Volkseetmalen. Door het stadsbestuur werd het werk der << volkseetmalen<< ingericht,ten einde de minder begoeden in de gelegenheid te stellen aan een verlaagde prijs een degelijk eetmaal te bekomen/
Waarbij den aanvang 20eetmalen per dag waren verstrekt,werden er na enkele maanden tot 3700 eetmalen verstrekt per dag in de versvhillende lokalen die verspreid waren in de grootstad Gent. Dank zij de toewijding en de belangloze medewerking van dienstvaardige vrijwilligers medewerking werden aldus meer dan 300.000eetmalen afgeleverd.
Intussen werd een centrale bereidingskeuken ingericht van waar in samenwerking met het provincieciaal,het plaatselijk comité van Winterhulp,Stedelijke bevoorradingsdienst de gesteunden van Winterhulp welke een goedkope eetmaal wensen te bekomen dienen zich in te schrijvenbij de plaatselijke beambten uit dagblad Volk& Staat. 22-11-41.
In Nederland heeft men vastgesteld dat ongeveer 500.000 varkens op clandistiene wijze van de markt verdwenen zijn.In verband daarmede wordt de aandacht gevestigd op de onsmakelijke smerig gedoe van de slachttingen in stallen en krotten, waar met alle hygiëne wordt gespot.Dat bovendien iedere vleeskeuring hier ontbreekt en de kopers zich blootstellen aan de gevaren van het eten van ziek vlees,dat mag ook eens onderlijnt worden. Er is echter meer, door het sluikslachten worden de rantsoenen naar beneden gedrukt voor de bevolking.
Een reglementering van den handel is dringend nodig,omdat de ondervinding van verleden jaar gellerd heeft, dat in deze tak van onze landbouwproductie misbruiken voorkomen.Vooral bij den uitvoer.Er werden markt verhandelingen afgesloten op witloofpartijen die verpakt werden in kistjes,die eerst in water werden gedompeld waren.... Om een einde aan te stellen aan zulke praktijken,wordt er een systeem van centralisatie voorop gesteld.Dit systeem wordt in de hand gewerkt door het feit dat de grootste gedeelte van de witloofteelt zich concentreert in den driehoek Brussel-Leuven-Mechelen. Het zal verboden rechtstreekse contact tussen verbruiker en handelaar alsook tussen voortbrenger en groothandelaar,alles zal gaan langs de verkoopcentrale. Die zal toezien op gewicht,versheid,kwaliteit enz. De stand van de witloofproductie. Wij vernemen ten slotte,dat de witloof productie dit jaar tamelijk goed is.Er is evenwel een vertraging die te wijten is aan het tekort aan kolen en ook aan de late bezaaiing. Er is tot nu toe slechts geringe aanvoer,maar de toestand kan heel wat beter worden in begin van 1942. De productie kan met onze bevindingen,zal meer dan 20 miljoen kilogram bevatten, het valt echter te voorzien de aanvoer op de markt en pas overvloedig zal zijn in de maanden Februari en Maart.Het overigens ook best mogelijkdat wij deze voedingswaar in reserve houden voor de moeilijke overgangsmaanden.
Met het oog op onze voedselvoorziening is het abduluut vereiste, dat de winter wortelen,niet aan de dieren veevoeder worden,doch voorbehoudend blijven voor de mensen voeding. Het is dan ook vereist, dat de nodige vooradige wortelen ter beschikking kunnen gesteld worden van de bovolking in het voorjaar.Het zelfde geldt voor rapen en rebarber.
De onderrichtingen werden reeds gegeven voor de wortelstreek van Lanaken en Dendermonde.De streek van Antwerpen-Mechelen,-Aarschot enz.
