Dit zijn de beste films van 2015 (tot nu toe)
Met de helft van het jaar voorbij en een paar regenachtige dagen op komst, is het hoog tijd om eens terug te blikken op het beste dat de afgelopen zes maanden in de Vlaamse bioscopen te zien was. Dit zijn de films die je niet wil missen.
2015 is het jaar van de grote films. Later dit jaar kunnen we nog rekenen op een nieuwe Star Wars en een nieuwe James Bond, en de afgelopen maanden hadden we al het prima Jurassic World, het ietwat tegenvallende Avengers: Age of Ultron en het belabberde Jupiter Ascending. Maar er was meer, en dit waren de zes beste films:
6. Fast & Furious 7 Je hebt lompe films en je hebt The Fast & the Furious-serie die qua lompheid boven alles uitsteekt. Wat wil je ook met autoraces die zo over-de-top zijn dat het bijna absurd wordt, met achtervolgingen die alle natuurwetten tarten en met Dwayne 'The Rock' Johnson, die het woord 'subtiel' niet in zijn woordenboek heeft staan. Maar we slikken het allemaal want Fast & Furious heeft ontzettend veel jongensachtige charme. En dat eind, waarin afscheid genomen wordt van de overleden acteur Paul Walker, is oprecht ontroerend.
5. Turist Het perfecte gezin gaat op een perfecte ski-vakantie. Maar als papa in een moment van doodsangst zijn gezin in de steek laat, is er van de perfectie weinig meer over. Vanaf dan is alle controle weg en doet alles pijn: de schurende dialogen, de ongemakkelijke tandenpoetsscènes en de vernietigende blikken tussen papa en mama en tussen ouders en kinderen. De menselijke tekortkomingen zijn zelden zo goed in beeld gebracht als in Turist. Misschien voelt het gek om zo'n winterse film te kijken terwijl het kwik buiten richting de dertig graden gaat, maar je zal er geen spijt van krijgen.
4. Birdman
Ja, eigenlijk is dit echt een film van vorig jaar, maar hij draaide pas in januari in de Vlaamse bioscopen. Dat Birdman de Oscar voor beste film van het jaar kreeg, is niet zo gek. Want potverdorie wat is Micheal Keaton goed in de rol van uitgebluste superheldacteur die het wil gaan maken op Broadway. Om nog maar te zwijgen over de rollen van Edward Norton en Emma Stone, die minstens net zo goed zijn. Oh, en dan dat intense camerawerk.
3. Inside Out We begonnen stilaan een beetje te vergeten waarom Pixar de beste animatiestudio van de wereld is. Want films als Monsters University en Cars 2 waren aardig, maar niet veel beter dan de rest. En we hadden het allemaal toch wel eens eerder gezien. Maar nu: Inside Out. Een film over de gevoelens van een twaalfjarig meisje. Een film zó creatief, zo vol verrassingen, vol vaart en vol emotie. Een film die bovendien, anders dan de meeste animatiefilms, alle slechte clichés weet te vermijden, maar alle goede clichés omarmt. Aan het eind voelden wij ons allemaal een 12-jarig meisje.
2. Ex Machina Boos waren we, woedend, ontgoocheld ook. Toen de eindcredits van Ex Machina over het scherm liepen was niks goed en alles waardeloos. En eigenlijk wist je al dat het mis was, direct in het begin. Weinig films kruipen zo onder je huid als Ex Machina en weinig films blijven nog dagenlang zo door je hoofd spoken. Maar we hadden dit niet willen missen. De absurde dansscène, de romance tussen robot en mens en de fantastische personages blijven je lang bij.
1. Mad Max: Fury Road Waar sommige achtbaanritjes een paar minuten duren en een wachttijd van 2,5 uur hebben, is dit een achtbaanrit van 2,5 uur zonder wachttijd. Vanaf de openingsscène ligt het tempo hoog en zakt het nooit meer in. Van de 2,5 uur die Fury Road duurt, bestaat al gauw een dikke 2 uur uit keiharde actie en geen enkel moment voelt overbodig. Sterker nog: elke seconde actie is perfect, volstrekt origineel, grafisch overdonderend en met geweldig geluid. Dat het verhaal behoorlijk matig is, kan ons dan weinig meer schelen. Sommige mannen vonden deze film te feministisch, maar dat zijn mannen die beseffen dat ze nooit zo stoer als Charlize Theron zullen zijn.
|