MAS-grondlegger Eric Antonis overleden
Voormalig Antwerps schepen van Cultuur en grondlegger van het Museum Aan de Stroom (MAS) Eric Antonis is vannacht overleden. Hij kreeg vorige week een hartstilstand en lag sindsdien in het ziekenhuis. Hij werd 73 jaar.
Hij raakte bij het grote publiek bekend als intendant van het project Antwerpen Culturele Hoofdstad van Europa 1993 en stond aan de wieg van onder meer de Zomer van Antwerpen en het Museum aan de Stroom (MAS).
Na het succes van Antwerpen '93 raakte Antonis bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1994 verkozen als onafhankelijke op een lijst van CVP en VU. Hij werd schepen van onder meer Cultuur en zette in die functie de modernisering van de Antwerpse theatergezelschappen door. Ook het twee maanden durende stadsfestival Zomer van Antwerpen werd onder zijn hoede een succesverhaal.
MAS
Zijn grootste verwezenlijking zou echter pas na zijn pensioen volledig gerealiseerd raken. Antonis ijverde immers jarenlang voor een nieuw groot stedelijk museum in de oude havenbuurt het Eilandje, maar dat dossier sleepte om onder meer financiële redenen lang aan. Uiteindelijk kon het MAS dan toch in 2011 geopend worden, waarna het zowel bij critici als op het vlak van bezoekersaantallen een succes werd.
De stad Antwerpen heeft vandaag om 14 uur een rouwregister voor Antonis geopend. Dat document ligt niet in het stadhuis, maar op het gelijkvloers van het MAS. Het rouwregister is elke dag behalve maandag toegankelijk van 9.30 uur tot 17 uur en dat tot aan de begrafenis.
"Antwerpen verliest een monument"
Huidig Antwerps cultuurschepen Philip Heylen (CD&V), die in 2004 in die functie Eric Antonis opvolgde, verliest met Antonis persoonlijk "een mentor en een vriend", zo laat hij in een reactie weten. "Eric was een cultuurminnaar pur sang, met een groot hart voor de theaterkunsten", zegt Heylen. "Hij begreep als eerste dat grote culturele evenementen een uitstekende vorm van citymarketing waren en hij plantte vele cultuurzaadjes waarvan we tot vandaag de vruchten plukken. Antwerpen verliest een monument."
Volgens Heylen is het Museum aan de Stroom (MAS) op het Eilandje slechts één van de vele realisaties van Antonis die een blijvende stempel drukken op het cultuurbeleid van Antwerpen. "De stadstheaters konden weer floreren onder zijn stuwend enthousiasme, hij hertekende het Antwerpse museumlandschap, het Felixpakhuis maakte hij tot het levend geheugen van de stad en met de verhuizing van de stadsbibliotheek naar het De Coninckplein blies hij die buurt nieuw leven in", somt hij op. "Het was voor mij een voorrecht en een grote eer dat ik in zijn voetsporen mocht treden."
Heylen ziet Antonis tot slot ook als een "atypisch politicus", omdat hij hem voor de vooraf geplande fakkeloverdracht als schepen in 2004 een jaar lang liet meelopen om alle cultuurmakers en cultuurinstellingen van de stad grondig te leren kennen. "Hij was de leermeester die elk beginnend politicus zich zou kunnen dromen", besluit Heylen.
Politieke reacties
Ook op Twitter regent het reacties op het overlijden van voormalig Antwerps cultuurschepen Eric Antonis, vooral uit de politieke wereld. Zo roemt minister-president Geert Bourgeois (N-VA) hem als "bezieler van het MAS en groot schepen van cultuur", terwijl vicepremier Kris Peeters (CD&V) het heeft over een "cultuurbaken voor Vlaanderen". Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) noemt Antonis dan weer "een bezielend en inspirerend man. Zette Antwerpen mee op de kaart als cultuurstad".
Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) reageert eveneens verslagen op het nieuws. "Met het overlijden van Eric Antonis verliest Vlaanderen een van zijn meest actieve bezielers van de kunsten van de laatste vier decennia. Een kunst- en cultuurminnend man die bijzonder veel betekend heeft voor de sector, en tevens een gewaardeerd politicus", zo brengt Gatz hulde aan Antonis.
Volgens Gatz was Antonis een man met een grote verdienste in de cultuursector, gekend voor zijn gedrevenheid en engagement. "Op zijn palmares staan bekende verwezenlijkingen als Antwerpen '93, Het Zuidelijk Toneel, De Warande, de Zomer van Antwerpen en het MAS", zo onderstreept de minister.
"Zijn expertise, zijn visionaire aanpak, de rust en wijsheid die hij uitstraalde, zullen hard gemist worden. Zijn gedrevenheid en engagement hebben een sterke indruk op me nagelaten. Hij was de man die cultuurvernieuwing in Vlaanderen gestalte gaf. Ik wens de familie, vrienden en kennissen van Eric veel sterkte toe in deze moeilijke periode" zegt Minister Gatz.
Tot slot bedankte Gats Antonis ook op twitter voor alles wat hij voor de culturele sector deed.
Antwerpenaren
Ook verschillende bekende Antwerpenaren en Turnhoutenaren betreuren het overlijden van Antonis. "Een groot verlies voor onze stad", verwoordt Antwerps gemeenteraadslid en Europees parlementslid Kathleen Van Brempt het. "Een groot Antwerpenaar is heen gegaan. Helaas", vindt ook ex-reclamemaker Wim Van Hees van de Antwerpse actiegroep Ademloos. Turnhouts journalist Karl Van den Broeck (ex-Knack en De Morgen, nu Apache.be) houdt het op "Eric Antonis overleden. Vreselijk nieuws."
|