De levering in broodgranen De hoofdgroepering van << granen>> doet een dringende oproep tot de voortbrengers,opdat deze, in korst mogelijke tijd,de hoeveelheden ,tarwe en rogge,waarvoor zij nog rekenplichtig zijn ,aan de erkende handelaars zouden verkopen. Dank zij de goede samenwerking en de goede wil van voortbrengers,dorschers, handelaars ,maalders en bakkers,is er tot op heden,en vooral gedurende de verbinding periode tussen de oogsten van 1940 en 1941,nog geen tekort geweest aan brood.Ook de levering van granen uit het buitenland is daar niet vreemd aan. Het zou nochthans kunnen voordoen dat de voorraden meel bij de maalders en bakkers ontoereikend zijn gedurende de winterperiode in geval men zou af te rekenen hebben met vervoersproblemen. <<het is dringend nodig dat de meelvoorraden worden verhoogd.
Het sinaasappelseizoen nadert en de vraag wordt gesteld;hoe zit het met de invoer van deze smakelijke gezonde vrucht? Verleden jaar is daar omtrent, zoals men weet heel wat te doen geweest.De invoer was niet geregeld,zoals het behoorde,en de verdeling in detail nog minder. Nu zal men niet in de fouten hervallen. Eersten, omdat de invoer gecentraliseerd wordt en toevertrouwd is aan een oude,vertrouwde gevestigde firma. Tweedes,omdat het invoer kwantum zeer laag was. Inderdaad voor de eerst volgende drie maanden is slechts een contigent sinaasappelen ter waarden van 3miljoen franken voorzien.En wanneer men weet, dat de prijs in Italië in vergelijking met vorig jaar bijna honderd percent gestegen is, dan kan men gemakkelijk concluderen,dat de hoeveelheid in te voeren sinaasappelen klein zal zijn; Men heeft uitgerekend dat de verdeling van dit contigent ons zou brengen tot een halve sinaasappel per hoofd van onze bevolking. Gezien deze buiten gewone invoer schaarste heeft men verschillende plannen van verdeling overwogen. Men is daarbij tot overtuiging gekomen,dat het beste systeem zou zijn de verdeling te doen langs de scholen, waar ook natuurlijk de gasthuizen en dergerlijke instellingen niet zouden ergeten worden. Op deze wijze zou deze gezonde vrucht op de meest nuttige plaats terecht komen. De vraag dient gesteld of in de toekomst onze uitvoer van andere vruchten,zoals vijgen,amandelen enz.verboden heeft. De sommen daarvoor gereserveerd zouden wellicht kunnen gebruikt worden om het contigent sinaasappelen voor de volgende drie maanden te verhogen.
In het wekelijkse overzicht der voedingsmarkten der voeding coöperatie lezen wij het volgende:Dank zij den regelmatige en gunstige aanvoer van vee op de verschillende mrkten,kan de Hoofd groepering aan diverse Be^en verwerkings instellingen een bijna maximum levering verzekeren. Daar de magere rundvee van de markt is terug getrokken,is de kwaliteit van het vers vlees flink verbeterd,en des te meer daar de slachters sinds de vasrstelling van hun nieuwe vedelingscijfers,waarin een reserve is voorzien niet meer verplicht zijn het vlees onmiddelijk te verkopen. De vraag naar bereid vlees is gestegen,opmerkelijk is echter dat het publiek voorkeur vertoont voor wordtenrijen,gezien deze verkocht worden ter waarde,van 1 rantsoenzegel voor 140gr. Van zijn kant zet de centrale haar besprekingen voort met landen die vlees uitvoeren,om zekere producten in te voeren.
