Lachen met Hitler in nieuwe film? "Mensen wilden een knuffel, gelukkig heeft iemand mij ook geslagen"
In Duitsland verschijnt morgen de film 'Er ist wieder da' op het grote scherm, een komedie over Adolf Hitler, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van de Duitse auteur Timur Vermes.
Oliver Masucci is de laatste van de naar schatting 120 acteurs die de afgelopen zeventig jaar al in de huid van de nazileider kropen. In 'Er ist wieder da' wordt Hitler zeventig jaar na zijn overlijden wakker uit een coma in het hedendaagse Berlijn. Hij groeit uit tot een mediafiguur en belandt uiteindelijk in de politiek.
De film is een satire, gemaakt om mee te lachen, zegt regisseur David Wnendt in The Guardian.
Beschaamd
"Duitsers zouden moeten kunnen lachen met Hitler, in plaats van hem als een monster te zien. Want dat bevrijdt hem in een zin van wat hij gedaan heeft en leidt de aandacht van zijn verantwoordelijkheid voor de Holocaust af. Maar het zou een soort van lachen moeten zijn dat naar de keel grijpt en jou bijna door de grond doet zakken van schaamte wanneer je beseft wat je aan het doen bent."
"We wilden graag weten hoe mensen vandaag op Hitler en zijn ideeën reageren", zegt Wnendt. En dus benaderde Masucci in de rol van Hitler de Duitse Jan Modaal op verschillende plaatsen in het land. "We waren nieuwsgierig of mensen hem vandaag een kans zouden geven", aldus de regisseur. Zijn conclusie? Hitler krijgt in het moderne Duitsland veel meer krediet dan gedacht. "Helaas wel."
Selfies
Toen Masucci tijdens de buitenopnames in de buurt van de Brandenburger Tor stond, werd hij benaderd door mensen van allerlei slag en soort, gaande van Duitse tieners tot Japanse toeristen die met een selfiestick stonden te zwaaien. Maar de bodyguards hoefden zich geen zorgen te maken: niemand viel de kopie van de nazileider aan om de gruwel die er vroeger gebeurd is. Integendeel, mensen wilden met hem op de foto of vroegen om een knuffel.
"Tot mijn grote opluchting is er mij toch iemand beginnen slaan. Een zwarte vrouw zei ook dat ik haar schrik aanjoeg. Het was ongelofelijk. Plotseling was ik een attractie, zoals een popster", zegt de acteur.
"Hoe kan het toch dat zo veel mensen positief op Hitler reageren? Hem accepteren?" vraagt Wnendt zich af.
Vanaf morgen in bioscoop
Tijdens de opnames stelde de regisseur een gevoel van diepgewortelde ontevredenheid bij mensen uit verschillende lagen van de bevolking vast. Eén die laat zien wat ze van buitenlanders vinden en hun angst voor islamisering toont.
Kort na de filmopnames was er de opmars van de anti-islambeweging Pegida en de bijhorende straatprotesten in Duitsland. Die houding verwondert Wnendt na al die draaidagen niets. "Mensen uit de middenklasse die een sprong naar rechts maken? We hebben het allemaal op camera." In de film worden beelden van Pegida-betogers of aanvallen tegen asielzoekers bovendien niet geschuwd.
|