Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

bestblogs artist_lover
Foto
ARTIST LOVER

21-10-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe goed voorspelde 'Back to the Future' ons leven?

Hoe goed voorspelde 'Back to the Future' ons leven?

http://oi59.tinypic.com/wm1hcl.jpg

Woensdag 21 oktober 2015. Filmfans kennen die dag als was het hun eigen geboortedatum. In het in 1989 gedraaide deel twee van de klassieke trilogie 'Back to the Future' zoefden wetenschapper Doc Brown en zijn vriend Marty McFly - gespeeld door Christopher Lloyd en Michael J. Fox - in hun oude DeLorean door tijd en ruimte en kwamen terecht 'middenin' die beruchte woensdag. Tussen vliegende auto's en mensen in zelfdrogende kleren.

2015 lag toen nog heel ver in de toekomst. Toch zaten de filmmakers er niet altijd naast met hun voorspellingen. Integendeel zelfs. Nochtans was het volgens regisseur Robert Zemeckis niet echt de bedoeling om accurate toekomstvoorspellingen te doen.

Biobrandstof

In de film kiepert Doc af en toe wat etensresten en een kliekje bier in de Mr. Fusion Home Energy Reactor van zijn tot tijdmachine omgebouwde DeLorean-sportwagen. Er rijden weliswaar nog steeds geen auto's rond die het daarmee kunnen doen, maar sinds de millenniumwende zijn er wel al auto's met motoren die werken op biobrandstoffen als E85 (een alcoholbrandstofmix van 85% gedenatureerde ethanol met 15% benzine) of biodiesel.

Weersvoorspelling tot op de minuut

Bij aankomst in 2015 regent het pijpenstelen. Doc raadpleegt op zijn horloge de weersvoorspelling. 'Over vier seconden zal het stoppen met regenen.' En zo geschiedt. Dat hij dit zo precies weet, komt omdat de Amerikaanse weerdienst in 2015 het weer op voorhand plant. Het weer beïnvloeden, gebeurt inderdaad al - de Chinezen deden het tijdens de Olympische Spelen van 2008 -, maar niet in die mate als in de film. Wie een iWatch met weerapp heeft, kan vandaag net als Doc vrij accuraat zien wanneer het zal regenen of niet. Buienverwachtingen zijn (soms) bijna tot op de minuut correct.

Drastische verjongingskuur

Nog bij aankomst in 2015 trekt Doc zijn oude huid af. Eigenlijk een scène die in de film zit om te vermijden dat acteur Christopher Lloyd iedere keer moest 'omgeschminkt' worden tot een oude grijsaard. Michael J. Fox ontsnapte niet aan deze lijdensweg, die telkens vier uur in beslag nam. Plastische chirurgie en botox-kuren om er jonger uit te zien, zijn dezer dagen redelijk goed ingeburgerd.

Flinterdun fototoestel

Wie in 1989 een foto nam, deed dat met een vrij logge camera. Daarin zat een filmpje. Als het vol was, bracht je dat filmpje naar een ontwikkelcentrale. Wat later haalde je je foto's daar op en kon je zien wat je dagen, weken, maanden eerder gefotografeerd had. Doc werkt in de film met een flinterdunne camera die veel weg heeft van onze smartphone annex camera van vandaag.

Overal drones en camera's

Wanneer Griff en zijn bende aangehouden worden, zakt een soort drone uit de lucht - van de krant 'USA Today' - met camera's die foto's maken. Drones zijn vandaag aan een opmars bezig en camera's zijn al overal. Begin dit jaar hielden 287.386 camera's in ons land een oogje in het zeil. Het gaat om bewakingscamera's in gesloten plaatsen als winkels en gebouwen, en in openbare ruimtes zoals straten en lanen. Overigens, de foto's die de drone van 'USA Today' neemt, verschijnen pas de volgende dag op de frontpagina. Dat gaat vandaag wél heel anders.

3D-films

Marty wordt op het centrale plein van Hill Valley opgeslokt door een immense haai, een zeer levensechte reclame voor 'Jaws 19', een film die te bekijken is in 'Holomax-technologie'. Laten we dus zeggen dat de makers van 'Back to the Future' de doorbraak van 3D-films - voorlopers bestonden al veel langer dan 1989 - voorspeld hebben.