>> De Handel en distributie>< deelt mede de volgende bijzonderheden over de nieuwe regeling inzake van de verdeling der bijrantsoenen. De nieuwe regeling brengt een grondige verandering in het besluit van 4 november een beoogt in de eerste plaats een rechtvaardige verdeling in de bijrantsoenen. Sedert de toepassing van genoemd besluit kwamen er meer dan 10.000 klachten op het ministerie van Landbouw en voedselvoorzienig binnen, waaronder van de collectieve,en van de zijde van werkgevers en arbeiders,die niet onder die toepassing vallen van dit besluit. Men geeft rekenschap ervan dat het een onberispelijke verdeling der bijrantsoenen onmogelijk id. als men nagaat dat alleen in de metaal industrie er meer dan 1.600 vakgroepen te onder gebracht.Bij het besluit zijn er veel arbeiders uitgesloten,terwijl er anderen die er minder rccht op hebben wel bijrantsoenen krijgen. Het nieuwe besluit houdt rekening met de behoeften aan meer voeding van de grote meerderheid der arbeiders die ten gevolge van de ver door gedreven realisatie bestendig op volle kracht te arbeiden valt. In principe zullen al de handarbeiders (ongeveer'n half milioen arbeiders van de bijrantsoenen genieten.Er zullen wel categorieën uitgesloten zijn,blijven >> Uurwerkmakers><café houders,huisbars bedienden,en kortom al degenen die geen handenarbeid te verrichten hebben,ontvangen van drie derden van het gewone rantsoen. Hierdoor zouden ongeveer 100.000 arbeiders ,een bijrantsoen van drie derden ontvangen,100.00 een bijrantsoen van twee derden ,en 900.000 een bijrantsoen. Het grote getal rechthebbende van derde categorie is er bewijs voor dat er vooral gestreefd wordt naar uitbreiding der bijrantsoenen over al de categorieën van arbeiders en dat men oog heeft gehad voor de sociale zijde van het vraagstuk,overigens is het bekend dat in tal van bedrijven die een dubbel rantsoen genieten,vrijwillig van hun zegels aan hun minder goed bedeelden mede arbeiders afstaan. De nieuwe regeling moet bij gevolg niet a- priori op het verzet stuiten van degenen die tot nu toe met een dubbel rantsoen bedeeld worden. Het nieuwe besluit zou verder een bepaling behelsen,volgens welke Sekretaris- Generaal de rantsoenen kan wijzigen in verhouding tot een verhoogden voorraad van levensmiddelen en de verdeling ervan over een nog gtoter getal arbeiders uitbreiden,wat nu met de margarine betreft,zouden de arbeiders van de eerste categorie 15 gram margarine per werkdag ontvangen en de anderen dezelfde hoeveelheid voor vijf dagen
Deze smakelijke groenten is gemakkelijk te bewarenNa het uitdoen worden alle droge en rottende bladeren verwijderd,om vervolgens in een groef te bewaren,zoals beschreven word voor gewone selder om alzo te bewaren. Een tweede wijze bestaat erin,deze gereinigde raapselder naast mekaar te leggen in de graven in een bak.Nochthans moet ook steeds dekmatriaal bij de hand zijn. Andijvie.
De andijvie is een groenten die door de liefhebbers op de meest verschillende wijze kan worden bewaard.Het bewaren der andijvie planten is de eenvoudigste ,doch een nadeel dat de groenten slechts op een korte tijdspannen kunnen worden behouden.Daartoe zal men over het perceel waarop de andijvie staat,matten uitspreiden.Hierdoor beschermt men dus de groenten niet alleeen tegen de vorst,maar worden tegeloijkertijd ook gebleekt. Het bewaren in bakken is meer geschikt voor degenen,die over een bak beschikken.Men doet namelijk de andijvie uit met een goede kluit en plant ze naast mekaar in de bak.Toch moet er steeds dekmatriaal voorhanden zijn.Een tweede wijze het bewaren in de kelder.Daartoe gaat men op de volgende manier te werk.De planten worden uitgestoken en van alle onzuiverheden ontdaan,Deze aldus gereinigde planten brengt men in de kelder of in een andere plaats,voor het overwinteren geschiktis ,dan begint men op te stapelen,zodanig dat de planten met hun wortels en langs de andere zijde met het loof op mekaar liggen. Ajuin.
