Mijn boeken
Inhoud blog
  • 5.2.3., tweede deel
  • 5.2.3., eerste deel
  • 5.2.2.
  • 5.2.1., tweede deel.
  • 5.2...5.2.1., eerste deel

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    populaire geloofshandleiding
    14-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    0.3.2 Rangschikking van de bijbelteksten

    Om die rangschikking duidelijk te maken, neem ik als voorbeeld bijbelstudie twee: Bekering. In een concordantie ben ik al de tekstgedeelten nagegaan, waarin dit woord of de woordcombinatie “zich bekeren” voorkwam. Ik ging na, welke gedachte ieder van die tekstgedeelten bij mij wekte. In mijn voorstelling ontstond zo een bepaald patroon met verdeling en onderverdeling, zoals van een ladder met delen en sporten. Op elke sport nestelden zich enkele teksten.
    U zult wel eens iets merkwaardigs waarnemen. Neem nu bijvoorbeeld een tekst, waarin de begrippen “bekering” en “genezing” voorkomen. U zult zich dan verwonderd afvragen: “Waarom behandelt hij genezing maar zo terloops. Ziet hij de goddelijke genezing niet?” Weest u gerust: bij “Genezing door God” komt deze tekst weer terug. Dan wordt bekering terloops behandeld en krijgt genezing het volle licht.
    Een andere maal zult u zeggen: “Waarom is deze tekst nu juist op die ‘laddersport’ geplaatst en niet op een andere?” U moet zich dat zo voorstellen: van hoofdgedachte naar gedachte en tenslotte naar overweging worden de “indelingssignalen” steeds vager. Teksten zijn veelzijdig hemels. Zij zijn stuk voor stuk dragers van vele gedachten en overwegingen. Het is eigenlijk wat dom om dergelijke geweldige uitspraken in een eenzijdig aards keurslijf te persen. Op grond van steeds “zachtere” signalen zal ik best eens een tekst ondergebracht hebben bij de niet meest aangewezen gedachte. Zo sterk zijn Gods woorden, dat ze zich ook daar heel wel lieten bespreken.
    Ik maak overigens van mijn rangschikking helemaal geen halszaak. Die rangschikking is onbeschrijfelijk ver ondergeschikt aan Gods Woord. Ik ben in dezen heel ontspannen. Het lukt toch nooit om de Bijbel in hokjes onder te brengen. Ik zou dat niet eens willen ook.
    Waarom ik dan toch een beetje probeer te ordenen? In de hoop alleen, dat de stof - zo enorm uitgebreid - op die manier iets meer hanteerbaar wordt.

    0.3.3 Vermeldingwijze van de bijbelteksten

    Het bleek mij dat vrijwel niemand, als hij een bijbelstudie leest, de bijbel opslaat om de teksten erbij te zoeken. Men kan dat ook niet eisen. Deze tijd van instant-maaltijden vraagt ook om instant-bijbelstudies, pasklaar, alles bij elkaar. Men wil geen tijdverlies, heeft graag alle bestanddelen van de “maaltijd” direct, voorbewerkt, bij de hand.
    Ik pas mij bij deze situatie aan. In mijn bijbelstudies komen twee soorten teksten voor:
    – dragers van gedachten en overwegingen, die aan de orde zijn;
    – dragers van gedachten en overwegingen, die niet aan de orde zijn. Ze flitsen even voorbij. Het zou onjuist zijn om ze niet te vangen in een “terzijde”.
    De eerste groep teksten geef ik voluit als deel van de tekst. Iets inspringend, met de vindplaats erbij, dat wel, maar verder helemaal ingekapseld in het grotere geheel.
    De tweede groep teksten geef ik verkort of in andere bewoordingen weer met verwijzing naar de vindplaats. Het direct voluit vermelden van deze teksten zou afleidend en verwarrend werken. Aan het eind van elke bijbelstudie geef ik ze alsnog in een volledige opsomming met de plaatsen, waar ze aangehaald worden.

    0.3.4 Coderen van (hoofd)gedachten en overwegingen

    Het doet wat kil aan, die vermeldingen in de marge. Gods evangelie in decimaal-codering! Het warme, goede nieuws in stukjes gehakt met behulp van koude cijfers!! Toch zal het wel wennen. Codering werkt een zekere beperking in de hand. Verder dan negen gedachten kan men niet gaan. Al te oeverloos gezwam wordt ingedamd. Denkt u ook eens aan het gemak bij:
    – verwijzen;
    – register van behandelde teksten.
    De indeling maak ik duidelijk met behulp van dit voorbeeld van een codering: 22.4.7.8. Het gaat dan om:
    – bijbelstudie 22;
    – vierde hoofdgedachte;
    – zevende gedachte;
    – achtste overweging.

