"Jeroen Meus kookt gezond en gevarieerd in Dagelijkse Kost"
Oona Mennes, studente Mediastudies aan de Universiteit Antwerpen
(UA), heeft voor haar masterproef de nutritionele waarde van de
maaltijden uit het Eén-programma "Dagelijkse Kost" van Jeroen Meus
onderzocht. Mennes besluit dat de meeste voedingsstoffen beantwoorden
aan de voedingsaanbevelingen en dat de gerechten erg gevarieerd en
haalbaar zijn.
De openbare omroep hecht volgens de UA veel belang aan het informeren
van het publiek. "De vraag rijst echter of er voldoende aandacht besteed
wordt aan gezonde voeding in het educatieve voedingsprogramma", luidt
het. Mennes analyseerde voor haar masterproef 183 maaltijden die terug
te vinden zijn op de website van "Dagelijkse Kost".
Vetzuren en zout
Het onderzoek toont aan dat de meeste voedingsstoffen in de
hoofdgerechten voldoen aan de aanbevelingen volgens de richtlijnen van
het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ)
en de Hoge Gezondheidsraad. De hoeveelheid verzadigde vetzuren en zout
liggen echter boven de maximumnorm. De gerechten scoren wel goed qua
variëteit. Bovendien bevatten de meeste recepten verse groenten en verse
kruiden. Daarnaast zijn de gerechten over het algemeen redelijk
goedkoop en bedraagt de gemiddelde bereidingstijd van een hoofdgerecht
59 minuten.
Strijd tegen overgewicht
"Dagelijkse Kost" heeft alles in huis om te worden ingezet ter promotie
van gezonde voedingsgewoontes. "Het programma zou kunnen helpen in
strijd tegen overgewicht, maar niet met behulp van het huidige
receptenaanbod", besluit Mennes. "Met het oog op het voorkomen van hart-
en vaatziekten is het van belang om (verzadigde) vetten en natrium met
mate op te nemen. Dat kan worden gerealiseerd door de hoeveelheid (rood)
vlees te beperken en zouttoevoeging te minimaliseren. Ook een
verminderd gebruik van boter of olie kan hiertoe bijdragen."
|