Piet Huysentruyt krijgt Michelinster voor Likoké
Chef-kok Piet Huysentruyt heeft, met zijn restaurant Likoké in de Ardèche, een eerste Michelinster binnengehaald. "Dit is onbeschrijflijk", zegt Huysentruyt in een reactie aan Belga. "Een normale mens kan zoiets niet beseffen. Het moet te vergelijken zijn met het winnen van een olympische medaille of de Champions League."
In de jaren 90 sleepte Huysentruyt al een Michelinster in de wacht met zijn restaurant in Wortegem-Petegem. In 1998 hield hij dat restaurant voor bekeken, en trok hij naar de Ardèche. Daar opende hij in 2003 Le lutin gourmand. Omdat hij in tussentijd wereldbekend was geworden in Vlaanderen als tv-kok, trok dat restaurant vooral veel Vlaamse toeristen. De massale belangstelling uit Vlaanderen werd hem in 2006 te veel, en hij besloot zijn restaurant te sluiten.
In juni heropende hij zijn restaurant in Les Vans, deze keer met de naam Likoké: een hommage aan de bijnaam die zijn vader in Congo kreeg. "De bedoeling was nog een laatste keer te knallen in de keuken, net zoals ik met mijn laatste tv-contract met VIER nog een laatste keer op tv wou knallen. We gaan nu vooral genieten van de eerste ster. Vraag me over drie maanden nog eens of we voor een tweede ster gaan."
Op Twitter postte het restaurant een link naar 'Stars in their Eyes', van Just Jack.
In oktober werd Likoké door Gault&Millau al verkozen tot "ontdekking van het jaar".
De Michelingids is vanaf 28 februari te koop. Huysentruyts restaurant is een van de 57 restaurants die voor de eerste keer een ster binnenhalen. In totaal staan 610 sterrenrestaurants in de nieuwe editie, waarvan 27 restaurants met de topscore van drie sterren.
|