Deze zo kostelijke groenten, zal men thans zeker de meeste zorg trachten te bewaren. De planten worden uitgestoken en in geval van goed weder op het veld in rijen gelegd,om ze daar te laten drogen. Wanneer het weder tegen valt; dan kan men ze in een schuur of stal leggen;waar tijdens het drogen,vooral moet opletten is, dat ze dagelijks moeten worden omgedraaid worden om het drogen te versnellen. Na het drogen worden de planten ontdaan van hun bladeren,en klaar gemaakt voor te overwinteren op hun plaats.De meest geschukkte plaats zijn de zolders. Daae worden de ajuinen op lagen van 15 à20 cm. uit gespreid. Zorg dat ze allen liggen op een vorqt vrije plaats.
Met het oog op de aanstaande seizoen der haringvangst;hetwelk rond de 15de November aanvangt, werden tussen de Franse,Duitse en de Belgische overheden onderhandelingen gevoerd,ten einde dat onze vissers in de gelegenheid te stellen op doeltreffende wijze aan de vangst deel te nemen.Zoals bekent,bevindt de vis zich alsdan in grote hoeveelheden voor de Franse kustin de streek van Grevelingen Het doel der gevoerde onderhandelingen was te bekomen dat onze vissers vanuit Grevelingen als thuishaven zouden kunnen uitvaren, waar zij tijdelijk zouden vestigen.Het resultaat is dat een beperkt aantal vissers,namelijk 24 naar Grevelingen zullen kunnen varen Aanleg plaatsen zullen voor behouden worden. Al het nodige is gedaan om de ravitaillering in brandstof te verzekeren. Maatregelen zijn genomen opdat de vissers wier gezin in België blijft;,wekelijks of tweemaal per maand naar huis kunnen terug komen. Een afgevaardigde van het departement van Marine zal hen naar Grevelingen begeleiden en voor zorgen.Ook is het nodige gedaan om de vis in de beste voorwaarden naar België te vervoeren
De prijsaantekening door de kleinhandelaars is verplichtend.Nog talrijke kleinhandelaars vooral in de mindere belangrijke plaatsen des land, zien dit over het hoofd.Vele andere passen,deze schikking slechts gedeeltelijk toe.We hoeven dit niet te onderlijnen,hoeveel misbruiken hiervan het gevolg kunnen zijn.Men vestigd de aandacht van de kleinhandelaars er op dat de politie zal toezien en een vermaning geven de eerste maal.
Garnaalpastei. We hebben erop gewezen,dat de kleine garnaal weldra tot garnaalpastei gemaakt wordt,en die als smeersel bruikbaar zal zijn als ze verwerkt worden.Tot voor de huidige gebeurtenissen werden de garnaaltjes eenvoudig door de vissers overboord geworpen.Kleine garnaal kan inderdaad moeilijk gepeld worden.Spijts de beperkte vangsten,berekend men dat duizend kilogram kleine garnalen per dag voor de verwerking tot pastei,zullen in aanmerking komenDe pastei zal ingeblikt worden en verkocht worden 18 of tegen 30 frank?? Het inblikken van de kleine garnaal zal een formeel misbruik wegnemen, dat thans bij menig visverkoper in voege is. De kleine garnaal werd door sommige visverkopers,na zitting, ten toon gesteld tegen de officiële prijs van 18 per kilogram.De grote garnalen voortkomende van de zifting werd aan de goede klanten verkocht tegen de prijs van 30 frank de kilogram. Kwaliteit van afgeroomde melk. Er werd veel geklaagd over de kwaliteit van de afgeroomde melk.Zij verzuurt gemakkelijk .Iedereen weet dat de afgeroomde melk minder lang bewaart , dan volle melk,omdat de vetstoffen verwijdert zijn,het gehalte van melksuiker verhoogt en de gisting bespoedigd.Er moet nochthans aangestipt worden dat in talrijke gevallen de melk niet als voorheen door de voortbrenger wordt verzorgt.Ten slotte is de Oktober maand zeer nadelig voor de kwaliteit van de afgeroomde melk.Bieten en rapen worden binnen gehaald en de melk is een product dat gemakkelijk de geuren opvangt. De kleinhandelaren moeten weten hoe de comsumptie melk dient te worden verzorgt.Bij aankomst in de melkerij word de melk gesorteerd.De reeds verzuurde melk worden afgezonderd.Daarna wordt voor het verbruik bestemde melk aan de alcohol test onderworpen,waarbij met het oog op de pasteurrissering de te zure melk wordt afgescheiden en aangewend tot het bereiden van boter. Na de pasteuriseering (85° tot95°) wordt de melk op ongeveer 45° afgekoeld. Daarna gebeurd de ontroming.In zekere melkerijen worden de room en de afgeroomde melk afzonderlijk gepasteuriseerd.Na de koeling op een temperatuur van min 10° is de afgeroomde melk klaar voor verbruik.Zij gaat naar de grossier,welke ze onder de handelaars in zuivelproducten en de melkventers verspreid en verdeeld worden. Sedert de inschrijving der jongelingen van 14 tot 18 jaar voor het verkrijgen van een rantsoen afgeroomde melk,wordt deze melk nog slechts uitsluitend verdeeld door de melkventers.dit om te beletten,dat men terzelfdertijd een inschrijving zoui nemen bij de melventer en in een zuivelwinkel.