    0.3.5 Woordgebruik, in het bijzonder met betrekking tot vreemde woorden

    Ik ben eigenlijk een taalzuiveraar. Het liefst zou ik allemaal Nederlandse woorden gebruiken, maar dat is niet vol te houden:
    – sommige “vreemde” woorden zijn net zo bekend als Nederlandse woorden, soms zelfs bekender;
    – voor de afwisseling is het goed om zoveel mogelijk onderling inwisselbare woorden te hebben. Dan kan men soms veel plezier hebben van een “loot van uitheemse stam”;
    – welluidende Nederlandse woorden geven toch soms een wat al te plechtige zin.
    Bij alle overwegingen een toelichting:
    – Hiervoor gebruikte ik al de woorden: idee, serie, studie, fase, profetie, karakter, planeet, coderen, patroon, signaal, direct, decimaal, register. Dit zijn woorden, die in onze taal volledig zijn ingeburgerd. Het zou overdreven zijn om ook zulke woorden te vermijden.
    – Wat is het levendig om niet alleen van “een andere mogelijke keus”, maar ook van “een alternatief” te kunnen spreken. Of om eens eenmaal “bij de zaak betrokken” te vervangen door “geëngageerd”.
    – Vergelijkt u eens deze zinnen: “U hebt die stem genegeerd” en “U hebt die stem veronachtzaamd”. Persoonlijk vind ik “veronachtzaamd” een fraai klinkend woord, maar de zin wordt wat “stijfjes”.
    Ik zal dus vreemde woorden gebruiken, maar . . . ik beloof u: met mate. Als het niet goed in de hand gehouden wordt, overwoekeren ze hele zinnen. En . . . ik zal weinig gangbare Nederlandse woorden gebruiken. Wanneer hoort men ze nog: inkapselen, gesloof, halszaak en zovele meer. Ik verheug me er nu al op om ze in te voegen in het veelkleurige woordenboeket, dat voor u wordt samengesteld.

    0.3.6 Stijlaanpassing voor verschillende groepen van studerenden

    Ik zou zo graag mijn lezeressen persoonlijk aanspreken. Niet altijd “hij” en “zijn”, maar gelijk op “zij” en “haar”. Het lukte mij niet. Ik heb het echt geprobeerd, ook nog op een andere manier: u weet wel zoals men wel spreekt van een “verpleegkundige” daaronder samenvattende verpleegsters en verplegers. Dat werd ook niets.
    Dames, zeg nu niet dat ik rolbevestigend bezig ben. Sta daar maar niet bij stil. Lees maar “zij” en “haar” naar het u uitkomt.
    Ik heb ernaar gestreefd mijn stijl eigentijds te houden. Dat is óók maar zeer ten dele gelukt. De kern van de bijbelstudies wordt gevormd door teksten. Die zijn geformuleerd met gebruikmaking van plechtige, ernstige woorden, gerangschikt tot statige zinnen, die spreken over diepe begrippen. U begrijpt: dat is al sfeerbepalend. In de uitleg ben ik dan wel wat vrijer in mijn woordkeus, maar ik kan toch niet te ver weg van de indringende, zeker niet altijd eenvoudige beginselen die in de teksten worden weergegeven.
    Overigens: de speelsheid van mijn stijl zal u toch wel hier en daar verrassen. Maar juist als u geamuseerd uitroept: “Maar dit is het helemaal . . . houen zo”, moeten we terug naar wat minder uitbundigheid. Jammer, maar . . . helaas!

    Maar nu wordt het toch tijd om iets wezenlijks te gaan doen. Al ik weet niet hoe lang bezig en nog geen één tekst . . .
    Aan de slag . . .!

    0.4 Algemeen voorbehoud

    Nog even aandacht hiervoor:
    Het kan zijn, dat iemand bij lezing van de bijbelstudieserie meent een gelijkenis te ontdekken met hem of haar bekende personen, zaken of omstandigheden. Zulk een gelijkenis dient steeds als geheel toevallig te worden aangemerkt.

    14-01-2006, 15:53 geschreven door Gerritse

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Dag allemaal,

    Jullie wisten al van vier blogs mijnerzijds.

    Jullie bezoeken al  regelmatig:
    - geloofsaangelegenheden
    - Bijbelstudie
    - Jan en Joke
    - Mijn boeken.

    Nu kan ik de geboorte aankondigen van mijn vijfde blog:
    - Mijn leven.

    Daarin ga ik in vele afleveringen vertellen van momenten in mijn leven, waarop ik -achteraf- duidelijk de invloed van God en- helaas helaas- ook wel van de duivel ervaarde.

    Aanstaande zaterdag komt mijn eerste vertelling en zo wekelijks.