Vingerafdrukherkenning

De agenten die de slapende Jennifer naar huis brengen, openen de deur met haar vingerafdruk. Biff betaalt zo ook een taxichauffeur uitgerust met een betaalterminal. De recentste smartphones zijn al geschikt voor vingerafdrukherkenning. ING introduceerde onlangs als eerste bank de mogelijkheid om te betalen met vingerafdrukherkenning in haar Mobiel Bankieren App. Nadat klanten eerder al gebruik konden maken van stembediening en konden inloggen met hun vingerafdruk, is het nu ook mogelijk om betalingen te bevestigen in de app met je vinger.

Flatscreen met meerdere kanalen

In 1989 keken we nog tv op heel dikke toestellen waarin enorme beeldbuizen verwerkt zaten. Behalve de gelukkigen die over een satellietontvanger beschikten, moesten we ons ook tevreden stellen met een tiental of hoogstens enkele tientallen kanalen. Je bekeek er ook slechts één tegelijk. De McFly's kijken in 2015 televisie op een grote flatscreen, hebben keuze uit honderden zenders en kunnen er verschillende tegelijk bekijken. Allemaal werkelijkheid vandaag.

Google Glass

Aan de eettafel dragen Marty jr. en zijn zus merkwaardige brillen. Vermoedelijk kijken ze tv op hun persoonlijke tv-bril. 'Smart glasses' als deze bestaan ondertussen - Vuzix brillen -, maar een echt succes zijn ze niet. Ook de bekendere versie - Google Glass, eigenlijk een computer op je neus - lijkt maar moeilijk door te breken.

Skype en FaceTime

In de scène waarin Douglas Needles zijn collega Marty McFly overhaalt om zijn CusCo-kredietkaart te gebruiken voor een illegale deal, praten de twee met elkaar via een soort videochat. Zeg maar Skype of FaceTime. Blijkbaar toch geen waterdicht systeem, want hun baas, Ito T. Fujitsu, kijkt mee.

Vliegende auto

Er vlogen al auto's lang voor 'Back to the Future', zoals de Waterman Arrowbile (1937) en de Taylor Aerocar (1949). Maar ze werden geen commercieel succes. Het Slowaakse bedrijf AeroMobil beweerde de afgelopen jaren dat het werkte aan een tweezits-auto met een versterkte koolstofcarrosserie en inklapbare vleugels. Goed voor 160 km/u op de weg en 200 per uur in de lucht. De derde versie, de AeroMobil 3.0, werd in 2014 gepresenteerd. Helaas, begin dit jaar stortte de vliegende auto neer tijdens een 'testrit'. Of de Aeromobil nog in 2017 op de markt komt, zoals eerst gepland, is zeer de vraag.

Een toestel om in te slapen

Bij aankomst in 2015 doet Doc Marty's vriendin Jennifer in slaap met een 'sleep-inducing alpha-rythm generator'. Daar bestaat een wetenschappelijke achtergrond voor: bij de overgang van waaktoestand naar non-REM-slaap vertoont het elektro-encefalogram (EEG) een vermindering van het alfa-ritme (golven van 8 tot 12 Hertz, kenmerkend tracé van waaktoestand) om plaats te maken voor een trager ritme, gekenmerkt door theta-golven (3 tot 7 Hertz). In Amerika zijn al patenten genomen op 'alpha-rhythm generators', maar dat zijn niet meteen dingen die lijken op het apparaatje van Doc. Voorlopig dus een Stillnoct om in te slapen.

Zelfknopende veters

Marty McFly draagt Nikes met automatisch knopende veters. Fans wilden die MAG's ook. In 2008 bracht Nike een gelijkaardige schoen op de markt, weliswaar zonder zelfknopende veters. In 2011 ontwierp Nikes designer Tinker Hatfield de Nike MAG. eBay en Nike verkochten er 1.510 voor het goede doel: de Michael J. Fox Foundation voor onderzoek naar Parkinson. Die schoenen waren uitgerust met een herlaadbare batterij. Maar nog steeds geen zelfknopende veters. Begin 2014 liet Hatfield weten dat Nike MAG's mét zelfknopende veters er in 2015 zouden komen. Eerst werd mei 2015 vooropgesteld. Nu gonst internet over 21 oktober als releasedatum. Maar voorlopig zijn er (nog) niet.