In vijf dagen tijd wer er meer dan 400.000 kg aardappelen in beslag genomen in de streek van Brugge-Oostende. Wanneer er over het aardappel te kort en de aardappel miserie gesproken wordt, dan vindt men steeds nog mensen die met veel misbaar weten te vertellen dat onze aardappelen voor een groot gedeelte naar Duitsland gaan.
Het is anderzijds een gekend feit dat tal van landbouwers niet de gewenste hoeveelheid en aantal kilogrammen aardappelen hebben geleverd.De bevoegde diensten hebben dan ook een oproep gedaan aan de landbouwers om meer aardappelen te leveren en dat had voor gevolg,dat anderhalf miljoen kg. aardappelen werden geleverd. Er werd in het district Brugge -Oostende een aardappel campagne ingezet.,ook werd er een opsporingstocht georganiseerd met 120 kontoleurs op zoek naar aardappelen. Men ging in bepaalde gemeenten waar de fiches vooreerst onderzocht werden. Eens dit achter de rug,werd bij de landbouwers gegaan. Er werd hun nog eens gewezen op het tekort te hunne laste valt. Overal kreeg men te horen,we kunnen niet meer leveren.Nadien werd er een bezoek gebracht aan de woning ,stallingen en ten slotte op de velden en de weide zelfs.De spitsvondigheid der kontroleurs ,had voor gevolg dat in vijf dagen tijd meer dan 400.000 kg.aardappelen ontdekt werden,die ofwel ineen afhankelijkheid van de boerderij ofwel in de weide geborgen staken. Voor een paar weken konden wij berichten,dat in de streek van de Kempen 250.000 kg. aardappelen ontdekt werden.Nu gaat gaat het om 400.000kg; in een district,en dan nog een district uit de provincie,die beter dan de andere hun leveringsplicht volbracht hebben.
De volksweerkunde uit het begin van de negentiende eeuw was een curieus mengsel van gezond verstand en bijgeloof. Het bestond uit een samen raapsel van duizenden weerregels,spreuken en gezegden.Een deel van deze spreuken hoort men ook nu nog wel.
In vele weerspreuken wordt een verband gelegd tussen de maan en de bewolking. Dit zijn redelijk betrouwbare spreuken. Een koude heldere nacht leidt dikwijls tot vorst of mist in de ochtend en het is vooral tijdens zulke nachten dat de maan goed te zien is. Vandaar komt het gezegde dat na een heldere nacht vorst komt.
In de volksweerkunde komen vele gezegden voor die zouden moeten wijzen op het voor- spellende gedrag van dieren en planten.Zo werd wel eens beweerd dat koeien gaan liggen als er regen komt en dat bijen voor een storm terugkeren naar hun korf. De meeste van deze gezegden weerspiegelen echter slechts de gevoeligheid van dieren en planten voor ver- anderingen in atmosferische omstandigheden,met name de vochtigheid.