    Daag
    Ger

    12-01-2006, 19:04 geschreven door Gerritse

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    07-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    0.2 De grote hoofdlijnen van de nu voorgenomen bijbelstudieserie

    De serie begint met een “raamverhaal”. Hierin probeer ik alles samen te vatten wat gebeurd is en gebeuren zal. Dat raamverhaal blijft gedurende de hele serie belangrijk. Allerlei gedachten die later breder worden uitgewerkt, komen er in beginsel in voor. Deze eerste bijbelstudie is de sleutel tot alle volgende. Het onderling verband tussen die volgende studies wordt erdoor gehandhaafd. Zo moet voorkomen worden, dat u door de bomen het bos niet meer ziet.
    Samen met de zeer uitgebreide tweede bijbelstudie – over bekering tot God – en met dit voorwoord vormt de raamvertelling het eerste deel: Omkeer naar God.
    Heeft iemand zich afgekeerd van de slechte weg en toegekeerd naar de goede, dan is dat een begin, niet meer. Wedergeboorte, afleggen van “dode werken” (onnut gesloof), geloof in God, handoplegging, inzicht in de diepe vragen van opstanding der doden en eeuwig oordeel - te zamen vormen zij een aanzet om een geestelijk mens te worden (zie 0.1). Aan die spannende tweede fase zijn de volgende bijbelstudies gewijd. Samengebracht vormen zij deel twee: Geboorte uit God. Juist vóór of juist over de grens naar fase drie staan de doop in water en de doop in de Heilige Geest. Aan het begin van een diepere inleiding in het geestelijk mens zijn is deel drie gewijd: Dopen van God.
    Over de genezing die God aan ons hele mens-zijn en aan de gehele mensheid aanbiedt is veel te zeggen. Het is een gave van de Heilige Geest, het kan een bediening worden. Deel vier: Genezing door God is helemaal nodig voor de “stalling” van de vijf bijbelstudies over dit onderwerp.
    Deel vijf: Gaven van God gaat in zijn geheel over Geestesgaven, die bedieningen kunnen worden. Alleen al het spreken in tongen vraagt veel ruimte en dan . . . profetie! Het zal wel uitdraaien op 5A, B . . .
    Liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing, aan deze heerlijke begrippen heb ik deel zes: Vrucht voor God als huisvesting toegedacht.
    Dan zijn er nog zoveel verschillen tussen vroeger en nu, die het karakter betreffen van Gods zonen in wording. Ik doe maar een greep:
    Van: Tot:
    gejammer lofprijzing
    verslagenheid hoop
    heerszucht dienstvaardigheid
    onbereidwilligheid bereidwilligheid
    enzovoorts.
    Als we nu eens deel zes: Karakterverandering door God helemaal gebruikten om daarmee blij te zijn.
    Hoe moeten we denken over: hemel, hel, engelen, demonen, schepping, eindgericht, oneindigheid, eeuwigheid, het Woord, de Heilige Geest, om nu maar eens wat te noemen. De Bijbel geeft vele teksten over elk van deze onderwerpen. In het licht van de Heilige Geest worden onze inzichten verdiept: deel acht van onze feestbundel: Begripsvernieuwing door God.
    Dan tenslotte de vraag: Wat gaat er van nu af aan plaatsvinden? Blijft het oppervlak van onze planeet altijd verdeeld tussen honderden zelfstandige staten? Zal er een eind komen aan getwist, onderdrukking, honger, oorlog? Is er kans op een rechtvaardige wereldregering? Zullen eens àlle wereldbewoners eerlijke kansen krijgen? Daarmee sluiten wij af, deel negen:
    DE TOEKOMST MET GOD

    07-01-2006, 16:28 geschreven door Gerritse

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    28-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kennisgeving van geboorte
    Dag allemaal,

    Daar is dan het vierde van de vijf door mij geplande blogs.

    In dit blog geef ik een steeds maar voortschrijdende verklaring van bijbelteksten . Ik heb daarbij de bedoeling om u stap voor stap in te leiden in mijn gedachtewereld met betrekking tot 'de goede wereld van God'.

    Achtereenvolgens zal ik met u behandelen:
    - bekering
    - wedergeboorte
    - ...en alle verdere belangrijke zaken, het koninkrijk Gods betreffende.

    U zou kunnen zeggen:
    "Ja...maar we hebben 'bijbelstudie' toch al.

    Dat is waar. Maar dit is meer uitgebreid en meer eenvoudig. Ach; u ziet wel.

    Aanstaande zaterdag begin ik met het ingeven van het eerste artikel.

    Tot dan!
    Ger

    28-12-2005, 15:56 geschreven door Gerritse

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 27/09-03/10 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2010
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 26/12-01/01 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!