Microsoft wil kanker binnen 10 jaar uitroeien zoals een computervirus
Computergigant Microsoft wil kanker in de komende tien jaar uitroeien. Hoe het dat zal doen? Door de ziekte te behandelen als een computervirus dat lichaamscellen binnendringt en besmet.
Het lijkt een drastische wending voor een computerbedrijf, maar Microsoft noemt het "een natuurlijke zaak" dat het bedrijf zich toespitst op kankeronderzoek. "We hebben een enorme expertise in computerwetenschappen, en wat er gebeurt bij kanker is net als een computerprobleem", zegt Chris Bishop, labohoofd van Microsoft Research aan The Telegraph.
Afgelopen zomer opende Microsoft in Cambridge zijn eerste labo voor kankeronderzoek. Het trok een klein leger aan van de beste biologen, programmeurs en ingenieurs. Die pakken kanker aan als was het een bug in een computersysteem. Met behulp van baanbrekende informatica willen de wetenschappers de code van zieke cellen kraken, zodat die geherprogrammeerd kunnen worden.
De wetenschappers werken zelfs aan een DNA-computer die in een levende cel kan leven en naar fouten in lichamelijke netwerken kan speuren. Als de computer op een mogelijk risico stoot, zou hij het systeem kunnen herstarten en de zieke cellen opkuisen.
|