Vliegend skateboard

De Hoverboard - een vliegend skateboard waarmee je door de stad 'hovert' - doet de fans al 26 jaar watertanden. Regisseur Zemeckis liet in de 'making of' uitschijnen dat het Hoverboard echt bestond. Het was een grapje. Sindsdien kondigden al verschillende uitvinders en bedrijven aan dat ze een Hoverboard klaar hadden. Het bleek telkens een ontgoocheling. Het Californische Arx Pax lanceerde in 2014 de Hendo Hover. Dat maakt gebruik van een magnetisch veld dat het bord een paar centimeter boven een oppervlak laat zweven. Wie door de stad wil 'hoveren', heeft er dus niks aan. De makers presenteren een nieuw model op 21 oktober 2015, zo schrijft 'Wired'.

Intelligent jasje

Marty draagt een jasje waarvan de maat zich automatisch aanpast aan wie het aantrekt en dat snel en vanzelf droogt na een regenbui. Zogezegd intelligente kledij of 'smart clothing'. Het aantal projecten en toekomstideeën op dit vlak is niet te tellen. Van schoenen die nooit meer vuil worden, over babypakjes met ingebouwde hartslagmeter tot brandweerjassen met sensoren voor giftige rook. Het ATAP-lab van Google en Levi's werken samen aan Project Jacquard: kort samengevat wordt interactieve technologie in de stof van je kleren geweven. Zo hoef je niet constant meer naar je smartphone te staren, maar volstaat het over je mouw te wrijven om je telefoon op te nemen. Hoeft het gezegd: voorlopig nog niet in het rek.

Tankstation met robots

Een tankstation zonder personeel? Dat bestaat. Er zijn er zelfs steeds meer. Maar eentje waar je niet uit je auto moet, omdat robots je tank vullen? Nooit gezien. Nochtans, ook zij bestaan. Het Amerikaanse bedrijf Husky heeft ze ontwikkeld (tik maar eens 'Husky and Fuelmatics' in op YouTube) en eind 2013 voorgesteld op een beurs in Atlanta. Bedienen en betalen kan vanuit je auto via een app. Eén pomp kost 43.700 euro. Wat de prijs per liter in zo'n tankstation lichtjes zou opdrijven, geeft ook Husky toe. Voorlopig is geen enkel benzinemerk er al aan begonnen.

Eten terwijl we sporten

We doen heel veel aan multitasken in 2015. Te veel zelfs. Alleen dit niet.

Gedroogde pizza hydrateren

Voeding drogen is al eeuwenlang een bekende bewaarmethode. In 'Back to the Future 2' gebruikt oma Lorraine een hydrator van Black & Decker om een piepkleine gedroogde pizza van Pizza Hut in 12 seconden te hydrateren tot een normale pizza. Opvallend is bovendien dat de pizza dampt, terwijl Lorraine de onderliggende plaat die ook uit de Hydrator komt, met de blote hand kan vastnemen. Goed geprobeerd allemaal. Maar vandaag de dag bestaat er geen apparaat om gedroogde voeding in enkele seconden te hydrateren. Enige methode is nog altijd de oude: onderdompelen in (kokend) water.

Robot die de hond uitlaat

Zonder commentaar. Tenzij je hier een laagvliegende drone in ziet, die de hond uitlaat.

Internet

Merkwaardig. Hoewel internet in 1989 in volle ontwikkeling was - er waren toen al 100.000 hosts en twee jaar later zag het WorldWideWeb het licht - is er geen spoor van te vinden in de film.

De gsm/smartphone

Even merkwaardig als het missen van internet. Mobiele telefonie bestond al lang voor 1989. In die periode werden de toestellen lichter en kleiner. France Telecom lanceerde de Bi-Bop voor stedelijk gebruik in 1991. De echte doorbraak kwam er ongeveer tegelijk met de gsm-technologie. De filmmakers hebben de explosie die daarop volgde niet voorzien. Marty McFly stapt in 2015 doodleuk naar een telefooncel. In ons land zou hij er vandaag geen meer vinden.

Teloorgang van fax

De befaamde scène waarin McFly ontslagen wordt wegens gesjoemel, toont dat zijn hele huis vol faxapparaten staat. Heeft u nog een fax in huis?

De dood van Diana

De frontpagina van 'USA Today' van donderdag 22 oktober 2015 gaat in de film vooral over de bende van Griff Tannen. Maar er staat nog interessant nieuws op. Dat Washington zich voorbereidt op de komst van Queen Diana bijvoorbeeld. Diana is ondertussen dood. En moest ze nog geleefd hebben, ze zou nooit Queen geworden zijn, want gescheiden van Charles. En mocht ze nog leven en bij de vader van haar kinderen zijn, Elisabeth II zit nog altijd stevig op de troon.



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 08-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!