeggen midden tussen het gevederde volkje.
Boeren Een kraanvogel eet per dag zon tweehonderd gram landbouwproducten. Bedenk dat er zon 25.000 van die vogels in de Hulavallei overwinteren, en de potentiële schadepost voor de landbouw wordt duidelijk. Boeren in de omgeving hebben gemerkt dat ze goedkoper uit zijn als ze voer verspreiden in het reservaat. Geen wonder dat het aantal overwinterende kraanvogels in dit gebied ieder jaar toeneemt. Dat is natuurlijk goed nieuws voor de Israëlische vogelaars en voor het groeiende aantal buitenlanders dat Israël als vogelland ontdekt.
Wanneer moet u afreizen? Er is altijd wel wat te zien, zeker in de Hulavallei, maar de beste tijd is het trekseizoen. Tussen maart en mei en tussen september en november passeren niet minder dan een half miljard vogels per trek het Israëlische luchtruim. Vooral de grote vluchten in de thermiek zwevende ooievaars zijn dan niet te missen. Georganiseerd vogel kijken kan op veel plaatsen in Israël, maar vooral de Hulavallei in het noorden en in het zuiden kibboets Lotan (in de Aravavallei) en Eilat zijn geliefd. Natuurlijk prima te combineren met een vakantie in de zon.
Bella, de labrador is 29 geworden en dat is extreem oud voor een hond. Zijn baasje David Richardson is dan ook heel fier op Bella. Hij kreeg de hond zesentwintig jaar geleden.
Geen papieren Probleem is dat het om een bastaard gaat en Richardson geen papieren heeft met de exacte geboortedatum. Het Guinness Book of Records kan de hond dan ook niet opnemen. "Toch ben ik ervan overtuigd dat Bella de oudste hond van de wereld is", zegt de man uit Chesterfield. "We kunnen het record alleen erkennen als we over het geboortecertificaat van de hond beschikken", zegt Gareth Deaves van het Guinness Book. Volgens hem is de oudste hond, Butch geworden. De viervoeter uit de Verenigde Staten haalde de gezegende leeftijd van 28 en stierf in 2003.
Duitse autodieven verrast door everzwijnen (Martina1)
Duitse autodieven verrast door everzwijnen Een stel jonge autodieven werd verrast door een bende everzwijnen in het Duitse Pomerania. Angst voor everzwijnen Dieter Meier en Reiner Klose werden achtervolgd door de politie. De jonge autodieven reden een bos in, in een poging om de politie af te schudden. Ze sprongen uit de gestolen wagen en renden weg tussen de bomen. Hun opzet leek te slagen, ze konden de politie afschudden. Een nachtje overnachten in het bos was hun masterplan maar dat stak een bende everzwijnen een stokje voor. Ze vielen de autodieven aan. Dieter en Reiner kropen in een boom en hoopten dat de everzwijen zouden oprotten maar dat gebeurde niet. Er zat niets anders op dan de politie te bellen. Voor de politie werd het dan ook een koud kunstje om te dieven eindelijk in te rekenen. Ze werden gearresteerd op beschuldiging van diefstal. (vsv) (HLN)
Streel wat niet kan helen, Martine en nico, een lieve snoet doet iedereen goed,