Onze bevoorrading van appelsienen,citroenen en vijgen uit Italië.
15 December 1941.
Onze bevoorrading van appelsienen ,citroenen en vijgen uit Italië.
in normale tijden zaten we reeds volop in het rantsoen der sinaasappelen,de dikke sappige citrusvruchten,welke ons met grote hoeveelheden uit Italië,Spanje,Californië en Palestina toekwamen.
Thans wordt de invoer van citrusvruchten noodzakelijker wijze beperkt tot Spanje en Italië.Uiteerst genoemd land werd ons een uitvoer contigent van ongeveer 600 ton sinaasappelen en citroene toegestaan.De sector<<Handel en distributie zal zich met de verdeling der zuider vruchten belasten.
De gasthuizen,klinieken,sanatoria,enz.... zullen in de eerste plaats voor de verdeling,welke zal geschieden langs de grossiers om die vroeger aan soortgelijke instellingen leverden,in aanmerking komen. Hun kwantum zal berekend worden volgens de afzet aan de inrichtingen verder zou een kleine hoeveelheid aan de schoolkinderen worden voorbehouden.De overblijvende hoeveelheden zullen volgens een bepaald verdelingsplan in de kleinhandel worden over gebracht. Iedere inwoner zal een bepaalde sector worden aangewezen,alhoewel men zich terdege inspant om het vervoer te bespoedigen,bestaat er weinig kans toe nog de eerste weken de vruchten op onze markt zien verschijnen.
We hadden gedacht dat met het uithangen van den Plakbrief ,de waarde der Rantsoenerings zegels nr.10 in de beenhouwerijen en spekslzagerijen,buiten de misverstanden over het netto gewicht vers vlees per zegel,maar ook over de beenderen,die men met of zonder zegels kan aanschaffen,zou opgelost zijn. Dit blijkt echter niet waar te zijn,gezien van verschillende zijden ons vragen om inlichtingen dien aangaande toekomen. Daar waar we schreven dat varkenspoten,mergpijpen zonder gewrichtsknobbels en ribben (niet ontvleest) op basis van 140 gram per zegel kunnen aangekocht worden,is het van zelfssprekend dat alle andere beenderen ,dus ingelijks gewrichtsknobbels en ontvleesde ribben,zonder zegels moeten afgeleverd worden,indien de koper van vers vlees de hoeveelheid beenderen opeist waarop hij recht heeft. De beenhouwer is dus gehouden er voor te zorgen,om niet te spreken van verplicht te zijn,dat ieder koper van ontbeend vlees zich de hoeveelheid beenderen kan aanschaffen in verhouding tot de waarde van de afgeleverde rantsoenerings zegels Wij zijn ervan overtuigy dat de merendeel onzer huisvrouwen en beenhouwers deze uiteenzetting niet meer nodig hadden.,doch er werden ons nu eenmaal hierover vragen gesteld,dat we dan ook getracht hebben zo duidelijk mogelijk te beantwoorden/
De laatste twee weken is de aanvoer van groenten toegenomen,yoch blijft er een tekort bestaan voor bepaalde producten en wel deze ,die geschikt zijn voor bewaring.Nl. In de winter bv.winterwortelen en vooral ajuin.Een aanzienlijke aanvoer heeft plaats van herfst kolen.De centrale treedt nu op ten einde deze groenten te verdelen tussen de zuurkool fabrieken en de drogerijen en mouterijen.
De maximumprijzen van havervlokken,havercréme en havergort.
11 December 1941
De kroniek van de bevoorrading
De maximumprijzen van havervokken,havercréme en havergort.
De maximum verkoopsprijzen van havervlokken,havercrémé,of havergort werden vastgesteld als volgt.
A. B. C. Fr. FR. FR. 5.55 6.10 8.0 1kg.netto V.N.N.B in pakken van 500gr. De vermelding V.N.N.B. betekend <<Verpakkingswijze niet nader bepaald<<. door de voortbrenger en de groothandelaar voor den verkoop aan de verbruiker. A. Duidt de rekening aan de groothandelaar. Bduidt aan: In rekening te brengen aande kleinhandelaar. C. duidt aan;Te betalen door de verbruiker. Deze prijzen gelden voor de producten van eerste kwaliteit. De maximum verkoopprijzen van de fabricage afvallen der producten hierboven vermeld worden als volgt vast gesteld. Haverpellen 55 fr. Kleine haver 120 fr. Havervoedermeel; Met min dan 10t.h.celstof 125 fr. Met 10 tot 20 t;h. celstof 100fr. Met meer dan 20 t.h. celstof 75 fr. Deze prijzen worden bedoeld per 100kg.netto,af fabriek,zakken geborgd en teruggenomen,taxes ten laste van de koper,koopwaar op wagon of vrachtauto.
De nationale federatie van het hotelbedrijf verzoekt ons mede te delen; Vermits het rantsoen boter van 117gr.Van 3-2-41 op 82 gr.per zegel,zullen de groene deelzegels nr.4 voor boter,tijdens de maand December geruild worden tegen 2 purperen. De groene deelzegels nr.4 zullen in de hotels niet meer geldig zijn vanaf 1 januari 1942.af. De groene deelzegels nr.4 mogen dus nog aanvaard worden gedurende,de maand December van dit jaar,er rekening mede houdend,datvoor 20 gt.boter 3 deelzegels moeten geëist worden De purperen deelzegels worden van nu af aanvaard voor hun totale waarden van 10 gr.
De volksweerkunde uit het begin van de negentiende eeuw was een curieus mengsel van gezond verstand en bijgeloof. Het bestond uit een samen raapsel van duizenden weerregels,spreuken en gezegden.Een deel van deze spreuken hoort men ook nu nog wel.
In vele weerspreuken wordt een verband gelegd tussen de maan en de bewolking. Dit zijn redelijk betrouwbare spreuken. Een koude heldere nacht leidt dikwijls tot vorst of mist in de ochtend en het is vooral tijdens zulke nachten dat de maan goed te zien is. Vandaar komt het gezegde dat na een heldere nacht vorst komt.
In de volksweerkunde komen vele gezegden voor die zouden moeten wijzen op het voor- spellende gedrag van dieren en planten.Zo werd wel eens beweerd dat koeien gaan liggen als er regen komt en dat bijen voor een storm terugkeren naar hun korf. De meeste van deze gezegden weerspiegelen echter slechts de gevoeligheid van dieren en planten voor ver- anderingen in atmosferische omstandigheden,met name de vochtigheid.