Eerste transplantatie mensenhoofd zal in 2017 in China gebeuren

De allereerste transplantatie van een mensenhoofd zal in 2017 in China gebeuren. De controversiële Italiaanse dokter die de ingreep zal leiden heeft verklaard dat hij een team van chirurgen heeft vastgesteld. Sommigen vrezen dat het donorhoofd van een geëxecuteerde gevangene zal genomen worden.
De radicale Italiaanse chirurg Sergio Canavero oogst zowel bewondering als kritiek na zijn aankondiging. Hij plant het hoofd van een man af te snijden en het op het lichaam van een andere man te plaatsen. Terwijl velen dachten dat de operatie nooit zou plaatsgrijpen, heeft Canavero nu alvast een team aangesteld.
9,7 miljoen euro De chirurg hoopt dat hij de transplantatie tegen december 2017 kan uitvoeren. De ingreep zal 36 uur duren en 11 miljoen dollar of 9,7 miljoen euro kosten. Dat meldt Russia Today.
De transplantatie zal wellicht in China gebeuren, met een team van voornamelijk Chinese chirurgen, meldt AFP. Dat wekt bezorgdheid, want China gebruikt zonder toestemming organen van geëxecuteerde gevangenen.
Zeldzame erfelijke ziekte Over het algemeen worden de plannen van Canavero veroordeeld. Volgens artsen is het hoogst waarschijnlijk dat de persoon die de procedure ondergaat er het loodje bij legt. Overleeft hij toch, dan zal zijn lot volgens sommigen "erger zijn dan de dood".
De Rus Valery Spiridonov is al geselecteerd om het nieuwe hoofd te krijgen. Spiridonov lijdt aan de zeldzame erfelijke ziekte van Werdning-Hoffman, die gaandeweg zijn spierweefsel vernielt.
Tijdens de operatie zouden de hoofden van zowel de donor als de patiënt supersnel afgesneden worden. De getransplanteerde delen zouden dan aan elkaar gekoppeld worden met lijm en hechtingen. Daarna zou Spiridinov een maand lang in een coma gebracht worden en medicatie toegediend krijgen om afstoting te voorkomen.
Op honden en apen werd de procedure al toegepast, met wisselende resultaten. Dokters weten niet wat er tijdens de ingreep kan gebeuren of hoe Spiridonov er aan toe zal zijn indien hij ontwaakt.
Zwarte orgaanmarkt Ren Xiaoping, die de komende twee jaar met Canavero zal samenwerken, verklaarde dat het team de poging pas zal ondernemen indien tests aantonen dat het een haalbare zaak is.
In China floreert een zwarte markt in organen. Door de grote bevolking en het beperkte aantal donoren is er een grote vraag naar organen.
Volgens Canavero wil China met de ingreep zijn vernuft op het vlak van wetenschappelijk onderzoek aan de wereld tonen. De Italiaanse dokter beseft dat hij vervolgd kan worden. Hij noemt de ingreep een eerste stap naar zijn ultieme doel: onsterfelijheid.
|