Beste sommelier van het land ruilt Hof van Cleve voor baanrestaurant
Hij wordt al járen beschouwd als de beste sommelier van het land en werkte dan ook bij de absolute top. Maar zie: Pieter Verheyde (37) ruilt driesterrenzaak Hof van Cleve van Peter Goossens voor baanrestaurant Terminus van zijn ouders, weet Het Laatste Nieuws. Van een onwaarschijnlijke carrièreswitch gesproken.
Waar in Hof Van Cleve de ene exquise kalfszwezerik na de andere uitmuntende tarbot aan tafel belandt, serveert men in restaurant Terminus - in het West-Vlaamse Watou, op een boogscheut van de Franse grens - onder meer kikkerbillen, steaks en zelfs croque-monsieurs. Groter kan het contrast voor een topsommelier niet zijn: op Verheydes cv prijken ook driesterrenrestaurants in Frankrijk en de VS en de voorbije jaren won hij zowat elke belangrijke sommelierwedstrijd in dit land. En dan dit.
"Ik zie dat contrast nochtans niet", zegt Verheyde kordaat. "Zowel in een driesterrenzaak als in Terminus betracht men hetzelfde: de klant met een tevreden gevoel huiswaarts sturen. Op dezelfde manier ook: met pure, verse producten. Of een klant nu een rekening van 50 euro of 500 euro betaalt, het moet altijd lekker zijn, punt. Voor mijn ouders was dat een zodanige erezaak dat ze destijds een boerderij zijn begonnen om eigenhandig runderen te kunnen kweken. En de vis en coquilles komen uit de Franse kustplek Boulogne-sur-Mer, dat maar op een uurtje rijden ligt. Ik ben niet van plan daar ook maar iets aan te veranderen."
Of hij de wereld van de absolute topwijnen toch niet te veel zal missen? "Nee, hoor. Wat de buitenwereld niet weet, is dat ik van opleiding eigenlijk kok ben. In Terminus zal ik dus vaak zelf aan het fornuis staan. (lacht) Maar verwacht van mij geen 'sterrenbordjes', wel een correct gebakken stukje vlees of vis met niet meer dan een lekker sausje erbij. Voor mij voelt zo'n bord telkens weer als thuiskomen."
Eerder al trok souschef-sinds-jaren Michaël Vrijmoed de deur van Hof van Cleve achter zich dicht om een eigen zaak in Gent te openen.
|